Alle innlegg Sukkerforum

Stedssans

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym knehøna on. 28 juli 2010 10:03

Først og fremst når det kommer til jenter.
Jeg er alltid heeeeeeeelt på bærtur når jeg ankommer et nytt sted. Det kan være et kjøpesenter eller en ny by eller hvordetnåmåttevære, (så har det seg slik at jeg flytter om noen dager også derfor tenker jeg på det nå). En gang jeg var på Kvadrat kjøpesenter i Sandnes, om noen vet hvor det er, så virra jeg rundt i en time for å finne en butikk som det viste seg lå rett rundt hjørnet.

Så til dere jenter, er det bare meg som har så på rævva over hodet dårlig stedssans eller er det en jenteting? Klarer ikke å orientere meg om det så gjaldt livet :(

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 28 juli 2010 10:32

Det virker som om langt flere jenter enn gutter har problemer med retningssansen, ja. Det har vist seg bl.a. på opptaksprøvene til spesialavdelinger i forsvaret, og også i idretter hvor romorientering er et vesentlig moment.

En fin test: Stå på et flatt sted. F.eks en parkeringsplass, gymsal, el. Se på en gjenstand (f.eks et tre eller en ball) som ligger 5-10m til siden for deg. Lukk øynene. Gå 5-10 meter rett frem. Snu deg slik at du tror du står vendt mot gjenstanden. Åpne øynene. Ser du rett på gjenstanden?

Skjult ID med pseudonym knehøna on. 28 juli 2010 10:34

Nei jeg kan altså ikke det, med mindre det er flyfoto og jeg kjenner meg noenlunde igjen. Trenger guide på mandag...

Skjult ID med pseudonym Serenia on. 28 juli 2010 10:34

Det er bare fordi høyre blir venstre på et kart, Morroklump, og dette blir vanskelig i forbindelse med at kartene må snus opp-ned fo å leses rett.

Skjult ID med pseudonym X-dreamer on. 28 juli 2010 10:45

Jeg har jo GPS... Den forteller meg stort sett hvor alt er i Oslo... Har GPS på mobiltelfon med oppdaterte kart.... for jeg er lostnår det kommer til orientering.... Det fine med å ha det slik som meg er at jeg stadig blir overrasket over å oppleve "nye" ting gang på gang på samme sted.... MEN jeg finner alltid veien hjem fra fest.... uansett hvor jeg er..... Jeg kan nemlig nummeret til taxi.... og det er ganske bra skiltet rundt om i byen....

SÅ knehøna - om du har lyst til å leke virrum i storbyen sammen med meg så kan vi rote oss bort sammen......

Skjult ID med pseudonym knehøna on. 28 juli 2010 10:47

Jaaaaaaaaaa, mandag etter jobb? Virrum virrum meg og deg, bestevenner gjør jo sånt :) Me like

Skjult ID med pseudonym hotmum on. 28 juli 2010 11:27

Sorry, kjenner meg ikke igjen her hverken manglende stedssans elle manglende evne til å lese kart.

Ryktes jo også at jenter generelt er flinkere til å spørre om veien og at en gutt heller bruker timesvis på å finne stedet istedetfor å spørre om veien :p

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt on. 28 juli 2010 11:31

Tja, det er ikke sikkert jeg hadde bestått pgmps test. Men jeg har aldri problemer med å finne frem i byer og sånt. Riktignok hadde jeg en A-Z da jeg bodde i London, men jeg elsket å bare gå rundt og oppdage. Alle pubene altså. Fant alltid frem og hjem igjen. :p

Skjult ID med pseudonym X-dreamer on. 28 juli 2010 11:37

@hotmum: Kjenner meg ikke igjen der... Jeg spør hele tiden jeg... Husker jeg var i Tärnaby på sånn skitur da jeg var student... Hadde nettopp kommet ned bakken - så dro jeg bort til en av funksjonærene som stod nede på sletta.... så spurte jeg ham om det fantes noen bakker i nærheten..... Mannen så lenge på meg.... så svarte han meeeeget langsomt, vel og merke på svensk... "Aaaa, den är rett bak dig".....

Har aldri vært redd for å spørre om veien ever.... jeg har som regel en stor egeninteresse av å komme frem dit jeg skal.... MEN så er jo jeg en ORDENTLIG mann... Fortrinnsvis med stor M!

Skjult ID med pseudonym Marius on. 28 juli 2010 11:42

Jeg er ganske (empirisk) overbevist om at veldig mange jenter har ekstremt dårlig stedssans/retningssans. I tillegg er de dårlige på øyemål :-) Finnes sikkert en sammenheng?

Skjult ID med pseudonym gutt31 on. 28 juli 2010 12:21

Husker fra bilferiene i min oppvekst: Pappa kjørte etter anvisning fra mamma og meg som var kartlesere. Storesøster satt og lurte hele tiden på hvor vi var :)

Altså pappa*) og søster mangler retningssans. Mamma og jeg klarer oss bra.

*) Men faren min er vokst opp i et fiskevær på Nordlandskysten, og vant til å være ute på havet og fiske, så hvis han har gått seg vil kaster han ett kort blikk på sola og på klokka og vet men en gang hva som er nord-sør-øst-og-vest og prøver å finne veien ut fra det. Er det overskya blir han helt lost :)

Skjult ID med pseudonym Hm on. 28 juli 2010 13:06

Hehe.. Kvadrat har jeg og vært på... faktisk opptil flere ganger. Forvirringen er det samme hver gang, hvor var nå den butikken igjen.. Første gangen jeg var der kunne jeg ikke finne bilen igjen, måtte gå og lete i evigheter.. Så ja min stedssans er ikke der i det hele tatt..

Skjult ID med pseudonym nebbioso on. 28 juli 2010 15:39

Siden folk har begynt å legge ut om sin stedsans her, selv om de er menn;
Har jeg et kart kan jeg finne fram hvor som helst (har jo faktisk vunnet NM-gull i dette, riktignok på stafett).
Uten kart kan jeg finne fram hvis jeg har vært der en eller to ganger før. Jeg kan ennå huske nøyaktig hvor jeg løp på det og det løpet for 15 år siden.

...men å finne fram i en ukjent by (/shoppingsenter/whatever) uten å ha vært der før, det er ganske så vanskelig det. Selv om noen faktisk er gode på sånt....og noen gjerne forventer at jeg også skal være det :)

Skjult ID med pseudonym stalk3r on. 28 juli 2010 16:51

@TS: Må du lage deg en liste over de tingene du trenger å finne da, skal du ha nytte av GPS'en til X, ellers tror jeg det blir så som så med nytteverdien, men desto mer underholdning. ;D

Og få det unnagjort på mandag, for tirsdag har jeg viktigere planer! ;)

Men sånn om et par uker så kan du jo nyte godt av å finne deg en sånn som oppklarer ruter for deg.

Skjult ID med pseudonym Tingeling on. 28 juli 2010 17:17

Jeg er beryktet for min eksepsjonelle stedsans.
Men så påstås det også at jeg noe mer testosteron i kroppen enn den gjennomsnittlige kvinne. ;-)

Om det har sammenheng er derimot ikke noe jeg skal uttale meg om, selv om det visstnok er bevist at kvinner med PMS kan slite veldig med å finne frem. Altså, mulig hormonelt?
Slå det gjerne opp: Visuell - spatiell intelligens.
Interesting. :-)

(mann 37 år fra Vestfold) on. 28 juli 2010 17:19 Privat melding

Lever vi ikke i 2010, hva skal man med stedsans? man har da GPS på telefonen, i bilen osv.

Nåja, jeg har ikke akkurat verdens beste stedsans jeg heller forsåvidt, men jeg har ihvertfall hørt en ganske logisk forklaring på hvorfor jeg ikke har det. Om den er korrekt, må noen med mer fagkunnskap svare på! Teorien er den at fundamentet til stedsansen utvikles når man er liten, ved 1-2 års alder når man driver og krabber rundt på gulvet osv. I mitt tilfelle så kunne jeg ikke krabbe noe særlig da jeg som regel hadde et brekt bein eller noe... Så jeg krabbet aldri inn under sofaen og frem på andre siden og deretter tilbake en annen vei for å finne lekene igjene. Så da er spørsmålet stemmer denne teorien på andre?

Mulig at gutter generelt krabber mer rundt enn jenter når de er små og derfor har bedre stedsans når de blir eldre?

Skjult ID med pseudonym nebbioso on. 28 juli 2010 17:23

@chairman2s, har du GPS på stolen? ;)
bra teori, jeg aner ikke hvor mye jeg krabbet så jeg vet ikke om det stemmer for meg. jeg brukte ihvertfall ikke kart da jeg krabbet rundt...
da jeg var 2 år gikk jeg på ski rundt i stua, kanskje det hjalp på stedsansen?

Skjult ID med pseudonym knehøna on. 28 juli 2010 17:24

Kan ikke stemme, for jeg krabbet nå så å si rundt hele verden da jeg var liten. Til gjengjeld har jeg god hukommelse så jeg husker veier når jeg har gått de før. Og jeg har forresten ikke gps noen steder :( Ikke pms heller @ tingeling, og likevel finner jeg ingenting. Men til gjengjeld er jeg flink til å spørre da. Om veien altså, gruer meg bare veldig til de første par dagene.

Skjult ID med pseudonym ShaunTheSh on. 28 juli 2010 17:28

Bæææ...
Vi finner alltid veien tilbake til seters.

Skjult ID med pseudonym Tingeling on. 28 juli 2010 17:32

@knehøna
Si fra om du trenger behjelpelig assistanse. :-)

Krabbing? Neppe...
Det har mer med hvor utviklet hjernehalvdelene er. Les dere opp litt da, folkens. ;-)

http://home.online.no/~steinny/Kap1/hjernens_oppbygning.htm

Skjult ID med pseudonym knehøna on. 28 juli 2010 17:37

Det jeg trenger er et nytt senter for romforståelse, buhu. Nå fant jeg trafikanten.no, tror jeg skal klare meg litt men jeg kunne trengt en detaljert beskrivelse av hvordan man kommer seg fra Haakon VII gate (v/Munkedamsvn) til Nationaltheatret [T-bane. Og da mener jeg detaljert. Altså etter fire skritt kommer et hull i bakken osv. Anyone?

Skjult ID med pseudonym stalk3r on. 28 juli 2010 17:56

Se annet sted for kartutsnitt. Du går rett fram ca 50 m når du går av bussen din du.

Skjult ID med pseudonym chairman2s on. 28 juli 2010 17:56

@nebbioso: det holder at jeg har på telefonen :)

@Tingeling: der står det jo om at nettverket i hjernen påvirkes av stimuli før du blir 4 år. Å krabbe rundt kan vel regnes som ytre stimuli... jaja

Jeg har ikke klart å rote meg helt bort ennå. Sjåfør læreren min sa at hvis du ikke vet hvor du skal, så følg veien rett frem... Funker stort sett ganske bra :) hehe, du finner alltids et skilt med et eller annet kjent navn på...

Skjult ID med pseudonym nebbioso on. 28 juli 2010 18:06

@chairman2s: Hvis du ikke vet hvor du skal blir det jo vanskeligere å finne det :)
Skilting funker overraskende godt enkelte steder i Norge. I utlandet derimot...

Et vanlig triks for å forenkle kartlesing;
"Jeg aner ikke hvor jeg er - men det spiller jo ingen rolle så lenge jeg vet hvor jeg skal."

Skjult ID med pseudonym knehøna on. 28 juli 2010 18:08

Er det noen hull i bakken på vei til den t-banen?

Skjult ID med pseudonym X-dreamer on. 28 juli 2010 20:34

@stalk3r: Jeg elsker bare stemmen som alltid sier "snu når det er mulig"..... Den går inn under "ofte hørt" hos meg.... :) Vi ringer deg når vi står ved den røde bilen under skiltet - så kan du hjelpe oss videre derfra...

@nebbioso: Et vanlig triks for å forenkle kartlesing;
"Jeg aner ikke hvor jeg er - men det spiller jo ingen rolle så lenge jeg IKKE vet hvor jeg skal." Det er stikkordnee for en ekstremguiding...

Skjult ID med pseudonym X-dreamer on. 28 juli 2010 20:35

@stalk3r: Mener det er en bil av type Mazda.

Skjult ID med pseudonym rotte on. 28 juli 2010 21:18

Oooh Rotte hos konkurrent få mail fra 34 åring Afghanistan.
Rotte fly avgårde.

Skjult ID med pseudonym lille meg on. 28 juli 2010 21:36

Jeg har stått på karl johan og let etter nettopp karl johan så må nok si jeg er en av de jentene som ikke eier sted/rettningssans. men helt greit jeg er ærlig om det. :)

Skjult ID med pseudonym rotte on. 28 juli 2010 21:54

Rotte hjelpe lille meg med å finne hjem lille meg bo hos Rotte.

(kvinne 41 år fra Oslo) on. 28 juli 2010 22:39 Privat melding

Jeg kan lese både kart (med og uten kompass), orienterer meg lett i terrenget og kjører som regel aldri feil dersom jeg har fått sett kjøreruten på et kart før jeg dro hjemmefra. Irriterer meg derimot over mine to søstre, som overhode ikke har retningssans. GPS er for feiginger hehe...

Skjult ID med pseudonym Driver ti. 3 aug. 2010 22:28

Hvordan fant du Kvadrat?

Skjult ID med pseudonym megvel ti. 3 aug. 2010 22:40

er det ikke vitenskapelig bevist at menn har en bedre romforståelse/orienteringssans enn kvinner da? Selv trodde jeg også at jeg var et unntak inntil nylig. Jeg tok en fjelltur og brukte halvannen time opp.. når jeg skulle ned ville jeg ta en "snarvei"... hehe.. havnet på andre siden av fjellet så returen ble nærmere 4 timer lang... fatter ennå ikke hvordan det var mulig! men lo hele veien hjem og dusjen var nyyyyyyydelig:)

Skjult ID med pseudonym X-dreamer on. 4 aug. 2010 08:18

@Enailen: Vi har en match på 87 - men er så grunnleggende uenig om GPS-bruk at nok en gang så tror jeg at jeg må skuffe hele match-systemet til sukker......

@megvel: Så kos - hadde jeg havnet på en 4 timer lang fjelltur - så hadde jeg sannsynligvis venta på at Røde kors hadde kommet for å bære meg ned.... og jeg hadde IKKE ledd..... hadde nok havnet i fostersti... drit i det... Jeg hadde ikke akkurat følt lykkerus på en måte.... men du er kanskje ei av disse fjelljentene som bor på fjellet....???

Skjult ID med pseudonym X-dreamer on. 4 aug. 2010 08:21

chairman2s: Da forklarer det min manglende stedssans... Jeg var sikkert like lat da jeg var liten - som det jeg er nå..... Jeg ble jo beskrevet som en stille og rolig - og ikke minst snill unge.... Altså en som ikke rava rundt å gjorde så mye galt da jeg var liten....