Alle innlegg Sukkerforum

Kirkebranner

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym neptun ma. 11 april 2011 23:12

Jeg er ingen fan av kristendommen, men når noen drittunger forsøker å tenne på kirken der to av mine besteforeldre og nærmere halve slekta mi er begravet, får jeg virkelig lyst til å henge dem opp etter øyelokkene og piske dem til de begynner å blunke!!!

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ma. 11 april 2011 23:20

Vel. fint med kremering, da. Da får man endelig brukt plassen til noe nyttig igjen. Ikke at flammene vil være i nærheten til å¨kunne røre borti noen av de råtne likene. de er jo tross alt et stykke under jorden. Helt utmerket at vi blir kvitt disse stygge skura. Kan uten tvil si at det styggeste jeg ser når jeg kjører gjennom byer og tettsteder er kirker.

Skjult ID med pseudonym neptun ma. 11 april 2011 23:25

Så du er blant dem som synes det er helt kult å brenne ned og utslette kulturminner og ting som faktisk betyr mye for mange - også de av oss som ikke har en millimeter av kristendom i oss?

Skjult ID med pseudonym sunway77 ma. 11 april 2011 23:28

det er tragisk at slike gamle bygg blir brent ned,enten det er kirker eller andre bygg.veldig veldig trist....

Skjult ID med pseudonym Loki_Mjød ma. 11 april 2011 23:30

Er ikke enig med metoden de brukte, men kommer ikke overhode til å savne noen kirker som forsvinner. Jo mindre kirker, jo bedre verden.

Skjult ID med pseudonym kjetil ma. 11 april 2011 23:40

Den kirken som brant ned i Porsgrunn var jo riktig så fin, så isolert sett fra et arkitektonisk og kulturhistorisk synspunkt var det veldig trist...

Pøbelstreker av typen brannstifting er skikkelig barnslig (og kirkebrenning er skikkelig 90-talls attpåtil), så juling skulle den som eventuelt står bak hatt.

Skjult ID ma. 11 april 2011 23:44

@HDV skal vi sette hjemløse til å vokte kirkene???
@Loki_mjød: liker innspillene dine :)

Skjult ID ma. 11 april 2011 23:55

Hvordan vil du tvinge dem til det da?? Ville blitt ett rimelig naziregime da..

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ma. 11 april 2011 23:55

Kan vi grille pølser på bålet, please!?

Da vil de gamle skura endelig gjøre en nytte!

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ma. 11 april 2011 23:55

Det er forferdelig trist at tilbakestående pyromaner ikke blir passet bedre på. Det "satanister" (som ikke vet hva satanisme er engang) og norrønfanatikere ikke tenker på er at veldig mange av de gamle kirkene ofte ble bygget på eller ombygd fra norrøne tilbedelsessteder. Mange av de gamle stavkirkene har også klassiske dragemønster som er typisk for da den keltiske stilen var sterkest i norge. I tillegg har mange utskårne norrøne gudefigurer skåret inn i bærende konstruksjon ofte på loftet. Dette ble vel for mye tekst til at idiotene som brenner kirker greier å lese. Forventer heller ikke at de skal forstå noe av det. Det er kulturarven som ødelegges, ikke religionsutøvelsen.

Loki_Mjød og Skult ID, ta dere en bolle, freakin' retards!

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ma. 11 april 2011 23:57

Kunne ikke brydd meg mindre, mangelvare. Jeg klarer i motsetning til alt for mange å skille mellom fantasi og virkelighet.

Skjult ID ma. 11 april 2011 23:59

Og jeg synes provokasjon er bra uansett hva det gjelder :D

Skjult ID med pseudonym el91 ti. 12 april 2011 00:00

Bor du i Porsgrunn også, neptun?

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 12 april 2011 00:00

Så hvis man er for å bevare kulturminner klarer man ikke å skille fantasi og virkelighet? Legg fra deg den steinen, det er aldri lurt å kaste den når du sitter i glasshus.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 12 april 2011 00:01

For meg er det både uforståelig, trist og ganske vanvittig at det går an å støtte det at noen tenner på branner - uansett hva som brennes.

Nei, dette var deprimerende lesning....

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 12 april 2011 00:01

@el91
Det er ganske mange år siden jeg bodde der i traktene, men slekta er jo derfra, ja.

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ti. 12 april 2011 00:03

@skjult ID: Det er sannsynlig fordi du er veldig enkel mentalt sett og det er eneste måten du greier å engasjere folk i en dialog.

Skjult ID ti. 12 april 2011 00:04

Synes nå det er verre at man skal tvinge hjemløse til nattevakter utenfor kirkene, hva er det for en naziholdning??

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 00:04

@neptun

hehe. stygt redd for at du dro den setningen dit du ville ha den, og ikke der den var ment å gå. la meg gjette. politiker?

kulturminner, som du kaller det, kaller jeg stygge gamle skur som er totalt unyttige og bare tar opp plass. Så mange flere ord enn ditt ene, men mye mer mening.

Skjult ID med pseudonym el91 ti. 12 april 2011 00:05

Vil bare kommentere dette, med tanke på at jeg har en viss anelse om at du refererer til kirken som brant ned natt til Mandag i Porsgrunn.

Kirken har liksom alltid vært der. Kan ikke se for meg at den ikke står der, for den ligger så sentralt til veien jeg bruker hver dag til jobb o.l.

Og foreldrene mine giftet seg der, broren min og jeg konfirmerte oss der, søsteren min ble døpt der og vi er alltid i den kirken hver julaften fordi det er tradisjon. Nå er ikke jeg spesielt kristen av meg, men det er heller selve stedet og det den vakre bygningen betydde for meg. Minnene jeg har derfra, og alle de snille menneskene som jobber der.

Jeg merket at det gikk skikkelig inn på meg... men det at brannen kan ha blitt påsatt, vil jeg igrunn ikke ta noe stilling til med tanke på at de personene som har gjort det, bor i en by jeg har vokst opp i og som betyr utrolig mye for meg....

Skjult ID ti. 12 april 2011 00:07

Mangelvare: Jeg tar ikke alt så seriøst, og synes derfor det er morsomt med provokasjon. Dessuten har jeg to avsluttede universitetsutdannelser så så ekstremt enkelt sammensatt er jeg nok ikke, og kan gjerne føre en samtale uten provokasjon

Skjult ID med pseudonym el91 ti. 12 april 2011 00:09

Den siste setningen ble feil, tror jeg!

Porsgrunn by betyr mye for meg, ikke de som startet brannen. Jeg vil ikke lese om det heller, for jeg blir faktisk bare skuffet og lei meg. Virkelig synd på alle de som skulle gifte seg der, holde konfirmasjon, begravelser og barn som skulle bli døpt. Alle de menneskene som dro på gudstjeneste dit hver eneste søndag. Alle de som jobbet der. Presten.

Og uansett om de finner ut av hvem som startet brannen, vil ingenting erstatte en 250 år gammel kirke som virkelig var en unik kirke for veldig mange.

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 12 april 2011 00:11

@Lokis_mjøl
Nei, saken er at du ser på tusen års kulturhistorie utelukkende som en del av en overtro. Da tar du de kristnes overtro som utgangspunkt og nekter å se en kirkes verdslige kvalitet - som et sted der våre forfedre har blitt tatt opp i samfunnet, tatt inn i de voksnes rekker, gift, begravet og mye mer. For deg blir kirken en helligdom, bare en hellligdom du ikke liker.

@el91
Det er ikke den kirken, men den kirken ikke så innmari langt unna der det også ble forsøkt påtent, dog med noe mindre suksess enn i Porsgrunn.

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ti. 12 april 2011 00:12

@Skjult ID: Så du er med andre ord en psykopat? Du torturerte kanskje dyr og insekter da du var liten? Jenter, se opp for han der karen...

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 00:15

@neptun

ah! Så fint at du kunne fortelle meg hva kirken betyr for meg.

Skjult ID ti. 12 april 2011 00:15

Sorry mangelvare: Jeg er jente, så tror dere gutter må se opp i tilfelle :D Og nei, jeg er ikke psykopat, mener derimot at mennesker som torturerer dyr og insekter burde vært torturert. Eller evt stengt inne i en kirke før den ble påtent.

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 12 april 2011 00:16

@Lokis-møl
Det er i hvert fall det du skriver når du skriver at du kun ser en kirke som et gudshus. Du og Børre Knudsen.

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 00:16

Liker skjult ID mer og mer jeg nå ;P

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 00:18

hæ? når begynte jeg å bruke ord som hører til en overtro? Har bare sagt at jeg ser på kirker som stygge gamle skur som brukes til hjernevasking, jeg....Og som tar opp plass som hadde vært bedre brukt til noe annet.

Skjult ID ti. 12 april 2011 00:19

Date Lokis_Mjød? ;)

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 00:19

hehe ;)

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ti. 12 april 2011 00:23

Jeg skal se opp ja. Gift deg med Lokis_Mjød så slipper noen av oss andre å være sammen med deg. Dere kan kjøpe campingvogn sammen. Det ville kledd dere. Universitetsutdannelse eller ei.

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 12 april 2011 00:23

@ Lokis_møl 23:57:
"Jeg klarer i motsetning til alt for mange å skille mellom fantasi og virkelighet."

Er vanskelig å forstå dette som annet enn at du mener kirker representerer en fantasi og ikke noe konkret.

Du har sikkert noe som betyr noe for deg du også, ville du synes det var helt greit om noen ødela det fordi de ikke syntes noe om det?

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 00:30

Kirker representerer ikke bare fantasi. Det representerer også en historie med løgn, hjernevasking, oppfordring til å brenne mennesker som ikke er enig med dem osv. osv.

du sa: "Så hvis man er for å bevare kulturminner klarer man ikke å skille fantasi og virkelighet?"
Det hadde ikke noe med hva jeg mente å gjøre.

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 00:34

@Mangelvare) - tir 12 apr 00:23

Du har visst ikke helt fått med deg at jeg ikek er overtroisk, du. Jeg kommer så visst ikke til å gifte meg med noen.

Bare tanken på at man må gjennomføre et overtroisk rituale for å vise at man virkelig elsker en person er helt høl i hue.

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ti. 12 april 2011 00:49

@Lokis_Mjød: Jeg skal ta deg litt på nickvalg.

"Det representerer også en historie med løgn, hjernevasking, oppfordring til å brenne mennesker som ikke er enig med dem osv. osv."

Hva tror du vikingene drev med?

Du tydeligvis forstår ikke og respekterer ikke den samfunnsfunksjonen en kirke har, ei heller den dokumentasjonen de gir på stilepoker. Alle kulturer har hatt ritualer for å minnes sine døde. Mangel på respekt for folks behov for det gjør deg til et menneske som ikke fungerer særlig godt i et samfunn. Jeg lurer på hvor du har fått holdningene og synspunktene dine fra. Er det egne resoneringer eller er du like gjernevaska selv som du tror alle med et forhold til gravsteder har? Skal du angripe kirken så ta for deg temaer i samtiden din, for fortiden sliter du med å forandre, med mindre du bare innbiller at du klarer å skille fantasi og virkelighet.

Til informasjon: Jeg er ikke religiøs. Ihvertfall ikke i den forstand at jeg lar andre definere noe for meg.

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ti. 12 april 2011 00:52

Jeg har fått med meg at du ikke er overtroisk. Hva har du ikke fått med deg?

Skjult ID ti. 12 april 2011 02:22

Manglevare: De fleste vikinger var fredelige handelsmenn, det er en myte at de var så voldelige. Ja, mennesker på den tiden var generelt intolerante og voldelige, men det var først de kristne som satte dette i system.
Og kirken har ikke forandret seg mye de siste par hundre årene mht til holdninger og toleranse

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 07:08

Er det nå jeg skal nevne at jeg ikke har noe interesse i de norrøne overtroene?
Jeg bruker ikke dette nicket fordi jeg bryr meg om vikinger eller overtroen dems.

Skjult ID med pseudonym krishopper ti. 12 april 2011 07:38

her var det ampert og fint...

men det skjønner jeg..
hvor loka er man ikke om man syns det er Greit at kirken brenner ned??
Og enda verre, hvor inn i h...... dum er man om man syns det er greit folk tenner på???!!?!?!?!?!?!
jeg selv har ingen forhold til kirken, eller andre religiøse bygninger, men det er vel f... ikke greit at folk brenner de ned for det!!
Det er heller ikke greit å slå til noen fordi de har en annen mening enn deg selv..

Mangelvare: gode svar...

dere to andre suppehuer: hva er det dere tenker med egentlig???

Skjult ID ti. 12 april 2011 07:55

Det er nok et suppehue og ikke to krishopper.

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 09:39

Wow. Lesekunnskapen er virkelig dårlig her inne. Har allerede skrevet at jeg ikke er enig i måten det ble gjort. Det jeg skrev, var at jeg ikke kom til å savne de stygge skura...

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ti. 12 april 2011 10:17

Nå gidder jeg ikke å sløse mer av energien min på et par bastante einstøinger uten evne til å reflektere.

@krishopper: Takk takk.

(mann 33 år fra Oslo) ti. 12 april 2011 10:37 Privat melding

@neptun - Problemet er at du ikke gjør det, selv har jeg ikke stemt på partiene som er for så lave straffer og gestaltterapi løsninger, men synes det er rart at de som gjør det blir sure når sånne ting skjer. Nordmenn finner seg i alt.

Skjult ID med pseudonym -Taz- ti. 12 april 2011 10:49

Det er noget historieløst og snevert å skulle kvitte seg med alt man ikke liker. Helt greit for meg at han ikke liker kirker, helt greit at han driter i andre sine følelser , helt greit at han provoserer, alt dette sier ganske mye om han som person og er ganske opplysende på sin måte.......men blir ganske dumt å forfekte at man skal kvitte seg med alt man ikke liker og som kan kaste et relevant lyst over vår historie.

Da kan vi like godt sette fyrstikkene til Nasjonalgalleriet, Munchmuseet, Vikingemuseene, Folkemuseet på Bygdøy eller hva med å bulldosere steder som Auschwitz og Dachau? Tar jo bare opp plass og minner oss bare på dårlige ting. Trenger jo ikke slike ting i samfunnet......eller.....?

Skjult ID med pseudonym Syk ti. 12 april 2011 11:14

Det er ytterst få som greier å kjøre en gjennomført provoserende stil med en logisk tankerekke og som holder vann. Jeg registrer at lokis_mjød IKKE er en av disse få. Øve mer lokis ;-)

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 11:24

@syk

awww. religiøs fanatiker? Skal ikke stort til for å provosere religiøse og politisk korrekte.

@Taz

Vil ikke savne noen av de der, nei.

@Mangelvare

aww...men det er jo så underholdende! Alltid morsomt å se religiøse fanatikere hoppe inn i en diskusjon de ikke liker.

@Taz
Ser ingen grunn til at vi må ha historiske ting som tar opp plass her i verden. Det er bare "ting". ikke noe spesielt med de... må gjerne være kun på internett for alt jeg bryr meg. Jeg foretrekker å tenke fremover, ikke bakover.

Skjult ID med pseudonym Syk ti. 12 april 2011 11:26

Har jeg gitt utrykk for slikt her Lokis? Jeg gir bare uttrykk for at du ikke greier å føre debatten saklig og du må stadig vri og vende på dine uttalelser i et forsøk på å "ha rett".

Skjult ID med pseudonym -Taz- ti. 12 april 2011 11:37

@syk, vel folk som ser seg nødt til å sitte å provosere frem krangler på nett for å få seg en kick er uansett folk med sykelig oppmerksomhetsbehov og, etter min mening, ikke helt riktig navla. En eller annen utvikling som stoppet i huene dems når de var 13-14 år og de ikke fikk mer klemmer av mamma og ingen av jentene vil vite av dem.

@lokis, vel da får man bare være fornøyd med at de færreste er like respektløse og historieløse som deg. Uten en fortid har vi ingen fremtid.

Skjult ID med pseudonym Lokis_Mjød ti. 12 april 2011 17:51

@syk

aww. og her satt jeg å så på hvor tragisk det var med alle de andre som vrei på det JEG sa for å få rett.

@Taz

Jepp. bare vær fornøyd med det, du. La de som vil respektere voksne mennesker som tror på eventyr gjøre det. Jeg har litt høyere krav enn det før jeg respekterer noen.

Skjult ID med pseudonym kit ti. 12 april 2011 19:56

Dette var en meget instruktiv debatt. Med en gang noen ikke ble med i hylekoret om korsfestelse, men ikke er lei seg fordi kirker brenner, regnes de som kirkebrennere selv.

Det neste blir vel at fordi en egentlig godtet seg litt over Frp-ere som ble tatt med buksene nede, så har en montert kamera på badet.

(mann 46 år fra Oslo) ti. 12 april 2011 20:27 Privat melding

Jeg vet at det er flere innlegg siden, men jeg kan ikke la den ligge.... Det har vært flere undersøkelser av de eldste kirkene som står. De ble bygget på eldre kirkeruiner, som hadde råtnet på rot, siden støttene var festet rett i jorden. Men det er sjelden at man har funnet noen helligdom rett under. Antagelig var hovene åpne, og kanskje i hellige lunder. Men mye av kulten tror man nå ble utført i forbindelse med hallen og gildet. Teorien om kultkontinuitet oppsto fordi man gjorde det med noen templer i gresk-romersk område, med Pantheon og Parthenon som kroneksempler. Den eneste hedenske rene kultbygningen jeg har hørt om fra Skandinavia, var hovet i Uppsala, beskrevet av Adam av Bremen.
Det kan heller ikke understrekes hvor lite vi vet om hedenske skikker, siden det meste kommer fra Snorre, som skrev et par århundrer etter innføringen av kristendommen.
Og ødeleggelse av kulturminner er straffbart. Ved siden av det, er gamle kirker også fulle av merkelig symbolikk som ikke bare er kristen. Så hedninger kan også finne noe av verdi der.
En annen ting som ble sagt lenger opp, var at vikinger "bare" var handelsmenn, og at tidene var hardere. Men med de vikinggruppene (såkalte hærer) som absolutt ikke skulle handle før de hadde noen handelsvarer fra et lite tokt, vel det er ikke handel, men tyveri og heleri. Og krigere fra Skandinavia ble brukt som leiesoldater i hærene i Europa. Sicilia og normandie ble normanniske bastioner, og Sicillia ble en maktfaktor i maktkampen om Italia i noen århundrer.
Nå har jeg sikkert kjedet dere nok...

Skjult ID med pseudonym Z ti. 12 april 2011 20:30

VirCotto

BRA! Herlig...jeg digger kunnskap, og dette kan du mye om.

Takk for at du deler!

Skjult ID med pseudonym Mangelvare ti. 12 april 2011 20:39

@VirCotto: Må si meg enig med Z her :D Takk for korrigering, jeg har ikke studert hverken arkeologi, arkitektur eller kunsthistorie ennå, men jeg prøver å få med meg litt fordi det er sabla interessant.

Skjult ID med pseudonym sunway77 ti. 12 april 2011 20:50

noen fler som har sett lofotkatedralen/vågan kirke? jeg elsker gamle kirker,selv om akkurat den ikke er så gammel.
http://www.lofotkatedralen.no/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=61

Skjult ID med pseudonym Omen ti. 12 april 2011 21:42

@ Vir- alltid godt med kunnskap :)

Det er alt for mange kirkebygg i dette landet. Brenn ned/riv vekk/selg unna mange av disse kirkene fra 1850 og nyere.....

Ser for meg ett fantastisk bra utested i St. Paulus kirka i Oslo :)

Skjult ID ti. 12 april 2011 21:47

@kit: Ja det har vært god underholdning å delta. Nå skal jeg ut og kjøpe meg en campingvogn :)

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 12 april 2011 21:47

@Omen
Du mener det IKKE er nok utesteder på Løkka???

Skjult ID ti. 12 april 2011 22:00

Hvorfor skulle det bli flere branner der? Påsatt av mennesker som misliker disko?

Skjult ID ti. 12 april 2011 22:08

Røyking er ikke lov, og fyll fører vel neppe til brann? Dessuten er det nok av utesteder som fins i gamle trehus.

Skjult ID med pseudonym Omen on. 13 april 2011 13:02

@neptun

Med ett slikt utested kan gjerne noen av de andre gå dukken.