Alle innlegg Sukkerforum

Menn og empati

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym McCloud on. 7 sep. 2011 08:48

Kan noen bekrefte eller avkrefte at de ikke er så flinke med dette?

Fra Wikipedia:
Empati er evnen til å forstå en annens sinnstilstand eller følelser.
Empati er således ikke bare evnen til å se om noen er glad eller trist, men innebærer også evnen til å forstå andres motiver for handling samt deres verdier og holdninger.
Et viktig moment i empati, som skiller det fra egosentrisme, er at man opplever de andres motiver, for eksempel, som deres, og ikke bare sine egne; i empati kan andres motiver avvike fra ens egne.
(Må ikke forveksles med sympati)

(kvinne 51 år fra Akershus) on. 7 sep. 2011 09:07 Privat melding

"Den svenske filosof og psykolog Ulla Holm definerer empati som å fange opp og forstå et annet menneskes følelser og å la det være veiledende i kontakten med andre. Empati er med andre ord en prosess, der du for det første må leve deg inn i et annet menneskes behov, følelser og reaksjoner, og for det andre kan utvise forståelse. Men en forutsetning for å vise empati er at du kjenner deg selv godt og har klare personlige grenser slik at du ikke blander sammen dine egne og andres følelser." Ulla Holm har skrevet en bok om emnet som heter: Det räcker inte att vara snäll... Og det er nettopp det... Å være snill vil ikke si det samme som å være empatisk...

Jeg tror ikke menn, generelt sett, er dårligere utstyrt med empatiske evner enn hva kvinner er... Men vi snakker ofte forskjellig språk og empatien kommer ulikt til uttrykk :)

Kanskje litt på siden, dette, og ikke er jeg mann heller ;)

Skjult ID med pseudonym 1234 on. 7 sep. 2011 14:19

Autister og psykopater har ikke empati, pr. definisjon.
Jeg ble vel kalt psykopat av ei dame engang i min ungdom og føler meg ofte litt-over-grensen-til-det-normale autistisk.

Men er det noe jeg har til overs, er det så absolutt empati!
Så da er jeg vel bare teit, da. Alternativt har jeg ikke selvinnsikt.
Kniz.

Skjult ID med pseudonym Mort1 on. 7 sep. 2011 14:26

Når jeg jobbet som selger, fant jeg ut at jeg hadde særdeles stor grad av empati for kjøperne, noe jeg brukte i aller høyeste grad for å gjennomføre salg. Dette fungerte utrolig bra, da jeg hele tiden kunne spille på livstilstanden til personen som skulle få kjøpe produktet. Fungerte ikke det, gikk jeg over på sympati, noe som egentlig ikke er lov, men det funker så bra at selgere gjør det hele tiden.

I ettertid, altså etter jeg slutta i jobben som selger, har jeg hatt god bruk for min empati, særlig når det gjelder kontakt med det motsatte kjønn. Det å få ei jente til å føle at du forstår henne fungerer like bra i starten av hvilket som helst type forhold, som å finne klitoris en stund senere ;)

Skjult ID med pseudonym 1234 on. 7 sep. 2011 14:32

Det du drev med, Mort1, er ikke empati. Det er kynisk manipulasjon.
Hvis en er en empatisk selger, selger en ikke ting til folk som de ikke vet at de vil ha i utgangspunktet. Da ser en folks følelser og respekterer dem.

Skjult ID med pseudonym banditten on. 7 sep. 2011 14:39

Jaså @1234? Jeg mener nu godt at du kan være et empatisk røvhul nonetheless.

Skjult ID med pseudonym B-Boy on. 7 sep. 2011 14:47

Mort1: Skal si du har en underlig definisjon av empati. Det du forteller om her må jo være det stikk motsatte av empati. Når man "spiller" på empati, så tenderer man til å ha sosiopatiske trekk.

Jeg vet at selgeryrket krever en del av de som jobber med det. Man må legge noen hemninger fra seg om man skal kunne få lønn til å betale husleia, men vennligst ikke fremstill deg selv som en nobel person fordi du brukte kundenes livssituasjon til å få solgt på dem produkter de ikke trenger. Det er, som nevnt over her, kynisk manipulasjon.

Skjult ID med pseudonym useriøs on. 7 sep. 2011 15:04

Menn er genetisk sett "dårligere utstyrt" med empati, sånt er det bare. Dette er rett og slett fordi vi menn har aldri hatt behov for det fra FØR vi var homo sapiens, det vi menn har fått genetisk som ikke kvinner har er styrke og konkurranse instinkt.

Heldigvis så har de siste 100-200.000 årene gjort det slik at vi har lært oss det å føle empati, men det kommer aldri til å være på lik nivå som kvinner, akkurat som at kvinner aldri kommer til å være like sterke eller konkurransemennesker som menn.

Snakker da generelt her, finnes jo menn som er mer empatisk en kvinner og kvinner som er sterkere og mer konkuransedrevene enn menn. Men disse er untakk av "regelen".

Skjult ID med pseudonym Kverulante on. 7 sep. 2011 15:28

Hæ?

Det er jo kvinnfolk som ikke eier empati!
Mer egoistiske og selvopptatte mennesker skal man leite lenge etter, og når de påstår at de har empati så er det bare for å fremheve seg selv og spille på skyldfølelse slik at de kan tjene noe på det seinere... Svært skjeldent man møter et kvinnemenneske med empati, lever enda i trua og håper jeg møter ei her på sukker snart...

Skjult ID med pseudonym Tingeling on. 7 sep. 2011 15:37

Jeg synes vi skal dyrke de gode, gamle kjønnsrollemønstrene, jeg. Virkelig fremkjempe at Kvinner skal ha enerett på noen egenskaper, og at Menn skal ha enerett på noen egenskaper.
Jeg synes det er SÅ flott at forumfolket setter dette høyt på agendaen, og virkelig underbygger forskjellen på menn og kvinner. Jeg synes vi skal ha flere tråder som tar for seg dette, og en korrekt innfallsvinkel vil da være:
Kvinner er slik...blabla
Menn er slik...blabla.

For å løfte det opp til et begripelig og håndterbart nivå, som alle kan gjenkjenne seg i...foreslår jeg at vi ALLTID bruker ordet ALLE. Det vil da se slik ut:
Alle kvinner er slik...blabla
Alle menn er slik...blabla.

Og når vi i tillegg får slengt inn litt kvalifisert tankelesing i dette, kan vi også ta med hvordan ALLE menn og ALLE kvinner både tenker og føler. (Da vil det vel også komme tydelig frem at menn ikke føler, og at kvinner ikke tenker. Ja?)

*Da gjenstår det vel bare å fordele egenskapene? Hvem som har hvilke? Jepp! Og DET skulle vel være en enkel sak. ;-)*

Skjult ID med pseudonym Patsy on. 7 sep. 2011 15:47

Bare kvinnfolk tenker sånn som det der :p

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 7 sep. 2011 16:00

Tja Tingeling, feministbevegelsen har jo i høyeste grad tegnet et bilde av menn som mindre empatiske og mer utagerende og potensielt voldelige enn kvinner.

Dessuten er det en gjennomgangsmelodi på ønskede kvaliteter hos partner, fra kvinner her på forumet, at han er MANN. Tror kanskje ikke velutviklet evne til empati, er nummer én på lista over hva som legges i begrepet MANN. Derfor er det kanskje lov å spørre om ikke forventningene til mannsrollen er med på å definere opp hvordan vi oppfører oss? Hvis det å være MANN betyr å være bestemt, sterk, sikker og handlingskraftig, kan empati fort komme i annen rekke.

Skjult ID med pseudonym Mort1 on. 7 sep. 2011 17:53

@1234

Med en slik tankegang får du ikke solgt en dritt...

@B-boy

Definisjonen på empati har jeg da klar? Det er selvsagt manipulering. Men jeg ser ikke at dette er så forferdelig som du skal ha det til. Har aldri sagt jeg var nobel heller? En helt vanlig fyr med litt mer forståelse for hvordan folk tenker bare. Og det hjelper, ikke bare i selgeryrker, men ellers også :)

Skjult ID med pseudonym Z on. 7 sep. 2011 18:04

Nå skal jeg komme med en generaliserende påstand nesten 100% i Tingeling sin gate!

Jeg tror at menn har like mye empati som jenter. Men jeg tror muligens at mange jenter har noe mer sympati overfor andre, og at disse blandes sammen. Så tror jeg at mange menn har bedre utviklet evne til å både lukke øynene når de ikke orker å gå inn i ting, samt at de er litt dyktigere til å prioritere egne behov når de trenger det - fremfor å slite seg ut ved å koble seg for mye på andre og være empatisk.

Om jeg virkelig mener dette, vet jeg ikke enda. Men jeg smaker på denne påstanden om ikke annet...

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 7 sep. 2011 20:16

Z, er ikke enig med deg. Det er lett å være empatisk så lenge det ikke koster noe. Følelsesmennesker har en tendens til å snu på flisa når egne behov blir en del av ligningen. Jeg har mer respekt for riktige handlinger, enn riktige holdninger.

Skjult ID med pseudonym Z on. 7 sep. 2011 20:19

Jeg skjønner hva du skriver.....tror jeg. Men jeg er ikke helt sikker på hva du er uenig med meg i, VoksenMann...

Skjult ID med pseudonym banditten on. 7 sep. 2011 20:19

@Z - Jeg var en gang tvunget til at have min kusine boende hos mig i et par uger og hun havde ofte veninder med hjem. Efter at have hørt hvor onde kvinder er mod hinanden vil jeg nærmere sige at kvinder er bedre til at fake sympati/empati end vi mænd.

Skjult ID med pseudonym 1234 on. 7 sep. 2011 20:22

Mort1: En selger som handler (ironisk nok for en selger, ikke sant?) empatisk, får bare solgt det kunden vil ha. På tilbud.

Jeg får ellers ikke helt tak i hva du skriver til B-boy, men hvis du er flink til å "lese" andre folk og bruker dine evner til å oppnå egen, personlig gevinst, kom jeg på et nytt ord nå: svindler.
Du framstår i alle fall ikke som veldig empatisk. Men jeg kan absolutt ta feil!

Skjult ID med pseudonym blindebukk on. 7 sep. 2011 20:26

empati? ka er det.? :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 7 sep. 2011 20:28

At menn er dyktigere til å prioritere egne behov, Z. Det er en litt skjult måte å si at de har mindre empati på, og er mer opptatt av seg selv enn av andre.

(mann 41 år fra Østfold) on. 7 sep. 2011 20:29 Privat melding

Jeg ser på meg selv som en veldig empatisk person.
Det tror jeg andre gjør også. Er faktisk rimelig sikker på det.

:)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann on. 7 sep. 2011 20:29

Empati er når du har fått smake dirigentens stokk, og jeg trøster deg bukken :)

Skjult ID med pseudonym blindebukk on. 7 sep. 2011 20:44

vm..oki:) kjekt å vite hehe

Skjult ID med pseudonym Z on. 7 sep. 2011 20:48

Banditten
Ja, det tror jeg du kan ha rett i.....kvinner kan være ganske lunefulle og svinge med vinden.

VoksenMann
Nei, det er din måte å tolke det jeg skev. Det var ikke det jeg mente, og jeg bruker ikke å si ting "skjult".
Jeg synes det er topp å prioritere egne behov, og det har ingenting med grad av empati å gjøre.
Faktisk tror jeg menn kan ha et sunnere forhold til empati/sympati enn mange av oss kvinner kan.

.....men dette er ikke noen kjønnskamp. Selvsagt er det store, individuelle forskjeller blant kjønnene.
Og som sagt; jeg vet ikke engang om jeg mente det jeg skrev. Men jeg mente at det var verdt en tanke...

Skjult ID med pseudonym insomnia on. 7 sep. 2011 22:21

I det siste har jeg ofte tenkt over at gutter/menn er mye snillere med meg/andre kvinner, enn det andre kvinner (generelt) er. Men det å være snill er kanskje ikke det samme som å være empatisk?