Alle innlegg Sukkerforum
Skjult ID on. 5 okt. 2011 22:20

Jeg har i flere år hatt kontoer hos DnB Nor, men da jeg ble singel og skulle kjøpe egen leilighet fikk jeg ikke tilstrekkelig lån hos dem, så jeg valgte en annen bank. Har i noen år spart noen kroner på BSU hos DnB. Mesteparten av egenkapitalen gikk med til kjøp av boligen, så nå da jeg driver og pusser opp valgte jeg å si opp BSU for å bruke pengene til oppussing. Nå har jeg fått brev fr DnB der det står at de melder fra til Skattekontoret da det er brudd på avtalen og oppsparte midler som tidligere har gitt skattefradrag må betales tilbake. Så bare lurer jeg: Hvorfor i hælvete skal jeg spare penger til bolig når jeg allerede HAR bolig, men måtte ty til annen bank fordi DnB ikke ville hjelpe meg med det? Og når pengene går til oppussing er vel det like nyttig som kontantinnskudd i boligen? Gir meg ende over... Godt det ikke er snakk om store beløpet, så det blir vel minimalt smell på skatten, men likevel! For en sær ordning!

Skjult ID med pseudonym Paraply on. 5 okt. 2011 22:24

Hehe. Den er kjip, men alvorlig talt, du må jo sette deg inn i betingelsene på produktene!

Skjult ID med pseudonym balansen on. 5 okt. 2011 22:26

Det høres jo litt rart ut. Jeg trodde at man kunne bruke bsu-pengene på oppussing av ny bolig. For sju år siden fikk jeg førstehjemslån i Nordea og tømte bsu-kontoen min i Nor. jeg tror jeg viste kjøpekontrakten, så var det null problem etterpå.

(mann 37 år fra Oslo) on. 5 okt. 2011 22:27 Privat melding

Hmm.. Jeg sa opp min BSU i forbindelse med bolig og det gikk helt greit selv om det var på tvers av banker. Bare møtte opp i banken og sa at jeg skulle kjøpe bolig og ville bruke pengene i forbindelse med det.

En annen merkelig greie, er at det virker som om folk kan fortsette å spare på BSU nå, selv om de har kjøpt leilighet. Greia der skjønner jeg ikke helt..

(mann 37 år fra Oslo) on. 5 okt. 2011 22:29 Privat melding

Altså, banken (og myndighetene) kan umulig vite om pengene brukes på oppussning eller på nedbetaling av lån/for å ta opp mindre lån når man kjøper bolig, så synes det er merkelig.

Høres nesten ut som banken er furten stikker kjepper i hjulene for TS, spør du meg..

(mann 37 år fra Oslo) on. 5 okt. 2011 22:30 Privat melding

@CreativOne: Stemmer. Når den er sagt opp, er det for sent. Men jeg trodde man MÅTTE si den opp if orbindelse med kjøp av blig. Det tror jeg ikke man må lenger.

Skjult ID med pseudonym Nerd on. 5 okt. 2011 22:32

1. BSU pengene kan bare brukes en gang
2. BSU pengene kan brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av gjeld på bolig

Nedbetal gjeld -> ta opp nytt lån etterpå...

"Sparebeløp og renter påløpt til og med det år skattyteren fyller 33 år skal etter vilkårene brukes til erverv av, eller nedbetaling av gjeld på ny fast bolig for skattyteren, jf. FSFIN § 16‑10‑4. "

Gå til skatteetaten.no og bli vis :-) http://www.skatteetaten.no/no/Handboker/Lignings-ABC/Kapitler/B/?mainchapter=162484#x162484

(mann 37 år fra Oslo) on. 5 okt. 2011 22:34 Privat melding

TS:
Fra artikkelen linket til over:
"Betingelsen er at pengene må brukes til å kjøpe bolig, eller til å betale ned gjeld på bolig. "

Si at du skal bruke de på å nedbetale gjeld.
Bruk de på det du vil.
Hvis noen spør, sier du at du brukte andre penger på oppussing.

Er helt umulig for myndigheter å se hvilke av dine penger som er brukt på hva.
Kan like gjerne være lønn du har brukt på andre ting.

(mann 40 år fra Oslo) on. 5 okt. 2011 22:38 Privat melding

Skatteloven er en god kilde til mye moro:
http://lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/all/nl-19990326-014.html#16-10

Samt forskriften some presiserer:
http://lovdata.no/for/sf/fd/td-19991119-1158-201.html

(mann 44 år fra Akershus) on. 5 okt. 2011 22:42 Privat melding

BSU er en spareform som er myntet ene og alene på sparing til boligkjøp. At du trodde du skulle få fordeler av denne uten å måtte møte din ende av avtalen er veldig leit, men dette er ikke akkurat noe sammensatt spareprodukt med innviklede regler ;)

Skjult ID on. 5 okt. 2011 23:33

Takk for innspill folkens! Skjønner jo at man ikke har en dritt å stille opp med, og jeg mener heller ikke at BSU er innvikla Tiwas, bare synes det er merkelig at man skal få tyn for å gjøre opp en konto når man 1) ikke får lån i den banken man har kontoen i (ergo får man ikke kjøpt noe bolig og det hele er helt meningsløst) og 2) at man ikke skal kunne bruke penga på noe som øker verdien på boligen, altså oppussing. Det er jo helt idiotisk å spare på BSU når man allerede har kjøpt bolig, da setter man vel heller de penga rett inn på lånet!

(mann 44 år fra Akershus) on. 5 okt. 2011 23:37 Privat melding

(Skjult ID ) - ons 5 okt 23:33: Det har ikke noe å si hvilken bank du får lån i og hvilken bank du tar pengene fra - så lenge du bruker det til boligkjøp. Det er en tvungen ordning for bankene som ble innført av regjeringen (?) for å gi ungdom en effektiv måte å spare til boligkjøp. Hadde du sagt til banken du fikk lån i at du ville bruke BSU-pengene fra DnB Nor hadde det vært helt greit, og det hadde blitt innrapportert til ligningsmyndighetene slik at du ikke ble straffet for bruken.

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 5 okt. 2011 23:49

@TS
Jeg kjenner flere som har fått lov å bruke BSU på oppussing. Dette varierer fra bank til bank.
Alternativet vil jo være å først nedbetale gjeld for å etterpå refinansiere.

Jeg har også flyttet BSU fra en bank til en annen uten problemer.

Jeg ble oppringt av banken ett halvt år etter jeg avsluttet min BSU, de lurte på om jeg ville opprette en ny en.
Spørs om bankene har ett veldig behov for penger :-)

Skjult ID med pseudonym uff to. 6 okt. 2011 00:21

Broren min fikk bruke BSUen sin til å kjøpe bil (etter å ha tatt opp lån og kjøpt bolig), uten noe styr fra banken. DnBNOR er forøvrig en drittbank.

Skjult ID med pseudonym 123 to. 6 okt. 2011 00:23

Det at du sparer BSU kvalifiserer jo ikke for (ønsket) boliglån :)

(mann 39 år fra Oslo) to. 6 okt. 2011 10:23 Privat melding

Min BSU er full, så det er vel bare å dumpe hele greia inn som nedbetaling på lån rett over nyttår.

Neon som har andre forslag til hvordan jeg kan få litt skattefradrag?

Skjult ID med pseudonym Tiwas to. 6 okt. 2011 10:25

Frankhj: Du kan gi dem til meg, så skal jeg gi deg pengene til å betale skatten for dem - pluss 1000 som "skattefradrag" :p

(mann 40 år fra Oslo) to. 6 okt. 2011 10:54 Privat melding

Verdens enkleste sak å løse - har ikke lest gjennom alle svarene - så det er sikkert gitt allerede:

Bruk BSU-pengene på nedbetaling - refinansiere lånet du allerede har med summen på BSU i den grad du trenger alle pengene til oppussing... Banken bør være smidigere enn det du opplever her.

Fikk skifta ut store deler av det elektriske anlegget i boligen min for BSUpengene, pluss at jeg innredet kjelleren for pengene...

Skjult ID med pseudonym Man hore to. 6 okt. 2011 11:01

TS

Må bare si som en av de over her. Sett deg inn i produktet du kjøper. BSU kan i utgangspunktet ikke brukes til oppussing, bare til boligkjøp. Dette er din egen feil, ikke bankens eller statens. Du kan eventuelt bare la pengene stå på bok og bruke de neste gang du kjøper en bolig i stedet, med mindre du allerede har tatt de ut av kontoen. Det har jeg selv gjort. Renten du får på BSU-kontoen din er vel høyere enn noen annen rente du kan få i dag, og for min del er den faktisk høyere enn renten jeg betaler på boliglånet mitt slik at det heller ikke lønners eg for meg å bruke de til å nedbetale boliggjeld.

Frankhj

Anbefaler deg også å sammenligne innskuddsrenten du får på BSU med renten du betaler på boliglånet ditt før du bruker BSU-kontoen din til å nedfbetale gjeld. Kan hende du får deg en overraskelse.

(mann 44 år fra Akershus) to. 6 okt. 2011 11:10 Privat melding

@Man hore (skrive forresten "whore" :p): Glimrende poeng! Det er jo gratis å låne penger til bolig, så ingen vits i å betale ned der. Bedre å betale ned på bil eller kredittkort, eller la pengene stå...

(mann 36 år fra Oslo) to. 6 okt. 2011 11:14 Privat melding

BSU er rett og slett en genial spareform for unge mennesker. Legger merke til at du er bitter på banken fordi de ikke ville låne deg like mye som du ønsket. Du kan ikke klandre banken for det, men heller din egen inntekt og livssituasjon.

BSU skal brukes til kjøp av bolig. Mange, slik som meg, velger å fortsette å spare i BSU selv etter man har kjøpt bolig, fordi min BSU rente er høyere enn lånerenten. I tillegg får jeg et pent skattelette på 4000 kroner i året. Når man noen år etter boligkjøpet har maksimal dekning på BSU, må man bruke disse pengene til å nedbetale på boliglånet.

Etter at dette er gjort står du selvfølgelig fritt til å ta opp mer i lån i banken (oppussing, bil, båt, whatever) og bake inn dette i boliglånet, men det kommer selvfølgelig helt ann på din inntekt, verdi på bolig, hvor mye du har i lån og lignende.

BSU ordningen er ikke sær, men det virker som at du er det. Det er uansett galematias og avbryte BSU ordningen fordi man trenger midler til å pusse opp. Han man så dårlig økonomi at ikke banken vil gi deg noen kroner, så er det ekstremt lite lurt å avbryte BSU'en og måtte etterbetale skattefordelen som kan beløpe seg opp til 30.000 kroner.

Skjult ID med pseudonym Man hore to. 6 okt. 2011 12:00

@ Tiwas

Jeg vet, men horer kan sjeldent skrive skikkelig. Heller ikke mannehorer ;) Dessuten er det et egennavn ;)

(mann 36 år fra Oslo) to. 6 okt. 2011 12:05 Privat melding

@X-Reveur

Du skisserer en helt vanlig løsning. Det er neppe banken som er problemet her, men heller det at TS trengte penger, og med avslaget fra banken ferskt i minne, så gadd han ikke å snakke med dem, og avbrøt heller BSU.

Da er banken naturligvis pliktet til å rapportere skattemyndighetene.