Alle innlegg Sukkerforum

Nasjonale prøver (og Oslo)

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 19:48

Jeg ble nokså sjokkert og irritert når min 4-klassing ikke skulle ha idrettsdag på skolen i fjor. Grunnen var at han og klassetrinnet måtte pugge på nasjonale prøver. En kamerat av meg fikk bekymringsmelding fra skolen og spørsmål om dysleksi (en annen Osloskole), fordi de ikke syntes datteren hans leste fort nok. Han syntes dette var merkelig, da hun sluker bøker på egen hånd hjemme. Etter halvannen times tester og samtaler hos PPT, fikk han beskjed om at hun lå nokså nøyaktig på gjennomsnittet for alderen. Det er mas og kjas uten like, for å score på prøver med heller diskutabel verdi (kritikk mot modellen: http://www.forskning.no/artikler/2011/mai/287473).

Jeg vil påstå følgende.

1. At norske skoleelever gjentatte ganger kommer på topp i forhold til oplevd trivsel, er et kvalitetsstempel for norsk skole, og et mye bedre måleinstrument enn nasjonale prøver.

2. Skolen former elevene som mennesker. Det er oppgave nummer 1, og langt viktigere enn pugging.

3. Norske arbeidstagere er ettertraktet internasjonalt. De blir bl.a foretrukket som offiserer på både cruiseskip og innen annen skipsfart. Årsaken er at nordmenn er SELVSTENDIGE. De tar ansvar i mye høyere grad enn arbeidstagere fra en del andre steder. Dette henger sammen med både norsk kultur og norsk skole. Hvis norsk skole var så dårlig, hvordan har det seg at vi har verdens ledende offshoremiljø? Henger ikke på greip.

4. Norge må konkurrere på det vi har som fortrinn. Vi kan aldri konkurrere med det vanvittige puggefokuset de har i bl.a Asia. Vi må konkurrere på selvstendighet, samarbeidsegenskaper og ansvarliggjøring. Dette må også avspeile seg i skolevesenet.

5. Den politiske ledelsen i Oslo er mer opptatt av å finne håndfaste “bevis” på egen fortrefflighet, enn de er opptatt av læring og barnas beste. At Osloskolen scorer høyt, skyldes ren pugging rettet mot prøvene, og ikke en høyere standard enn i resten av landet.

6. Nasjonale prøver slik de praktiseres i Oslo, bidrar til stigmatisering av de svakeste, er ekskluderende, og skaper skoletapere

7. Elevene føler de blir målt. Det er feil. Det er skolen og lærerne som blir målt. Dette kommuniseres aldri til elevene.

Jeg har lagt frem en del påstander. Kjør debatt!

(kvinne 48 år fra Vestfold) ti. 23 aug. 2011 19:51 Privat melding

Voksen for president !

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 19:54

Jeg spurte deg, VoksenMann, i et annet innlegg om hvordan det gikk med den damen og deg selv (hun som dedikerte et innlegg til deg)? Beklager om dette forstyrrer tråden din, men ble litt nysgjerrig!

(mann 41 år fra Rogaland) ti. 23 aug. 2011 20:01 Privat melding

Hvor har du det fra at det er et puggefokus i Asia? Jeg har nemlig forstått at det er motsatt.

Ellers har jeg generelt motsatt oppfatning av norske elever, norsk utdannelse og norsk arbeidskraft enn deg, VoksenMann. Muligens med unntak av skipsfart og andre maritime yrker; det kjenner jeg lite til, men ville gjettet at det kunne blitt forklart med ordet "arv" bedre enn noe annet.

Nordmenn, generelt, er kravstore og bortskjemte. Ikke hardtarbeidende og ærgjerrige.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 20:06

Hehe j20, trodde jeg elegant greide å snike meg unna det spørsmålet?:) Jeg er nå fortsatt her. Jeg synes det blir litt galt og utleverende for de jeg måtte møte, å gi referat til hele sukkerfolket. Jeg kan si hun var en bra dame med guts, personlighet og fin rumpe (håper det ikke er å gå over streken 365!). Mer enn det får du ikke ut av meg :)

(mann 32 år fra Hordaland) ti. 23 aug. 2011 20:06 Privat melding

"3. Norske arbeidstagere er ettertraktet internasjonalt. De blir bl.a foretrukket som offiserer på både cruiseskip og innen annen skipsfart. Årsaken er at nordmenn er SELVSTENDIGE. De tar ansvar i mye høyere grad enn arbeidstagere fra en del andre steder. Dette henger sammen med både norsk kultur og norsk skole. Hvis norsk skole var så dårlig, hvordan har det seg at vi har verdens ledende offshoremiljø? Henger ikke på greip."

Generelt så driter firmaer i offshore-sektoren (da tenker jeg på sjøfartsbiten) på kva slags kultur, oppdragelse og ansvarsfølelse man innehar. Standard på alt bortsett fra Supply, Ferger og noken slepebåter, er at det er AV OG TIL er ein Norsk kaptein og muligens Chief ombord. Resterende er i all hovedsak Fillipinere, Indere og Russere. Dei kan gå for 1/3 del av lønna til en Nordmann då økonomi/fortjeneste i 2011 er det som betyr noke.

I andre sektorer, på land, som får medieomtale blir slike ting kalt sosial dumping. I sjøfart anno 2011 kalles dette standard.

klistrer det siste du sa her, kor det passer bedre; "Henger ikke på greip"

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 20:14

Heine86, skrev offiserer. Har bl.a en kamerat på cruisebåt. Han hever høy lønn og forteller meg at skandinaver blir foretrukket som offiserer, på tross av at de er betraktelig dyrere enn russere, filippinere og andre. Tror også det er en god del nordmenn i City og i finansmiljøer i statene, men det er ikke helt mitt felt, så der får andre komme med mer informasjon.

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 20:15

Hehe, joda. Nysgjerrigheten følger med til personligheten min :-)

Hvor gammel er du da?

(mann 32 år fra Hordaland) ti. 23 aug. 2011 20:22 Privat melding

Joda, fullt klar over det. Du benytta deg av ein "bl.a." foran der, som kan indikere at du skulle meine andre enn offiserer og. Derfor eg syns det burde belyses litt meir inngående, då eg sjøl jobbe innenfor sjøfart. SÅ store som me Nordmenn var innenfor sjøfart som me var for 20-30-40 år siden er me dessverre ikkje lengre, i all hovedsak pga av sosial dumping og fortjenestejag. Faktisk er me i meir eller mindre grad ein utdøande rase, der offiserer og noken få andre klarer å klamre seg til dei siste "nisje" delene av sjøfart som er igjen for Nordmenn.

Den dagen Supply åpnar for utlendinger (er i all hovedsak Statoil o.l som holde igjen der), så skal man etter alt å dømme kunne telle Norske sjøfolk på ei hand.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 20:27

j20, leste du ikke den orginale tråden da? :) Jeg er 39, trebarnsfar og bor i Oslo. Store brune balkanøyne har jeg også!

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 20:30

Hehe, det vil si at du var 19 år da jeg ble født!

Grunnen til at jeg spør, er rett og slett for å teste deg litt ;)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 20:31

Heine86, storhetstiden er over. Men vet om flere som ikke har maritim tilknytning i utgangspunktet, men som har fått seg karriere på sjøen. Kameraten min var en halvstudert røver som aldri gjorde ferdig ingeniørstudiet, fordi han ville på jordomseiling istedenfor. Mitt intrykk er at nordmenn har et godt rykte som pålitelige arbeidstagere i utlandet. Ikke som kroppsarbeidere, men i ansvarlige stillinger.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 20:33

Test i vei j20! Utfordringer er alltid morsomt :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 20:35

Du er ikke inspirert av Kvinne81, vel?:)

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 20:37

How so? Hun er vel nærmere din alder enn det jeg er. Og når man er 39, har man vel nogelunde sluttet å gå etter 20 + åringer.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 20:44

Blir galt uansett hva jeg svarer :) Om jeg sier øyenen noen ganger ramler ut av hodet på meg, og at noen unge jenter kan være så søte at jeg tror jeg dør - får jeg 30+ mafiaen etter meg med brennjern hvor det står Sugardaddy og gris. Om jeg sier du er for ung for meg, innrømmer jeg noe jeg ikke er klar for å innrømme ennå. Da velger jeg heller å leve i blissful ignorance :)

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 20:48

Har jo også fulgt litt med på innleggene dine, må si du skriver deg selv til å være en attraktiv mann. Høres merkelig ut? Det samme syns jeg.

Men jeg kan også godt forstå de eldre mennene, som syns yngre jenter er spennende. Allikevel tror jeg aldri det hadde virkelig fungert med noen som har så stort gap i aldersforskjell.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 23 aug. 2011 20:53

Jeg bryr meg ikke så mye om hvem "utlandet" prioriterer til å styre et skip i denne sammenhengen.

Selv om jeg kan lite om nasjonale prøver i skoleverket, synes også jeg at fokuset slike skaper går i retning som jeg slett ikke er sikker på skaper verken en bedre skole eller en bedre skolehverdag for hvert enkelt barn.

Men så er også jeg av den formening at barn har ulike læringskurve og helt ulike kvaliteter og evner. Modenhet i forhold til alder, persepsjon og evne til å tilegne seg kunnskap er heller ikke strømlinjeformet for hvert enkelt barn.

Det er vel en kjennsgjerning at Norge ligger et par år bak f.eks India hva gjelder nivået på barn generelt i f.eks matte. Men hva så? Skoler er bygget opp forskjellig. Jeg synes det er ok at ting tar tid og synes det er masse flott i den norske skolen. At man utelukkende måler prestasjon i realfag synes jeg blir en trist vei å gå...

(Korrekt, dette har jeg ikke mye peiling på. Men synse kan jeg på et sukkerforum!)

Skjult ID med pseudonym Jenta18 ti. 23 aug. 2011 20:57

Voksen you are my hero ^_^

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:02

Tror nok det var mye lettere i "gamle dager". Da var livsløpet og rollene lagt. Ville følt meg litt dum på fest med bare 20 åringer som snakker om hva de skal studere, eller hva de skal bli. Men folk er individuelle. Noen føler seg mer bekvemme i "voksne miljøer". Tror det er lettere å få innpass oppover og få noe ut av det, enn å gå inn i miljøer bestående av mye yngre mennesker. Selv går jeg ikke rundt og jakter på 20-åringer. De aller fleste vil jeg nok føle har for stor avstand til meg i modenhet. Samtidig kan jeg sikkert finne på å forelske meg i en 20-åring, for det er ikke noe jeg styrer. Høres merkelig ut?

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:06

Søtstoff, er Jenta18 deg? :) Ikke noen vits i å gjøre meg mer innbilsk enn jeg allerede er! Datteren min sa noe fint til meg her for en stund siden. Hun klappet meg på magen og sa "du er full av kjærlighet du, pappa". Har bredt spekter for å like gode varme mennesker.

Skjult ID med pseudonym Jenta18 ti. 23 aug. 2011 21:08

Jeg er søt...men ikke Søtstoff. :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:12

Hehe, skal vi møtes på Sognsvann så tar jeg med brus, godteri og ballonger? :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:12

Sorry! Måtte bare :)

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 21:12

Hvis jeg skal bruke eksempler for deg da, VoksenMann, så har jo Demi Moore faktisk 28 år eldre enn sin nåværende ektemann (lurer på om de fremdeles er gift), Jan Thomas er med en på ca min alder, og der er det jo stoor aldersforskjell. Man kan,om du sier, ikke styre hvem du forelsker deg i.

Og selv om jeg er kun 20, er jeg mer på bølgelengde med de som er eldre. Men allikevel er jeg som en normal 20-åring, men er bare litt eldre mentalt.

Dette er jo off topic, da! Big time.

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 21:14

så ER jo Demi Moore*

Skjult ID med pseudonym Jenta18 ti. 23 aug. 2011 21:14

Jeg er kun 18, men mye eldre seksuelt ;-)

Skjult ID med pseudonym Diaz ti. 23 aug. 2011 21:16

...........makan til avsporing av noe som kunne vært en fin debatt!!!!
Jaja. Tråden var jo ikke grønn!

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:23

Hehe, sorry Diaz :) Du må gjerne diskutere og debattere det opprinnelige innlegget! Kan jeg velge mellom nasjonale prøver, og pirrende erting fra ungmøyer, vel :)

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 21:28

Ungmøyer, faktisk. Hvis du skulle beskrive utseende ditt, VM, hvordan hadde du gjort det?

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:30

PS* Jenta18, jeg er også mye eldre seksuelt :)

Skjult ID med pseudonym Jenta18 ti. 23 aug. 2011 21:31

Voksen ser ut som Ashton Kutcher, eller?

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:31

Hmm, det var kanskje feil ting å si?

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:38

Hehe Jenta18, tror ikke jeg er så kjekk, men fargene stemmer for så vidt :)

Eneste jeg synes jeg kan minne om, er Kim Bodnia når jeg har skjegg. Men ser nok en del snillere ut en ham :)

Skjult ID med pseudonym Lady ti. 23 aug. 2011 21:39

@ VoksenMann

Skjerp deg nå eller så må du sitte igjen etter skoletid:))

Skjult ID med pseudonym Jenta18 ti. 23 aug. 2011 21:41

Lady er sikker også mye eldre seksuelt hehe
Jeg drømmer om en vakker dag å muligens få treffe Voksen Mann

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:41

Hehe Lady, ikke vær sjalu :) Kanskje du greier å finne meg? :)

Skjult ID med pseudonym Lilljanne ti. 23 aug. 2011 21:43

Om enkelte skoler i Oslo skårer høyt på nasjonale prøver, da kan det ha sammenheng med at noen skoler ikke lar alle elever ta den nasjonale prøven. Enkelte elever som har vedtak o.l kan fritaes, og dermed blir det "pyntet" litt på rasultatet. Det er ikke til å komme unna, at noen skoler øver spesielt på enkelte ting og prøven, med det mål å få et høyt resultat. Mens noen skoler lar samtlige elever ta prøven, og lager ikke noe stort nummer av at noen kan slippe prøven....da blir det gjerne til at hele klassen tar den samlet. Dermed må slike nasjonale resultater tolkes litt ut i fra, at det er ulik praksis før slike prøver gjennomføres. Jeg har bare vært borti, at de får øvelse i hvordan oppgavene skal løses i forhold til nasjonale prøver. Men ikke å øve til den. Og jeg er nok ikke for, at idrettsdager skal vike pga prøven pga slike dager pleier å være en positiv opplevelse for unga.

I forhold til at barn leser mye, så trenger det ikke alltid være nok å lese mange bøker. Barn testes ikke bare på lesehastigheten, men det testes også leseforståelsen. Derfor bør barn bli mye lest for av foreldre fra de er små og la de få trening i å gjennfortelle innholdet. Mange foreldre er virkelig flinke med å lese for sine barn og høre de i lekser, men vi ser at fra ca 5 klasse daler litt interessen for lesing. Og ofte er det gutter som ikke gjør det like bra på tester i lesing. Men det gjelder både for hjemmene og skolen å finne bøker som interesserer barna...slik at de fortsetter å like å lese. Men elever som leser mye og har en god forståelse, kan faktisk bruke lang tid på en tekst. Noen ganger kan det bunne i at de ikke stresser, men liker å lese langsomt. Mens noen faktisk sliter med et langsommere arbeidstempo, men da kan man ofte se det relatert til andre oppgaver elvene gjør. PPT kan faktisk være behjelpelig til at de for ta test på sykehuset, slik at slike vansker kan oppdages. Det trenger nødvendigvis ikke for å få en diagnose , men være en hjelp til å avdekke en vanske barnet har. Dermed kan skolen bedre tilrettelegge undervisning for eleven, og foreldre kan få nyttige tips til hvordan de kan hjelpe barnet hjemme.

Nå ble det litt langt skrevet her, men jeg ville bare si det kan være nyttig å få hjelp fra PPT. Og så er jeg enig i "voksenmann", med at trivsel er viktig i skolen. Den må ligge til grunn før i det hele tatt læring kan skje. Samtidig står lærerne på i skolen og gjør mye bra, men vi må jo stadig utvikle oss som pedagoger.

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 21:46

VM; kan profiler med lavere match enn 70, fremdeles se profilen din?

Skjult ID med pseudonym Jenta18 ti. 23 aug. 2011 21:48

J20
Du var litt eldre mentalt sa du?

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 21:52

Altså, jeg mente forsåvidt om du har den "blokkeringen". Dårlig formulert spørsmål, bare :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:52

Liljanne, det jeg prøvde å få frem med eksempelet, er at det er til dels hysteriske tilstander i Osloskolen. Jenta det er snakk om, har en mor som jobber i bokbransjen, og har blitt til dels flasket opp med bøker. Fokuset på de nasjonale prøvene virker for meg ekstremt og lite produktivt. Det tar vekk fokus fra trivsel, inkludering og positiv læring. Alle trinn i skolen måles opp mot prøvene, og de som i siste hånd må ta på seg stresset, er elevene. Fra tidlig, tidlig alder skal nasjonale prøver være fokuset for barna mine? Ikke gleden og viktigheten av læring. Synes det er helt forkastelig.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:53

Blokkerer ingen jeg. Alle kan få titte.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 23 aug. 2011 21:54

Enig....snakk om å ødelegge sin egen, konstruktive tråd. Men da var det kanskje ikke så viktig likevel...

Dumt. Jeg melder meg ut :-)

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 21:57

Det eneste er jo å finne profilen din da, VoksenMann. Du bruker pdeudonym, så det er forsåvidt ikke lett å vite hvem du er. Hint?

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 21:59

Slutt da Z! Ikke surmule. Må gå an å føre flere samtaler vel? Vi har sittet og bullshittet sammen på andre tråder, vi også?

Jeg kan si noe til deg, fordi jeg tror du er inne på noe viktig. Det viktigste ungene lærer bortsett fra å være skikkelige mennesker, er teknikker for å løse opgaver og tilegne seg kunnskap. Det er verdt så uendelig mye mer enn pugging.

Skjult ID med pseudonym Lilljanne ti. 23 aug. 2011 21:59

Du har nok rett i at skoler i Oslo sikkert har et for stort fokus på de nasjonale prøvene. Det tror jeg både har sammenheng med at vi etter PISA blir sammenlignet med andre land, da spesielt Nederland. Og ikke minst at det har vært offentliggjort resultater fra ulike skoler der (tror noe lå ute på nettet før), slik at enkelte skoler kan få et dårligere rykte og foreldre ikke vil ha barna sine i de skolene.

Skjult ID ti. 23 aug. 2011 22:00

OMG. Der mista "VoksenMann" troverdighet. Flørte med ei på 20 er nedtur og gammel gris :(

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 22:01

Lilljanne, har hørt at skolene har begynt å bruke egen plassering som "innsalgsargument" overfor lærere de ønsker å rekruttere.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 22:03

Jaja, skjult ID. Måtte vel komme. *sukk*. Skal slutte å flørte jeg. Skjønner dette ble for mye gitt. Utrolig så provoserende.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 22:04

Jeeesuz

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 22:07

Sukk...

Og jeg ser hva du prøver å gjøre der, VM ;-) du får ikke unngått spørsmålet mitt om hint!

Skjult ID med pseudonym Z ti. 23 aug. 2011 22:07

Ler...surmuler da ikke jeg, VoksenMann. Forskjell på manglende interesse og surmuling :-)

Skjult ID med pseudonym Jenta18 ti. 23 aug. 2011 22:07

Skjult ID

Jenta20 er keen på VoksenMann, han er uskyldig :)

Jenta20

Jeg kan gi deg et hint....det koster noe, hva vil du betale?

Skjult ID med pseudonym R2_D2 ti. 23 aug. 2011 22:10

Det jeg husker fra skoletiden(etter barneskolen), var dårlige lærere og dårlig trivsel. Mulig det varierer fra sted til sted, men på mitt hjemsted var det helt elendige lærere....både på ungdoms skolen og videregående. Når hovedlæreren på videregående som har deg i de fleste fag ikke gjør annet en å sitte å lese fra en bok HELE tiden, så er det ikke mye vits å møte opp....gikk jo som det måtte det....med å sovne i timen nesten hver dag.
Hvordan skal man liksom klare å holde seg våken med sånne lærere....

Barneskolen var gøy, bortsett fra alt for dårlig fokus fra lærere på å hindre erting og plagsomme drittunger fra de siste trinnene når man var i de første trinnene. var nok ikke en god ide å ha 6 klassetrinn som brukte samme lekeplass i pausene. Lærerene var gode, i det minste..

Gikk 1 år på IT akademiet, og kvaliteten på lærerene fra de i ungdoms skolen og videregående var enorm. Så utrolig mye bedre. Der fikk man i det minste inntrykk at de brydde seg om elevene sine.

Skjult ID med pseudonym R2_D2 ti. 23 aug. 2011 22:12

Matte var mitt sterkeste fag ved siden av engelsk i barneskolen, og jeg var ferdig med matteboken da resten av klassen fremdeles var halvveis igjennom den. Så kom jeg til ungdoms skolen. Der hadde de en lærer som var kjent for å være veldig flink i matte...problemet var at han hadde null peiling på å lære bort, så der gikk de matteprøvene i dass...

Skjult ID med pseudonym Lilljanne ti. 23 aug. 2011 22:16

Jeg ville ikke baserte meg på om jeg ville takke ja til en jobb basert på de resultatene. Skal jeg takke ja til en jobb, så er det trivsel med arbeidskollegaer som er avgjørende:)

P.S. Og ellers får du flørte og holde alle "kanaler" oppe, er jo litt defor vi alle er innpå her:) 20 er vel ikke så ungt.....er iallefall ikke 18, he, he;-)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 22:27

Tror 18 lar seg gange med to... Lilljanne. Jeg har vært på date med både en på 20 og en på 44. Fantastisk flotte damer begge to. Sist bryllup jeg var i danset jeg og flørtet med brudgommens tante (alder uviss). Det var gøy og det var uskyldig. Velger å treffe de menneskene jeg synes virker interessante. Har heller ingen lagt livsplan. Kommer aldri til å la andre fortelle meg hva som er sømmelig og riktig. Tror ikke jeg er 20 selv, og føler ikke noe behov for å bevise noe som helst.

(kvinne 27 år fra Telemark) ti. 23 aug. 2011 22:29 Privat melding

R2_D2, gikk du på skole i Oslo?

Jeg har også noe samme oppfatning som deg. Jeg hadde kultur og kommunikasjon i 2. klasse på vgs, hvor læreren hadde teori i hver eneste time. Det var en sjelden gang vi fikk bruke datarommet eller utforske faget til det ytterste. Da vi fikk ny lærer i samme faget året etterpå (3. året), var læreren mye mer opptatt av at vi skulle forstå og utvikle oss i faget. Poenget mitt er at læremetodene som blir brukt i skolen i dag varierer veldig fra person til person. Det er ikke nødvendigvis lærerne det er noe galt med, men selve utdanningen for lærere som skal jobbe i barne-og ungdomsskolen. Noen burde ikke vært lærere i det hele tatt, da de ikke klarer å undervise ordentlig slik at faget kan bli interessant og man blir motivert.

Jeg har vært relativt heldig med skolene jeg har gått på, men har også sett noen som virkelig ikke klarer å verken få respekt eller forståelse fra dagens ungdom. Dette kan derfor gå utover læremetodene de bruker.

Og det voksenmann skriver i innlegget sitt, i punkt nr. 6, stemmer i flere forskjellige arenaer. Her om dagen så jeg en nyhetssending hvor de "flinkeste" innen musikk fikk gratis skolegang videre (eller stipend, husker ikke), men de som ikke lå på det samme musikalske talentet, måtte gå som vanlig. Jeg kan se hvorfor man gjør dette, for å gi de som "ikke gjør det så bra" noe å strekke seg etter, men det blir også feil når noen kan føle seg nedprioritert og ikke får den oppmerksomheten de behøver.

Utover det, tror jeg faktisk de som underviser på høgskoler, universitet osv, har mye mer fokus på at elevene skal lære, og ta mer ansvar.

Skjult ID med pseudonym The One ti. 23 aug. 2011 22:35

Hvis man ikke har nasjonale prøver lurer jeg på hvordan man skal fange opp om barnet ditt ligger for dårlig an i et fag, ei heller om skolen eller enkelte lærere må/burde revurdere hvordan ting blir gjort. Snakket for litt siden med en kompis av meg, han er lærer på en ungdomskole. Han sa at det var en kjennsgjærning at elevene de tok imot fra en barneskole var betydelig dårligere i matte en den andre barneskolen skolen tar imot elever fra.
Det er klart at det kan være et problem at lærere retter undervisningen mot ¨takle de nasjonale prøvene best mulig, men på den annen side gjør man det bra på de prøvene uten å jukse har man jo oppnådd det man ønsker. Nemlig å bli god på kjernefagene.

(mann 34 år fra Buskerud) ti. 23 aug. 2011 22:38 Privat melding

Nei skolen jeg gikk på var på et sted med ikke mer enn 5000 innbyggere :)

Men tror uansett jeg ville likt meg bedre på skolen i dag enn jeg gjorde på den tiden. Ikke på grunn av lærerne, men siden man får bruke PC nåtildags ;P

Tror det er stor forskjell i hvordan det var å gå på skole da jeg var på ungdomsskolen og videregående i forhold til da du gikk der. De 7-8 årene hadde vel mye å si på PC tilgjengelighet, selv om du da hadde han huleboeren det ene året. PC var fremdeles ganske nytt da jeg startet på videregående(PC i seg selv var ikke nytt, men det at den begynte å bli mer vanlig for folk å ha i hus).

og det med "premie" til de som gjør det bra er jo bare fint, da. Da har man ihvertfall en form for motivasjon til å gjøre det bra selv om lærerne er elendige.

Skjult ID med pseudonym neptun ti. 23 aug. 2011 22:44

@The One
Kartleggingsprøver er noe helt annet enn nasjonale prøver. Nasjonale prøver har blitt en konkurranse der skolene konkurrerer om å bli best. Min mor jobber på en barneskole på Oslo øst, som ikke er blant dem som scorer dårligst på prøvene. Men hun forteller også om hvordan de svakeste elevene blir fritatt fra de nasjonale prøvene. Man kan jo spørre seg om hvorfor. Man vet hvor elevene står - man trenger ingen nasjonal rangering for å bevise det, man trenger tiltak for å inkludere dem.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 22:45

The One

Ser poenget ditt. Jeg tror eneste måten måtte være et testsystem hvor det er vanskelig/umulig å pugge på forhånd. Eventuelt måtte man forventet at også høyrestyrte kommuner respekterte hensikten med nasjonale prøver. Dvs. behandlet dem som en slags lakmustest og et nyttig verktøy - ikke som et politisk middel, og en måte å sende skolen tilbake til 50-tallet på.

(mann 47 år fra Oslo) ti. 23 aug. 2011 22:47 Privat melding

Nå har ikke jeg barn, så føler meg kanskje ikke helt kompetent til å uttale meg om utdanning i grunnskolen, men for meg har alltid utdanning handla om en balansegang mellom såkalt objektiv lærdom og inspirasjon til kreativ tenkning.
For å ta min egen utdanning: Mine år på musikkhøyskolen i Stockholm var mye prega av at vi som kunstnere skulle tenke selvstendig og kreativt. Dette var vel og bra, men for min egen del følte jeg ofte at manglende basiskunnskap på mange felter hemma denne kreativiteten. Da jeg fortsatte studiene i Wien falt mange av disse brikkene på plass siden dette var en mer tradisjonell skole med klare retningslinjer for hva vi skulle gjennom og mange konkrete svar. Dette føltes befriende, men etterhvert også hemmende. Så da jeg kom tilbake til Stockholm, følte jeg meg igjen friere, nettopp fordi jeg hadde en større faglig tyngde på mange områder.
Dette er kanskje på siden ettersom det gjelder voksenopplæring, men jeg for min del tror denne kombinasjonen alltid er viktig.
Fra mine år som skolekorpsdirigent husker jeg også at følelsen av å MESTRE noe alltid var det som trigget ungenes motivasjon. Så er vel diskusjonen hva denne mestringen skal bestå i og hvordan man når fram dit. :-)

Skjult ID med pseudonym Z ti. 23 aug. 2011 22:53

http://www.dagbladet.no/2011/08/23/nyheter/skole/innenriks/skolepolitikk/utdanning/17790907/

Skjult ID med pseudonym Lilljanne ti. 23 aug. 2011 22:55

@Voksenmann
Fillern, nå klarte jeg å slette masse jeg hadde skrevt før jeg fikk sendt!!!!

Men jeg har vel forandret mitt syn litt på alder, da etter det jeg har lest her på, i diskusjoner og sett at det kan funke for noen med stor aldersforskjell. Men noen vil jeg uansett alltid kalle en gammel gris, og det er sånne som får seg langt yngre jenter som de ikke hadde klart å få hadde det ikke vært pga de jentene ikke har noen annen valg/ser noen annen utvei, desverre:(

Det var sikkert det slipset ditt som gjorde susen i bryllupet:) Selv kan jeg ikke tenke meg noen som er for ung, da det ikke er der jeg er i livet og jeg vet jeg kommer sannsynligvis til å bli for sterk overfor en for ung person. Jeg har nok ikke datet noen på 20, men litt yngre enn det jeg søker her...bare jeg viste ikke alder på han.

Skjult ID med pseudonym Lilljanne ti. 23 aug. 2011 22:58

@neptun
Du tok ordene mine her. Det er mange andre måter å kartlegge elever på, slik du sier.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 23:03

Hehe Lilljanne, kjedelig å miste en lang tekst! Jeg følger teorien om at man kan gjøre som man vil, så lenge man er snill, og ikke skader eller sårer noen andre. Jeg prøver i hvert fall å handle slik, selv om jeg greier å tråkke i baret, og si og gjøre dumme ting rett som det er. Synes det er synd når folk blir mer opptatt av hva andre gjør, enn av å få mest mulig ut av sitt eget liv.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ti. 23 aug. 2011 23:08

Kjempebra sak Z! Godt å høre det fra en lærer i Osloskolen.

"«Påfallende», skriver Marsdal om at over 62000 norske grunnskoleelever anslås å ha blitt henvist til pedagogisk-psykologisk utredning i skoleåret 2010/2011. Det er nesten en dobling på fire år."

Min kamerat sin datter, går rett inn i den statistikken. Bortkastede ressurser, og sykliggjøring av helt normale barn.

Skjult ID med pseudonym j20 ti. 23 aug. 2011 23:59

Sovnet du, VM?

Skjult ID med pseudonym VoksenMann to. 1 sep. 2011 13:02

Lærerne vil avskaffe nasjonale prøver

Hele sju av ti lærere vil avskaffe de nasjonale prøvene i grunnskolen på grunn av utidig press og dårlig læring.

http://www.dagbladet.no/2011/09/01/nyheter/innenriks/skolepolitikk/utdanning/17911978/

Skjult ID med pseudonym quickly to. 1 sep. 2011 21:52

Kunnskapsnivået i norsk skole er så lavt at både elever, lærere og foreldre er enige om at nasjonale prøver er en dårlig idë.

Skulle nasjonale prøver framstå som en ikke-trussel måtte skolen lære folk noe og elevene måtte sittet igjen med et netto, læremessig utbytte. Det gjør de åpenbart ikke.