Alle innlegg Sukkerforum

Kampen mot usunn folkehelse

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Sunnhet ma. 18 okt. 2010 15:45

Tiltakene som varslet av Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen omfatter blandt annet:

* Økt pris på usunn mat
* Økte avgifter på tobakk og alkohol
* Økt aldersgrense på tobakk

Han ville også gå inn for å minske MVA på sunne nøkkelhullmerkede matvarer.

Må si at dette faktisk er veldig gode tiltak, selv om jeg ikke er fryktelig glad i løsninger som baserer seg på økte skatter og avgifter, så vil dette kunne slå veldig positivt inn på samfunnet.

Fedmeepedimien som vi står ovenfor må overvinnes, og folk trenger hjelp til å ta de riktige valgene. Det er jo nesten ingen normalvektige personer lengre som er over 23-24 år!

(mann 36 år fra Oslo) ma. 18 okt. 2010 16:20 Privat melding

synes vel egentlig at det først og fremst bør gjøres mer på matfronten enn på tobakk og alkohol fronten. tobakk er svært avgiftstynget allerede pluss har hatt gode holdningskampanjer med gode resultater. dette mangler litt på matfronten, i hvertfall resultats messig. så at sunn mat må bli billigere enn usunn synes jeg er logisk.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 17:30

Problemet er at det ikke akkurat er noen enighet om hva som er usunn mat - spør du Fedon Lindberg vil han gi et annet svar enn Grete Roede som igjen vil gi et annet svar enn Sofie Hexberg - og alle disse kan vise til vellykkede resultater. Hvis myndighetene skal gå inn og bestemme hvem av dem som har rett og hvem som tar feil blir det helt galt. Salat er vel det eneste "alle" mener at er sunt, og det holder ikke til et sunt kosthold.

Ellers er det litt absurd dersom man ikke skal kunne kjøpe tobakk om man er myndig (for så vidt synes jeg det er like absurd med tanke på brennevin) - da får man heller forby hele skiten.

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt ma. 18 okt. 2010 17:42

Man kan jo starte med gratis skolefrukt og sunne måltider på skolen, da tror jeg mye er gjort. Lære barna riktig ernæring fra starten av. Fjern religion fra skolen og legg inn kosthold og ernæring som fag. Jess.

Skjult ID med pseudonym betteroff ma. 18 okt. 2010 18:00

Gratis og billigere er feil vei å gå.

Når ikke økte avgifter fungerer, så er det på tide å ta sterkere virkemiddel i bruk: Forby tobakk, alkohol, sukker og fett. Da skulle vi være et stykke på vei til et eller annet - og jeg sier ikke hva ;)

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 18:02

Tror på mange måter det handler om å gjøre barn og unge trygg på egen kropp. På den ene siden har du syltynne, dels datamanipulerte, idealer som nærmest oppfordrer unge til å sulte seg (jf. Kate Moss), på den andre siden har du en kultur som samtidig oppfordrer til stillesitting, i hvert fall hvis du ikke peker deg ut som noe idrettstalent i noen bestemt retning.

Sunne vaner formes i ungdommen.

Skjult ID med pseudonym frk.Singel ma. 18 okt. 2010 18:08

@ Gwerty, den signerer jeg. Vil søren ikke at myndighetene skal bestemme hva som er sunt og ikke.
De har ikke min tillit overhode.
Og derfor sier jeg også nei til @Drages forslag om undervisning i skolen. Ikke søren om jeg vil at noen skal fortelle mitt barn, at feks light produkter er bedre å ha i seg, eller at smør er farlig.
Hadde de derimot servert grønnsaks supper på skolen tror jeg det hadde vært smart. (seff uten potet og pasta)

Når det gjelder alkohol og tobakk, tja vet ikke jeg. Synes vel de er massivt avgifts belagt fra før, så her tror jeg myndighetene bare vil ha inn flere kroner, for senke forbruket fører det da neppe til. Det må da de også ha fått med seg.
Tror det heller er opplysnings delen som etterhvert har gjort det kanskje blitt færre røykere.
Men sette opp aldersgrensen for kjøp av disse tingene kunne jo være greit tiltak.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 18:17

Dessuten - når det gjelder røyking har tobakksgigantene funnet ut at ca 1/3 av sigarettene som røykes i Norge er kjøpt i utlandet. Jeg la merke til det i dag da jeg var ute og luftet meg sammen med noen røykere - på to av pakkene sto det "Rökning dödar" og på den siste "Smoking kills". For det er jo ikke akkurat slik at folk holder tobakkskvota når de reiser til Svinesund eller Töcksfors.

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt ma. 18 okt. 2010 18:23

Alle vet vel at lightprodukter ikke er bra og at skikkelig smør er sunt? Eller lever folk i steinalderen ennå?

Skjult ID med pseudonym kit ma. 18 okt. 2010 18:30

Å starte med maten synes jeg er typisk symptombehandling. Hovedproblemet er at dagens menneske bevrer alt for lite på seg. Hadde de startet med en times gym hver dag på skolen, ville mye vært gjort.

Ad hva som er sunt. Det er egentlig ikke så stort sprik mellom leirene. De aller fleste underskriver på mindre sukker og mettet fett og mindre halv og hel fabrikat samt mer av spesielt grønnsaker men også frukt og nøtter

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt ma. 18 okt. 2010 18:31

De har lagt på en ekstra time i uka nå iallfall. Det heter fysisk fostring.

Skjult ID med pseudonym Sunnhet ma. 18 okt. 2010 18:53

@Kit

Veldig enig med deg bortsett fra "Å starte med maten synes jeg er typisk symptombehandling".
Uansett hvor mye en trener så kan en fortsatt spise seg feit, som de fleste vet er kosthold alfa omega når det kommer til trening og fysikk.

Hadde en gjort som du sa, en time gym per dag i skolen, og normalt sunt kosthold, uten chips, sjokolade, brus etc, hadde folk hatt ett mye bedre liv, og staten hadde spart mangfoldige kroner på mindre sykdom.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 18:54

Men til gjengjeld ville det kanskje blitt høyere pensjonsutgifter på sikt?

Skjult ID med pseudonym frk.Singel ma. 18 okt. 2010 19:22

@Darge,
Ja folk lever i steinalderen enda.

Jeg ser det i hjemmetjenesten, jeg ser det i folks handlekurv, jeg ser det i kjøleskapet hos folk jeg besøker.

Jeg er overbevist at man en dag finner ut av at Juksesmør er mye farligere enn ordentlig meieri smør.
Som man gjorde med egg. Det var jo i mange år en jo skikkelig kolesterol bombe, nå er det blitt sunt, og påvirker slett ikke kolesterolet.

Jeg tror også at selv om sukker ikke er et bra produkt, er det bedre med ekte brunsukker, fremfor søtningsmidler.

Skjult ID med pseudonym Dragefrukt ma. 18 okt. 2010 19:26

Man har vel funnet ut av det for lenge siden? Jeg er iallfall av den oppfatning av at ordentlig smør er bedre enn all slags margarin og whatnot. Greit, jeg lever definitivt ikke etter alt som er sunt, men jeg går nå inn for å gi ungene mine et godt utgangspunkt. Dog gidder jeg simpelthen ikke ta helt av som nevnt over her, jeg ser virkelig ikke noe poeng i å fjerne alt som er "godt", da foretrekker jeg heller å preke måtehold. Men jeg ønsker jo ikke tilstander her til lands som man ser for eksempel i UK. Jeg husker jeg fikk sjokk da jeg på språkutveksling fikk chips, juice og syltetøy i matpakken.

(mann 36 år fra Oslo) ma. 18 okt. 2010 19:26 Privat melding

det er mulig vi ville fått større pensjonsutgifter qwerty, men vi ville jo fått langt mindre sykehusinnlegelser og færre sykehusdøgn per pasient pga færre vil ha livsstilssykdommer. for ikke og snakke om folk som er langtidssykemeldt eller uføretrygda som følge av det. så tror vi økonomisk ville vunnet på å ha en sunnere befolkning

Skjult ID med pseudonym betteroff ma. 18 okt. 2010 19:27

@qwerty:
Pensjonsutgifter? Kan skjønne staten ikke har råd til slikt. Pensjonsalderen skal heves. Alle skal jobbe til de dør.

Skjult ID med pseudonym strandboms ma. 18 okt. 2010 19:28

frk singel

Veldig enig med deg i det meste men skjønner fortsatt ikke aversjonen mot potet, ris og pasta. Dette har eksistert i lange tider og når man ser til Asia der ris er en stor del av måltidet er folk ganske så tynne. Det er vel andre ting som er MYE verre for helsen...men det er jo selvfølgelig en moteting og da er man forpliktet til å si det ;-)

(mann 45 år fra Oslo) ma. 18 okt. 2010 19:57 Privat melding

Vel middelhavsdietten har i alle år vært regnet som den mest sunne. Problemet er mer av tid at vi ikke lengre tar oss tid til å lage riktig mat men ser etter kjappe løsninger. Disse inneholder da en god del stoffer som ikke er så bra for oss som sukker og usunnt fett. Samtidig med at vi mangler en sunn matkultur i norge. Et land som er et uland når det gjleder skikkelige butikker med gode grønnsaker og andre matvarer. Er mann så uheldig å bo utenfor de største byene ser ikke grønnsaksdiskene særlig apettielige ut. At vi har tillatt butikker som rimi og rema å blomstre sier mye om nordmenns forhold til mat. vi trenger bare ta en titt over til sverige for å se på hvordan det bør gjøres. Man skal ha en god og velfyllt lommebok for å spise riktig å sunt her i landet. Første veien å gå vil å fjerna proteksjonismen på landbruksprodukter. Å tro på at norske landbruksprodukter er så mye bedre og sikrere en fra andre land er ganske naivt. da bør folk ta å bo utenfor dette landet en periode. Så vil dere se på hvor vanstyrt dette landet faktisk er på mange områder.

Skjult ID med pseudonym frk.Singel ma. 18 okt. 2010 19:57

@strandboms
Niks, når det gjelder si ting fordi det er på mote. Gjelder ikke meg! -))

Men jeg tror ikke et øyeblikk at vi har funnet den fulle og hele sannhet om hva vi bør spise.
Jeg tror kanhende det ligger mer i hva vi setter sammen av mat feks enn vi tenker på idag.
Jeg har vegetar venner, de lever på korn og pasta ris og grønnsaker og er både tynne og såvidt jeg vet også uten helse plager.

I følge bod-type-dietten tåler ingen Kokos nøtt, men når man ser folkeslag lever bare på kokos produkter omtrent og ikke har våre helse plager, tja da kan man jo lure. Blir som du sier i Asia lever de på ris, men da har de nærmest ikke kjøtt, eller fisk. Ikke penger til det, rett og slett.

Etter å ha lest og prøvd og jeg vet ikke alt mulig rundt dette med ernæring, mener jeg man kommer langt med å lage mat fra grunnen, unngå ferdig produkter, og tenke sjæl!

Sukker inntaket pr person i Norge steg i løpet av 10 år fra 2kg, til vår egen vekt. Hvem spiser min sukker rasjon? En liten digresjon på slutten :-))

Skjult ID med pseudonym kameleonen ma. 18 okt. 2010 20:26

Enig med flere her.
I barnehagene har det vært veldig fokus på "riktig" mat i mange år.
Skolene kommer kanskje etter?
Mange har gratis skolefrukt, men langt ifra alle.
Og gratis lunsj skulle også vært innført.

@kit
På skolene her har de en halvtime fysisk aktivitet hver dag i tillegg til gym/svømming, super ordning!

Skjult ID med pseudonym vibe ma. 18 okt. 2010 20:57

Enig med sunnhet. Kosten er veldig viktig, og usunne matvaner er vansikelig å kompensere helt og fullt for med fysisk trening.

Qwerty.
det er ganske stor enighet om at chips, sjokolade og frityrstekt mat er usunt, mens grønnsaker og frukt oig grov brødmat er sunt. Man kan faktisk begynne med det, uten å bevege seg inn på noen minefelt om nøtter er sunt eller ikke.

Frk Single, jeg tenker at skolen ikke trenger å uttale seg om produkter som det er debatt om, spre det glade budskap om sunn kost uten å ta stilling til lettprodukter.
Forørvig er det forskjell på lettprodukter der man kun har fjernet fett eller sukker, versus produkter der man har ersttattet noe naturlig med noe kunstig. Lettmelk, skummetmelk og usøtet te er ikke like usikkert og usunt som lettsmør og cola light.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 21:22

Vibe:
Jeg så "Debatten" på NRK her sist uke, i kjølvannet av Kari Jaquesons utspill om tjukkaser, og der var det i hvert fall ingen enighet. Noen mener at fett, uavhengig av om det er animalsk, vegetabilsk eller marint, er det beste å ha i seg, samtidig som man styrer unna alt av korn- og brødvarer, mens andre mener man skal holde seg unna alt animalsk fett og holde seg til fiberrik (og dermed også karbohydratrik) kost.

Hva pokker skal man stole på?

Skjult ID med pseudonym Sunnhet ma. 18 okt. 2010 21:29

@qwerty

Jeg har prøvet både lavkarbo og mer normal sunt kosthold, der en ikke spiser så mye fett, men mer fiber, protein og karbohydrater( med andre ord sunt norsk kosthold). Det som fungerte best for meg var sunt norsk kosthold, der jeg hadde oversikt over antall kalorier, spiste det kroppen min trengte, men spiste variert og unngikk ikke noen matvarer helt. Menneskekroppen trenger proteiner, fett og karbohydrater, og jeg tror at å følge et kosthold som baserer seg på dette er det beste. Spiser du feks lavkarbo, vil du få treg mage, tregere reaksjoner, og virke rett og slett sløvere. Dette fordi kroppen ikke går så bra på fett som den går på karbohydrater, og du får ikke i deg så mye fiber pga fiber som oftest er i matvarer med endel karbo.

Skjult ID med pseudonym Sunnhet ma. 18 okt. 2010 21:31

Grunnen til at du er tynnere enn gjennomsnittet aleccore er at du forbrenner flere kalorier enn du inntar. Så for deg går det helt fint å ha det kostholdet du har uten å gå opp i vekt, men du kunne uansett erstattet de cola flaskene med noe som var bedre og sunnere for deg :)

For folk som har et problem med vekten og vil ned i vekt er kaloriinnholding drikke, som cola, noe av det første en bør kutte ut. Grunnen er at det metter lite, men gir mange kalorier som lagres som fett om du ikke brenner dem av deg.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 21:33

Sunnhet:
Helt sikkert - men det finnes også nok av vitnesbyrd om det motsatte, og det er det som er poenget mitt - det er ingen fasit her, derfor blir det vanskelig å si hva som er sunt og usunt, og dermed også hva som bør eller ikke bør skattelegges.

Men nå har uansett regjeringen gått ut og sagt de ikke støtter forslaget.

Skjult ID med pseudonym vibe ma. 18 okt. 2010 21:35

Hm, utrolig. Å skulle planlegge hvor mye vegetabilsk versus animalsk man får i seg, andel karbohydroater og vitaminer, må jo være en heldagsjobb, men noen tommelfingerregler vil jo sikkert hjelpe.
Men jeg ville uansett ikke hørt kun på de som skal pushe produkter. Om man ikke enes om bacon eller laks er sunnest, kan man vel uansett enes om at chips og sjokolade og raffinert mat, ferdigpizza og brus ikke er spesielt nærignsrikt når det kommer til vitaminer og aminosyrer. Det kan vel ikke være feil?
Jeg tror naturen er viselig innrettet, kan man spise det som kommer nesten direkte derfra er man godt på vei.

Skulle likt å se den debatten, spørs om ikke Jaquesson har mistet endel kredibiltet, når hun underkjenner at fedme kan skyldes sykdom (ikke minst psykisk)

Skjult ID med pseudonym Arne ma. 18 okt. 2010 21:56

*klapper for jaquesson*

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 22:00

Vel, i debatten kjente jeg meg igjen i det Tommy Steine sa om å være "hverdagsfeit", og sånn er det nok for de aller fleste. Tross alt er det langt flere tjukkaser i dag enn for 40-50 år siden.

Men alt som kommer fra naturen? I følge lavkarboideologene er problemet med jordbruket at det ikke er naturlig, at mennesket "bare" har spist korn siden jordbruksrevolusjonen, og kroppen har ikke endret seg siden det. Det låter for så vidt plausibelt, men det vil jo samtidig kunne lage store vansker i en verden med stadig større befolkning.

Skjult ID med pseudonym nerd85 ma. 18 okt. 2010 22:06

Er ikke Norge et av de landene i Europa hvor mat er billigst ift hva vi tjener? Jeg tror dette er et spørsmål om holdninger ikke pris.

Skjult ID med pseudonym kameleonen ma. 18 okt. 2010 22:11

@Sunnhet
Jeg er usikker på om det finnes et sunt norsk kosthold.
@qwerty
Alle er forskjellige(arv miljø osv) derfor vil det være vanskelig å finne en fasit som gjelder for alle.
Finn det som passer for deg!
@Vibe
Ja fedme kan forårsakes av sykdom, men noen ganger kan man spørre seg om hva som kom først.
Tilsetningsstoffer/mangel på vitaminer og mineraler kan også gi utslag i endring i psyken.

Skjult ID med pseudonym vibe ma. 18 okt. 2010 22:30

kamelonen, joda, men når det først har skjedd (feks gjennom oppveksten) så er det ikke bare å si at fete folk er late. Det er vel ingen som vil bestride at anorektikere er syke, og jeg tror mange som lider av overvekt ikke spiser fordi de er sulte eller ikke vet bedre, men at det er en psyksisk kraft i dem, motsatt av anorektikere. Begge deler er jo like irrasjonelt, derfor er det er ikke bare å be en anorektiker spise mer, og heller ikke be en tjukkas om å ikke være så lat.

qwerty.
på en skala fra en til ti er det vel ikke tvil om at torsk og poteter er mer naturlig enn grandiosa. Det blir litt for enkelt å si at ikke landbruksprodukter ikke er naturlig, som om det kan sidestilles med seigemenn.
Ref Aftenposten i sommer, har man ikke kunne påvist forskjeller mellom økologisk dyrkede grønnsaker eller vanlige grønnsaker. Det er dessuten en sannhet med modifikasjoner at mennesket bare har spist korn siden jordbruksrevolusjonen; våre foreldre og besteforeldre spiste sin skjerv poteter, i tillegg har man hatt gulrøtter, kålrabi og løk for å nevne noe. Og igjen; kort er ikke kort, det grove kornet er mye mer sunt enn det raffinerte.
Det blir liksom litt for enkelt å si at ingenting er naturlig, ingen er enig om hva som er sunt. Man vet ikke alt, men man vet en hel del, og man trenger ikke si at det skal være enten/eller, kan feks bare si mindre av det kunstige og rafinnerte og mer av det naturlige.

Norsk, gammeldags kosthold var ganske sunt. De kunne kanskje fått i seg mer frukt på vintren, men ellers var - særlig langs kysten - både sammensatt og næringsgrikt og sunt, selv uten alle lettvarianter.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 22:30

I følge Kjell Aukrust var vikingene på størrelse med Cola-flasker - og han hadde statistisk belegg for å si det.

Skjult ID med pseudonym =) ma. 18 okt. 2010 22:43

Det dem borde göra är väl att gör sunda saker billigare och kutta skatter och avgifter på sånt som är sunt.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 18 okt. 2010 22:43

Vibe:
Torsk og poteter er klart sunnere enn Grandiosa, men i følge lavkarboideologene er det enda sunnere med torsk og noe menneskene har spist mye lenger enn poteter. Og jeg kjenner flere som har fulgt en slik oppskrift og gått ned både 20 og 30 kilo. Selv foretrekker jeg en sidesalat fremfor poteter/ris/pasta rett og slett fordi jeg synes det er bedre, og når det også er sunnere så gjør ikke det noe heller, akkurat.

Men, klart, dette er jo først og fremst et problem for den rike verden - her har vi 1) råd til å spise mer enn vi trenger og 2) en livsstil som gjør at vi er mye mer stillesittende (kontorjobber, TV osv.).

(mann 45 år fra Akershus) ma. 18 okt. 2010 23:17 Privat melding

Vi svenska tackar och bockar för den ökade gränshandlen.

Skjult ID med pseudonym kit ma. 18 okt. 2010 23:18

@Sunnhet, det var nok noe kjapt fra min side. Poenget mitt er at kroppen er laget for en del aktivitet som den ikke får i dag, så folk flest spiser for mye. Jeg mener den rette måten å korrigere det på er å få opp aktivitetsnivået, ikke også å redusuere matinntaket.

Tradisjonelle nordiske råvarer som grove grønnsaker, helkorn av bygg, rug og harve, feit og mager fisk, bær og magert viltkjøtt er rimelig sunt. Men, det er også veldig langt borte fra det folk flest spiser i dag. Er en interessert i å ha ett høyt aktivitetsnivå, fungere en frisk kropp bedre på karbohydrater enn fett

Skjult ID med pseudonym strandboms ti. 19 okt. 2010 00:22

Leste til min positive overraskelse på colaflasken at den gir ca 1/3 av dagsbehovet av sukker. Det var da slettes ikke så ille som jeg har trodd (og beholder derfor god samvittighet over å ta en halvliter cola til middagen) :-)

Uansett så er vel variasjon et godt stikkord her. Tror ikke på å kutte ut enkelte ting helt, men kanskje om folk spiste litt mindre av alt kombinert med litt trening. Hvorfor gjøre det så komplisert?

Skjult ID med pseudonym Sunnhet ti. 19 okt. 2010 20:16

100 % enig med deg der Kit :)
Der traff du spikeren på hodet!

Spiser en normal kost, og trener litt, så kan en faktisk spise en god del mat. Husker da jeg satt meg mer inn i kosthold ble jeg overrasket over hvor mye sunn mat en faktisk kan spise og framdeles holde vekten.

Det er de colaene, burgerne, sjokoladene som sniker seg inn i kostholdet som er problemet, og fraværet av trening. Ikke potet, eller grovt brød!!

Skjult ID med pseudonym pippi ti. 19 okt. 2010 23:12

Enig, Sunnhet!!

For det første: det er ikke noe likhetstegn mellom å være tynn og sunn. Bedre med en sunn kropp i godt hold enn en tynn og usunn kropp!

For det andre: Det er mange sunne OG veldig kaloririke matvarer (nøtter, f.eks)

For det tredje: Hvis en spiser flere kalorier enn en forbrenner legger en på seg! Så enkelt...og så vanskelig.

For det fjerde: at lettmargarin er usunt og skikkelig smør er sunt er bare tull!!! Ta en kikk inne i blodårene til folk som bare spiser vegetabilsk og mettet fett så ser du det. Jeg kan skjønne at noen er mistenksomme når en tilsetter kunstige søtstoffer til saft, f.eks, men at rømme blir mer usunn bare fordi en fjerner noe av fettet er sprøyt etter min mening.
Det er forøvrig omtrent like mange kalorier i et gram fett uansett hva slags fett det er....

Så det så :)