Alle innlegg Sukkerforum

Irritert på leieboer..

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Huseier ma. 15 aug. 2011 22:47

Jeg har siste tiden begynt å irritere meg mere over leierboeren jeg har i sokkelleiligheten.

Dette er da en venn av noen i familien min og føler litt på den. H*n fikk strekke en ledning frå min internettboks frem til h*n selv fikk innstalert egen noe som ikke har skjedd etter å ha bodd i leiligheten i over et år, husleien er lav nesten 2000,- under dei andre leilighetene i området, når har h'n også fått sambuar som har flytta inn uten å si frå til meg noe som har ført til en ekstra bil, i kontrakten er det en parkeringsplass i tillegg så står nå et familiemedlem parkert utenfor her med sin bil mens dei er ute å reiser så for øyeblikket står ene bilen parkert i min garasje uten tillatelse eller spørsmål om det er greit og to biler utenfor. så det er bare så vidt jeg har plass til min bil. Det står også ingen dyr tillatt i leiligheten selv om jeg har dyr selv i huset ønsker jeg ikke dyr i leiligheten pga ekstra slitasje på gulv og allergi osv.. nå har h*n skaffet seg hund og i tillegg ofte passer en annen hund frå et familiemedlem.

Jeg har to barn som har leker og ikkje alltid like flinke å plukke opp etter seg, tideligere i sommer fikk dei seg hver sin elektriske sparkesykkel som dei holdt på med ute og hadde lagt frå seg i innkjørselen mens dei holdt på med noe annet, jeg satte på verandaen da leietaker kom kjørende inn i innkjørselen og jeg hørte et brak så jeg reise meg for å se og da såg jeg h*n hadde kjørt over ene sparkesykkelen, og ikke nok med det, h*n satte bilen da i revers uten å gå ut å sjekke hva h*n kjørte over og knuste likegjerne begge to selv om jeg sto på verandaen og ropte til h*n og peivet med hendene...
Når h*n endelig kom ut av bilen og jeg spurte hva i helvete h*n holdt på med kom svaret tilbake du må få ungene dine til å plukke opp etter seg, holdt på å ødelegge fronten på bilen min her en annen dag av en sykkel, hadde h*n brydd seg så hadde h*n sett dei og kunne stoppet for å flytte dei men er vel for mye forlangt å flytte unna ting som ligger i innkjørselen....

Hva er dette for oppførsel, er det vanlig normal oppførsel av en leieboer og hva hadde dere gjort?? Har egentlig lyst å si opp leiekontrakten...eventuelt sette opp husleien med 2000,- med tre mnd varsel så dei har muligheten til å si opp selv og flytte ut.

Skjult ID med pseudonym oppgulp ma. 15 aug. 2011 22:49

OBOS-brev of the month :o)

Skjult ID med pseudonym Driver ma. 15 aug. 2011 22:50

Dette er helt klart en sak for Sukker-forumet! Ta det for all del ikke opp med leieboeren din!

Skjult ID med pseudonym blindebukk ma. 15 aug. 2011 22:54

hadde låst meg inn i leiligheten...hivd ut alle tinga h*ns,skifta lås:)

Skjult ID med pseudonym Lowry ma. 15 aug. 2011 22:59

Sukkerforumpolitiet fikser leieboere! :)

Skjult ID med pseudonym Huseier ma. 15 aug. 2011 23:00

Beklager på det strekeste om jeg bryter med forumreglene her om hva som er lov å skrive/spørre om...

Jeg er som dere andre her inne singel og alene derav ingen å rådføre meg med og føler meg litt låst siden dette er en venn av noen i familien min....

Var bare ute etter å høre hva dere hadde gjort i en slik sak.... hvordan formulere seg for å slippe en stor sak av det osv... huseiere har veldig dårlige ods i slike saker og det er svært får gyldige grunner for å kaste ut noen....

Skjult ID med pseudonym Tingeling ma. 15 aug. 2011 23:03

Lovdata -> Husleieloven.

Skjult ID med pseudonym Elikapeka ma. 15 aug. 2011 23:09

Hvis dere har en kontrakt som sier noe om feks dyrehold kan du vel kanskje trekke frem det..dere HAR vel en kontrakt?
..hvis ikke er det bare å døtte husleien opp i taket, vil jeg tro..

ELLER! Vær skikkelig ufin mot h*n! Ligg i en bitteliten speedo rett utenfor døren h*ns og ring på flere ganger om dagen for å be h*n om å smøre deg inn med solkrem..ha barnebursdag HVER dag..legg ann på samboeren h*ns..osv:D

Skjult ID med pseudonym Tingeling ma. 15 aug. 2011 23:12

*Jeg hadde ihvertfall kuttet den ledningen. ASAP. ;-)*

(mann 49 år fra Troms) ma. 15 aug. 2011 23:17 Privat melding

si vedkommede opp fra leieforholdet.
Trekk ut kontakten til internett.

Skjult ID med pseudonym ruggen ma. 15 aug. 2011 23:18

ring gjerne forbrukerrådet og hør om de har noen tips til hva du kan gjøre på lovlig måte.
og naturligvis, ta det opp med leieboeren din - når du har fått klarhet i reglene!

å skuffe på med husleie tror jeg ikke du har lov til. les om det i husleieloven, men jeg tror ikke du kan gjøre slike store prisjusteringer uten å gi langt forvarsel (var det 6mnd, tro?).

Skjult ID med pseudonym Elikapeka ma. 15 aug. 2011 23:26

Oppsigelse av tidsUbestemt leieavtale
Oppsigelsesfristen kan avtales fritt mellom partene. Det er viktig å merke seg at man også kan avtale hvordan fristen skal beregnes. For eksempel kan det avtales to måneders oppsigelsesfrist, og at fristen skal gjelde fra dato til dato. Har man ikke avtalt en særskilt oppsigelsesfrist, må man følge lovens regler, som sier at oppsigelsesfristen skal være tre måneder. For enkle beboelsesrom med adgang til annens bolig (hybel) er oppsigelsesfristen en måned, regnet fra dato til dato dersom ikke annet er avtalt. Fristens lengde vil derfor kunne variere mellom tre til fire måneder, avhengig av når i måneden oppsigelsen kom frem. Er oppsigelsen kommet frem 12. oktober, løper ikke fristen ut 12. januar, men 31. januar.

Krav til utleiers oppsigelse
Utleieren kan bare si opp en tidsubestemt(oppsigelig) leieavtale dersom
• husrommet skal brukes av utleieren selv eller noen som hører til husstanden
• riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fraflyttes
• leieren misligholder leieavtalen
• det foreligger annen saklig grunn til å si opp leieavtalen

Hvem kan flytte inn i boligen i tilegg til leietaker? Leietakeren har rett til å la sin ektefelle/samboer, sine egne barn eller ektefelles/samboers barn flytte inn i boligen. For øvrig kreves utleiers samtykke.

Hver av partene kan kreve at husleien blir regulert en gang i året i samsvar med den alminnelige prisstigning/prisnedgang (indeksregulering), selv om dette ikke er særskilt avtalt.
Endringen kan tidligst settes i verk ett år etter leieavtalens inngåelse eller tidspunkt for siste indeksregulering, eller tilpassing til gjengs leie. Det må gis skriftlig varsel med minst en måneds frist før endringen settes i verk.

Skjult ID med pseudonym Elikapeka ma. 15 aug. 2011 23:27

Kilde:
http://www.bolighjelpa.no/?q=node/420

Skjult ID med pseudonym Huseier ma. 15 aug. 2011 23:33

Takk for svar...

Redd jeg ikke har det som skal til for å klare å være bestemt nok i denne saken, skulle gjerne hatt noen med min side som kuunne hjulpet meg....

huff....

Skjult ID med pseudonym empati ti. 16 aug. 2011 02:33

Finnes jo ikke oppdragelse!!Ikke finn deg i dette!! Sett opp husleien til "gjengsleie" så fort du har muligheten.Er vel 1 mnd varsel,i tillegg varsler du om indeksregulering fra 1.januar i tillegg i samme brevet.Står det noe om gratis internett i husleiekontrakten?? Hvis ikke,pluss dette på toppen av husleien. Jeg personlig ville nok sagt opp leieforholdet p.g.a. relativ stor bruksendring(selv om det i seg selv ikke er godt nok), MEN det at vedkommende IKKE spurte om lov først,er grunn nok. Driit i om det er en venn av familien,vedkommende kan jo(og er jo) tydeligvis en dri**sekk uansett. Det finnes altfor mange av dem her i verden, og vi trenger ikke å være en!! Stå på!!

Skjult ID med pseudonym sans ti. 16 aug. 2011 02:58

Dersom det sto skrevet svart på hvitt i kontrakten at ingen dyr er tillatt i utleiedelen, da kan du vel si opp kontrakten h*ns pga. kontraktbrudd fra h*ns side, når de trosset dette punktet og skaffet seg hund(er) nå i ettertid. Dette er mislighold slik jeg ser det, jf. Elikapekas innlegg.

Sakset fra Lov om husleieavtaler (husleieloven):
"§ 9-9. Utleierens hevingsrett.
Utleieren kan heve leieavtalen på grunn av vesentlig mislighold fra leierens side.
Vesentlig mislighold foreligger dersom:
a) (...)
b) leieren tross skriftlig advarsel fra utleieren i vesentlig grad forsømmer sin vedlikeholdsplikt eller fortsetter å opptre på en måte som er til alvorlig skade eller sjenanse for utleieren, eiendommen eller øvrige brukere,
c) (...)
d) (...)
e) leieren for øvrig misligholder sine plikter på en måte som gjør det nødvendig å bringe leieavtalen til opphør.

---> En erklæring om at utleieren hever leieavtalen, skal være skriftlig. Den kan pålegge leieren straks å flytte og levere husrommet tilbake. I erklæringen skal grunnen til å heve leieavtalen oppgis.
Blir leieavtalen hevet, er leieren ansvarlig for utlegg, tapt leie o.l. etter bestemmelsene i § 5-8.

(kilde: http://www.lovdata.no/all/nl-19990326-017.html )

Så: gi en skriftlig klage.

Når det gjelder sparksyklene så er det jo rimelig at h*n betaler for disse, når h*n tross alt har ødelagt dem på din eiendom. Ja, h*n kan si at de burde ha ryddet dem vekk, men det var allikevel h*n som ikke så seg for da h*n kjørte/rygget. Men når det gjelder alle problemene denne leietakeren fører med seg, så gjelder det uansett at du må komme med eventuelle klager med én gang, ikke vente. Og det bør skje skriftlig, slik at du har dokumentasjon å vise til at du har tatt affære i saken, hvis det mot formodning skulle ende som en tvistesak/advokatmat.

Skjult ID med pseudonym Søtstoff ti. 16 aug. 2011 03:14

Kvitte seg med leieboer... *Brrrrr!!!*

Sist jeg var med på det, tok det over tre måneder. Da var det snakk om en som gjorde hybelen til nabolagets hasjbule, fikk stedet rasert av torpedoer, fylte stedet med tjuvgods, lånte det bort til ungdommer på rømmen fra barnevernet, stjal fra bodene til de andre beboerne, hadde politiet på døra jevnlig, osv, osv, osv.

Det er seks år siden, så det kan jo hende noe har endra seg siden da. Men lover og regler gjorde ihvertfall at leietager helt klart sto mye sterkere enn utleier, tross at alt faenskapet kunne dokumenteres av både beboere og politiet.

Håper TS får en lettere tørn i sitt tilfelle. Lykke til! :)

Skjult ID med pseudonym sunway77 ti. 16 aug. 2011 08:21

huff,skjønner at TS sliter...
internet er jo kjappt å stenge,evnt legg til pris i husleia.. sett opp husleia,hund og samboer? da har de nok råd til 2000 mer i mnd..
samtidig sier du fra at de fremdeles har bare parkering til en bil.
han må jo selfølgelig erstatte sparkesyklene,kunne for sovidt vært en unge der og som ble påkjørt..
Kan du ikke høre med de i familien din som kjenner leieboeren din,fortelle hvordan det er..

Skjult ID med pseudonym Lovely74 ti. 16 aug. 2011 08:51

Han har lav husleie, internet via deg, husdyr, samboer og er uforsiktig.
Skjønner at du ikke ønsker at han skal bo der mer.

Si at du vil snakke med han, og nevn alt du er misfornøyd med.
Si at du vil vurdere å gjøre noen endringer slik at du igjen skal bli fornøyd med han som leietaker. Eller at de må finne seg et nytt sted å bo.

Skjult ID med pseudonym ... ti. 16 aug. 2011 09:19

At han har fått seg samboer kan du ikke si noe på. Men om du har kontakt som sier ingen dyrehold har du nå lov å si han opp.
Ta nettet med en gang og om han sier noe se dumt på han å si at han har da ikke dette inkludert i leien og det er da heller ikke har noe å gjøre med deg at han ikke har ordnet seg dette.
Gi beskjed (skriftlig) at det kun er en parkeringsplass som tilhører leiligheten, finner du biler parkert på dine private plasser blir disse bilene tauet, og bilens eier står selv ansvarlig for kostnadene med å få bilen sin tilbake.
(jeg leide for noen år siden i et hus hvor vi var 4 leietakere/leiligheter, og den ene hele tiden hadde venner som parkerte i våre andre plasser der tok huseieren tak og fikk bilene tauet. Fikk fort slutt på det problemet.)

Du bør også gi skriftlig beskjed hvor du henviser til leiekontrakten at det ikke er lov med dyr i leiligheten, gi han en kort frist på et par uker og om ikke dyrene er borte da vil leieavtalen sies opp pga mishold.
Gjør alt skriftlig og behold kopier, i tilfelle du får behov for å vise at du har gitt advarsel senere.
Ved skriftlig beskjed slipper du også å skulle ha han kranglende med deg når du sier fra. Du trenger ikke diskutere med han overhode. Det er du som eier huset og den kontrakten som er satt opp må han forholde seg til.

Jeg hadde faktisk forlangt at han erstattet leker han ødela også jeg, han vet det bor barn i huset og da må man se seg for før man kjører. Hva om det ikke var en sykkel men en liten en som hadde sittet der i innkjørselen?

Du må nok ta på sjefs buksene her og gi beskjed og stå på ditt. Om du gir etter nå så tar leietakeren seg bare mer og mer til rette. Han har tross alt vist at han ikke har respekt for deg og ditt allerede.
Og at det er en venn av et familiemedlem skal du bare glemme, Det gir ikke personen rett til å gjøre som dem vil

Skjult ID med pseudonym Huseier ti. 16 aug. 2011 17:10

Det med å sette opp husleien, hvor mye kan jeg eventuelt sette opp leien med??

Hunden har han hatt der siden før jul så blir vel litt rart å komme med det nå vel? men det er bare en av tingene jeg nå irriterer meg over og at han da har to hunder nede til tider.

Og hva med internett, hvor mye kan jeg ta i mnd for det? Jeg selv betaler 499 i mnd og han har frukt dei siden 12.11 09 når han flyttet inn..

Jeg ser nå at jeg har vært alt for snill med han, aldri laget noe styr om det har vært noe, som det med å skaffe seg hund, dame med bil ( kan ikke si noe på at han fikk seg sambuar men bilen kan jeg vel?)

Og jeg er nå så oppgitt at jeg vet ikke hvordan jeg kal klare å formulere meg ordentlig i et brev til han, har aldri skreve slike brev.

I brevet bør jeg få med alt, det med hunden, at dei bare har en parkeringsplass, internett osv... en annen ting er at han ikkje har ordnet depositumskonto noe jeg purret på for lenge siden og han skulle fikse det og jeg har glemt det.. har heller ikkje tenkt at det kom til å bli noe problem,

Husleien skulle vært på konto 10 denne mnd og har heller ikkje kommet... så nå er det vel alt på en gang...

Skjult ID med pseudonym ... ti. 16 aug. 2011 19:35

du kan ikke si noe på at han fikk samboer eller at ho har bil. Men du kan forlange at ho ikke parkerer på det som er din private omeråde og ikke følger med leiligheten. Du kan ta opp det med hund selv om du har ventet så lenge. Du kan jo si at du hadde håpet det var midlertidig. Etterlys også husleien. Der har du enda en grunn til å si opp. Blir som jeg sa tidligere han har sett at du ikke sier fra og fortsetter å ta seg til rette slik han ønsker. Finn ut hva som er de rette veien å gå for utkastelse og få han ut av huset. Det er like greit å starte med en gang om han ikke engang har betalt husleien i tide, mest sansynlig blir det bare verre. og det tar tid å kaste noen ut.

Skjult ID med pseudonym Tingeling ti. 16 aug. 2011 19:52

@Huseier
Du eier, og har valgt å leie ut. At du ikke har satt deg inn i rettigheter og plikter er jo synd, men det er fortsatt et ansvar du har som utleier.
Her er link til en artikkel som er ny idag. Og det finnes svært mye info på nett. Anbefaler deg å sette deg inn i hvilke regler som gjelder, og evt henvende deg til noen som kan hjelpe deg. (Fortrinnsvis noen som kan disse tingene godt.)

http://www.abcnyheter.no/ABC%20Penger/Økonomi/110816/slik-unngar-du-husleietrobbel

Skjult ID med pseudonym clementine ti. 16 aug. 2011 20:04

Du bør nå i alle fall melde deg inn i huseiernes landsforbund da kan du lese deg til hva du har lov til og ikke.
Veldig viktig at du gå korrekt frem. Du får også advokat hjelp der. Som du sikkert vet, er det leietakere som sitter på de fleste kort.
Han har lov å la en hel haug mennesker flytt inn til seg også.
Rimelig sikker på at du ikke kan sette opp leien. Har ikke finlest alt over her, men har du et eller flere års kontrakt?
Men høres ut som du har ubestemt tid, da trenger du nok hjelp av en som har peiling.
Har du ett årskontrakt, kan du skru opp leien så mye du vil når ny kontrakt skal tegnes. Men har du treårs eller ubestemt kan du bare justere etter indeks.
Neste gang du skaffer deg leieboere er det lurt å bare tegne for ett år av gangen, da blir du i alle fall kvitt dem etter ett år om det ikke fungerer.
Har ikke alle regler i hode, men altså svært viktig å sette seg inn i alle. Depositum er også en viktig ting, før nøkkel leveres ut.

Sånn litt som en digresjon. En jeg kjenner lot en venninne bo hos seg for en periode. Hun ble ikke kvitt henne og måtte flytte ut selv. (Slik er husleie loven blitt)
Hun løste det med å be to store svarte menn flytte inn også, som prompet og sølte, rotet og oppførte seg så ufint at hun til slutt flyttet ut ;-)
Først og fremst skaff seg hjelp! Det er en tøff og vanskelig prosess å få noen ut. Men at du bør si opp umiddelbart, om du får lov ifølge kontrakten, virker jo innlysende på meg.
Et annet tips om du sliter litt med å være hard, er å bruke et firma som står for utleieforholdet. De tar ca 1 mnd husleie og 10% av inntekten. Men som regel sørger de for høyere inntekt enn det du synes du kan ta. Men sørg for du velger et med god omtale.
Lykke til ;-)

Skjult ID med pseudonym Huseier ti. 16 aug. 2011 23:50

Jeg har ukentlige spørsmål om leiligheten, også firma som ønsker å leie den så å få inn nye folk er ingen problem.

Reglene er jo der dei, vi har skikkelig kontrakt og 3 mnd gjensidig oppsigelse, alt står klart og tydelig også at jeg kan si opp kontrakten ved mislihold,

Men jeg lurer på om jeg etter to år kan justere leien etter hva prisen på markedet er, eventuelt hvor mye jeg kan øke husleien med??