Alle innlegg Sukkerforum

Generalisering

Vis siste innlegg
(mann 52 år fra Møre og Romsdal) ti. 1 april 2008 01:42 Privat melding

Etter en liten ukes tid her inne er det generaliseringsbehovet mange fremstår med som undrer meg mest,"kvinner er slik og menn er slik."

Er det sånn eller er det sånn at de som roper høyest på den fronten har et behov for å undertrykke at personlige egenskaper ikke først og fremst er kjønnsbestemt men en konsekvens av arv og miljø,er det slik at de med de største ubegrunnede utbruddene er sine egne rumpeslikkere,eller er det slik at de ganske enkelt kan så mye mer fordi de evner å uttrykke seg skriftelig og ta distanse fra det som ikke passer dem?

Rar tråd,ja.

Men rart også å se hvordan enkelte får ture frem her inne med ren synsing ut fra eget ståsted uten særlig motstand.

Stikker hodet frem og garanter nyanser fremover i så måte:-)
Skjult ID med pseudonym nitrelo ti. 1 april 2008 04:39

Heavy søvnproblemer her i gården så kan like gjerne bruke tiden til noe ufornuftig...

Jeg generaliserer i hytt og vær og irriterer meg faktisk over det motsatte av deg, at mange aldri kan diskutere trender og forskjeller mellom grupperinger uten å trekke frem de som ikke er representative for gruppen. Om man f.eks mener at de som ser på Mess-TV er mer kørka enn de som ikke ser på Mess-TV så betyr ikke det at man mener at ALLE som ser Mess-TV er kørka, i motsetning til ALLE som ikke ser Mess-TV. Er en selvfølge at det ikke menes, men det er alltid noen som er så politisk korrekte at de må gå i strupen på de som generaliserer.

Nå er nå dette et diskusjonsforum og da er det naturlig at det generaliseres for å skape en diskusjon. Synes jeg hører politikerne som opponere mot de som vil ha fradragsrett på dagmammalønn for å unngå svart arbeid med at det er langt fra alle dagmammaer som jobber svart!!!!

Nå er jeg riktignok ikke så glad i disse kvinner/menn-diskusjonene da ingen er objektive nok til at diskusjonene blir fruktbare, men ellers synes jeg generaliseringer er interessante så lenger man ikke har en fascistisk holdning til de som ikke er som en selv.

Og tilslutt: forskning tar jeg med en stor klype salt, spesielt den delen av forskningen hvor det er mye rom for tolkninger. Man finner hva man leter etter heter det. Det finnes veldig mye motstridende forskning og det er ikke vanskelig å skjønne at det er lobbyvirksomhet som er av stor betydning her. Så jeg sier som så ofte før og i kor med Trond Viggo: Tenk sjæl!!

(mann 52 år fra Østfold) ti. 1 april 2008 07:55 Privat melding

I slike fora så går kommunikasjonen relativt fort, og det er ikke lett å få presentert hele sin mening i en kort tekstmelding. Derfor blir det lett generaliseringer for å vise at man ikke er enig i en annens synspunkt. Det er ikke lett å få med alle sine nyanser i en kort melding, spesielt ikke når man på en måte skal holde seg i gang med diskusjonen.

Det er lett å bli for ivrig når man ser noe man er litt for uenig i og dermed kan man også lett virke ensporet når man svarer tilbake. I en vanlig diskusjon ansikt til ansikt så har man i tillegg kroppsspråk og toneleie som kan hjelpe en til å tolke hva som blir sagt.

I gamle dager så hadde man noe som ble kalt news. (Det finnes ennå, men diskusjonsfora på nettsider har tatt over mye.) En av huskereglene der var at man ikke skulle skrive noe i affekt, og heller la postingen vente til man roet seg ned. På diskusjoner på nettsider så blir det mye raskere kommunikasjon så det er ikke alltid enkelt å roe seg ned.

Enkelte ganger kan noen glemme seg litt og angripe personer på grunn av at man er uenig. Dette er synd, men slikt kan skje en gang i blant, og er bør ikke føre til at noen føler seg alt for støtt.

Det er også slik at om en person uttrykker en mening, eller legger ut noe tekst så er det for å få frem ett poeng og bidra til å nyensere diskusjonen, og trenger ikke bety at personen er helt enig i meningene, og betyr heller ikke at denne personen ikke kan se andre sider av saken, selv o m det ikke alltid kommer frem i meldingene.

(mann 41 år fra Oslo) ti. 1 april 2008 18:29 Privat melding

En ganske grei regel som jeg bruker, er å starte med "jeg synes", "jeg mener" eller "jeg tror". Ved å skrive på den måten styrer man unna generalisering. Et lite eksempel: "xyz-folk er sossete!" eller "jeg synes xyz-folk er sossete". Jeg regner med at de fleste ser forskjellen på de to setningene.
Folk kan godt si seg uenig med meg når bruker setning nr. 2, men det er min oppfattelse og mening jeg kommer med og min virkelighet er ikke feil for meg.

Diskuterer man noe som er fakta, enten feil eller rett, stiller saken seg annerledes.