Alle innlegg Sukkerforum

Kristenmafiaens måned

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym nonsense fr. 2 des. 2011 19:05

Akkurat nå begynte indoktrineringen av barn på NRK Super (Jesus og Josefine) Det hele fordekt bak en plausibel historie. Er det flere som blir sure?

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 19:30

hva er feil med tro? Hvem er vi til å si hva andre skal tro på? Om det er barn som tror på nissen eller gud, eller om det er en som tror på allah, budda aller noe annet.

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 19:37

Sur blir jeg ikke. I min erfaring har ikke jula lenger noe med det religiøse å gjøre for de aller, aller fleste av "mennene/kvinnene i gata", annet enn kanskje som en koselig historie om et barn som ble født under noe trøblete omstendigheter. Men vi lever nå engang i et offisielt eventyrtroende land, så da må vi vel godta at en del tar det på alvor.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 20:08

Ja.

Onyx, ja.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 20:08

Så hvorfor skal alle feire jul?? hvis ingen har noen tro mer. Det er jo for pokker bare å stoppe å feire. Åååå kan jo ikke si at vi ikke feirer jul, hvorfor ikke?? dette er en kristen høytid, så ikke kom her å si noe annet. dette er en kristen tradisjon, og alle som sier i mot det, bør gå i seg selv.

SÅ HVORFOR FEIRER VI JUL?????????? Er vel egentlig spørsmålet..

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 20:13

Sorry Onyx. Har null og niks med nissejesus å gjøre. Handler om at sola snur. Lei meg for å ødelegge illusjonene dine :(

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) fr. 2 des. 2011 20:17 Privat melding

@ onyx... julen er IKKE en kristen høytid, det er en høytid som kristendommen "adopterte", egentlig er den en hedensk tradisjon ^^ så det har med tradisjon å gjøre og ikke tro :)

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 20:19

VokenMann.. ser du ikke er så voksen. Men det kommer vel an på troen du har en annen feiring enn oss andre, kan du heller ikke fortelle litt om den, enn å tråkke ned på noen som faktisk tror på noe??

Skjult ID med pseudonym nortibia fr. 2 des. 2011 20:20

her står det litt om julen og opprinnelsen http://www.bandoli.no/norsk/julen.htm

(mann 41 år fra Akershus) fr. 2 des. 2011 20:21 Privat melding

Jeg vil uansett anbefale den serien samme hva livssyn man har. Du vil bli overrasket over hvordan ting utvikler seg.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 20:22

Så nortibia.. Så hvis desember ikke er en kristen høytid, hvorfor feire alle det da?

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 20:29

Karvinen... Det er en forskjell mellom hvem som faktisk kjener på julen, og hva grunnen for at vi feirer den.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 20:30

*tjener

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) fr. 2 des. 2011 20:33 Privat melding

Det er helt greit at de har kristen barneTV, ungene mine skal få velge helt fritt hva de skal tro på. Jeg tror ikke, men jeg vil ikke påvirke dem, ikke utover det jeg gjør ift at vi ikke går i kirka etc.
Forresten så er barneTV bare barneTV uansett, det er eventyr. Det er film. Har det så mye å si? Hva med alle barneTV programmene som er så pokkers pedagogisk riktig at man blir nesten kvalm...?

ViI feirer jul pga tradisjoner. Det er familie, varme og trygghet.

Skjult ID med pseudonym arneand fr. 2 des. 2011 20:35

Og så synger vi den rosa sangen dere...
;p

The Atheist Christmas Carol - Vienna Teng (w/lyrics)
http://www.youtube.com/watch?v=E20PpEsU3oE

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 20:38

@Karusell1..... Dine meninger er vel det som er feil med oss alle. " Det er en tradisjon" så vi MÅ holde på videre.. NEI du må ikke det. DU kan starte egen tradisjon.. du trenger ikke å tro som mange andre. du trenger ikke å tro i det hele tatt. Du trenger ikke å døpe/konfimere/gifte/grav legges i kirken engang.... Men kom ikke å si at desember ikke har med tro å gjøre..

(mann 33 år fra Hordaland) fr. 2 des. 2011 20:39 Privat melding

Jeg lar meg ikke hisse opp av sånt, selv om jeg utvilsomt er ateist. Jeg vokste opp i et hjem hvor mine foreldre ikke pratet om religion eller mangel på sådan i det hele tatt omtrent. Hadde kristendom på skolen etc, men har vært ateist siden før jeg visste hva ordet betydde. Det jeg prøver å si, er vel at litt kristen påvirkning på den måten ikke er annet enn normal kulturpåvirkning. Kristendommen har formet landet vårt, og at de har en god peiling på den er ikke dumt.

Selve julen ble "kuppet" av de kristne, men er opprinnelig en hedensk feiring av vintersolverv. Ordet "jul" er fra norrønt jól, eller "jólablót", og har selvsagt lite med Jesus å gjøre, slik den engelske christmas / kristmesse har. Mer enn noe er julen en kapitalistisk høytid. Man kunne droppet alt styret med gaver, synes jeg.

Skjult ID med pseudonym oslomann fr. 2 des. 2011 20:43

Nei. Kristendommen er en del av jula. Jada, den erstattet en førkristen midtvinterfest, men sistenevnte høytid har vært død i snart to tusen år. Så enten feirer du jul som det den er, en kristen høytid (i det minste i teorien, du må jo ikke være religiøs for å gjøre det siden det er en del av vår kultuarv), eller så kan du egentlig bare drite i det og sitte hjemme alene i protest. Å kalle det en hedensk høytid er bare bullshit. Det var det opprinnelig ja, men det er det ikke i dag. Og det var ikke en gang en høytid her i norden. Det var en romersk høytid, ikke en norrønn. Men vær så god, hvis dere ønsker å feire det gamle romerrikets helligdager så kjør på. Dere finner noen flere her:

http://www.musesrealm.net/rome/festivalsinfo.html

Btw, jeg er ikke kristen selv, men synes den der anti-kristne holdningen som gjennomsyrer stadig større deler av vårt samfunn er ganske slitsom. Det er faktisk kulturarven vår, selv om mange av oss ikke måtte tro så mye på det i dag.

(mann 33 år fra Hordaland) fr. 2 des. 2011 20:43 Privat melding

@Onyx, desember er en måned... som ikke har noe med tro å gjøre. :) Tradisjoner holder vi på fordi vi liker dem, og noen videre grunn trenger man vel knapt. Jeg har ikke noe imot påske heller, selv om den stammer fra kristendommen. Ei heller dropper jeg julen, selv om den stammer fra Åsatro.

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) fr. 2 des. 2011 20:47 Privat melding

@Onyx: du har helt rett, jeg MÅ ingenting. Jeg holder tradisjonen ved like av egen fri vilje skal jeg love deg. Jeg gjør ALDRI noe jeg ikke vil. Jeg vil være sammen med familie og slekt i jula fordi JEG liker det, ikke fordi samfunnet sier jeg skal.
Jeg sier jo at jeg ikke tror. Men JEG kan ikke bestemme at ungene mine ikke skal tro, det må de finne ut av selv. Men da må de få tilgang til info som gir dem begge sider også.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 20:49

Onyx, hæ? Troen jeg har?

Jeg tror på verdien av å gjøre egne moralske valg og vurderinger, i stedet for å gjemme meg bak overtroens glade felleskap. Tro er fravær av ansvar for egne valg og handlinger. Tro er å fylle på mening uten grunnlag. Det går an å ha respekt og ærefrykt for både verden, universet og livet, uten å hylle en gud skapt i menneskets bilde. Alle monoteistiske religioner deler samme grunnlag, nemlig å guddommeligjøre mennesket. For meg er det ganske kvalmt. Jeg gir beng i hva folk tror på. Om de vil tro på trollet Peter i himmelen, eller jotnen Fægir i Buldevalka, who cares? Tenker de er litt som barn som tror på tannfeen.

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 20:51

Vel, hvis man på den annen side skal feire en rent Kristen jul, så bør man vel også droppe juletre og gaver, og kanskje også ribba og de syv sortene. Ser ikke helt hva det har med Jesu fødsel å gjøre, annet enn som en vag etterpåtilpasset hentydning til gavene Jesus etter sigende fikk, og en enda vagere etterpåtilpasset hentydning til livstreet eller lignende.

Tror de fleste bare samles, spiser god mat og gir hverandre gaver uten særlig tanke på noen dypere mening, jeg.

Men uansett - jeg har ikke tenkt å nekte noen å feire, uavhengig av grunn.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 20:56

@Karusell1.. Så hva svarer du når ditt barn spør om hvorfor vi feirer jul.. hva sier barnehage og skole om samme tema?? Du står fritt for å mene det du mener, men vil dine barn velge din vei? Eller vil de faktisk ha en tro? Du sier de skal velge selv, men av det jeg tolker, så prøver du å velge for de. Men det som er så fint, tro kan flytte fjell, og tro kan en finne senere i livet.. Tro finner ikke deg, du finner den.

Skjult ID med pseudonym neptun fr. 2 des. 2011 20:58

@oslomann
Det stemmer for så vidt at de kristne tok Sol Invictus og ga den et kristent innhold, men det bør vel ikke komme som noen overraskelse at det var flere enn romerne som markerte at det gikk mot lysere tider. I Norden feiret de jolablot, som helt riktig ikke er lagt til 24./25. desember, men det er like fullt en markering av det samme - at "sola snur". Det er en del av mytologien til så godt som alle kulturer med et visst (og ikke nødvendigvis veldig høyt) sivilisatorisk nivå, og selvsagt er det viktig for enhver aspirerende maktkonfigurasjon å ta over den eksisterende kulturen.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 21:00

Hva er det med dere troende som gjør at dere alltid sutrer? Alltid samme greia, alltid offerrollen. Problemet er jo indoktrineringen på skolen og i media. Det er utrolig nok fortsatt et slags "samfunnspress" på ungene i forhold til tro.

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) fr. 2 des. 2011 21:04 Privat melding

@Onyx: Jeg sier at det er fordi Jesus ble født, og foreløbig klarer det svaret seg. Når spm blir litt mer inngående så sliter jeg, det skal jeg ærlig innrømme.
Hvorfor tolker du det som at jeg prøver å velge for de?
Som jeg sier så påvirker jeg ikke barna mine, UTENOM det at jeg IKKE tar de med i kirka eller at vi leser i bibelen eller sånne ting. Det er selvfølgelig mest naturlig at de blir som meg, men om de på ett eller annet tidspunkt vil lære mer om kristendommen så må jeg forsøke å lære dem det. Jeg må få la dem utforske det og ta sitt eget valg!

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 21:05 Privat melding

Takker Gud for at jeg valgte livssynsundervisninga på barneskolen.

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) fr. 2 des. 2011 21:08 Privat melding

@ oslomann det var snakk om tradisjoner, og at det ble feiret FØR kristendommen jo.. de fleste kristelige høytider er lagt til allerede opprettet tradisjoner fra hedensk tid, for at folk lettere kunne konventere når de fikk beholde sine "feiring/fest " dager, så det var bare bekvemmelighet fra de Geistliges side. Det har ikke noe med anti kristen å gjøre.. Poenget her var at det dreier seg om familie og tradisjoner.. om du er kristen, eller ikke. det var bare påstand at alle som ikke var kristne bare skulle slutte å feire jul fordi det var en kristlig høytid, men det er det jo ikke.. det er tradisjoner som satt i fra før kristen tid, som de geistlige brukte for å lettere å smyge inn kristlige høytider, og over tid så ble det det kristlige en forbandt disse høytidene med..

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) fr. 2 des. 2011 21:11 Privat melding

@karvinen: Håper du setter popcornet i halsen!!

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 21:11

@VoksenMann.. Jeg må smile litt nå. I løpet av sitt liv, ett menneske tro. Vil tro at det finnes noe mer enn bare dette.. hva enn dette er.
Troende tar ikke en sutrende tone, og tar en offer rolle. Vet du hva dine negative tanker kommer av? Du vet ikke hva som skjer når du dør. Er det bare slutt? Eller kommer du til en plass, der alle de du er glad i venter deg? Tro er fantastisk.. Jeg må si det er bedre å tro, enn å kjempe i mot...

Skjult ID med pseudonym arneand fr. 2 des. 2011 21:12

den rosa sangen dere? nei? ikke det? neivel ...
*shopper julebrus og popcorn av karvinen*

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 21:15

Kanskje greit å få med seg også at fødselsdatoen ikke er kjent, så 24/25 Desember må i beste fall ansees som et valg tatt i den hensikt å bare ha en fast dato å feire. Litt rart da at det måtte havne på akkurat den tiden. Men ikke så rart allikevel.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 21:16

@ Alle.... Dåp kan dere ikke selv velg bort. Men hva står det for??. så kommer konfirmasjon, nå er dere i en aldrer til å bestemme om dere vil i kirke eller ikke.
MEN IKKE STÅ SOM HVIT BRUD I KIRKEN OG BE OM GUDS VELSIGNELSE... Stå i rådhuset. Det er der du hører hjemme.. og vil du vite hva som skjer når du dør?

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 21:16

"Du vet ikke hva som skjer når du dør."

-Godt det er noen som vet, da. :)

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) fr. 2 des. 2011 21:17 Privat melding

@karvinen: håper du får papercut i ræva!

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 21:19 Privat melding

I ALLE dager, Onyx! Snakker vi Helvetes flammer her?

(mann 37 år fra Rogaland) fr. 2 des. 2011 21:22 Privat melding

Gleder meg til 2. Januar jeg, det er en fin dag.

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 21:23

Bare så det er sagt, er jeg mye mer nyansert og reflektert enn jeg kanskje fremstår i denne tråden, der jeg kanskje har vært litt sleivete; jeg har hatt en Kristen tro det meste av livet, og har brukt mye tid på å komme meg ut av det etter at jeg først begynte å tvile på dette og hint. Så jeg vet hva religiøs tro betyr for de som har det, og hvorfor det skal så lite til for å tråkke på den. Men jeg føler ikke jeg kan ta så mye hensyn til det lenger. Det jeg kan gjøre, er å ikke si mer i det hele tatt.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 21:25

Onyx. Du velger selv dine livsløgner. Tro er sikkert fantastisk for de enfoldige. Jeg velger å leve med vissheten om at jeg skal dø. En evig uforanderlig tilværelse i det hinsidige virker for meg som et menneskeskapt mareritt, en absurd og meningsløs drøm. Du dør, du forsvinner. Det er prisen å betale for livet. Alt er i bevegelse og konstant endring. Det er fruktløst og tåpelig å innbille seg selv noe annet.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 21:28

@VoksenMann... Er det ikke godt å tro at det er der du havner? Du har en tro, selv om du ikke selv liker å tenke på det..
Der du tenker på slutt, finnes der andre, som tenker på en ny begynnelse. Vi tvinger ingen til å tro som oss, men vi vil at andre ser at det finnes andre veier her i livet..

Skjult ID med pseudonym Mort1 fr. 2 des. 2011 21:37

Jul ble feiret i Norge lenge før kristendommen kom til landet. Julefeiringen har opprinnelig ingenting med Jesu fødsel å gjøre. Høytiden het egentlig Jol og var en midtvinterfest. Man feiret solsnu. Det er en hedensk tradisjon.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 21:41

Men tenk deg om litt Onyx - en evig uforanderlig eksistens. Hva er poenget? Du forstår ikke verdien av livet. Uten en slutt, uten en endelig og evig død, finnes det ingen mening. Du flykter inn i en syk fantasi. Finn heller glede i livet og forson deg med at du en dag forsvinner.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 21:45

Jeg har flere ganger prøvd å si det... Ja der kommer ann på tro. SÅ TRO MEG, DET HAR MED TRO Å GJØRE.. så jeg håper du sitter å deler ut gaver kun fordi alle andre gjør det? wtf.
Og ja, vi gir ikke hverandre gaver.. vi gir til de som trenger det, noe vi gjøre året rundt. Der dere gir hverandre, noe dere ikke trenger, gir vi penger, til supper, så noen kan bli mette. Vi har fortsatt middag med familie, hvis dere ikke trodde det...

Skjult ID med pseudonym neptun fr. 2 des. 2011 21:46

@onyx
Tvinger ingen til å tro? Hvordan tror du kristendommen ble innført her i landet? Og hva handler egentlig dåp og konfirmasjonsundervisning om, annet enn å fortelle barn at hvis du ikke tror, så går det deg ille her i livet - og etterpå?

(mann 37 år fra Vestfold) fr. 2 des. 2011 21:47 Privat melding

Jeg tror på meg selv jeg...

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 21:48 Privat melding

Jeg har månedlig sugerør i kontoen min fra Redd Barna i tillegg til at jeg kjøper julegaver til familien min. . Er jeg trygg, da?

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 21:50

Håper denne trådens innhold har noe med alder å gjøre.

Det finnes forøvrig ikke-troende som også gir til trengende, året rundt. Et sjokk, det skjønner jeg, men det skjer.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 21:51

@VoksenMann.. Hvem er det som ikke forstår veriden av livet? Vel det kommer vel an på troen du har. jeg rømmer ikke noe sted. Jeg synder som alle andre, på ett eller annet sted.. men jeg vil at andre skal ha det godt. om jeg havner ett sted der det vil være ett sant h***** å være.. så la det være slik. Jeg tro jeg kommer en plass, og andre tro noe annet.. Det er det som er kraften i troen..

Skjult ID med pseudonym arneand fr. 2 des. 2011 21:55

Jeg tror dette blir helgens e-drama på sukkerforum.
http://xkcd.com/386/

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) fr. 2 des. 2011 22:07 Privat melding

@karvinen: mrrrrrrrroarrrrrr.... Ok, gi meg et skjerf med navnet mitt på, du vet, vinnerskjerfet! :p

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 22:34

Ja, der gjorde du deg selv en stor tjeneste, vil jeg tro.

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 22:35 Privat melding

Kom tilbake når du er stor nok til ikke å bruke caps lock for å understreke poenget ditt, TJ.

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 22:42 Privat melding

Ikke bekymre deg, du lærer nok med tiden.

Skjult ID med pseudonym banditten fr. 2 des. 2011 22:44

I fart in your general direction.

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) fr. 2 des. 2011 22:58 Privat melding

@ onyx.. etter å ha lekt gud og dømt alle andre.. si "oss kristne gjør dette og dette", som om du gjorde alt personligt og det var et personlig offer som ingen andre enn kristne kan forstå eller gjøre.. og ingen andre enn de med din egen tro kan gjøre noe godt og bry seg om medmenneskelighet...du mener at med dette så har du fått fribillett til en plass i himmelen og alle andre dømt til pinsel i all evighet?? hva sier egentlig bibelen om selvgodheten din? om dømminga di?
lev i det minste som du preker..

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 23:06

Jeg fatter ikke hvordan man i en trå som dette, kan begynne å trekke andre ned.. Vi snakker om tro. Og sist jeg sjekket, kan jeg tro på hva jeg vil. Og jeg tror på kristendommen.. Så la meg tro på det, og jeg lar dere tro på hva enn dere vil..
Men tenk dere om, når dere står i kirken, og ber om velsignelse i fra gud.. Siden dere ikke tror, så spotter dere på andres tro, kun for at dere selv kan få være hvit brud i kirken...

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 23:07 Privat melding

Hvem har sagt at vi står i kirken og ber om velsignelse fra Gud?

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) fr. 2 des. 2011 23:12 Privat melding

@ Onyx
Ehh?? jeg er IKKE kristen og ikke skal jeg vel gifte meg i en kirke.. skal ha dommer når jeg gifter meg jeg.. jeg stod også borgerlig konfirmasjon og er ikke engang medlem i statskirken.. så slutt og syt og slutt å fortell meg hva jeg gjør. det er ikke VI som trekker andre ned i en tråd her, det er DU det..

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 23:12

@nortibia. Jeg har ikke lekt gud, og dømt alle.. jeg har heller aldri sagt "Oss kristne etc.." før du legger ord på andres meninger, ha dine fakta rett.. ikke kom her som ett forum politi og tro du vet hva du snakker om.. Hvis du skal sette mine meniger i noen som helst bås, så sett de i rett bås, ikke bare kast meg inn i fjøset..

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 23:13

Så hvem er medlemm har stats kirken?? har dere meldt dere ut, eller??

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 23:15 Privat melding

Hæ?!

Skjult ID med pseudonym ET fr. 2 des. 2011 23:17

Onyx) - fre 2 des 23:12
fjøs/stall?

(mann 52 år fra Møre og Romsdal) fr. 2 des. 2011 23:24 Privat melding

jøss, her var det liv gitt : )

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) fr. 2 des. 2011 23:24 Privat melding

onyx jo det har du.. ifolge din tro så har du det og du sier hele tiden "vi" som i "oss kristne" eller hvilken sekt du måtte tilhøre som hører under din "vi" betegnelse.. og du sier at " stå i kirken og ber om velsignelse" og hva som kommer til å skje når dere dør....... osv osv.. og mens "dere" gir gaver til hverandre uten betydning som ingen trenger, så gir dere til de fattige osv osv.. som om en ikke kan gjøre begge deler..

bry deg mer om å holde din egen sti ren, så skal vi bekymre oss om vår egen sti..

done, finito ...the end..

(mann 47 år fra Oslo) fr. 2 des. 2011 23:26 Privat melding

Kom du først nå, neapel? Du har jo gått glipp av hele moroa. :-D

Skjult ID med pseudonym Jepp fr. 2 des. 2011 23:30

Dersom alle skulle være fri til å tro på akkurat det de vil og har erfart, uten noen innblanding eller spørsmål om etterrettelighet, er det mange i psykiatriske institusjoner som burde slippes fri. Skal man ha en tro som er verdt noe, bør man bygge den opp fra grunnen av med etterprøvbare bevis og erfaringer som er gjengs for alle. Er min mening.

Skjult ID med pseudonym neptun fr. 2 des. 2011 23:41

To ganger har jeg, på tross av at jeg ikke engang er døpt, blitt tvangsinnmeldt i statskirken. Jeg har meldt meg ut begge gangene, og andre gangen meldte jeg meg inn et annet sted for å slippe å bli tvangsinnmeldt igjen.

Men, Onyx, selv du må da forstå at dette er noe mange ikke gidder å bry seg om. Problemet er ikke at folk ikke melder seg ut, problemet er at folk tvangsinnmeldes, enten gjennom dåp eller, som meg, fordi man ikke tilhører noe annet tros- eller livssynssamfunn. Det er kirka som er problemet, ikke folk som ikke melder seg ut.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 23:44

@nortibia.. Har du stoppet opp å tenkt på at "vi" med tro, kan være alle med en tro? Det finst mange forskjellige troende der ute, og ikke alle heller mot kristendommen.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 23:47

Hehe, jeg vil gjerne være like naturlig høy som Onyx :)

TJ, skift nick til BJ og gå tilbake til korguttene.

Skjult ID med pseudonym Onyx fr. 2 des. 2011 23:49

@neptun.. Det finst en rett i norsk lovgivnig, som sier at man ikke kan tvinges til å være medlem. så jeg tror ikke på deg. at du har vært igjennom utmelding to ganger , og fortsatt er medlem. Da kan du faktisk anmelde den norske stats kirke for forfølging.. noe du tydligvis ikke har gjort.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann fr. 2 des. 2011 23:55

Onyx. Mange som har opplevd det samme som neptun. Men bare du tror det ikke skjer, så gjør det sikkert ikke det :)

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) fr. 2 des. 2011 23:55 Privat melding

@Voksenmann: Grunnen til at mange troende og kristne "sutrer" som du så fint kaller det, er vel en følelse av å måtte forsvare sin tro hele veien. Jeg har ikke vært borti maken til dømmende mennesker som her inne når det kommer til alt som har å gjøre med å tro på det ene eller det andre. Det er svært mange som mener at de som tror er teite og ikke har skjønt noe, det er stigmatiserende og svært dømmende. Da er det ikke rart at man "sutrer" litt. Selv om jeg vil kalle det å forsvare seg, noe som ikke burde vært nødvendig.

Når det kommer til barnetv så kan det vel for guds skyld ikke ha noe å si at noe med navnet Jesus sendes. Det får da være måte på tullete ting å henge seg opp i. Vi er et en kultur som er bygd opp med kristendommen som anker, det burde mange flere respektere, selv om man har valgt å ikke tro på noe selv.

Skjult ID med pseudonym McCloud lø. 3 des. 2011 00:00

Og det er verdt å vite at selv så forskjellige ting som marxisme/sosialisme og kapitalisme har sine klare røtter i kristendommen...

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) lø. 3 des. 2011 00:01 Privat melding

Nå har jeg til og med lest endel av tråden her, og må bare få sagt at jeg kun henvender meg til én av kommentarene her.... Jeeeses...det så heftig ut over her til tider...! Litt diskusjon er sunt vel :)

Skjult ID med pseudonym engledryss lø. 3 des. 2011 00:05

UTROOOOOOOLIG - skaff dere ett liv folkens!

(mann 47 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 00:11 Privat melding

Før eller etter døden, engledryss?

Skjult ID lø. 3 des. 2011 00:13

hva med begge deler!!

Skjult ID med pseudonym Onyx lø. 3 des. 2011 00:18

Utrolig hvor dømmende folk kan være mot noen som sier de har en tro. Det norske folk, åpne osv osv.. maken til holdninger det er på mange. Selv etter tunge tider.

Skjult ID med pseudonym neptun lø. 3 des. 2011 00:19

@Onyx
Jeg vet ikke om du fikk det med deg, men i 1993 eller deromkring meldte kirken like gjerne inn alle nordmenn som ikke var medlem noe annet sted og som hadde minst én av foreldrene som medlem. Dette fikk grundig med oppslag i avisene, og kirken sa de skulle ordne opp. Det gjorde de ikke, jeg er nemlig ikke den eneste som har opplevd å plutselig stå som medlem - igjen - etter å ha flyttet.

Du tror ikke på det, sier du. Gratulerer - du har nettopp flyttet begrepet "tro" til et nytt nivå!

@Kjeksa
Er det ikke heller slik at kristendommen har blitt formet etter hvert som samfunnet har utviklet seg? Hvis du ser bort fra mytene, er det ikke mange fellestrekk mellom dagens kirke og for eksempel den kirken Ole Hallesby prekte svovelpredikener i i mellomkrigstiden.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann lø. 3 des. 2011 00:23

Ok kjeksa, er med på det du sier. Samtidig er det slik at det nesten uten unntak er en troende av den ene eller andre typen, som holder i kjeppen og deler ut slagene. Det som er så skummelt med å påberope seg tro, er at det fjerner det personlige ansvar. Vi ser hver eneste dag hvordan sterk tro vinner over både fornuft og menneskelighet. Jeg respekterer at man har en ærefrykt for alt det som er ukjent for oss, og også at man kan føle en tilhørighet til noe større enn seg selv - jeg føler en slik tilhørighet. Det jeg ikke kan respektere er systemer som regulerer forholdet mellom mennesker basert på tro. En systematisk modell med hierarkiske maktstrukturer og politiske meninger. Da snakker vi egentlig ikke om tro lenger, men om tradisjon, makt, indoktrinering og selvbedrag.

Skjult ID med pseudonym Onyx lø. 3 des. 2011 00:33

@neptun.. 1993.. det er det du går for. wow. mye har skjedd siden den gang.

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) lø. 3 des. 2011 00:38 Privat melding

@ onyx du sa " vi" og "dere" så da mente du troende uansett religion var "vi" og ikke troende var "dere" ? ;) uansett hvordan du vrir på det, så blir det det samme du sa.. uansett så er jeg ferdig med denne tråden, den fører ikke noe godt eller positivt med seg.

Skjult ID med pseudonym neptun lø. 3 des. 2011 00:42

@Onyx

Jeg bommet på årstallet, det var i 1998. Her er noen oppslag om medlemsjukset:

http://www.dagsavisen.no/innenriks/article 362230.ece
http://www.dagsavisen.no/innenriks/article430945 .ece
http://www.vl.no/kristenliv/torp-sint-tvangsinnmeldt-i -statskirken/
http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&N yhetID=7151
http://www.ba.no/nyheter/article4496082.ece
ht tp://www.vl.no/samfunn/anmelder-kirken-for-medlemsjuks-/

Som det går frem av den siste, ble altså kirken anmeldt for over to år siden. Og jeg har i hvert fall ikke hørt noe om at de er dømt. Tvert imot - de sender fortsatt ut valgkort til mennesker som aldri har meldt seg inn. Dette er altså en praksis som pågår den dag i dag, og som viser at det er kirken som har et problem, ikke de som ikke melder seg ut av noe de aldri har meldt seg inn i.

Og da har jeg ikke engang nevnt den hårreisende tradisjonen med å tvangsinnmelde umælende spedbarn.

Skjult ID med pseudonym Onyx lø. 3 des. 2011 01:16

@nortibia.. typsik å bare sleng fra seg usakligheter, for så å løpe vekk. Du har tydligvis problemer med at noen har en tro, da du skal plukke fra hverandre det som er skrevet i forumet.. Kan du heller ikke la de som tror på noe, tro på det de gjør. Hvis du vil plukke troen i fra noen, begynn med troen, og få noen til å miste den..

@neptun. Jeg respekterer de som dokumenterer sin sak, jeg tok feil av deg, og det beklager jeg. Jeg vet at alle ble meldt inn, men det finnes ett lite dilemma, som gjør det meste litt tricky. iht Norsk lov, så fins det begrensninger på hvor du kan gravlegges.. og iht til den norske kirke, må du være medlem, for å gravlegges.. u see? Men hvis noen hadde trekt saken til domstolen for menneskerett og ikke økonomisk, ville mann ikke kunne grave saken ned.. min mening.

(mann 47 år fra Møre og Romsdal) lø. 3 des. 2011 01:17 Privat melding

Faen i helvete, her var det liv

mine profeter er Charles Darwin og Stephen Hawking, ganske enkelt. Det TROR jeg på.

(mann 32 år fra Hordaland) lø. 3 des. 2011 01:18 Privat melding

Du skal ikkje tru, du skal vite! Tru det gjer man i kyrkja!

(mann 47 år fra Møre og Romsdal) lø. 3 des. 2011 01:19 Privat melding

hahaha.

Skjult ID med pseudonym fjesløs lø. 3 des. 2011 04:21

Jesus-historien er jo astrologi. Død i tre dager på samme måten som sola ligger lavt i tre dager før den begynner å gå oppover og mot vår. All religion som finnes i dag er i stor grad basert på tidligere religioner. Kristendommen synes julen var et fint sted i kalenderen for Jesu fødsel, så da ble det også en kristen høytid.

Selv tror jeg på vitenskapen, det finnes så mye spennende vi vet og ikke vet om planeten vår og universet ellers at det ihvertfall for min del ikke er noe behov for å finne på ting.

Så kan de som vil tro på karma, astrologi, spøkelser og fantasivenner :) Det er jo derfor det heter 'tro'. Man kan ikke vite at noe som ikke kan bevises eksisterer. Snakkes!

Skjult ID med pseudonym fjesløs lø. 3 des. 2011 04:25

For å faktisk svare på spørsmålet: nei, jeg blir ikke sur. Hadde jeg hatt barn hadde jeg latt dem vokse opp selv, ikke fortalt dem hva som er riktig eller galt å tro på, latt de gjøre opp sin egen mening.

Skjult ID med pseudonym eureka lø. 3 des. 2011 09:10

Jeg liker diskusjoner med litt temperatur, men... Jøje meg (burde egentlig ikke bli overrasket når det gjelder dette temaet...) for en masse fordommer! Begge veier..!

Jeg skulle ønske meg at tro-og-liv-diskusjoner kunne være mer preget av takhøyde, raushet og undring, samt respekt for, nysgjerrighet på og plass til hverandres ulike ståsted.

Selv har jeg funnet et humanistisk utgangspunkt som mest riktig for meg... (Selv om jeg noen ganger (særlig når livet kommer litt klumpvis) har ønsket meg å kunne finne trøst i en religiøs tro...) Men spørsmål rundt hvilken grunn vi bygger liv på finner jeg utrolig fascinerende! Og kanskje særlig spennende å snakke med folk som tenker annerledes enn meg :)

(kvinne 32 år fra Rogaland) lø. 3 des. 2011 10:29 Privat melding

Karvinen: de sove....men snart så våkne de og kaste helvetes flamme på hverandre :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann lø. 3 des. 2011 10:33

Hehe, tror den store utblåsningen var i går Karvinen :)

Skjult ID med pseudonym bors lø. 3 des. 2011 10:52

Vel, det er jo eneste utblåsningen de kan få, så det er ikke så rart :)

Skjult ID med pseudonym VoksenMann lø. 3 des. 2011 11:35

Kjente en bors en gang :)

Føler meg litt skyldig i flammene. Prøver stort sett å se en annen vei og telle til ti inni meg når temaet er religion. I hvert fall når det er sterkt troende til stede, fordi det blir som å koble meg på en heftig forsterker.

Så får jeg beklage de mest sleivete og småarrogante avsnittene.

(kvinne 32 år fra Rogaland) lø. 3 des. 2011 11:42 Privat melding

Jeg er buddist.....men er det liksom feil av meg å feire jul??! Syns at det er opp til hver enkel å tro. En som tro trenger ikke si at den personen som ikke tro,havne i helvetes flamme etter døden.
Det her er snakk om respekt for hverandre. Og jeg som trudde at jeg kunne holde kjeften min etter jeg har lest tråden,men nei da...

(mann 31 år fra Vestfold) lø. 3 des. 2011 13:01 Privat melding

http://www.youtube.com/watch?v=oDWYEbsnWMg

et klipp fra filmen zeitgeist...

foreslår du ser denne onyx, kan hende du lærer noe du ikke visste?

til dere som tror på åndenes makt, spøkelser, jesuser nisser osv anbefaler jeg følgende klipp

http://www.youtube.com/watch?v=T69TOuqaqXI

toppe r det hele med å understreke at de fleste store religionene ble startet da folk fortsatt trodde jorda var flat...

det må da snart være lov å kalle religiøse for lettlurte?

(kvinne 32 år fra Rogaland) lø. 3 des. 2011 13:03 Privat melding

"lov å kalle religiøse for lettlurte"....oi, finne fram popcorn og vente på at noen religiøse svare på innlegge ditt ;D

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) lø. 3 des. 2011 13:05 Privat melding

@neptun: Grunntanken ved kristendommen mener jeg står ved lag enda, men det har endret seg i måter å praktisere på og blitt mer personalisert sånn som jeg ser det. I tillegg til at mange fler har valgt å trekke ut de gode sidene ved det fremfor det som gjør skade i forhold til moral og etikk i dagens samfunn.

@eureka: Veldig godt sagt :)

@voksenmann: Det er greit at det i noen samfunn/grupperinger er sterkt indoktrinert og brukes som en maktposisjon, det er jeg selvfølgelig helt enig at er helt feil. Men det er likevel mange former av tro, og det blir feil å tolke all tro som fraskrivelse av ansvar.

(mann 32 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 13:12 Privat melding

Religion = en god forrestningsidè!

Skjult ID med pseudonym vimserud lø. 3 des. 2011 13:28

enig med joffe, starte en religiøs sekt?

(mann 32 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 13:54 Privat melding

hehe, meget god idè vimserud:)
tror jeg ville passet bra som den utvalgte leder også

Skjult ID med pseudonym vimserud lø. 3 des. 2011 14:14

hvis charles manson klarte det kan vi det og! heil karvinen

(kvinne 32 år fra Rogaland) lø. 3 des. 2011 14:15 Privat melding

Karvinen: hahahahahaha xD

(mann 32 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 14:21 Privat melding

perfekt karvinen!!!

Vi får garantert statsstøtte også:)

(mann 45 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 16:41 Privat melding

LES DENNE UKAS 2 INNLEGG OM ATEISTENE I MORGENBLADET

-På toppen av verden
-Er eg som buddhist medvirkende til vold og vitløyse?

Skjult ID med pseudonym banditten lø. 3 des. 2011 19:14

Kan L. Ron Hubbard, så kan Karvinen vel også - go for it :)

Skjult ID med pseudonym sans lø. 3 des. 2011 20:35

Jeezes! Her har jammen temperaturen vært høy! Fordømmende, høye røster på begge sider!
Uff, la folk få lov til å tro det de tror/ikketror - i fred - uten å bli utsatt for sånne nedlatende holdninger!

Er veldig enig med Karusell1 her, barn må få lov til å ta egne valg, ikke bli påpresset hverken det ene eller det andre. Klart, alle barn vokser opp med foreldrenes syn og meninger, men nettopp derfor mener jeg Karusell er inne på det rette her, at barna får lov til å få et innblikk i alt det forskjellige som finnes i samfunnet; kristendom, andre trosretninger, OG et ikke-religiøst livssyn.
Jeg synes oppriktig synd på de barna som vokser opp i en fordømmende familie, det være seg erkekonservative fantatiske religiøse ELLER fanatiske ateister. Alle barn burde få vokse opp i en familie som setter pris på, interesserer seg for, og respekterer andre med et annet livssyn/religion/kulturell bakgrunn, uansett hva foreldrene tror/ikketror. Er det ikke litt spennende at folk er forskjellige, da? Selv om man ikke tror på det samme, kan man vel være interessert og se verdien som troen/livssynet har for den andre? Dette har vel så mye med kultur som med tro å gjøre!

Det er like fordømmende å fremstille troende som uintelligente idioter og enfoldige folk som ikke tar ansvar for egne valg og handlinger, som å si at ateister er seg selv nok og kommer til å åke rett til helvete. Intelligens, menneskeverd, respekt og empati er uavhengig av tro/ikke-tro.

Kommer selv fra en broket blanding av hedninger og kristenfolk, er døpt men valgte å avstå fra konfirmasjon fordi jeg syntes hele greia var falskhet bare for å få penger. Er i dag fremdeles medlem av Statskirken, og går gladelig til Kirkevalget for å stemme på kandidater som har frontet et åpent og inkluderende syn, og som ønsker at kirken skal være for alle som ønsker det. Slik jeg ser det er kirken en såpass aktiv aktør i samfunnet at jeg, selv om jeg ikke er noen kirkegjenger selv, ønsker at den skal være mest mulig inkluderende, og fremme nestekjærlighet mer enn å preke om synd og skam.

Når det gjelder TS sitt spørsmål, så blir jeg IKKE sur for kristent budskap på Barne-TV, nei.
Hadde jeg hatt barn hadde jeg ikke hatt noe imot om de hørte om Jesus i juletiden, for de fleste er det vel bare et spennende eventyr uansett. Og om de hadde stilt opp som Maria, bonus-pappa Josef, Engelen eller et vaklende esel på juleavslutningen, så hadde jeg, uavhengig av min mangelfulle tro, blitt like smilende og stolt.

(mann 45 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 20:42 Privat melding

(Unnskyld, men må bare skrive det): Liker deg, sans.

(mann 47 år fra Møre og Romsdal) lø. 3 des. 2011 21:10 Privat melding

snakket med eldstebarnet, 11 år om big bang, og ulike religioner , og mye rundt, , åpent og fordomsfritt. til slutt fik jeg denne kommentaren: jeg tror jeg velger big bang

jaja, av barn og fulle folk..

(mann 45 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 21:45 Privat melding

Til Onyx.

Vi lever dessverre i et åndsfattig samfunn som ikke forstår hva du skriver om.
Men du gir ikke opp for du har den holdbare kraften i deg.
Du ønsker mennesker omkring det beste ... det hører jeg i dine ord.
Angående de ungdoms-opposisjonelle som uttrykker seg stygt her på siden: De kan få hjelp, men må over en kneik som bare hver selv må ønske å bestige.
Dette vet du selvfølgelig. Ville bare vise at vi er flere med deg!

Skjult ID med pseudonym mio lø. 3 des. 2011 22:42

Oj,oj,oj......hallo.....er vi nedlatende eller? Jeg tilhører nok en av dem du mener ikke forstår. Den dagen man mener man sitter med den ene og fulle sannhet har man sluttet å utvikle seg. Jeg forbeholder meg retten til å tro eller ikke tro, uten at noen skal si at jeg trenger hjelp!!!!

(mann 45 år fra Oslo) lø. 3 des. 2011 22:53 Privat melding

Du er fri. Jeg mener FRI.

Skjult ID med pseudonym sans lø. 3 des. 2011 22:58

H-type: Det høres veldig bra ut, synes jeg! :)

...ellers så ser jeg at jeg er svært enig med eureka her!
- Liker innstillingen og tankene dine, eureka! :) Heia fellesskap og brobygging mellom ulike folk og tanker og tro og undring.

Skjult ID med pseudonym eureka sø. 4 des. 2011 00:41

*smiler* Jeg har forlengst oppdaget at jeg liker tankene og innstillingen din også, sans... Og filmsmaken ;) - Under et annet nick riktignok ;)

Skjult ID med pseudonym ateist sø. 4 des. 2011 01:21

Så lenge eventyr presenteres som det det er, så gjør det ikke så mye, problemet er når noen av eventyrene framstilles som sannhet, begrunnet med _tro_ - da skurrer det alt fra litt til veldig mye, avhengig av hvor store konsekvenser det sies å få, om man ikke tror på disse eventyrene.

(Det pakkes jo stort sett pent inn, når det skal fortelles til barna, da, men...)

Dessverre går noen av eventyrene ut på at den som ikke tror på dem, dem skal det gå ille med, som med Per og Pål i eventyrene i Asbjørnsen og Moe - og jeg må vel si at jeg ikke likte de "skjære røde render av ryggen til"-greiene i de eventyrene heller, da... :-) Den kapp-etingen med trollet, var jo også heller makaber, men som sagt, heldigvis så skjønte ihvertfall jeg, at det bare var eventyr, men litt småekkelt var det jo i alle fall, da,
jeg syntes ofte at straffutmålingen for Per og Pål var i overkant, og i følge visse andre eventyr, er den absolutt og evig!

Om man altså da "er så dum" og ikke tror på eventyret...

Jesus er referert til å ha hatt både gode og dårlige dager.

På de gode helbredet han, fordømte ikke prostituerte (etter nåtidens standard - _selvfølgelig ikke_) men på de dårlige så skal det ha falt uttalelser som at han 'ikke var kommet med fred, men med sverd', og "Bring mine fiender hit, og hogg dem ned for mine føtter")

Så litt ustabil type det der, men kan jo være at de som skrev ned historiene om ham lenge etterpå, la på og trakk fra litt her og der, som sagt, dette er eventyr om en person som later til å ha hatt litt "issues", som det heter, og tilhengerne ser ikke ut til å stille spørsmålstegn ved den noe ustabile personligheten til helten deres...

Er forresten veldig glad jeg, som ikke troende, bor her, og ikke i USA, eller Canada, for den sakens skyld:

http://tinyurl.com/cq352bl

Skjult ID med pseudonym Misterixen sø. 4 des. 2011 01:28

Den største feilen mennesker gjør mens de lever er!

Å krenke sin neste er den største synd ett menneske kan gjøre innenfor ett liv.

Det er dette Jesus ville frem til. Men ennå finnes det ganske mange mennesker omkring oss som fortsatt ikke har forstått hva disse ord egentlig menes. Men de bør lære dem for det er sannheter i disse ord.

Det er mye dere kan lære av på TV om de religiøse filmene bare dere har forstått betydningen av dette og endret den dårlige livsførselen deres.

Skjult ID med pseudonym VoksenMann sø. 4 des. 2011 10:33

Morsom du Misterixen :) Er du en av stemmene i hodet til Onyx? Eller kanskje omvendt? :)

Skjult ID med pseudonym banditten sø. 4 des. 2011 14:47

Den skal ikke læses bogstaveligt, men metaforisk? Det samme skal hvilken somhelst fantasy-bog, din pointe er?
Nyt testamente mod gammelt testamente? I det mindste har islam og jødedommen den ærlighed at holde sig til én og samme bog hele vejen igennem.

(mann 31 år fra Vestfold) sø. 4 des. 2011 16:12 Privat melding

if its something strange in the neighborhood, who you gonna call? cristbusters...i aint afraid of no ghosts...

Skjult ID med pseudonym neptun sø. 4 des. 2011 17:02

For at en religion skal kunne få tilhengere, må den kunne presentere svar på en rekke ulike spørsmål. Derfor kan én bruke Bibelen til å si "Øye for øye, tann for tann" og så bombe et land tilbake til steinalderen, mens en annen kan si "Vend det andre kinnet til" og så gå i fengsel for å nekte å drepe. Sånn er det i alle religioner av en viss størrelse. Det er ikke religionen, men presteskapet, som gir religionen et innhold.

For min del dreier det seg først og fremst om at jeg ikke finner det særlig troverdig med en gud som skapte jorden på seks dager og så sendte sin sønn som skulle dø for alles synder.

Skjult ID med pseudonym neptun sø. 4 des. 2011 17:51

Poenget mitt er snarere at religion er et ideologisk uttrykk for noe som har langt mer verdslig. Folk begrunner både gode og dårlige holdninger og ideer i religionen - men det kan man fint klare uten en religiøs begrunnelse. Religionens styrke ligger heller i at den kan utgjøre et ekstra argument - hvis man overbeviser folk om at ting kan representere en eller annen gudeskikkelse, er det utrolig hva man kan få folk med på.

Jeg påstår heller ikke at jeg *vet* - jeg finner det bare svært lite sannsynlig i lys av vitenskapens erobringer. Men det er på et helt annet plan.

Skjult ID ma. 5 des. 2011 07:46

VoksenMann: Det er en fin ting å være voksen. Du er topp!

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ma. 5 des. 2011 10:18

Hehe, får vel si takk og håpe det ikke var ironisk sagt, @Skjult ID :)

Skjult ID ma. 5 des. 2011 10:29

Jeg er vennen din, VoksenMann!

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ma. 5 des. 2011 12:41

Så bra da :) Trenger alle de venner jeg kan få.

Skjult ID med pseudonym 123 ma. 5 des. 2011 12:55

Gud fins ikke, ikke sant?

Kom over denne interessante kommentaren i Klassekampen: http://www.klassekampen.no/54813/article/item/null

Skjult ID med pseudonym VoksenMann ma. 5 des. 2011 13:03

Veldig bra artikkel 123!

Skjult ID med pseudonym banditten ma. 5 des. 2011 14:32

@Spongebob1 - Nu har jeg i modsætning til mange andre der basher kristendommen faktisk læst biblen (nye testamente). Den største forskel på det nye og gamle testamente i henhold til det jeg har læst af det gamle, er at det nye testamente er ikke fuldt så proppet med at gud vil slå dig ned, helvede og skærsild og alt det hævngerrige.

Jeg er dog fuldt ud enig med dig at biblen har en fantastisk samling historier som man kan reflektere over og lære nye ting af. Men det samme gør sig altså også gældende for HC. Andersens historier. Og hans historier har ikke været grundlaget der har dræbt hvor mange millioner mennesker?

Simplificeret meget, så er religion i mine øjne noget folk kan støtte sig mod, når de ikke har andre forklaringer.
Det giver jo en form for trøst at "vide" at man ikke er alene om tingene, at der er en plan, at det ikke er i dine hænder ansvaret hviler.

Skjult ID med pseudonym Oslo64 ma. 5 des. 2011 16:25

Kritikk av religion og religiøse, først og fremst kristendommen, har tradisjonelt vært en viktig dyd på den politiske venstresiden. Nesten like viktig har irritasjon over religionen og kristendommen vært. Hvordan kan folk i fullt alvor tro på de greiene der?
I lange perioder av livet har jeg delt denne irritasjonen. Men i det siste har ateistene og humanetikerne seilt opp på siden og sust forbi på irritasjonsbarometeret. De er i dag uendelig mange ganger mer irriterende enn de kristne. Hvordan kunne denne endringen skje?
Det er flere grunner. Men den viktigste er at jeg hører det overalt, hele tiden. Det kulminerer i adventstiden, men det ulmer hele året. Ateister nå til dags klarer ikke å gå én dag uten å måtte fortelle Gud og hvermann hva de mener om livet, døden, universet, evigheten og ettertiden. Det er underlig. Enten temaet er popmusikk, litteratur, reiser, filosofi, skolegang, forskning, barneoppdragelse, språk eller naturvern, klarer alltid ateisten å smette inn en kommentar der han ubeskjedent bretter ut om sitt livssyn. Det er alltid et anti-budskap, med rot i det noen andre gjør eller sier, som er feil. ...
Å samtale med en ateist om slikt er meningsløst. Det gir meg aldri inntrykk av å føre en dialog. Snarere gir det følelsen av å ha en annen person stående i intimsfæren, som prikker meg hardt på brystet med stiv pekefinger mens han skriker «meg, meg, meg, meg» opp i ansiktet mitt. Og under ligger alltid en formanende, betryggende tone: Dere havner nok på riktig side til slutt, dere også.

Ateisten og humanetikeren tror nemlig at alle egentlig, innerst inne, er enige med ham. Det er jo ingen som på ramme alvor kan tro på de greiene der? Vitenskapen har jo bevist at alt er løgn helt siden 1800-tallet! Verden går fremover. Fra animisme til polyteisme til monoteisme til vitenskap. Og toppen av isfjellet, menneskeheten og universets ubestridte konklusjon og toppunkt, er Human-Etisk Forbunds lokaler i St. Olavs gate i Oslo.

Litt irriterende er det også at ateistene ser ut til å tro at de er de eneste som klarer å tenke frie og liberale tanker. De religiøse derimot, er låst fast av en eller annen flere hundre år gammel tradisjon.... Selv er ateisten helt fri."
(Utrdag fra en kommentar i Morgenbladet: http://www.morgenbladet.no/article/20111202/OAKTUELT/1112099 75

Skjult ID med pseudonym torsketran ma. 5 des. 2011 16:50

Hva mener du med fri?
Det er jo forutbestemt at alle ateister skal dit ned etterpå.

(mann 27 år fra Hordaland) ma. 5 des. 2011 18:04 Privat melding

jeg blir ikke provosert av at det er mye kristent innhold i julen i det hele tatt. hvorfor? fordi jeg ikke har inntrykket av at vi blir "oversvømt/indoktrinert/påpakket" kristendommen i julen mer enn noen andre dager i året. dvs. ikke så mye.

som enkelte har svart på tråden tidligere, kunne man tenke at det var tvungen kirkegang og tilpasning for den kristne julefeiringen for alle og enhver.

merker at tonen tidligere i tråden har vært på grensen til amper, og at det er flere som har hatt en utrolig barnslig og tåpelig tilnærming til dette. virker som det er flere her med mangel på respekt for andres livssyn/tro enn det en skulle tenke. Jeg er lettere overrasket og skuffet over hvor mange tåpelige innlegg det har vært her tidligere. Trodde folk var voksne nok til å ta en fornuftig tone på slike temaer iblant når jeg har sett på alder, og gjenkjent folk fra tidligere tråder, men.. så var jo ts sin åpning på tråden nokså negativ til å begynne med.

Så feir julen som du vil. om du feirer sammen med kristne, agnostikere, muslimer, hinduer, ateister, eller mennesker med andre livssyn så får du tenke på at et hovedbudskap som går i de fleste tradisjoner er at man i julen skal treffe kjente og kjære, ha en hyggelig stund, og være sammen med/om det man er glad i. Så får de som velger å sløse bort julen på spott av andre, drittslenging og fyll ta det med seg, og holde resten spart for dette.

Jeg går inn for å ha det triveligt. så håper jeg andre og gjør dette, og ikke lar sin egen jul bli spolert av at man blir personlig fornærmet/provosert av at alle andre ikke har samme syn på ting som en selv.

Skjult ID med pseudonym Enigma ma. 5 des. 2011 18:22

nilso90:
Du står fram som den mest voksne her - kudos til deg! :p

Skjult ID med pseudonym Jarand ti. 6 des. 2011 08:05

karvinen, får jeg smelte sammen med deg?

Skjult ID med pseudonym bors ti. 6 des. 2011 08:45

Ja, noen her kan virkelig få sagt det.

Skjult ID med pseudonym uflaks ti. 6 des. 2011 09:27

Sitter her og ler litt for meg selv. En del av dere vet ikke hvordan dere skal stave de ordene dere bruker.

(mann 57 år fra Oslo) ti. 6 des. 2011 10:00 Privat melding

Julen.

Hva er nå egentlig julen?

Jeg tillater meg å si at i Norge må det være lov å si at det er opp til hver enkelt. Men likevel kan holdningen til julegreia deles i to, begrunnet religiøst eller ikke begrunnet religiøst. Og i gruppene som sverger til den ene eller andre holdningen er det vel alltid en del som ikke forstår hverandre.

Og så er vi en del som misliker at de som ikke forstår oss, skal fortelle oss hvorfor de har rett.
Det jeg reagerer på er ikke at noen har en annen oppfatning av bakgrunnen for julen enn jeg har. Jeg reagerer på at den fremholdes som bedre enn min. For den er ikke bedre. Jeg har ingen rett til å si den er dårligere heller. Men den er ikke min, og jeg vil gjerne ha en mulighet til å si at den må holdes borte fra arenaer hvor barn får den presentert som en overordnet sannhet uten at jeg har noen reell mulighet til å ta til motmæle. Derfor mener jeg skolen må være sekulær i sin presentasjon av julen og kirkens budskap. Og derfor mener jeg NRK, som jeg er pålagt å betale lisens til, får vente med å sende forkynnelse overfor barn til en tid hvor foreldre har en realistisk mulighet til å se TV sammen med sine barn. Serien “Jesus og Josefine” blir sendt på en tid foreldrene stort sett ikke har anledning til å dele med barna.

Håper dette ikke gjør meg til en av disse hatske fra Human-Etisk Forbund eller Hedningesamfunnet. Selv om jeg er medlem av de organisasjonene er jeg ikke mer hatsk enn dette innlegget gir uttrykk for.

God jul alle sammen.

Juleklem fra Harald

(mann 27 år fra Hordaland) ti. 6 des. 2011 14:05 Privat melding

@Enigma: hehe, takk. det var skrevet i farten, så er glad det kommer frem. ønsker ikke å virke så veldig klagende. ble overrasket, og måtte sette ord på det bare :)

@HaraldBK: syns innlegget ditt var fint og greitt rett og slett =) Nå har jeg ikke særlig oversikt over hvilke programmer som blir sendt når, men er enig i poenget ditt om at det kan være tilrettelagt for noe som barn og foresatte eventuelt har sammen. (gjelder kanskje mest for barn i det yngre sjiktet som ikke helt har forståelse for hva det å ha en religion vil innebære? )
spesielt starten på det andre avsnittet likte jeg. det er nok mange som tenker slik, meg inkludert. mye har nok med miskommunikasjon å gjøre. uheldig nok. og så er det dessverre de som gjerne skal omvende/ overkjøre ditt syn og mening, slik at de får medhold.

Jeg er kristen, men har venner i nesten alle kategorier, når det kommer til livssyn. og har ofte interessante samtaler med andre om dette. jeg synes ikke noe om de fremadstormende og overveldende religiøse jeg heller. man kan si at ettersom jeg har bodd flere år i utlandet i div del av livet, har jeg sett hvordan alle "kategorier" har sine ekstreme, barnslige, brautende, overfladiske, eller overlegne representanter. Min egen er jeg kanskje spesielt godt kjent med, da jeg til all overraskelse ikke ble sett på som "kristen nok" da jeg gikk på videregående. hehe, jeg må le litt av dette. og det synes jeg er viktig at vi skal kunne gjøre: se hvor noen kan virke litt vel "brennende" i sine meninger, og ikke la dette ødelegge for oss selv, eller for alle andre.=)

men jeg rabler litt nå. beklager :p

God Jul alle sammen fra meg og! jeg håper på hvit jul, men det kan se mørkt ut =o

sign:
- eksamensskrivende