Alle innlegg Sukkerforum

Tvangsekteskap - ufarlig og riktig?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym snuppa ti. 7 des. 2010 22:31

Tvangsekteskap - ufarlig og riktig, eller bare tvang og djevelskap? Opplever at så mange er imot tvangsekteskap, men hvorfor er det så mye verre enn vår vestlige kultur med "fritt" valg? Skilmissestatistikken i vestlige land er jo skyhøy, så kanskje et tankekors vi kan vurdere mer over?

ordet er ditt, shoot:-)

Skjult ID med pseudonym qwerty ti. 7 des. 2010 22:38

Det ligger jo i ordet, da, "tvang"...

Jeg synes heller det er bra at det er blitt sosial aksept for å bryte opp et ulykkelig ekteskap. Har hørt en del om hvordan omgivelsene reagerte da min morfars tante skilte seg rett etter krigen - sånn er det bra det ikke er i dag, i hvert fall!

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 8 des. 2010 00:11

Noen land:
Annen kultur.
Annerledes syn på mennesker.
Mye vold.
Sjelden mulighet til å avslutte ekteskapet uten å bli utstøtt, derfor lite skilsmisser.

(mann 49 år fra Østfold) on. 8 des. 2010 00:18 Privat melding

@TS
Bare tenk litt på ordene "tvang" og "frihet" så finner du sikkert ut av det.

Skjult ID med pseudonym Eva on. 8 des. 2010 00:26

"Tvangsekteskap" sier seg vel egentlig selv at det er negativt. Kunne etter min meining vore meir interessant å diskutere "arrangert ekteskap".

Selv er eg verken for eller imot. Trur kanskje ikkje det hadde vore heilt negativt om foreldrene mine fant et dugende mannsevne til meg, så lenge eg kunne legge ned veto om han var helt håpløs. Litt som å basere dating utifra denne matchingsscoren på "sukker" det; foreldrene dine finner en med samme verdier, holdninger, religion osv. så kan man heller lære seg å elske partneren sin med tida ;). Iallefall om alternativet er å finne en kjekk fyr man er håpløst forelsket av, overbeviser seg selv om at han er fantastisk, og der man med tiden finner ut at man egentlig ikkje har noen felles holdepunkter for noe..

Trur iallefall noen kunne hatt godt av "arrangerte ekteskap" når man ser folk som roter seg borti rusmisbrukere, mishandlere o.l. men det er selvfølgelig igjen avhengig av at man har foreldre med ok dømmekraft.

Skjult ID med pseudonym Bille on. 8 des. 2010 08:24

@TS
Det er stor forskjell på arrangerte eketskap og tvangsekteskap.

Et tvangseketeskap er et ekteskap som organiseres på en slik måte at minst en av ektefellene:
- Ikke har reell mulighet til å velge å forbli ugift uten å bli utsatt for represalier
- Ikke har reell mulighte til å velge en annen partner på tvers av familiens ønsker ute å bli utsatt for represalier
- Har samtykket til ekteskap etter utilbørlig press, trusler eller annen form for psykisk eller fysisk vold.

Def fra Arbeid mot tvangsekteskap - regjeringen.no

Dette er heldigvis forbudt etter norsk lov og det er ihvertfall jeg veldig glad for. :-)

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 8 des. 2010 10:58

Arrangerte ekteskap kan jeg være for - i hvert fall ble jeg det da faren min sa hvem han ville arrangert ekteskap med (ja, for pokker, da kunne det godt vært tvang for alt jeg bryr meg), men dessverre er det ikke tradisjon for det i Norge...

Historisk har nok arrangerte ekteskap, i hvert fall blant de mer bemidlede, hatt en helt klar hensikt - å sikre rikdommen. Dermed ble det nok en del litt, tja, underlige ekteskapelige konstellasjoner. Nå, derimot, er jo dette underordnet, og ideelt sett burde jo arrangerte ekteskap være mer passende enn noensinne, for nå ville det jo vært ens lykke og ens fremtid som sto i høysetet - og ingen kjenner deg vel bedre eller vil deg bedre enn foreldrene dine?

Så vidt jeg forstår det, er det imidlertid ikke slik arrangerte ekteskap fungerer i dag. Abid Raja fortalte i hvert fall om sin bakgrunn en gang, og om at han måtte bruke like mye tid og krefter på å kapre drømmedama som alle oss andre. Den eneste forskjellen er at han og dama måtte overtale foreldrene sine til å arrangere ekteskap for dem. Og da er det ikke mye verdt, spør du meg...

Skjult ID med pseudonym In10se on. 8 des. 2010 12:43

TS

Det ligger i ordet "tvang" ja. Tvangsekteskap er dessuten ulovlig. Arrangerte ekteskap er i utgangspunktet noe helt annet, selv om enkelte arrangerte ekteskap også er tvangsekteskap. Men langt fra alle. Mange fra andre kulturer stoler faktisk så mye på foreldrenes dømmekraft at de synes det er helt ok at de velger ut en god (?) ektefelle for dem.

Synes dette var en rar tråd. Litt som å spørre om folk synes det er ok at mange jenter (og også barn av begge kjønn) rundt om i verden tvinges ut i prostitusjon av slektninger, kjærester eller halliker, selv i land hvor prostitusjon og kjøp og salg av sex er lovlig. Tvang er tvang, og det gjør det til et grusomt overgrep.

(kvinne 38 år fra Hordaland) fr. 10 des. 2010 20:23 Privat melding

Jeg tenker nok at skilsmissestatistikken vill vært høyere i de land som praktiserer dette, hvis det var lov for kvinnen å skille seg.....