Alle innlegg Sukkerforum

De mest irriterene skrivefeilene dere vet om.

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 05:28

Skriver ganske ofte på ulike internettforum, og her er noen gjengangere jeg finner irriterende:

Ann, an*
Desverre, dessverre*
Nyskjerrig, nysgjerrig*
Kansje, kanskje*
Posetiv, positiv*
Statetstikk, statistikk*
Og selvfølgelig, verstingen av dem alle. Det er faktisk sjelden jeg ser korrekt bruk av ellipse. Hva faen er dette: ........?
Det korrekte er luft mellom ellipsen og ordet, og det er kun tre prikker. Slik: jeg ... vil ... treffe ... en ... fin ... dame ... på ... sukkker.

(mann 29 år fra Akershus) on. 27 april 2011 06:03 Privat melding

Elexia.

:P

Skjult ID med pseudonym R2_D2 on. 27 april 2011 06:25

irriterer meg ikke over sånne bagateller.

Skjult ID med pseudonym isterbaby on. 27 april 2011 06:28

Jeg er veldig enig med TS, og jeg irriterer meg også over folk som ikke irrriterer seg over dette. :)

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 06:38

Du kom meg i forkjøpet, isterbaby.

Bagateller? Vel, jeg er intet unikum innen språk, men jeg synes det er greit å beherske språket sånn noenlunde. Vi er jo så opptatt av hvordan vi fremstiller oss selv generelt, hvorfor ikke bry seg om noe som er såpass viktig som språket?

Skjult ID med pseudonym barebea on. 27 april 2011 06:47

Skyldig i første, hadde den igår, må bare beklage at jeg ikke rakk å rette feilen. To´ern ganske ofte, nå vet jeg deeeet..! Heter det irriterene alså? Har alltid trodd at det het med d.

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 06:53

Det heter irriterende. Vurderte å slette tråden pga. den feilen :/

I går* Even :)

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 07:07

Hvorfor beklager du? Det er ikke noe personlig ved det. Det får faktisk ikke blitt mindre personlig enn her inne, i hvert fall for oss som har skjult id. Jeg ville forresten aldri funnet på å rette noen i en samtale, om du skulle tro jeg var den typen.

Skjult ID med pseudonym Maxell27 on. 27 april 2011 09:20

Ja, det er korrekt at det skal være mellomrom før prikkene når man bryter av en setning ... men det skal ikke være mellomrom dersom man bryter av et ord, som f.eks. hva i f...

Og når skal folk lære seg at "kompliment" er et hankjønnsord, og dermed har artikkelen "en", altså "en kompliment, komplimenten"?

Skjult ID med pseudonym R2_D2 on. 27 april 2011 09:22

en ting er om folk har alle feilene i en kort samtale og derfor ikke behersker språket i det hele tatt. en annen ting er om folk skriver feil en sjelden gang i blant. da er det tåpelig å irritere seg over det.

Og jeg ser humoren i at tittelen på en tråd som handler om skrivefeil faktisk har skrivefeil, selv om jeg ikke irriterte meg over det.

Skjult ID med pseudonym Maxell27 on. 27 april 2011 09:27

- Man må også slutte å irritere seg over orddeling, for det heter faktisk særskriving. Og noen ord skal særskrives, som av gårde.
- Lær forskjellen på bindestrek og tankestrek.
- Pugg forkortelser. Kr, kg, m, cm, dl osv. skal ikke ha punktum, men det skal derimot moh., ca., osv., osv.
- Internett betraktes som egennavn og skal skrives med stor forbokstav.
- Lær deg å bruke apostrof! Det heter "Lars' bil", men ikke "Linda's bil".
- Greit ut rundt aksenttegn. Navnet André skal ha aksenttegnet den veien, men når man skriver 4 kg à 25 kroner, skal aksenten være andre vei.

Noen som lærte noe nytt nå?

(kvinne 43 år fra Akershus) on. 27 april 2011 09:27 Privat melding

kunne ikke brydd meg mindre. Jeg får dessuten skrivefeil fordi nettet og tastaturet ikke alltid samarbeider..., så håper ingen avfeier meg på grunnlag av det:)

Skjult ID med pseudonym Lurifax on. 27 april 2011 09:30

@ts

Ikke at jeg er formann i Norsk Språkråd, men jeg mener bestemt at Sukker skrives med to k'er og ikke tre?

(kvinne 44 år fra Oslo) on. 27 april 2011 09:44 Privat melding

Hehe... Veldig bra.

Skriver en fort så blir det gjerne litt feil her og der. Jeg synder når det gjelder "...". I grunn greit å gjøre noen feil, så lenge en faktisk får sagt det en skal og blir forstått. Når folk er konsekvent "Nyskjerrig" og en må begynne å konsentrere seg for å få meg seg det de skriver, da er det kanskje på tide å slå opp et par ord.

Ingen av disse ordene står på toppen av min liste over ordirritasjon. På den plassen troner orddelingsfeil (eller kanskje vi skal si ord delings feil, hehe). Spesielt i de tilfellene hvor det endrer meningen på ordet. En betydning vil ofte si ett ord, ikke to. Det er forskjell på lamme lår og lammelår (jeg vil kun spise det siste). Det er også litt ulikt om du snakker om sukkerbiter eller påstår at sukker biter. Jeg synes det er skummelt med en skål med sukker som biter.

Det er også forskjell på é og è, men siden aksenter ikke er obligatorisk på norsk annet enn i navn , så er det kanskje ikke så rart at det blir litt rot. Aksenter og apostrofer er heller ikke det samme. Kjapp oversikt: http://www.korrekturavdelingen.no/K4aksent.htm

Litt irriterende, men også en kilde til mye morsomt. Flirer godt av slikt. Språk er morsomt. Greit å ikke kunne, mindre greit å ikke bry seg. Det er min mening. Super oppslagsbok: Finn-Erik Vinje: Skriveregler

I den grad noen har lest til slutt her, så venter jeg på å få rettet teksten for mine egne skrivefeil :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 09:57

Astronomer mot orddeling er en legendarisk side. http://folk.uio.no/tfredvik/amo/

Synes for øvrig det er fint at folk våger å skrive, selv om de skriver en del feil. Sukker er ikke myntet på folk som har språk som profesjon. Det viktigste er at man greier å formidle hvem man er, hva man ønsker og hva man mener. Det befriende at folk våger å slenge avgårde innlegg og kommentarer, uten først å sitte en halvtime med ordboka, for å glede pedanter som TS.

Brenner du for språk, ta for deg de profesjonelle formidlerne. Det er bare å åpne en vilkårlig artikkel på vg.no eller db.no så finner du nok av eksempler på dårlig norsk.

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 11:31

Hvorfor er det sånn at enkelte ikke makter å fatte en så simpel forskjell som tastefeil kontra skrivefeil? I tittelen står det irriterene* hvilket var en tastefeil (les det første innlegget så ser du at jeg staver det korrekt) . Ser selvfølgelig at det er vanvittig morsomt, evt. not, ettersom tråden omhandler skrivefeil. Men all den tid jeg både har poengtert det, samt skrevet det riktig i det første innlegget ser jeg ikke poenget ved å gjenta deg igjen, men jeg slutter aldri å overraske meg over folks behov for å komme med billige stikkere. Mangel på kreativitet osv.

Det samme til deg, Lurifax. Du er om mulig enda dummere. Var det irriterende at jeg skrev sukker med tre k-er?

(kvinne 44 år fra Oslo) on. 27 april 2011 11:36 Privat melding

@VoksenMann
Takk for påminnelsen om Astronomer mot orddeling. Fantastisk bilde de har satt inn på siden der det står Tunfisk biter i vann. Jeg tror vi alle kan være enige om at tunfisk langt oftere biter i vann enn på land. På den annen side kan det jo hende at de biter mest på land siden de da sikkert er ganske så forbanna over å være på land.

Jeg tror ingen av de avisene du nevner nødvendigvis egner seg som mønster for god norsk. Det kan hende at journalister også er mest opptatt av at de faktisk får skrevet noe og formidlet det de skal. Med tidsfrister å tenke på, er det jo ingen tid til å sjekke hvordan en skriver. Da er det bare å håpe at leserne ikke er for pedantiske. (Vedgår generalisering om journalister som nok ikke stemmer på individnivå - generalisering gjør sjelden det)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 11:37

@illusion

Du kan ikke irritere deg over andre og slenge med leppa, for så å bli snurt når andre "tar tilbake". Tåler du ikke kritikk, burde du la være å kritisere andre.

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 11:42

Tar tilbake? Hvem har jeg kritisert? Snakker generelt om hvilke stavefeil jeg blir irritert av.

Jeg tåler kritikk på rimelig vis.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 11:44

@illusion

Poenget er at de tirrer deg for å få deg til å fremstå gubbete og humørløs. Om de har lykkes, får en hver som leser tråden selv avgjøre...

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 11:54

@VoksenMann

Dette forumet er vits, så jeg bryr meg fryktelig lite om jeg taper ansikt her inne. Hvem er jeg her? En totalt random fyr som har skrevet 5-6 innlegg.

Formålet med tråden var å spørre hvorfor enkelte bryr seg så lite om hvordan de fremstår ved å gi blanke i skrivefeil. Mens de på en annen side synes det er dødsviktig å understreke at de er kronisk positive, noe a la Katrine Moholt.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 11:58

@illusion

Gjorde et raskt søk på Google. Her er det mer enn nok online ressurser. http://www.google.com/search?ie=UTF-8&q=all+those+negative+thoughts

Lykke til!

Skjult ID med pseudonym samurai on. 27 april 2011 12:00

Før alle går i strupen på illusion:

TS har her poengtert skrivefeil han/hun irriterer seg over. TS har ikke sagt at han/hun er prikkfri, noe som har blitt vist gjentatte ganger i denne tråden.

Når det kommer til skrifeil og grammatisk dårlig språk:
Jeg irriterer meg over å/og-feil, særskrivingsfeil, samskrivingsfeil, feil bruk av apostrof, overdreven bruk av forkortelser og feil oppsett for klokkeslett.

Å/og: Å brukes KUN ved infinitiv.
Særskrivingsfeil: Skole barna, en hver.
Samskrivingsfeil: Ombord.
Feil bruk av apostrof: Kari's, Ola's, Anders bil (mangel).
Overdreven bruk av forkortelser: f.eks., bl.a. Dette kommer av at forkortelser tar lenger tid å lese.
Klokkeslett: 14.40, ikke 14:40.

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 12:06

Da må det være vanskelig for deg å ikke bli irritert, samurai.

Skjult ID med pseudonym samurai on. 27 april 2011 12:07

Absolutt, men det er vel derfor jeg jobber med språk.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 12:10

Synes dere to (@illusion & @samurai), burde gå på date sammen :)

Forslag til samtalemner:

- skrivefeil
- høye bensinpriser
- ubehøvlede ungdommer
- skatter og avgifter
- dårlig vær
- boligpriser
- hvilken dagligvarekjede som er billigst
- innvandring

Ha en fin dag (date).

Skjult ID med pseudonym -Taz- on. 27 april 2011 12:12

Mitt spørsmål må da bli; hvordan i all verden skal man vite om det "kun" er en skrivefeil eller feil ved personens allmenne utdannelse slik at jeg kan bli irritert over denne personen??

Videre, hvem bryr seg om korrekt bruk av ellipse? Selvsagt er det irriterende......med personer....som benytter....dette som en.....løsning på tenkepauser, men om det det er "...", "...." eller" ......?" her og der tror jeg nok jeg har mer å bekymre meg om hos en person som lar seg irritere over noe sånt, enn den personen som skriver slik ;-p

Personlig så er det bare to ting hos meg som kan skape litt bølger; 1 - gjennomgående ordelingsfeil=lettere oppgitt, 2 - gjennomgående skriving på ekstrem dialekt=totalt oppgitthet og fullstendig mangel på interesse for denne personen.

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 12:16

Hvorfor blir alle så defensive fordi jeg nevner hvilke skrivefeil jeg finner irriterende? Hva for et forum er egentlig dette? Er det utelukkende for ammestuesnakk?

Skjult ID med pseudonym samurai on. 27 april 2011 12:16

Vel, det høres ut som veldig gode samtaleemner. :) Takk for tipset!

(mann 34 år fra Sør-Trøndelag) on. 27 april 2011 12:18 Privat melding

om feilstaving er problemet du har på sukker, så er du jo egentlig ganske heldig...

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 12:21

"Er det utelukkende for ammestuesnakk?". Hahahahaha, herlig! Godt å se at du ikke er fullstendig blottet for humor. Tror nesten du har lest noen av tipsene fra googlesøket jeg ga deg :) Husk at det å snu negative tanker kan ta tid, og ikke vær for hard mot deg selv, selv om du skulle oppleve enkelte tilbakefall. Det er en helt normal del av prosessen.

Skjult ID med pseudonym samurai on. 27 april 2011 12:24

@-Taz-

Absolutt. Når noen skriver at de "irriterer" seg over noe, så virker det som om folk tenker at vedkommende sitter og river seg i håret. Det finnes, som du selv poengterer, forskjellige grader av irritasjon.

Så for individer som @VokseMann må jeg si at det her er snakk om lettere irritasjon. Du kan kalle det en form for oppgitthet.

Men hvorfor blir folk, som illusion her skriver, så defensive? Treffer man en nerve? Er de redd vi skal date noen av dem og peke ut alle feilene?

Skjult ID med pseudonym Foobar on. 27 april 2011 12:27

Neida...
Det er ikke utelukkende for ammestuesnakk.

Dette er et forum for sutrende mennesker som er missfornøyd med språk, at de ikke får jenta de fortjener, at de ikke får mail, at de ikke får en mulighet til å vise hvor fantastisk de er, etc...

Så tråden din traff midt i blinken.

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 12:34

@VM

Tror du det er sånn at jeg smeller pc-en i veggen hver gang jeg ser en skrivefeil? Jeg er ganske average hva gjelder skriveferdigheter, men jeg forundrer meg over at man ikke lærer seg såpass enkele ord som de jeg har listet opp ovenfor.

La meg si det sånn: det er vel bedre å få høre av mor at buksesekken er åpen enn at hele klassen ser det?

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 12:36

@Foobar

Misfornøyd*

You're welcome.

Skjult ID med pseudonym -Taz- on. 27 april 2011 12:37

@samurai, jeg tror det har noe med å gjøre at mange ikke bryr seg så veldig mye om noen skriver noen ord feil her og der. Selv som går det litt vel fort hos meg til tider og jeg glemmer ut hele ord også. Når man lager en tråd om det så ville jeg tro at det er litt mer enn en mild irritasjon som gjør se gjeldende her ;-)

Dette blir uansett et spesielt forum da folk ikke er kommet sammen med bakgrunn i en felles interesse, noe som gjør at alle har noe til felles å prate om og hvor den andre praten bare blir et sidespor. Her er det pjatten som står i høysetet noe som gjør at forskjellene til folk kommer fortere, og klarere, frem. Hovedfokuset her er dating/finne en kjæreste. Noen greier det veldig bra, noen gjør det greit, noen får det ikke til i det hele tatt. Responsen på forumet gjenspeiler nok en del oppgitthet og forbannelse fra de som ikke får det til, arroganse fra de som sier de får det til (eller gjør de det...), positivitet fra de som vil selge seg og ikke vil fremstå dårlig, amatørpsykologer som skal diskutere verdensproblematikk på sviktende grunnlag, de sedvanlige forumødeleggerne som bare vil krangle osv osv.......her er det mye rart og det blir fort motsetninger.

PS; se den raffe bruken av ellipse, som jeg antar er riktig, til og med uten spørsmålstegn :-D

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 12:45

@samurai

Ved å påpeke andres feil, er det ofte slik at man samtidig sier: "Se på meg! Se hvor flink jeg er!". Det er nokså utidig på et datingforum. Det er lov å være genuint opptatt av språk. Det er også lov å irritere seg (hvem gjør vel ikke det). Er man litt smart, velger man egnet kanal for å diskutere ting. Jeg sitter og skal egentlig jobbe, men synes dette er en litt morsom tidtrøyte. Utover det opplever jeg innlegget og kommentarene til @illusion som ren klaging. Når han i tillegg virker til overmål hårsår, vel - hvorfor ikke tirre ham litt ekstra? :)

Skjult ID med pseudonym samurai on. 27 april 2011 12:46

Vel, til alle som tror jeg er en surpomp og en grinebiter: Jeg er heller ikke perfekt. Jeg holdt på å sende"avføring" i stedet for "avfyring" på TV.

@illusion

PC-en, enkle, buksesmekken.

You're welcome.

Skjult ID med pseudonym illusion on. 27 april 2011 12:50

@samurai

skrivefeil ikke "skrifeil"

(kvinne 44 år fra Oslo) on. 27 april 2011 12:55 Privat melding

Det hadde vært mer behagelig å diskutere ting om vi ikke alle kastet oss på alle muligheter til å kjefte på folk eller tirre folk. Det er vel en forumtradisjon det er vanskelig å endre.

Alle skriver feil til tider, alle føler seg noe truffet av irritasjonen over feilene, det oppleves som kritikk og vanen tro hopper man da i nærmeste skyttergrav og går til motangrep. Det å skrive mens man diskuterer skrivefeil har med glasshus og steiner å gjøre. Jeg forventet i grunn å få noen rettelser. Det fikk jeg også, men i en melding som klarte å skille person og sak og som gjorde meg oppmerksom på feilen istedenfor å beskylde meg for feilen. Slik er det også mulig å gi tilbakemelding til folk. Kan hende hadde det vært mer ok å lese innleggene med en litt bedre stemning.

Fra nå av skal jeg være oppmerksom på forskjellen mellom orddeling og særskriving :)
http://www.korrekturavdelingen.no/K4Orddeling.htm
Orddeling ved linjeslutt: orddelingsregler
Orddeling (ved linjeslutt) må ikke forveksles med særskriving av sammensatte ord (bensin stasjon).

Skjult ID med pseudonym samurai on. 27 april 2011 13:00

@illusion: touché ;)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 27 april 2011 13:08

@samurai

Endelig godt du husket aksenten :) Ellers hadde det blitt:

I touche m1 (utt tusj; ty. 'dump lyd', oppfattet som fr touche 'berøring')

1 fanfare
2 kunstmalers penselstrøk, fargegivning

II touche v1 (utt tøtsje; fra eng.) tøtsje

I følge bokmålsordboka.

Bare en liten kuriositet.