Alle innlegg Sukkerforum

Norsk rettsystem på tultur...?....

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym sooky on. 16 mars 2011 21:28

Mann snek seg inn i leilighet, og voldtok 14 åring, mens resten av familien låg og sov. Retten så ingen formildende omstendigheter, og dømte mannen til 3,5 år i fengsel......

Ja, der fikk han jammen! Hva med å gange det med 5? Eller 10? Eller hva med bare å la ham sitte akkurat så lenge det tar henne å komme over overgrepet?

Strafferammene i Norge er til å le av, eller?

http://www.abcnyheter.no/node/127639

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 21:29

Eller hva med å tenke behandling, ikke straff, slik at han ikke gjør det igjen når han kommer ut?

Skjult ID med pseudonym corinna on. 16 mars 2011 21:32

Man må bare ikke lure staten for penger, er jo da de strenge straffene hentes frem.

Skjult ID med pseudonym k29 on. 16 mars 2011 21:32

Rettsystemet i norge er banalt!!!
Blir nok ikke forandret før en av folka i systemet får oppleve det på kroppen. Desverre!

Skjult ID med pseudonym sooky on. 16 mars 2011 21:34

Tror du på behandling? Jeg vet ikke, men jeg tror nok at han får mer behandling på sine trekommafem år enn det hun gjør i ettertid.....

Skjult ID med pseudonym ToreM on. 16 mars 2011 21:35

@qwerty

Ja, akkurat slik som han som slo ihjel x dama på Gjøvik. Et år innlagt, så erklært frisk, sist jeg hørte noe søkte han om å få tilbake foreldreretten til barna...

Thumbs up!

Viss noe så skulle komme til å skje mine nærmeste, blir det tann for tann, øye for øye!
Latterlige straffer her i landet, nesten rart ikke flere tar loven i egne hender!

Skjult ID med pseudonym sooky on. 16 mars 2011 21:36

@corinna

Ja, da er du en kriminell som må straffes HARDT! (hvis du ikke er en eks statsminister vel og merke, skal ikke nevne navn)

Alle de andre som skader andre mennesker, de er det jo synd i......Offer på en eller annen måte de og.

Skjult ID med pseudonym PikenVell on. 16 mars 2011 21:36

Ja, det er så flott at man får strengere straff for selge narkotika enn for å voldta og ødelegge livet til en person for alltid..

Skjult ID med pseudonym gutt 29 on. 16 mars 2011 21:40

TS

Man blir provosert og ikke minst skuffet over denne milde straffen. Jenta er ødelagt for livet. Ikke minst hennes nærmeste. Tenk på hvordan hennes far må ha det den dag i dag. Alle har et beskyttelsesinstinkt overfor noen dem er glad i..

I slike artikler fremgår det sjeldent noe informasjon om overgriperen selv. Hans bakgrunn, prøvde han å anke,
sa han seg skyldig etc.. Disse opplysningene burde vært fremmet, slik at man fikk en bedre indikasjon på om mannen handlet i ubevisst handling.

Mange som faktisk kan stå til rette for sine egne handlinger, selv om dem er i beruset tilstand.

Men straffen, og ikke minst handlingen er umoralsk forkastelig, og han burde fått lovens strengeste straff.
Ikke minst for krenking av privat livet og landets demokratiske frihet som vi har.

(mann 33 år fra Oslo) on. 16 mars 2011 21:40 Privat melding

Du må ikke glemme at mange slike menn får mer sex i fengselet enn de noen gang gjorde utenfor, kjenner flere som har vært i fengsel og de priser seg lykkelige for psykologistudinner med diverse hovedoppgaver eller kvinner med jobber i kriminalomsorgen. Sprøtt å se på bilder av en "akt" tatt inne i et jævla fengsel når kameraten slipper ut.

Behandlingen må gjelde ofrene, de skal leve videre og gå på jobb og holde ut en hverdag etter å ha bli frarøvet sin trygghet.
Selv mener jeg menn som innrømmer voldtekt uten at de er påvirket av noe burde henrettes øyblikkelig og deres familiemedlemmer kan pent betale for ammunisjonen og kisten.

@k29 - Helt enig, har en sett en uskyldig tilfeldig jente mens hun blir sparket i hodet så hodet sprekker som en vannmelon og øyet henger ut av sokkhulen og du kan se deler av nesebeinet stikke ut til siden så blir en littegranne irritert når en plutselig befinner seg bak gjerningsmennene i kø på en lokal kiwibutikk noen uker senere.
Frykten for ultravoldelige psykopater er så stor og så intenst skremmende for de som utformer kriminalomsorg og straffer at jeg tror de er mentalt knust av gjerningsmennene allerede før straffesakene begynner.
Jeg synes det er helt feil at kvinners frykt for farlige menn skal gjøre at psykopater blir belønnet for å slå ihjel uskyldige eller at små akademiske menn med skjegg skal idømme brutale psykopater gestalt terapi.

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) on. 16 mars 2011 21:40 Privat melding

Hva hadde straffen blitt for faren til denne jenta, hvis han hadde våkna, og fått kloa i denne syke svinepelsen ?

Jeg hadde hvertfall sett rødt, og revet svinepelsen i småbiter......

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 21:44

Sooky:
Tror du 3 og et halvt år (eller 35 år, som du foreslår) der han bare omgås andre kriminelle og sannsynligvis behandles som dritt av medfangene sine, slik fanger som har begått denne typen forbrytelser som regel behandles, fungerer som behandling? Fyren er jo åpenbart helt koko, det er det man må få gjort noe med, slik at han ikke er en fare når han slipper ut igjen.

(mann 33 år fra Oslo) on. 16 mars 2011 21:46 Privat melding

Jeg er forøvrig villig til å demonstrere og engasjere meg og bruke mye tid på det jeg kan gjøre i et demokratisk samfunn for å få slike menn hengt, skutt, drept. Jeg mener en ikke kan kalle et samfunn for sivilisert om belønner slike jævler. Jeg har vokst opp med så mange jævler som nyter så godt av våre skattepenger fordi de rett og slett slår ihjel folk, fra guttegjenger som fikk sydenturer til en lokal østeruopeer som fikk jobb via kriminalomsorgen i barnehage og han er nettopp dømt for voldtekt.

Folk tror det er ille, men folk flest aner ikke, de har ikke peiling på godene du oppnår ved å være en ung ultravoldelig mann i Norge, det er kanskje en av de mest priviligerte posisjonene du kan få her til lands.
Fast helgeperm fra fre-søn gjennom hele soningen for en kar som banket en jente lam så du ser han hver helg ute i oslo i full fest er en av tingene jeg kan nevne.

Skjult ID med pseudonym gutt 29 on. 16 mars 2011 21:50

BUDDA..

Tror de fleste hadde gjort dette.

En kamerat opplevde for noen år tilbake sitt største mareritt.
Han opplevde og rakk akurat frem i tide i en bakgård, hvor to menn var i ferd med å overfalle og prøve å voldta hans gravide kjæreste.

Heldigvis avverget han det hele på følgende måte. Han slo, slo, og sparket dem begge to ned. Ene havnet i koma, den andre måtte gå med gpis, og krykker i lang tid etterpå.

Da rettsaken kom etter 5 mnd...!! Ble dommen: Frifunnet pga manglende bevis. Han fikk 9 mnd fengsel..

Urettferdig.. Barnet er i live i dag..

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 21:55

Tj:
Så du er for å bure alle kriminelle inne på livstid? Eller rett og slett henrette dem? Det er jo faktisk det du skriver...

Skjult ID med pseudonym sooky on. 16 mars 2011 22:01

Han skal antagelig sone på en av disse flotte øyene i nærheten av hjemmet sitt. Har du ikke sett de fengselsinstitusjonene som er som leirskole? Hvor de får sin egen leilighet, fullt utstyrt med playstation og treningsrom, muligheter for å studere gratis, og får lov å gi fangevokterne handleliste hver lørdag. Det er behandling det Qwerty!

(har hatt en del bekjente som har sonet på slike plasser, de pundret ikke så mye over hvorfor de var der for å si det sånn.....)

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) on. 16 mars 2011 22:04 Privat melding

Ja, den episoden der @ gutt 29, viser hvor fucked systemet er....
Hadde det vært meg, så hadde jeg satsa på å fått fordobla straffa mi ...... Jeg hadde hoppa opp på podiet, og knekt neseskaftet på dommeren.

Her for et par dager siden så leste jeg om en mann som hadde fått 6000,- i bot for å pisse utafor kaikanten.....
I artikkelen nedenfor så var de en som hadde blitt huka med så og så mange gram med ett eller annet stoff, han fikk halv pris.... nemlig 3000,-

Hvor er fornuften blitt av????
Når skal straffenivået bli justert så det henger på greip med den vanlig manns rettsfølelse???

Skjult ID med pseudonym k29 on. 16 mars 2011 22:05

@Herculix
Du har opplevd mye rart du rett å slett. Glad jeg ikke var vitne til det der!

Enkelte personer kunne kanskje fått mistet sine edle deler slik de ikke hadde muligheten til å gjøre det igjen, men da hadde dem vel blitt bitre og dratt den enda lenger. off!!

Uansett så burde rettsnorge fått opp øynene, ingen tvil om det!

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 16 mars 2011 22:05

Behandling er en ting.
Jeg har troen på forebyggende arbeid, kanskje på skolene. Forsøke å fange opp de som faller utenfor.

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 22:08

Sooky:
For det første - hva får deg til å tro at han ikke havner i et høysikkerhetsfengsel? Du er klar over at Bastøy og den typen plasser er forbeholdt fanger man bedømmer at det er lav rømningsrisiko for? For det andre - har jeg forsvart det norske fengselssystemet? Nei, det har jeg ikke - fordi jeg mener, i motsetning til deg, tydeligvis, at løsningen ikke er hevn, jeg mener at løsningen er rehabilitering. Jeg vet det er lett å bli emosjonell når man hører om slikt, men når man er emosjonell er man som regel ikke rasjonell.

Tj:
Du sier de aldrig [sic!] bør se friheten igjen. Det betyr enten livstid eller dødsstraff, og når du skriver at alle rettighetene hans i dette livet opphører, så kan jeg vanskelig forstå at du mener noe annet. Men, greit, livstid, uten unntak og uten mulighet for benådning, for voldtekt, er det det du mener kjennetegner en "ideell verden"? Hvilke andre forbrytelser er det du vil at skal ha dette som lovbestemt minstestraff?

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 22:09

Og for øvrig er jeg helt enig med Kameleonen, selv om selv den mest perfekte forebyggingen aldri kan forhindre at folk blir koko.

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 16 mars 2011 22:12

@qwerty
Enig, men det er verdt å forsøke.
Synes det blir gjort alt for lite på området.
Det samme gjelder integrering.

Skjult ID med pseudonym kit on. 16 mars 2011 22:17

Etter det jeg hører, vil en som soner for seksuelle overgrep, spesielt mot barn måtte beskyttes fra sine medfanger. Så straffen er nok noe røffere enn vanlige 3.5 år.

Men deler oppgittheten over hvilke forbrytelser som får lang straff og kort straff. Det beste er hvis en hindrer gjentakelse, men er ikke det mulig må samfunnet ha lov til å beskytte seg.

@k29. Sex har ofte lite med voldtekt å¨gjøre, så å kappe av ham de edlere delene har nok liten effekt.

Skjult ID med pseudonym sooky on. 16 mars 2011 22:20

Det er ikke hevn Qwerty, å gi han en lang straff! det er å holde han en plass som sikrer andre uskyldige mennesker, borte fra samfunnet altså. Jeg tror på at man kan rehabilitere enkelte kriminelle, men sexpredatorer og de som dreper for nytelse, de tror jeg ikke det er noe hjelp for. Sorry, men alt tyder på at det ikke er mulig å få til en endring der. De gjør det igjen, og igjen, og igjen, hvis de først har fått smaken på det, og har muligheten.

men, hey, jeg kan ta fullstendig feil her, og håper jo selvfølgelig at slike mennesker kan bli rehabilitert også. Men hvordan?

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 22:20

Kameleonen:
Absolutt. Og her tror jeg man kan lære litt av hvordan det ble gjort tidligere. På ungdomskolen gikk jeg i klasse med en for så vidt ressurssterk og flink kar som fikk hele livet sitt snudd opp-ned da det rabla for faren og han forsøkte å drepe en annen fyr (faren ble dømt til tvungen psykiatrisk behandling). Svaret fra skolen og offentlige myndigheter var imidlertid "Stakkars deg" og "Gutter er gutter", i stedet for at de forsøkte å løsrive ham fra et stadig mer destruktivt miljø, for eksempel ved å sende ham til sjøs. Men så lenge brorparten av mannskapet på norske skip er filippinere, er det neimen ikke lett.

Skjult ID med pseudonym gutt 29 on. 16 mars 2011 22:22

BUDDA

Retten mente at fordi min kamerat har lang erfaring innen kampsport, så var han i større besittelse av overdreven makt, enn begge offrene..
Jeg kan faktisk se denne påstanden, som han også erkjennte.

Men jeg tror det vil ta lang tid, før straffenivået i dette landet kommer til andres land.. USA er et godt men dårlig eksempel på dette..

Men er veldig enig i qwerty sin uttalelse: når man er emosjonell er man som regel ikke rasjonell.

Den vanlige manns følelser og fornuft gjennspeiler ikke alltid det rettferdige. Selv om dette blir relevant

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 16 mars 2011 22:22

Vet ikke om dette gjelder voldtektsmenn.
Med tanke på at samfunnet bør beskytte oss...Vet det finnes endel som "faller imellom". Det vil si, de er for syke til å sone, men samtidig ikke syke nok til å bli tvangsinnlagt.

Skjult ID med pseudonym tiril on. 16 mars 2011 22:26

tror jeg må være passive-aggresive, for når jeg hører om voldtekter av barn så skulle jeg gjerne ha kastrert overgriperen i full offentlighet!

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 22:26

Sooky:
Ja, men hvis målet er å holde ham unna samfunnet, så er det vel irrelevant om han får ha Playstation på cella, vel?

Forresten så har man i Göteborg (tror jeg det var) hatt et prosjekt med voldelige menn, der de har fått valget mellom fengsel og rehabilitering. Tilbakefallsandelen blant dem som valgte behandling har vært langt mindre blant dem som har valgt behandling (og, nei, det var ikke snakk om kjemisk kastrering) enn dem som har valgt fengsel. For meg indikerer det at behandling faktisk virker. Og det må da på alle måter være bedre for samfunnet enn at de sperres inne på livstid?

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 16 mars 2011 22:32

qwerty

Trist tilfelle! Mye som kan gå galt i ungdomsåra.
Men det beste hadde vært og hatt ressurser tilgjengelige fra barnehagealder.

(mann 46 år fra Møre og Romsdal) on. 16 mars 2011 22:38 Privat melding

Ja der har vi en annen side av rettsystemet @ gutt 29....

Her behøvde ikke retten å bevisføre at han hadde opptrådt røffere enn en normalt, han ble dømt strengere fordi han hadde trent kampsport.
Det blir forøvrig brukt samme grunnlag, når de dømmer en person som har trent selvforsvarstrening.
Til og med jeg som ALDRI har trent kampsport hadde vært i stand til å sende en mann i koma, eller brekt noen bein, hvis jeg skulle avværge et voldtektsforsøk på min kjæreste.
Men en mann som aldri har trent kampsport blir straffa mildere, enn kompisen din, på tross av at retten sannsynligvis ikke hadde bevis for at han hadde utøvd unødig maktbruk.

Men kjeltringene slapp unna, pga manglende bevis..... Heia Norge!!

(mann 33 år fra Oslo) on. 16 mars 2011 22:43 Privat melding

@qwerty - Hvordan kan det være rett? Ifølge deg skal en belønnes om en voldtar noen også skal det liksom være bedre for samfunnet at personen finnes ute blant oss.

@k29 - Nei jeg har ikke opplevd spesielt mye men synes det er fryktelig ekkelt å se mennesker og dyr lide. Desverre så er samfunnet bygget opp slik at det gavner psykologene, kriminologene osv at det finnes overgripere slik at de igjen kan ha lønnede stillinger der de får utløp for sine spesielle behov.

Skjult ID med pseudonym gutt 29 on. 16 mars 2011 22:44

BUDDA

De første mnd etter 9/11 så hadde vi en samtale og diskusjon om de ulike tiltakene som ble innført grunnet sikerhet. Bla. annet det med våpen.. Skal vi som har erfaring og trener kampsport sitte med tvangstrøye under en flytur..?

Sarkastisk ment..:)

Men det er klart at dommen ikke var en rettferdig dom. Men det viktigste var at det ufødte barnet ikke kom til skade.

Skjult ID med pseudonym sooky on. 16 mars 2011 22:50

@Qwerty

"Ja, men hvis målet er å holde ham unna samfunnet, så er det vel irrelevant om han får ha Playstation på cella, vel?"

Jeg ser hvor du vil med den setningen, men det blir litt for dumt. Mannen har tross alt ødelagt et annet menneske, og fortjener straff, ikke hevn. De må gjerne rehabilitere han opp og i mente, men å gjøre det på 3,5 år er en hån mot offeret. Bruk heller 30 år på det, så hun slipper å være redd for å treffe på han med det første......

Jeg er ikke mot rehabilitering, men jeg er mot lave straffer for alvorlige overgrep av alle slag, det er en ørliten forskjell der!

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 22:52

Herculix:
Jeg har aldri skrevet om å belønne noen for å voldta - klarer du ikke å holde deg på et mer saklig nivå gidder jeg ikke å kaste bort tid på deg.

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 22:55

Sooky:
Men da snakker du jo om hevn, han har gjort noe forjævlig, og da skal han ha det jævlig selv. Hva er da hevn om ikke dette? Øye for øye, tann for tann.

Og jeg har ikke skrevet noe sted at jeg har illusjoner om at han blir rehabilitert ved å sitte i fengsel i tre og et halvt år. Tvert imot, jeg mener det norske rettssystemet er feil, nettopp fordi det er basert på hevn, ikke rehabilitering. Dette er et system som reproduserer forbrytere, enten de sitter inne i tre måneder, tre år eller tretti år. Jeg tenker på helt andre ting, som for eksempel erfaringene fra det jeg mener å huske er Göteborg. Sorry, altså, men jeg akter ikke å forsvare dine stråmenn.

Skjult ID med pseudonym //// on. 16 mars 2011 22:55

Det med fengselsstraff like lang som det tar offeret å komme over det som har skjedd, og deretter begynne behandling av voldsmannen? ... også inne i fengselet selvsagt.
Første pri bør alltid være offeret!!!

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 22:58

////:
Ja, for da vil behandlingen bli mye enklere! Kan du fortelle meg når hevn har bragt verden så mye som én millimeter fremover???

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 23:21

Tj:
Mitt inntrykk er at du (og en del andre) ser mennesker som individer isolert fra samfunnet, og da er det jo lett å tenke hevn. Men tror du det gjør at vi får et godt samfunn? Tror du vi får et bedre samfunn av at voldsmenn sperres inne for livet enn av at de kan bli mennesker som ikke er voldsmenn?

Voldsmenn er faktisk vanlige mennesker. De har mødre og fedre, de har søsken, de har venner, de har barn. Alle disse lider også under en voldsmanns ugjerninger. Hva tror du er best for dem - at barnet, broren, vennen og faren blir buret inne på livstid, stigmatisert og fratatt "alle rettigheter i livet" eller at han faktisk blir rehabilitert? Og hva tror du det har å si for deres evne til å delta i samfunnet? Tror du et barn vil vokse opp og bli et bedre menneske dersom det stadig vekk får gjentatt at det ikke er håp for faren, at han alltid vil være en kriminell, at han ikke skal ha rettigheter her i livet enn dersom faren noen år senere kan fortelle om sin erfaring og sine lærdommer - og mene det? Når barn av kriminelle oftere blir kriminelle, er det ikke fordi det ligger i genene, det er fordi samfunnet legger opp til det ved å slå fast: En gang kriminell - alltid kriminell.

Om et rettssystem baseres på hevn, vil prinsippet om hevn ikke stoppe der - det vil spre seg rundt i samfunnet og skape et kaldere samfunn. Nei, jeg er ikke pro-overgriper, og jeg kan virkelig ikke fatte og begripe hvor du har fått en slik vrangforestilling fra, jeg er pro-samfunn. Og fremfor alt, er det dette jeg savner i dine og andres rop om hevn!

Skjult ID med pseudonym --- on. 16 mars 2011 23:26

Ja, hvordan er det for voldsmannen og hans familie...
Han valgte å gjøre dette.

Hvordan er det for offeret og hennes familie?
Den uskyldige part...
"Rehabilitering" kommer vel uten garanti....

Hva tenker du om offeret qwerty?

(kvinne 38 år fra Hordaland) on. 16 mars 2011 23:29 Privat melding

@Qwerty

Så du mener at hvis jeg straffer mine barn ved å feks kutte ned på tv tid når de har gjort noe galt, så er det hevn?

Er straff hevn?

Straff er konsekvens eller korreks, for å gi lærdom. Hevn er primitivt, å gi tilbake med samme mynt. Hadde vi vært ute etter hevn, så hadde vi jo latt noen voldta han. Å straffe noen for en kriminell handling, er for det første for å spare samfunnet for noen som er ute av kontroll, samt å lære dem av med uønsket adferd.

Skjult ID med pseudonym * on. 16 mars 2011 23:36

Hvordan ville samfunnet sett ut uten konsekvenser qwerty??

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 23:38

Det er interessant å se at rett etter at jeg har skrevet at jeg IKKE støtter overgriperen, kaster to stykker seg frempå og insinuerer at, jo, det er det jeg gjør. Har dere virkelig ikke andre argumenter å komme med? Nei, jeg nevner ikke offeret, rett og slett fordi det bør være åpenbart for enhver oppegående person at hun har det helt jævlig.

Sånn, nå kan dere kanskje skrive noe om hva dere mener om de samfunnsmessige konsekvensene av den middelalderske hevntankegangen deres - hvis dere i det hele tatt har ofret det en tanke. Husk, en kriminell handling kan aldri omgjøres, spørsmålet må være hvordan samfunnet a) kan takle denne situasjonen best mulig og b) hvordan man kan forhindre at det skjer igjen. Deres løsning synes å være å sperre folk inne på livstid, frata barn sine fedre, foreldre sine barn, venner sine venner, kvinner sine menn, søsken sine søsken og arbeidskamerater sine arbeidskamerater. Ja, sier dere, de burde kanskje tenkt på det før de valgte å bli barn, foreldre, venner, ektefeller, søsken og arbeidskamerater av en kriminell. Men vet dere hva? Det vet man faktisk ikke på forhånd. Men dere er jo tydeligvis så blendet av hevntankegangen at dere nekter å se annet enn - nettopp - hevnen.

Nei, en rehabilitering kommer ikke med garanti, men det er heller ikke noen garanti for at du, jeg eller noen andre i en gitt situasjon kommer til å påføre andre mennesker skade. Det jeg derimot er ganske så sikker på, er at et samfunn som baserer seg på hevn er et kaldt samfunn.

Derfor - hvilket samfunnssyn er det egentlig kriminalitetssynet deres er uttrykk for? Tenk litt over det...

Skjult ID on. 16 mars 2011 23:43

Har klart meg fint uten en overgriper til far jeg............Men ja jeg er enig i at rehabilitering er det beste...Men jeg har ett like fullverdig liv og ikke manglet så mye uten en far i bildet.

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 23:48

Sooky:
I den grad det er oppdragende, er det selvsagt ikke hevn. Men mener du virkelig at fengsel er mer oppdragende dersom man blir fratatt muligheten til å spille Playstation enn om man får mulighet til det? I tilfelle skulle jeg gjerne likt å vite hvor du har informasjonen din fra - det er nemlig det stikk motsatte av det de som har peiling på det sier. Hvis ikke så, ja, da er det hevn som står i hodet på deg.

Men så lenge du argumenterer mot at fengsel rehabiliterer, så argumenterer du mot stråmenn. Ja, jeg vet det er mye lettere å argumentere mot stråmenn enn å argumentere mot faktiske argumenter, for da er det jo du som konstruerer "argumentene" selv. Poenget mitt er at rehabilitering og fengsel er to vidt forskjellige ting. Det har ikke du berørt. Da blir det veldig vanskelig å ha en fornuftig diskusjon her - hvis du i det hele tatt er ute etter det, da?

*:
Selvsagt vil det alltid være konsekvenser i et samfunn. Røyker du tjue om dagen, er konsekvensen dårligere helse. Og, hvis du faktisk hadde lest det jeg har skrevet tidligere i tråden, ville du sett at jeg faktisk mener man bør la handlinger få konsekvenser - i mitt eksempel å sende "rampeunger" til sjøs. Men det som er viktig for meg er at disse konsekvensene også skal være samfunnsgavnelige. Og da kan du kanskje fortelle meg hvordan hevn er samfunnsgavnelig?

Skjult ID med pseudonym qwerty on. 16 mars 2011 23:51

Skjult ID:
Kanskje det har gått bra for deg, og det er bare bra, men det er dessverre ikke alle det går bra for.

Tj:
Jeg gjentar det fordi du argumenterer for hevntanker. Er det ikke da bare rett og rimelig å utfordre deg på hva slags samfunn som vil utvikle seg dersom tankene dine får enda sterkere rotfeste enn de har i dag?

Og den siste kommentaren kan du spare deg - å fortsatt insinuere at andre støtter overgripere er bare lavmål og brudd på forumreglene. Klage sendes til admin umiddelbart.

Skjult ID med pseudonym Gizzie on. 16 mars 2011 23:52

Man må også tenke slik at er faktisk ALDRI 100% sikker på om han er skyldig. Er han skyldig så fortjener han mye mer straff enn han får. Straff fortjener han uansett om han må igjennom behandling. I Nederland leste jeg om en mann som overgreip seg på 3 14-15 åringe gutter. Foreldrene til en av gutten kappet pikken av mannen og etterpå fikk han i tillegg 16 års fengsel. Det må da være en fin behandling/straff om han er skyldig. Om han ikke er det og familiene/ungene diktet det opp så fortjener de livstids fengsel.

Bare tenk på Bjugn saken. Er jo faktisk den mest kjente saken i Norges historien internasjonalt. Og det dreide seg om falsk pedorykter fra over 40 unger (i slutten). Rettet mot en uskyldig mann. Hele lande hatet mannen i flere mnd og noen gjør det vel enda. Selv om han ikke hadde gjort noe... Er abskurd hvor mye løgn som kan komme fra mennesker noen gang.

Skjult ID med pseudonym Rallytante on. 16 mars 2011 23:52

Jeg kjenner at jeg er hevngjerrig av natur.

Voldta en 14-åring - knekt rygg og rullestol resten av livet hadde vært passende

Baneheia - knekt rygg, rullestol og innelåst resten av livet

Lommemannen - Sluppet ut i samfunnet etter at bilde av ham var blitt sendt til alle husstander i Norge, og inndragelse av alle midler

osv, osv, osv

(kvinne 38 år fra Hordaland) on. 16 mars 2011 23:55 Privat melding

Men, du tar jo feil Qwerty, når du kaller det hevn. Ikke bruk det ordet flere ganger er du snill, for nå vrir du det til at jeg er like ille som overgriperen, som ønsker å låse ham inne.

Straff er faktisk en del av rehabilitering, og den er faktisk nødvendig for en bedring. Hvis vi hadde sendt alle kriminelle til psykolog eller psykriater istedet for å gi dem en dom, hvor tror du samfunnet ville vært i dag da? Det er så mange råe, samvittighetsløse mennesker der ute, som ikke har et følelsesregister som oss andre. Vi må skjerme oss og våre familier, kolleger og venner fra disse menneskene. Og løsningen på det er å sette dem vekk. Jeg er enig med deg på et ørlite punkt, og det er rehabilitering. Den funker ikke i vårt straffesystem, fordi daglig så slippes mennesker ut av fengsel som ikke er hakket bedre enn da de ble sendt inn. Det er feilen i samfunnet. Vi kan ikke slippe dem løs før vi er sikker på at de er ferdig rehabilitert og klar for å delta i samfunnet igjen.

Og, bare så det er sagt: den største belastningen for pårørende til en domfelt, er ikke at den de er glade i er sperret inne. Det er å leve med det vedkommende har gjort!

Ikke sitt der å tro at du har svaret, og alle andre tar feil fordi de er blodtørstige.....

Skjult ID on. 16 mars 2011 23:56

Det har gått bra nettopp fordi han ikke er i livet mitt lenger...Og fordi overgrepene ble stanset ganske tidlig..
Hadde jeg fortsatt hatt han i livet mitt etter hva han har gjort vet jeg ikke om jeg ville hatt det like bra.

Skjult ID med pseudonym sooky on. 16 mars 2011 23:57

Så da spør jeg deg Qwerty, hva skal konsekvensen for en voldtektsmann være? Hvis det ikke er å sette ham i fengsel?

Du har vel ikke tenkt å sende han også til sjøs vel?

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 17 mars 2011 00:06

Sooky:
Jeg nevner "hevn" fordi det jo er det du skriver om. Du kaller det straff, men straff er et mye videre begrep - og uansett om du ikke liker å fremstå som hevntørstig, sorry, det er slik du fremstår. For eksempel mener du det er galt at en som er dømt for noe kan benytte seg av Playstation. Hvis vi går inn på ditt menneskesyn her, at "vi andre" (hvem nå vi er) må beskyttes mot vedkommende, blir den beskyttelsen bedre dersom han ikke får spille Playstation? Hvis ikke du kan svare et ubetinget ja på dette, ja, da er det hevn du skriver om. Uansett hvordan du selv liker å fremstå.

Jeg er også lettere sjokkert over menneskesynet ditt. Du impliserer at en person som en gang har begått en kriminell handling vil gjøre det igjen, og derfor må samfunnet beskyttes mot vedkommende. Er du sikker på at du aldri ville kunne havne i en situasjon der du ville skade, kanskje til og med drepe, et annet menneske? Jeg er ikke sikker på at jeg aldri vil havne i en slik situasjon, rett og slett fordi jeg ikke kjenner til alle situasjoner jeg kan havne i. Jeg håper ikke det, men jeg vet ikke. Men når hvem som helst kan havne i en slik situasjon, betyr det ikke at den som havner i en slik situasjon også kan komme seg ut av den?

Jeg sitter ikke og tror jeg har et svar, men siden den sikreste formen for klokskap er etterpåklokskap, har jeg en viss anelse om hva som ikke fungerer. Dessuten er kriminalomsorg et tema som opptar meg, og jeg har til gode å lese noen som mener at lange fengselsstraffer har en rehabiliterende effekt - straffens omfang har effekt utelukkende som avskrekkende, og også det er det uenighet om.

Skjult ID med pseudonym sooky to. 17 mars 2011 00:08

Og, kommentaren min om playstation var for å sette det litt på spissen, og det tror jeg nok at du er smart nok til å skjønne. Men allikevel hang du deg opp i den....

Det jeg mener er at man skal bli belønnet for god oppførsel, straffes for gal. Å gi dagpenger, gratis utdannelse,gratis tannhelse, underholdning (som feks playstation), kan minne om belønning. Jeg syns det blir feil at alle goder som vi arbeidere sliter for skal komme gratis til "de værste i samfunnet", om det er mine hevntanker som slår inn får du værsegod mene helt fritt om, men jeg tror ikke de med alt det gjør seg opp noen meninger om sine handlinger.

Jeg har pratet med noen tidligere innsatte, og det som slo meg med alle de, er at de hadde liksom ikke noe særlig formening om hva de gjorde der, eller hvorfor de var der. Ingen tanker i det hele tatt, og da de slapp ut, var det rett tilbake i samme tralter.

Hadde de det for godt kansje? Sonet de for kort? Slapp de unna å måtte prate om det? Var de for opptatt av å trene og spille til å tenke over hva de hadde gjort?

Har aldri sett eller lest Clockwork Orange, men den empatibehandlingen hovedpersonen fikk der, er det noe slikt som er svaret?

Jeg vet ikke, men så lenge vi ikke har noe som virker ennå, er eneste løsningen som jeg ser det, å låse de inne til de er trygge i samfunnet igjen, og for mange vil det si aldri, desverre.......

Skjult ID med pseudonym Lurifax to. 17 mars 2011 00:12

@Qwerty

Maken til rør har jeg ikke lest på lenge. Og du har en psykopatisk måte og vri på folks meninger på.

Men du er søt når du innrømmer at du er for korte, milde straffer fordi du ikke ser bort fra at du kommer til å forgripe deg på noen selv.

Skjult ID med pseudonym sooky to. 17 mars 2011 00:14

"Er du sikker på at du aldri ville kunne havne i en situasjon der du ville skade, kanskje til og med drepe, et annet menneske?"

Nei, jeg er ikke sikker på det jeg heller, og du vet likesågodt som meg at det ikke er det vi snakker om her. Nå kverulerer du rett og slett!

En ting jeg er sikker på, er at jeg kommer ALDRI til å bryte meg inn i en leilighet og voldta en 14 åring, kun fordi det passet meg å gjøre det der og da.

Og, så vil jeg gjerne ha meg frabedt å bli stemplet som en med dårlig menneskesyn fordi jeg i denne ENE saken, mener at det er riktig å sperre noen inne i lang tid.

Jeg har en bekjent som drepte sin lillebror i en bilulykke, klart jeg ikke mener at han skal sperres inne på livstid, i den saken slapp han straff fordi det ville bli en så stor påkjenning både for han og resten av familien. Om jeg tror han kommer til å gjøre det igjen? Neppe! Om jeg tror han har straff nok i å måtte leve med seg selv? En tusenmillioner JA, at han klarer å bære seg ut av sengen syns jeg er utrolig, og livet er jæ.... urettferdig noen ganger også!

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 17 mars 2011 00:17

Tj:
Slik jeg leste kommentaren var den svært så sarkastisk, at det ikke var mulig at en med mine standpunkter å vise sympati og empati. Kommentaren er rapportert, så får Sukker avgjøre om de reagerer - antakelig ikke, det er lov å kalle folk på forumet nesten hva som helst.

Skjult ID:
Om det er en person som har foretatt overgrep mot deg eller dine nærmeste, stiller det seg selvsagt annerledes. Jeg refererer til de som blir fratatt foreldre, ektemenn, barn osv. fordi de har forbrutt seg mot noen andre. Er selvsagt ikke mot reaksjoner som besøksforbud og lignende, men det dreier seg om noe helt annet enn hevn.

Sooky 23:57:
Igjen tenker du utelukkende individ, ikke samfunn. Er det best for samfunnet at han sperres inne i 2-3 år (eller 30 år, slik du gir uttrykk for at du vil i åpningsinnlegget ditt), med alle de konsekvensene det har, eller bør man finne andre metoder for å minimere skaden og forhindre gjentakelse? Det siste har jeg skrevet nok om, jeg mener at man bør tenke i helt andre baner enn hevn. Når det gjelder det første kan man for eksempel se for seg ulike former for besøksforbud, gjerne med elektronisk fotlenke, i, la oss si en ti mils omkrets fra offerets hjem, gjerne i flere år enn en fengselsstraff ville vart. Poenget er at straffereaksjoner ikke bare rammer den enkelte, de rammer samfunnsmessig. Men i emosjonell opprørthet over "de lave straffene i Norge" (som gjerne uttales uten å samtidig si at vi har svært lav kriminalitet sammenlignet med de fleste land) er det lett å miste dette av syne.

Skjult ID med pseudonym qwerty to. 17 mars 2011 00:26

Lurifax:
Så du mener at du aldri, ikke i noen tilfeller, ville blitt en voldsmann? Vet du hva? Det tror jeg de aller fleste voldsmenn tenker selv, men plutselig så er de der. Men du er kanskje et supermenneske som aldri vil gå på en smell her i livet?

Sooky (kan du ikke samle innleggene dine, da?):
For det første - det menneskesynet du gir uttrykk for her, er da vitterlig også ditt menneskesyn. Og jeg mener at et menneskesyn som går ut på at folk er uforbedrelige og at det eneste man kan gjøre er å låse dem inne og kaste nøkkelen, ja, det er et menneskesyn som uvegerlig vil skape et kaldere samfunn.

Men du har altså snakket med tidligere innsatte som ikke har blitt rehabiliterte, og du spør deg hvorfor? Kan det kanskje være fordi rehabilitering ikke er en del av det norske rettsvesenet? Og, nei, jeg snakker ikke om Clockwork Orange, hvis du ikke vet det, er det en film som ikke er basert på noen sann historie. Jeg viste tidligere til et vellykket prosjekt fra det jeg tror var Göteborg. Jeg har dessverre ikke noen link her, men kan godt lete den opp, hvis du faktisk er interessert (selv om jeg har mine tvil om det). Uansett - tror du de ville tenkt mer over det dersom forholdene hadde vært som i for eksempel amerikanske fengsler, som jeg forstår mer er ditt ideal? Der får de verken dagpenger, tannhelse, underholdning eller utdanning - og på toppen av det hele er strafferammene også mer slik du vil ha dem - likevel fører ikke det til at de i mindre grad havner tilbake på en kriminell løpebane når de til slutt slipper ut.

Skjult ID to. 17 mars 2011 00:29

Jeg hadde klart å leve uten ett menneske som jeg visste hadde forgrepet seg mot andre uansett om han var min far eller ikke. Det stiller seg selfølgelig litt annerledes fordi jeg vet hva det betyr og hva man må slite med. Det har vært min situasjon. Nettopp derfor hadde jeg ikke nølt med å avvise min egen far om han hadde gjort noe så forferdelig mot ett annet menneske. Om jeg er hevngjerrig? Ja kanskje det. Og kanskje du også villet vært det om det hadde skjedd nettopp deg?
Men om noen kunne fanget opp problemene til min far lenge før de oppsto, så hadde det jo vært det beste.
Men når skaden allerede er skjedd?? Hva blir konsekvensen da qwerty?? Gi meg noen eksempler istedetfor for å gå rundt grøten, forsvare deg eller skrike ut om hevngjerrighet.

Vi er alle født med ett valg. Valget får alltid en konsekvens.

Skjult ID med pseudonym Tingeling to. 17 mars 2011 00:34

Jeg tror ikke at vi "vanlige dødelige" noen gang kan enes om èn rettferdig straff, uansett forbrytelse. Så i slike tilfeller forholder jeg meg til loven, ganske enkelt. Hva jeg personlig mener er rettferdig eller ikke, vil farges av hvordan jeg ser de ulike forbrytelsene.
I mitt grunnsyn er det ingen forbrytelse som kvalifiserer til dødsstraff. Og jeg skulle vært den siste av alle mennesker i verden til å bestemme hvem som "fortjener" å få leve eller dø etter å ha gjort et lovbrudd.

Emosjonelt sett i mine øyne...JA, straffen på 3,5 år er for lav.
Det samme tenker jeg om: Barnemishandling, dyremishandling, alle typer fysiske og psykiske overgrep på andre mennesker, terrorhandlinger, pedofili, kidnapping, væpnede ran, drap uansett hensikt/årsak, bilister som blir tatt i 120 km/t ved barneskole, fyllekjøring, å kaste en baby i søpla i en svartsekk, innsidehandel, salg/smugling av narkotika, menneskehandel, spionasje....*jeg kommer ikke på alt i farten*
Så hva skal vi gjøre? Sperre alle vekk, unna, borteborte...eller ta livet av dem?

Jeg tror på behandling og forebyggende tiltak. Og på at strafferammene er satt av samfunnslogiske årsaker, og IKKE med emosjonell logikk. SÅ får vi mene hva vi vil om dette. At jeg er uenig i at mannen i denne saken skal dømmes til livstid eller henrettes, betyr jo ikke at jeg tar hans "side". Jeg forholder meg til loven, og stoler på at rettssystemet ivaretas på beste måte av de som har denne til tider utakknemlige jobben.
:-)

Skjult ID med pseudonym Tingeling to. 17 mars 2011 00:49

Ja, HDV...det gjør jeg.
Jeg tror på det beste i alle mennesker, og at vi alle kan leve i harmoni - med oss selv og hverandre. Jeg tror ikke mennesker "velger" å bli forbrytere fordi det virker som en "god måte å leve på".
Jeg tror det er endel forutsetninger og ytre/indre omstendigheter som gjør at slikt skjer, og at disse må "falle på plass" og settes i perspektiv. Og jeg tror at ALLE kan forandre seg.
Jeg tror øye for øye gjør verden blind (Gandhi), og jeg tror på å dyrke kjærlighet og medmenneskelighet.
Har jeg ikke denne troen, har jeg ikke noe å leve for. Da mister livet i seg selv meningen for meg.

*Merker jeg kunne skrevet side opp og ned på dette temaet. Håper jeg i korte trekk makes sense. :-)*

Skjult ID med pseudonym MrAwesome to. 17 mars 2011 02:28

Var det ikke et forsøk i danmark, der man prøvde kjemisk kastrering på pedofile? Det vil selvfølgelig mange mene er en horribel ting å gjøre, men så vidt jeg husker var de pedofile som ble intervjuet takknemlig for å ikke føle denne "trangen" lengre.

(mann 33 år fra Oslo) to. 17 mars 2011 08:08 Privat melding

@qwerty - Så du mener at et behandlingstilbud til verdi av flere 100.000kr ikke er en belønning eller gave? Vi kunne ikke heller brukt de pengene på eldre som venstresiden har bestemt skal drite på seg og dø i en gang som holder 17grader som takk for at de bygget opp landet.
Hvorfor tror du en voldtekstmann må ha problemer? Tror du ikke personen rett og slett er jævlig og tenker på egen nytelse?

@MrAwesome - Kriminologer/psykologer har mindre "say" i Danmark, derfor lot det seg gjennomføre. I Norge er det for mange som nyter svært godt av overgripere, det gir mange arbeidsplasser og goder og fast plass på universitetet til en dauer.

Skjult ID med pseudonym Gibson fr. 18 mars 2011 09:25

Handlinger skal ha konsekvenser. Straff skal straffe overgriperen og gi oppreisning til offeret (noe annet er en hån mot offeret). Rehabilitering skal skje etter at straffen er fullført.

For øvrig enig med Herculix og Sooky.