Alle innlegg Sukkerforum

Dobbeltråd angående studenttilværelse og Oslofolks dårlige norsk.

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Tådyr fr. 13 aug. 2010 00:49

Jeg skal påbegynne mitt første studieår av 3 nå snarlig, og undrer i den sammenheng hvilken betydning en slik status har for dere kvinner. Jeg er forøvrig 26 år gammel. Menn kan forresten også svare, men da ikke med tanke på meg, men potensielle kvinnekjærester...eller hva de enn nå liker.

Og for det andre, noe som har irritert meg i lang tid (rettet hovedsaklig mot Oslofolk): DET HETER HVILKE (N)!!! IKKE HVEM!! Leste senest i dag på dagbladet i forbindelse med overganger i Premier League: "Hvem faste spillere mener du?"

Jeg har hørt denne tilbakestående, og direkte feilaktige bruken av "hvem" i flere sammenhenger tidligere også.... seriøst, dette går faen ikke.

Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 13 aug. 2010 01:39

Det heter dialekt, gutten min. Akkurat som bergensere sitter på komfyren og ligger i ovnen.

Skjult ID med pseudonym sydenmann fr. 13 aug. 2010 01:52

Joda, men før het det også norsk rettskrivning.... ikke dialekt.. bokmål og nynorsk, nå har det blitt what ever norsk!!
Jeg skjønner deg godt Tådyr... har noen skrivelief selv, men kan forskjell på sånne ting ja:)

Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 13 aug. 2010 01:54

Rettskriving er én ting, dialekt er noe helt annet.

Skjult ID med pseudonym fp fr. 13 aug. 2010 02:16

En 3-årig utdannelse betyr ikke veldig mye for meg, da jeg kjenner flere som ikke har det og er minst like skarp og kunnskapsrik innenfor sitt felt uten det. Vis heller din kunnskap og ditt intellekt for meg i dialog.

Synes også det er greit å forsøke formulere seg riktig, men «hvem» o.l. er ikke kun «misbrukt» av Oslo-beboere som jeg har erfart.

Skal vi være pedantiske så foretrekker jeg også at man bruker norske anførselstegn, altså « og ». Men dette er ikke noe jeg krever av andre enn meg selv generelt sett. Tviler på at noen andre her bryr seg om anførselstegn f.eks. :)

Hva som er tålelig, HDV, kommer uansett an på personen. Den som tar deg for den du er vil ikke bry seg hvordan du formulerer deg skriftlig.

Skjult ID med pseudonym papou fr. 13 aug. 2010 09:23

Ja det er ikke lett å finne gode kandidater til å tilbringe resten av livet med. For jeg ser jo helt klart risikoen for dette.

Om det skulle inneholde en ørliten skriveleif i et par meldinger ( rettskrivining Maja?) så sier jo dette nesten alt om person her altså... Total turn off, noen som skriver så mye feil kan umulig gi meg noe tilbake som en kjæreste.

folkens, skal jeg ta dere seriøse her? Selvsagt så er det irriterende med mye skrivefeil, men jeg tenker nå ikke over det i min søken her på Sukker, derimot i jobbsammenhenger så bør de fleste gå igjennom en ekstra gang og foreta et par korreksjoner om nødvendig før utsendelse. :-)

Skjult ID med pseudonym Reibjørn fr. 13 aug. 2010 10:42

Rettskrivning? I forhold til hva da?

Jo, i forhold til regler som baserer seg på MUNTLIG språk, og som senere er blitt skriftlig. Det muntlige språket er basisen for allt skriftspråk.

Hvis et stort nok antall mennesker begynner å si noe annet enn det som til da har vært ansett som "riktig" norsk, så betyr det bare at hva som er riktig norsk kanskje bør redefineres.

Skriftspråk baserer seg på muntlig språk, ikke omvendt. Og muntlig språk, basisen for alt, endrer seg hele tiden.

Rettskrivning er en relativ, ikke en absolutt greie. Grensen mellom "feil norsk" og dialekt er flytende.

(mann 46 år fra Akershus) fr. 13 aug. 2010 11:33 Privat melding

Én ting er sikkert, og det er at alle som svarte på denne tråden satt med tunga rett i munnen når de svarte. ;)

Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 13 aug. 2010 11:47

Vi har to skriftspråk jeg er helt enig i at vi bør forholde oss til. For eksempel er det total turn-off for meg om noen skriver "Ej kjeme frå Sunnmøre", men helt uproblematisk om hun skriver "Eg kjem frå Sunnmøre (bortsett fra at hun er fra Sunnmøre)". Når det derimot gjelder ordvalg er dette noe som er mer relativt. Legger man for eksempel en plate på eller i platespilleren? Det er ingen fasit her.

Selv sier jeg "åssen" i stedet for "hvordan", og selv om det i dag er synonymer betydde "åssen" tidligere både "hvordan" og "hvilken". Hvis jeg derimot spør noen i dag "Åssen vei bør jeg gå?" (en frase som fortsatt henger igjen i dialekten min), så blir jeg garantert korrigert av språkfascistene. Det dreier seg om språklig utvikling, ikke i skrift, men i ordvalg. Hvor mange er det for eksempel i dag som sier "hinannen"?

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt fr. 13 aug. 2010 11:50

Pfft, hinannen er et bra ord.

Skjult ID med pseudonym SMRT fr. 13 aug. 2010 13:45

@Datsyuk:

[...]da de svarte... ;)

Bruk av hvem der man skulle brukt hvilken/t bryr meg ikke så mye. Det er jo en fin indikasjon på om det er en person som passer meg eller ei.

Bruker hun hvis korrekt - og ikke hvem sin eller hvems - kribler det litt ektra i pungen.

(kvinne 28 år fra Oslo) fr. 13 aug. 2010 15:56 Privat melding

@ TS

AMEN!

Skjult ID med pseudonym Tådyr fr. 13 aug. 2010 16:27

Qwerty
Jeg skjønner hvor du vil, men tiden er ikke moden for å skrive "hvems, hvem" i disse sammenhengene. Og jeg pratet faktisk med en pike fra Oslodistriktet som ikke visste at dette var feil bruk av ordet "hvem", før hun var godt opp i tenårene. Jeg forstår at rettskriving og ordbruk er flytende, men inntil "norsk språkråd" godkjenner denne ufyselige ordbruken så vil jeg ha meg dette frabedt. Én ting er å si dette muntlig, en annen er å i fullt alvor tro at man kan skrive dette.

Jeg innser at min egen grammatikk heller ikke er ett hundre prosent korrekt til enhver tid, men jeg vil velge å tro at jeg unngår såpass graverende feil.

Nå til tema nummer 2, student og beiler, noen innspill? Er det viktig for kvinner i midten av tyveårene og oppover at mannen har egen leilighet og "ordnet økonomi"? Kanskje til og med om de selv fortsatt er studenter?

Skjult ID med pseudonym LuckySix fr. 13 aug. 2010 18:04

Ingenting er værre når en på 25 som er ferdig uttdannet og "voksen" fortsatt sier "shøtt og shino" eller lignende lizm...

(mann 56 år fra Akershus) fr. 13 aug. 2010 19:13 Privat melding

Få ting er så spennende og irriterende som språk (eller burde jeg kanskje skrevet sprog? :-))

Det er fryktelig mange ting å irritere seg over. "Hvem" brukt feil er et av dem (det bringer som regel frem ordet uintelligent i hodet mitt). Enda verre er feil ord deling. Det kan nesten få meg til å gråte og bli ordentlig bekymret for språkrøkten her i landet.

Men aller mest irriterer det meg når jeg hører sportsreferater bli omtalt i presens. "Vi går ut på banen og gjør en ganske ok første omgang. Når vi kommer ut igjen etter pausen faller vi litt langt bakpå og får et par mål i mot oss". Skjedde ikke dette for en stund siden? Hvorfor kan de ikke bare si: Vi gikk ut på banen og gjorde en ganske ok første omgang"? Det verste er at nå er det ikke bare sportsfolk som sier det lenger. Hjelp!

Schjøtt og schjino derimot har jeg sluttet å irritere meg så mye over. Det tror jeg er en språkutvikling hvor en vanskelig lyd er på vei ut. Jeg kan godt føye på et dessverre, men det er ikke det verste.

Gode ord? Lufthavn og det svenske Lathund. Mmmm :-)

Lathund

Skjult ID med pseudonym meg fr. 13 aug. 2010 19:38

Ja, utdannelse er viktig:) (sier noe om ambisjoner) Helst 5 år eller mer(eller ha planer om det hvis man er midt i studiene)

Skjult ID med pseudonym rotte fr. 13 aug. 2010 19:56

Rotte Oslo språk flink.

Skjult ID med pseudonym Blahblah fr. 13 aug. 2010 20:30

Lathund
Mente du orddeling? :-) Eller var det for å poengtere...?

Skjult ID med pseudonym rotte fr. 13 aug. 2010 21:43

Rotte vrikke litt ut blant publikum Rotte få sedler i trusen.
Rotte snart uten en tråd.

Skjult ID med pseudonym qwerty sø. 15 aug. 2010 12:08

HuSolo:
Igjen, dette varierer mellom dialekter. I Østfold, for eksempel, sier de "Kjenner du ho" og "Ho kjenner meg" - altså er pronomenet identisk i både subjekts- og objektsform. Hvis du lar deg irritere av det, tror jeg heller du burde gå litt i deg selv.

Skjult ID med pseudonym fysen:-) sø. 15 aug. 2010 12:43

I mangel av andre fornuftige fritidssyssler skjønner jeg godt at det lar seg gjøre å henge seg opp i slike ting, men at det var så mange av dere, det hadde jeg aldri trodd...

Ha en fortreffelig søndag alle sammen.. ut i skogen opp i trærne