Alle innlegg Sukkerforum

"Faktafokus"?

Vis siste innlegg
(kvinne 50 år fra Vestfold) fr. 7 mars 2008 16:21 Privat melding

Hva betyr egentlig løvbladet "faktafokus" på matchtreet? Jeg legger merke til at det er et løvblad der jeg ofte har rødt blad i forhold til andre. Hva ER det egentlig å være faktafokusert? Jeg sitter med en skummel følelse av at det å være lite faktafokusert kan tolkes som å ikke være så opptatt av hva som er sannhet og hva som er løgn. Men slik er det vel ikke?

Skjult ID med pseudonym femme fr. 7 mars 2008 19:03

Har det ikke med scoren på Faktaorientering og filosfoserinsk og undrende å gjøre?
Tenker på realister jeg (altså de fra NTNU og sånn), når jeg tenker på høyt faktafokus. Og sprituelle damer med abonnement på astrologi etc hvis faktafokus er veldig lavt. Men aknskje jeg er helt på bærtur.
Selv kunne jeg satt litt ut i begge ender, og da blir det jo på midten.

Skjult ID med pseudonym Sukker.no fr. 7 mars 2008 21:29

Er nok det siste vi har tenkt på ja. Hvis du vinner Trivial Pursuit er du typisk høy på faktafokus og hvis man ikke bryr seg om alt mellom himmel og jord, men kanskje er veldig filnk til å spille fotball i stedet så kan man ha lav på dette (uten å sette noen i bås. :)

(kvinne 49 år fra Hedmark) fr. 7 mars 2008 21:37 Privat melding

Tårnsvale.....må bare si at det nye bildet ditt er utrolig flott....du fremstår utrolig vakker:-)...*ikke i tråd med tema...men måtte bare si det*

(kvinne 50 år fra Vestfold) lø. 8 mars 2008 00:10 Privat melding

Tusen takk, sportylady. Byttet det i dag. (Muligens mot rådene til en og annen her inne ;-))

Hjelpe meg ... abonnement på astrologi og diverse??? Det er i alle fall IKKE meg. Tvert om: Jeg vinner Trivial Pursuit, rett som det er. Jeg vet mye om mangt. Men derfra til å betrakte meg som faktaFOKUSERT ... Jeg fokuserer ikke veldig mye på fakta i det hele tatt. Jeg er bare våken i timen og får med meg ting, nærmest uten å ville det.

Tror jeg må gå inn på den testen og endre litt igjen. Jeg vil ikke at folk skal tro jeg går på alternativ-messen og søker råd hos tarotlesere.

Skjult ID med pseudonym Leonis lø. 8 mars 2008 14:47

@ Femme Du hadde et godt eksempel :-)

Som hobbyastronom bare ler jeg av at de fleste astrologer bruker en tabell som ikke er oppdatert på 2000 år. De bryr seg så lite om hva en faktisk kan se med å rette en kikkert mot stjernehimmelen at de lager sine horoskoper uten å bry seg med at tidspunktet for når Sola faktisk står i de ulike stjernebildene er forskjøvet med ca en måned og konsekvent står å stjernebildet etter (f.eks jeg er visst Løve, selv om Sola faktisk stod i Krepsen), mens 'Slangebæreren' som er det 13nde stjernebildet Solen passerer er helt utelatt fra 'dyrekretsen' og står der 'Skytten' ifølge oldtidens tabell skulle vært (og min mor er Skytte/Slangebærer). Fenomenet 'pressesjon' som forskyver Jordas rotasjonsakse gjør at feilen blir stadig grovere og dette har vært kjent siden antikken...
http://en.wikipedia.org/wiki/Zodiac#Table_of_constellations_vs._zodiac_signs

Nåvel, et kjent fenomen at når mange har bestemt seg for at noe er komfortabelt å tro på, så vil de ha seg frabedt å skulle bli forvirret av fakta som peker på en annen konklusjon. Å forklare dette logisk er psykologenes utfordring...

Ja, jeg er også siv.ing fra NTH/NTNU. Likevel har jeg forstått at f.eks følelser vanskelig lar seg forklare med logikk...

Skjult ID lø. 8 mars 2008 15:36

Da havner jeg vel på midten, jeg da. Jeg som er en godt voksen mann som både vinner i TP og er litt opptatt av det alternative. Eller kanskje det har mer å gjøre med hvem jeg spiller TP med?

(mann 51 år fra Oslo) lø. 8 mars 2008 17:31 Privat melding

Leonis, bra innlegg, lærte noe nytt, en bra dag :-)

Men, er ikke så sikker på at følelser ikke lar seg forklare logisk. Du må bare se på de rette variablene. Foreldres kjærlighet til avkommet kan lett forklares med ønsket om å bringe genene videre for eksempel.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 8 mars 2008 18:37

Kit.
Mener du at forelskelse kan forklares? hvordan? Ren kjemi, fysikk og biologi?

Hvorfor kommer man over den ene man var forelsket i uken etter, men en annen kan klore seg fast i minnet år etter år?
Hvorfor får man hjertebank når man treffer enkelte ekser mange år etter, mens andre ganger tenker man: Har vi vært sammen? jo vi var visst det. Og egentlig var jeg visst veldig forelsket også, når jeg tenker meg om...

Synes alt for mye er for mystisk til å tro at det finnes en logsk forklaring på all menneskelig erfaring og følelelsliv.

Men om du er tyr eller tvilling bryr jeg meg derimot katta om. :-)

Jeg er relativt faktaorientert, men tror det eneste jeg kan vite sikkert, er at jeg ikke vet alt!

Skjult ID med pseudonym kit001 lø. 8 mars 2008 18:45

ikke alle forelskelser, men når det kommer til stykket er en meget rasjonell i valg av partner. Det er langt fra tilfeldig etter det jeg forstår. Det er langt fra den mystiske "sorte boksen" som vi liker å tro det er.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 8 mars 2008 18:56

Vi har fornuften som medhjelper og rettesnor for følelsene. Men fornuft og følelser kræsjer jo i blant ganske formidabelt. Hva vi velger å gjøre, (valg av partner osv), kan nok ofte forklares, men hvorfor vi føler som vi gjør - den er verre...

Skjult ID med pseudonym femme lø. 8 mars 2008 20:27

kit001
Tror det ligger mange forklarbare mekanismer i partnervalg ja, enten pysokologiske, emsjonelle eller biologiske, men rasjonelle? Nja.

Rasjonell er vel å ta litt hardt i når man hører om disse kvinnene som skriver til drapsmenn i fengsel - det er et vanlig fenomen. Det er tuftet på noe emosjonelt, enten omsorgsinstinkt, at de ønsker å bety noe eller mye for en som har ingen, hjelpe noen med sin godhet, eller de vil ha en fysisk aplhahann eller de vil ha en leader of the gang hvis fyren er av det kaliberet.
Men rasjonelt er det ikke.

Skjult ID med pseudonym femme lø. 8 mars 2008 20:29

Leonis, hahaha, det visste jeg ikke om astrologkart - men overrasket meg heller ikke stort.

Skjult ID med pseudonym kit001 sø. 9 mars 2008 10:52

femme, jeg er definitivt legmann på området, men med rasjonelle mente jeg her at faktorer som vil øke muligheten for ett sunt avkom som vil leve opp. Jeg ser at det kan være noe avvikende fra hvordan rasjonell vanligvis blir brukt.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv sø. 9 mars 2008 12:04

Tja, Kit..

Det er nok fortsatt noen forplantningsinnsstikter i oss som er med på å påvirke følelsene våre... Men vi er i dag mer sammensatte enn som så.

Problemet med mennesket er at det ikke finnes noen mal for livsførel og få innstinkter sammenliknet med dyrene.

Hos en bestemt fugleart vil hannen kun forplante seg og stikke av. Hunnen vet at det er slik. Hos en annen fugleart bytter foreldre på å ruge på egget og komme med mat til avkommet. Og hos andre fuglearter igjen, holder et par sammen hele livet og forblir ensomme dersom partneren dør.

Hos mennsker finnes alle disse variantene og flere til. Vi må i større grad VELGE hvordan vi skal leve... Og balansere fornuft, følelser og etikk så godt vi kan...

Skjult ID med pseudonym Leonis sø. 9 mars 2008 13:21

Lilleulv - filosofen Sokrates hadde en fin variant: "det eneste jeg vet sikkert er at jeg ingenting vet".

Kit001 - du har rett i at en må finne de rette parameterene, noe som kan være svært vanskelig og i det vi ikke vet er det rom for mystikk... Nåvel, for å sitere Benjamin Franklin: "Man is a rational animal. He can think up a reason for anything he wants to believe"
Med mindre en er religiøs så er menneskehjernen å anse som en stor datamaskin, som reagerer på kjemiske stimuli, prosesserer elektriske signaler og er basert på karbonforbindelser istedenfor silisium-halvledere. Antageligvis burde det da være mulig å programmere en haug med silisium-legeringer til å vise intelligens og følelser, men jeg frykter at de første spede forsøk raskt vil bli et psykotisk vrak i møte med mennesket, som HAL 9000 i Arthur C Clarke sin sci.fi historie 2001

Var det forresten noen som trodde et den berømte 'kjemien' var en metafor? For min del overlevde ikke den oppfattningen en flørt jeg hadde med en legestudent for noen år siden, og jeg tror vel dette er inne på en del av sannheten om forelskelse
http://en.wikipedia.org/wiki/Pheromones#Sex_pheromones