Alle innlegg Sukkerforum

Slåsskamp

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 29 okt. 2010 10:15

I dag har jeg avspassert noen timer og i den forbindelse dro jeg på butikken. Der så jeg en gjeng elever fra den lokale videregående som sto samlet, der én holdt en annen opp mot veggen og en tredje sto og filmet. Etter å ha gitt ham et par spark går han som sparket bort til han som filmer - ikke for å be ham slutte å filme, men fordi de tydeligvis er kompiser. Er sikker på at om noen timer ligger klippet ute på Youtube.

Hva pokker gjør man i en slik situasjon? Jeg gjorde ingenting, for de var mange, jeg én, men nettopp når ingen gjør noe så får slikt foregå.

Det føles ganske ekkelt, egentlig. Noen som har tanker om det?

Skjult ID med pseudonym Grumse fr. 29 okt. 2010 10:18

hentet noen kompiser....fått tak i de som gjorde dette..kledd de nakne ...latt dem gå den lange veien hjem mens du filma de.....lagt det ut åpå youtube.

Skjult ID med pseudonym Grumse fr. 29 okt. 2010 10:25

Nei det var jo satt litt på spissen Allecore...men hvis folk er redde for motreaksjoner og ikke tør å stille seg i veien å få bank selv, så vil det alltid foregå slike ting.....men å rinhge politiet er nok den beste løsninga:)

Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 29 okt. 2010 10:27

Aleccore:
Ringe politiet for en slåsskamp man vet at er over om tre minutter? Det hadde ikke hatt noen effekt, da måtte jeg for det første vært i stand til å holde tilbake angriperen, noe jeg vet jeg ikke ville klart. Jeg kjenner dessuten en lærer ved den skolen, og han sier at det er mye bråk der i utgangspunktet - nå så jeg det også.

Poenget mitt er ikke situasjonen der og da, men rett og slett hva som skjer når vi ikke bryr oss - ofte fordi vi ikke tør, men også fordi vi tenker at dette ikke er vår business.

Skjult ID med pseudonym Grumse fr. 29 okt. 2010 10:29

Problemet er imidlertid at hvis de aldri har vært tatt for noe tidligere så blir i verste fall skolen og muligens barnevernet koblet inn.........dette hjelper ofte ingenting....

Nei en straff som er tilpass for de bør etter mitt skjønn benyttes......men det er ikke så lett å utforme en passende straff for det...

Skjult ID med pseudonym Grumse fr. 29 okt. 2010 10:31

Det ifnnes temakvelder om sånt og folk burde kanskje dratt på de....bare for å ilustrere at de bryr seg.
En annen ting er at da hadde folk truffet hverandre og fått snakket om dette ....kunne vært konstruktivt å iallefall bedre enn å ikke gjøre noe.

Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 29 okt. 2010 10:33

Aleccore:
Mulig det er en politisak, men hva pokker skal man gjøre? Ringe politiet og si at her er det slåsskamp ved en skolegård? Tror du virkelig de bryr seg om det?

Grumse:
Problemet er at handlinger ikke har konsekvenser. I grunnskolen er det ikke lov å sende elever på gangen lenger, og forsøker man seg med utvisning så risikerer man å få en advokat på nakken (kanskje ikke på denne skolen, siden dette er en yrkesskole på østkanten, men...). Jeg er på ingen måte noen Frp-tilhenger, men skal jeg finne ett punkt jeg kan være enig med Frp i, er det at det er mobberne som må straffes, ikke ofrene, slik det ofte er.

Skjult ID med pseudonym Grumse fr. 29 okt. 2010 10:34

"Situasjonen du beskrev er en politisak.. hadde det vært uten kamera hadde det vært noe annet!"

Tull...det er bare politiet som kan etterforske sånt...så de må kobles inn uansett....når de er ferdige kan eventuelt saken overføres til andre organer.

Skjult ID med pseudonym Grumse fr. 29 okt. 2010 10:37

Det er jo det jeg også mener Allecore......tenåringer taes på med silkehansker selvom de akurat har banka opp noen som er yngre enn de....det må benyttes "mottiltak" av en eller annen sort, hvis ikke får vi ikke bukt med problemet....at eldre som oss engasjerer seg er kanskej det beste mottiltaket......

Skjult ID med pseudonym forundret fr. 29 okt. 2010 11:05

Har du adressen på noen av disse sidene Duchampion?

Skjult ID med pseudonym Egentlig. fr. 29 okt. 2010 11:05

Vanskelig situasjon, med mindre man er en bulldoser selv.

Som voksen KAN det hende du kunne stoppe det ved å gå bort og være myndig i stemmen, men du kan like gjerne få bank. Tror ikke de har så mye respekt, særlig ikke når de er mange.

Eneste jeg kan komme på, med mindre det er en del andre voksne menn i nærheten man kan be om hjelp, måtte være å diskré filme det selv, og gå med opptaket til politiet. Nå er det vel begrenset hvor detaljert et sånt mobil-opptak blir da, og jeg vet ikke om politiet ville ta det på alvor engang. I tillegg ville man jo ikke hjelpe offeret direkte.

Men noe særlig annet forslag har jeg ikke.

(kvinne 45 år fra Oslo) fr. 29 okt. 2010 12:48 Privat melding

Jeg syns at det er viktig å bry seg,-jeg da.... Hva med å tilkalle butikk-betjeningen da? Politiet,blande inn andre voksne også,-slik at det blir flere innvolverte....?????

Det er veldig viktig at vi alle bryr oss om våre medmennesker... og ser jeg noen unger mobbe andre,-eller plage dyr o.l b-r-y-r jeg meg... har nulltoleranse for denslags,-altså.... går ikke de fleste med en mobiltelefon på seg da? ring etter hjelp om du ikke tør å bry deg direkte... er det minste du kan gjøre(!!!)

Skjult ID med pseudonym sodakongen fr. 29 okt. 2010 14:33

Heeelt enig med Grumse! Kle dem nakne hvis mulig. Vold avler vold? Spar meg Aleccore, du breker som en i saueflokken.

Vold stanser vold er mitt mantra og det er basert på alle erfaringer jeg personlig har gjort meg opp på området, samt den kollektive nedsablingen av Hitler på 40-tallet.

Det kan være vanskelig å få stoppet et sånt angrep når det skjer, så det beste er å ta imot julinga som best man kan og heller tenke på "oppreisning". Ta hovedmannen når han er alene. Ikke sammen med andre, men alene mann til mann. Det høres sikkert jalla ut, men straks man tar med venner og/eller våpen er eskaleringa i gang. Så gjør det alene. Om man likevel skulle få juling så har man ihvertfall ballene i behold og sikret sosial innpass på et senere stadie.

Sånne bøllete typer var det da jeg selv gikk på barne- og ungdomsskolen, de typene som gladelig deler ut juling til andre men aldri har kjent julinga på kroppen selv. Disse typene er oftest veldig veike uten gjengen sin og det overrasket meg alltid hvor lett de kunne begynne å grine over selv å få knekt nesa.

For alle oss som bevitner sånne hendelser er det viktig at vi gjør _noe_. Griper inn, enten alene eller med andre, og ser etter varslingsmuligheter i nærheten.

Skjult ID med pseudonym sooky fr. 29 okt. 2010 14:37

@ qwerty

Nå kjenner jeg at jeg ble skikkelig skuffet her, at du ikke maktet å finne på en eneste ting å gjøre, er helt vanlig, og utrolig trist! Ring polititet, stopp en bil og få hjelp, kontakt butikkbetjeningen, plukk opp en beskyttende gjenstand og gå for å stoppe dem, gå bort og be dem fint om å stoppe, hva som helst, untatt INGENTING!!!

Forrige fredag jobbet jeg nattåpent, og skulle gå med bosset i 23 tiden. I gangen ved heisen sto det 5 gutter i et hjørne, og jeg hørte trusler bli fremmet. Jeg gikk forbi dem, men stoppet, og gikk tilbake, og spurte " går det greit her gutter?" i litt streng tone, jeg tror de gutta ble litt sjokkert over å bli avbrutt for alle andre bare gikk rett forbi, nesten alle savrte surt JA!, mens en gutt sa, nei, det går ikke bra her, kan du få de vekk eller hente vakter?
Da ble det skikkelig krangling med en gang, og jeg la på sprang for å hente vakter med en gang.Alt ordnet seg da vaktene kom håper jeg, for her var det tre gutter som skulle ta en, som ble beskyttet av kompisen sin. Heldigvis hadde han kompisen sin der som kunne hjelpe han, ellers hadde han nok fått godt med pryl!

(mann 43 år fra Oslo) fr. 29 okt. 2010 14:59 Privat melding

Jeg hadde gått bort og gjort hva jeg kunne.

Har et problem og det er slike ting, blir så utrolig provosert og greier ikke å holde meg. Gjennom tia har jeg vært i ganske mange krangler ettersom jeg ikke aksepterer å bli angrepet på forskjellige måter bare på piss eller at noen skal vise seg. Aksepterer heller ikke at noen gjør det mot andre.

Utrolig nok (kryss i taket, knock on wood) har jeg aldri blitt slått ned selv om det har vært nesten et par ganger. Det løser seg som regel ved aktivt bruk av en litt hissig stemme.

Skjult ID med pseudonym Egentlig. fr. 29 okt. 2010 15:07

Hva jeg hadde gjort der og da vet jeg jo ikke, for ting forandrer seg raskt når man står oppe i en situasjon.

Men når det gjelder det å bryte inn, og velge å ta en eventuell slåsskamp, så høres jo det i utgangspunktet 'greit' ut, men nå om dagen er det jo ofte ikke bare knyttnever det sloss med, men også kniver eller andre våpen (som de iallefall har på seg, om de ikke bruker dem der og da).

Å ringe politiet ligger vel meg nærmest, tror jeg. Men så er det altså det at situasjonen gjerne er over innen de dukker opp. Det var derfor jeg nevnte det med å filme selv, selv om det kan virke feigt og pinglete. Men det å steppe inn selv kan få også få fatale følger, så jeg synes ikke det er noen lett avgjørelse.

Men man ser jo an hva slags folk det er, hvilken alder osv.

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) fr. 29 okt. 2010 15:09 Privat melding

Vet du @ qwerty, Hvis du som er nesten 2 meter høy, hadde gått rett bort, og stilt deg opp med hendene i kors i mellom bølla, og offeret, så er jeg rimelig overbevist om at du hadde avverget situasjonen uten hverken basketak eller munnbruk.

Vi har alle et ansvar i å gripe inn i sånne situasjoner, og vi kan ikke tillate at sånne situasjoner kan foregå på åpen gate.
For det må være det verste som kan skje i et sivilisert samfunn, at slike bøller får herje fritt i all offentlighet uten fare for å bli stoppet..

Skjult ID med pseudonym hingsty fr. 29 okt. 2010 15:45

Hingsty bry seg om ikke mindt oppi et enkelt-tilfelle men...
når unge lider finnes det knep mot denslags i mange tilfelle.

Hingsty har deltatt og engasjert seg mot komune og styre for å begrense tilstander for unge i grupper,det har gitt resultater..

Dyret har også vært involvert i en litt mykere men vedvarende utgave av små-voldelig mobing på en ungdoms-skole.

Da skolen ikke kan forebygge tok hingsty et eget grep...

Søkte støtte hos endel foreldre i forkant for å lære sine etniske norske barn å ta litt ansvar og stå kollektivt..

Deretter dro ringte hingsty "faren til de verste og dro sporenrex hjem til de..

Nyskjerige umulius var selvfølgelig hjemme med lange ører..

Mor og far ble lekset opp og ble jo satt på plass som små- blinde "klovner" dog noe innpakket..

De måtte banket hingsty for å forsvart seg.. men de ble helt ta-fatte...

det har virket i minst 6 mnd i det tilfelle. de "Snille" sto kollektivt klare i gjen for å støtte opptrinnet i etterkant..
og verstingene har sogar vist positiv fremgang så langt..

Hingsty har iallefall gjordt en god gjerning og er fornøyd.

Dyret ønsker alle engasjerte en god helg

Skjult ID fr. 29 okt. 2010 16:29

Hallo..........
Klart du må ta tak i situasjonen, skulle bare mangle. De er ofte feige. Ta opp mobilen filme de.
Ringe Politiet og sende de filmen. De stopper garantert opp om du hever stemmen.

Jeg er jente/dame på 169 - klart å holde på flere sigøynere med balltre etc.
ikke f... om jeg står å ser på når vold foregår.

Skjult ID med pseudonym Romsdaling fr. 29 okt. 2010 16:32

Å herregud... jeg har tydeligvis ikke noe i byen å gjøre =) Blir litt latterlig føler jeg, når voksen menn er redd for slikt. Hadde jeg vært i samme situasjon så hadde jeg gitt idioten en på tryne. Og siden han går på vgs så er han kanskje over 18, så jeg hadde sikkert slått han en ekstra gang bare for å sørge for at han lærte.
Men nå har jo jeg vokst opp på landet og her er du ikke skikkelig konfirmert før du har fått juling, å skikkelig junling tar ingen skade av =)

Og så klart du har ansvar for hjelpe andre aleccore. Utsagnet ditt er så stuslig at det provoserer. Det her er 17-18-19 åringer det er snakk om, tror du de drar kniv på en vilt fremmed? De hadde løpt med første synet av voksne folk som innvolverte seg. I værstefall ville de angrepet deg, uansett så ville det vært "mission accomplished" de sluttet å slå/sparke på den forsvarsløse!

Hilsen konfirmert Romsdaling

Skjult ID med pseudonym Tazoslo fr. 29 okt. 2010 17:09

@romsdaling - 17-19 åringer som trekker kniv? I oslo? Selvsagt

Når har man litt andre "kulturelle" utfordringer i Oslo enn i Romsdal, noen av de "ufordringene" er at man har litt forskjellige syn på dette med å slåss, ære og alt det andre pisset de bruker som unskyldning.

Når du går inn i en slik situasjon her så bør du faktisk ha det i bakhue. Fordelen her er at de ikke drar hjem og henter hagla, noe de kan være truandes til i Romsdal hvis de har drekki litt ;-)

Skjult ID med pseudonym Romsdaling fr. 29 okt. 2010 17:41

hehe... tar den =) Kan ikke forsvare min artsfrende på akkurat det c'',)

Men uansett hvilken "kulturelle" utfordringer som finnes i Oslo, så finnes det ikke noen unnskyldning i min bok som kan forsvare det å stå passivt på sidelinje å se på. Synes det er feigt av vedkommende på mange måter. Hadde jeg stått opp mot veggen der forsvarsløs, så hadde jeg forventet at de i rundt hjalp meg. Og derfor må jeg også hjelpe andre. Krever det samme av meg selv, som jeg forventer av andre.

(mann 58 år fra Oslo) fr. 29 okt. 2010 18:05 Privat melding

Tar en ny med samme skrift, men dere på forumet er så strenge med rettskriving, så jeg måtte rette opp en feil som jeg så ;-)
Sånn fortalt så er dette mobbing. Jeg hadde avsluttet dette filmteamet og bedt dem reise dit peppern gror og bedt dem la andre mennesker være i fred. Om jeg hadde blitt angrepet så er jeg enig med Duchampion om at det hadde bare vært en slåsskamp - og resultatet er ikke gitt om hvem som vant eller fikk "respekt". Men jeg bryr meg ikke om noen slag i trynet bare jeg får stå oppreist.

Skjult ID med pseudonym kameleonen fr. 29 okt. 2010 18:16

@qwerty
Ett par bøtter med iskaldt vann skulle vært tilgjengelig!

Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 29 okt. 2010 18:30

Jeg kjenner igjen slike episoder fra min egen oppvekst, da tøffingene i klassen skulle ta sveklingene, og jeg vet at de blir ferdig like fort som de begynte, lenge før politiet eventuelt kan gjøre noe med det - hvis de i det hele tatt gidder. Sannsynligvis ville jeg ikke en gang rukket å hente "hjelp" fra butikken heller - som om det hadde hjulpet med en 19-20 år gamme pakistanskl jente på 1,60... Og omtrent like liten respekt tror jeg de ville hatt for meg, der jeg kom med både lue og sykkelhjelm. Jeg ser rett og slett ikke hva jeg kunne gjort, utover å se på og være "vitne" dersom det skulle bli noe mer ut av det. Det er forskjell på å stoppe for eksempel en overfallsvoldtekt der det er én overgriper og noe som dette der det er ti. At jeg er nesten to meter tror jeg ikke gjør noen forskjell.

Spørsmålet er heller hvorfor dette skjer - og hvorfor vi som samfunn lar dette skje.

Skjult ID fr. 29 okt. 2010 19:03

@qwerty
Dette skjer fordi ingen griper inn

Skjult ID med pseudonym sooky fr. 29 okt. 2010 19:11

Vi driter rett og slett i ungdommen! De er høylydt, bråkete, ser rare ut, og sier en masse teite ting, så vi overser de rett og slett. Og når ikke foreldrene bryr seg med hva sin ungdom holder på med ute eller på nettet, hvem de omgås med, og hva de påvirkes av, ja da er det jo ikke særlig håp for de fra begynnelsen av....

Skjult ID med pseudonym vibe fr. 29 okt. 2010 20:25

qwerty,
du har svar på spørsmålet ditt - jfr skjult id kl 19:03.

Ellers helt enig med sooky - syned du gjorde det eneste rette i epioden du forteller om; ofte kan nettopp det å gjøre andre klar over at de blir observert forhindre at det eskalerer. Vi har etter mitt syn en plikt til å gjøre det vi håper andre vil gjøre for oss.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 29 okt. 2010 20:58

Har selv vært i flere lignende situasjoner.

Hvis du har litt avstand til situasjonen ta først et bilde.
Ring så 112 og fortell KORT ditt navn, personnummer, at det er en som blir banket opp, nøyaktig stedsbeskrivelse og at du kommer til å legge telefonen i lomma og forsøke og hjelpe offeret. 112 kommer til å forsøke å stille deg diverse spørsmål - ignorer dem.
Putt telefonen i lomma, uten å legge på
Hvis det er andre folk i området - pek på dem og si "Hjelp til!"
Bland deg inn. Forsøk med myndig stemme først. Gi angriperen et overaskende ballespark om det ikke holder. Da har du i hvertfall en motstander mindre de neste sekundene og du vet at det er forsterkninger på vei.

Jeg vet også godt hvordan det føles å bli angrepet med en stor mengde tilskuere som ikke gjør annet enn å være tilskuere. Måtte selv ringe 112 i ettertid for å be dem komme å plukke opp en gråtende angriper. Ikke engang å ringe spanderte tilskuerne å gjøre. Det er flaut å være en del av et slikt samfunn!

Skjult ID med pseudonym kameleonen fr. 29 okt. 2010 21:16

http://www.youtube.com/watch?v=KIvGIwLcIuw

Skjult ID med pseudonym sooky lø. 30 okt. 2010 00:35

@kameleon

Herregud, nå ble jeg skikkelig dårlig! Ikke rart verden er som den er, har ikke annet å si....

Skjult ID med pseudonym kameleonen lø. 30 okt. 2010 00:39

@sooky
Ja, det er trist.
Men når man vet hvordan det er, kan det være lettere å reagere annerledes.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 30 okt. 2010 01:31

Det funker dårlig å bare ringe politiet. De bruker for lang tid. Noen ganger må man ta sjanser. Noen ganger er det det som kreves for å redde et liv.

@HDV
Vet du om ditt liv verdt så mye mer enn en ungdom som blir misshandlet at det ikke er verdt risikoen å blande seg?

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 30 okt. 2010 01:55

Skulle likt å se et tilsvarende eksperiment som Kamelonen viser frem, hvor jenta blir kidnappet ut av en folkemengde, f.eks på en bussholdeplass og stappet i en bil.

Når noe slikt skjer i Norge ville mediefremstillingen vært "sjokkerte vitner hadde ingen mulighet til..." og vi skulle alle sammen synes så synd på de som sto og så på mens de står frem i alle landets medier og forteller om skrekkopplevelsen og hvor store hverdagsproblemene deres har blitt siden den dagen.

Nordmenn er i hvertfall flinke til å se på. Ved en skyteepisode utenfor et utested i USA lå brått alle amerikanere på bakken og krabbet mot dekning. Vi norske sto og fulgte med på skytingen.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 30 okt. 2010 02:17

Amerikaneren som bryr seg om slikt bærer ikke våpen.

Skjult ID med pseudonym Romsdaling lø. 30 okt. 2010 03:18

Nå tok dette en veldig rar vending da karer...

Er jo ingen kamp på liv og død dette! Dette er bare noen ungdommer som er ute etter å markere seg, de stikker med halen mellom beina så fort de møter voksen motstand. Her holder det med et manndig "Hei, hva faen er dette for noe... oppfør dere" og så går du bort til gjengen.

Dette er Norge, vi får "USA episoder" når vi er så pinglete å utstyrer politiet med våpen fordi vi ikke tørr å ta tak i slike situasjoner selv. Den "norskemann" har blitt en stor pingle spør du meg... nitrist hele greia =/

Qwerty du burde skamme deg litt mener jeg, vi har i Norge blitt oppfostret på samholdet som vi "liksom" vant krigen på, men trass i dette så finnes det de som ikke evner å ofre litt for å stille opp for andre. Vi i Norge i dag, er noen idioter som tror det er nok å kjøpe seg litt fri, eller avlat som det kaltes før i tiden.

Vi har nok miste den trauste nordmann en plass her føler jeg... De karene som Kjakan og Max Manus har beskrevet i sine bøker hvor er de nå? Ikke i Oslo værtfall c'',)

Skjult ID med pseudonym kameleonen lø. 30 okt. 2010 10:21

@Romsdaling
Poenget mitt er at det ikke er unormalt å ikke gjøre noe. Derfor linken lengre oppe.
De aller fleste vil overse/gå videre når de kommer opp i en situasjon der de må bry seg/aktivt gjøre noe.
Og jo flere mennesker som er tilstede, jo lettere er det å gå "forbi".

Skjult ID med pseudonym moi lø. 30 okt. 2010 18:00

"All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing" - Edmund Burke

(kvinne 38 år fra Oslo) lø. 30 okt. 2010 22:56 Privat melding

Hadde nok henta frem sint-stemmen og blandet meg ja!

(mann 29 år fra Oslo) sø. 31 okt. 2010 19:09 Privat melding

Slike mennesker fortjener, og burde bli, banket halvt ihjel av forbipasserende. ("Vold avler vold, feil måte å gjøre det på, altfor voldelig" osv. Spar meg.) Slik oppførsel skal det være nulltoleranse for.

De andre alternativene er ingen motreaksjoner - og oppførselen fortsetter, eller å ringe politiet som ikke kommer.