Alle innlegg Sukkerforum

Har verden endret seg?

Vis siste innlegg
(mann 32 år fra Oslo) lø. 26 nov. 2011 11:11 Privat melding

I dag så jeg på et program på tv om rase og rasisme. Noe jeg finner interessant er om verden har endret seg.

Martin Luther King jr. kom med denne setningen i 1963.

Jeg har en drøm om at en dag vil mine fire små barn få leve i en nasjon hvor de ikke blir dømt etter deres hudfarge, men av deres personlighet og karakter. Jeg har en drøm i dag!

Hva syns dere har skjedd de siste årene?
En undersøkelse de gjorde på tv var å dele studio inn i to raser, ikke på hudfargen, men fargen på øynene... de behandlet de med brune øyne pent, og de andre som om de nesten ikke er noe! Dette ga utrolig mange reaksjoner mellom begge parter. En annen hvit gutt hadde gjort noe så han ble brun i huden, han så at folk tok han som en helt annen person, alt skulle være mistenklig rundt han når han var brun, ting som ikke ville skjedd om han var hvit.

Selv er jeg brun i huden og min opplevelse med dette er at de som kjenner meg vet hvordan jeg er, men noen ganger kan man føle det stopper mange å bli kjent med meg pga førsteinntrykket sett ut i fra bilder, se meg live osv.. Kan hende jeg tar feil, men det er mitt inntrykk.

(kvinne 41 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 11:28 Privat melding

Samfunnet vårt legger opp til at vi aldri blir helt likestilte tror jeg. Jeg personlig har ikke noe imot herken mørke, eller de med andre religioner enn min egen. Men jeg merker jo at jeg feks blir littr edd noen ganger. Jeg blir redd når jeg går alene hjem fra byen og ender opp med halve Hvalsmoen (flyktningemottaket) i ryggen..de skal samme vei.

Jeg liker ikke og ta drosje med en som har et utenlandkutseende..og det på tross av at jeg i utgangspunktet er i utmerket stand itl og forhindre uønsket oppmerksomhet.

Når jeg derimot møter folk i jobbsammenheng, eller i situasjoner jeg føler meg trygg i, da føler jeg ikke at jeg behandler noen annerledes pga utseende. Og jeg føler meg ikke rasistisk..frykt er, som jeg sa i en annen tråd i går, ikke en rasjonell følelse.

Men jeg tror samfunnet kunne gjort mer for at det ikke hadde vært sånn, integreringspolitikken vår er helt blåst..det gjør alt verre og det er ltit trist. Trist for oss som blir redde og trist for de som aldri føler seg inkludert. De aller fleste jeger redd for feks..de er jo sannsynligvis helt ufarlige..men jeg tar jo ikke sjansen på og finne ut av det naturligvis..da er det mye lettere for meg og ta litt avstand og heller føle meg trygg.

Norge følger ikke opp de som kommer hit med akutt og traume psykiatri..det vet jeg, fordi jeg jobber med slikt. Det er trist..trist og se hvor mange det er som går rundt oss..blant oss, som antagelig aldri vil få hjelp..ikke før de dreper noen..voldtar 40 småjenter..eller noe annet. Så blir de etnisk norske redde..sinte..og lar det gå ut over alle med an annen bakgrunn enn oss selv.

Det er uansvarlig av myndighetene og ta imot fler enn de har intensjoner om og hjelpe. Stygt og trist er det..alle de menneskene som da allerede er dømt av samfunnet når de kommer hit..og itillegg alle de de kommer til og gjøre vondt..og ikke minst, alle de anstendige menneskene som vil bli dratt uskyldige med i samme kategori..fordi vi andre blir redde.

Jeg dro faktisk på sånn te besøk i våres..tji-hi..jeg måtte jo det syntes jeg. Dro med meg et par pasienter på jobben hjem til en muslimsk familie. Skrekkelig festlig! Jeg harfaktisk vært der flere ganger etterpå også, og jeg og lillekonen har begynt og trene sammen. :-) Hun lærer meg magedans..ikke atjeg er noe flink, men det er da gøy likevel. :-)

(mann 32 år fra Oslo) lø. 26 nov. 2011 11:34 Privat melding

Jeg hørte på radioen at en skole i Oslo hadde delt inn klasser etter etnisk norsk og ikke etnisk norske, dette syns jeg i år 2011 er skammelig. Hadde det skjedd meg hadde jeg blitt veldig lei meg, for det første jeg er født og oppvokst her, jeg en vennekrets der 99 prosent er etnisk norske og jeg lever som hvilken som helst norsk gutt.
Jeg ble faktisk litt sjokkert at dette var noe noen har tenkt på, at det var en løsning på et problem... det syns ikke jeg er akseptabelt :/

(kvinne 41 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 12:37 Privat melding

Det er litt trist at de delte klasser sånn på den skolen, men på en måte kan jeg forstå det også. Altså..jeg forstår argumentasjonen, men det burde helt klart vært bedre og andre løsninger. :-)

Skjult ID med pseudonym oslomann lø. 26 nov. 2011 12:40

Rasisme kan gå alle veier ja. Begrepet "omvendt rasisme", som media i blant bruker, er et tullebegrep. Det er like mye rasisme når en norsk jente trakkaseres av gutter og jenter med fremmedkulturell bakgrunn fordi hun er blond og går kledd som norske tenåringsjenter flest, som når de med mørkere hudfarge og røtter fra et annet land trakasseres av etniske nordmenn for dette. Og det er masse rasime i andre steder i verden også, inkludert i land hvor befolkningen ikke akkurat har hvit-rosa hud som her. Karvinen ga noen gode eksempler. Andre kan være arabere og orientalere som ofte ser ned på svarte afrikanere (og noen ganger også ser ned på hvite europeere). Rasisme stammer fra gruppetenkning, som er en del av den menneskelige natur, og som helt klart har hatt en positiv funksjon opp gjennom titusenvis av år med stammer og små klansamfunn. "Oss og dem" "Oss-tankegangen" har tjent oss mennesker bra, fordi det gjerne betyr en fellesskapsfølelse som øker sjansen for at man tar seg av hverandre og hjelper hverandre. Rasismen er medaljens bakside, det er "dem". De andre.

Skjult ID med pseudonym jony lø. 26 nov. 2011 12:40

@ karvinen

Ikke bruk ordet "sudakas"......det er faktisk et rasisitisk ord, hvis du ikke var klar over det ;-)

(mann 32 år fra Oslo) lø. 26 nov. 2011 12:55 Privat melding

Karvinen.... revansj for hva? Syns det med å skrive om bombing og slikt er bare barnslig og teit. Det er aldri noe som faller meg inn eller kommer til å gjøre, og syns det er dumt å tulle med det!!!!

Skjult ID lø. 26 nov. 2011 12:57

alle store oppdagelser og oppfinnelser er hjort av den hvite mann. de største komponister og kunstnere er hvite menn.den hvite mann har vunnet alle kriger og alltid hatt den sterkeste økonomien. og den hvite mann er vakrest i verden. opprinnelig kommer den hvite mann fra Kaukasus.
jeg er stolt over å være blond,hvit og blåøyd. ekte saxerblod som overgår alle andre raser.
dette er egentlig rasisme per definisjon, men jeg vil ikke sammenligne meg med det som vanligvis oppfattes som rasister og høyreekstreme.
jeg er ikke rasist og er langt på venstresiden

(kvinne 41 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 13:02 Privat melding

Bah!!!

Man trenger ikke veldig mye hjerne for og forstå hvorfor anonym..mesteparten av verdensressurser ligger der de hvite blir født. men jeg tror ikke jeg gidder og fortsette argumentasjonen min for en som blander den stakkars Hjorten inn i dette.

Det er bra du er stolt av og være blond og arisk..man gjør lurt i og være stolt av det lille man kan finne for å opptettholde livsløgnen..

Skjult ID med pseudonym uflaks lø. 26 nov. 2011 13:06

hahaha! "hjort av den hvite mann" "saxerblod" :)

(mann 32 år fra Oslo) lø. 26 nov. 2011 13:10 Privat melding

@Karvinen, da vil jeg prøve å få dem til å avslutte, hvis jeg er med på å angripe så fortsetter bare saken videre! Vold trenger ikke løse alt, kjeften min funker også bra!

Har ikke noe med at jeg er bedre enn deg i alle punkter, har mere med at jeg er uenig med deg i visse ting. Folk har forskjellige meninger!

(kvinne 41 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 13:10 Privat melding

Nei, da ringer du 3434-rescue og super-Carina kommer flygende inn og redder dagen! :-D

Skjult ID med pseudonym Lauren lø. 26 nov. 2011 13:23

Ser du på Oprah Winfrey show Kevin?

Skjult ID med pseudonym Kevin1985 lø. 26 nov. 2011 13:25

I dag gjorde jeg faktisk det når jeg sto opp hehe :) Var et tema jeg syns er spennende.

Skjult ID med pseudonym oslomann lø. 26 nov. 2011 13:31

@ Dize

Ok, det er jo ikke akkurat korrekt da. Europa er vel ikke det mest ressursrike kontinentet, selv om det er mye ressurser her også. Og med unntak av i noen hundre år under romertiden (og for mange europeiske folk selv da), så var europeerne mer ofre enn erobrere helt fram til 1500 – 1600 tallet. Persere, fønikere, hunere, madjarer, mongoler, arabere, tyrkere og andre forsøkte alle å erobre deler av Europa og underlegge seg folkene der, og minst en million europeere ble tatt som slaver og sendt til Midtøsten og Nord-Afrika i middelalderen og senere, helt fram til 1700 - 1800-tallet. Mongolene hadde nok også klart å erobre hele Europa på 1200-tallet hvis ikke Stor-Khanen deres hadde død og invasjonshæren snudde og dro tilbake til de mongolske steppene for å ta del i arvestriden. De hadde allerede knust alt europeerne hadde å stille opp med i dagens øst- og sentraleuropa, og hadde helt sikkert klart å slå franskmennene og engelskmennen også hvis de hadde fortsatt. Så hadde ikke den khanen død ville nok Europa vært ganske anderledes i dag.

Grunnen til at europeerne til slutt kom ut som de dominerende folkeslagene skyldtes nok heller krigerskhet, disiplin og en evne til å kopiere andre folks nye oppdagelser og gjøre dem bedre (papir, krutt etc.). Ikke ressurser. Men nok om det, dette ble jo en totalavsporing.

Skjult ID med pseudonym Velteguri lø. 26 nov. 2011 13:31

Kevin, dette er en modig tråd. Jeg synes hverdagsrasismen i Norge er verst. For all del, jeg er nesten blåhvit, så norsk er jeg.

(kvinne 41 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 13:40 Privat melding

20% av verdensbefolkning bruker 80% av resursene..og det er neppe afrikanerne som har det fetest. Det er derfor ikke så rart heller, at de ikke er de største innen forskning..oppdagelser og oppfinnelser og at de ikke har anledning til og vie seg til kunsten. Og det var det jeg mente..

Om man skal se på historien, så er jeg enig..den som trykker andre ned oppnår en hurtigere effekt av sine handlinger. :-)

(kvinne 41 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 13:41 Privat melding

Poenget mitt var at det ikke er pga hudfargen at de ikke er de største oppfinnerne.

(mann 37 år fra Vestfold) lø. 26 nov. 2011 13:52 Privat melding

Til torsdag er det 56 år siden Rosa Parks nektet å flytte seg fra sete på bussen for en hvit mann, og den dag i dag så er det fortsatt veldig mange rullestol brukere som ikke engang kommer inn på bussen.

(mann 32 år fra Oslo) lø. 26 nov. 2011 13:53 Privat melding

@Karvinen, hvis det er din mening at man skal bombe og fly inn i ting for å ta hevn, så tror jeg du faktisk skal tenke litt igjennom hva vi har opplevd i verden de siste 10 årene. Du sier nesten det er greit å gjøre de tingene som har blitt gjort.. For all del det er din mening, men nei den meningen respekterer jeg ikke!

Altså rasisme er veldig stort da, men jeg er stolt av å være født og oppvokst i Norge, jeg er stolt av å være den jeg er og stå for det jeg mener og tror på. Jeg ser skepsisen i veldig mange om taxi sjåfører med utenlandskbakgrunn, folk med mørk farge ser litt skumle ut midt på natta hvis man går alene osv, men dere er ikke alene om det. Jeg er selv veldig skeptisk når jeg er ute i Oslo og skal gå til bilen eller bussen fra andre siden og det er steder jeg ikke er helt kjent og møter på folk som bare står der og ser på deg, plutselig går etter deg osv. Ironisk nok så er "norske" mere skeptiske til utenlandske enn det de er i f.eks USA og england som jeg har bodd i 3 år :)

Når vi skal snakke om ressurser så er jo India og Kina en av de mest ressursrike landene i verden, vet ikke om mange av dere vet det, men DNV (det norske veritas) Divesere firmaer som driver med Defence i Kongsberg, Aker osv henter ofte inn personell fra India for å jobbe for dem, og dette er ikke fordi det er billig arbeidskraft, for de tjener så å si det samme som "norske". En stor del av legene i USA, ansatte i Microsoft osv er jo Indere, ja India er kanskje et fattig land, men tar man snittet mellom de rike og fattig så kommer de veldig godt ut av det. Desverre hjelper ikke dette de fattige, så vi har det veldig godt i Norge at vi har flere som ligger i snittet og lever bra :)

(mann 32 år fra Oslo) lø. 26 nov. 2011 13:55 Privat melding

@Chairman2s, vet du... jeg har opplevd å se rullestolbrukere ikke får være med på toget f.eks fordi konduktøren ikke vet hvordan de bruker den heisen, eller den rampen. Første gang fikk jeg ikke reagert på det, men de to andre gangene så gikk jeg bort dit, tok med flere passasjerer på vei og sa til konduktøren at dette er jævelig dårlig gjort og jeg og passasjerene bærte han med den rullestol bilen inn på toget.

Skjult ID med pseudonym McCloud lø. 26 nov. 2011 13:56

De tidligste sivilisasjonene vi kjenner til var ikke europeiske, og folkeslagene der hadde nok en smule mørkere hud enn det vi har.

Og (Skjult Id 12:57), at du er langt på venstresiden trenger ikke å implisere at du ikke er rasist.
Jeg har nylig lest at Engels skrev om ting som utryddelseskamp, folkeavfall mm og om hans syn på slaverne.
Og venstreekstremisme og høyreekstremisme er fullt ut forenlige, og ringen er da sluttet...

(kvinne 41 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 13:59 Privat melding

Akurat det med rullestolbrukere er faktisk ganske ille! Jeg var en gang for noen år siden med på og sitte i rullestol en hel dag for og se hvordan det er. Ikke kom jeg frem noen steder..folk glante..og noen kom til og med med utsagn som "stakkars jente" "for et liv" og "hva feiler det deg da". det var en lettelse og vite at jeg kunne reise meg når dagen var over, og det var trist og oppleve at det er så mange mennesker som løper rundt uten og ha festet hjernen til resten av kroppen!

Skjult ID med pseudonym oslomann lø. 26 nov. 2011 14:05

Sovjeterne var jo både rasister og anti-semitter som bare pokker, og de var jo kommunister. Og i Latin-Amerika kan høyresiden være så nasjonalistiske og høyreekstreme som bare det, men det er likevel ikke hudfargen de dømmer sine medborgere etter, men etter sosial klasse. Så rasisme har egentlig ikke nødvendigvis noe som helst med politisk holdning eller standpunkt å gjøre, selv om det ofte i dag forbindes med nasjonalisme og høyreektremisme.

Skjult ID med pseudonym 123 lø. 26 nov. 2011 14:21

UNICEF hadde en kampanje for noen år siden ( og har det kanskje ennå?) som het "Den Ene".
Kampanjen handlet om hva du, som medmenneske, kan gjøre for andre. Enkelte ganger skal det ikke så mye til.

Litt nestekjærlighet kan bety mye for/være en døråpner for/økte menneskeverdet til en annen.

(kvinne 35 år fra Buskerud) lø. 26 nov. 2011 14:35 Privat melding

Rasisme finnes i alle versjoner, i alle land og på alle måter.
Mange ganger blir jeg faktisk sint av noen "semi rasistiske" vitser jeg hører. Men jeg reagerer mer på hvorfor vitsen er morsom (han er automatisk terrorist pga hans religion osv). Nettopp fordi disse vitsene er med å forsterke de tingene mange frykter...
Seff kan man le av noen, men mange er litt vel ekstreme vitser syntes jeg.

Min første kjæreste, da jeg var 16, fikk ikke besøke meg hjemme eller være alene med meg av mamma, fordi han var pakistansk.... Hun var livredd han skulle være en av disse som rundstjal oss eller drepte "æres drap". Aldri har jeg vært mer flau over å være utenlandsk i Norge!!!
Gud forby hun skulle prøve å bli kjent med fyren, liksom! Stakkaren var mer i mot vold enn de fleste, hadde bare norske venner osv.

Opplevde også ei jente som var adoptert fra Pakistan, men oppvokst som norsk i klassen. Hun hadde blitt satt helt ut når hun en dag opplevde at vennene hennes (som naturlignok var norske) fikk ros fra en eldre dame. Fordi disse snille norske ungdommene hjalp en utlendig tilpasse seg Norge!

Rasisme finnes og, slik @Chairman sier, hos de som er fysisk (og ofte mer psyksisk) utviklingshemmede.
Veit ikke hvor mange som fikk med seg saken om den døve voldtekstmannen som fikk lavere straff av retten fordi han var døv? De andre døve der ute har reagert sterkt på dette, for de føler seg fordummede av det.
Man hører kanskje ikke det blir sagt nei, men man leser det godt av kroppsspråket!
Eller som @Dize sier, alle blikkene rullestolbrukere får, mumlingen folk tror de ikke hører. At man ikke nødvendigvis kommer seg inn steder de ønsker å komme inn på osv...

Kvein er ikke bare tøff som tar opp dette som tema... Det er og mange som bare leser her,men aldri skriver, som kanskje kan få seg en tankevekker ved dette.
Og enig med ham om at vold ikke er løsningen...
MEN... helt ærlig??? Jeg har slått og sparket et menneske en gang pga vedkommende utøvde rasistisk vold. Jeg kunne ikke sitte deg og bare se på. Jeg visste av om jeg bare snakka ville vedkommende komme etter meg og... Så jeg slo og sparka til personen så forvirra ut, dro med meg personen så nært andre mennesker som mulig...

(mann 37 år fra Vestfold) lø. 26 nov. 2011 16:41 Privat melding

Derfor har jeg den passende t-skjorta "keep staring I might do a trick"

(mann 37 år fra Vestfold) lø. 26 nov. 2011 17:22 Privat melding

@kevin1985: Hvis du skal følge reglene når du tar tog med NSB så skal du ringe helst dagen før og si ifra at du skal ta toget. Tidligere i år så kjøpte jeg månedskort for jeg pendler fra Tønsberg til Drammen og tenkte at jeg skulle prøve å gjøre det med tog. Det funker ganske bra må jeg si. Og i kombinasjon av at jeg er litt treg, og med litt vilje for å teste ut systemet så tar jeg jo nesten aldri samme tog hver dag. Nå har de fleste lært seg hvordan rampene funker på det toget jeg tar så det går veldig bra!

Det går jo ganske greit å løfte inn en person i manuell stol, litt værre med elektrisk stol. Det hadde du ihvertfall ikke fått meg med på... Og i 2011 bør det være unødvendig.

For å dra det hele litt lengre. Jeg fikk OBOS avisa i posten i dag og der står det en artikkel om at OBOS vil endre loven blant annet ved å utsette innføringen av de nye tekniske kravene i tre år. Spesielt de som har med utforming å gjøre! Det de her sier er at det er helt OK å ekskludere funksjonshemmede ut av samfunnet grunnet at leilighetene blir så mye dyrere å bygge. Sintef har regnet på det og de har klart å komme innen for kravene uten at leilighetene blir vesentlig dyrere. Så kan man jo spørre seg, er det så mange funksjonshemmede som trenger et sted å bo at man må ha alle leilighetene tilgjenglig. Da er mitt oppfølgings spørsmål. Hvis du havner i rullestol i morgen, hvor mange av dine venner kan du besøke uten å få hjelp? og er dette en form for rassisme?

(mann 32 år fra Oslo) lø. 26 nov. 2011 17:27 Privat melding

@Chairman2s
Det var elektrisk rullestol og minus 20 grader ute. Vi spurte han først selvfølgelig, men måten konduktøren oppførte seg på da var veldig irriterende. Han mannen her tar toget hver eneste dag! Sett han mange ganger.
Jeg pendler fra Sandvika til Gardermoen, men jeg tar flytoget, og der har de sånne manuelle ramper, men NSB har ofte sånne elektriske.

Skjult ID med pseudonym slayer lø. 26 nov. 2011 17:32

etter min mening er det helt høl i huet at ALLE leiligheter skal tilpasses funksjonshemmede. lave kjøkkenbenker ødelegger ryggen til "vanlige" mennesker. da er det mye bedre å tilpasse leiligheter til de "få" som dessverre sitter i rullestol.

(mann 37 år fra Vestfold) lø. 26 nov. 2011 17:55 Privat melding

kevin1985: flytoget har heldigvis ikke så alt for lang trapp heller. Men uansett så burde det være unødvendig å løfte på stoler i 2011

@slayer: Hvem har snakket noe om lave kjøkkenbenker? De er snakk om bredde på dører, størrelse på bad og muligheter til å snu på en rullestol inne på et rom. Hvis det er noen som skal bo i en av de leilighetene så vil det mest sannsynlig bli påmontert motorer på kjøkkenbeken sånn at den kan kjøres opp og ned! Jeg har ikke noe behov for at kjøkkenbenken din absolutt skal være i riktig høyde, men hvis du faktisk er en hyggelig person så hadde det jo vært kult om jeg hadde kunnet kommet innefor døra liksom.

Og hva skal du gjøre når den store eldre bølgen kommer, de må jo ha leiligheter som er tilgjenglige og ikke minst praktiske

Skjult ID med pseudonym slayer lø. 26 nov. 2011 18:04

som sagt er jeg helt uenig i de nye tekniske kravene og det provoserer meg litt. at en majoritet skal få økte utgifter og dårlige planløsninger i framtidlige leiligheter for en liten minoritet. og vedrørende "den store eldrebølgen" så har de gamle klart seg fint med gåstoler og stokk så langt.

ps skill mellom sak og person. er overhodet ikke min mening at du skal bli lei deg pga mine meninger

Skjult ID med pseudonym chairman2s lø. 26 nov. 2011 18:53

Det skal nok litt mer til!

Det er jo akkurat det som er problemet, de klarer seg jo ikke med gåstoler og stokk. Vi har alt for få sykehjemsplasser, for få sykepleiere, og for få av det meste. Hvis folk kan bo lengre hjemme og klare seg mest mulig på egenhånd så får automatisk flere ledig sykehjemsplasser osv. Poenget er at man må klare å se helheten og ikke bare på et lite budsjett, men flere budsjetter samtidig. Men tror det er best av vi ikke avsporer denne diskusjonen her helt...

(kvinne 36 år fra Nordland) sø. 27 nov. 2011 18:46 Privat melding

Til (Skjult ID ) - lør 26 nov 12:57

Les boka "Guns germs and steel" av Jared Diamond og få avkreftet det meste av påstander du kom med der...

Forøvrig mer enn enig med Dize om at myndighetenes må ta vare på flyktninger som kommer hit med
traumer og psykiske problemer. Det er direkte skammelig at de ikke blir tatt hand om - både overfor dem som ikke får den hjelpen de trenger - og de uskyldige som rammes når det tilter over for noen.

Jeg kjenner og på redselen innimellom, frykten for "de andre"
Men når anledningene byr seg, prøver jeg alltid å bli kjent med folk fra ulike kulturer, miljøer, steder.
Det er så uendelig mye å lære ved å ha en stor og sammensatt omgangskrets!
Prøver å ta meg selv i nakken når jeg kjenner fordommene komme snikende - men det gjelder nesten mer overfor gutter med V-neck cardigan og sidesleik, enn han mørke gutten på trikken i hoodie... :P

(mann 39 år fra Sør-Trøndelag) sø. 27 nov. 2011 19:21 Privat melding

Det er blitt påvist i kliniske undersøkelser selv med små barn - at alle behandler noen som ser ser annerledes ut enn seg selv forskjellig fra de andre. Altså skulle dette bety at det er genetisk og ligger i vårt arvestoff. En etterlevning etter hundretusener av år hvor det å holde seg til ens egne var den beste måten å overleve på. Utenforstående var stort sett en trussel.

Gener er det selvsagt vanskelig å gjøre noe med, men erfaring og personlige preferanser er jo noe som gjerne innarbeides basert på erfaring, kunnskap og oppdragelse. Selv har jeg erfart at jeg skiller mellom folk basert på oppførsel/kultur. Jeg har en kjempegod kompis fra Sandnes som er adoptert fra asia - men for meg er han like mye siddis som alle andre jeg kjenner derifra og tenker ikke over at han ser "annerledes" ut.

Derimot har jeg gitt opp å ha noe med personer som har forvridde verdier og kulturelle syn som jeg overhodet ikke deler. Jeg annser ikke enhver kultur for å være noe positivt - mange er rett ut det jeg vil kalle "ukultur". Men da er det hvordan folk er og ikke hvordan folk ser ut som spiller inn. Jeg har hatt masse folk jeg har misslikt sterkt oppigjennom oppvekst og som jeg har måttet omgås på skole, studier og arbeidssammenheng også. Men da har jeg også holdt meg langt unna disse folkene og skydd de som pesten når jeg hadde muligheten til det.

Ellers hater jeg baksnakking og hører sjeldent på sladder om folk jeg ikke har fått mulighet til å bli kjent med selv. Det er noe som heter å skape seg sine egne inntrykk og meninger. Slikt verdsetter man sterkt når man selv på barneskolen ble utsatt for utfrysning, baksnakking og mobbing.