Alle innlegg Sukkerforum

Julian Assange

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym qwerty on. 8 des. 2010 13:13

Man hører jo nesten ikke om noe annet for tiden. Noen her som har sterke meninger om det han og Wikileaks driver med?

Jeg digger det... :-)

Skjult ID med pseudonym Taz on. 8 des. 2010 15:56

Det patetisk.....og har ikke noe med "free speech" å gjøre i det hele tatt. Ihvertfall ikke det som det har blitt lagt vekt på de siste dagene, det er bare sladder.

Alle har faktisk rett til å få holde sine egne meninger om andre private/internt, også nasjoner og regjeringer.

(mann 42 år fra Vestfold) on. 8 des. 2010 16:02 Privat melding

Vel, jeg er i grunn enig med @Taz, og han ble dømt for overgrep av 2 kvinner i Sverige?
Så jeg håper han får den straffen han fortjener.

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 8 des. 2010 16:13

Ihove:
Han er ikke dømt for noe, han unnlot å møte til avhør - noe som svært sjelden fører til etterlysning gjennom Interpol. Samtidig sitter Robert Gates og forsøker å konstruere noe han kan kreve ham utlevert til USA for - synes det lukter litt vondt, jeg.

Taz:
Karakteristikker av andre lands ledere er så sin sak, men synes du ikke at det er relevante opplysninger som har kommet frem? For Norges del, har blant annet jagerflykjøpssaken og ambassadesaken skapt overskrifter - i begge tilfellene viser det seg at norske myndigheter slett ikke har opptrådt som de hevder, men at forholdet til USA i stedet har fått dem til å engasjere seg på bestemte måter uten å opplyse om dette. For en velger som vurderer å stemme AP, er det faktisk svært relevant at AP-politiker Espen Barth Eide a) har logret slik for USA og b) har løyet om det. Nå gjør for så vidt Libe Rieber-Mohns kandidatur at jeg heller ikke neste år kommer til å velge AP, men dette gjør det enda mindre sannsynlig.

Jeg synes også at opplysningene om at Saudi Arabia har presset på for å få USA til å bombe Iran er interessant - ikke minst fordi det rokker ved en del av de gjengse forestillingene om situasjonen i Midt-Østen.

Skjult ID med pseudonym Taz on. 8 des. 2010 16:48

Det siste først, at Saudi har presset USA må de jo for all del få lov til (selv om målet med pressinga er av den usmakelige sorten). Derimot vil jo de opplysningene bare føre til enda mer ustabilitet i den regionen og det spørs om det er det vi trenger. Her vil nok politikkens bakromskorridorer fungere best.

Når det gjelder jagerfly så kommer det ikke noen opplysninger som vi ikke allerede viste. Hvem skal Norge kjøpe fly av? En av sine viktigste og lengst allierte, sikringsbæreren for norsk suverenitet gjennom 65 år og kanskje litt til, verdens største produsent av jagerfly (med alt det medfører) eller den hyggelige naboen som står i garasjen sin og mekker på noen modellfly som fløy første gang i 1988 og som det i løpet av 22 år har blitt bestilt hele 204 stykker av. Til og med svenskene skjønte at det ikke kom til å bli noe handel. De eneste som ikke skjønte det var SV. At AP-politikere juger for å tekkes USA er vel heller ikke noe nytt. Det jeg synes var artig med det hele var hvordan Høyre skulle kommentere det, for de kunne jo ikke være negative til han Barth all den tid de selv var veldig positive til et kjøp fra USA.

Ambassadesaken var det strengt tatt TV2 som kom til bunns i og hadde ikke noe med Wiki og gjøre i det hele tatt.

En ting er det hvis man avdekker krigsforbrytelser, reinspikka korupsjon, graverende spionasje o.l. Hadde man sila ut dokumenter og tatt for seg dette, så ja. Da er jeg med. Men når mesteparten består av dagsrapporter, operasjonsrapporter, interne dokumenter, forhandlingspapirer hvor mesteparten av det som skrives kan sees på som personlige betraktninger eller fohandlingstaktik så synes jeg det hele blir idiotisk. Hva den amerikanske ambasadøren i Uzbekistan måtte mene om og rapportere om landets president ser jeg ikke noe grunn til å publisere for hele verden. Det fører ikke med seg noe godt og innemellom må man snakke fra levra, internt, for at man uttad kan føre korrekt politikk.

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 8 des. 2010 17:19

For å ta de tre punktene:

1) Iran har lenge visst at Saudi Arabia ikke er noen alliert, men denne avsløringen viser for hele verden at det bildet som tegnes av Israel som en enslig due mot en samlet muslimsk verden er feil. Det er ikke slik at det er noen konspirasjon, verken mot Israel eller "våre verdier", det er maktkamp i Midtøsten som alle andre steder - det er ingen svart/hvitt konflikt mellom "fundamentalister" og "demokrater".

2) Godt mulig du har rett, men det er også et faktum at Eurofighter trakk seg ut av konkurransen på et tidligere tidspunkt fordi de mente Norge forprioriterte JSF. Lekkasjene viser at de hadde rett - også uavhengig av de tekniske spesifikasjonene var det et politisk mål å blidgjøre USA. Selvsagt, for den som følger med er det ingen overraskelse, men myndighetene har likevel hele tiden nektet for det.

3) Jeg tenker her på vedtaket om å bygge ny amerikansk ambassade i Husebyskogen. UD har hele tiden sagt at dette var en sak mellom ambassaden og Oslo kommune. Nå, derimot, viser det seg at UD har lagt seg borti dette - til fordel for ambassadens ønsker.

Poenget mitt er, i hvert fall når det gjelder de to siste punktene, at lekkasjene viser at myndighetene sier én ting og gjør noe annet. Selvsagt, en regjering med dagens sammensetning ville mye svakere om de hadde sagt rett ut at, jo, forholdet til USA gjør at vi må velge JSF og at vi må legge til rette for at de skal kunne bygge ny ambassade i Husebyskogen. Og det er mulig jeg er litt naiv når jeg forventer at politikerne skal si det de faktisk mener og faktisk ønsker å gjøre, men da er det jo desto bedre at det kommer for en dag - og helst ikke når en historiker skriver en bok om det 50 år senere.

Skjult ID med pseudonym sooky on. 8 des. 2010 18:17

Det jeg ikke skjønner , er hvorfor media snakker wikileaks og saken i Sverige i en og samme setning. De forbrytelsene han begikk i Sverige, antar jeg at han gjorde som privatperson. Denne saken overskygger de nylige avsløringene til wikileaks, og undergraver hele organisasjonen.Og jeg tror vi trenger noe som wikileaks, som forteller oss undertrykte sannheter...

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 8 des. 2010 18:44

Sooky:
Enig, derfor er det godt å se at de har funnet en ny talsperson, så får vi bare håpe at han holder snurrebassen sin i ro.

Men det er jo ikke bare media som blander disse sakene - i USA jobber de nå på harde livet for å få en utleveringsbegjæring klar, på tross av at det ikke er på bakgrunn av de anklagene de kommer med der at han er fengslet. Om det var en honeytrap eller ikke, er ikke jeg den rette til å uttale meg om, men det er ikke tvil om at de som er rammet av lekkasjene nå benytter dette for alt hva det er verdt - og enda litt til.

Skjult ID med pseudonym kit on. 8 des. 2010 19:31

For det første er han ikke dømt i Sverige. For det andre er handlingen som er begrunnelsen for siktelsen ikke straffbar i veldig mange land. Det han er siktet for er å ha insistert på å ha sex uten kondom.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1336291/Wikileaks-Julian-Assanges-2-night-stands-spark-worldwide-hunt.html

Skjult ID med pseudonym vibe to. 9 des. 2010 17:52

Interessant spørsmål.

Akkurat det som er gjort, synes jeg er uheldig og skadelig - men at det er gjort, kan faktisk ha en positiv effekt; det gir en vekker til makthaverne og en påminnelse om at de har et regelverk å forholde seg til. Ikke alt kan være åpent, selvsagt, det er en påminnelse om at selve prosessen for det som foregår i lukkede rom, bør følge spillereglene og tåle dagens lys.

Julian Assange har jeg stor respekt for, basert på tack record; det vriker som media fremstiller ham som en bølle, men ved å lese litt mer om han, får jeg inntrykk av at han faktisk kjemper for en sak.

Sedelighetovergrep er en annen sak, men det forandrer ikke at han ahr en solid track record hva gjelder å kjempe for å sette lys på maktmisbruk og ytringsfrihet.

Skjult ID med pseudonym sunway77 to. 9 des. 2010 18:17

saken minner om en amerikansk film.der politiet ikke har noe å gå etter,og arresterer personen pga noen parkeringsbøter:-)

Nå vet jeg vet ikke om det som er påstått i sverige er sant,men tror ikke han er så dum å voldtar to damer,med tre dagers mellomrom.
det at han fikk frokost dagen etter er jo litt spes:) er det vanlig etter en voldtekt?
er nok noen forsmådde damer (tror jeg)

(mann 42 år fra Vestfold) to. 9 des. 2010 18:37 Privat melding

Han er vel ikke dømt ennå, men det hørtes ut som et overgrep i VG tidligere.
Sitat VG. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/wikileaks/artikkel.php?artid=10012350
'Denne uka ble Assange pågrepet i Storbritannia etter å ha blitt etterlyst av Interpol. Han er siktet blant annet for voldtekt.'
Sitat slutt.

Skjult ID med pseudonym kit to. 9 des. 2010 19:36

Assange er ikke mistenkt for voldtekt
http://www.aklagare.se/Media/Nyheter/Anhallen-i-sin-franvaro/