Alle innlegg Sukkerforum

Forbud mot røyk?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym neptun ma. 4 juli 2011 23:13

På Island stilles det nå forslag om i praksis å forby røyk:

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article4164325.ece

Skal jeg være helt ærlig, synes jeg det er en veldig god idé. Selv sprakk jeg for jeg vet ikke hvilken gang for en tid tilbake, men jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at jeg ikke ville gjort det dersom jeg trengte en legeerklæring på at jeg ikke var i stand til å slutte.

Siden det er så mange som har meninger om dette i verden i dag - kjør debatt!

Skjult ID med pseudonym Temasti ma. 4 juli 2011 23:15

Kjempeidé!

Skjult ID med pseudonym blindebukk ma. 4 juli 2011 23:21

ja kan vere eit godt spark i ræva:) er sjølv røyker som vil slutte

Skjult ID med pseudonym -missi- ma. 4 juli 2011 23:26

Syns folk skal få bestemme sjæl jeg :P ! Er ikke den typen som er for så mye regler jeg :P men er fint at d ikke er lov å røyke inne på utesteder mer! syns d skal stoppe der :P

Skjult ID med pseudonym irene;) ma. 4 juli 2011 23:28

Genialt:) vanskeligere tilgjengelig hjelper på:) Og om noen år vil færre røyke og færre vil begynne med faenskapen! En demokratisk avstemning !:)
Og de allerede innrøykte kan faktisk få fortsette om de absolutt ikke greier avslutte det:)

Skjult ID med pseudonym irene;) ma. 4 juli 2011 23:29

De aller fleste som røyer ønsker å slutte missi... og uansett så ville det vært et riktig steg i retningen mot å hindre unge starte... Såpass farlig er det faktisk, og alle vet det...

Skjult ID med pseudonym neptun ma. 4 juli 2011 23:45

Nettopp, Irene, her er vi helt enige! :-)

Folk begynner å røyke fordi de kan begynne å røyke, det gjelder enten det er snakk om ungdom eller voksne eks-røykere som tenker at det kan da ikke skade med én røyk. Jeg vet også at jeg, selv om jeg har sprukket, ikke ville gått til fastlegen og bedt om resept om dette ble innført i Norge i morgen - da er det mye lettere å slutte. Ja, det er lett å slutte, problemet er å ikke begynne igjen, dette vil gjøre nettopp det mye enklere.

Skjult ID med pseudonym irene;) ma. 4 juli 2011 23:49

:)@neptun..
Mange vil sikker trekke fram problematikken med å kriminalisere det.. smugling osv. Men jeg mener det : KJØR PÅ! Dette ville blitt gevinst!
En med samme problematikk som deg hehe.. litt enkelt slutte, for enkelt å starte. Rart det er lov produsere og selge den faenskapen der....

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 5 juli 2011 00:15

@HDV
Det må jo vurderes for seg, det er fullt mulig å se for seg noe a'la det man har for andre legemidler. Men uansett vil det være en høyere terskel for å begynne, enten det er for første eller hundrende gang, dersom man må dra utenlands for å få tak i det eller oppsøke smuglermiljøer.

Samtidig tipper jeg at det er noe som fort vil kunne spre seg. Da Norge, som tredje land i Europa (etter Irland og Skottland) innførte røykeforbud på utesteder, ble det sett på som et overgrep, nå er det knapt det landet i Europa der man kan ta seg en sigarett på et utested. Det handler rett og slett om å gå foran.

Egentlig skjønner jeg ikke hvorfor faenskapen er lovlig. Eller, jo, jeg skjønner jo at det har med tobakksindustriens makt å gjøre, men rent fornuftig er det jo helt galematias at det er lov å importere og selge et produkt sin kun har én funksjon - som en gift mennesker mer eller mindre frivillig inntar.

Sykkelhjelmpåbud, derimot, tror jeg er en dårligere idé - i Sverige fører det jo til at barn kaster hjelmen den dagen de fyller 15. Tror nok det ville vært bedre om vi voksne gikk foran som et godt eksempel - noe av det mest idiotiske jeg ser, er de som putter hjelm på ungen på barnesetet, men selv sykler uten.

Skjult ID med pseudonym Powpow ti. 5 juli 2011 00:31

Samme hvor mye de måtte ønske å forby røyk og eventuelt alkohol, så går det ikke, av den enkle grunnen at staten trenger inntektene alkohol og røyk generer.

Så sånn er det med den saken. De kan preike om det så mye de vil, men til syvende og sist vil det ikke skje.

Samme som med bil. De maser og maser om kollektivtrafikk og om at bilen må bort, men er likevel avhengig av avgiftene de får inn på salg av nye biler.

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 5 juli 2011 00:55

@Powpow
I statsbudsjettet for 2011 er det anslått en inntekt på 8 milliarder i inntekter fra tobakksavgifter. Til sammenligning økte anslaget for skatteinntekter fra statsbudsjettet ble fremlagt i fjor høst til revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem i juni med 17,1 milliarder. Det er vanlig at inntektsanslaget varierer såpass, altså er usikkerheten i skatteinngangen mye større enn det provenytapet ville blitt dersom inntektene fra tobakksavgiftene forsvant.

Samtidig vil også et forbud kunne ha positive ringvirkninger. Redusert tobakksforbruk vil føre til færre tilfeller av røykerelaterte sykdommer som kols og ulike kreftformer, noe som vil kunne føre til færre liggedøgn på sykehus, lavere sykefravær og færre uførepensjonister. Det vil også kunne holde folk i jobb lenger og dermed bidra til nasjonalproduktet. Jeg skal ikke forskuttere at en samfunnsøkonomisk analyse vil konkludere med at det vil føre til netto fortjeneste, men jeg stiller meg veldig tvilende til at det vil være et tapsprosjekt i en størrelsesorden som gjør at staten er avhengig av inntekten. Og for folkehelsa er det utvilsomt bra.

Nei, det handler nok heller om politisk feighet. Jeg er ingen fan av Dagfinn Høybråten politisk, men på mange måter beundrer jeg påhangsmotet hans her - vi kunne trenge en ny Høybråten her.

Skjult ID med pseudonym Etc. ti. 5 juli 2011 10:17

@HDV
Snus ER allerede forbudt på Island. Hadde i alle fall en kollega som ble stoppet på flyplassen, tauet inn på bakrommet og ble fratatt alt av snus.

Skjult ID med pseudonym kit ti. 5 juli 2011 14:10

Islendinger stammer jo hovedsaklig fra vestlandet. Ikke uten grunn vi i Norge fikk den moraliserende bedehusbevegelsen der.

Det er de samme folka, nitidig opptatt med hva andre gjør og ikke gjør