Alle innlegg Sukkerforum

I anledning tråd om stoltenberg

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 00:32

Hva med ledern for auf? som forlot øya med den ene ferja der som hadde plass til ca 50 folk? han dro sammen med 8 andre og var de første som dro derfra. Hva syntes dere om det? Har han noen framtid som leder for ap

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 00:41 Privat melding

"Kapteinen skal gå ned med skuta" mener du?

Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 00:43

nei, men en vanskelig sak da som det ryktes mye om og som tiden ikke er moden for å ta opp offentlig. En kan jo ikke bebreide han. Men en kan kanskje heller ikke ha han som leder

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 00:47 Privat melding

Burde heller ikke kongene og statsministerene som har vært, som er de første som blir evakuert ved krig, fortsette i sine roller i fredstid?

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 00:48 Privat melding

*fortsatt

Skjult ID med pseudonym Danty on. 9 nov. 2011 00:50

Hva som skjedde i den sammenheng blir vel kun spekulasjoner. Dette skal kommisjonen granske og gjøre rede for, så da kommer vel svarene på bordet.
Jeg har imidlertid også hørt mye rykter om denne saken. Spørs vel om han kanskje bør stake ut en annen kurs for seg selv. Vanskelig å være politisk leder med en tvil hengende over seg, dessverre.

Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 00:55

er vel forskjell på å være konge som ikke er tilstede der det skjer og å være klubbleder som er til stede

Skjult ID on. 9 nov. 2011 01:10

klappe kose, klappe,kose, pang pang, og vips satt kapteinen i livbåten med vest som første mann.
Tapperhetsmedaljen bør vel byttes ut med en kyllingmedalje i dette tilfelle ja.

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 01:39 Privat melding

Det var vel ikke anledning til å "spille" helt der ute den dagen. Tror samtlige hadde gjort det samme. Det var full panikk og ingen viste hva som skjedde. Latterlig at folk dømmer andre i en sånn setting!!

(mann 33 år fra Hordaland) on. 9 nov. 2011 01:49 Privat melding

Synes TS og andre som hevder denne idiotien fortjener en god gammeldags ørefik. Å rakke ned på mennesker som har vært gjennom en såpass ekstremt livstruende situasjon, for ting enhver annen, dem selv inkludert, ville gjort, blir bare for dumt.

Skjult ID med pseudonym Danty on. 9 nov. 2011 02:15

Inx.. Verken jeg, andre (sett bortifra ett krasst innlegg her) -eller ts (slik jeg tolker tråden) har rakket ned på noen.. Kanskje det du egentlig prøver å si er at saken bør forties? og at de som våger å stille spørsmål eller å mene noe, uansett hva de skriver her, bør få ørefik og kanskje munnbind? At enkelte ting ikke kan snakkes om, bortsett i fra de lukkede rom? og til slutt late som om alt er såre vel?

Saken har faktisk vært oppe i bl.a. dagsrevyen på nrk1. i anledning pårørende som har stilt spørsmål om dette forholdet og bl.a. bedt kommisjonen også granske nettopp dette. Videre har jeg bekjente i politiske miljøer som nevnt at dette faktisk er et tema i de lukkede politiske rom.

Vel,,, selv om jeg er veldig tilhenger av åpenhet rudnt alle typer temaer -og imot sensur sånn generelt, så skal jeg ikke mene noe ytterligere om dette temaet (i frykt for ørefiker :) -og fordi den er så betent at noen sikkert blir provoserte nesten uansett hva en her skulle finne på å mene.. den får heller florere i de lukkede rom inntil kommisjonen kommer med sine redegjørelser :) Punktum

Skjult ID med pseudonym Lovely on. 9 nov. 2011 02:34

Det er enkelt å spekulere, snakke og tenke på det som skjedde rundt 22. Juli, og muligens kan det være grunner til dette, men ikke kom her å si at dere ikke ville gjort det samme. Uavhengig av hvilke gruppe, religion eller politisk parti dere tilhører! Mennesket har en enorm kapasitet for overlevelse, og instinktet vårt forteller oss at vi er nødt til å overleve. Det er menneskelig natur. Det har ingenting med kongen, statsministeren eller lederen av AUF å gjøre. Eller hvordan man er som politiker for den saks skyld.

Tenk på disse menneskene som forlot øya først, de som klarte å komme seg bort, hva DE tenker. Hva de må sitte igjen med, når de er fullt bevisst på at de forlot øya på "den lette måten". Tenk på samvittigheten til disse personene som forlot øya da det nettopp hadde brutt ut i fullt kaos og hysteri. Det er ikke bare trist, men feil at de skal spekulere rundt dette. Det er ikke riktig, fordi uansett hvem det hadde vært, så hadde akkurat det samme skjedd. Når noe så forferdelig skjer på en så liten øy, da er det vanskelig å tenke. Det er vanskelig å vurdere hva som er best, fordi overlevelsesinstinktet er så sterkt at tanker ikke strekker til. JEG har ikke opplevd det selv, men enhver person som har satt seg inn i det å være menneskelig vil forstå hvorfor de valgte å bruke den ferja den dagen.

Jeg syns det er feil å bedømme en person (eller flere) ut i fra noe sånt. Bare fordi de valgte å ta den ferja når det var muligheter for det, betyr ikke at de er dårlige ledere eller dårlige personer. Det er trist at folk alltid skal finne noe feil, men det er jo det vi gjør best... alltid.

Skjult ID med pseudonym lnx on. 9 nov. 2011 03:11

@Lovely, du sa det bedre enn meg. Bra skrevet. :)

Skjult ID med pseudonym Danty on. 9 nov. 2011 03:23

Lovely.. er helt med på og enig i det du skriver.. Bortsett fra en liten innvending i din definisjon av menneskelig overlevelse. At "alle" hadde tenkt på seg selv i en slik situasjon og kastet seg på ferja stemmer nok ikke alltid. Grunnen er at det finnes utallige eksempler på folk som med risiko for eget liv som har kastet seg inn i situasjoner for å redde andre, uten tanke på konsekvenser for seg selv. Ikke dermed sagt at noen kan klandres dersom de ikke handler slik. Folk takler pressede situasjoner forskjellig og ingen kan lastes.

Jeg tror ei heller at noen klandrer eller noensinne kommer til å klandre auf-lederen for det som skjedde. Men å gjøre karriere som leder med potensial for et statsministerverv i fremtiden med et snev av tvil hengene over seg (tvil fordi det er et tema) tror jeg kan være vanskelig. Verden er dessverre knalltøff og lederskap for en hel nasjon fordrer 100% tillitt. En knøttliten promille med tvil vil aldri tolereres. Men det finnes mye annet en ressursperson kan gjøre annet enn å være landsfader.. Verden går sin gang uansett

(mann 33 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 09:13 Privat melding

Jeg husker jeg hørte på NRK buskerud på radio på treningsstudio bare for å se om de hadde mer detaljer, også etter alt det grusomme var over så var det en jente som ble intervjuet som var rasende for at AUFlederen forlot øyen på fergen sammen med en kamerat mens hun satt igjen i strandkanten...hun var så sint at hun hylte i mikrofonen...også ble intervjuet kuttet og de nevnte ikke ett ord mer om det hun sa.

Det likte jeg ikke, jeg må betale lisens for NRK og da skal de IKKE være partiske mot noe parti eller leder - så i min mail til lisenskontoret så begrunnet jeg faktisk med det og nekter å betale lisens for dette halvåret.

Skjult ID med pseudonym Neida on. 9 nov. 2011 10:21

Det som jeg finner mest skremmende er uttalelsen til AUF lederen. Han trodde det var statskupp.. Liker heller ikke måten han opphøyde seg og tok båten og sendte båten ikke tilbake. Kapteinen burde gå ned med skuta ja. Han visste det var små barn der og burde vel gjort alt han kunne for å hjelpe dem.

Så er det jo slik at det er ikke politisk korrekt i det snille landet vårt å kritisere andre......ellers ville vel AUF lederen fått sitt pass påskrevet tror jeg.

(mann 44 år fra Akershus) on. 9 nov. 2011 10:43 Privat melding

Leder for Auf håndterte situasjonen riktig fra et taktisk ståsted. Jo høyere opp man er i et hierarki, jo større er kompetansetapet. Klart han skulle komme seg unna.

Det jeg ikke forstår er hvordan ABB, som enkelte prøver å fremstille som intelligent, lot bestningen på båten få leve og dermed muliggjorde flukten.

Skjult ID med pseudonym oslomann on. 9 nov. 2011 11:15

Hva skulle de gjøre da? Øyas eneste (ubevæpnete) vaktmann, en politimann for øvrig, var allerede skutt og drept og ingen av dem hadde våpen. Morderen var for øvrig taktisk og holdt seg i åpent lende hvor han ikke lett kunne overraskes og legges i bakken av folk som måtte gjøre motstand, og gikk for eksempel ikke inn gjennom dører. Det var jo faktisk tre gutter som forsøkte å snike seg inn på han i skogen og ta han, men de ble oppdaget og han ene drept. Hadde båten blitt liggende ved kaia så kan det selvsagt hende at det hadde kommet noen flere ungdommer til senere som de kunne redde, men det kan likeså godt hende at det var gjerningsmannen som hadde kommet og begynt å skyte på dem. Nei, synes ingen kan klandre dem for dette, og det var jo faktisk kapteinens beslutning, han som hadde sett sin egen kone bli skutt g drept, ikke AUF-lederens. Jeg er langt mer skeptisk til at bevæpnet politi valgte å stå på land og vente på politiets spesialstyrke, heller enn å ta seg ut til øya, noe som ga morderen minst 15 - 20 min ekstra der ute. Det mener jeg rett og slett var feigt, i det minste en alvorlig feilvurdering av ansvarshavende, og jeg kan ikke skjønne at det ikke må være stikk i strid med politiets instrukser om hvordan de skal handle når skyting pågår og sivile blir drept.

Men jeg tror dessverre TS kan ha rett i at AUFs leder muligens ikke vil ha en stor politisk fremtid. Dette blir nok hengende ved han dessverre, og det vil nok alltid være noen som spekulerer i at de kunne ha blitt liggende ved kai lenger og reddet flere. Samtidig kan folk flest være ganske tilgivende og forståelsesfulle, og det var jo faktisk verken hans skyld at dette skjedde eller hans beslutning å legge fra kai, så vi får se.

Skjult ID med pseudonym Marjen78 on. 9 nov. 2011 11:16

Jeg er helt enig i at man skal kunne stille kritiske spørsmål til eller om enhver aktiv politiker. Men akkurat i dette tilfellet synes jeg ikke det er på sin plass. Jeg mistet selv en i familien på Utøya. Han va typisk helt og sørget for å få en gjeng med unger inn i et skur. Dette kostet ham livet. En kule i ryggen og en i hodet. Det er ingenting i verden jeg hadde ønsket mer enn at han hadde vært på den ferga! Og det mener jeg virkelig!

Når det er sagt skulle jeg ha ønsket at man nå i ettertid ikke bare fokuserte på høyre ekstreminisme, men fortsatte med kritiske innvandrings debatter. Dette er viktige debatter som har fått langt mindre fokus etter 22 juli. Samtidig var det jo elendig under kommunevalget. Var omtrent ikke noen aktivitet eller debatter og svært lite valgkamp spør du meg. Om vi ikke kan diskutere eller belyse innvandrings problematikken her i landet. Ja da har vi dessverre knust demokratiet.

Skjult ID med pseudonym o.o on. 9 nov. 2011 11:21

AUF-lederen er jo AUF-leder - ikke en del av politiets beredskapstropp. Ser ikke helt hva han kunne stilt opp med mot en bevæpnet person.

@Tiwas
Så du mener at hvis gjerningsmannen hadde skutt besetningen på båten, så hadde det gjort han intelligent?

Skjult ID med pseudonym Tiwas on. 9 nov. 2011 11:28

@o.o: Jeg mener at han var, ut fra målene hans, direkte uintelligent som ikke gjorde det. Og jeg holder selvsagt ikke med ham eller mener han gjorde noe som helst positivt, men han handlet ikke taktisk i situasjonen.

(mann 33 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 11:43 Privat melding

Er det bare jeg som ikke fatter hvordan 700mennesker ikke kunne stoppe 1 mann på 2-3timer?

Skjult ID on. 9 nov. 2011 12:04

(Skjult ID med pseudonym Neida) - ons 9 nov 10:21

Jeg er sikker på at det finnes mange slike historier blant de overlevende.
Hvorfor ankret ikke *kapteinen* opp 200 m fra land ( i skuddsikker avstand) for å redde svømmende fra å drukne.
Nei AUF-kapteinen bør ikke lenger kalles kaptein i manges øyne !

Skjult ID med pseudonym M.M on. 9 nov. 2011 12:06

JimJim: når 7000 mennesker ikke klarte å stoppe en fullt bevæpnet ABB, er det vel en grun for det. Hva har du å stille opp mot en mann som til de grader var så rolig og kontrollert og full av ammunisjon? Og som med all sansynlighet har trent på dette lenge og forberedt seg, noe disse ungdommene ikke hadde. Vi var ikke der! Det må vi aldri glemme. Jeg er en voksen kvinne. Og jeg hadde løpt som faen.
Vedrørende AUF lederen og fergen, det var vel kapteinen som bestemte at de skulle dra. Det eneste jeg har å kritisere dem for, er dette: de kunne lagt seg langt nok ute slik at ikke kulene til ABB var en trussel, og så hjulpet de som la på svøm etterhvert, for det må de jo ha skjønt kom til å skje, altså at folk la på svøm for å redde seg selv. Det er dét jeg ikke forstår. Men jeg var altså ikke der...

Skjult ID med pseudonym Everett on. 9 nov. 2011 12:22

@JimJimJ m.fl.
Psykologien ved krisesituasjoner fungerer nok litt annerledes enn når vi sitter i ro og mak og skriver her.
Men folk reagerer forskjellig, og hvor mange reelle muligheter som fantes får en nok ikke vite uten å vite hendelsesforløpet i detalj.

@M.M
Kuler er farlige på mange kilometers avstand

(mann 33 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 12:30 Privat melding

@Everett - Men 700? Jeg har vært på en beninsatsjon innesperret med to gærninger med våpen og opplevd lignende situasjoner i andre sammenhenger i en ekstremt mye mindre skala og kan forestille meg at det er mye mer forferdelig enn det jeg opplevde.
Men jeg synes ikke livet er så grusomt spesielt at en skal overleve for enhver pris, så jævla morsomt er det ikke.
Ja jeg mener det var feil av de voksne på øya å ikke fysisk immoblisere gærningen - Jeg har lest barn at barn som sier de var der mener det var fullt mulig for de voksne å angripe han bakifra ved flere anledninger da han hørte på musikkk og hørte ikke de bak seg.

Skjult ID med pseudonym oslomann on. 9 nov. 2011 12:36

@ JimJimJ

Hvis de 700 menneskene hadde vært inne i en stor sal, og gjerningsmannen hadde stått midt i blant dem, så ja, da hadde de sikkert klart å stoppe han. I det minste når han måtte lade om. Men når de 700 menneskene er spredd rundt omkring i små grupper, ubevæpnete og livredde, og gjerningsmannen holder seg i mer eller mindre åpent lende og tydeligvis går taktisk og forsiktig fram for ikke å la seg overraske og overmanne, så nei, da har de ikke en sjanse. Han var trolig også større, sterkere og mer veltrent enn mange av de som var på øya, selv om en eller to av dem skulle ha klart å komme inn på dem. Og han hadde automatvåpen. Dvs. at selv om ti stykker skulle ha våget livet ved å forsøke å storme mot han og legge han i bakken, så hadde han kunne skyte de fleste eller alle sammen før de nådde fram, med mindre han akkurat var på vei gjennom en døråpning eller lignende. Og slike unngikk han jo, nettopp av den grunn. Tre gutter bevæpnet med steiner forsøkte jo for øvrig å gjøre dette inne i skogen. Morderen oppdaget dem og begynte å skyte. En av dem ble drept, de andre to flyktet i sikkerhet. Politimannen på øya forsøkte vel også. Han ble også drept. Det kan godt ha vært flere andre, det vil vi kanskje aldri få vite siden de også nok er døde nå.

Skjult ID med pseudonym oslomann on. 9 nov. 2011 12:36

I situasjoner hvor mennesker opplever ekstrem fare for eget liv overtar forresten også ”reptilhjernen” handlingsmønsteret til de fleste av oss. De aller fleste får panikk, mens noen blir apatiske. Og noen ganske få, kanskje ti prosent eller så, klarer å holde hodet noenlunde kaldt. Det er de sistenevnte som gjerne er de som fremstår som helter i ettertid, som kanskje har reddet andre eller tatt ledelsen over grupper med livredde venner, og som dessuten oftere overlever selv. Men ingen kan vite med sikkerhet hvordan de selv vil reagere, selv om trening, erfaring og mentale forberedelser selvsagt kan hjelpe.

Hvis dere skal storme en tungt bevæpnet morder og overmanne han, så bør dere ikke bare være en ganske stor gruppe som alle våger å gjøre det, dere må også være inneforstått med at flere av dere trolig blir skutt og drept. Hvor mange kan med hånden på hjertet si at de ville ha vært en av de som ville ha risikert livet på denne måten, så lenge det fantes et alternativ? Som var å gjemme seg eller å flykte? Hvis du var den eneste som prøvde ville du nesten helt sikkert ha blitt skutt, og det samme hvis dere bare var to eller tre stykker. Nei, du måtte ha samlet en større gjeng med menn (eller kvinner, men helst menn siden de normalt er raskere og sterkere), under vanskelige forhold, fått overbevist disse om at det var bedre å risikere livet (og meget sannsynlig også bli skutt) i stedet for eksempel å hoppe i vannet og svømme, legge et slags bakhold (uten å bli oppdaget, som de tre guttene ble), og så stole på at de andre ikke sviktet deg når dere gikk til angrep så du ikke be overlatte alene eller bare sammen med en eller to andre, og dermed et lett bytte for drapsmannen. Hvor lett er det tror du? De mennene på flyet som styrtet i Pennsylvania under 9/11 gikk til motangrep, men de visste jo at de skulle dø uansett hvis de ikke gjorde noe. Jeg husker også at en israeler gikk inn i en moské en gang og drepte en masse mennesker der før noen menn klarte å avvæpne han (tror de drepte han faktisk), men det var da han måtte lade om og de skjønte jo selvsagt at de kunne være de neste som ble drept hvis han fikk muligheten til å begynne å skyte igjen. De hadde ingen fluktmuligheter. Men ungdommene på Utøya hadde jo det, de kunne jo forsøke å rømme og berge livet. Da synes jeg ikke det er det minste rart at de valgte det.

Skjult ID med pseudonym xx on. 9 nov. 2011 13:00

Synes det er helt latterlig å bruke ett forum som dette til å diskutere 22.juli.

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 13:13 Privat melding

Jeg kjenner Eskil personlig, og må si at jeg kjenner veldig få mennesker som kan matche hans omtanke for andre mennesker. Synes heller folk skal spørre seg selv; "hva ville jeg gjort?"
Om dere hadde hørt skudd og skrik, ville dere tenkt på sikkerheten deres eller automatisk tenkt som en helt at man må redde andre?
Eskil befant seg ikke langt fra kaia når skuddene begynte å hagle, en god avstand fra hvor skytinga faktisk fant sted. Det er vel ikke å anbefale at man løper mot skuddene, spesielt ikke når lederen for AUF kunne være et naturlig mål for angrepet.
Å snakke om at han ikke vil være en verdig leder for AP pga dette er tragisk. Ville gjerne sett hvordan dere hadde klart dere i samme situasjon, hvordan dere ville håndtert alt i etterkant, og hvordan dere ville kommet dere igjennom dette. Det er lett for en person å sitte på utsiden og se inn på hvordan andre taklet situasjonen, er noe helt annet når du er der selv. Å plutselig føle at livet ditt er truet, å ikke vite hva du skal gjøre.
Jeg er full av beundring for hvordan Eskil har taklet dette. Som tidligere AUFer har jeg selv tråkket mine ungdomsår på Utøya, og synes holdninger som vist av TS er meningsløse. Ville likt å sett deg i hans sko.

Skjult ID med pseudonym Eve on. 9 nov. 2011 13:34

roylzm,
SÅ når det oppstår en litt akutt situasjon og litt støy i Oslo internt eller ute blant folk om 8 år kan vi forvente en statsminister som stikker av fra bråket og føler seg mer bekvem med klemmer og koser med de unge og fredelige. Joda, på med ørepropper og skylapper og velg han inn!!

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 13:39 Privat melding

Unnskyld?? En "litt akutt situasjon og litt støy"?? Tror du må huske at dette er en situasjon dette landet ikke har opplevd siden krigen, og da stakk både kongehus og regjering av.
Hvis du kan gi meg navnet på én politiker som ikke ville rømt om de hørte skudd så kom med det. I såfall er den personen både dum og lite reflektert.

Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 14:05

@roylzm

du trenger ikke å beskylde meg for meningsløse holdninger. Jeg har bare hørt om dette via såkalte rykter som florerer over alt rundt denne saken + i nyhetsbildet. les tråden min på nytt. jeg stillte bare spørsmål. men hvis du mener at ingen må stille spørsmål, fordi det ikke tåles, så er det greit. men det har ingenting med mine holdninger å gjøre. utifra hvor mye jeg har hørt om dette (jeg har også flere bekjente politikere) så er denne en saken en snakkis. og jeg har hørt av flere at auf-lederen er politisk ferdig. dette er ikke min mening. bare ting en hører fra flere hold

Skjult ID med pseudonym C.H on. 9 nov. 2011 14:10

roylzm: Får en fornemmelse av at du prøver å få oss andre til taushet hva angår denne diskusjonen. Det er lov - og det er viktig å dele tanker, stille spørsmål rundt det man lurer på. På en sivilisert måte. Det er å undervurdere folket om man går inn og setter en stopper for enhver diskujon som måtte poppe opp i kjølvannet av tragiske hendelser. Men det at du står frem med bilde, direkte blikk og kjenner E.P, setter selvsagt en stopper for videre dialog. Men det er kanskje også meningen...

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 14:29 Privat melding

Til både brysom og C.H.:
Jeg prøver ikke å få noen til taushet, ei heller stoppe noen dialog. Det jeg derimot er imot er at man setter Eskils karakter til veggs fordi han kom seg i sikkerhet. Så hva skulle han ha gjort? Skulle han virkelig prøvd å stoppe Breivik, uten noen midler til å forsvare seg?
Dere har sikkert hørt rykter og sladder, det tviler jeg ikke på. Men nå har det seg sånn at ikke alt man leser i avisene stemmer. Eskil er langt fra ferdig politisk, hans politiske karakter har vokst pga dette.

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 14:32 Privat melding

Jeg forstår ikke hvorfor ikke flere av sukkers forumbrukere har lederroller i politikken eller andre steder. Dere har jo langt mer å bidra med enn de fleste virker det som.

Skjult ID med pseudonym mouch on. 9 nov. 2011 14:37

Det er sikkert atskillige som har "leder"-roller mhp sinte innlegg i aviser.

Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 14:39

forstålig at du forsvarer en god venn roylzm. det er snilt. eskil vil sikkert fortsette å kjempe for sin makt og posisjon i ap, selv om det kanskje blir mer krevende nå.
selv om ingen bebreider han vil det kanskje hefte ved han i folks oppfatninger.

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 14:43 Privat melding

Noen tror visst de er ledere av dette forumet med sine diskusjoner og syn på saker. Tenk hva et slikt engasjement kunne ført til utenfor eteren. Men det er trygt og godt å sitte foran en skjerm og være en bedreviter. Alt skal diskuteres opp og ned i mente. PÅ EN DATINGSIDE.

Igjen, jeg forstår godt mange her ikke får "napp".

Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 14:43

Vips. selv om en er nysgjerrig og stiller sp-mål eller har meninger om lederskap i ulike sammenhenger så betyr ikke det at en nødvendigvis selv anser seg som en lederskikkelse

Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 14:45

vips. sett opp en liste over hvilke temaer du mener at folk ikke skal ha lov til å diskutere her da og send det som forslag til sukker.no

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 14:50 Privat melding

Hvorfor det? Diskuter i vei dere, det gjør det veldig enkelt å luke ut hvem man måtte ønske å ta kontakt med eller ikke.

Skjult ID med pseudonym Lovely on. 9 nov. 2011 14:50

Syns det er barnslig å stokke om det folk har skrevet, kanskje især dere som mener at alt vi sier imot TS blir omgjort til noe allá; "okei, så vi har ikke lov å ytre våre meninger da? Det må diskuteres i lukkede rom? Få oss andre til taushet".

Hva faen?

Dette handler ikke om hvorvidt man skal snakke om det offentlig eller ikke. Om man har sin mening om dette, er det greit, men som jeg også sa i den andre kommentaren min (og som mange andre også har skrevet) så er det veldig enkelt å være uteforstående i denne saken. Peke finger og være dømmende er alt for lett, men hvis man er eller har vært i en slik situasjon selv, ville mest sannsynlig holdningene til hver og enkelt endret seg ganske drastisk.

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 14:53 Privat melding

+1 til Lovely. :)

Skjult ID med pseudonym mouch on. 9 nov. 2011 14:53

På tide å gjenopplive noen av BJ- eller intimtrådene? :)

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 14:54

Det må være lov å ha ulike meninger, så får det politiske liv selv gjøre sinfe meninger om AUF lederen er verdig et liv i politikken eller ei. Folk får stemme etter sin overbevisning ved valg eller ta politiske verv selv. Det er lett å kritisere andre, det er vanskligere å ikke bli kritisert selv! Meninger er nettopp det, intet annet. Fakta og handlingsmåter i ulike situasjoner får granskningskommisjoner vurdere utfra de kritierier satt i en sak. Om de vurderer det ene eller andre i denne saken gjenstår å se. Uansett har ikke AUF lederen gjort noe ulovelig, i verste fall utvist dårlig skjønn og da får han vite mer om seg selv også. Tiden vil vise. Historien ble skrevet i sommer, men den blir vurdert om mange år:)

Skjult ID med pseudonym brysom on. 9 nov. 2011 14:56

dessverre lovely, folk er generelt utenforstående, dømmende og fingerpekende. kall dem gjerne sauer og at verden er tabloid. men slik er verden vi lever i, dessverre. som nevnt er dette et tema som alle har snakket om og som har vært nevnt i media. ikke unaturlig at det ble tema også her.

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 14:59 Privat melding

Denne tråden er et eksempel på hvorfor man burde holde seg unna diskusjonsforum. Enkle diskusjoner og meninger er greit, men diskusjoner som dette er håpløst. Om folk ikke liker Eskil fordi han kom seg unna, da får det bare være. Som sagt så kjenner jeg han godt og vet hvordan dette har gått inn på han. Så klag og syt så mye dere vil om at han aldri vil bli en god leder. I mellomtida sliter han med nattesøvn og traumer fordi han føler han forlot de han skulle beskytte. Han har vært og er fortsatt knust over nettopp dette. Han er en mann med et utrolig stort hjerte, som kjemper for det han har tro på, og han støtter alle han har rundt seg. En bedre leder enn det kan jeg ikke se for meg.

(mann 44 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 15:01 Privat melding

Verden er, som regel, urettferdig... Folk ønsker ikke å sette seg inn i ting eller å se nyanser... Overskrifter leses og mange har stereotypiske oppfatninger. Er ikke uten grunn at de fleste kommunikasjonsrådigvere anbefaler korte, enkle og lett forstålige budskap --og gjerne slagordlignede buskap. --Også politikere blir anbefalt å kommunisere på det viset.

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 15:11 Privat melding

http://www.threadbombing.com/data/media/27/arguing.jpg

Skjult ID on. 9 nov. 2011 15:11

@Bjarne /mouch/brysom
Best å styre unna heksa på tryllestaven, eller på kosten var det visst.
Vips....*vil ikke ha den kosten i hode, ei heller fremstå som frosker uten egne meninger*

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 15:15

@ roylzm, ingen nekter for at AUF lederen sikkert er et godt menneske og at han nok har fryktelige traumer. Det er om han er en ledertype eller ei som er grunnlaget. Personen er sikkert flott, men han har en posisjon som leder og med den posisjonen følger også et ansvar. Takler han ikke det ansvaret, ja så får han finne noe annet å gjøre. Sånn er livet i alle yrker.

(mann 44 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 15:23 Privat melding

Nå er jeg kanskje i ytterkant liberal, - for åpenhet og imot sensur. Grunnen er at jeg ønsker å vite hva folk mener (uavhengig hva de mener, hvor ekstreme oppfatninger eller oppgulp de kommer med)
Slike forum speiler opponioner, holdninger og meninger blant folk. Dette syntes jeg har en verdi å ha kunnskaper om.
Oppfatninger, meninger og holdninger er noe folk bærer på uansett. Jeg mener at det er bedre å få ting opp i dagslys enn at ting skal holdes i lukkede rom.

Når det gjelder denne tråden, er jeg i tvil om det er riktig å spekulere eller å mene mye, når en ikke vet ting og særlig fordi det her snakkes om et enkeltmenneske i en vanskelig situasjon som alle vet hvem er og ved navn.

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 15:24 Privat melding

Dette er så meningsløst at det ikke er verdt å bruke mer tid på. At folk velger å ikke stå for meningene sine med navn og bilde sier sitt. Ville likt å sett dere i samme situasjon som Eskil, sett hvordan dere hadde reagert.
VissVass; du har tydeligvis ingen anelse hva som skal til for å være en leder. Her snakker vi ikke om en hærfører i militæret, men om en politisk leder. Og Eskil har alle forutsetninger for å bli en fantastisk leder.

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 15:28

@roylzm - jeg er leder for 310 mennesker, så litt peiling har jeg. Tror du blander kortene med å ønske å forsvare din venn samt se andres synspunkter. Nei, han Eskil har ikke de egenskapene utad til å være en fantastisk leder. Det er min mening og den skal du respektere akkurat som jeg respekter din mening, så enkelt er det:) Du er 28 år nå, vent noen år til du får litt mer livserfaring så vil du lettere se tegn i tiden.

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 15:30

@roylzm - se hva Danty skriver, det er en god og reflektert måte å se dette på. Vite andres meninger (ekstreme eller ei) og bygge opp en forståelse på det grunnlaget. Alle har sin mening, så det blir feil å avfeie de som har ulik mening en en selv. Det man kan gjøre er å prøve å overbevise på en sakelig måte, eller godt at det er ulike meninger blandt folk. Av de 5 milionene vi er i Norge er det 5 millioner ulike syn på en og samme sak...

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 15:38 Privat melding

@roylzm
Det er bare å gi opp og melde seg ut av diskusjonen. Som du ser skal du jo respektere det de sier og hersketeknikker som "du er ung og uviten" regjerer. Hehe..

Bruk tid og engasjement på de og der det betyr noe. :)

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 15:39

Spongebob1 , nei sant det, alle har ulike meninger. det jeg vil frem til er at man med årene blir mer reflektert og har større livserfaring på å bygge sine meninger:) Han jeg henviste til gikk veldig i forsvarsposisjon for sin venn, fint det, men ikke nøddvendigvis særlig reflektert i forhold til det som er debatert her:) Se en sak fra flere sider osv...

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 15:40

@VIPS! , AP er jo kongene på hersk og splitt da;)

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 15:51 Privat melding

@VIPS!: Takk for rådet, er ganske klart at man burde holde seg unna her.

Til dere ukjente:
Det er helt greit å ha egne meninger, det sier jeg absolutt ikke no på. Det jeg derimot sier noe på er hvordan dere dømmer en person dere vet svært lite om. Dere leser aviser og ser på nyhetene, og ut ifra det mener dere at han ikke er passende som leder. Rart da at hele AUF står forent bak han, og da snakker vi om landets største ungdomsorganisasjon. Dere snakker om erfaring og alder, men likevel tør dere ikke stå fram med navn og deres alder. Jeg er selv en leder, riktig nok ikke for 310 personer. Samtidig har jeg vært leder for AUF i Oslo, leder for midtøsten-komitéen i OAP, redaktør for AUFs medlemsavis+++. Så skal vi snakke om erfaring så har jeg nok av det. Uansett så blir det uvesentlig.
Forskjellen er denne; dere mener en leders egenskaper skal vurderes ut ifra hvordan den personen reagerer når han/hun hører skudd og skrik, hvordan vedkommende takler en EKSTREM krisesituasjon. Hadde han vært en militær leder hadde dere hatt et poeng, men det er han ikke. Han driver med politikk, og der har han alt som skal til. Det er ikke sagt som en venn av han, men som en som har jobbet tett med han gjennom mange år. Så jeg har faktisk litt mer grunnlag for å bedømme hans lederegenskaper enn det dere har.

Så, om dere har noen flere skarpe FrP-ladede kommentarer, kom gjerne med de. Men vær såpass tøffe at dere gjør det med eget ansikt, ikke gjem meningene deres bak et pseudonym. Om dere kan stå for den dere er, noe jeg tviler på at dere kan ;)

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 15:56

Wow, du klarte å dra inn: "skarpe FrP-ladede kommentarer"...imponerende. Du har virkelig gått AP skolen ser jeg. Er noen uenige så er de straks FRP'ere. Ler godt her nå hehe

Du har ikke skjønt det, mulig han og du blir tatt godt vare på av deres egen ungdomsorganisasjon, men vi som ikke har noen tilknyttning til dette ser denne "lederen" sporadisk på tv som alle andre ledere og for å være helt ærlig, han imponerer ikke stort som leder. Du har jobbet tett med ham ja, vel jeg jobber tett med flere jeg mener er dyktige, som andre mener er ikke fullt så dyktige.

Psudonym ligger jeg bak fordi jeg er på en dating site og er ikke politisk aktiv. Vi er uenige og det er helt greit.

(mann 44 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 15:59 Privat melding

FrP-ladede kommentarer???????? --vips, så var også jeg ute av denne diskusjonen..

(mann 44 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 16:02 Privat melding

...altså... "med å stemple mine ytringer som FrP-ladede, så har tråden falt ned på et særlig ampert og usaklig nivå

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 16:03

Jeg følger deg Danty, der kom lavmålet....FrP-ladede kommentarer...er det mulig?

(mann 35 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 16:04 Privat melding

Rart hvordan man kan snakke om AP-skolen og at det er typisk AP å drive med hersk og splitt, men nevner man FrP så går folk i fistel. Brukte det som en liten test, og responsen var som ventet.

Jeg melder meg ut av denne diskusjonen. Om dere mener at EP er en dårlig leder basert på hva dere har sett på TV eller lest i avisa, vel.. Da er det deres mening. Blir litt som å si om en fotballspiller er god eller ikke ut ifra hva media viser. Ferdig.

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 16:04 Privat melding

Se der ja folkens.. Dere fikk et par ord å ta tak i, og dermed er alt annet glemt.

Jeg må få påpeke at det er urovekkende at en leder for så mange mennesker diskuterer på en slik måte og velger å henge se opp i enkeltsetninger. Vi har tydeligvis forskjellig syn på hva en lederpersonlighet bør fokusere på.

Men VissVass - du som har så mye erfaring. Kan du fortelle hva du ville gjort i en lignende situasjon om dette skjedde på en jobbtur med fine medarbeidere? Hva gjør deg til en bedre leder?

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 16:06

roylzm, merk deg, jeg skrev hersk og splitt kommentaren som en liten morsomhet med blunketegn etter, det så du kanskje ikke? ;)

(kvinne 39 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 16:07 Privat melding

@danty
Du sa PUNKTUM for leeenge siden, men var visst ikke ute av diskusjonen for det. Tviler sterkt på at du klarer å holde disse "samtidsorienterte" (hehe) meningene for deg selv utover i tråden. :-p

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 16:08

@VIPS!

Jeg skal fortelle deg hva jeg ville gjort som leder. Hva jeg ville gjort på Utøya vet jeg ikke, har bare en formening om hva jeg ville gjort. Det er noe annet å ha en formening. Jeg har ikke kritisert hva han gjorde på Utøya, selv om jeg har mine meninge rom det. Det jeg har kritisert er den opphevingen han av noen få får som å være en "fantastisk" leder. Det er jeg uenig i, enkelt og greit. Les hva jeg har skrevet:)

Skjult ID med pseudonym 123 on. 9 nov. 2011 16:35

Det som skjedde på Utøya DER og DA er historie. Vi får ikke gjort noe med det. Likevel vil det nok være, også ut fra et rent filosofisk og moralsk perspektiv, interessant å se på det som skjedde på øya 22. juli.

Immanuel Kant, vår mest sentrale moderne filosof mente blant annet følgende:

Moral er ikke å kalkulere konsekvenser. Moral er å heve seg over egeninteresser og å handle ut fra plikt - å gjøre noe simpelt hen fordi det er riktig - kun da har våre handlinger moralsk verdi.

Ut i fra dette er det enkelt å tenke at flere burde ha gjort mer for å redde andre. Enkelte vil sågar kunne mene at det eneste riktige hadde vært at f.eks. leder av auf/og politiet burde handlet slik at de potensielt kunne ha reddet flere av de som ble drept - kanskje med det utfallet at han/de selv ble ofre for terrorhandlingen som fant sted på øya.

På den annen side - hvor mye er et menneskeliv verdt? Er det alltid riktig å ofre ett menneske for å redde fem andre?

Er det umoralsk å ville leve?

Skjult ID med pseudonym Bjarne on. 9 nov. 2011 16:56

Jeg ville umiddelbart som leder undersøkt mulighetene for se å det var mulig å redde andre rundt øya. Beordret båten til å holde seg i nærheten av øya og kretset rundt den. Søkt etter andre, sett om det var mulig å få plukket opp noen. Vi snakker ikke om en lett plastbåt her, men en svær feit balje laget av jern.

Han kunne fint holdt en avstand til øya på la oss si 200-300 meter og speidet rundt etter muligheter for å hjelpe andre. Båten ville da vært innenfor en avstand hvor de var utsatt for fare selvsagt, men ikke større fare enn hva jeg mener man bør kunne forvente at man påtar seg i forsøket på å redde andre. Dette valgte han å ikke gjøre, i stedet flykter de så langt unna som mulig. Noen vil forklare det som en menneskelig reaksjon , andre ville sagt feighet og mangel på handlekraft!

Skjult ID med pseudonym VIPS! on. 9 nov. 2011 16:57

@VissVass

Sålenge man slenger på et blunkefjes etter usaklighetene sine, da er det altså ikke lavmål? Du bør vel kanskje ikke rope så høyt om lavmål, når du var den som startet med det. (Det finnes alltid et snev av sannhet i folks spøker vet du)

Men, du fortalte ikke hva du ville gjort som leder? Jeg lurer litt på hvorfor du ser på deg selv som en bedre leder enn AUF lederen. På hvilket grunnlag mener du det, og utfra hvilke kriterier?

Hva er din formening om hva du ville gjort i en lignende situasjon, om det var dine medarbeidere som var blitt angrepet?

Skjult ID med pseudonym Flupp on. 9 nov. 2011 16:58

@ Vips.. om du har noen flere skarpe SV-ladede kommentarer, kom gjerne med de..

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 17:02

@VIPS!

Jeg prøvde bare å lette opp stemningen med hersk og splitt. Nå er det jo slik at vennen til AUF lederen har stått frem som AP sympatisør og vært aktiv i deres arbeide. Derav den litt morsomme replikken som du ikke fant det snev humor i.

Du ville ha svar på hva jeg ville gjort? Jeg ville satt meg selv til side og gjort hva jeg kunne for å få oversikt over hva som foregikk. Så ville jeg gjort alt i min makt for å skjerme barna som var der. DET ville vært min høyeste prioritering. Jeg ville som leder ikke "hoppet" i første livbåt uten tanke på andre. Det er min mening og hva jeg ville tenkt. I mine øyne er en god leder en som tenker på andre før seg selv.

Skjult ID med pseudonym Bjarne on. 9 nov. 2011 17:05

Han visste jo hva som foregikk. Han visste det var en eller flere bevæpede personer som skjøt folk. Hvor mye mer trenger han å vite??

Hva med de ferierende som kom til med sine båter og som utsatte seg selv for en MYE større fare enn om denne store jernbåten var blitt brukt? De hadde ikke noe mer informasjon de, men de valgte altså å ta denne risikoen og hjalp en haug med andre personer! Hva er forskjellen?

Jeg tilhører ikke de dømmer han for å ha løpt ut i båten og lagt fra land. Det forstår jeg er en refleksreaksjon og hvor man neppe rekker å tenke seg om. Men når de fikk summet seg litt i minuttene etterpå når de hadde fått en viss avstand til øya, så burde en leder klare å holde holdet så kaldt at de vurderer mulighetene for å se om det er mulig å bistå på en eller annen måte. Noe altså en haug med ferierende sivile gjorde i sine plastbåter!

Skjult ID med pseudonym VIPS! on. 9 nov. 2011 17:06

@VissVass
Det ville jeg også gjort, in my dreams.

Du er nok en fantastisk leder, og du ville HELT sikkert reagert slik! Ære være deg!

Og med disse ordene er også jeg ute av diskusjonen. Å prate med folk som lever i en drømmeverden blir for dumt.

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 17:12

Tror du lever i drømmeverden jeg VIPS!

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) on. 9 nov. 2011 17:20 Privat melding

Det ER lett i etterpåklokskapen å si slik.. han selv sier det sikkert også.. men der og da var det vel panikken som rådet, og folk handler ikke rasjonelt alltid i slike situasjoner.. tror JEG kanskje hadde handlet anderledes, men det er fordi jeg blir helt rolig, kald og analytisk i panikk situasjoner (ja, jeg har erfart krise situasjoner). men mesteparten går over i en overlevelsesmodus som ikke er rasjonell. den sier bare "BORT BORT BORT FORT NÅ!" uten tanke på omgivelser. Mennesker er forskjellige, er sikker på at AP lederen i ettertid angrer mye, og i etterpåklokskapen synes selv at han handlet feil, men at der og da, så tenker en ikke slik. Folk som ikke har opplevd ekte fare og krise situasjoner, er de som er raskest ut med å dømme folks reaksjoner i disse situasjonene.

Skjult ID med pseudonym VissVass on. 9 nov. 2011 17:23

@nortibia, jeg selv er av samme type menneske, kald i storm. Da kan man roe seg ned å få oversikt og kan bidra på en annen måte. Fint skrevet nortibia:)

Skjult ID med pseudonym C.H on. 9 nov. 2011 17:38

De rødes pekefinger...
I etterkant av terroren som så hardt rammet oss allle, kan man merke en oppblomstring av sosialistisk propaganda, selgodhet og egenreklame som kan være vanskelig å svelge for andre. Jeg ser den også hos enkelte her.
Til alle dere med skylapper og som blir høye av egen oppfatning, med en overvektig selvgodhet og politisk egoisme, prøv å kjenne litt på realiteten og spill litt mere på lag med oss andre. Det er som om man merker de rødes pekefinger langt inn i ryggmargen: "Det er vi som er veien, sannheten og livet". Skremmende.

Skjult ID med pseudonym Afrodite on. 9 nov. 2011 17:41

Syntes debatten har vært ganske fin her, jeg :) Ingen har klandret auf-lederen her, såvidt det jeg har lest. Var vel mer spørsmål om han har et liv som stor offentlig lederskikkelse med stasministerpotensial etter dette det var snakk om her da. Jeg føler vel at han kanskje ikke har det fordi mange vil bruke det mot han dessverre.

(mann 45 år fra Oslo) on. 9 nov. 2011 17:45 Privat melding

Her var det mange hverdagshelter gitt! Det er umulig for meg å vite hvor mange av dere som har blitt skutt på med automatvåpen og på tross av manglende bevæpning eller trening har reagert med ro og klartenkthet, men jeg tror ikke noe på at det er så mange som det blir gitt uttrykk for her. I så fall burde dere vite at det ikke er den normale reaksjonen på å være i livsfare. De aller fleste vil reagere med panikk og ikke ha annet i hode enn å komme seg i sikkerhet.

På bakgrunn av hans reaksjon så kan man vel spekulere i at AUF-lederen ikke egner seg som leder i beredskapstroppen eller militæret. Jeg kan derimot ikke se at det skulle ha noen negativ betydning for hans rolle som politiker. Tvert imot kan denne opplevelsen være til styrke for ham dersom han ikke har blitt for preget av de dramatiske hendelsene.

ABB er et eksempel på en person som ikke blir panisk eller handlingslammet av å være i livsfare. Han var det fra det øyeblikket han satte seg i bilen med sin hjemmelagde bombe og fram til han ble arrestert av politiet (og uten beskyttelse er han det fremdeles). Vi er vel alle skjønt enige om at det i seg selv ikke er en kvalitet som gjør ham til en beundringsverdig person?

Skjult ID med pseudonym linda on. 9 nov. 2011 18:00

Jeg dumpet eksen min i sommer. Det som gjorde utslaget var hans selvgode påstander om hvor mye bedre han ville ha taklet saker og ting på Utøya. Orket ikke å høre på ham, det ble for dumt.

Skjult ID med pseudonym philippe on. 9 nov. 2011 18:04

Foreslår at auf rekrutterer noen av de fra campingplassen som dro ut i båt i retning mot øya, og bytter ut med de som dro i båt i retning fra øya

Skjult ID med pseudonym linda on. 9 nov. 2011 18:15

@ RTE

Les litt nøye da, det var dette som gjorde utslaget, det var dette som var dråpen. Om dette sier mye om meg så lever jeg godt med det. Liker ikke mennesker som i en trygg situasjon lener seg tilbake og opphøyer seg til dommere over mennesker som befinner seg i en umenneskelig situasjon. Mener også det vitner om dårlig psykologisk innsikt å tro at man vet selv akkurat hvordan man vil reagere i slike ekstreme situasjoner.

Skjult ID med pseudonym philippe on. 9 nov. 2011 18:16

RTE
Linda slo ikke opp med kjæresten. Det var eksen hun slo opp med

Skjult ID med pseudonym mongo on. 9 nov. 2011 18:53

Kjæresten blir vel strengt tatt ikke en eks før etter hun har slått opp! Luring!

Skjult ID med pseudonym Pedro on. 9 nov. 2011 18:55

LAtterlig av folk som ikkje eingang var i samme fyle som Utøya-skytinga å sette seg til dommer over kva dei som faktisk var der, burde og ikkje burde gjort. Den eieste som har noe skyld, er morderen.

Så enkelt er det.
At noen forkvakla skjeler i div politiske miljøer nå forsøker å slå politisk mynt på dette, er avskyelig, og viser hvilke bunnslam som finnes enkelte steder.

Skjult ID med pseudonym philippe on. 9 nov. 2011 19:01

hvem har satt seg til dommer over det som skjedde der da, pedro? noen i denne tråden? for meg ser det ut til at nesten ingen som dømmer noen her. men at det diskuteres lederegenskaper

Skjult ID med pseudonym Guybrush on. 9 nov. 2011 22:50

1. på et personlig plan kan man ikke klandre noen for å redde sitt eget skinn uten å tenke på andre

2. på den andre siden kan man ha en etisk diskusjon rundt funksjonen og ansvaret man har som leder for barn ned til 10-årsalderen

Jeg tror nok AUF lederen har nok å stri med og sikkert selv har tenkt på de overnevnte punktene i timesvis. Å være gjennom en slik situasjon gjør noe med deg uansett.

Når det er sagt mener jeg det er like umodent og lite gjennomtenkt av personer å harselere og rakke ned på ethvert spørsmål som beveger seg i denne retningen. Man må kunne skille mellom spiller og ball. Hadde en lærer forlatt sine små elever i en slik situasjon ville det blitt ansett som et brudd på denne personens ansvar - samtidig som man har forståelse på et personlig plan for at man kan reagere slik man gjør.

Overlevelsesinstinktet trår til. Det samme tenker man om en sersjant i Afghanistan får panikk og flykter mens soldater under hans ledelse blir angrepet. Altså ansvaret man har og hvem man har ansvar for er en viktig faktor i forhold til hvordan man oppfatter reaksjonen i ettertid. Foreldre sendte sine mindreårige barn til denne leiren under enkelte personers ledelse og ansvar.

Er det noe vi burde lære av hele situasjonen så er det vel at debatt og å la spørsmål slippe til er langt bedre enn å prøve å tie - da får man trykkokere som kan ende opp i ekstreme reaksjoner. Just my ten cents.

Skjult ID med pseudonym Frodo on. 9 nov. 2011 23:33

Gode poenger der, Guybrush

Jeg klandrer ingen for det som skjedde i panikkens øyeblikk på utøya. Men så er det slik at vi alle har helter og forbilder. Vi søker noen ekstraordinære kvaliteter hos ledere og ser helst at de har iboende kapteingjerningsspirit. Slik er vi mennesker.
Alle forstår auf-lederens handling som et menneske og ingen vil klandre han. De fleste hadde sikkert gjort det samme. Det tror jeg vi alle er enige om. Samtidig vil dette hefte ved han, forutsatt at han har ambisjoner om å gjøre en stor lederkarriere. Mange så sikkert også dokumantaren fra utøya, der lederen snakket med store ord om samhold og felles kampånd. I lys av dette og det som så skjedde i panikkens øyeblikk, tror jeg det vil bli vanskelig å nå de store høyder som leder. Jeg sier som noen sier om det å få barn: er det en menneskerett. Er det en menneskerett for alle å bli en stor leder for andre mennesker?

Jeg hadde antagelig gjort det samme som auf-lederen, men så streber jeg heller ikke etter å en opphøyet posisjon eller å bli å bli en stor leder. Det finnes så mye bra en kan utrette uten at en absolutt må være den øverste lederen heller.