Alle innlegg Sukkerforum

Det er ikke lett å være IKKE NORSK I NORGE

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 14:40

Ja, eller hva sier du/dere ?
Ønsker kommentarer fra både norske og ikke-norske

(mann 44 år fra Buskerud) to. 3 feb. 2011 14:42 Privat melding

Trives godt i Norge, selv om jeg er Dansk.

Skjult ID med pseudonym bollox to. 3 feb. 2011 14:43

som norsk i norge syns jeg det er litt vanskelig å svare på...

(mann 43 år fra Oslo) to. 3 feb. 2011 14:49 Privat melding

Kommer an på hva slags ikke-norsk man er.

For meg så er det utrolig godt å være finsk i Norge (og i Sverige)..jeg blir positivt stereotypisert, og da spesielt i jobb-sammenheng...jeg er ikke sikker på om jeg klarer av å sabotere et arbeidsintervju dersom arbeidsgiveren har bestemt seg for at finske arbeidere står på og jobber hardt.

for andre ikke norske, østeuropeere, afrikanere...etc, så er det langt, langt vanskeligere, dom må kjempe mot strømmen hele tiden..i absolutt alt, som leietakere, som arbeidsøkende..ja, dom kan knapt gå ut på byen uten å bli stanset av vaktene, og det til tross for at dom er gode leietakere, flinke (potentielle) arbeidere og kan bete seg sivilisert ute i byen.

Men, det er lite man kan gjøre med dette...slik er vi mennesker...jeg ble selv utsatt for hverdags-rasismen da jeg var barn i Sverige og før innvandrare fra andre nasjoner tok over som "dom fremmede, dom som tar jobb og damer, dom som er kriminelle og farlige".

Jeg husker tiden da jeg plutselig fikk endret status fra å være "Finnjävel" til å bli "Nordisk bror"...så dumt, men slik er mennesker.

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 14:50

DK.
Dere dansker, dere har det nesten som norske i Denmark, eller ?

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 14:53

PJH1
Skjønner resonemangen, tiden forandrer seg stadig og jeg føler denne forandringer på kroppen...

Skjult ID to. 3 feb. 2011 16:09

Med en annen hudfarge kan det være vanskelig å være selv "norsk" i Norge. Gjennom jobben ser jeg hvor mye brune (deres eget ord) folk sliter med å få seg jobb og bolig. Snakker man gebrokkent i tillegg er nesten løpet kjørt.

Eks: Kjente en dame som til enhver tid så like perfekt ut som en flyvertinne. Alltid velstelt. Hun hadde referanser fra både fastlege, arbeidsgiver osv....men ingen ville gi henne bolig. Merkelig det der........

Skal også sies at den verste rasismen de opplevde var fra andre ikke-etnisk norske..... :S

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 3 feb. 2011 16:31

PJH1:
Hehe - skal jeg dømme ut fra den finske litteraturen jeg har lest, er det lett å bli fordomsfull mot finner.

Anywhoo - jeg var en gang sammen med ei jente som var adoptert fra India, og det skjedde flere ganger at det ble slengt kommentarer mot oss, gjerne fra litt eldre nordmenn. Hvor mye må til for å være ekte nordmann, liksom?

Skjult ID med pseudonym Italiensk to. 3 feb. 2011 16:31

Hei!

Jeg er italiensk og det er ganske lett å trive som ikke Norsk i Norge hvis du er fra Vest-Europa. Det er imidlertid bedre å snakke (godt) Engelsk enn gebrokken Norsk (eller skrive... sorry :-). Og du må ta en vits eller to noen ganger - men hvis du klarer ikke det, du bor la være å reise.

Men jeg kan vel se PJH1 poenget: de kan være mye vanskeligere hvis du ikke har den "riktig" hudfargen eller nasjonalitet. Det er ganske mye arroganse og rasisme "from the gut" i mange kretser.

Skjult ID med pseudonym Driver to. 3 feb. 2011 16:55

Lurer på om vi bor i det samme landet. Etter det jeg kan se, så må det jo være en drøm å være innvandrer i Norge.

Skjult ID med pseudonym irene;) to. 3 feb. 2011 17:04

Hva mener du nå HDV. med at det ikke er lett være norsk i norge? At vi nordmenn har det ille?

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 3 feb. 2011 17:06

Jepp, det er sikkert en drøm å ikke få bolig fordi du heter Ali og ikke Ole. Det er sikkert en drøm å bli stoppet av politiet og avkrevd kvittering for den nye sykkelen du har kjøpt. Det er sikkert en drømt å bli mistenkeliggjort og/eller stakkarsliggjort fordi du går med skaut.

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 17:14

HDV? Hva mener du med din konklusjon "Det er ikke lett å være norsk til og med i Norge" ?

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 17:20

italiensk
Riktig, det er viktig å ha den riktige nasjonaliteten og hudfargen for hver tid, Dessverre er vi ikke kameleoner, vi er mennesker...og derfor er der meget trist det som skjer i samfunnet i dag.

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 17:22

unnskyld, Driver ???

Skjult ID med pseudonym irene;) to. 3 feb. 2011 17:38

Mulig det HDV.. men vi er heldig som har et "offentlig":)) Vanvittig heldig... Foressten leser jeg Mengele zoo for øyeblikket... Hjelper sette ting litt i perspektiv, om man trenger det...En påminnelse er alltid greit:)
Egentlig er det vel oss innbyggere som er litt "potet" stort sett...

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 3 feb. 2011 17:48

Hadde vært verre om det ikke var lover og regler, da, og at det hadde vært opp til den enkelte saksbehandlers forgodtbefinnende å avgjøre hva som skulle skje med hvem.

Skjult ID med pseudonym irene;) to. 3 feb. 2011 17:50

Perfekt er det ikke... men så er ikke samfunnsborgerne det heller... så....

Hvem skal ellers fortelle bøndene hva de skal så? Mange oppfører seg som om staten er mamma og pappa og har fullt ansvar uansett hva de velger foreta seg...."nå må de jammen ta ansvar og rydde opp i rotet jeg har surra meg inn i"

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 17:57

Tusen takk @irene, tusen takk for at du skjønner..

(mann 43 år fra Oslo) to. 3 feb. 2011 17:58 Privat melding

@Go*

"HDV? Hva mener du med din konklusjon "Det er ikke lett å være norsk til og med i Norge" ?"

Jeg er mer enn gjerne enig med HDV i dette...Jeg har bodt i Sverige og Finland og må si at til tross for at alle tre nasjonene har mye byråkrati, så er Norge det eneste der byråkratiet ikke fungerer..

meget, meget vanskelig nasjon så fort du kommer til det offentlige eller institusjoner...til og med betaling av depositum (laaaaaaaaaaang historie, ble utrolig frustrert) for leie av bolig kan ende opp til å bruke mest parten av din tid...å endre adresse, du blir aldrig ferdig med det...noensinne!!, og prøv å få ligningskontorer å inse at dom skylder deg 20.000 i skatt mens dom tror at du skylder dem 10.000...dom kan bli enige i at du har rett, men krever at du skal betale 10.000 (som du ikke skylder dem, egentligen) før du skal få 20.000 som dom skylder deg..

aaargh...vanskelig å være i Norge, Norsk eller ikke-Norsk :P

@HDV.
"Elendig narkotikapolitikk har vi også. Der de nesten må dø før de får hjelp."

ja, og det samme med integreringspolitikken...her samler vi opp innvandrere til noen få bestemte områder (Oslo øst, teks) og håper at dom skal bli integrerte...men, med hvem da dersom ikke en eneste nabo er Norsk?

alt er så tungvindt, ulogliskt og umenneskeligt...som du sier om Maria Amelie..ja, henne fikk vi sendt ut, men ikke Mullah Krekar (ikke ens nå da han selv vil dra til Irak)....alt skal gå gjenom en papirmølle og etter regelboka, til tross for at det er åpenbart feil og dumt.

Skjult ID med pseudonym .. to. 3 feb. 2011 17:58

Syns vi bor i et helt FANTASTISK land jeg:) Og alle vi som får lov å bo her er heldige.

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 3 feb. 2011 18:00

Nå er det vel hushaien/banken som har ansvaret når du har problemer med å betale inn depositum...?

Skjult ID med pseudonym irene;) to. 3 feb. 2011 18:13

ja det er fælt m alle disse reglene vi må forholde oss til for å ha et system på ting... tenk om alle kunne følge reglene, slutte å snylte, være hyggelig, ta ansvar? Da hadde vi kanskje sluppet mange av de "problemene"...

Vi er priviligert, synd at ikke alle ser det..Men nei, perfekt er det ikke.. selv om mange ville sett det slik...Vi er vel for godt vant bare;)

Skjult ID med pseudonym Eva to. 3 feb. 2011 18:16

Forskjellen på Maria Amelie og Mullah Krekar er vel at det er noe større sjanser for at Krekar blir utsatt for tortur, eler blir drept om Norge skulle sende han tilbake til Irak.

(mann 43 år fra Oslo) to. 3 feb. 2011 18:20 Privat melding

@Qwerty

"Nå er det vel hushaien/banken som har ansvaret når du har problemer med å betale inn depositum...?"

ja...men så ville jeg egentligen ikke begrense meg til å klage på staten, men også hvor vanskelig det meste kan bli...

Det som skjedde var at jeg skulle flytte til en leiebolig og skulle betale 20.000 i depositum inn i et konto på Sparebank1.

så, jeg går da til nærmeste Sparebank1 som ligger i Storo, trekker feilkølapp (naturligvis) og venter en tre kvarter for jeg kommer frem til kassa, der jeg blir bedt om å trekke den andre kølappen isteden...

det gjør jeg, og venter..venter lenge..til slutt så går jeg frem og spør om det ikke er noen som jobber der fordi jeg må tilbake på jobb og blir fortalt at dom som jobber med depositum kontoer skal nå snart ha lunch...med mild overtalning får jeg uansett overtyget dem til å ta min sak før dom går på lunch.

venter 10 minutter mens dama knaprer på pc'en sin for hun plutselig sier at hun ikke kan åpne et depositumskonto derfra (sparebank1, storo) og mener at jeg må gå til hovedfilialet (sparebank1, i sentrum).

lett irritert (meget sint) tar jeg trikken ned til sentrum...går til sparebank1, trekker feil kølapp igjen og blir etter hvert vist hvor jeg skal stå i kø.

så, jeg kommer frem til dama i kassan som har hand om depositum og spør, med god selvbeherskelse "Er dette stedet for å legge inn depositum?".
Ja, sier hun og spør "har du papirene med deg?".
Ja, sier jeg og hun spør igjen "har du penger med deg?"
Jeg svarer med "ja, på bankkort"
hun spør, "hvilken bank?"
jeg sier "Postbanken"

ooooog..hun sier "Postbanken, nei...dessverre, vi kan ikke ta postbankenkort, du må gå til postbanken og ta ut det som kontanter"

Og,,,vel og merke, Sparebank1 i sentrum er side ved side ved Narvesen...jeg kan godt kjøpe pølse med brød for 20.000 kr med bankkortet mitt, men ikke betale depositum med det samme kortet i en bank.

glad og fornøyd (ekstremt sint) løper jeg til postbanken, tar ut kontanter, løper til sparebank1, venter på tur, kommer frem til dama, ender opp i kontoret til en bankmann og skriver under papirene...og så rekker jeg bunten med 20.000 kr til han....og, han sier "å, nei..du skal ikke betale til meg, du må til kassa i ovre etasje"

AAAAAARRGHGHGH!!!...jeg dro han i ørene med meg til kassa slik at jeg kunde snike meg i køen..det hele tok meg 3-4 timer av arbeidstid.

kanske et ekstremt eksempel...men jeg har erfart mye, mye lignende.

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 3 feb. 2011 18:22

Moralen er - ikke betal depositum!

(mann 43 år fra Oslo) to. 3 feb. 2011 18:34 Privat melding

@Qwerty
"Moralen er - ikke betal depositum!"

eller kjøp eget...det var siste gang jeg var leietaker, faktiskt.

Skjult ID med pseudonym Tingeling to. 3 feb. 2011 18:44

"Det er ikke lett å være IKKE NORSK I NORGE"

På hvilke områder er det snakk om her? Og når? Hvem? På hvilken måte?
Gjelder denne påstanden ALLE...uansett opprinnelsesland, eller hudfarge, eller statsborgerskap?
Det er jo greit å vite hva påstanden baseres på før man skal ta stilling til den. Sånn sett.
:-)

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 19:10

Tingeling
Spiller ingen rolle egentilg..
Det finnes unntakk, å ja : Mulla kunne lure seg inn på falske premiser, Aylar valgte å vise seg nakken, mine pakistanse naboer valgte å prostituere seg på en annen måte. Men det finnes mange andre som kom hit ærlige og uskyldige, men har fått på trynnet gang på gang.. uansett farge på hudet eller verdensdel på kartet.

Skjult ID med pseudonym Tingeling to. 3 feb. 2011 19:36

For å illustrere, @go*:
Det er ikke lett for ikke-norske å reise med trikken i Oslo. Ja/Nei?
Det er ikke lett for ikke-norske å lære Rosenborgsangen. Ja/Nei?
Det er ikke lett for ikke-norske å forstå bergensere. Ja/Nei?
Det er ikke lett....*sett inn det som passer* Ja/nei?

Jo, go*...det spiller en rolle. For dette er like individuelt som det er antall ikke-norske i Norge. Da medregner jeg også turister, i tillegg til innvandrere, asylsøkere, 1...2...3 generasjons ikke-etniske nordmenn. Uansett hudfarge? Hva er det å være norsk? (Etnisistet, rase og/eller statsborgerskap...)

Altså - hva er det som ikke er lett?
:-)

Skjult ID med pseudonym LovelyMan to. 3 feb. 2011 19:40

Det er jo helt på hodet her. De med gode hensikter er de som blir sendt ut, og de som driver ugagn får være her så lenge de vil.

Skjult ID med pseudonym Snøheksa to. 3 feb. 2011 19:42

Har som hvit utlendending blitt akseptert men er smertelig klar over at om jeg hadde vært brunere i huden hadde jeg blitt møtt med mye mer skepsis!

Men for meg er det ok å være ikke-norsk i Norge. Brunosten og får-i-kålen måtte jeg bruke litt tid på å lære å like:)))

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 19:43

Tingeling
Du astigmasiserer.
Vist er det masse faktorer som spiller, men vi snakker ikke utviklinghemmede og etniske nordmenn. Jeg har forklart alt : Mulla, Aylar og andre prostituerte i forhold til de som kom hit på ærlige premisser. Skjønner?
Hvis nei så la vær å svare. Ok ?

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 19:45

ikke sant, @ LovelyMann ?

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 19:47

Heldig du, @Snøheksa :)

Skjult ID med pseudonym rosmarin to. 3 feb. 2011 20:00

Det er så mye man kan gjøre for å integrere seg her i landet hvis man bare ser muligheter der andre ser hindringer. Syting kommer man ingen vei med.

Jeg er selv utlending men jeg har opplevd mer rasisme/trakassering fra andre utlendinger enn nordmenn.

Engasjere seg i samfunnet, melde seg i en eller annen danseklubb, idrett hva som helst, bare man ikke sitter på rævva og sier "det er ikke lett å være utlending i norge" bare fordi alle andre sier det.

Sier ikke at jeg ikke har møtt motgang i arbeidslivet pga navn/hudfargen. Det gir meg heller mer motivasjon til å jobbe hardere for å oppnå det jeg vil.

Skjult ID to. 3 feb. 2011 20:01

Slår et slag for de prostituerte.... Er VELDIG mange av dem som ikke kommer hit av egen fri vilje. De blir tvunget....familiene utpresset....og det blir brukt voodoo/juu juu.... noe som de tror veldig sterkt på.... De har det ikke lett de damene....

Når det kommer til Maria Amelie var hun med viten og vilje ulovlig i landet. Skulle bare mangle at hun ble returnert. Hun har mulighet til å komme tilbake - da lovlig om hun følger den naturlige saksgangen. Hennes sak setter alle ressurssvake i skyggen.... Samme som Madeleine saken. Det forsvinner tusenvis av barn hvert år. De ressurssterke blir det forferdelig synd i.....

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 20:04

Takk skal du ha @rosmarin..
Sånne svar er jeg på jakt etter. Jeg klager ikke og ikke kritiserer, jeg vil bare diskutere problemet...
Men, det er ikke lett det heller, hvis du skjønner.

Skjult ID med pseudonym Tingeling to. 3 feb. 2011 20:09

@go*
Nei, jeg har ikke uskarpt, slørete syn. :-)
Tvert imot...jeg er tilhenger av konkretisering, og generaliseringer er jeg lite glad i. Påstander uten dekning like så. Jeg skjønner ikke hva du skal frem til i denne tråden, så lenge det ikke er mer spesifikt enn:
"Det er ikke lett å være IKKE NORSK I NORGE".

Du ba om svar:
"Ja, eller hva sier du/dere ?
Ønsker kommentarer fra både norske og ikke-norske"

Og nå vil du jeg skal la være å svare, siden du mener jeg ikke forstår det som er forklart? Aylar, Mulla og prostituerte f.eks...forklarer hva?
Hmmm...

Skjult ID med pseudonym rosmarin to. 3 feb. 2011 20:11

@ go*

Bare hyggelig:)

Jeg har av den oppfatningen at man kommer langt med en utdannelse. Men viljen må også være der hvis man ønsker å nå de målene man har satt for en selv.

Selv stiller jeg opp for andre som trenger hjelp til søknader, selvangivelsen osv osv... Det gjelder både utlendinger og nordmenn.

Skjult ID to. 3 feb. 2011 20:29

Jeg har 2 nabofamiljer med 2 absolutt forskjellige innstillinger og syn på det å leve i Norge som utlending.
Den 1: Far kom hit for 35 år siden, giftet seg på falske premiser og skilt så fort det vært mulig. Med norsk pass importerte seg en kone fra hjemlandet og laget 5 barn med henne. Alle barna var automatisk norske. Den nye kona fikk også nork pass, Far gikk til lege nok ganger får å få seg uføretrygd og så fort alt var i boks flyttet hele familien til "hjemlandet". De kom nok tilbake til Norge etter noe år, de fikk det siden de er norske borgere, ikke sant? Barna kunne ikke norsk, så statten måtte spendere undervisning på dem. Nå har de vært her i ca 10 år alle sammen. Barna giftet seg med sine landsmenn og etablerte familier og fikk barn selv. Barna deres kunne ike et ord norsk heller når de begynte på skolen. Alle trenger hjelp til språkopplæring. De er norske borgere alle sammen, de.
Den 2:Et ungt par, flyktninger fra et Afrikansk land. De er her i Norge siden 2009.
De snakker bra norsk alt, de har mange norke bekjente, dok ikke venner. Men de bryr seg ikke om vennskap. De er klar over at det ikke er så lett. De er blitt foreldre til en liten krabat som skal til barnehage og skal lære norsk og gå på ski og spise fårikål...

Jeg har ikke mere å si...

Skjult ID med pseudonym rosmarin to. 3 feb. 2011 20:34

Poenget ditt med denne fortellingen er, Skjult ID?

Skjult ID med pseudonym go* to. 3 feb. 2011 20:35

Jeg skjønner, @rosmarin. Stå på og lykke til !

Skjult ID to. 3 feb. 2011 20:37

at egentlig er det lett å være IKKE NORSK i Norge. Men de som kommer på ærlige premiser har det uansett vanskeligere rosmarin

Skjult ID med pseudonym rosmarin to. 3 feb. 2011 20:46

Vel, hvis du mener at det å være sosialklient er en grei tilværelse så må du få lov til å mene det:)

Skjult ID med pseudonym agatonsaxa to. 3 feb. 2011 21:06

Jag är en svensk boende i ett block i östra oslo bland säkert 50 olika nationaliteter , när jag då skall gå från parkeringen med mina golfklubbor och alla tittar konstigt på mig är det det som är svårt med att vara ikke norsk ? Eller att jag inte kan språket på dem som tar emot tunnelbanan vid traffikanten .

Jag förstår dilemmat men norge är nog ett bra land att invandra till , men lätt att leva i ett land utan julmust ,ikke .

Skjult ID med pseudonym Italiensk fr. 4 feb. 2011 11:24

Egentlig det er ganske forskjellig hvis du velger å komme til Norge eller du "må", for en eller annen grunn.
Jeg kan velge å bo nesten hvor som helst i verden, og Norge er et fint midlertidig sted (morsomt, eksotisk og spennende). Men hvis du kommer hit fordi du ikke ha det bra i opprinnelig landet dit, it's a different story.

Skjult ID med pseudonym qwerty fr. 4 feb. 2011 22:29

Det er andre land som har mer absurde lover enn det vi har:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10021774

(kvinne 30 år fra Akershus) sø. 6 feb. 2011 10:17 Privat melding

haha hoff dør på meg av "historien" til PJH1 :P opplevd noe av d samme jammen litt av en papirmølje man må gå igjenom noen ganger!