Alle innlegg Sukkerforum

Er vi uhøflige?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym neptun ti. 7 juni 2011 23:37

Jeg har vært i det store utland, i en by der det er ganske mange turister. Jeg la først merke til det da jeg satt på pub. Puben var ganske full, mange sto og stemningen var egentlig ganske god. Så legger jeg merke til noen som sitter veldig spredt over to bord. De er helt tydelig en gjeng, men det hadde fint vært plass til dem på ett bord. Og selvfølgelig snakket de norsk. Så la jeg merke til det igjen da jeg satt på bussen. De fleste tok den plassen som var beregnet på dem, men en gjeng breiet seg ut med en på hvert sete. Nordmenn de også. Og hvilket språk tror dere de jeg så sneik i innsjekkingskøen på hotellet snakket?

Jeg tror ikke jeg er slik selv, men jeg er sannelig ikke sikker. For dette var tre ulike grupper med nordmenn i utlandet. Er vi virkelig så uhøflige, eller har jeg bare truffet feil nordmenn?

Skjult ID med pseudonym Z ti. 7 juni 2011 23:41

Det er mange uhøflige nordmenn. Se deg rundt...
Derfor synes jeg det er helt ok å velge og ikke være en av dem.

Skjult ID med pseudonym blindebukk ti. 7 juni 2011 23:42

sikkert nokre folk ifra ei nabobygd her du har sett...dei trur dei er litt breidare over skuldrene enn dei egentlig er...;p

Skjult ID med pseudonym Kvinne81 on. 8 juni 2011 00:26

føler jeg er ûberhøflig i offentlighet hvorsomhelsten.. men er jo ikke det oppfattes slik av andre.. man vet jo aldri helt sikkert..

(mann 35 år fra Oslo) on. 8 juni 2011 00:47 Privat melding

Jeg vet ikke. Man kan kanskje få det inntrykket i blant. Men vet ikke om vi er verre enn for eksempel briter, tyskere og slikt. Det eneste som går igjen på slike undersøkelser i reiselivsnæringen er vel at japanerne er de høfligste og at nyrike russere er de verste.

Skjult ID med pseudonym be-my-Man on. 8 juni 2011 01:09

Mange oppfatter det uformelle og mangel på etikette i Norge som uhøflig,

I utlandet opplever jeg tyskerne og englender mer bråkete enn nordmenn .
Nordmenn er til og med turist -favoritter i Croatia :)

(mann 40 år fra Nordland) on. 8 juni 2011 04:06 Privat melding

Ja, nordmenn er generelt svært uhøflige.
Ikke bare i utlandet men i hjemlandet også.

Noen gang hørt hvordan folk flest gjør en bestilling over skranke eller bar?
"Ta en sandwich og en kopp kaffe!"
Wtf? Hadde jeg stått bak skranken ville jeg ha gjort det bokstavelig og tatt i sandwichen med hånden og lagt det på disken uten fat.

Nordmenn er også utrolig kjappe til å klage på "dårlig service" uten engang å tenke hvordan en selv oppfører seg.
Jeg blir ofte flau å være norsk i utlandet.

Skjult ID med pseudonym useriøs on. 8 juni 2011 15:46

dette er ingen nyhet for de som ikke kommer fra norge... synd men sant...

Skjult ID med pseudonym oslomann on. 8 juni 2011 16:08

Ja, dessverre, mange nordmenn mangler selv grunnleggende folkeskikk. Du tenker ikke så mye på det til vanlig når du er vant til det, men hvis du har oppholdt deg en stund i utlandet eller kanskje til og med bodd ute er det veldig, veldig synlig når du kommer tilbake. Selv har jeg blant annet bodd i England, og jeg husker at overgangen tilbake til Norge på mitt første hjemmebesøk til jul var helt ekstremt. Mulig det var ekstra ille i førjulsrushet, men i løpet av det første døgnet eller to ble jeg to ganger utsatt for hva jeg vil kalle typisk grov uhøfflighet og som gjorde så inntrykk der og da siden jeg ikke lenger var vant til det, at jeg husker det fortsatt flere år senere. Først av en ung kvinne med barnevogn som kjørte vogna opp i akillesen min bakfra så jeg skrek ut i smerte og overraskelse, uten at hun så mye som sa unnskyld men derimot bare klagde til venninna si i siden av at hun ble så stressa. Som om det var venninna som fortjente en unnskyldning. Hadde det ikke vært for den lille ungen i barnevogna som satt og så på meg med store, forskremte øyne – sikkert livredd etter brølet mitt – så hadde jeg skjelt henne ut huden full. I stedet ble det å halte vekk med et bein som gjorde vondt i flere timer etterpå. Og samme kveld husker jeg at jeg sto utenfor en bar på kvelden og snakket med noen, da en forbipasserende fyr skuldrer seg forbi på det som vel er vanlig, norsk måte dessverre, uten så mye som et unnskyld. Det også husker jeg godt fordi det var så kontrast til England, uten at det egentlig er det minste unormalt her i Norge.

Nei, vi er nok ikke det mest høflige folkeslaget i verden sånn generelt sett dessverre.

(kvinne 28 år fra Akershus) on. 8 juni 2011 16:32 Privat melding

Jeg er veldig glad for god folkeskikk, noe jeg taust sender en takk til mine foreldre om. Men har blitt mer ekstrem på høfflighet etter at jeg selv har jobba i kundeservice i flere år, det er vel noe som faller naturlig etter at småbarnsmødre står å roper hore til deg foran småunga sine, eller når sinte kvinnemennesker dukker opp 20 minutter etter stengetid og forventer at man skal låse opp og hjelpe dem, selv etter at du har forklart at: nei nå er det stengt og jeg har telt kassa og skal hjem... Nordmenn har en tendens til å virkelig hive hemningene sine når de er i utlandet, men er en god del innenlands som burde få et ordentlig kurs innen folkeskikk også!

Når jeg bodde på Malta fikk vi høre litt av hver om Nordmenn for å si det sånn. De er stort sett mest høylytte på byen, rølpete og ubehagelige i taxiene og utålmodige og ufine i butikkene.. Stolt nordmann? Ja, men er bare fordi Norge er et så vakkert land ;-)

Skjult ID med pseudonym useriøs on. 8 juni 2011 18:04

hmm, begynner å se et likhetstrekk mellom hvordan "ola og kari nordmann" oppfører seg i utlandet, og hvordan de oppfører seg på nett!! ;-)

Skjult ID med pseudonym Veterinær on. 8 juni 2011 18:43

Men hvorfor er nordmenn så sure og frekke?

Det er alltid det første jeg legger merke til når jeg kommer hjem fra et annet land, på flyet til Norge er smilene borte og det spisse albuer.

Det finnes en bok skrevet av en australier som jeg alltid glemmer navnet på, men han skriver om blant annet 1år han bodde i Oslo og hvordan han konkluderte med at nordmenn ikke liker andre mennesker og hvordan spesielt norske menn ikke ser ut til å bli oppdratt noe særlig.

Bill Bryson beskriver oss enda hardere og sier norske gutter ser ut som tegneseriefigurer og er allergisk mot samtale hehe.

Og slik går det igjen, når jeg var i Portugal var det en bar som hadde klart og tydelig skrevet "Nordmenn ingen adgang" og de begrunnet det med at de var for uhøffelige mot de som jobbet der.

Og hvorfor flørter ikke norske jenter? de er akkurat som gutter, guttaboys, kamerater, buddies...

Skjult ID med pseudonym clementine on. 8 juni 2011 19:06

Lurer på om den uhøfligheten har sammenheng med at Norge nå er blitt bortskjemte? Sikkert noen andre enn meg som fikk med seg han som leste 40,000 ønskelister til Julenissen fra barn fra hele verden. Det var skremmende eksempler han kom med. Ønske lister så lange som et uår, og trusler til julenissen om de ikke fikk det de ønsket seg.
Det var ingen andre nasjoners barn som var så grådige og uhøflige på sine ønskelister som de Norske. Selvfølgelig er det foreldrenes skyld at barna blir slik.
Har vi for mye penger og for liten tid?
Barna deltar ikke på noe av plikter osv, og ikke settes det grenser og ikke får de nok forventninger til seg selv.
Osv osv. Dette er ting barna må lære men de voksne har ikke tid, er opptatt av å tjene penger, og kjøper ting til barna for å bote på dårlig samvittighet.
Samtidig som vi som nasjon kanskje har blitt litt "høye på pæra" disse berømmelige oljepengene, og at vi har utmerket oss i andre sammenheng ute i verden, på flere felt.

Litt som med Amerikanerne som også er kjent for å gjøre seg ufint bemerket i utlandet. Som Neptun opplever at Nordmenn gjør, Amerikanerne også har vokst litt opp med stormanns syndromet?
Vel bare noen strø tanker rundt trådens tema.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 8 juni 2011 19:17

Det er jo ingen stor hemmelighet, at nordmenn er lite sosialt kompetente. Jeg mener, hvor ellers kan man finne noe som dette?

Eg rodde meg ut på seiegrunnen
det var om morgonen tidleg.
Då kom han Olav frå Kåremunnen,
og lagde båten for ile.
Då dreiv eg til han med fiskestongi,
så’n datt i uvitet bak i rongi.
Eg vart so glad, eg tok til og kvad,
eg rådde grunnen åleine.
Sudeli sudeli sudeli dei hoi!

Digger sangen, men den er også et godt bilde på folkesjela :)

Skjult ID med pseudonym -Taz- on. 8 juni 2011 19:21

Det er for kaldt her om vintern til å være høflige ;-p

Jeg kan derimot styre meg for denne påtatte høfligheten de viser i USA, gud jeg er drittlei å bli forhørt om hvordan jeg har det i hver eneste butikk etter å ha vært der i et par dager. Kanskje man skal begynne å gi dem ærlige svare....

Skjult ID med pseudonym useriøs on. 8 juni 2011 19:39

hehe taz, du føler det bare sånt fordi du er norsk, skjønner du! ;)

folk flest utenfor norge syntes det er koselig å slå av en liten prat her og der! selv blir jeg uglesett hver gang jeg sier "hei" og "tusen takk" til buss sjåføren eller de som jobber i kassa på rema, eller gir fra meg plassen til noen andre.

bare her om dagen så spurte jeg en jente på sikkert 25 som sto bak meg på rema om hun ville gå foran meg i køen, siden hun hadde bare et par ting, mens jeg handlet for uka. hun så veldig rart på meg og spurte "hvorfor skal jeg det?", og når jeg sa "så du slipper å vente på at jeg blir ferdig" så måtte hun faktisk tenke over det et lite stund før hun sa ja...

merkelig greier! :-P

Skjult ID med pseudonym -Taz- on. 8 juni 2011 19:52

Ikke prøv deg her nå mann av udefinert alder :-p

Jeg sier alltid hei i butikker, gjerne høyt og tydelig, og i et glad tonefall sier jeg at jeg greier meg selv hvis jeg blir spurt om jeg trenger hjelp. Jeg takker alltid når jeg mottar ting med enten "hjertelig takk", "tusen takk" eller "tusen hjertelig takk". Jeg kan til tider være en grumpy kar men ute blant folk så er jeg faktisk åpen og imøtekommende og skravler alt for mye. Har blant annet jobbet 3 år på 7-Eleven og var mang en pensjonist favorittansatt ;-p

Det jeg derimot kan styre meg for er denne evindelige standardregla de driver med i USA som skal spilles som en tennismatch...får mark av den...det er så forbanna påtatt da det er de færreste av dem som leer på smilebåndet når dem lirer det av seg.

Personlig sutrer jeg ikke over at folk er gretne bak disken, det er deres problem, da er det bare å være hyggelig tilbake, da blir de enda mer gretne :-D

På den andre siden irriterer jeg meg grenseløst over treige folk som lever i sin egen verden, enten det er folk som står i venstre del av rulletrappa, folk som plutselig oppdager at må betale i kassa eller når de f.eks. skal åpne nye kasser, da får jeg meg det med meg og går bort til den nye. At de foran meg ikke tør å bevege seg, eller i det hele tatt oppfatter det, før førstemann blir betjent er ikke mitt problem...uansett hvor langt de sto foran meg i køen.

Skjult ID med pseudonym høyttaler on. 8 juni 2011 20:37

Det spørs vel hvor du har vært på reise. Dersom du har vært i Syden, kan ikke det defineres som utlandet. Det kan vel heller defineres som å flytte og forlenge en tradisjonell Nord-Europeisk bygdefest til et varmt strøk over flere uker. Under de premissene, kan du si ja, nordmenn er uhøflige. Jeg synes synd på servicemennesker som må tjenestegjøre disse menneskene fra de ringer reisebyrået for å bestille reisen, til de setter seg ombord i flyet, til de ankommer syden for å meske seg i billig sprit, lette knull med med sammensvorne, elendig mat og varme. Men det funker. De som reiser får det de vil ha, det gjør også arrangørene og lokale. Alle er inneforstått med begrepet "charterdestinasjon" og når du konstant omgåes med enten fulle eller bakfulle mennesker, kan man ikke forvente noe særlig høflighet, evne til selvrefleksjon eller ydmykhet. Det er som å forvente at en papegøye skal kunne danse electric boogie.
Syden-begrepet har også vokst i takt med charterselskapenes katalogutvidelser og syden er derfor ikke bare middelhavet lengre. Begrepet er utvidet til å omhandle Thailand, Mexico, Venezuela og Midt-Østen. Heldigvis liker syden-turister å reise sammen, gjerne uniformert i viking-hjelm eller gule t-skjorter, så de er forholdsvis enkle å få øye på.
Da jeg personlig er mer glad i en tradisjonell Nord-Europeisk bygdefest enn ovennevnte, reiser jeg ofte til andre typer destinasjoner. Jeg har reist mye både i jobb og privat og kan vel si at nordmenn generelt sett har et godt rykte og man får ofte en gratis inngangsbillett til gode samtaler og møter med bra folk ved å være nordmann. Nordmenn er ofte nysgjerrige og ydmyke, og tro meg, det finnes verre. Engelskmenn og nyrike russere har vel fortjent blitt nevnt tidligere, videre kan jeg nevne Amerikanere og Franskmenn.
Nå generaliserer jeg fælt. Men det er det som er gøy i en diskusjon.

(mann 33 år fra Oslo) on. 8 juni 2011 20:38 Privat melding

Jeg elsker det når jeg kan prate i vei med fremmede, når jeg er i utlandet så veiver jeg med hendene, prater i vei, ler og koser meg, snakker med gamle og unge...synes det er kult å se 90åringer sitte ute på sine små bord og drikke rødvin og spise ferske grønnsaker osv...da føler jeg meg som et menneske, hele den IT-aspergers-Autist greia vi har gående her har aldri vært min greie...headphones er vel det beste som er oppfunnet for nordmenn.

Skjult ID med pseudonym clementine on. 8 juni 2011 20:44

Ankommer flyplassen i Amerika.
Damen som kontrollerte passene våre var sååååå søt. Hun greide og si en hel masse om Julenissen som sikkert, kom med masse flere ekstra gaver i år. Hun snakket altså til min 2 årige datter som selvfølgelig ikke skjønte et ord av det hele. Men jeg sytes det var litt hyggelig må jeg innrømme, sånn i sammen ligning tilbake til Norge Igjen.
Kontrolløren titter knapt opp engang, merkelig han greier gjenkjenne folk pass-virkelighet, men men, så bare nikker meg surt videre når han er ferdig med titten.
Vi nok si at jeg foretrekker en dempet utgave av den Amerikanske mottakelsen j, i forhold til den sure innesluttede Norske kontrollen.
Men helt enig med Taz, det blir så altfor mye av det gode i Amerika :-)

Skjult ID med pseudonym Pantonym on. 8 juni 2011 20:52

Har vært mye i USA.
Kan ikke si at man får for mye av det gode.

Hi, how are you", er vel ikke mye værre en et svinekort hei i kassa på rema?

Enig med JimJimJ
Det som sucker big time, er den Norske kalde-, "ikke prate med fremmede"-, pass ditt eget- , ikke se på noen-, jantelov-holdningen.
Det er jo slik vi blir oppdratt her i Norge, så det er ikke veldig rart at interaksjonen mellom gutt å jente er som den er her på forum og på byen.

(mann 33 år fra Oslo) on. 8 juni 2011 21:00 Privat melding

Det første du merker som gutt når du drar fra Norge er at det ikke er noen skam rundt flørting, det virker som sex og flørt er så mye mer naturlig i f.eks nederland eller tyskland osv...

Skjult ID med pseudonym clementine on. 8 juni 2011 21:18

"For mye av det gode" = når det blir så fullstendig påklistret og unaturlig, som jeg opplevde i noen settinger der borte i Amerika, og når de tror seg ubemerket kommer dritt praten. , dvs jeg har kampanje dager hvor jeg er ekstra bevist på det, det gjør veldig store utslag i positiv retning ;-))
Faktisk så hjelper det meg også, på dager hvor jeg kanhende ikke er helt i humør selv i utgangspunktet. Skrur på hyggelig knappen min, får smil tilbake og får det mye bedre jeg også ;-)

Husker en dårlig episode da jeg enda hadde barn i trillevogn. Skulle inn på bussen i Oslo, sto der i døråpningen med barnevognen som sperret inngangen og håpet noen kom og forbarmet seg over meg og hjalp meg.
Jammen kom det noen, vedkommende kløyv bare over barnevognen og sørget for å få seg selv med bussen.
Jeg fikk fullstendig hakeslepp må jeg si !

Skjult ID med pseudonym Tingeling on. 8 juni 2011 21:26

Det er vel med nordmenn som med de fleste andre folkeslag...noen er slik og noen er sånn.
Og så ser vi jo det vi vil se.
;-)

@TS
Hvor mange andre nordmenn traff du på turen din, forresten? Og som hadde høflig atferd?

Skjult ID med pseudonym neptun on. 8 juni 2011 21:32

@tingeling
Nå la jeg ikke merke til så mange nordmenn ellers, da, bortsett fra på flyplassen, selvsagt. Men jeg merket jo da jeg tok bussen hjem fra flytoget at det i hvert fall er et sted hvor folk er mindre høflige enn der jeg var.

Skjult ID med pseudonym -Taz- on. 8 juni 2011 21:37

Når jeg leser den tråden så innser jeg faktisk at jeg er veldig høflig ute i det offentlige rom. For meg så er det en selvfølge å si unskyld, takke, holde oppe dører, løfte barnevogner, la eldre sitte m.m.

Jeg vil også mene at selv om jeg til tider ikke er så veldig interessert i å sitte å jabbe med folk på bussen til eller fra jobb, flytoget, OSL, Oslo S eller hva det måtte gjøre så har det ingenting med uhøflighet å gjøre. Når jeg er ute å farter så har jeg som regel alltid med meg noe å bedrive tiden med og jeg vil heller det enn å sitte å snakke om været.

Dukker det opp noen med noe interessant å si, by all means, ellers forbeholder jeg meg retten til å sitte i fred.

Skjult ID med pseudonym neptun on. 8 juni 2011 21:47

@Taz
Når jeg snakker bussen, tenker jeg mer på folk som breier seg over to seter eller setter seg på ytterste sete samtidig som folk står på bussen, ikke engang gjør tegn til å bevege seg om du nærmer deg setet og akker og oier seg når du først spør dem om det er ledig. Det har ingenting med jabbing å gjøre, det har med respekt og høflighet å gjøre. Når så du for eksempel sist noen reise seg for en eldre person på bussen? Eller, i tilfeller der det ikke er lavgulvbusser, når så du sist noen hjelpe noen med barnevogn inn eller ut?

Dette ser jeg ikke i utlandet. Og, nei, det er ikke bare snakk om tøff-i-trynet-fjortiser fra Stovner, det er snakk om folk av begge kjønn og i alle aldre.

Skjult ID med pseudonym Pantonym on. 8 juni 2011 21:55

Akkurat @Taz
Det er slik du, jeg og de fleste er vant til å ha det.
Det er ikke forbudt og du har all rett til å være slik.

De som kommer fra "åpnere land", ser på dette som kaldt og unaturlig.

@neptun:
Forøvrig reiser jeg meg for hyggelige eldre mennesker.
Det finnes forøvrig mange gamle mennesker, som ikke kan å oppføre seg og ikke eier folkeskikk.
De må stå.

Skjult ID med pseudonym -Taz- on. 8 juni 2011 21:57

Bare for å ha sagt det Neptun, mitt innlegg kom overhodet ikke som en svar på innlegget du hadde før meg. Det var en mer generell observasjon i forhold til hele tråden.

Skjult ID med pseudonym -Taz- on. 8 juni 2011 22:00

..og helt enig med Pantonym, drittsekker får det de fortjener uavhengig av alder.

Skjult ID med pseudonym barebea on. 8 juni 2011 22:00

Når noen prøver seg med å bre seg over to seter og jeg har lyst til å sitte så bruker jeg bare å sette meg på det halve sete, da må de flytte på seg :)) Jeg ville hatt store kvaler før men nå fryder jeg meg litt istedenfor. :) Spesielt hvis de kommer med pustelyd, eller små .. sukk. Eller kanskje de blir kjempehøflige og smiler og tar tingene litt tettere til seg. Spennende ute i det offentlige rom.

Skjult ID med pseudonym Z on. 8 juni 2011 22:02

@ Tingeling
"Det er vel med nordmenn som med de fleste andre folkeslag...noen er slik og noen er sånn.
Og så ser vi jo det vi vil se."

Vi ser alle det vi vil se, og vi to har definitivt ulike briller på til stadighet. For noe ser jeg UANSETT hva jeg vil se...

Om man har reist bittelitt i livet, innser man at nordmenn har sin helt særegne stil som ikke er spesielt høflig. Om man har reist mer enn i Europa, ser man det tydeligere. Om man har reist i en bråte land, er det ikke til å unngå å legge merke til disse forskjellene. Har man i tillegg bodd i utlandet, synes JEG dette er soleklart.

Hvor mange andre land ser du spyttende mennesker på gata? Hvor mange land går du rett frem uansett hva du støter på? Hvor mange land lar man gamle mennesker stå på bussen mens de unge har beina på setet? Hvor mange steder ser du at man roper "jævla drittkjærring" etter ukjente på gata som man kan se på høylys dag i Oslo? Listen er lang......

Jada, jeg treffer nesten utelukkende høflige folk. Men om jeg ser meg rundt? Niks.
....jeg er sikkert litt negativt fokusert jeg som ser slike ting...