Alle innlegg Sukkerforum

Julemiddagen

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym 123 on. 30 nov. 11:37

Julemusikken strømmer ut av høyttalerne og den særpregede lukten av røkelse og myrra brer seg i entreen og hallen innenfor. Stearinlysene er tent, julepynten hengt opp. Julekortene samlet i julekortbeholderen som henger på veggen.

Vi holder alltid juleselskap for vår nærmeste familie. Onkel, fettere, kusiner og barn ramler inn. Det blir liv og latter i huset til 123s hjertegode foreldre. Vi klemmer og hilser, smiler og ler. Oppdaterer hverandre, noen spiller piano, andre leser aviser, barna leker. Pakkene danderes forventingsfullt under treet. Gløgg, pepperkake, peanøtter og rosiner ønsker velkommen og varmer kalde hender.

Snart er julegrøten med mandel (lunsj) klar. Så bærer det i vei til kirken for julegudstjeneste. 123 rekker sjelden den. Han forlater stort sett kontoret litt sent denne dagen, før deilig romjulsfri. Så han ankommer det 123'ske hjem slik at han akkurat rekker å skifte før middagen serveres. Fantastiske dufter når lillehjernen og 123 får vann i munnen.

Mine foreldre har alltid servert, så lenge jeg kan huske, lutefisk+tilbehør som forrett. Deretter svineribbe+tilbehør som hovedrett (i to omganger), og multekrem til dessert (middagen er sjelden ferdig før 23.30). Deretter vanker det selvsagt kaffe og en uendelig rekke med kaker før gaveutpakkingen starter (stakkars barn!).

Og det er her jeg lurer på hva sukkers andre forumister spiser på denne tradisjonsbundne festaftenen? Gris? Sau? Fugl? Fisk?

Skjult ID med pseudonym 123 on. 30 nov. 11:45

Feirer du jul i Norge Karvinen?

(mann 41 år fra Akershus) on. 30 nov. 11:46 Privat melding

@Karviene Ikke som Hannibal Lecter håper jeg ? ;)

Jeg pleier som regel å spise pinnekjøtt, men i år blir det ribbe!! :)

Skjult ID med pseudonym Everett on. 30 nov. 11:47

De 3 foregående julene har jeg spist noe finere viltbiff.
Denne julen blir det nok vanlig middag, men med diverse desserter og godteri.

Den julen der er omtrent idyllisk og langt ifra det jeg var vant med hjemmefra.
Jaja...

(kvinne 42 år fra Møre og Romsdal) on. 30 nov. 11:51 Privat melding

lutefisk med tilbehør som forrett?? :O omg.. hadde ikke klart hovedretten da :p haha
jeg er vant med lutefisk med tilbehør på lille julaften, pinnekjøtt på julaften med multekrem til dessert selvfølgelig! og svineribbe på 1. eller 2. juledag.

Skjult ID med pseudonym 123 on. 30 nov. 11:53

Gjelder å spise strategisk nortibia ;)

Pinnekjøtt er nydelig!

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 30 nov. 11:57

Frenchy:
Trodde først du mente at du ville ha den på -kista- di ... tok feil! :-)
Tradisjonen jeg er vokst opp med:
Lillejulaften - lutefisk eller mølje (nordnorsk spesialitet), lutefisk en eller annen gang uansett
Julaften - ribbe og julepølser, riskrem til dessert
1. juledag - kveite m/Sandefjordsmør, multekrem til dessert. Multer som er plukket av onkel i N-Norge
2. juledag - pinnekjøtt, dessert kan variere, muligens fromasje eller evt. rester fra ris- eller multekremen

Tok med flere dager, blir så tungt med bare kjøtt, derfor vi også spiser fisk.

123:
Høres ut som et godt og hjertevarmt hjem, uansett om det er jul, høytid ... noe du har skrevet om tidligere.

:-)

Skjult ID med pseudonym 123 on. 30 nov. 12:56

Mm.
Får vann i munnen Enigma :) Kjenner godt til mølje (faren min er fra Lofoten)!

Skjult ID med pseudonym kar on. 30 nov. 13:12

Vi samler den næreste familien hjemme hos mor. Vi er ikke så mange, men siden brodern og kona har brukt de siste åra på å utvide familien med tre barn så har det blitt mer livlig. Julegrøt til lunsj. Med de små i hus har mandelen og marsipangrisen blitt gjeninnført. Pinnekjøtt med alt tilbehør til middag og hjemmelaget karamellpudding til dessert.

Vi har det i grunnen ganske koselig. Skulle gjerne tatt med meg noen, men tror ikke jeg rekker å finne en kandidat denne jula. Kanskje neste år :)

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 30 nov. 13:18

Karamellpudding! Selvsagt, at jeg kunne glemme det (huff, må være alderen).
Takk til karen 13:12. :-)

123:
Ka farsken!

Da kjenner du kanskje også til møsbrødlefse. Tanta mi pleide å lage det. Akk, så godt - og sååå mektig :-)

(mann 41 år fra Buskerud) on. 30 nov. 13:21 Privat melding

Ribbe, pinnekjøtt eller begge deler!

Skjult ID med pseudonym 123 on. 30 nov. 13:22

Enigma - nei, det aner jeg ikke hva er :)

Skjult ID med pseudonym kameleonen on. 30 nov. 20:04

Jeg spiser ribbe. Med waldorfsalat.

Skjult ID med pseudonym Sirrikit on. 30 nov. 21:09

Ikke julepakker FØR 23.30??????????

Sååå lenge hadde ikke jeg klart å vente vaffal.
Spis mindre og fortere!!! ;)

Skjult ID med pseudonym MagnusOpus on. 30 nov. 21:11

Ribbe of course. Merkelig hvordan middagen som var noe som var iveien for pakkene da man var liten nå har blitt høydepunktet :P

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 30 nov. 21:13

MagnusOpus:
Det betyr kanskje at du har blitt voksen, i hvert fall litegrann? :p

(mann 38 år fra Sør-Trøndelag) on. 30 nov. 21:19 Privat melding

Enigma: en uttalelse isåfall med begrensninger :P Er ikke så viden kjent for å være så sjukt voksen av meg - men om det å like mat er voksen - så gjerne for meg :) Gleder meg stort!

(kvinne 37 år fra Sør-Trøndelag) on. 30 nov. 21:22 Privat melding

Ribbe, medisterkaker og pølser! Og moltekrem til dessert. Siden jeg elsker moltekrem omtrent mer enn meg selv, så spiser jeg lite middag og får all moltekremen, for de andre spiser seg halvt ihjel på middagen :p

(kvinne 41 år fra Akershus) on. 30 nov. 21:30 Privat melding

Risgrøt med mandel til lunsj, ribbe med tilbehør til middag og riskrem med rød saus....

...og pakker ved 21-tiden, skal jo ikke ta livet av ungene heller...:)))

Skjult ID med pseudonym 456 on. 30 nov. 21:41

@123: Kan jeg bli med deg hjem til jul? Hakke lyst å feire med min familie.....

(kvinne 42 år fra Oslo) on. 30 nov. 21:42 Privat melding

Er oppvokst med lutefisk på lefse med grynsuppe til julemiddag. Jeg satt da og spiste suppa og kvitost på lefse julaften, og gledet meg skikkelig til 1.juledag da det var ribbe, medisterkaker og medisterpølser med tilbehør og tomtebrygg :)

Nå da foreldrene er skilt er det blitt ribbe med tilbehør julaften, aldri så galt at det ikke er godt for noe:)
Sylte på lefse til lunsj.
Og kald ribbe, medisterkaker og medisterpølser på lefse til lunsj dagen derpå er utrolig godt. Som dere skjønner så bruker vi mye lefse i Gudbrandsdalen:)

(kvinne 26 år fra Oslo) on. 30 nov. 22:20 Privat melding

Ribbe, koteletter, kalkun og masse tilbehør :) Multekrem eller riskrem til dessert, og masse kaker etterpå. Kjenner jeg blir kvalm av tanken :p

Hos oss blir det færre og færre pakker ettersom besteforeldre faller fra, for noen år siden telte vi(da var det tre barn og fire voksne som feira sammen) og pakkehaugen var på 1239 pakker. Det er mange det! De siste årene har det blitt kraftig frafall på den fronten gitt!

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 30 nov. 22:29

MagnusOpus:
Vel, voksen i betydningen av å nyte et herremåltid. Du viser deg også voksen i flere innlegg du skriver her. Og evnen til å være barnlig - ikke-voksen, forsvinner ikke bare fordi alderen kryper oppover, bør i hvert fall ikke være sånn. Bare se på meg ;p

Skjult ID med pseudonym HeltEnkelt on. 30 nov. 22:35

Ingen tradisjoner på lille utover å stresse for å bli ferdig med alt som skal være ferdig.

Julaften starter jeg med å kjøre sydover og ut av landet til julegrøtfrokost i min venninnes stall. Superkoselig! En salig røre av glade nordmenn, lystige svensker, feststemte finner og en lattermild ungarsk doktor (som forøvrig alltid stiller i dress, slagstøvler, regnbuefarget skjerf og femfingerlue). Vi er en god blanding av storbymennesker på hyttetur, småbymennesker, innfødte og innflyttede hestebønder, hobbysauebønder, hobbyfiskere, en langturseiler og småbrukromantikere. Store og små, en husnisse-ponny som alltid går løs, hunder av ulike slag og en herlig blanding av festklær og kjeledresser. Vi sitter på halmbaler i stallgangen i en julepyntet stall, og julegrøt og gløgg smaker aldri så godt som nettopp da!

Julelunsj har jeg aldri rukket før andre eller tredje dag... *ler*

Julemiddag er enten pinnekjøtt og svinestek i del en av familien eller kalkun, ribbe og medister i del to. Del en improviserer desserten fra år til år, og del to har alltid riskrem.

Første juledag har jeg feiret julaften del to med den delen av familien jeg ikke var sammen med på julaften.

Andre juledag har det i alle år vært tradisjon med svenskt julebord hos min tante med storinnrykk av farssidefamilie, og resten av julen er en god svensk-norsk blanding av de retter og den drikke vi liker aller best.

Og som tidligere skrevet; Jeg har sneket meg unna mange tradisjoner i mange år, og det å hoppe rett til restematen i romjula og de fine stundene med de få familiemedlemmer som er meg aller nærmest har vært kjempefint!

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 30 nov. 22:38

Jøss - imponert!
Så enkelt kan det gjøres - og så bra! :-)

(mann 29 år fra Oslo) on. 30 nov. 22:43 Privat melding

Ribbe,julepølse,innmatpølse,sossiser og medisterkaker. Med tilbehør som saus,tyttebær,lefser,poteter og sennep.

Multekrem og riskrem til dessert.

Standard Operation Procedure. =)

Skjult ID med pseudonym banditten on. 30 nov. 23:35

Juleaftens måltidet for de 3 personer i min familie består af: 3 kilo primo flæskesteg, 3 kilo and, 5 kilo hvide kartofler, 2 kilo småkartofler til bruning, 2 kilo rødkål, 4 liter rigtig dansk brunsovs. Som tilbehør findes der div. øl/brus, taffel chips og til dessert er det risalamandé med varm kirsebærsovs.

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 30 nov. 23:41

Multivit:
Høres ut som du blir god og mett da :p

banditten:
Wow! Hvor lenge har dere rester?
Minner meg om amerikanernes Thanksgiving feiring, turkey sandwiches for the next week. :p

(mann 41 år fra Sør-Trøndelag) to. 1 des. 01:23 Privat melding

Her går det i ribbe,svinekam,oksestek,julepølser,med poteter,grønnsaker,surkål og svisker. ;) og til dessert riskrem selvfølgelig.

Same as last year Miss Sophy. Same as every year. ;)

Så er det kveite dagen derpå. ;)

(mann 41 år fra Sør-Trøndelag) to. 1 des. 01:37 Privat melding

Glemte medisterksker da. ;)

Lefsebuss?? Forno rart det da? ;) men ikke noe sånt nei. ;)

Skjult ID med pseudonym 123 to. 1 des. 23:40

Oj. Nå fikk jeg lyst på svele gitt!

Skjult ID med pseudonym banditten to. 1 des. 23:43

@Enigma - Normalt er alt væk d. 26 december om aftenen, men ved tilfælde har der været lidt til overs d.27 også.

Skjult ID med pseudonym Enigma to. 1 des. 23:46

Haha, du lune dansken!
Rause porsjoner ... og rause mennesker :p

Skjult ID med pseudonym 123 to. 1 des. 23:49

Ah ja!

Svele med brunost var favoritten i kantina på et av studiestedene mine :D

Skjult ID med pseudonym Enigma to. 1 des. 23:52

Spiser dem med maple syrup, blir nesten som American pancakes ... Ekstra digg dagen derpå. Hmm, godt tips til lørdagen :p