Alle innlegg Sukkerforum

Den store boken

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 14:48

Er det noen her som har kunnskap om Bibelen?

Da sa Gud: «La oss skape mennesker i vårt bilde, som et avbilde av oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.» 1 MOS 1:26

Finn fem feil.

Skjult ID med pseudonym X-dreamer ti. 13 juli 2010 14:50

Hmmmm...... B I B E L = Fem feil..

Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 14:51

Bokstaver i seg selv er ikke feil, Extremer.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 13 juli 2010 14:51

BIbelen er da en interessant samling med bøker...

Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 14:52

Ja, faktisk uhyre interessant. Men det kommer jo litt an på hva slags perspektiv man har.

Skjult ID med pseudonym X-dreamer ti. 13 juli 2010 15:01

Det som fascinerer meg med religion er stort sett folks evne til å legge opp livet sitt etter en religion.... Synes sunn fornuft -og det å være snill og grei holder i massevis.... Og trenger jeg å unnskylde meg til noen - så går jeg til folka jeg trenger å unnskylde meg for - og ikke i kirka.... Er så utrolig mange paradokser i Bibelen at jeg ikke helt skjønner hvordan den kan stå seg gjennom tidene.... Dette gjelder også Koranen - skjønt jeg har ikke lest den på originalspråket.. ei heller Bibelen på origianlspråk .... Ei interessant bok å lese var "A History of God" av Karen Armstrong.... Gir en litt perspektiver....

Skjult ID med pseudonym Z ti. 13 juli 2010 15:03

"Det som fascinerer meg med religion er stort sett folks evne til å legge opp livet sitt etter en religion"

Eh.....det som i så fall fascinerer deg er menneskene, ikke religionen, som legger opp livet sitt etter religionen.

Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 15:07

Men er det noen som klarer å finne noen feil? Det er minst to slik jeg ser det.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 13 juli 2010 15:12

"... og alt krypet som det kryr av..." høres ut som guds innrømmelse av å ha mistet kontrollen over sitt skaperverk. Litt som jurassic park.

(mann 40 år fra Oslo) ti. 13 juli 2010 15:16 Privat melding

jaja - semantikk... :) Du forstod hva jeg mente..... Det er i særlig grad menneskers praktisering av religion som er facsinerende og tidvis skremmende... Men når det er sagt - så respekterer jeg folk som har en religion.... så lenge de ikke plager andre med det.... Blir litt satt ut når en 8-10 åringer kommer med løsninga i livet mitt i form av det bladet fra Jehovas vitner...... som jeg har fortrengt navnet på..... skal jo nevnes at ca fem meter bak dem kom en utrolig stolt far/bestefar med et stort smil..... Har faktisk lest noen av disse vakttårnene?! i mitt liv... og det er utrolig lite av det som tiltaler meg......

Men la oss holde tråden på det TS ville - finne fem feil.....

Skjult ID med pseudonym qwerty ti. 13 juli 2010 15:18

X-dreamer
Saken er jo at det overnaturlige er like virkelig for den troende som det ikke er virkelig for den ikke-trodende. Skulle bare ønske at folk jevnt over hadde hatt mer respekt for dette og holdt dette til den private sfære i stedet for å belemre oss med kristne formålsparagrafer, offentlig finansiering av gudehus osv.

Skjult ID med pseudonym SMRT ti. 13 juli 2010 15:20

Nå ville seff ikke Gud ha laget avbilder av seg selv, all den tid vi ikke skal bivåne avbilder av Gud. Slikt vil bare føre oss galt av sted. Men jeg tipper han holdt en kollegial kompistone til englene han skapte før dette, og det han egentlig mente var at vi er avbilder av dem. De enklere undersåtter i det himmelske hierarki.

Skjult ID med pseudonym In10se ti. 13 juli 2010 15:23

Jeg gjetter på at du synes feilene er at boken sier at vi skal herske over fiskene, over fuglene, over kveet, over de ville dyrene og over krypene. Litt vanskelig å si at det er feil at vi ble skapt i Guds bilde, siden vi ikke vet hva og hvordan Gud er - om noe. Og sitatet er jo korrekt gjengitt slik det står i bibelen.

Skjult ID med pseudonym X-dreamer ti. 13 juli 2010 15:24

Synes Åndenes makt på TV Norge er mer spennende enn religion... for ikke å snakke om Haunted på Discovery..... Der er det alltid aggressive spøkelser og en prest involvert...... :)

Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 15:28

@In10se
Den første satt.
Den andre var inne på noe. Hvem er "oss"; i "vårt" bilde etc. Hvor mange guder er det? Tviler på at det siktes til engler, som SMRT mente.

Skjult ID med pseudonym megvel ti. 13 juli 2010 15:31

La oss skape? Det går vel på tvers med : du skal ikke ha andre guder enn meg.. hvem oss? nå holdt jeg på å si noe blasfemisk her.. holder d inne;).. Men kan det ansees som blasfemi når en ikke tror?

Skjult ID med pseudonym SMRT ti. 13 juli 2010 16:34

Men det er nok det det er snakk om, Josef. Engler og annet ikke-jordisk. Satan, Gabriel etc. får du lese om seinere. De første kapitlene handler vel om hvordan denne-siden ble til. Ikke hvordan himmelen med sitt hierarki ble til. Men nå har vi sikkert omtalt dette for jovialt og med for liten grad av nøyaktighet, så jeg tipper en religionshistoriker vil komme og rette på oss etterhvert.

Skjult ID med pseudonym ruggen ti. 13 juli 2010 16:42

jeg lærte nada om bibelen i livssynstimene på skolen. fikk høre mer om alle andre religioner enn kristendommen :)

@SMRT, du har nok rett, når Gud sier "oss" mener han seg selv og djevelen ;) det er derfor folk er så forskjellige.

(mann 35 år fra Troms) ti. 13 juli 2010 16:58 Privat melding

Han het vel strengt tatt Lucifer/Morgenstjerne SMRT, Satan er ikke navnet hans like lite som Komiske Ali var navnet på den irakiske informasjonsministeren. Dog er Satan navnet som blir brukt om han etter at han har blitt en fallen engel :)

Skjult ID med pseudonym Papunzon ti. 13 juli 2010 17:00

Postet litt fort gitt.

Jeg er enig med SMRT at det er englene det er snakk om at 'vi' skal skapes i deres bilde. [nei, jeg er ingen religionsfantom, bare generelt interessert i historiene i bibelen som god underholdning]

Skjult ID med pseudonym ruggen ti. 13 juli 2010 17:13

djevel, fanden, lucifer, jævel, gammel-erik, tykje, styggen, satan, belsebub, gammel-sjur, rødesimon, skotteren, faen, whatever...

(mann 33 år fra Oslo) ti. 13 juli 2010 17:24 Privat melding

Jeg har alltid sett på religion som en enkel metode for en mann å stoppe andre menn fra å ha sex, samt nekte kvinner sex og han får dermed kontrollen han trenger for selv å sikre sine gener videre. Ved å systematisere og tabufisere samliv og sex - "f.eks du skal vente til du gifter deg" får hannen som er utpekt som forskynner stor seksuell makt.
Et godt eksempel er munker, unge menn fratas muligheten til å ha sex effektivt og dermed er ønsket til lederhannen effektivisert.

Skjult ID med pseudonym Slem ti. 13 juli 2010 17:36

Josef
Hva er det med bibelen du synes er så utrolig fascinerende?
Jeg anser det som en mix mellom meget vag historie fylt til randen med eventyr.
Det som derimot fascinerer meg er hvilken makt religion får, og hva som får folk til å tro på dette. I seg selv synes jeg den virker veldig tullete.

Russell
Er sex/samliv, såpass konkret, det første du tenker på når du hører snakk om religion? lol i såfall tror jeg du er en rimelig sexfiksert person.

Skjult ID med pseudonym Slem ti. 13 juli 2010 17:38

Josef
I tillegg så var det jo ikke mye feil i den spådommen/ordren fra gud.

Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 21:50

Feilen er først og fremst at "Gud" har bestemt at menneskene skal herske over alle skapningen på jorden. I dette ligger holdningen vår kultur har hatt siden begynnelsen av sivilisasjonen.
Det er rett og slett ikke holdbart når vi ser oss rundt i verden i dag. Vi er ikke intelligente nok til å herske på en ansvarsfull måte, men akkurat passe intelligente til å drive rov.
I og med at dette er fremlagt som en "sannhet" på Bibelens første side tror jeg neppe vi blir kvitt den uten videre

Skjult ID med pseudonym vibe ti. 13 juli 2010 22:03

Interessant tråd.

Jeg synes jo det er litt foruroligende hvis Gud snakket med seg selv.
Men min gjetning er at mange merkelige bibelske uttrykk er blitt til gjennom upresise (og iblant ikke-objektive) oversettelser av gammelmodig hebraisk (eller var det arameisk? Det var vel hebraisk?). Her at jeg oversatt til vi og sånn.

Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 22:10

Hvordan kan man oversette entallsform til flertall, når premisset for hele boka er monoteistisk, dvs. at det bare er én gud?
Og hvorfor har de i så fall ikke rettet opp i det?

Og boka nevner ingen engler før dette, bare guds ånd som svever over vannet. Hvilket vann, spør du kanskje? Ja, si det... Kosmos' vakuum?

Skjult ID med pseudonym vibe ti. 13 juli 2010 23:14

Josef K, NÅ skuffer du.

Til og med norsk har jo varianter av at flertallsord brukes for entall:
Feks når Kongen sier "vi" mener han "jeg". Når Hegnar skriver "vi" mener han "jeg". Og når noen sier "De" eller "Dem" menes "du" eller "deg". Mulig det var før din levetid, men de har ikke omskrvet Hedda Gabler fordi om vi har sluttet med "De" og "Dem".

Skjult ID med pseudonym Josef K. ti. 13 juli 2010 23:47

Ikke vær nedlatende, vibe!

Det er mulig du har rett i at det er brukt en slik form. Men så har man andre bibelvers hvor det snakkes om "gudesønner" som fikk barn med menneskedøtre. Kanskje det er disse det var snakk om. Men hvem var disse?

Skjult ID med pseudonym vibe on. 14 juli 2010 00:08

Hehe, det er bare et resultat av høye forventninger, Kafka.

Men ang gudesønner og menneskedøtre må jeg melde pass. Det var vel omtrent dit vi var kommet da jeg droppet søndagsskolen til fordel for fotball.

Skjult ID med pseudonym Josef K. on. 14 juli 2010 00:19

Takk for tilliten, vibe, hehe. Selv har jeg aldri gått på søndagsskole, takk og pris.

Det er mange mysterier i den boka. Det er derfor jeg stiller spørsmål. Jeg sitter ikke med svarene; det hadde i så fall vært en sensasjon

Som en kuriositet kan jeg nevne at også Jesus ble omtalt som morgenstjernen i Johannes Åpenbaring(ref. Papunzons innlegg 16:58).