Alle innlegg Sukkerforum

bare sånn helt utenom..

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym usikker ma. 24 jan. 2011 18:20

Jeg ble tilsatt i et vikariat i november, ett år med gode muligheter til fast ansettelse.
I dag spurte ei av de fast ansatte hva jeg får i årslønn..jeg følte meg litt presset og ukomfortabel. Jeg svarte på hva jeg får, og hun reagerte med sinne mot ledelsen iom at hun tjener nesten 40 000 mindre enn meg i året og har vært der i over ett år. Hun har lik utdannelse og like arbeidsoppgaver som meg..
Huff nå kjenner jeg at jeg har litt vondt i magen, har jo ikke lyst til å komme på kanten med ledelsen ei heller med mine kolleger..

Er det sånn at en skal holde hva en tjener for seg selv eller?? hadde jo ikke tenkt tanken engang at det skulle være forskjeller..

Skjult ID med pseudonym Nushi ma. 24 jan. 2011 18:25

Vi har forskjeller i lønn hos oss også...
Er jo litt baksnakking å sånt der også. Noen som fant en liste over hva alle på jobben tjener. Sjefen ble dritsur på han som hadde ansvaret for lista. Men alle har jo rett til å se den, siden jeg jobber i kommunen.
Da skal vistnok hvem som helst ha krav på å vite det...

Men ikke ta det så tungt.
Hvis du er eldre eller har lengere erfaring, så er jo det grunn nok til høyere lønn :-)

(mann 40 år fra Oslo) ma. 24 jan. 2011 18:39 Privat melding

Au, den var lei.

Slik vil det nok være på de fleste arbeidsplasser.
Det beste er nok å ikke si hva man tjener, for å unngå gnisninger.

Skjult ID med pseudonym usikker ma. 24 jan. 2011 18:55

Syntes bare det ble så dumt og si..vet du hva, det vil jeg ikke svare på!!
Hmm.. men angrer jeg litt kjenner jeg, men uansett hadde det blitt en ekkel stemning..

Skjult ID med pseudonym Nushi ma. 24 jan. 2011 18:57

Du kunne snakka det bort ;-)
Men ikke ha dårlig samvittighet. Det hadde sikkert kommet ut en eller annen gang...

(mann 43 år fra Oslo) ma. 24 jan. 2011 19:26 Privat melding

Nonsens...det er BRA gjort å sparke igang en diskusjon slik at andre får like høy lønn som deg også om du kommer i konflikt med ledelsen.

Jeg kranglet med sjefene sist jeg var ansatt (driver eget nå) jevnt og stendig om slike ting...dom liker det ikke, men du blir i hvert fall populær blandt kollegene og det er dom som er viktige ;)

lik arbeid, lik lønn...det skal ikke være forskjeller, du gjorde det bra og fortjener et takk også om du ikke viste hvor lite dom andre tjente.

ikke bry deg om ledelsen...jeg skrek åt mine sjefer av og til og kalte dom ting som ikke er fint å skrive her på forumet (ofte på andres vegne, til og med) uten at det kom noe negativt mot meg ut av det...jo, noen hatfulle blikker da for en stund, men det endte altid opp med at jeg og sjefene ble venner igjen ganske raskt.

Skjult ID med pseudonym Jada ma. 24 jan. 2011 19:26

Lik lønn for likt arbeid og lik utdannelse mener nå jeg da, så lenge du ikke har lengre ansinnitet enn henne burde dere tjene det samme. Skjønner godt hun reagerte, og er vel ikke noe feil i at hun går til ledelsen med den saken. Jeg hadde krevd å fått det samme som deg i lønn. Det som skaper ubehageligheter på en arbidsplass er jo pga ledelsen driver forskjellsbehandling. Det må det bli en slutt på.

Synes ikke du skal ha dårlig samvitighet for at du sa hvor mye du tjente, tenk om du hadde vært i hennes situasjon da..

Skjult ID med pseudonym -Taz- ma. 24 jan. 2011 19:31

Man snakker ikke om lønn, så enkelt er det.

Det er ingen som har rett til å vite hva du tjener så sant det ikke er noen offentligjøringslover/-regler i bunn som du aksepterer når du begynner å jobbe der. Dette er en privatsak.

Så kunne man dratt skattlisteproblematikken inn i dette, men det gjør vi IKKE ;-)

Skjult ID med pseudonym usikker ma. 24 jan. 2011 20:37

Hmmm..vrien sak dette her..
Men nå er vel katta ute av sekken, og jeg regner med at det blir bråk..

Skjult ID med pseudonym wolfie ma. 24 jan. 2011 21:14

Lønn er forhandlingsbart i det private og ingen har noe med hva du tjener.
Lik lønn for likt arbeid er uvesentlig i det private spesialet og ingen kan virkelig måle dette uten å bryte noen datadirektiver. Du må og ta med i beregningen at hun er fast ansatt og du ikke er det og du skal kompenseres for dette som vikar da du har større usikkerhet til fast inntekt.
Alle har noe unikt å bidra med å det er det du skal selge inn og hvis sjefene føler at din unikhet er mer verdt så er den det. Det vil og være lønnsforskjeller i det statlige og kommunale nettopp på grunn av at endel yrker er i direkte og hard konkuranse med det private. Verste eksemplet kom for to år side i harstad hvor sykepleierne forlangte å komme opp på ingeniørnivå i lønn. lik antall år utdanning er ikke lik utdanning og for en igeniørnasjon som norge med en stor oljebransje som skriker etter ingeniører så er dette så urealistisk som det går å få det. Lønn vil alltid være forhandling og timing.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ma. 24 jan. 2011 21:20

Spør noen så svarer jeg. Min lønn er ikke hemmelig.

Skjult ID med pseudonym Jada ma. 24 jan. 2011 21:28

@ Wolfie

Så sykepleierne gjør ikke en viktig nok jobb, og burde tjene likt som ingeniører??
Tenkt på alle de sykepleierne som jobber med eldre, jobber på sykehus, går ofte lange vakter, blir sett ned på fordi de kun er sykepleiere..
Blir så irritert av at det ikke skal lønne seg å jobbe med andre mennesker, altså omsorgsyrker..
Sykepleiere, ansatte i barnehager, lærere osv..de har en utrolig viktig jobb og jeg synes den lønna de får i dag er altfor lav.

Skjult ID med pseudonym betteroff ma. 24 jan. 2011 21:33

Det må og skal være forskjell på lønn i det private og det offentlige.

Skjult ID med pseudonym vibe ma. 24 jan. 2011 21:36

Usikker, jeg synes det var skvært av deg å si hva du tjener. Å holde munn kammuflerer bare dårlig lederskap.

De som tjener på at man holder kjeft, er ledelsen, men det er ledelsens ansvar å sørge for lik lønn for lik kompetanse og prestasjoner. Hvis din kollega går til sjefen, bør han/hun kunne redegjøre for forskjellen, hvis ikke har ledern gjort en dårlig jobb og bør rette dette opp. Og er det gode grunner for lønnsforskjellen, bør ledelsen forklare det og slik demonstrere hvilken atferd og prestasjoner som belønnes.

Du skal ikke ha dårlig samvittighet, det er det ledelsen som skal ha. jeg håper din kollega ser det, og er taknnmelig for åpenheten. Dere er på samme lag når det kommer til stykket, og det laget burde ledelsen også vært på.

Det er jo typisk ved nyansettelser slike forskjeller oppstår - de som kommer inn som nye, får høyere lønn.
Men dette "straffer" ansatte som er lojale over tid, og er derfor misforstått lederskap.

Skjult ID med pseudonym qwerty ma. 24 jan. 2011 21:39

Jada:
Dette handler vel først og fremst om dame- og manneyrker. Selv om vi har høy andel kvinner som deltar i yrkeslivet, har vi et utrolig delt arbeidsmarked. Likevel henger lønnsutviklingen igjen i gamle spor, fra da mannen bidro med hovedinntekten og kvinnens inntekt var en ekstrainntekt.

For det har i hvert fall ikke noe med privat og offentlig sektor å gjøre - i fjor hadde sykepleiere i privat sektor en streik for å få like god tariff som sine kolleger i offentlig sektor, det ble lønnsnemnd, og Rikslønnsnemnda kom frem til at det skulle de ikke få.

Skjult ID med pseudonym -Taz- ma. 24 jan. 2011 21:39

@jada det er vel ingen som sier noe om vitkighet eller ikke, men her er det bare å face facts, det vil aldri bli likelønn basert på lengden på utdannelse. Hvorfor skal det det? Hjelper ikke å ha 6 år på Blindern hvis du er verdens fremste ekspert på swahili, det er ikke betalingsvilje nok for en slik utdannelse sett opp mot andre utdannelser på samme lengde.

Det er jo noe med det at i yrker hvor det er utsikter til inntjening, og økt inntjenning etterhvert som innsatsfaktorene økes, så er lønningene høyere enn i rene serviceyrker, er vel kanskje ikke så rart det....??

Skjult ID med pseudonym Stine ma. 24 jan. 2011 21:45

Det er vel bare for kollegaen din og gå til ledelsen og forhandle fram en høyere lønn selv. Uavhengig om hun fikk vite hva du tjener eller ikke. Legge frem hvorfor hun selv mener hun fortjener høyere lønn så går hun nok opp hvis hun har jobbet der et år uten lønnsforhøyelse og har gjort en bra jobb.

(mann 32 år fra Troms) ma. 24 jan. 2011 21:47 Privat melding

Jeg synes det er helt riktig at du får mer i lønn enn henne.
Du går trossalt på et vikariat, og har et år foran deg med uvisshet om du har jobb videre eller ikke.
Denne uvissheten slipper hun å leve med, og for min del så er den tryggheten hun har verdt minst 40.000,- i året.

Skjult ID med pseudonym gutten ti. 25 jan. 2011 01:33

Dette er jo helt normalt, vikarer tjener mere når de først jobber.

Skjult ID med pseudonym seppas ti. 25 jan. 2011 19:19

Hehe, den var ny. Naturlig at det blir reaksjon om vikaren tjener mer enn den fast ansatte. Lønn bør nødvendigvis ikke holdes hemmelig så lenge du omgåes med fornuftige oppegående mennesker. Men, i lengden kan det være fornuftig å la lønsspørsmålet henge i luften uten svar. La det være privat anliggende. Lønn er kjernen til mer konflikt enn glede i arbeidsmiljøer fordi alle vurderer seg stort sett som spesielle i arbeidssituasjon og bør selvsagt ha mest. Sånt blir det bråk av...

Regner meg at sjefen tok en prat med deg om dette? hehe..

P.S: Dersom man lurer på kollegers lønn etc er en titt på skattelistene stort sett ok for de fleste. Der kan man fort finne ut ca lønn..:-).

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) ti. 25 jan. 2011 19:59 Privat melding

Jeg skjønner meg ikke på ledere som gidder å bruke tid på lønnsdiskusjoner med hver enkelt ansatt, dette kan være tidkrevende, og det er vel hller ingen som helt har oversikten over hvor mye misnøye blant de ansatte reellt koster i ineffektivitet.

Jeg har vært Daglig Leder i en bedrift med 12 ansatte, og når jeg tok over driften så skjønte jeg veldig fort at det var mye misnøye ute og gikk, så jeg foreslo overfor de ansatte at de valgte seg en tillitsmann, og at de gikk sammen om å sette frem et lønnskrav sammen med sitt fagforbund.
Dette gjorde de, og alle sammen ble justert opp ihht tariff, og alle var glad og fornøyd.
Og alle nyansatte etter den dagen, signerte fagforbundsmedlemskapet sitt samtidig som de signerte arbeidsavtalen, og da med den lønnen som deres eget forbund hadde anbefalt ihht stillingsinstruks, ansiennitet og utdannelse.

Den lønnsjusteringen som ble foretatt når jeg tok over som leder kostet firmaet i underkant av 200 000 kroner i året ( dette var i 1995), men jeg er overbevist om at vi tjente inn den summen mange ganger det første året pga fornøyde ansatte som følte de fikk det de hadde krav på, og dermed ga tilbake større vilje til å yte litt ekstra.
Og uansett om jeg hadde økonomisk gevinst på å foreta det her grepet eller ikke, så fikk jeg hvertfall bort misnøyen og mumlingen i gangene og bare det alene gjorde dette stuntet verdt bryet.

Skjult ID med pseudonym -Taz- ti. 25 jan. 2011 20:12

Har aldri vært organisert og kommer aldri til å bli organisert, har alltid ordnet egne lønnsforhandlinger og har vært veldig fornøyd med det. MEN da må man selvsagt være i en bransje/ha en stilling som gjør dette mulig. Desverre så virker det som om at det er organisasjonsplikt og ikke organisasjonsrett enkelte steder.

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) ti. 25 jan. 2011 20:30 Privat melding

Det er hvertfall veldig arbeidsbesparende for en leder å ha kun en person å forhandle med @ Taz, så jeg satte stor pris på at mine ansatte valgte å organisere seg.
Vil også tilføye at det var ingen som organiserte seg mot sin egen vilje den gangen.

Året etter så kjørte vi en ny lønnsforhandling, og det lå da en anbefaling fra forbundet på et visst antall prosent, husker ikke hvor mye, men det var sånn mer eller mindre ihht konsumprisindeksen, og det ble det enighet om.
Ergo, så brukte jeg en liten time på den årlige lønnsforhandlingen, og fikk frigjort masse tid til å gjøre det som var hovedoppgaven min, nemlig å tjene penger.

Genialt enkelt, og alle var fornøyd :-))

Skjult ID med pseudonym qwerty ti. 25 jan. 2011 20:51

Det som gjør Norge litt spesielt i europeisk sammenheng, er at vi ikke har noen lovfestet minstelønn, noe som gir veldig stor frihet til partene i arbeidslivet. Og nettopp derfor er det viktig at vi har sterke fagforeninger til å forhindre sosial dumping. Jeg husker for eksempel at Rimi for en del år tilbake fikk en del negative oppslag fordi de betalte deltidsansatte om lag halvparten av tarifflønn. Selv var jeg deltidshjelp på Rema, som forholdt seg til tariffen, selv om jeg var den eneste organiserte der (og jeg var organisert som studentmedlem i Norsk tjenestemannslag), og det er ikke tvil om at det var nettopp respekten for tariffen i andre deler av bransjen, blant annet i Rema, som tvang Rimi til etter hvert også å gi tarifflønn. Men jo svakere fagforeningene blir, jo mer utsatt er dette systemet.

Derfor er det fint å se eksempler på små firmaer som også ser fordelen med tarifflønn og fagorganisering, for, jevnt over, er jo tendensen at jo større bedriften er, jo større andel organiserte er det.

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) ti. 25 jan. 2011 21:06 Privat melding

En leder som føler at fagforeninger er en trussel, han har ikke skjønt poenget......

Jeg har jobbet i et firma der ledelsen har opptrådt klønete, og der en del av de ansatte har hauset opp stemningen, og det var et skikkelig utrivelig helvete som eskalerte til det nesten ble uholdbart ( jeg var mellomleder, og hadde ikke noe med denne aktuelle saken å gjøre).
Men det som skjedde den gangen, var faktisk at fagforbundet kom på banen, og ryddet opp i uroligheten, og enden på visa var faktisk at det var lynsjemobben som tok feil, og at ledelsen hadde opptrådt ihht alle regelverk.

Så fagforbundet kan være en befrielse og en god hjelper på begge sider når situasjonen koker.

Vi er som Qwerty sier godt tjent med sterke fagforeninger, for det er ikke alle som er like gode til å forhandle på egne vegne, og da kan det være godt å ha et stort støtteapparat i ryggen.

Skjult ID med pseudonym -Taz- ti. 25 jan. 2011 21:14

Det er det viktige Buddah, at de ansatte føler at det er de riktigste for dem. Er det dem ønsker så er det selvsagt kjempebra! Det er også hevet over enhver tvil at det skremmende at man i 2011 mangler et minstelønnsnivå i Norge.

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) ti. 25 jan. 2011 21:22 Privat melding

Helt klart @ Taz, frihet til å velge er nok nøkkelordet....

(mann 44 år fra Akershus) ti. 25 jan. 2011 22:19 Privat melding

Vikarer tjener mer enn fast ansatte fordi man har usikkerhetsmomentet. Jeg tjener omtrent dobbelt så mye som de andre på min avdeling, men så har jeg 14 dagers oppsigelse som konsulent, pluss at jeg har firmautgifter (ikke medregnet det jeg setter på firmaet for å spare moms :p )

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 26 jan. 2011 01:54

@TS
Du får litt ekstra betalt fordi du er den som kommer til å miste jobben på dagen når nedskjæringene kommer. Trygghet koster, sosiale goder koster, osv.