Alle innlegg Sukkerforum

en høydare å være smart, mann?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym dvergbruce on. 8 des. 2010 11:41

Undersøkelser viser at det er målbare fordeler ved å være høy mann. Blant annet blir man behandlet bedre, er smartere og følgelig tjener mer enn småtasser på 179 cm som meg. Altså: I vårt sosialistiske likhetssamfunn bør det være politisk ukorrekt å bli høyere enn 185. Disse smarte "jeg når opp til porrbladhylla, jeg småen"-eklingene bør stigmatiseres og miste pensjonspoeng som straff for sin ovenfra-og-ned-holdning! Moderne kvinner vet herved hva som kreves av dem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Height_and_intelligence

(mann 44 år fra Akershus) on. 8 des. 2010 11:47 Privat melding

Hvor i all verden har du det fra at høye mennesker er smartere? Det kan godt hende at det er en *oppfatning*, men de smarteste menneskene i verden har ikke akkurat vært basketspillere, for å si det sånn ;)

Skjult ID med pseudonym dvergbruce on. 8 des. 2010 11:48

Jeg har det fra linken, din dumming!

(mann 44 år fra Akershus) on. 8 des. 2010 11:56 Privat melding

Faan...må være derfor jeg slet med å åpne skyvedørene til butikken i går. Bra jeg ikke er *enda* dum...jeg mener lavere ;)

Skjult ID med pseudonym BalterEgon on. 8 des. 2010 12:38

The correlation between the two factors is therefore weak, although statistically significant, and these studies do not imply that there are no short people who are highly intelligent, or that changes in physical height have a direct effect on cognitive ability.
Similar strength correlations have been found in early and late childhood in both developed and developing countries, even after controlling for social class and parental education; however, in adults, changes in environment and social status reduce the strength of this correlation

Skjult ID med pseudonym viveca on. 8 des. 2010 13:11

Lurer på hvor høy man må være for å nå opp til porrbladhylla

Skjult ID med pseudonym Analytics sø. 12 des. 2010 17:21

Greia med at økt høyde tilsier økt intelligens har med at de som har strukket seg til sitt fulle potensiale gjerne hadde gode sunnhetsvaner under oppveksten.

Om man røyket massivt i ungdommen tapte man gjerne ikke bare høydecentimeter men og IQ-poeng.

Mennesker i nord-korea er lavere enn de i sør-korea selv om genmaterialet i store trekk er det samme. Elendig mattilgang i nord forklarer mye av dette. Har ikke sett om IQ-en har blitt redusert i samme slengen, men det virker ikke usannsynlig.

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 17:32

Analytics: det der er det ikke noe hold i...IQ har ikke noe med matvaner eller oppvekstvilkår å gjøre :)

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 18:40

@ Viveca: en god IQ-test skal ikke basere seg på noe som har med miljø å gjøre, og de som gjør det må velges med omhu og derfor kun gis av erfarne psykologer som er sertifisert (Raven o.l.) Mensa sin test, f.eks., er en ren FRT som er nøye lagt opp for *ikke* å basere seg på miljø, kultur e.l. I prinsippet skal en huleboer kunne gjøre det like bra på en FRT som om vedkommende hadde vokst opp på beste vestkant med privatlærer.

Skjult ID med pseudonym qwerty sø. 12 des. 2010 18:45

Alkemist:
Der er du i hvert fall uenig med mannen bak selve konseptet med IQ-testing, franskmannen Alfred Binet.

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 18:52

@qwerty: på hvilke områder? IQ beskriver ikke evnen til å utføre matematiske oppgaver eller formuleringsferdigheter. Den beskriver evnen til å løse komplekse problemer og se sammenhenger.

@viveca: selvsagt kan ekstrem feilernæring påvirke kognitive evner, men vanlige forskjeller i ernæring skal ikke ha noe å si. Normalen ligger på ca 85-110, der 100 er gjennomsnittet av befolkningen pdd. Topp to percentil av befolkningen begynner på 132 (SD15). Om en person får 5 høyere eller lavere på grunn av ernæring er neppe statistisk signifikant...

Skjult ID med pseudonym qwerty sø. 12 des. 2010 18:55

Vel, i følge Binet:

"The scale, properly speaking, does not permit the measure of intelligence, because intellectual qualities are not superposable, and therefore cannot be measured as linear surfaces are measured."

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 18:55

Er dere enig i de forsøkene som ble gjort der potensialet til en person ble målt utifra sirkumferens på kraniet, og at ansiktsform kan avsløre kriminelle tendenser også? ;)

Skjult ID med pseudonym qwerty sø. 12 des. 2010 19:00

Alkemist:
Og hva har det med noe av dette å gjøre?

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:06

@qwerty: det der var vel strengt tatt ikke noen definisjon av hva IQ er. Tror du mangler noe der. Det som er poenget er at når man måler IQ må man passe på å ikke bruke variabler som tillært kunnskap og miljø-baserte faktorer. Ellers vil man med letthet kunne påvise at personer fra østkanten er dummere enn personr fra vestkanten, bare på grunn av forskjell i utdanningsnivå. I tillegg vil en Italiener som tar en norsk IQ-test kunne bli stemplet som tilbakestående på grunnlag av manglende kunnskap om grammatikk. Enda verre blir det om man tar et gatebarn fra Sao Paolo, som ville fått så lav IQ at man i utgangspunktet ikke ville tro at vedkommende skulle kunne klare og puste og blunke samtidig.

Det å se på eldre beskrivelser av IQ blir uansett som å basere seg på gammel kunnskap om geografi. Jorden er ikke flat, og overklassen er ikke smartere enn arbeiderklassen. I begynnelsen av IQ-testing så man ikke på geografiske eller sosiale forskjeller, og testene var dermed mindre troverdige enn dagens tester som tar disse variablene i betraktning.

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:09

@qwerty: hva har hva med noe å gjøre? Jeg vet ikke hva du referer til...

Om du snakker om størrelsen på kraniet, så er det en, om kanskje ikke direkte, proporsjonalt med resten av kroppen på grunn av utsondring av hGH. Et mindre kranie vil, i teorien, ha plass til en mindre hjerne. Altså kan man trekke slutninger om at hunder er smartere enn katter. Det tar, derimot, ikke hensyn til at en persons hjerne kan være mer effektiv.

At høye personer får bedre jobber, penere partnere og høyere lønn går mer på evolusjon enn intelligens. Det er naturlig å ville formere seg med en partner som er høyere, raskere, sterkere osv...

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:11

@viveca: hvilke IQ-tester har du sett, da? Jeg har tatt både overvåkede FRT-er og Raven-inspirerte tester. Om du vil se en test som regnes for å være veldig bra uansett bakgrunn, så prøv Mensas hjemmetest. Det er en FRT, og den kan man ikke trenes opp til å gjøre det bedre på :)

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:13

Jeg er forresten klar over at utvalget blir veldig lite her, men om dere møter opp på Mensas pub-treff i Oslo, eller en av de andre byene med faste treff, så vil dere se veldig få basketball-spillere, for å si det slik. Faktisk var det bare et par personer på julebordet som var særlig høyere enn meg, og jeg er *ikke* høy :)

Skjult ID med pseudonym qwerty sø. 12 des. 2010 19:13

Viveca:
Helt enig med deg. Og nettopp derfor mener jeg at IQ-tester er noe forbannet tull og nettopp derfor vil ei dame som sier hun er med i Mensa ikke være interessant for meg - selv om jeg nok sikkert tror jeg ville kunne aspirert til et medlemskap selv.

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:18

@qwerty: men det er her du blottlegger mangel på kunnskap. Mensa bruker en FRT, og den baserer seg på evnen til å se sammenhenger. Det er ingen spørsmål i den testen som måler tillært kunnskap, som historie, matte eller lignende. :) Om du treffer noen som sier de får 150 på Illustrert Vitenskap sin test, så er det grunn til å tvile ;)

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:21

@qwerty: vi får håpe at du faktisk mener at du ville strebe etter et medlemskap, eller at det i såfall ikke var språk-spørsmål i Mensa sin test (ikke at det er det), for "aspirere" betyr enten "å puste" eller "strebe etter". Ref: http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=aspirert&ordbok=bokmaal&alfabet=o&renset=j . Fint å bruke store ord, men bør bruke dem til riktig tid - spesielt i en diskusjon om intelligens :p

Skjult ID med pseudonym qwerty sø. 12 des. 2010 19:25

Alkemist:
Kan du ikke bestemme deg for hva du mener har med intelligens å gjøre, da? For nå er det jo plutselig presis ordbruk, nå... Mulig det ikke betyr det jeg bruker det som i henhold til ordboka, men i mitt vokabular betyr det å aspirere å kunne være en kandidat til. Akkurat som "snål" på dialekten min betyr, eller kan bety, "søt".

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:30

@qwerty: nei, jeg har aldri sagt at grammatikk eller språkforståelse har noe med intelligens å gjøre - det er det jo dere som sier at man måler i en test. Jeg *vet* at de eneste testene som måler slik er tester som er nøye overvåket av psykologer og gitt på invidividuelt grunnlag av en erfaren, sertifisert tester som kan gi riktig test og sørge for at man ikke måler feil parametre. En FRT, som *ikke* måler slik, og som er typen Mensa bruker, vil gi et mye riktigere grunnlag når man ikke vet noe om en persons bakgrunn og oppvekstvilkår. Som jeg skrev over, så skal man ikke sette en person på en test som vil gi store variasjoner utifra hvor vedkommende har vokst opp, hvor lenge vedkommende har gått på skole osv. Akkurat som det jeg nevnte med størrelse på kranie - det blir bare feil.

Så om du møter en jente som er medlem av Mensa, så kan du glede deg over at det ikke har blitt målt noe som helst som tester hva hun har lært på skolen, eller hva foreldrene hennes har fortalt henne. Det er kun figurtester som måler evnen til å se sammenhenger og løse problemer :)

Skjult ID med pseudonym qwerty sø. 12 des. 2010 19:32

Men jeg vet også at om jeg møter ei dame som er medlem av Mensa er hun sannsynligvis også vel pretensiøs for min smak.

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 19:53

@qwerty: hvorfor det? Er det bedre med en som går rundt og *tror* at hun er smart, eller en som har blitt testet og kommet innenfor opptakskravene, men sagt nei takk? Jeg tror du har feil inntrykk av slike samfunn, men det er jo ikke unormalt.

Husk at 2% av samfunnet kvalifiserer til Mensa-medlemskap, så sjansene er 1/50 for at du møter en Mensa-emne ;)

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 20:00

Her er litt lesestoff til dere som kan være lurt å få med seg før man går inn på diskusjoner om IQ med folk som potensielt vet mer om testingen enn dere :p
* http://en.wikipedia.org/wiki/Figure_Reasoning_Test (bl.a. Mensa bruker denne, men måler bare nøyaktig opp til 136 SD15)
* http://en.wikipedia.org/wiki/Raven%27s_Progressive_Matrices (brukes bl.a. for å måle høyere IQ enn FRT-en tar)

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 20:01

Men det er faktisk enklere score høyere på slike tester om du har tatt noen før...Og det kommer ann på hvordan man er vant til å bruke hjernen. En bushman og en matematiker vil nok ha litt forskjellig utgangspunkt...Så jeg er ikke enig i at de tar høyde for alle variabler...

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 20:04

@irene: en FRT kan man ikke trene seg opp med mer enn noen få poeng (antakelig vis ikke mer enn 5), og Mensa, f.eks., anbefaler at man tar noen tester først for "å varme opp" og bli kjent med dem. Det går ikke an å lære seg til å se mønstre i en FRT...

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 20:06

OOOOOOOg om 2% av samfunnet er kvalifisert gir det altså 1/50 for å treffe en...? men nå er ikke jeg matematiker..det kommer jo helt ann på hvor mye du går ut og hvor.. nye variabler hehehe.

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 20:08

Spiller ingen rolle hva du sier@alkymist.. jeg er ikke enig;) Har da tatt slike tester selv.. på mensa sine sider...

(mann 40 år fra Oslo) sø. 12 des. 2010 20:08 Privat melding

Trenger ikke være så høy for å nå opp til pornobladene... Er bare å be om en krakk... for det har de alltid...

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 20:10

@irene: *ler* Du er verre kverulant enn meg, du :) Men - sånn som IQ er fordelt er det ingen ting som skulle tilsi at det er større sjanse for å treffe en med høy IQ på kafe enn på blitz eller blant nynazister. Om man trekker slutningen om at det er større sjanse for at folk med høy IQ går på universitet osv osv kan du nok eliminere enkelte områder og si at andre har et høyere potensiale, men det er mange med høy IQ som ikke går på universitet, mange som setter pris på fotball osv osv. Men, ja - jeg ser poenget ditt :p

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 20:13

@irene: og det du sier om at det ikke har noe å si hva jeg sier...jeg synes det er rart, for jeg har verken argumentert for at høy IQ gir høyde eller status - det er det andre som har argumentert for. Jeg har bare argumentert for hvordan testene er :)

Uansett, så er det en vanlig holdning, og det er grunnen til at jeg sendte sjefen min svar på mail når han spurte hvilket julebord jeg skulle på - jeg orket rett og slett ikke å si det i åpent landskap. Det er så mange rare meninger om hva Mensa og andre lignende foreninger driver med...

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 20:13

Godt@Alkymisten:) For jeg har alltid et poeng:P

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 20:15

@irene: gjelder det når du har minuspoeng også?`:p

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 20:19

Jeg var ikke uenig i det du tror jeg er uenig i... jeg mener fortsatt at testene har for mange variabler og ikke er god nok. Men testene er god på å si hvem som er best på å løse den type tester... Det er min mening...Ser på Mensa medlemmer som folk med tolmodighet og som er flinke på logikk..En kjekk hobby sikkert;) Jeg mener ikke så mye mer om det.. men himler kanskje med øynene til de som slår seg på brystet mens de proklamerer medlemskapet.. Ser du den morsomme ironien i det?:)

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 20:20

Minuspoeng? Aner ikke, har ikke opplevd det ennå hehehe Men poeng er poeng;)

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 20:27

@irene: veldig ofte er det de som slår seg på brystet med medlemskap som *ikke er *medlemmer. Se på Rodney fra BB... ;) Jeg har det på CVen min, men det er fordi jeg jobber med problemstillinger der IQ faktisk *har* noe å si, selv om jeg mener at det ikke har så mye å si i 99% av tilfellene for folk flest.

(mann 32 år fra Møre og Romsdal) sø. 12 des. 2010 20:27 Privat melding

@ TS
er 179 cm liten nå?

(mann 44 år fra Akershus) sø. 12 des. 2010 20:33 Privat melding

@rojens: kommer an på om du ligger på ryggen eller står :p

(mann 44 år fra Akershus) sø. 12 des. 2010 20:45 Privat melding

Ikke jeg, men http://no.wikipedia.org/wiki/Menneskeh%C3%B8yde påstår å vite det :)

Skjult ID med pseudonym **Milla** sø. 12 des. 2010 20:48

Gjennomsnittshøyden for norske (vernepliktige) menn er 1.79....

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 21:06

@alkymisten..om Rodney har mensamedlemskap må jeg innrømme at min tro (på at det er en entydig sammenheng her med reel iq) sank ytterligere hehehe *ufattelig dårlig setning, bryr meg ikke*
Men ironien i det kom godt fram i eksempelet ditt ja:)
Og jeg er av den troen at den type dyktighet kan være viktig i noen jobbsammenhenger...blandt mange andre..

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 21:09

@irene: for ordens skyld: Rodney er heldig vis ikke medlem...Jeg unngikk å ta testen i flere år fordi jeg trodde det var en viss, dog liten, mulighet for det. Av prinsipp vil jeg ikke være med på noe som helst der jeg kan møte på det individet :p

(mann 44 år fra Akershus) sø. 12 des. 2010 21:18 Privat melding

@ Milla: Derfor burde jeg hatt spesialordninger når jeg drev med kampsport! Alle jeg gikk kamp mot har jo i prinsippet vært i høydehus hele livet sitt mens jeg har krabbet rundt på landjorden og fått så-som-så med røde blodlegemer :S

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 21:34

@Alkymisten.. Hva om Rodney er broren min og du ble dønn forelska i meg? Eller om du var miljøengasjert, reiste til en jungel for å personlig verne et tre...? Hva da?;)

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 21:37

@irene: om jeg hadde vært så forelsket at jeg hadde store nok skylapper til ikke å se at han gravde seg i skrittet hele tiden og ikke hørte hva han sa, så kanskje :p Men hva mener du med å verne et tre? Er det noe om at Rodney er stokk dum, og han var treet? :p

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 21:41

Du som er mensa medlem må jo vite hvor apekattene bor;) Men godt forsøk hehe.. ville jo vært en skikkelig interessekonflikt hahahaha.. Greit du var dypere enn jeg..lol Ok da, likte din bedre grrrrr

(mann 37 år fra Vestfold) sø. 12 des. 2010 21:43 Privat melding

Jeg skulle vel nesten ikke hatt iq eller råd til å være her hvis man skulle ha tatt høyden i betraktning. Alikevel så har jeg høyere utdannelse og fast jobb!

Skjult ID med pseudonym Alkemist sø. 12 des. 2010 21:51

chairman: på julebordet til Mensa var det en dame som ikke kunne være mye over 130-140cm høy, så egentlig burde jo hun stått og tatt imot jakkene våre om teorien i første post holdt vann :)

Faktisk...jeg burde fått fratrekk på test-scoren min selv fordi høyden min trekker resultatet i tvil :p

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 21:52

:)@chairman..
Men kanskje siden at høye menn er mer attraktiv i de flestes øyne, vil de ha mer muligheter til å enklere nå sitt potensialet? At mennesker rundt dem gir positiv feedback som en liten turbo og så baler det på seg.. siden de ofte får de lekre damene i tilegg så er det helt utenom tema... Men hva om det er omvendt? At hjernen hos høye menn har brukt mesteparten av energien til å produsere veksthormon...Pluss at de får så mye gratis, at de ikke bruker hjernen i like stor grad.. Og at de derfor ikke vil nå sitt potensialet like fort? Så derfor blir de fleste høye flotte menn glansbilder:)

Skjult ID med pseudonym chairman2s sø. 12 des. 2010 21:54

alkemist: jeg er faktisk enda lavere... Nå har jeg ikke tatt noen test heller så jeg vet ikke hva IQ en min er. Av prinsipp så har jeg ikke tenkt til å teste den heller!

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 21:54

*merkelig nok edru*

(mann 44 år fra Akershus) sø. 12 des. 2010 21:59 Privat melding

Tror jeg skal kjøpe meg et sett med stylter, jeg...

Skjult ID med pseudonym chairman2s sø. 12 des. 2010 22:00

irene: nå snakker vi her! En annen ting er jo at folk flest tror at folk i rullestol er "dumme". Så hvis man er lav og sitter i rullestol så har man ikke akkurat oddsen på sin side...

Skjult ID med pseudonym irene;) sø. 12 des. 2010 22:09

ja er det ikke litt rart det der? Men det er vel fåtallet som tror håper jeg.. Alle eldre mennesker, døve, blinde osv er og "dumme"... Ja skremmende hvordan enkelte tenker...merker jeg blir "dum" jeg og når folk begynner snakke langsomt og høyt til folk bare for at de har levd lenge...Ofte med barnestemme og.. Grøss!

Skjult ID med pseudonym Q ma. 13 des. 2010 19:35

husker selv jeg leste en artikkel som refererte en undersøkelse hvor det var funnet en korrelasjon mellom høyde og intelligens blant ledere. Altså ikke nødvendigvis overførbart til samfunnet generelt. Men kan selvsagt være.

(mann 44 år fra Akershus) ma. 13 des. 2010 19:51 Privat melding

@: Jens Stoltenberg er mer intelligent enn Gro H Brundtland? ;)

Skjult ID med pseudonym irene;) ma. 13 des. 2010 20:09

her var det snakk om menn;) kvinner er alltid smart, uavhengig av høyde...