Alle innlegg Sukkerforum

Hva frykter du mest?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym barebea10 on. 1 juni 2011 12:34

Diabetes eller HIV?

(mann 37 år fra Oslo) on. 1 juni 2011 12:36 Privat melding

HIV.

Hadde du spurt om kreft eller HIV, hadde jeg kanskje vært mer usikker.

Skjult ID med pseudonym pantonym on. 1 juni 2011 12:38

Mennesker som stiller idiotiske spørsmål...

Skjult ID med pseudonym guttemann on. 1 juni 2011 12:39

frykter ingen av delene, ettersom begge er resultat av dårlig livsstil :p (les: feil valg ang. hiv(kondom), og diabetes typ2)

Skjult ID med pseudonym barebea10 on. 1 juni 2011 12:41

Jamen hvem dreper flest mennesker tro?

@pantonym - hvilket forum innbiller du deg du er på? Tidsskrift for Den norske legestand? haha, surprise! :))

Skjult ID med pseudonym guttemann on. 1 juni 2011 12:45

ingen av dem dreper, det er komplikasjonene som dreper... og de kan man håndtere ganske bra på begge sykdommene. Kjipe med AIDS er at det er smittsomt, det er ikke diabetes.. og med diabetes er det strengt tatt opp til deg selv hvor lenge du holder deg frisk basert på hvor flink du er til å kontrollere det.

Skjult ID med pseudonym barebea10 on. 1 juni 2011 12:48

Huff og huff guttemann. Hvorfor sier WHO at 4 millioner blir drept av diabetes hvert år? Tar de feil?

(mann 32 år fra Vestfold) on. 1 juni 2011 12:52 Privat melding

@barebea10

Vær litt kritisk når du kommer med slike tall. Tenk litt over hvor disse ofrene lever. De fleste bor i land hvor tilgangen på medisiner og behandling er dårlig, og barn er hardest rammet.

Skjult ID med pseudonym guttemann on. 1 juni 2011 12:55

de tar ikke feil, men de forenkler situasjonen. Man dør ikke av diabetes, man dør av hjerteproblemer, nyreproblemer, infeksjoner etc. som en komplikasjon av diabetes. Epidemiologisk er det mange måter å beskrive mortalitet, den forenklede utgaven er å beskrive såkalt primærårsak, som er diabetes.
Man dør ikke av HIV eller AIDS heller, man dør infeksjoner pga. manglende immunforsvar.

Så siden man ikke dør av hverken HIV eller diabetes, kan man passe på å kontrollere sykdommen slik at komplikasjoner ikke oppstår. I diabetes må man holde blodsukkeret stabilt og jevnlig sjekke føtter, øyne og andre organer so er utsatt, og i AIDS må man jevnlig sjekke immunforsvaret og ta medisiner som hjelpert til å styrke det.

(kvinne 37 år fra Oslo) on. 1 juni 2011 12:57 Privat melding

Diabetes er farlig om man er en overspiser av sukker og fet mat. HIV er vel at kroppens celler blir svare for sykdommer, og den smitter.. Det gjør ikke diabetes..

Get a grip!!
Kan ikke sammenlignes..

Use a condome, spis sunt!!! ;)

Skjult ID med pseudonym barebea10 on. 1 juni 2011 13:01

Å herregud, jeg tror jeg må vie meg litt mer om oppgaven og forlate forum, Kritisk til WHO; World Health Organizaion?? Faktisk skal jeg arrestere meg litt, for WHO opererer med et tall på 3,4 mill, tallet 4 mill var alså hentet fra et annet sted, som jeg nå trekker tilbake fordi jeg ikke har kilden foran meg akkurat nå. :)

Men skal man fortie at folk dør av diabetes fordi 80% av de som dør kommer fra lav og mediumsinntekts land? Dvs 20% av de som dør kommer fra høyinntektsland, jeg skjønner ikke helt hva ...

Skjult ID med pseudonym jonas79 on. 1 juni 2011 13:02

mrr redhead :D Nydelig hår og bilde kvinne :D *digresjon*

Skjult ID med pseudonym guttemann on. 1 juni 2011 13:03

Jeg er ikke kritisk til WHO barebea, jeg er kritisk til din tolkning og rasjonalisering ;)

(mann 37 år fra Oslo) on. 1 juni 2011 13:09 Privat melding

For å si det veldig enkelt:

Spørmålet var "Hva frykter DU mest".

JEG er mest redd for HIV.

Hvorfor?
Fordi det er ukontrollerbart og dreper deg på sikt. Det er en dødsdom, afaik.
Dessuten påvirker det mye annet ved livsskvaliteten slik som at man ikke kan ha sex og må være ekstremt forsiktig for å unngå og smitte andre.

Diabetes, derimot, påvirker livet ditt i mye mindre grad og kan holdes i sjakk.

Hva som er verst og et størst problem på verdensbasis blir en helt annen bolle.

Dør for øvrig over 3 millioner av AIDS hvert år også, og det er trolig mer direkte relatert til sykdomen, vil jeg tro.

Skjult ID med pseudonym barebea10 on. 1 juni 2011 13:23

Kvinne 81, tema er FRYKT. Men du er sikkert fryktløs :) likevel kan ikke du bestemme hvem som skal føle frykt eller ei. Poenget mitt er at det som kanskje folk frykter mest er de tsom er minst sannsynlig skal skje, at man bruker mye energi på å bekymre seg for noe som aldri kommer til å skje, men de helt nærliggende ting som er mer sannsynlig kommer til å skje, de bruker man ikke en kalori på å bekymre seg for. Alkohol er faktisk en utslagsgivende faktor på linje med fett ;)

Og det gjelder for deg og guttemann, jeg har ikke tolket, jeg har kopiert tekst fra WHO og folkehelseinstituttet. Og ja, alle kilder sier det samme. Så man kan ikke dø av diabetes nei, så du kan fint leve med glukose som ikke brytes ned i blodet ditt? jeg trodde man kunne dø av coma diabeticum, men jeg får sjekke det, væske som trekker inn i hjernen er skumle greier.

Derimot synes jeg det er rimelig nedlatende å innta slike holdninger overfor dia at det skyldes kun de selv og deres kosthold. Mye skyldes arv, og mange faktorer vet man ikke hva skyldes. Noen spiser sunnere enn dere mne får likevel sykdommen. Get a grip med deres holdninger sier jeg!

(kvinne 48 år fra Østfold) on. 1 juni 2011 13:27 Privat melding

@Erikmy - sorry det ble to diskusjoner her, og ja det var vel litt av meningen :)

Skjult ID med pseudonym katte on. 1 juni 2011 13:32

Og røyking, hvor mange liv tar det sammenlignet med HIV/AIDS og diabetes?

Tre diskusjoner!
:)

(mann 37 år fra Oslo) on. 1 juni 2011 13:34 Privat melding

Og ikke minst livet! Hvor mange kommer egentlig levende fra det?? ;o)

Sorry, det ble litt over kanten flåsete, men måtte bare..

Skjult ID med pseudonym Krasafaren on. 1 juni 2011 13:36

heiheihei, litt ulærte meninger om Diabetes her, Diabetes kan du få uansett om du har en dårlig livsstil eller ikke, det er og en genetisk sykdom.

Skal faen ikke ha på meg at jeg hadde en dårlig livsstil når jeg fikk diabetes som en relativt slank og aktiv 18åring, få faktaen deres rett.

Skjult ID med pseudonym barebea10 on. 1 juni 2011 13:40

det er iallfall flere som dør av Malaria enn HIV, ops, sorry,flere folk dør av en bestemt type parasitt enn folk som dør av infeksjoner foranlediget av et retrovirus som angriper flere celletyper i kroppen som har reseptor CD4-molekyl på membranen, deribalnt T4lymfocytter som har en viktig rolle i immunforsvaret.
Er det klart nå eller? Noe grunnlag for tolking er det jo...

Skjult ID med pseudonym guttemann on. 1 juni 2011 13:45

oh lord! ta deg ei bolle! Fedme er også arvelig, det betyr ikke at man er helt fratatt ansvar for hvordan man fører sin livsstil!
Dessuten regner jeg selvsagt med at det er diabetes type 2 det er snakk om her, og da er først og fremst livsstil utslagsfaktoren, men arv utgir risiko.
Og om du dør av hypoerosmolar koma pga. ketoacidose har du ikke kontrollert diabetesen din veldig godt... og det er vel strengt tatt ikke mangelen på insulin og sukker til cellene du dør av, men dannelsen av ketoner!

Skjult ID med pseudonym barebea10 on. 1 juni 2011 14:04

har du lest ditt eget svar? det minner om mitt malaria og HIV innlegg, du døør strengt tatt ikke av diagnosen men aaaaav ( lang vitenskaplig utredning.... brrr)

Og er insulin tilgjengelig for alle mennesker i verden?

Hvorfor regner du selvsagt med at det er snakk om diabetes 2? Det skapte du i ditt hode.

Skjult ID med pseudonym be-my-Man on. 1 juni 2011 16:11

Som en moderat hypokonder frykter jeg det meste , men ikke diabetes akkurat

Skjult ID med pseudonym tøs on. 1 juni 2011 16:32

@erikmy HIV er ikke så dødlig lenger. Men ellers er jeg enig med deg, mest redd for HIV men det skyldes vel likegjerne stigmatiseringen og hvordan det vil påvirke livet.

Skjult ID med pseudonym maddox on. 1 juni 2011 17:43

Mange liksomleger her ja. ;-)

Jeg er mest redd for HIV da det vil legge større restriksjoner på livet mitt enn det diabetes vil gjøre.

(kvinne 44 år fra Oslo) on. 1 juni 2011 19:20 Privat melding

@Erikmy
Du sier om hiv: "Hvorfor? Fordi det er ukontrollerbart og dreper deg på sikt. Det er en dødsdom, afaik.
Dessuten påvirker det mye annet ved livsskvaliteten slik som at man ikke kan ha sex og må være ekstremt forsiktig for å unngå og smitte andre."

Leste ikke alt her så det er mulig det har blitt diskutert. Kan jeg kommentere et par ting? Du husker nok 80-tallets informasjonskampanjer litt for godt. Det er ikke fullt så galt lenger.
1) Ukontrollerbart og dreper deg på sikt: Mener du etter at du har fått det eller ukontrollerbart hvis du har ubeskytta sex? Dersom du har tilgang på medisiner vil det være litt ekstremt å si at det ukontrollerbart og man vet heller ikke om det faktisk vil drepe deg. Med fungerende antivirale midler regner en med at du kan leve til du blir gammel. Hva bivirkningene vil være av mange års bruk er en annen sak. Det er selvsagt ikke slik at det bare er å la være å bruke kondom og tenke at man bare kan ta piller for hiv.

2) Det regnes ikke lenger som en dødsdom dersom du har medisintilgang. Flere og flere får det, men ikke mange nok, selvsagt.

3) At man ikke kan ha sex?? Det er direkte feil. Ja, du bruker kondom, men du har ellers sex som normalt. Hiv er faktisk ikke et veldig effektivt virus som smitter lett. Det skal litt mengde (av virus) til. (Sykdommer som hepatitt er også seksuelt overførbart og er mye mer smittsomt, men det tenker man jo ofte ikke på. )

4) Når du sier at en hivpositiv må være ekstremt forsiktig for ikke å smitte andre, mener du da i sammenheng med sex? Regner med det. Det er ikke lett å smitte noen på andre måter med normal omgang i alle fall. Trener en til motorsakmassakren og bruker hverandre til det så ok ;)

Dersom du vet at du har blitt utsatt for smitte av en person som er hivpositiv kan du få motbehandling. En seriøs dose antivirale midler innen 72 timer vil hindre at viruset får formert seg og drepe det. Er visst sjelden de gir det for tiden, nettopp fordi det ikke er så ekstremt smittsomt.

Men uansett som Kvinne81 sier det: Use a condome, spis sunt!!! ;) Det står fortsatt ved lag. Noe å tenke på for de kondomsky. Ikke så mange som har hiv i Norge, men de fleste er nok i Oslo ;) Han jeg kjenner ble smittet av ei norsk jente han studerte med. Dropper du kondomen uten at partneren har testa seg så er det alltid en liten sjanse. Er man uheldig så er man uheldig. Han hadde levd mer i forhold og hatt færre sexpartnere enn de fleste jeg kjenner ...

Skjult ID on. 1 juni 2011 19:27

Kult Etc. takk for nyansert innlegg rundt HIV. Jeg sliter med å plassere deg yrkesmessig, en dag er du med et tvteam på kastrup, en annen dag i helsevesenet :)

Men diabetes er det fortsatt mye myter om ute i gården.

(kvinne 44 år fra Oslo) on. 1 juni 2011 20:43 Privat melding

Hehe, bare rolig Herr/Frk Skjult ID. Det var vel ikke skummelt nok å lure på til at du skal måtte være fullt så skjult vel? ;) Jeg var ikke i TV-teamet. Det var det han jeg hadde snakket med her som var. Jeg skulle på et møte eller seminar eller noe, men man kan jo dele samme benk på en flyplass allikevel. Jeg er ikke i helsevesenet selvom jeg synes slikt er veldig interessant og er over middels interessert (og på dette feltet oppdatert). Vanligvis vil det si at man ikke skal høre på meg, men akkurat her kan du nok det. Noe av det jeg skrev kom fra en hiv-ekspert jeg oversatte for på et seminar om hiv. Seminar var for helsepersonell med representanter for hivpositive. Resten er fra han jeg kjenner som er hivpositiv og indirekte hans lege (som etter sigende skal være av de beste i landet) og fra en venninne som jobber med temaet. Kameraten min var dessuten kjøresten min for 10 år siden, så akkurat hvordan det er å leve med en hivpositiv vet jeg litt om. Og nei, jeg er ikke smittet, så det lar seg gjøre (og ja, selvsagt er jeg vel testet).

Det er generelt mange myter og antagelser. Inkluder fordommer også, så har vi et riktig bilde. Det gjelder (eller gjaldt) også helsepersonell.

Jeg jobbet med prosjekter innen voksenopplæring i noen år og jobber nå med bistandsprosjekter innen øyehelse. Så rart var det ;)

(kvinne 48 år fra Østfold) on. 1 juni 2011 20:50 Privat melding

ops! Det var ikke meningen, det er jeg som er skjult ID !! Hihi :)) Noe så teit, og jeg sitter og jobber på oppgaven min om diabetes.

Skjult ID med pseudonym Pacifier on. 1 juni 2011 20:57

ADHD diagnose, kan ikke få jobb i livet. Måtte faktisk kvitte meg med den for å bli sett på som menneske!
- Flekke rompe til det norske samfunnet.

Skjult ID med pseudonym barebea on. 1 juni 2011 20:59

Men nå da, har du jobb nå? Og hvordan kvittet du deg med diagnosen?

(kvinne 44 år fra Oslo) on. 1 juni 2011 21:54 Privat melding

@hdv
Har du diabetes med mye følinger og fare for koma ol så tror jeg du konkurrerer godt med hiv. I det daglige vil jeg tro det er praktisk mer tungt. Så lenge man har info og kan gjøre noe med ting så hjelper det jo godt ;)

Skjult ID med pseudonym neptun on. 1 juni 2011 22:57

Veldig relativt, egentlig. Men siden jeg har diabetes i slekta, er det nok mer sannsynlig at jeg får det enn at jeg får HIV. Så selv om jeg kanskje frykter HIV mer, har jeg nok større grunn til å frykte diabetes.