Alle innlegg Sukkerforum

Veldedighet

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym wendy fr. 11 nov. 2011 14:21

Sitter og blar gjennom gamle facebook"venner" og registrerer at flere av disse for tiden befinner seg i inn- og utland i en eller annen sammenheng hvor de er volunteers. De har da tatt pause fra hjem og jobb i trygge omgivelser og dradd ut i den store verden med et inderlig ønske om å hjelpe andre, og dette uten å ta betalt for det. Flere av de betaler faktisk egen reise og kost/losji. Eksempler på dette er sykehusskip i Afrika, barnehjem i Afrika, arbeid i slummen i Thailand, ulønnet arbeid i ideelle organisasjoner osv...Arbeidsoppgaver varierer fra økonomistyring, vaktmestertjenester, undervisningsroller.... - til arbeid som krever f.eks helsefaglig utdannelse. Eller rett og slett bare henge med folk, være en del av et miljø...

Kunne du tenkt deg å gjort noe slikt? Hvorfor/hvorfor ikke?

Skjult ID med pseudonym o.o fr. 11 nov. 2011 14:27

Jeg kunne faktisk gjerne tenke meg det, men tror det er oppbruddet fra jobb og den vante tilværelsen eller som stopper meg.

Kunne også tenkt meg å selge leiligheten og reise rundt i verden et års tid, men også der er det tryggheten jeg har pr. i dag som holder meg igjen.

Skjult ID med pseudonym MagnusOpus fr. 11 nov. 2011 14:43

Det er flott som selvutvikling - men det er stort sett en selv som tjener på en slik handling. Derfor blir det litt hyklersk for å være ærlig om man går rundt og innbiller seg selv og andre at man gjør dette kun for å hjelpe noen. Hvis man heller jobba hjemme i Norge og ga bort 1 månedslønn så ville det kunne dekket mer enn den innsatsen man gir iløpet av ett år i et utviklingsland :)

Kynisk sagt av meg, men annser det som en sannhet. Men for all del - man har mye å tjene på det selv.

Skjult ID med pseudonym enilena fr. 11 nov. 2011 14:44

Jeg har flere ganger gjort ting som dette. Veldig berikende og lærende for egen del. Kan nok finne på det igjen...

Skjult ID med pseudonym Enigma fr. 11 nov. 2011 14:44

Stor respekt til dem som ikke bare sier de kunne tenke seg det - men virkelig gjør det!
Kunne også tenke meg og bidratt på en eller annen måte, vet ikke hvordan. Kanskje en gang.

Skjult ID med pseudonym kar fr. 11 nov. 2011 15:04

Har prøvd å finne noe sånt, men jeg vil helst at det skal være noe jeg er god til og har noe å bidra med, og mitt fagfelt er ikke det mest velegnede til utviklingsarbeid. Det jeg ikke har særlig sansen for er det jeg vil kalle "ferieveldedighet" som enkelte reiseselskaper reklamerer for, som bare er en opplevelsesferie med en slags innebygd god samvittighet.

Skjult ID med pseudonym 123 fr. 11 nov. 2011 15:08

Kunne godt tenkte mg å bruke en sommer til dette. Kjenner flere som har gjort det. De sier det er selvutviklende - krevende, sosialt og ikke minst en perspektivutvidelse på den verden vi er en del av.

Men det er også et flott hjelpearbeid til de samfunnene som trenger det. Alle frivillige (fra ulike nasjoner) som hvert år gjennom ulike årstider hjelper til bidrar til kontinuitet.

Summen av slike ordninger og frivillig innsats er viktig og langvarig bistand :)

(kvinne 44 år fra Oslo) fr. 11 nov. 2011 15:25 Privat melding

Kan tenke meg, har gjort og vil gjøre. Dvs. litt penger fikk jeg og det vil man helst ha for å dekke utgifter og ha noe å leve av. Jeg tror man må skille veldig på korte og lange engasjement i andre land og i hvilken grad det er knyttet til din spesifike kompetanse.

Uansett, vil det ikke bare være for andre en gjør det. For de fleste har man også nytte av det selv. Naivt å tro noe annet. Det behøver ikke være feil at man personlig får noe igjen for det en gjør for andre. Realisme er det sagt, en fin ting. Det er da mange kompetente mennesker i land i sør og det er jo ikke nødvendigvis mangel på folk som kan leke med barna på et barnehjem. Dermed skiller ufaglært barnepass på barnehjem seg litt fra andre typer frivillig arbeid.

MagnusOpus sier:" Hvis man heller jobba hjemme i Norge og ga bort 1 månedslønn så ville det kunne dekket mer enn den innsatsen man gir iløpet av ett år i et utviklingsland :)"
Det synes jeg er nok er for generelt og det vil nok være vanskelig å gjøre det regnestsykket troverdig. At vi kunne investert penger og gjort nytte ved at erfarne organisasjoner utførte arbeidet istedenfor egen frivillig innsats er jo et poeng. Dersom man feks som sykepleier tar et år for Leger uten grenser med lite lønn vil jeg allikevel si at man gjør langt mer nytte for seg med 1 års arbeid enn ved å gi en månedslønn. Med mindre månedslønna er enorm da. Man får da gjort mye under en koleraepidemi dersom en har kompetansen til det;) (og nei, ikke akkurat det jeg selv gjorde).

(mann 32 år fra Oslo) fr. 11 nov. 2011 16:06 Privat melding

Familien min har vært med på å starte en skole i India for fattige og gi de en mulighet for en utdannelse. Er et vellykket prosjekt og skolen går veldig bra! Tenkte meg en tur ned dit snart. Den ble bygget i 2000. En av mine drømmer er å få til et barnehjem i kombinasjon med denne skolen så flere får en mulighet for en god fremtid.

Ellers har jeg veldig lyst til å reise til Afrika, nærmere bestemt Uganda og kanskje jobbe med skolehjelp, dyr osv :) Pappa er fra Uganda, og har en stor interesse for landet.

Skjult ID med pseudonym banditten fr. 11 nov. 2011 17:42

Jeg har for travlt med at gøre karriere til den slags halløj.
Sådan i grunden har jeg heller ikke et behov for at være endnu en i flokken af folk der "hjælper" folk i afrika og skal skrive alt om det på facebook for at slå fast at de "gode mennesker".

Til alle jer der gerne vil hjælpe andre - hvad med at i ser på alle de mennesker i norge der behøver hjælp? Hjemløse, alkoholikere, gamle mennesker der lever et liv i ensomhed på et ældrecenter, være pleje-bror/søster(aflastnings ven) for børn/unge? Der er massevis af mennesker lige her der har brug for jeres hjælp og der er massevis i kan gøre for at stille op, hvis i da bare vil. Og i behøver ikke en gang rejse eller sige jobs op! win/win!

Men det er vel ikke interessant, ikke noget i kan fortælle til andre/blogge om, skrive på facebook hvorefter de kan se på dig med beundrende øjne - fordi du bare er så godt et menneske!

Skjult ID med pseudonym Mr84 fr. 11 nov. 2011 17:56

Hjelpe mennesker blir flere på denne jorda er siste tingen jeg noen gang vil bruke penger eller min tid på, folk som gjør det har egosentrerte grunner i de fleste tilfeller, de vil lette sin samvittighet over hvor "godt" de selv har det..

Tror ca 99,9% av alle mennesker er mer tjent med at vi jobber "frivillig" med å rense jorden samt begynner tenke kollektivt over at det faktisk skal bo mennesker her mer en 200år fram i tid, mulig de også vil se frittgående dyr,trekke frisk luft,drikke rent vann..

Er ikke mye media oppslag når dyr blir utryddet for alltid men det skjer faktisk nesten daglig at en plante,insekt,reptil,pattedyr eller virveldyr osv blir borte for alltid eller kommer på red list som kan leses under.

http://www.iucnredlist.org/

Skjult ID med pseudonym Boble® fr. 11 nov. 2011 18:00

Jeg syntes faktisk talt at det er en litt småegoistisk ting å gjøre. Min tanke er at de som reiser på sånne "arbeidsturer" gjør det mest for å ha noe å skryte over, og mindre for å faktisk gjøre en forskjell. Hadde de vært opptatt av å gjøre en forskjell så finnes det andre måter å gjøre det på.

Jeg skjønner ikke hvorfor høytlønnede personer skal reise til fattige land for å gjøre et arbeid andre kan gjøre vesentlig billigere. Hadde vært utrolig mer effektivt å gi fra seg lønning som tilsvarer tiden de planlegger å være der nede. Da kunne de der nede ha ansatt flere folk enn den ene personen de utgjør, og dermed fått enda mer gjort. En person som bygger hus i en måned produserer mindre enn de 30 de kan ansette i den måneden til samme kostnad.

Skjult ID med pseudonym Enigma fr. 11 nov. 2011 18:13

banditten:
Ser poenget ditt. At folk skal vise seg og skryte av hvor "gode" mennesker de er ved slik handling, blir feil og hyklersk. Ikke at jeg ville fronte det for alle og enhver. Personlig er jeg så lei av FB, veldig lite innpå der, synes det er blitt så overfladisk. FB er hypet til de grader. Men det er et annet tema.
Jeg har en genuin interesse for det å hjelpe andre. Og har valgt et yrke der jeg jobber med eldre og syke. Jeg er en person som gir mye av meg selv. I jobben min har jeg den muligheten til å gi omsorg og pleie, vise at jeg bryr meg, noe jeg gjør og får gode tilbakemeldinger på. I tillegg har jeg gamle foreldre, så jeg har mer enn nok bruk for mine evner og kompetanse.
Selv om det er mange grupper som trenger hjelp her i landet, skal ikke det være en grunn til eller et hinder for å yte hjelp til hjelpetrengende i ikke-vestlige land. Det er opp til hver enkelt hva en vil bidra med.
Og all ære til Frelsesarméen, Blåkors, Kirkens Bymisjon og andre organisasjoner! De gjør en kjempeinnsats.

Skjult ID med pseudonym Boble® fr. 11 nov. 2011 18:19

Om man er genuint interessert i å hjelpe så finner man en organisasjon man føler man kan stole på, så gir man det man føler man har råd til. Uten å måtte utbrodere til "alle" hvor mye penger du har gitt vekk;)

Skjult ID med pseudonym Enigma fr. 11 nov. 2011 18:28

Boble:
Jeg støtter Redd Barna med et fast beløp, gjort det i flere år, og gir nå og da til forskjellige organisasjoner. Synes ikke det er særlig edelt av meg for det. Mulig jeg er litt rar eller naiv, men har visst et "Florence N.-gen" i meg ... :-)

Skjult ID med pseudonym neptun fr. 11 nov. 2011 18:35

Jeg er generelt litt skeptisk når den hvite mann kommer for å sivilisere den sorte mann. Klart, i krisesituasjoner er det bra at organisasjoner som Norwac eller Leger uten grenser stiller opp, men i det lange løp må jo heller innsatsen gå på å legge forholdene til rette for at folk i den tredje verden skal klare seg på egenhånd, at de ikke skal være avhengige av idealistisk ungdom fra den rike delen av verden som er så rike at de har råd til å ta seg både ett og flere år fri. Det er som man sier - gir du en person en fisk har han mat den dagen, lærer du ham å fiske har han mat resten av livet.

Skjult ID med pseudonym Velteguri fr. 11 nov. 2011 18:39

Enigma, jeg forstår hva du mener tror jeg. Det er et ønske om å være til nytte, at det en er, og kan, på en måte kan gjøre en forskjell.

Skjult ID med pseudonym 123 fr. 11 nov. 2011 18:44

Det er forstemmende og at folk nesten må forsvare at de har lyst til å hjelpe andre.

Dersom man finner en mulighet til å hjelpe andre - så er jo det helt supert :D

Skjult ID med pseudonym Enigma fr. 11 nov. 2011 18:54

neptun:
Det er ordentlig svart-hvitt-tenkning slik du skisserer der (bokstavelig talt!). Ja, at det var slik de rike landene gikk fram på tidligere, på kulturimperialistisk vis og tok for seg av naturressursene, er en skamplett i historien.
Nå har vel utviklingen gått framover når det gjelder bistand og u-hjelp, uten at jeg er ekspert på feltet. Ett eksempel er ordningen med mikrolån, noe du helt sikkert har hørt om. Vil tro at de store organisasjonene har ekspertise og fagpersoner som nettopp har den oppgaven å lære opp lokalbefolkningen med det mål for øyet å gjøre dem selvgående.

Velteguri:
Takk, er vel noe i det.
Hyggelig å se deg, forresten. En stund siden ... håper det er bra med deg :-)

Skjult ID med pseudonym neptun fr. 11 nov. 2011 19:55

@Enigma
Mikrolån er ikke akkurat veldedighet, det er business, noe det er lett å se dersom man tar en kikk bak propagandaen og ser på rentenivå, som ligger på rundt 20 prosent årlig, og fortjenestemarginer, som ligger på rundt 10 prosent årlig. Men tema for denne tråden er jo veldedighet.

Og jeg må innrømme at jeg ikke har så veldig stor tro på veldedighet. Veldedige organisasjoner er oftere enn ikke først og fremst verktøy for stater, religiøse organisasjoner eller business, og jeg har ingen tro på at disse opptrer ut fra ren altruisme. Den nederlandske journalisten Linda Polmans bok "Krisekaravanen" kom ut på norsk i fjor, og er lærerik lesing. Hovedpoenget hennes er at NGOer er bedrifter som står i en konkurransesituasjon med hverandre og dermed benytter seg av skiftende allianser. Og disse alliansene kan nesten være med hvem som helst.

En annen ting er at NGOene som regel har ganske sterke føringer, enten det er som i USA under Bush, da NGOer ble nektet offentlig støtte dersom de hjalp kvinner til å få trygge aborter, eller det er som med de religiøse organisasjonene som mest av alt er interessert i å spre læren sin.

Skjult ID med pseudonym Tingeling fr. 11 nov. 2011 20:28

Ja, jeg har tenkt og jeg skal. Om ikke lenge.
Utover det har jeg ingenting å utbrodere (heller ikke noe ønske om å forsvare)...siden det både er egoistisk og noe man gjør for å ha noe å skryte av. ;-)

Jo, èn ting forresten:
@Boble
Jeg ønsker å gjøre en forskjell. Det betyr vel ikke at alt må gjøres på den måten DU synes er "korrekt" for at jeg (og andre) skal utgjøre en forskjell?
:-)

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) fr. 11 nov. 2011 20:33 Privat melding

@Tingeling , sant det da.. er fint alle som ønsker å gjøre en innsats eller hjelpe, ære være de for det, men tror det er mye den der skrytingen av det før og etterpå som ødelegger.. hvor "gode" de er, og andre selvopphøyende ting.. de lever liksom på det i 50 år etterpå, hvor fantastiske de var som hjalp til i ett år for 37 år siden osv.. og at de dermed har en garantert plass i himmelen osv..

Skjult ID med pseudonym banditten fr. 11 nov. 2011 20:41

Hvis folk virkelig vil hjælpe andre, så lægger de deres indsats dér hvor de kan hjælpe mest og bedst.

De her afrikature (eller hvor man nu vil rejse hen) er ikke andet en det man på godt dansk kalder "aktiv ferie" - med en ekstra 'skryte' faktor klemt ind, fordi du jo rejste bort for at hjælpe andre.
Du kan jo ikke "romantisere" en tur ned til Tøyenbadet med 3 unge mennesker som støtte-kontakt på samme måde som at "redde børn i afrika". Der er tilstrækkeligt med folk her der der virkelig trænger den hjælp du har at give.

Skjult ID med pseudonym forundret fr. 11 nov. 2011 20:50

Morsomt hvor mange som prøver å få det til å høres egoistisk og unyttig ut å bidra til å hjelpe andre, som ikke har vunnet lottogevinsten det er å bli født i Norge.

Er det unnskyldningen for å ikke gjøre noe som helst? ;-)

Litt raushet i denne verden er vel ikke å forakte?

Skjult ID med pseudonym oo fr. 11 nov. 2011 21:29

noen som nesten har stjælt nikket mitt?? o.o du liksom. Det er jeg som er oo
:o)
Uansett - jeg har reist rundt 3 ganger i livet. 1,5 år som 17 åring. 13 mnd som 25 åring og 6 mnd som 33 åring. Første tur rett etter videregående og de to andre turene: Sagt opp trygge jobber og reist jorden rundt. Absolutt verdt det. Det er erfaring jeg aldri ville byttet ut.

Så hvis du lurer på om du skal tørre å følge reiselysten og drømmen - GJØR DET!