Alle innlegg Sukkerforum

Sånn litt på siden.

Vis siste innlegg
(mann 41 år fra Vestfold) lø. 18 des. 2010 19:55 Privat melding

Dette bør du lese..

Å kjenne igjen et hjerneslag

Verdt å lese, tar ca. 1 minutt.
Bare på (Sentralsykehuset i Vestfold) kommer det inn gjennomsnittlig 5 personer i døgnet som resultat av hjerneslag.

Hjerneslag er forøvrig tredje største dødsårsak i Norge, og rammer i alle aldersgrupper, selv om eldre er overrepresentert.


Under en fest snublet en jente - Ingrid - og falt. Hun forsikret alle at hun hadde det bra (de tilbød seg å ringe lege) og bare hadde snublet i en stein for hun hadde nye sko.


De hjalp henne å ordne seg og ga henne en ny tallerken mat - og selv om hun virket litt rystet, fortsatte Ingrid å more seg resten av kvelden.


Ingrids mann ringte senere og fortalte at hans kone hadde blitt kjørt til sykehuset.

Kl 06:00 var hun død.Hun hadde fått et slag på festen - dersom man hadde visst hvordan man kjenner igjen tegnene på slag, hadde kanskje Ingrid fortsatt vært i live i dag.


En nevrolog sier at hvis han får i hendene en slagpasient innen 3 timer kan han totalt heve effekten av slaget... totalt!

Han sier at det vriene og vanskelige er å kjenne igjen et slag, få det diagnostisert og få pasienten till lege innen 3 timer.

Å kjenne igjen et slag ved å stille 3 enkle spørsmål

Nå sier legene at alle kan lære seg å kjenne igjen et slag gjennom å stille tre enkle spørsmål:


1. Be personen om å LE.

2. Be personen om å LØFTE BEGGE ARMENE.

3. Be personen om å SI EN ENKEL SETNING sammenhengende (for eksempel: Solen skinner i dag).


Om personen har problemer med noen av disse oppgavene ring snarest 113 og beskriv symptomene.


En hjertespesialist sier, at hvis alle som får denne e- posten, sender den til 10 personer, kan du regne med at minst ett liv kommer til å kunne reddes.


VÆR EN VENN OG DEL DETTE MED SÅ MANGE VENNER SOM MULIG, du kan redde liv.

Syntes dette var så viktig at jeg valgte å dele det med dere......

Skjult ID med pseudonym ulv-ulv lø. 18 des. 2010 20:13

Det med hjerneslag mistet jeg min kusine i fjord på denne tiden. og bisettelsen ble bare noen få dager fre min bursdag. og så fikk jeg vite at en av de jeg jobber med i samme bedrift mistet sønnen sin i ung aldre av hjerneslag.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 18 des. 2010 21:01

Takk for informasjonen. Den kan komme til nytte for oss som driver aktivisering av ungdom. (Gjelder bare å være litt kritisk til hvem man gjør testene på. Flere av ungdommene ville ikke klart dem i sin normaltilstand.)

(mann 33 år fra Buskerud) lø. 18 des. 2010 21:46 Privat melding

Var selv førstehjelper på en som antagligvis fikk hjerneslag.. Falt bare rett frem i asfalten uten å gjøre noe for å ta seg for.. Fikk han rundt og undersøkte han og la han i sideleie mens vi ventet på ambulanse.. Husker at han hadde pust og alt i orden og at han så på meg med øynene sine, men fikk ikke frem et eneste ord eller bevegelse.. Var en skummel opplevelse. Og mens jeg passet på ting hadde jeg jo selvsagt en ti-femten mennesker i sirkel rundt som bare så på..

(mann 41 år fra Vestfold) lø. 18 des. 2010 23:56 Privat melding

Bumper denne jeg. :)

(kvinne 37 år fra Oslo) sø. 19 des. 2010 00:36 Privat melding

Dette var en "Kjedemelding" som faktisk er verdt å ta innover seg, og sende videre. Takker for opplæringen :)

Skjult ID med pseudonym mann oslo sø. 19 des. 2010 12:11

Heisann

Takk for en liten oppfriskning i førstehjelp / Sunn fornuft.
Jeg har akkurat hatt et par stykker på jobben som har opplevd slag nå, og det er jammen skremmende.
Når jeg har lest disse tipsene, føler jeg meg noe mer lettet i tilfelle jeg skulle komme opp i en tragisk situasjon som dette.

God jul til alle!

Skjult ID med pseudonym fyr84 sø. 19 des. 2010 12:43

Min personlige mening er at alle bedrifter burde ha et par timer obligatorisk førstehjelp iløpet av året for de ansatte, med øvelser i HLR og enkle førstehjelpsoppgaver vi alle lett kan komme bort i. Jeg har årlige førstehjelpskurs, har RK sin 40 timers kurs og får oppfriskninger andre steder gjennom året pga. jobben min og føler meg ganske trygg på at jeg kan gjøre en god innsats dersom noe skjer. Og det er ene og alene fordi jeg får trykke på denne dokka noen ganger i året og får oppfriskninger hele tiden. Hvordan skal vi forvente at noen kan gjøre førstehjelp hvis de aldri har fått opplæring i det?

Skjult ID med pseudonym sykepleier ma. 20 des. 2010 01:44

På nettsiden http://www.hjerne.no/ så finnes det mer informasjon, samt en grei huskeregel på hvordan man skal undersøke om en person kan ha fått hjerneslag.
Det aller viktigste er å varsle raskest mulig, for er det hjerneslag (dvs. at en blodåre er tett og ikke hjerneblødning) kan personen få behandling som kan fjerne proppen. Men det må skje innen 3,5-4 timer etter første symptom. Jeg har sett pasienter som kommer inn med halvsidig lammelse og språkproblemer som har vært oppe og gått dagen etter innleggelse fordi de kom inn kjapt og fikk behandlingen.

Hilsen sykepleier som jobber med hjerneslag