Alle innlegg Sukkerforum

Noen som liker kortspill der man virkelig må tenke/telle litt? Hva med spar?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym nobags to. 15 juli 2010 01:45

Selv om jeg er mann, så vil det ikke si at poker er det kortspillet jeg setter mest pris på. Nei, for meg er faktisk spar det mest intellektuelle kortspillet jeg vet om.

Det som gjør spar så fascinerende er at man må ha en god makker, en som vet hvordan man skal spille og hvordan makker spiller. Det er vel som ellers i livet/forhold at man føler seg sikker og føler seg vell med en god makker.

For å komme med en utfordring, til dere som liker enmannsspill som poker, og dere kvinner som egentlig ikke syns kortspill er noe spennende eller krevende, så lær dere SPAR.

Utgangspunkt:

2 spiller på hvert lag. 52 kort fordelt på fire spillere, dvs 13 stikk. Første lag over 500 vinner (er begge lag over 500, vinner de med mest poeng). Spar er trumf (minner mye om amerikaner) Alle fire spillere skal melde hvor mange stikk de tar. Her er det LAGET som skal klare totalt stikk som han/hun og makker melder, dvs at man trenger ikke klare sine egne stikk så lenge makker redder dine stikk. Hvis man ikke klarer totalt meldt, får man minus antall meldte stikk x 10. Hvis man klarer det man melder får man totalt meldte stikk x +10. Null meldte gir 100 poeng (-100 hvis man ikke klarer det), For hvert lag som tar mer enn det de melder, får de 1 os per ekstra stikk de tar (overstikk). Hvis et lag samler opp 10 os innen spillet er ferdig, får de - 100.

Som dere ser er det mye poeng å hente ved å klare 0 stikk. Samtidig er det mye å tape hvis dere ryker eller tar 10 os.Det viktigste er selvfølgelig å vinne. Da skal motstanderne slåes. Det gjøres enten/eller ved å få mest stikk (flest poeng), klare flest nuller, ikke komme til 10 os, gi motstanderne 10 os og ryke dem (ikke la dem klare det de melder).

Så om dette kan kalles en måte å sjekke på, eller bare for å lære dere et nytt spill/utvikle gode spillere, så si i fra, så skal jeg lære dere!!!

Hvis dette skulle vært en annonse så kan man vel skrive den slik: "Hvis du trenger en utfordring, så prøv deg på spar"

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt to. 15 juli 2010 01:48

Jeg liker 3-5-8. :playing as we speak:

(mann 40 år fra Hordaland) to. 15 juli 2010 02:00 Privat melding

Hmm..høres kjent ut...Ka gikk den ut på igjen?

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt to. 15 juli 2010 02:03

3-5-8 er et tremannsspill der man i hver omgang skal ta minst 3, 5 eller 8 stikk hver. Det roterer, den som skal ta 8 stikk velger. Så kan man velge trumf, en sort hver gang, eller ingen stikk eller eller alle trumf. Så er det om å gjøre og sitte igjen med høyest poengsum til slutt, etter 18 runder.

Skjult ID med pseudonym kameleonen to. 15 juli 2010 02:16

Jeg liker kortspill.
Men å tenke er vanskelig, hvis det går over lengre tid. Hehe

Skjult ID med pseudonym nobags to. 15 juli 2010 02:25

Spar tar nok en god stund. Alt fra 20 min til 60 min alt etter hvor godt/dårlig du og eventuelt din makker spiller.

Jo dårligere du spiller, gitt at motstanderne er dårlige, desto mer tid bruker du på å bli ferdig med spillet.

Skjult ID med pseudonym kameleonen to. 15 juli 2010 02:33

Lærer best ved å prøve selv jeg.
Kanskje jeg forsøker engang.
Litt vanskelig å treffe på akkurat riktig antall stikk da?

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt to. 15 juli 2010 02:35

Neida, det er ikke slik at man trenger sandbagge noe helt enormt eller ikke ta noe.

Skjult ID med pseudonym nobags to. 15 juli 2010 02:39

Hehe...det er ikke sååå viktig om du tar for mange..du får plusspoeng uansett..verre hvis du tar for lite..

Greit at mange lærer best ved å prøve selv. Men den setningen er et typisk tilfelle av de 99 % av spillerne som spiller spar. Dvs de 99 % av spillerne som ikke kan spillet. Men lykke til. Frem til du kan spillet er du ihvertfall med på å påføre andre spillere tap og lite glede..hehe

Skjult ID med pseudonym kameleonen to. 15 juli 2010 02:47

@nobags
Det jeg mener er at det er vanskelig å lese seg til ett kortspill.
Lettere etter ett par omganger, så man vet hvordan man skal tenke.
Så handler det jo litt om partner kjemi og ,vil jeg tro?
Men høres morsomt ut.

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt to. 15 juli 2010 02:50

Argh ... Så skulle jeg ta en omgang spar bare for gammelt av og hva skjer? Siten klikker eller noe og vips, kasta ut. Grr.

Skjult ID med pseudonym nobags to. 15 juli 2010 02:55

Hvis du snakker om playok.com så er den oppe og går igjen! Evt playcrappy.com som jeg liker å kalle den

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt to. 15 juli 2010 02:58

Jada. Men akkurat for sent til at tiden ikke gikk ut.

Hvor spiller du da?

Skjult ID med pseudonym nobags to. 15 juli 2010 04:01

@kameleonen
Hehe...tror du bør holde deg unna meg i spar, kameleonen. Er det noe jeg virkelig tror/vet jeg er god på (av kanskje få ting) så er det nettopp spar. Der du trodde du visste du tenkte riktig, der tror jeg du må tro om igjen:-) Dette kortspillet er ikke for de som spiller poker, ludo eller amerikaner. Men lykke til.

@Dragefrukt
Jeg spiller på playok.com..ellers har jeg spilt litt på Funcom, Mystic Island, m.m.

Skjult ID med pseudonym rotte to. 15 juli 2010 07:47

Rotte klespoker.

Skjult ID med pseudonym Londo to. 15 juli 2010 08:12

Et brettspill som ikke bør være det første man spiller er Diplomacy (eller utgaven som er plassert i renessansen, Machiavelli). Bare som en liten advarsel... Kortspill som er morsomme omfatter Fluxx i form av Monthy Python and the Holy Grail, Groo og Böhnanza (om bønnedyrking...).

(mann 40 år fra Oslo) to. 15 juli 2010 10:42 Privat melding

Hva med Vriåtter, Drittsekk og Amerikaner??? Og det ufattelig festlige spillet Rasken?

Skjult ID med pseudonym kameleonen to. 15 juli 2010 12:01

@nobags
Da hadde jo jeg vært en glimrende motspiller?
For jeg VET jeg ikke er god i spar. :-)

(mann 35 år fra Troms) to. 15 juli 2010 12:16 Privat melding

Foretrekker Carioca om jeg skal spille med anglo-amerikansk kortstokk, mens jeg spiller en del Brisca og Truco hvis man spiller med Spansk kortstokk :)

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt to. 15 juli 2010 12:37

Siden jeg ikke er det spor smart holder jeg meg til spill som switch, gin rummy, hjerter, 3-5-8 og en gang i skuddåret altså spar. Vant forresten de to rundene jeg spilte i natt, men det var vel mest fordi motspiller var helt idiot.

Skjult ID med pseudonym kit to. 15 juli 2010 12:45

Londo, Diplomacy er ikke så komplisert på brettet. Klarer en Risk, går brettdelen greit. Forhandlingene utenom skaper jo noen ekstra dimensjoner. Andre morsomme brettspill er Civilization.

Skjult ID med pseudonym papunzon to. 15 juli 2010 13:04

Eller Axis and allies :D

gin rummy er forresten veldig morsomt! Men det er så få som kan spille det føler jeg :(

Skjult ID med pseudonym Londo to. 15 juli 2010 13:08

Det er ikke det at Diplomacy er så komplisert, men snarere mekanismen som man må utnytte, forræderiet. Derfor neppe et spill som man spiller tidlig i forholdet... Eller kanskje jeg tar feil, i mangel av erfaring.

Skjult ID med pseudonym nobags to. 15 juli 2010 18:05

X-dreamer:
Vriåttern og drittsekk er vel ikke akkurat de kortspillene man gidder å spille så mye av. Går fort lei. Dessuten er dette ikke noe lagspill. Men her kan jo også nevnes mattis og bondebridge. Da får man ihvertfall litt motstand i ny og ne.

kameleonen:
Jeg er faktisk blitt så rutinert i gamet at jeg begynner å bli lei dårlig motstand og. Et spill er mye mer moro når man får litt motstand. Liker jo ikke å stjele godteri fra småunger heller.

Dragefrukt:
Ja, det skal ikke mye til å vinne over polakker. De virker ikke heeeelt glupe når det kommer til spar.

gin rummy/liverpool/500 og sprøyte er også kortspill å anbefale

Londo:
Jeg tror nok du er inne på noe. Diplomacy er nok noe man må holde seg unna hvis man spiller med sin kjære. Har spilt med et par vennepar før, og da blir det alltid trøbbel; både når de er på lag og motstandere.

Skjult ID med pseudonym Londo to. 15 juli 2010 20:58

Men Advanced Civilization er et helt fantastisk brettspill. Handlingen kan kanskje skape noe friksjon, men ingenting mot Diplomacy/Machiavelli. Ellers er Battlestar Galactica herlig frustrerende, og kan skape en skikkelig paranoid stemning. Anbefales.

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt to. 15 juli 2010 21:02

BG-spill?

Skjult ID med pseudonym nobags to. 15 juli 2010 21:05

Advanced civilization gikk visst ut av produksjon på 80-tallet (ikke for å gni det inn hvor gammel du må være!?). Men det minnet jo litt om Settlers!?

De som er interessert i brettspill kan forresten gå inn på http://www.brettspill.no hvis de er på utkikk etter nye utfordringer.

For min del er vel de fleste spill moro (så lenge jeg vinner/kjemper i toppen); om det er kortspill, brettspill, TP/lagspill, sport, wii eller singstar.

(mann 46 år fra Oslo) to. 15 juli 2010 21:11 Privat melding

Jepp, er til salgs i spesialbutikker med rollespill og andre spill (nevner ikke navn her, men bare en kjede igjen i Norge...), og kanskje bokbutikker. Spillklubben Ares Bjølsen har et eksemplar for spilling i lokalene, sammen med en god del (underdrivelse...) andre spill.

(mann 46 år fra Oslo) fr. 16 juli 2010 22:53 Privat melding

Advanced civilization finnes fortsatt i spillbare utgaver, som mange andre klassikere. Den orginale utgaven (Civilization) ble gjenopptrykket når Avalon Hill gikk dukken på nitti-tallet, så jeg MÅ ikke være så forferdelig gammel. Men gammel nok til at jeg så Rød og Blå boka hos en vanlig bokhandler mens jeg gikk på videregående.

Nyere spill som anbefales er Agricola, Puerto Rico, Battle for Normandy. Det er også flere som ligger i produksjonskø hos produsentene, som gjenopptrykk av Pax Romana. Og gjenopptrykk av gamle klassikere, som Empires of the Middle Ages, A Mighty Fortress, og Quad-battle-spillene for ulike perioder.

Og ja, jeg er en spill-junkie... :-)