Alle innlegg Sukkerforum

Når man holder på å bli gal...av kløe...

Vis siste innlegg
(mann 49 år fra Østfold) ti. 29 nov. 2011 14:18 Privat melding

I forbindelse med litt research på antikløemidler for mine barn som for tiden har vannkopper, kom jeg over nok et tema som virker unntatt «offentligheten» men som likevel er alvorlig nok for de det gjelder: intimkløe hos kvinner.

Til min store overraskelse viser det seg at intens kløe på ytre labia, ofte kun på høyre side, er et alvorlig problem for mange kvinner. Kløingen er gjerne verst om natten, og starter gjerne ca 10 dager før mensen, og kan medføre overraskende mye psykisk og fysisk smerte. Mange kvinner klør seg til blods om natten og må ofte ta pauser fra jobben om dagen for å gå et privat sted for å klø seg. Noen har beskrevet det som at man har insekter under huden som kravler rundt omkring. Mange blir så såre at de ikke klarer å ha samleie, noe som fører til bekymringer over intime relasjoner.

Av naturlige årsaker har jeg personlig aldri opplevd dette. Men temaet virker å være meget tabubelagt og mange skjemmes åpenbart kraftig over tilstanden som kan vare i flere år. Mange kvinner unngår nærmere undersøkelser hos gynekolog og forsøker å lide seg gjennom dette i stillhet. Men det kan være viktig å få slikt undersøkt, og ofte kan man gjøre noe for å lindre smerten og kløen.

Intens og nærmest uutholdelig labia-kløe oppleves av både unge og eldre kvinner, og rammer åpenbart både de som aldri har vært seksuelt aktive og de som har hyppig sex. Det kan synes som om generelt stress og hormonforandringer i forbindelse med menstruasjonssyklusen i mange tilfeller påvirker sensitiviteten og utløser en klø-periode på flere dager, som så kan gi seg. Bruk av intimsåpe (dersom man er sensitiv overfor kjemikalier i såpen) kan muligens også være medvirkende eller utløsende i noen tilfeller. Redusert blodtilførsel pga. trange klær kan være en utløsende faktor for noen. Kosthold, hygiene og livsstil er sannsynligvis også faktorer som ikke bør oversees.

Etter å ha lest mange kvinners opplevelse av intimkløe, skjønner jeg at de opplever dette som spesielt flaut og vanskelig fordi kløen oppstår i genitalia. Dette kan altså utvikle seg til en sterk psykisk belastning og får mange til å føle seg skitten eller unormal. For disse kvinnene hjelper det da ofte å vite at det er mange andre kvinner som har det likedan. Kløen har sannsynligvis helt naturlige og fysiologiske årsaker, men sammenhengen bak kan være kompleks.

Hva bør man gjøre?

(mann 49 år fra Østfold) ti. 29 nov. 2011 14:18 Privat melding

I første rekke tror jeg det kan være lurt å oppsøke en gynekolog for en nærmere undersøkelse, alternativt studere temaet grundig selv. Slik kan man utelukke alvorlige tilstander, som kreft i vulva. Deretter kan det muligens være lurt å teste for herpes, et virus som er mer vanlig enn de fleste tror.

I tillegg til vira bør man sannsynligvis vurdere om man har en kjemisk sensitivitet av ett eller annet slag. Vi utsettes for så mange kjemikalier for tiden, og man kan utvikle intoleranser mot kjemikalier i både matvarer, kosmetikk og hygieneprodukter. I tillegg kan høyt karbohydratinnhold (fra raffinerte produkter) påvirke negativt, som f.eks. høyt sukkerinntak.

Ett konkret råd er å slutte å bruke intimsåpe, og vaske seg med kun kaldt vann og så tørke seg med lunken luft, og deretter forsiktig påføre jojoba eller kokosolje. Unngå fuktighet. Neglene bør klippes helt ned for å unngå at man klør seg til blods i søvne. Om natten kan en klut dyppet i isvann lindre kløingen, slik at man får sove videre.

Mange kvinner har forsøkt kremer av ymse slag, som Eurax, med varierende hell og ofte kun en periodisk lindring. Noen opplevde lindring ved bruk av jod. Det finnes naturlige kremer bestående av Aloe Vera, vitamin E, calendula og ginseng som har gitt god effekt for noen.

Mistenker man kjemisk sensitivitet pga. opplagrede avfallsstoffer kan man kjøre en detox-kur. Her finnes mye på markedet. Eksempler på dette er fastekurer, gjerne sitronsaftkuren, samt den såkalte «cold sheet treatment», elektro-detox fotbad og sauna/dampbad. Generelt kan man over lengere tid avgifte systemet ved omlegging av kosten og vektlegging av ubehandlet, basisk og levende føde fremfor denaturert mat.

Pr. i dag kjenner man ikke årsakene til intens labia-kløe. Personlig tipper jeg det er et kompleks av årsaker som samspiller, der ett ekstra moment gjør at vektskålen tipper over. Uansett hva årsaken til kløen er for den enkelte person, tror jeg på generelle tiltak som styrker immunforsvaret, avgifter organismen og reduserer ens eksponering overfor uheldige kjemikalier. Ellers er frisk luft, daglig mosjon, solskinn, glad musikk, gode tanker og positive relasjoner alltid bra for hele organismen.

For de det gjelder: Lykke til, gi aldri opp og tro på en løsning!

(kvinne 28 år fra Sør-Trøndelag) ti. 29 nov. 2011 14:21 Privat melding

hva i all verden.

Skjult ID med pseudonym Plato ti. 29 nov. 2011 14:46

gynekolog som kjeder seg på jobben?

(kvinne 41 år fra Buskerud) ti. 29 nov. 2011 14:52 Privat melding

Jeg var på en "date" en gang, en lege..så viste det seg at han var gynokolog. Da løp jeg hjem!! Med beina på nakken - ja, jeg løp så fort faktisk!!

Jeg lurer på om det er overflod at single gynokologer? Jeg ville gjettet at det var det!

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) ti. 29 nov. 2011 14:53 Privat melding

Tror *rask musegnikk* passer seg her!

Skjult ID med pseudonym |-|-|-|-| ti. 29 nov. 2011 17:06

@nicko7

Dette var informasjon jeg følte jeg virkelig trengte(?).

Skjult ID med pseudonym smash ti. 29 nov. 2011 17:33

Vi lever i år 2011, snart 12. Hvem er FLAU over å gå til gynekologen? Ja, litt kleint er det alltids, men må man så må man, og ingen vegring blant normale oppegående jenter.

Skjult ID ti. 29 nov. 2011 18:38

Fortsett å lete etter noe som kan hjelpe barna du.

Skjult ID med pseudonym kløe ti. 29 nov. 2011 18:59

@ts *ler meg ihjel...*

(mann 47 år fra Møre og Romsdal) ti. 29 nov. 2011 19:05 Privat melding

haha * hake-kne-klask*

(kvinne 44 år fra Oslo) ti. 29 nov. 2011 19:07 Privat melding

@ts - hvorfor i alle dager føler du at dette er ditt problem som du må lufte??? Også her av alle plasser??!? Har du prøvd nettdoktor'n eller no sånt? hahaha...:P

Skjult ID med pseudonym Tingeling ti. 29 nov. 2011 19:35

Jeg er imponert, jeg! Helt sant! :-)
Det er ikke mange som hadde tatt seg tid til å:
1) Researche medisinene barna får
2) Undersøkt videre på et relativt ukjent "fenomen"
3) Skrevet en hel tråd om temaet, informativt og utfyllende
4) Samt presentere en løsning TIL DE det evt gjelder.

Viser mer engasjement, omtanke og velmenthet enn endel av de andre trådene her inne.
;-)

(mann 47 år fra Møre og Romsdal) ti. 29 nov. 2011 19:37 Privat melding

jaa Tingeling, du har et poeng * Blåhval-kjempeklapp-på-skuldra* til Trådstarter