Alle innlegg Sukkerforum

Mensa - Nasjonal testdag

Vis siste innlegg
Skjult ID fr. 18 nov. 2011 14:20

Lørdag 19. november 2011 arrangerer Mensa Norge ”Nasjonal testdag”, med autorisert IQ-testing over hele landet. Testene er offisielle, anonyme og individuelle. Testene koster kr 250,-, og hver kandidat må ta med dette i kontanter, samt legitimasjon på at vedkommende er over 18 år gammel.

Link : http://nt.mensa.no/

Hva er Mensa?

Mensa er en internasjonal forening med 120.000 medlemmer på verdensbasis, hvorav nesten 900 i Norge. Mensas formål er å fremme menneskelig intelligens til beste for menneskeheten, fremme kunnskapsvekst om intelligens og fremme intellektuelle og sosiale muligheter for sine medlemmer.

Som en organisasjon i oppbyggingsfase har Mensa Norge fokusert på å skape det sosiale miljøet for de som har behov for å treffe likesinnede, samt å informere om og avmystifisere hva høy intelligens betyr.

Interessen for å vite mer om sine evner er meget stor og økende!

Det Norske Veritas (DNV) har i samarbeid med Norsk Psykologforening, norske virksomheter og testbransjen etablert Sertifiseringsrådet for Testbruk i Norge (STN), og over 1 million mennesker fulgte Test Nasjonen på NRK for noen år tilbake, før de tok det av plakaten. Vi har sett en bølge med tallpuslespill i alle medier og bokhandlere i de siste årene og vi ser at svært mange også gjennomfører uoffisielle intelligens- og personlighetstester på Internett.

I år som i fjor bør det derfor være svært interessant for publikum at den rimeligste og mest tilgjengelige måten å få tatt en autorisert IQ-test på, er i regi av Mensa. For 11. året på rad arrangerer Mensa sin Nasjonale testdag – denne gangen på lørdag den 19. november – i byer over hele landet.

http://www.youtube.com/watch?v=wMeG9tyPjRw&feature=player_embedded

Skjult ID med pseudonym tresnitt fr. 18 nov. 2011 14:53

Dette er sikkert en fin ting for dem med interessen. (Jeg vet ikke noe om dette.)
Men idag er vårt samfunn mer opplyst enn tidligere hva angår forskjellige menneskelige kapasiteter: Ordet IQ har i lang tid feilaktig rommet for mye; som om det det er et synonym med "intellektuell". (Det er en enkelt form for i.) "IQ" er jo 1 variant av ca 7 vidt forskjellige evner. Feks er "sosial intelligens" og "musikalsk intelligens" to helt andre former, og har ikke tidligere vært plassert innenfor "IQ-båsen".
-tresnitt

Skjult ID med pseudonym arneand fr. 18 nov. 2011 18:26

Kontanter?
Her lukter jeg svarte penger...
;p

@ts
Sånn bortsett fra å gjenoppleve eksamensfølelsen, hvorfor skal jeg bruke tid og penger på en slik test?
Får jeg noe igjen for det?

Skjult ID med pseudonym Mangelvare fr. 18 nov. 2011 18:35

@tresnitt: Enig. Dyrkelsen av matematisk/analytisk intelligens er nesten hinsides all fornuft. En elitisk organisasjon som Mensa undergraver sin egen målsetning ved ikke å evne å se at det er mange egenskaper som kan bidra til å fremme menneskeheten. For meg er Mensa bare et stempel på at man ser ned på, eller ihvertfall ikke legger særlig vekt på disse andre egenskapene. Utfra reklamesnutten virker det som de legger vekt på bærekraftig og alternative tekniske løsninger for fremtidens utfordringer mtp miljø. Hvorfor man skal kjøre nedover motorveien på en motorsykkel med hagle på ryggen aner jeg ikke, utenom en oppmerksomhetstrang. Det fremstår som om de tenker egoisme foran samhold.

(mann 49 år fra Østfold) fr. 18 nov. 2011 18:44 Privat melding

Hæ?

(mann 45 år fra Oslo) fr. 18 nov. 2011 18:54 Privat melding

Mente du "Æh" ?
-tresnitt

(mann 44 år fra Akershus) fr. 18 nov. 2011 19:05 Privat melding

Been there, done that.

IQ betyr ikke intellektuell. Det betyr heller ikke at man gjør smarte valg. Det betyr rett og slett at man er flink til å se sammenhenger og derfor *har muligheten* til å gjøre bedre valg basert på flere faktorer.

Når det er sagt var mitt medlemsskap en veldig positiv ting å ha med (da jeg var medlem) i forrige intervjuet jeg var på, men så går jobben min delvis ut på å se sammenhenger og nøste opp tråder slik at en historie kan fortelles på et ryddig vis.

(mann 45 år fra Oslo) fr. 18 nov. 2011 19:27 Privat melding

Ordet var nok ikke helt presist - men det er mitt poeng å få fram at "IQ" er et ord som har blitt påført et usaklig vidt spekter angående hva "gluphet" er.
Og du nevner nå "...flink til å se sammenhenger og derfor har muligheten til å gjøre bedre valg basert på flere faktorer".
Mitt poeng er at den setningen er akkurat like aktuell innenfor totalt andre virkeligheter: Som feks innenfor det sosiale eller musikalske, som jeg nevnte først.
-tresnitt

Skjult ID med pseudonym Gubben32 fr. 18 nov. 2011 19:28

Nerdy..... harry....

(mann 44 år fra Akershus) fr. 18 nov. 2011 19:45 Privat melding

@tresnitt: Jo, jeg er helt enig med deg. Forskjellig "intelligens" (dog er IQ visstnok den eneste som kan måles nogen lunde nøyaktig) er viktig på forskjellige områder. Se på jazz-musikere og andre som bare kan stille seg sammen og jamme. Det viser utrolig forståelse og en egen form for intelligens som ikke nødvendig vis kan læres. Hvis det da kommer opp en matematiker på scenen til dem vil det jo bare virke dumt, og de som ville høre på jazz ville ikke gitt matematikeren mye "cred". På samme vis ville ikke nødvedig vis en sjakkspiller gitt en flink jazzmusiker mye "cred" for hans type intelligens.

I min jobb er det heldig vis ikke nødvendig å kunne automatisk spille en tone som passer sammen med en fiss ;)

Skjult ID med pseudonym sans fr. 18 nov. 2011 21:29

Tiwas:
Mye matematikk i god musikk, og mye musikk i god matematikk.

Skjult ID med pseudonym sans fr. 18 nov. 2011 21:31

...men er litt enige med dere ellers, da. ;)

Skjult ID med pseudonym Tiwas fr. 18 nov. 2011 22:14

@sans: Det er sammenhenger i rytmer og takskifter, ja. Det er også sammenhenger mellom samspillet mellom instrumenter. Av de jeg kjenner som har godt musikkøre for mer avansert musikk (klassisk, jazz osv osv) er alle i det sjiktet jeg vil anta er rett under Mensa-nivå og opp.

Skjult ID med pseudonym Mangelvare fr. 18 nov. 2011 22:18

http://abcnews.go.com/Health/autistic-blind-man-derek-paravacini-masters-music/story?id=14628425

Skjult ID lø. 19 nov. 2011 00:35

Hvem har fortalt deg det?

Skjult ID med pseudonym hhhhhhhhhh lø. 19 nov. 2011 00:39

Skal du til Legoland?

Skjult ID lø. 19 nov. 2011 00:40

Vet ikke. Hvis jeg har lyst, kanskje.

Skjult ID lø. 19 nov. 2011 00:52

Nei, jeg prøver ikke å lure deg.

Skjult ID lø. 19 nov. 2011 00:59

Joda. Kødda. Jeg prøvde ikke å lure deg.

(mann 42 år fra Oslo) lø. 19 nov. 2011 01:07 Privat melding

@Mangelvare: Men kjære deg, har du ikke sett Mad Max? :^)

(mann 42 år fra Oslo) lø. 19 nov. 2011 01:10 Privat melding

@karvinen, hvis jeg husker riktig blir testen sendt til psykologer for "analyse", og det koster sikkert litt. Og så får man et artig diplom da... men ingen t-skjorte dessverre :^p

Skjult ID med pseudonym hhhhhhhhhh lø. 19 nov. 2011 01:12

Søren. Da gidder ikke jeg å være med.

Skjult ID med pseudonym Mangelvare lø. 19 nov. 2011 02:55

Ikke på ca 20 år. Kanskje det er på tide med en forfriskning. Etter Badlands og Blade Runner.

(mann 44 år fra Oslo) lø. 19 nov. 2011 03:52 Privat melding

Altså: en med høy score på en iq-test kan godt vimse rundt i livet sitt, se helt noldust ut, være stilløs og illeluktende, mens h*n er flink til å klekke ut finurlige løsninger på logiske problemer.. En annen med lavt score kan fikse adskillig flere jenter, ha mere sex og få flere barn.. Om 100 år er begge jord..
Så er det om å gjøre å finne meninga med livet, for deretter å se hvem som fikk høyest score ifht dette.. og hva sier gud om saken?

Apropos musikk, så har den en rekke faktorer i seg som gjør at vi mennesker liker det og det har i grunn lite å gjøre med matematikk. Ihht opprettholdelsesinstinktene våre, det at vi har et nske om å leve, så søker vi trygghet. Vi opptrer i flokk, som ulven, fordi det gjør oss bedre i stand til å overleve. Internt i flokken har vi felles "spilleregler" og et hiarki. Jo høyere en finner en posisjon i hiarkiet, jo ytterligere bedre blir en i stand til å overleve og forplante seg. Videre søker vi mennesker trygghet, kontroll, oversikt og forutsigbarhet fordi det gjør oss enda bedre i stand til å overleve. At bygg, ting og hager mm. er rette, kvadratiske, ryddige og velfriserte liker vi. Dette fordi det gir oss kontroll, oversikt og forutsigbarhet som ikke kan true oss..
Det samme gelder musikk. Når vi intiutivt føler at vi har kontroll på lydene, -at de er forutsigbare (har rytme som vi kan forutse) slik at vi kan synge med, så liker vi det intuitivt. Fordi vi liker kontroll og forutsigbarhet. Da trives vi.. Vi har derimot ingen forutsetninger til å like lyder som ikke er satt i et forutsigbart system.. Da gremmes vi :) Siden lydene i musikk er satt i systemer som vi forstår og som har en forutsigbarhet i seg, så kan en godt kalle det matematikk, om enn veldig enkel sådan

(mann 45 år fra Oslo) lø. 19 nov. 2011 13:17 Privat melding

Det vil si jeg vet ikke helt om du var ironisk. Men jeg kjenner meg iallefall ikke igjen i det med å "intuitivt" automatisk like musikk fordi lydene er forutsigbare og satt i system på enkleste regning-premisser. (Som feks 8/4-takt, dunk-dunk-dunk-disco-trommer uten variabler, osv.) Dette er gjeldende innenfor A4-pop, men ikke innenfor store deler av progressivt eksperimenterende musikk/samtidsmusikk.
-tresnitt

Skjult ID med pseudonym Tiwas lø. 19 nov. 2011 15:15

@tresnitt: Jeg vil nok heller driste meg til å si at de som hører på mer uforutsigbar musikk viser intelligens, men...sikkert andre meninger om det også :)

(mann 44 år fra Oslo) lø. 19 nov. 2011 15:51 Privat melding

Du gjør nok det, tresnitt.. du forstår det bare ikke selv, fordi det ligger intuitivt i hjernebarken din.. bare ordet rytme, gir klare indikasjoner om at det er forutsigbart.. Musikk uten rytme, ville du antagelig ikke likt -uten at du heller hadde skjønt det.. Også jazz og mer progressiv musikk har rytme.. Hadde lydene bare blitt satt sammen uten rytme eller noe system, ville du ikke likt det.. Du liker sikkert også ryddige og velfriserte hager, fordi det viser at det er "under kontroll" Et villniss av en hagen ville du ikke likt på samme vis som du ikke ville ha likt lyder som var vilkårlig sammensatt og uten rytme. Du er skapt til å like det slik, for det signaliserer noe trygt inni hjernen din..

(mann 45 år fra Oslo) lø. 19 nov. 2011 16:26 Privat melding

Hei. Det er helt feil det du sier om rytme, Danty. Mesteparten av progressiv musikk har rytme, men det finnes masse som slett ikke er rytmisk. Musikken må (selvfølgelig) ha en helhetlig egenartet struktur men det er en helt annen sak. Lytt feks på Providence av King Crimson -74, eller de mange Gyorgy Ligeti-verk som er flettet inn i 2001:A Space Odyssey eller psykedeliske partier i lang Pink Floyd-musikk som Echoes, Atom Heart Mother eller utallige andre ting.
Jeg vet godt at det du sier om velfriserte kjedelige hager gjelder for det aller aller meste. Mitt poeng er å få fram at dette forutsigbare og "logisk kontrollerte" er overhodet intet kriterie for kunst.
-tresnitt

Skjult ID lø. 19 nov. 2011 19:02

Også vil jeg si at dette har ikke å gjøre med å fornekte rytme som en egenartet kulør innenfor musikalske språk. Jeg sier bare at takt - slik vi hører det i 99,9% av all musikk er ikke noen betinget forutsetning for begrepet "musikk". (Skrev denne siste på nytt fordi jeg formulerte meg litt rart.)
-tresnitt