Alle innlegg Sukkerforum

Rettslære 2 oppgaveløsning

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Student on. 23 nov. 2011 18:40

Heisann!

Er det noen som hadde rettslære på videregående? Har en oppgave jeg sliter litt med.

På forhånd takk.

(kvinne 41 år fra Buskerud) on. 23 nov. 2011 18:41 Privat melding

Ha! Det hadde jeg faktisk..men det er så lenge siden at jeg kan neppe hjelpe deg. :-)

Skjult ID med pseudonym Boble® on. 23 nov. 2011 19:54

Sitter med en følelse av at jeg er i samme stilling som Dize.

LENGE SIDEN!

Skjult ID med pseudonym Boble® on. 23 nov. 2011 19:54

Sitter med en følelse av at jeg er i samme stilling som Dize.

LENGE SIDEN!

Skjult ID med pseudonym tdh on. 23 nov. 2011 20:04

På forumet er det meninger om så mangt, så det kan fort bli noen kreative løsninger av det ;)
Fyr lys med oppgave sier jeg!

Skjult ID med pseudonym lurifaks1 on. 23 nov. 2011 20:37

Ja, men gikk ut i -96, så tviler på at du får noen glupe svar av meg ;-)

(kvinne 41 år fra Buskerud) on. 23 nov. 2011 20:45 Privat melding

Jeg gikk også ut i -96, kanskje vi klarer og være glupe sammen og tilsammen ha en halv hjerne. :-)

(mann 34 år fra Akershus) on. 23 nov. 2011 20:55 Privat melding

Hva er problemet da. Jeg er jurist. Kan kanskje hjelpe deg :)

Skjult ID med pseudonym lurifaks1 on. 23 nov. 2011 21:16

En halv hjerne skal vi sikkert klare..hehe ;-)

Skjult ID med pseudonym Paraply on. 23 nov. 2011 21:23

Hvor blir den der oppgaven av?? Her har jeg stålsatt meg som jeg gjør før quizen i Morgenbladet... og så kommer det ingen ting?

Skjult ID med pseudonym tdh on. 23 nov. 2011 21:34

Vedder på at svaret står i Norges Lover!

(kvinne 32 år fra Akershus) on. 23 nov. 2011 21:49 Privat melding

Tok riktignok ikke rettslære på videregående, men er straks ferdigutdannet jurist, så godt mulig jeg også kunne hjulpet! :)

Skjult ID med pseudonym Student to. 24 nov. 2011 00:03

HEI, dere. Har ikke vært tilgjengelig. Det er veldig mye å skrive, så here it goes.

Eva Darin, 17 år, løp en tur langs kaia i Storeby. Hun var en svært veltrent jente og gikk på idrettslinja på videregående skole. Plutselig så hun en bil som kom trillende nedover Kaigata. Bak biloen kom en dame løpende. Eva så at det var en hund i baksetet, men det satt ingen bak rattet. Bilen forsvant over kaikanten og havnet i sjøen.

Eva og flere andre løp i all hast dit bilen forsvant. Damen som kom løpende etter bilen, var mildt sagt desperat og ropte: "Er det ingen som kan redde den stakkars hunden min?" "Jeg skal gjøre det hvis jeg får godt betalt," sa Eva. "Du får 5000 kroner," sa damen. "Nei, det er for lite," svarte Eva, "jeg må ha minst det dobbelte." "Det er greit, gjør hva du kan," svarte damen gråtende. Bilen var nå allerede sunket, og flere av de andre tilskuerne advarte Eva mot å gjøre noe så farlig. Eva tok i all hast av seg jakken og stupte ut i det sterkt forurensede vannet i havnebassenget.

Etter noe tid klarte Eva å lokalisere bilen. Med mye besvær klarte hun omsider å få hunden ut av bilen og opp på land. Under redningen ble Eva påført flere bitt av den livredde hunden. Damen var dypt takknemmelig og gav Eva 500 kr. En av tilskuerne til den dramatiske hendelsen utbrøt da: "De lovte jo jenta minst 10.000 kr, Fru Gjeder Hansen, og nå må De holde loftet deres." Fru Gjeder Hansen avviste dette og viste til at hun hadde vært desperat og i forvirringen muligens hadde kommet i skade å si 5000 kroner istedet for 500, som var det hun hadde ment. Hun viste videre til at kr 500 var en bra timelønn for en ungdom, og sa at huni den sterkt opphissede situasjonen kanskje hadde kommet i skade for å gå med på et høyere beløp.

Etter dette ble Eva kjørt hjem av en av tilskuerne. Foreldrene ble sjokkert da Eva fortalte hva som hadde hendt. "Hvordan kunne du ville på å gå med på noe så farlig," Sa far til Eva. Eva som hadde rettslære som studieretningsfag på skolen, svarte: "Her i landet har vi avtalefrihet".

Mor til Eva tok deretter opp beløpet Eva hadde mottatt av fru Gjeder Hansen. Etter en kort diskusjon var alle enige om at fru gjeder hansen måtte betale 10.000 kr til Eva for den heltemodige innsatsen hennes. Da foreldrene og Eva senere tok kontakt med fru gjeder hansen for å kreve henne for restbeløpet, kr 9500, avviste fru gjeder hansen dette. (Fort..)

Skjult ID med pseudonym Student to. 24 nov. 2011 00:05

Hun forlangte istedet å få tilbakebetalt kr 500 som allerede var utbetalt til Eva. Fru gjeder hansen begrunnet dette med at det etter hennes mening ikke var inngått noen avtalt mellom dem, og uansett om man kom fram til det motsatte, var hun ikke bundet av avtalen.

Nå må jeg drøfte tvisten mellom Eva og Fru gjeder hansen.

Noen som har et løsningsforslag? Er desperat, fordi jeg aner ikke hvilke lover jeg skal henvise til og hva i all verden jeg skal drøfte og hvordan jeg skal gjøre det.

(kvinne 41 år fra Buskerud) to. 24 nov. 2011 00:16 Privat melding

Avtaleretten innebærer at man skal holde en avtale..muntlig eller skriftlig..den er bindende. Man skal holde det man lover på en måte..

Men det er ikke lov og inngå avtaler som bryter med norsk lov eller noe som er umoralsk..eller hva man skal si. Uh..disse advokatene over her er helt sikkert flinkere enn meg på dette. HIhi..men sannsynligvis så sover de vel. :-P

De må kunne bevise at avtalen ble inngått..det kan de vel med vitnene. Men hun ble presset til og høyne fra 5000 til 10000..og var hun i en situasjon der det gjør det umoralsk og kreve noe? Fordi hun fryktet for hundens liv? Aner ikke jeg altså..bare tenker høyt jeg nå. :-)

Her er loven..men den har du vel?
http://www.lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/usr/www/lovd ata/all/nl-19180531-004.html&dep=alle&kort+,+titt=avtale&

(kvinne 41 år fra Buskerud) to. 24 nov. 2011 00:36 Privat melding

Dessuten..som privatperson, så har du vel egentlig ikke lov til og risikere livet mot betaling? Eller noe sånt..? Jeg babler..jeg aner ikke hva jeg snakker om. :-P

Hva er drøyt robinsve? Jeg ble litt nysgjerrig og er ikke trøtt i det hele tatt. :-)

Skjult ID med pseudonym Principe to. 24 nov. 2011 00:47

Dette er ikke spesielt vanskelig, og jeg deler robinsve sitt syn på at du lærer kun ved å løse ting selv. Likevel skal jeg hjelpe et stykke på vei.

Det er to spørsmål du skal drøfte.

Først må du spørre om det er inngått en gyldig avtale. Her må du ta utgangspunkt i reglene om tilbud og aksept i avtaleloven, og huske på at det i norsk rett er formfrihet for avtaler. En bindende avtale er like gyldig som en skriftlig.

En ting du også må legge merke til er at Eva er 17 år – her legger man opp til å drøfte hvorvidt Eva, som ikke er myndig, faktisk kan inngå bindende avtaler, evt hvilke typer – her bør du ta en titt i vergemålsloven.

Forutsatt at det er inngått gyldig avtale mellom partene, drøfter du hvorvidt denne avtalen er bindende. (Dette skal du gjøre uansett om du kom til at avtalen er gyldig inngått eller ikke).

Hovedregelen er her at avtaler skal holdes, og frua er dermed forpliktet til å oppfylle sin del av avtalen. Likevel finnes det en rekke bestemmelser i avtalelovens kapittel 3 om ugyldige viljeserklæringer som kan komme til anvendelse, og flere av disse kan tenkes å passe på dette saksforholdet. Her bør du drøfte de som du selv mener kan passe inn ut fra ordlyden.

Skjult ID med pseudonym Student to. 24 nov. 2011 01:23

Tusen hjertelig takk for alle råd og all hjelp! Det har vært veldig til nytte for meg. Jeg henviste til paragraf 31 og 31 som hentyder til at den som ikke er påregnelig eller er i nødtilstand, forstandssvakhet eller uerfarenhet ikke er bundet til avtalen. Så Eva har ikke krav på de resterende 9500 kr.

Selv om Eva er under 18 år, drøftet hun med foreldrene sine om denne hendelsen og derfor har de også (indirekte) gitt tillatelse til at avtalen ble inngått.

De 500 kr som Eva fikk, de er hennes, fordi Fru Gjeder Hansen sa at hun i utgangspunktet mente 500 kr og ble grepet av panikken og oppga dermed feil informasjon (lovparagraf 32, som tilsier at den som i ettertid har funnet ut at noe er feilinformert, kan bryte avtalen om det er nødvendig).

Jeg leverer det jeg har skrevet, så får det briste eller bære. Da kan jeg i det minste få tilbakemelding på hva jeg gjorde feil og hva jeg kan gjøre bedre neste gang. Dette er første gangen jeg skriver en slik oppgaveløsning, så i mine øyne var det helt greit :-)

Men igjen, TUSEN TAKK, for at dere tok dere tid til å hjelpe meg :-)