Alle innlegg Sukkerforum

Pinnekjøtt.....nei...uhøflig?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 16:09

Jeg har et spørsmål her...jeg er invitert til min lillesøster juleaften. Ingen liker pinnekjøtt i vår familie. Vi pleier alltid å ha and. Moren min er dansk og vi har likt den tradisjonen.

Lillesøster har giftet seg med en fra Molde som har en sterk tradisjon hjemmefra med pinnekjøtt og kålrotstappe på juleaften. Jeg må si at for meg så lukter det ille. Ikke bare pinnekjøttet men kålrotstappe var desidert det værste jeg visste da jeg var liten.

Jeg spiser stort sett alt bortsett fra snegler og sushi, pinnekjøtt og kålrotstappe.

Moren min ringte meg i dag med en stor bekymring for at det blir pinlig hvis jeg og min ex. ikke spiser av maten. Lillesøster vet utmerket godt om hva jeg føler for pinnekjøttet. Uheldigvis for meg er jeg vel den som liker det aller minst. Storesøter, mor og far klarer vel å spise det har jeg skjønt.

Føler jeg blir presset her. Spiser jeg godt før jeg kommer og bare forsyner meg litt på tallerknen så blir det oppfattet uhøflig. Tar jeg en større posjon og lar det ligge urørt er det også uhfølig.

Kan noen komme med noen råd er?

Ønsker ikke å bli oppfattet som uhøflig. Mor var til og med bekymret for om jeg blir invitert igjen dersom jeg ikke spiser ordentlig?

Hadde jeg invitert gjester og jeg visste at de ikke likte det jeg hadde tenkt å servere hadde jeg laget noe i tillegg. Har gjort det mange ganger. For meg hadde det vært vanskelig å se at gjestene lider seg gjennom det jeg serverer.

(kvinne 44 år fra Aust-Agder) lø. 17 des. 2011 16:16 Privat melding

Vær dønn ærlig, med alle i familien og vennekretsen din :)
Også med nye familiemedlemmer ;)

Noe annet skaper bare bekymringer, misforståelser og rot.

Og om noen i dagens norge skulle bli fornærmet fordi enkelte mennesker ikke liker det samme som dem selv i matveien, så er det dem det er noe galt med ;)

Og dersom noen ikke vil lage noe annen mat i tillegg, så spiser man seg mett i forkant, eller tar med mat selv.
Ingen ønsker jo presse voksne mennesker til å spise noe de ikke liker, det blir jo rett og slett bare helt dumt.

Skjult ID med pseudonym VissVass lø. 17 des. 2011 16:16

Veldig kjedelig den der. Kan du ikke spørre om du kan tilberede noe for deg selv? Feks lage and, så slipper din søster å styre med det hvis hun ikke ønsker det?

Uansett burde din søster tatt hensyn til dette og lagd noe for alle, pinnekjøtt og and.

Selvfølgelig blir du vel bedt om igjen selvom du ikke spiser ordentlig?. Du kan jo være like hyggelig selskap selvom du ikke stapper i deg noe du virkelig ikke liker.

Lykke til:)

Skjult ID med pseudonym morradi lø. 17 des. 2011 16:17

Ta det opp direkte med lillesøster'n din. Kanskje har hun allerede forberedt noe? Alternativt kan du spørre henne om det er greit at du tar med mat, eller hjelper henne å lage en ekstra rett som alle kan spise av?

Siden du er bedt på middag, antar jeg at det er fordi søsteren din er glad i deg, og hun ønsker at alle skal ha det hyggelig i lag. Legg litt godvilje til og se mulighetene :)

Skjult ID med pseudonym HoffNarr lø. 17 des. 2011 16:19

Vel.. har sikkert noe med at jeg ikke er kresen å gjøre, men alle klarer å spise litt.

Alle vet at du ikke liker det, så bare vær ærlig. Si at du bare tar litt for at du ikke er noe glad i smaken av pinnekjøtt, men at det ikke er så farlig for du har spist litt mat tidligere. De respekterer det, og du respekterer dem:)

Ikke nevn at du synes det er dårlig av de å ikke ha and eller noe annet til..

Skjult ID med pseudonym klara klok lø. 17 des. 2011 16:23

Jeg skjønner ikke helt hvorfor hun velger pinnekjøtt,hvis en stor del av familien helst ikke vil ha det????
Man serverer vel ikke mat julekvelden,som folk ikke liker.

Foreslår at du sier du kan ta med and,så kan alle velge hva de vil spise.
Hun er jo søsteren din,og du må vel kunne foreslå det,uten at noen blir fornærmet.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 16:26

Jeg har foreslått å ta med noe...det falt ikke i god jord. Vi har hatt begge deler det året vi hadde jul hos min mor og far og svigersønnens foreldre også kom på besøk.

I fjor ble det pinlig rundt bordet fordi far, jeg og min ex. forsynte oss veldig forsiktig. Dette sa mor til meg i dag på telefon. Så nei, ikke lov å ta med noe heller...og ikke blir det laget dobbelt.

Har snakket med lillesøster for lenge siden om dette. Hun sier at det er det de invitere på, take it or leave it...underforstått, oppfør deg høflig hos oss ellers blir vi såret/fornærmet. Hun er veldig var på at mannen ikke skal bli overkjørt av vår familie da siden det er vår familien han må forholde seg til nærmest daglig. De bor rett ved foreldrene mine og har mye med hverandre å gjøre. Det er også grunnen til at min mor er veldig veldig opptatt av å tekkes ham....

Jeg begynner nesten å føle at jeg ikke er velkommen....eller hvordan skal det oppfattes egentlig? Takker for hyggelige svar her...begynner å tro det er meg det er noe galt med ...synes det er litt vel overkjøring av meg. Tydelig hvem som er viktigst å ta hensyn til....nemlig svigersønnen.

Skulle likt å sett at min lillesøster fikk trumfet igjennom andestek på juleaften dersom hun hadde slått seg ned i Molde og fikk svigerfamilien på middag.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 16:28

Det er jo svigersønnen som vil ha pinnekjøtt på juleaften i sitt eget hjem....det må jo alle forstå!!!!!

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 16:37

Jeg kan godt smake litt på det ...men ikke spise en hel tallerken...men det blir jo uhøflig uansett om jeg tar litt eller mye og ikke spiser opp det jeg har forsynt meg med...

Skjult ID med pseudonym scalare lø. 17 des. 2011 16:38

Det går vel an å ha med noe tilbehør du liker i alle fall? Som potetmos-stappe? Kan tenkes flere tar av det?
Om du tar mye stappe og bitte litt kjøtt, og ikke er sulten fra før, går det kanskje?
Enig at de bør lage noe folk liker, men prøv å overse det og finn en smidig løsning du og. Julen handler om mye annet...:)

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 16:41

Helt enig i at julen handler om mye annet selvom jeg innrømmer at julemiddagen har vært et høydepunkt for meg julekvelden og i det hele tatt i julen. Men det skal jeg nok klare for vi tar andemiddag en av de andre juledagene. Men ønsker ikke å oppfattes uhøflig. Det synes jeg er leit.

Siden jeg har fått sterke indikasjoner på at jeg ikke skal ta med noe selv for det blir ogås oppfattet uhøflig så gjør jeg ikke det.

Skjult ID med pseudonym klara klok lø. 17 des. 2011 16:44

Hvis det var noe "tak" i denne svigersønnen,så burde vel han strengt tatt ta affære her,og si han godt kan spise det flertallet vil ha....
Pinnekjøtt er veldig godt,syns jeg,og foretrekker det juleaften,men forstår jo alles vaner for mat julekvelden,og lager til både ribbe og pinnekjøtt. Skulle bare mangle!!
I min famile er vi såpass på bølgelengde,at alle kan snakke "rett fra leveren",og likevel bli både forstått og akseptert.
Tror jeg hadde sagt "leave it" til søsteren din,og feiret jul hjemme! Den svigersønnen virker ikke særlig hyggelig,som ikke ser sin kones "dilemma".

Skjult ID med pseudonym morradi lø. 17 des. 2011 16:44

Aha!
Så det er sånn det er, nå forstår jeg mer TS.
Hadde det vært meg, så hadde jeg funnet på noe annet akkurat den dagen. Jeg har ingenting til overs for sånn "gjestfrihet". Da ville jeg heller kjøpt meg noe jeg elsker, og laget til meg og mine. Heller kommet innom en tur senere på kvelden eller en annen dag.
Men så bryr jeg meg ikke så mye om hva alle andre mener og tenker. Er vel ikke ditt ansvar, hvordan din søster reagerer? DU må ta ansvar for deg selv, hun for seg.
Ingen tvil i mitt hjerte nå nei, bare drit i hele selskapet.

Skjult ID med pseudonym scalare lø. 17 des. 2011 16:46

Det er stor forksjell på å ta med and selv, og ta med potetmos selv. Om du tar med and, vil de på spørmålet: Hva hadde dere til middag på julaften? måtte svare pinnekjøtt og and. Tar du med potetmos, kan de fornøyd svare: Pinnekjøtt!
Ser du forskjellen?

Skjult ID med pseudonym scalare lø. 17 des. 2011 16:46

Det er stor forksjell på å ta med and selv, og ta med potetmos selv. Om du tar med and, vil de på spørmålet: Hva hadde dere til middag på julaften? måtte svare pinnekjøtt og and. Tar du med potetmos, kan de fornøyd svare: Pinnekjøtt!
Ser du forskjellen?

Skjult ID med pseudonym Mort1 lø. 17 des. 2011 16:51

@uheldig

Du er jammen uheldig ja. Hvis h*n/de virkelig er så tander at de ikke tåler at du ikke liker pinnekjøtt, så er det ikke deg det er noe galt med!

Enig med "morradi". Hvis det er slik at de ikke lager noe annet til deg, og du får ikke ta med noe selv, så ville jeg seriøst heller feira alene... Drittfolk!

Skjult ID med pseudonym Enigma lø. 17 des. 2011 16:51

Tricky, den der.
Skjønner at du føler deg litt tilsidesatt. Juletradisjoner er ikke noe å kimse av. Forstår det slik at lillesøsteren din har overtatt sin manns tradisjon mht. julemiddag? Det er jo bra gjort av henne og forståelig, ut ifra å skape julefred hos dem selv. Men, virker som om hun har gitt sin egen tradisjon helt på båten, når det gjelder å tenke på sin egen familie/bakgrunn. Det er der det skurrer. En variant er å bytte annethvert år, hvis en absolutt -ikke- vil lage begge menyer. Her lukter det litt markering fra svogeren din - og lillesøsteren din er lojal mot han.
Tror dere må ha fredsforhandlinger, gitt ... ellers kan det bli svært så ubehagelig. Skal ikke så mye til før det kan bli en familiefeide ut av dette ...
Å måtte pine seg gjennom en julemiddag, uten å kunne nyte hver bit ... med dertil hørende drikke ... Dét blir det ikke god stemning av. Håper det løser seg til det beste (best mulig) for deg. Misunner deg -ikke- situasjonen du befinner deg i.
Krysser fingre og tær!
Masse lykke til - førjulshilsen fra meg.
:-)

Skjult ID lø. 17 des. 2011 16:55

Virker nå som det er mor som tar dette så tungt, og ikke svigersønnen som dere over så lett stempler som "uhyggelig". Er det noen som har nevnt for moldenseren at en del i familien rett og slett ikke liker pinnekjøtt? Sånt kan være vanskelig å forstå for dem som har vokst opp med den tradisjonen.

Dette lukter kvinnfolklogikk og passiv-aggressivitet lang vei.

Skjult ID med pseudonym olonkin lø. 17 des. 2011 16:58

Trodde voksne folk hadde respekt nok til å spise det som blir servert og ikke syte og bæse som noen bortskjemte treåringer.

(mann 46 år fra Akershus) lø. 17 des. 2011 17:01 Privat melding

For å si det sånn.. Hadde jeg skulle stått for julemiddagen hjemme hos meg på selve julaften, så hadde det stått pinnekjøtt på bordet. Det er for meg en tradisjon jeg aldri kommer til å bytte ut med noe, så sant man ikke er bortreist for anledningen.. Men dersom jeg visste at det kom folk som ikke liker pinnekjøtt, så hadde jeg selvsagt også laget en rett ekstra, slik at alle får mat og alle kan spise seg god og mett.
Her er dere jo i familie, og "alle" vet at du ikke liker det.. Så da må det jo gå ann å snakke om ting, uten at det skal lages så mye bråk og støy rundt det.

I verste fall så får du ta bind for øynene og neseklype så du ikke ser hva det er, eller kjenner lukta ;))

(mann 32 år fra Akershus) lø. 17 des. 2011 17:04 Privat melding

Jeg må være ærlig her.
Om man er bedt bort til noen, så er det opp til de som inviterer hva som serveres.
Hva som serveres er ikke det viktige i jula, det er folka du er med.
Mitt råd er derfor: suck it up, og spis det du får servert.

Det er ETT måltid.
Hadde noen kommet til meg og sagt: du.. jeg liker ikke det du serverer, jeg vil gjerne ta med noe selv, så hadde jeg blitt dypt dypt skuffet.
Man kan mene det så godt man vil. men sånne ting vil ALLTID bli tatt feil opp.

I jula må man bare dytte unna alle smålige hensyn for å ha det koselig med familien sin.
JA, jeg hadde syntes det var veldig rart om jeg plutselig fikk noe annet enn ribbe på juleaften, for det er for meg en tradisjon, men hva enn jeg hadde fått servert, så hadde jeg spist det. om det var noe jeg likte eller ikke.
For, i jula er det familien som betyr noe. de du er sammen med. ikke hva du spiser.

Ja, det er kjipt å spise noe man ikke liker på juleaften. men da får du heller spise det i romjula.

syns jeg da :)

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 17:07

Alle er inneforstått med problemet. Det ble jo snakket kraftig om da det skjedde første gangen, og da ble det jo laget begge deler, faktisk hjemme hos lillesøster. Den neste julen dobbelt hjemme hos mor og far. Tydlig at det ikke er et tema lenger å lage dobbelt. Enig i at det ikke er grunn til å syte ...men ha respekt for at man har forskjellig smak. Om jeg forsyner meg litt eller mye og om jeg spiser eller ikke kan jeg ikke forstå skal være så uhøflig når alle vet at jeg ikke liker det...men mor er veldig begymret fordi det helt sikkert har blitt antydet fra svoger og lillesøster at det var en veldig uhøflig oppførsel i fjor da vi forsynte oss forsiktig. Skal man måtte lide seg igjennom julemåltidet? Det føles som et stort press fra lillesøster, svoger og mor.

Bortskjemt? Føler ikke jeg er det. Bare såret egentlig. Men det skal jeg vel komme over.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 17:11

@johns86

Hadde du blitt skuffet dersom du vet på forhånd at gjesten din må sitte å true i seg det du har laget?

(mann 32 år fra Akershus) lø. 17 des. 2011 17:14 Privat melding

Om JEG skulle invitert til noe. og viste at mange av de ikke likte det jeg hadde tenkt til å servere, så hadde jeg servert noe annet ;) men nå er du en gang bedt på pinnekjøtt. Og, du må jo også tenke på gubben til søstra di. han savner sikkert hjem i jula. så er nok ett kompromi søstra di har gjort. hennes familie, hans mat :)

Skjult ID lø. 17 des. 2011 17:14

"Moren min ringte meg i dag med en stor bekymring for at det blir pinlig"
"Mor var til og med bekymret for om jeg blir invitert igjen"
"I fjor ble det pinlig rundt bordet fordi far, jeg og min ex. forsynte oss veldig forsiktig. Dette sa mor til meg i dag på telefon"
"De bor rett ved foreldrene mine og har mye med hverandre å gjøre. Det er også grunnen til at min mor er veldig veldig opptatt av å tekkes ham...."
"men mor er veldig begymret fordi det helt sikkert har blitt antydet fra svoger og lillesøster at det var en veldig uhøflig oppførsel"

Jeg ser en rød tråd.

Skjult ID med pseudonym Lanza lø. 17 des. 2011 17:15

Først og fremst: Man kødder ikke med julemattradisjon. Den ligger godt forankret i sjela. Men på en annen side så skal man som vert også ta hensyn til de som kommer. Jeg synes lillesøsteren din virker veldig lite fleksibel og ensporet, mulig press fra svoger? Enten serverer man noe alle liker eller man aksepterer at noen da tar mindre porsjoner og kun spiser litt. Jeg ville tatt det som et tegn på at man faktisk forsøker å gjøre de til lags.

Skjult ID med pseudonym 2012 lø. 17 des. 2011 17:17

Enig med olonkin og må si jeg er overrasket over svarene ellers her.

Vanlig folkeskikk er å spise det som serveres, ha respektere for at tradisjonene er forskjellig og la det gå på rundgang. Synes TS virker umoden.

"Jeg har ikke likt det siden jeg var liten" er irrelevant; ja du slapp å spise det som barn, men nå er du voksen.
For de fleste er smaken noe endret fra man er barn, men enkelte gir aldri noe en ny sjanse, de bestemte seg da de var fire. Det er sært, og prisen for særhet bør man betale selv, og ikke skyve over på andre.
Du kan spise så mye and du vil når du kommer hjem.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 17:17

Jeg har også snakket direkte med lillesøster og med storesøster....som begge sier det sammen....ikke bare mor som mener dette. Ble litt mye referert til mor her ser jeg....men siden det var mor som ringte nettopp.....men jeg ringte storesøster senere i dag for å høre hennes mening. Hun mener det samme. Og lillesøster mener det samme. Hun dro skikkelig på det når jeg foreslo å ta med noe selv. Det gjorde de alle tre.

(mann 32 år fra Akershus) lø. 17 des. 2011 17:22 Privat melding

Jeg mener å ta med noe selv, er helt uakseptabelt.
Det er ett hån mot kokk og verter.
Jeg jobber som kokk.
vi serverer i all hovedsak store selskaper. hadde noen kommet til meg med sin egen mat, hadde de fått beskjed om å stikke.
Hadde du spurt om vi kunne lage en posjon med noe annet før selskapet hadde det så klart vært noe annet.
Er jo noe man må gjøre for gjestene sine mener jeg.

Men, her så er det en fillesak som blir mye syns jeg. du er alene om og syntes dette er en case.
vær stor gutt å gjør som morra di sier.
Suck it up og spis det du får servert :)

Skjult ID med pseudonym Lanza lø. 17 des. 2011 17:26

John

Les nå hva uheldig skriver da. Det er ikke bare han...

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 17:27

Umoden? Vel det er faktisk juleaften det er snakk om...ikke en hvilken som helst middag. Har ikke sagt at jeg overhode ikke skal spise. Jeg skal ta litt...er vel ikke umodent det? Skjønner ikke at man ikke kan respektere at noen liker forskjellig. Hvorfor i alle dager skal jeg lide meg igjennom en hel tallereken med noe jeg ikke liker på juleaften?

Dersom jeg neste år sier at jeg lager egen jul hjemme blir det i hvertfall ramaskrik...så det går heller ikke.

Grunnen til at jeg ikke inviterer alle til meg på juleaften er at jeg har bursdag dagen etter. Da er det jeg som lager middagen, alle kommer til meg. Og det kunne ikke falt meg inn å lage noe som jeg visste noen desidert ikke liker. Jeg passer på at alle får noe de er glad i. Hadde krympet meg langt inn i sjelen dersom de skulle måtte tvinge i seg noe jeg har laget. Jeg mener det er kjærlighet i å servere noe man vet gjesten liker. Det er å bry seg om andre enn seg selv.

(mann 32 år fra Akershus) lø. 17 des. 2011 17:29 Privat melding

"Jeg har også snakket direkte med lillesøster og med storesøster....som begge sier det sammen....ikke bare mor som mener dette. Ble litt mye referert til mor her ser jeg....men siden det var mor som ringte nettopp.....men jeg ringte storesøster senere i dag for å høre hennes mening. Hun mener det samme. Og lillesøster mener det samme. Hun dro skikkelig på det når jeg foreslo å ta med noe selv. Det gjorde de alle tre."

vil vel si at det i hovedsak er mange som mener det da =)

Jeg mener ialelfall at det er ren høfflighet at man spiser det man får servert.
Respekter din svoger. nesteår får du Anda di =)

Skjult ID med pseudonym Lanza lø. 17 des. 2011 17:30

Uheldig

Jeg synes du har fornuftige tanker rundt dette. Spis litt, og så får de bare bli så fornærmet de bare vil. Men enig i at den spise litt-varianten er bedre enn å ta med egenprodusert.

Skjult ID med pseudonym 2012 lø. 17 des. 2011 17:44

Ikke umoden?
Hør på deg selv da: Det er juleaften en gang i året. Ja, nettopp. Det tenker nok svogeren og verten også
EN gang i året må det da være mulig å tilpasse seg andre og deres tradisjon, når du er gjest.

Du høres ut somet barn eller bortskjemt tenåring.

Skjult ID med pseudonym Enigma lø. 17 des. 2011 17:45

TS:
Ser ut til at du bare må bite i det sure eplet og følge rådet til Lanza kl. 17:30.

For noen er mat -bare- mat.
Det er tross alt ikke en vanlig middag det er snakk om. Å nyte og sette pris på det som blir servert. Se at gjestene også koser seg og nyter maten - det er glede i seg selv. Kjærlighet og takknemlighet til å dele dette med andre.
Skulle gjerne nytt et måltid med and på menyen - i godt lag.
:-)

Skjult ID med pseudonym kv78 lø. 17 des. 2011 17:55

Spør du meg så er de jæ.... uhøflig mot deg.... Dette synes jeg var helt idiotisk og jeg forstår at du føler deg utenfor. Går ikke an å holde på sånn mot egen søster, datter og svigersøster. *sjokka*

Skjult ID med pseudonym Kora lø. 17 des. 2011 17:57

Jeg syns det er lillesøstra som høres bortskjemt og vanskelig ut jeg. Hvorfor i all verden vil hun ikke at du skal kose deg med mat du liker på julaften? Ligger det en annen konflikt (som søskensjalusi eller annet) bak dette her?

Og det er jo SØSTERN din, for pokker. Min søster har pinnekjøtt til jul, jeg har ribbe. Iår feier vi hos henne, og da steker jeg ribbe og tar med til henne. Ifjor var vi her,, da hadde hun med pinnekjøtt. Vi er en stor familie på 12, og noen spiser litt av hvert og andre bare en av tingene.

Det viktigste for oss, er at alle får det de liker og kan kose seg med maten.

Syns det høres ut som storm i et vannglass fra din søsters side, Var jeg deg ville spurt henne en gang til om hun ikke syns det ville vært hyggeligst om alle kunne spise noe de likte, og tilby meg å ha med en rett som du (og kanskje flere med deg) vil like. Hvis hun sier nei, ville jeg spurt hva som er problemet med det? Kan ikke fatte og begripe hvorfor du ikke kan få ha med deg anda di, jeg da:-)

Er det rart det er krig i verden? :-)

Skjult ID med pseudonym kvinne lø. 17 des. 2011 18:02

Så du john86 lager bare noe du vet du liker også driter du i hva resten av gjestene dine liker? Makan til elendig vert du må være. Kan ikke være mye hyggelig. Når man skal være vert for et selskap er det sånn som jeg ser det for å gjøre noe ekstra og fint for andre, ikke for seg selv.

Skjult ID med pseudonym kv78 lø. 17 des. 2011 18:06

Helt enig Kora :)

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:08

@johns86

Blir kanskje and neste jul hvis lillesøster & co feirer julen i Molde. De har byttet på med det heldigvis. Da holder vi juleaften hos storesøster eller mor og far. Da er vi ikke så mange så da er det plass nok der. Så ja...får vel tenke sånn....and neste jul

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:12

Hovedproblemet er svoger som har STERKE meninger...og det er han som blir mest fornærmet....og det er de andre påvirket av...litt redde for å gjør ham til ulags...det er der skoen trykker...lillesøster er redd han skal si at da feirer vi jul bare oss...så kan de ha det så godt...de får da bare gjøre som de vil. Han er ufølsom for hvilke behov vi måtte ha juleaften....han har sin tradisjon basta.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:15

@kora

Ingen søskensjalusi, har en veldig god tone med lillesøster vanligvis...og hun vet at jeg ikke ønsker å gjøre noen til ulags vanligvis. Det bunner i at hun må være lojal ovenfor mannen sin...at hun er i et dilemma her...det ser jeg. De har nok disutert dette mye på kammerset.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:17

@kvinne

Jeg er også kvinne og er helt enig med din kommentar til Johns86. kl.1802.

Lillesøster er ikke bortskjemt i denne sammenhengen...bare i et dilemma og må bevare husfreden sin...skjønner det da jeg vet at svoger har sterke meninger...

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:22

@kora

Saken er ferdig debatert så det går ikke å spørre ennå en gang....det er helt tydelig hva de mener om saken. Og derfor føler jeg meg såra og utenfor og ikke særlig velkommen egentlig. Litt sånn....spis og hold munn...om du liker maten eller ikke bryr vi oss ikke om...eller jeg tror lillesøster bryr seg men tørr ikke å si imot mannen sin...det er problemet. Ellers blir jo han fornærmet/lei seg....

Skjult ID lø. 17 des. 2011 18:24

Jeg har hvertfall blitt oppdradd til å spise det jeg får servert borte i selskap. Noe annet ville være uhøfflig.

Jeg ville selv laget noe ved siden av hvis jeg visste at noen av de som kom ikke kunne fordra det jeg skulle servere. Men siden det ikke er tenkelig for svogeren og søstra di, så er det bare å bite det i seg. Bokstavelig talt. Spis opp maten.

Jeg blir litt overrasket over alle forslag om å ta med egen mat. Slikt gjør man da bare hvis det handler om allergier eller at man er vegeterianer eller ikke spiser noe av religiøse hensyn. Det skulle vel tatt seg fint ut hvis halvparten av gjestene i et bryllup skulle ta med egen mat bare fordi de ikke liker maten som skal serveres... Jeg vet at det var et eksempel helt i andre enden. men samme regel gjelder.... man spiser det man får servert når man er bedt bort. Uansett hvilken anledning det er snakk om. Det er i grunn normal folkeskikk spør du meg. Noe jeg også lærer mine barn.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:27

@skjult ID 18.24

Men må man spise en hel tallerken? Uhøflig å bare spise litt?

Skjult ID lø. 17 des. 2011 18:28

Nei du må ikke spise en hel tallerken. Ta litt. Mest potet og saus da vet du, siden du ikke liker det andre... Og gjør som nevnt over. Spis litt hjemme før du drar dit, så du ikke er så sulten.

Skjult ID med pseudonym Kora lø. 17 des. 2011 18:30

Hvis min mann ville nekte min familie å spise det de vil på julaften, selv om han fikk spise det han ville selv, vel da hadde jeg trosset han og lært ham noe om hensyn, romslighet og selvstendighet. Stakkars søstern din, hun er tydeligvis undertrykket av en egoistisk drittsekk av en mann, som trumfer sine ting igjennom, og ikke tar hensyn til at hun kommer i konflikt med sin egen familie.

Hivs dette er et problem dette ekteparet bruker mye tid på å diskutere på kammerset, vil jeg ønske dem velkommen til virkeligheten og lykke til den dagen de har virkelige problemer å forholde seg til., Tenk å lage bråk av en slik bagatell. Med fare for å spille djevelens advokat, spår jeg dette ekteskapet en dyster fremtid, når de ikke engang kan komme frem til et kompromiss i en så enkelt sak som dette. Takk og pris at jeg ikke er gift med svogern din (det er sikkert han glad for også...for da skulle han jaggu fått kjørt seg:-)

Noen i din familie (helst din søster) bør sette denne mannen kraftig på plass, og lære ham at det å være en god vert er å sørge for at alle gjester trives, og det å være en god ektemann er å ikke oppføre seg som en barnslig tulling uten grunn.

PUH! *svett jeg gitt*.

Lykke til til deg og dine. Håper dere får en fin julekveld tross alt.

Juleklem fra Kora

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:33

Det er det jeg kommer til å gjøre. Selvom mor og sikkert svoger med søster på slep synes det var pinlig ifjor at vi forsynte oss så forsiktig.

Helt ærlig synes jeg det er veldig firkantet at nærmeste familien min er sånn...hadde det vært noen litt mer uinvidd/perifer så klart følger man takt og tone, skikk og bruk. Men DEN ALLER NÆRMESTE familien er litt annerledes,da burde man kunne ta hensyn til alles behov.......vi er da ikke så mange heller....

Men det er svoger som har skapt dette problemet...vi har aldri hatt slike problemer før...vi har vært kjempe fleksible og alle har fått si hva de liker og ikke liker og vi ønsker jo at alle skal kose seg på juleaften..dette er en ny trend som ikke er koselig eller kjærlig slik jeg har vært vandt til fra tidligere år.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:39

Tror de har et helt alright ekteskap og har mye støtte i hverandre...så jeg er ikke redd for at søsteren min ikke har et godt ekteskap heldigvis. Men jeg vet jo at det ikke er henne som bestemmer hvor skapet skal stå bestandig der i gården....men så er det vel litt gi og ta og han kanskje føler han aksepterer veldig mye av hennes famile greier....tror lillesøster er redd han skal gå lei av hennes familie så hun strekker seg langt når det er noe han synes er så veldig viktig.

Skjult ID med pseudonym klara klok lø. 17 des. 2011 18:48

En ting kan vel alle stille spørsmål om:

Hva ligger bak at man inviterer gjester julekvelden,for deretter kunngjøre at man akter å servere mat man vet gjestene ikke liker? Og i tillegg kunngjøre at man ikke akter å servere to retter,og det er heller ikke lov å ta med seg mat????(Skjønner ikke at det skulle være uhøflig,så lenge det dreier seg om nær familie,noe annet hadde vært hos litt mer perifere).
Jeg ville ha tolket det dit hen at jeg egentlig var ventet å si nei takk! Invitasjonen må jo være bare for være høflig. Egentlig vil vel dette ekteparet være alene juleaften,men tør ikke bryte tradisjonen.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:51

@klara klok

Du er så klok som ditt nick tilsier.....jeg sitter med samme følelse.

Skjult ID med pseudonym uheldig lø. 17 des. 2011 18:56

Men så kommer dette inn....mor er helt oppslukt av denne familien (med to små jenter)...favoriserer voldsomt. Derfor ville jo hun og far uansett valgt å være hos dem. Så er det da storesøster som er alene, meg, sønnen min og min eks. Hvor skal vi feire jul? Kunne jo blitt sånn at storesøster også feiret hos lillesøster og jeg, min eks og vår sønn feiret alene. Hadde følt meg veldig utestengt fra mine egne. Eksen min er i tillegg muslim og har ikke samme julefølelse ....men vi hadde vel fått det koselig alikevel. Men det hadde vært sårt......

Skjult ID med pseudonym olonkin lø. 17 des. 2011 19:19

Snakk om first world problems.. Jeg blir helt dårlig. Å måtte tvinge i seg et par biter med deilig lammekjøtt som du fikk stygga på som unge en stakket kveld i året. HUFF, skulle tro du var krigsfange i egen familiemiddag!

Skjult ID med pseudonym Lanza lø. 17 des. 2011 19:25

Olinkin...det kommer jo alltids litt an på sitt ståsted. Jeg kunne fint greid å spise pinnekjøtt, ribbe, and og kalkun på julaften, men hadde noen prøvd å få i meg torsk så hadde jeg også reagert på linje med uheldig.

(mann 38 år fra Østfold) lø. 17 des. 2011 19:33 Privat melding

Herregud. Storm i vannglass?

Siden din søster vet at du ikke liker pinnekjøtt, så kommer det vel heller neppe som noe sjokk på henne at du ikke spiser det. Er vel bare å si ifra da, så de kan lage noe eget til deg og evt andre som vil ha noe annet, evt kan du ta med noe selv hvis de ikke gidder å servere noe gjestene faktisk liker.

(kvinne 44 år fra Aust-Agder) lø. 17 des. 2011 19:37 Privat melding

Jeg tror ikke det vil komme noe godt ut av dette ved at dere skal "stryke hverandre med hårene" for å ikke risikere at noen blir "såret".

Ta det ved roten først som sist. Å forsøke å "pynte" og "fire" på ting, og late som alt er greit, men likevel sitte å føle det ekkelt på julaften er jo som å sitte på en tikkende bombe.

Og dette med at folk blir "sure", "fornærmet", "sinte", osv for ting vi alle burde kunne være helt ærlige på, er ren hersketeknikk mener jeg. For da får man trumfet igjennom sine egne ønsker uten å ta hensyn til andre sine.

Og man trenger jo ikke å gi slipp på sin egen tradisjon mht julemat selv om den som sitter ved siden av spiser noe helt annet. Skjønner man hvor viktig det er for en selv å få den maten man er vant til på julaften, så trenger man bare å koble inn en promille av sin empati for å skjønne at ens annerledes neste heller ikke ønsker å gi slipp på sin tradisjon.

Så enten så må man finne noe alle liker å spise på julaften, eller så må man ha flere retter. Voksne mennesker trenger ikke å lage noe mer bryderi for hverandre med pinligheter eller fornærmelser for å enes om dette. Det er jo en ærlig sak hvor ingen kan bli sure :)
Og blir de sure så må de jo ha mentaliteten til en fireåring mener jeg.....det blir rett og slett for dumt!

Hvis en familie ikke kan ta opp og snakke om julematen fordi de har forskjellige ønsker og smak, uten at det skal by på problemer, så lurer jeg på hva en slik familie skal gjøre den dagen det dukker opp EKTE problemer.

Skjult ID med pseudonym klara klok lø. 17 des. 2011 19:38

Jeg er i utgangspunktet enig med de som sier man spiser det som er servert.
Men det er nå en gang slik her i landet,at HVA man spiser er veldig viktig for de fleste av oss akkurat denne kvelden. Fra gammelt av er det jo en tradisjon for å spise seg mett på god mat,så mye man vil,og det man er glad i. Det er ikke hyggelig å få servert,eller servere mat ikke ALLE liker denne kvelden!
MEN aller mest handler det jo om å respektere andre...og alle vil vel føle seg velkommen i andres hjem akkurat denne kvelden,uansett hva som serveres.
Jeg forstår godt denne storesøsteren!!

Og..takk til "uheldig":-) Ønsker deg en hyggelig jul,med god mat du gleder deg til å lage eller få servert!

(kvinne 44 år fra Aust-Agder) lø. 17 des. 2011 19:48 Privat melding

En ting er å spise det man blir servert når man kommer til folk man ikke kjenner så godt.
Men på julaften så er det ofte familien som er i fokus.
Og da er det vel langt mer viktig at alle i familien har en fin kveld, også når det kommer til maten den enkelte skal spise, enn å tviholde på en eller annen tradisjon som ikke alle som er til stede deler?

Det betyr jo ikke at man trenger å kaste tradisjonen over bord for sin egen del likevel :)

Skjult ID med pseudonym neptun lø. 17 des. 2011 19:59

Jeg vil slå et slag for å prøve seg på ting man ikke likte som barn, jeg. Som barn var jeg ekstremt kresen, var det noe annet enn kjøtt og pasta, var sjansen stor for at jeg ville slå fast at, nei, det liker jeg ikke. Nå, derimot, kan jeg nesten ikke komme på noe jeg ikke liker. Jeg spiser sild, rakfisk, sylte, oliven, tyttebær - ting jeg ville gjort hva som helst for å slippe å få i meg som barn.

Årsaken til dette er at smaksløkene endrer seg i løpet av livet, når du er voksen er de ikke på langt nær så ømfintlige som da du var barn. Da du (eller i hvert fall jeg) var barn, var pølse med potetstappe noe av det beste som fantes, nå smaker det ingenting og er bare en nødløsning som mat. Prøv å smake, og prøv å ikke ha fordommer, klarer du det, er det ikke umulig du får en ny opplevelse.

Da jeg var barn forsøkte også moren min å lære meg opp til at om det var noe jeg ikke likte, eller trodde jeg ikke likte, så skulle jeg uansett smake på det. Og likte jeg det fortsatt ikke, var det fritt fram for å bare spise tilbehør. Mulig det fortsatt kan være et triks?

Jeg skal ikke snakke om hva som er uhøflig eller ikke, blant annet fordi jeg ikke har vært i den situasjonen du nevner siden jeg var barn. Men jeg vet at jeg ikke ville laget noe ekstra fordi noen var kresen (om det dreier seg om allergier, er det en helt annen ting), da ville jeg tenkt at da får vedkommende spise poteter med smør, da, hvis det er bedre enn, i dette tilfellet, pinnekjøtt og kålrotstappe. Og er det så ille at du helst ikke vil være der, ja, så kom opp med en unnskyldning for ikke å feire julen med dem.

Skjult ID med pseudonym olonkin lø. 17 des. 2011 20:08

Av egen erfaring så kan jeg si at jeg har hatet lutefisk siden jeg var barn. Og gjett hva, jeg smakte det i høst og det var slettes ikke så ille som jeg husket. Det var ikke helt fantastisk heller, men absolutt spisende. Ribbe kan jeg styre begeistringen min for, men det er greit nok det også. Jeg verken hyler eller skriker når jeg ikke får det jeg vil, siden det er tiden man tilbringer sammen som er viktigst. Ikke det man stapper ned i kjeften.

Så jeg føyer meg til neptun, kast egne fordommer og ømfintlige følelser ut av vinduet og prøv noe du tror du ikke liker eller oppfør deg som et voksent menneske. Ikke skap familiedrama over noe så trivielt som en middagsrett. Eventuelt tilby å komme og hjelpe til med julemiddagen, det er tross alt voldsomt med arbeid å lage flere retter. Hvis alle skulle bli fornøyd må man sikkert lage fem-seks forskjellige middager hver julaften. Det hadde ihvertfall ikke jeg orka.

Skjult ID med pseudonym HÆ? lø. 17 des. 2011 22:55

Ta med deg en juletallerken fra Fjordland, og kos deg med julemiddagen:)

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) lø. 17 des. 2011 23:10 Privat melding

@TS
(har ikke lest tråden)
Sprøstekt andebryst.... beste i verden!
Jeg ville tatt med andebryst og stekt det hos din søster. Med tilbehør. Det tar ikke lang tid :-)

Forventer din søster virkelig at dere skal spise noe dere ikke liker?
Når jeg inviterer på mat, forsikrer jeg meg om at de som kommer, liker det jeg skal lage.

Jeg spiser ikke mat jeg ikke liker, da går jeg heller sulten.

Skjult ID med pseudonym neptun lø. 17 des. 2011 23:18

@kameleonen
Unnskyld at jeg høres ut som min gamle tante, men det heter ikke "liker ikke"!

(mann 47 år fra Oslo) lø. 17 des. 2011 23:30 Privat melding

Dette MÅ være en tøysetråd, det er vel ærlig talt INGEN som ikke liker pinnekjøtt?

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) lø. 17 des. 2011 23:45 Privat melding

neptun
Så bra at du er altetende! Det er en egenskap jeg aldri kommer til å få.

Enig i at man skal prøve nye ting, men synes ikke julaften er riktig tidspunkt.

(mann 32 år fra Akershus) lø. 17 des. 2011 23:57 Privat melding

@ kvinne.
om du skal kommentere mine kommentarer, og si at jeg er en elendig vert, så får du lese mitt innleg 1704.
Les før du kritiserer... Hag

Skjult ID med pseudonym sans sø. 18 des. 2011 00:01

Ufffs! Føler med deg, uheldig! Ikke bare pga pinnekjøttet (som jeg heller ikke hæler), men hele settingen med den litt merkelige "redd-for-at-husets-herre-skal-bli-såra-og-vonbråten"-holdningen til din mor og storesøster overfor din svoger. Det verste med dette er den greia med at det ikke er nok kun å spise LITT av dette som "alle" vet at du ikke liker, men at du må forsyne deg "skikkelig" og gjerne igjen, for at det skal nikkes fornøyd rundt bordet, og ikke bli sure miner for at du spiser "for lite" av maten. Hva er dét for en "respekt", liksom?
Jeg synes du, har en sunn tilnærming når du sier at du vil ta litt, for å være høflig, noe annet kan da ikke kreves av deg når de VET at du ikke liker akkurat denne ene retten, og de likevel insistere på å servere KUN dette,
intet annet.

For pinnekjøttelskere er det kanskje ikke lett å forstå at andre kan ha så vanskeligheter med denne deres elskede matrett, men faktisk så er det sånn at mange rett og slett ikke tåler pinnekjøtt/fårikål og denslags - det går på lukt og smak på en helt annen måte enn andre ting man kanskje ikke-liker-så-veldig, men som man klarer å få i seg uten problemer. Pinnekjøtt er veldig...påtrengende i lukt og smak, og kan gjøre folk rett ut kvalme hvis man ikke tåler det. Så det er ikke sånn at man bare er sytete og umoden, det er et reellt problem.

TS, du får si at du er blitt nyfrelst vegetarianer - og stille på julekvelden med t-skjorte påtrykt "La sauen leve!" ;P
Nei, uff...vet ikke helt hva du skal gjøre, men det BØR da vitterlig bli godtatt uten sure miner at du kommer og forsyner deg LITT av maten, og at du slipper å bli tvangsfora med full tallerken pluss påfyll. :((
Du viser respekt ved å ta en liten porsjon til tross for at du sliter, men som vertskap som faktisk på forhånd VISSTE om dette veldig godt, burde de ha vist deg som gjest såpass respekt at de serverer noe du kan spise. Det trenger jo ikke være såååå vanskelig å gjøre for sine nærmeste.

Lykke til!

Skjult ID med pseudonym uheldig sø. 18 des. 2011 01:45

@sans

Takk for det. Du har skjønt alt her...ikke alle som har lest hele tråden før de skriver tydeligvis.

Synes det er mangel på respekt ja....man sier ikke sånn til noen man har respekt for, det tør man nemlig ikke....heller ikke til noen man er glad i ....så ja, jeg tillater meg å blir litt såret av dette. Ønsker ikke å være uhøflig. Nettopp fordi jeg har respekt for vertskapet....men det får være grenser for overkjøring.

Skjult ID med pseudonym Kora sø. 18 des. 2011 02:34

Du sier de syns det var "pinlig" ifjor at dere forsynte dere så lite,,,og de vil ikke at det skal bli pinlig i år igen, Likevel insisterer vertskapet å servere det samme igjen, De gir med andre ord sine gjester ansvaret for at det ikke skal bli "pinlig" for dem selv, uten å endre på det som gjorde det "pinlig" sist. Ikke bare vil de servere mat de vet mange av dere ikke liker, men de vil at dere skal late som dere elsker maten også,og spise mye, for å unngå "pinlighet". Og dette er i tillegg din nærmerste familie,
Jeg hadde tatt en prat med denne svorgern din jeg,,,,....han kan da ikke være riktig frisk? Eller ihvertfall er han usannsynlig vrang og barnslig....og jeg syns din mor burde skamme seg som forventer at du skal forsyne deg "som en mann" for å tekkes disse merkelige menneskene........... Føler med deg......men jeg hadde jaggu ikke funnet meg i slik misforstått "hensyntagen" som din mor og lillesøster bedriver. Hvis maten de insisterer på er viktigere for dem (for å tekkes herr "sur-og-vrang) enn din trivsel,,,,,,,ville jeg vurdert og sagt til din svoger hva du tenker og at du gjerne vil ha med egen mat, og at hvis det er så uaktuelt for ham, så vil du velge å feire jul uten dem, Og spør ham om han syns det er den gaven han vil gi sin kone til jul? At hun må velge mellom at familien hennes koser seg, eller tviholde på en rett han vet de ikke liker`?

Skjult ID med pseudonym UrDream sø. 18 des. 2011 03:42

@Uheldig...normalt vill ejeg bare ha biti tennene sammen og spist litt og heller spist når jeg kom hjem. Men når man snakker julaften som er så sterk i tradisjon hos de fleste så er jeg enig med de som mener at har man invitert på julaften så har man faktisk et ansvar for at alle liker det de får. Frem til forrige jul klarte jeg ikke pinnekjøtt selv, bare lukten gjorde meg uvel, og jeg har flere ganger opp igjennom årene vært invitert på middag i juletida og pinnekjøtt har stått på menyen. Jeg har alltid sagt rett ut at det liker jeg ikke og kommer ikke til å spise det....og overraskende nok har ingen blitt fornærmet over det. De enten lager noe annet til meg eller så får jeg lov å ta med noe. Og i de fleste av mine år ville jeg heller spist pølser til jul enn pinnekjøtt....jeg spiser nå pinnekjøtt, men server meg torsk eller lutefisk til jul, ja da blir jeg nødt å ha egen mat igjen. Jeg spiser ingenting til jul som ikke har minst 2 bein, men helst 4 :)

Siden sensitivitet er godt utviklet hos svigerbroren din så anbefaler jeg å bare informere de om hvor sensitiv du er om pinnekjøtt. Si rett ut at det føles som en ikke-invitasjon og at du faktisk er litt fornærmet over at du skal måtte sulte julaften. Sensitivitet og fornærming av tradisjoner kan gå begge veier, og det tror jeg han moldenseren trenger å få lære.

hvis du bor i Oslo så kan du heller komme til meg og få ribbe :P Og vil du ha and så bare ta med :)

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) sø. 18 des. 2011 10:37 Privat melding

@TS
Du har tydeligvis blitt invitert av en mann som har den holdningen at man spiser det man får servert?
Hvis jeg var deg, ville jeg vært rask med å invitere til noe du liker, neste år :-)

Skjult ID med pseudonym Mano sø. 18 des. 2011 10:45

Ja..
Det er mange harde og vanskelige valg man har her i livet.

Skjult ID sø. 18 des. 2011 10:54

Synes det er sært at de serverer noe de vet gjestene ikke liker, synes det er sært at søstreren din ikke tar hensyn til deg, synes det er sært at moren din sier slik som hun gjør til voksne folk, synes det er sært at noen blir fornærmet eller såret fordi noen ikke liker pinnekjøtt og jeg synes det er sært at man ikke skal ta hensyn og finne noe alle kan like og glede seg til å spise sammen nettopp fordi det er snakk om familie her og jeg synes det er sært at en svoger vil at tre gjester skal bli servert noe i hans hjem som han vet dere ikke liker og synes han er sta og egen mens de andre er svake som gjør alt for å tekkes denne mannen. Dominant og lite smidig på en sånn dag!

Skjult ID med pseudonym 2012 sø. 18 des. 2011 11:01

Men uheldig,
enig i at ingen kan forvente at du skal spise så mye.
Men synes som sagt det virker furtent, samt umodent å vise til "jeg likte ikke kålrotstappe siden jeg var liten".

Og hva er egentlig forhistorien her, siden de altså vil ha deg til å spise en ordentlig porsjon?

Det kan virke for meg som dette er en stor sak, når din mor ringer på forhånd, når din søster og svoger kjører på med sine tradisjoner (som jeg godt kan forstå), og nårting blir "pinlig" (hallo, det er nær familie, hvos "pinlig" kan det være?) Kan det være det var pinlig fordi du oppførte deg umodent/furtent?
Hvis du har en historie som litt bortskjemt og vrang, som ikke er sikkert, men som kan være en mulighet siden det ikke er sagt noe annet; kanskje din svoger har sett seg lei på at du alltid skal ha spesialbehandling og ikke kan tilpasse deg andre voksne (hvis det er tilfelle) og din mor behandler deg med silkehansker?

At du fortsatt må snakkes til som en vrang tenåring? Jeg bare spør, for det virker som det er noe mer enn bare valg av julemiddag, slik både din søster, svoger og mor agerer.

Veldig ofte ser jeg at voksne folk som lager nummer om hva de spiser og ikke, er sære eller umodne i flere sammenhenger i livet.

Skjult ID med pseudonym susibabe sø. 18 des. 2011 12:20

TS

Jeg har full medfølelse for deg siden jeg heller ikke liker å spise pinnekjøtt :)
Synes det er helt greit hvis du sier noe om det til din søster.

Når jeg inviterer folk pleier jeg ofte å spørre hva de liker å spise. Hadde i sommer besøk fra Tyskland og vi ble invitert på middag. En av de rettene som min tysk venninne slett ikke liker er fiskesuppe.....og gjett hva fikk vi servert da? Javel fiskesuppe, tja da spiste hun kun hjemmelaget brød med smør (da var heldigvis ingen smørkrise ennå) Men uansett det var litt kjedelig da, håper du får et alternativ rett ...det er en gang i år jul for pokker :-)

(kvinne 35 år fra Oslo) sø. 18 des. 2011 12:34 Privat melding

Du får ta med deg noen kjøttkaker eller julepølse, medisterkaker og spise poteter. Er vanlig å ha det ved siden av:-).

(mann 49 år fra Østfold) sø. 18 des. 2011 12:37 Privat melding

Hvis du ikke kan ta med noe, og det kun serveres pinnekjøtt, så er jo saken klar: du må spise pinnekjøtt, og du må spise noe som kan betraktes som en normal porsjon.

Utfordringen er da å lære seg å like pinnekjøtt, og du har kun 6 dager å gjøre det på.

Så her må du hoste opp en strategi som funker, og det kan være en av disse:

1. Du kan kjøre hårdt ut og spise pinnekjøtt hver dag i 6 dager, pluss på julaften, for å akklimatisere deg. Det kan imidlertid være risikabelt, for du kan ende opp med å besvime av pinnekjøtt-aversjon på selveste julaften. Men kanskje det er like bra, for da skjønner alle hvor alvorlig dette er, og du slipper samme problemstilling neste jul.

2. Du kan starte rolig og bare lukte på pinnekjøtt de første dagene, drikke pinnekjøtt-saus de neste par dagene og så fleske til og spise selve kjøttet et par dager. Kanskje du da klarer å lure deg selv til å like pinnekjøttet. Ulempen er at du kanskje får dilla på pinnekjøtt og vil ha det hver jul fremover, selv om din mor vil ha and....ergo ny potensiell konflikt.

3. Du kan fake en allergi mot pinnekjøtt og få en lege til å hoste opp en erklæring om dette. Eller du kan tegne på falske utslett over hele kroppen og få "anfall" etter første bit av kjøttet. Dette er imidlertid litt mer dramatiske løsninger og bør gjøres på egen risiko...

Alternativt kan du få din mor til å lime litt and på noen ribber og skjule det i kasserollen, og i hemmelighet gi deg kun de bitene....men ulempen her er at man ikke vil kunne unngå litt pinnekjøtt-saus på andebitene, og det kan muligens være ganske forvirrende for smaksløkene....

Nei, denne var jammen ikke lett - håper du finner en løsning!

Skjult ID med pseudonym scalare sø. 18 des. 2011 12:49

Dere som sier at man må spise det man får servert.... dere sier kanskje det samme til vegetarianere også?
Ja, det er litt pes å ha gjester som ikke spiser kjøtt... men vet man om at det er sånn - så lager vel alle en vegetar-rett eller har masse godt tilbehør? Det å velge å ikke spise kjøtt sidestiller jeg med å ikke like pinnekjøtt... Det handler i begge tilfeller om at det er ikke verten alene som kan avgjøre det som serveres.

Man strekker seg for å spise det man får servert... men greier man ikke så greier man ikke. Da m å verten finne alterntiver. Det fine i teorien her, er jo at alle vet om det på forhånd, slik at en pinlig situasjon ikke TRENGER å oppstå.

Så uheldig: Jeg ville ringt og sagt at jeg beklager, men ikke greier å spise det. Spør hvordan DE synes det kan løses best mulig. Om de sier at her blir det pinnekjøtt ferdig med det - så spiser du før du kommer og tar en potet sammen med dem. Da vet de at det blir sånn... Om du føler deg skikkelig tråkka på og ikke vil komme, finnes det singelturer som har arrangement på julaften, eller du kan jobbe på alternativ jul.

Lykke til!

Skjult ID med pseudonym dcba sø. 18 des. 2011 12:49

Er dette en seriøs tråd:
- hvor det er mulig du ikke blir invitert om du ikke spiser.

Kanskje du skal revurdere hele familien din, dette er jo rett og slett latterlig og svært primitivt. Spis på forhånd du, og drit i hva familien måtte mene.

(mann 47 år fra Oslo) sø. 18 des. 2011 12:59 Privat melding

Forsyn deg med en kjempeporsjon, spis litt, lur resten ned i en doggybag og send det til meg, for jeg eter gjerne pinnekjøtt året rundt.

(kvinne 35 år fra Oslo) sø. 18 des. 2011 13:12 Privat melding

Jeg er faktisk oppvokst med å ha både pinnekjøtt og ribbe på julaften. Har en mor som er så snill å lage begge deler:-) Da jeg var yngre likte jeg ikke pinnekjøtt pga det var for salt, men nå spiser jeg det selv om jeg er aller mest glad i ribbe. Vi hadde alltid noe annet ved siden av som for eks kjøttkaker, medisterkaker, julepølse eller kylling. Ikke lett det der å ta hensyn til alle, men man kan godt høre med gjestene hva de liker før man serverer.

Skjult ID med pseudonym kv78 sø. 18 des. 2011 13:41

Mange snakker om hvis du er invitert i et selskap så spiser du det du får...noe annet er uhøflig bla bla. Det er da en enorm og vesntlig stor forskjell mellom et selskap ala bryllup, 80 års dager etc og en julaften!! Julaften skal være kos sammen med famiie og en tid for glede og kjærlighet. Da tar man hensyn til alle som kommer!

Skjult ID med pseudonym kvinne sø. 18 des. 2011 13:46

@john86: det var den jeg leste....

Skjult ID med pseudonym kv78 sø. 18 des. 2011 13:52

Mange snakker om hvis du er invitert i et selskap så spiser du det du får...noe annet er uhøflig bla bla. Det er da en enorm og vesntlig stor forskjell mellom et selskap ala bryllup, 80 års dager etc og en julaften!! Julaften skal være kos sammen med famiie og en tid for glede og kjærlighet. Da tar man hensyn til alle som kommer!

(mann 32 år fra Akershus) sø. 18 des. 2011 14:45 Privat melding

@kvinne.
å beklager. mente det jeg skrev 1714 =).

(mann 33 år fra Akershus) sø. 18 des. 2011 16:05 Privat melding

@TS:

Avslå invitasjonen, og fortell akkurat hvorfor. Det blir nok rabalder, men det er ikke til å unngå når folk oppfører seg som du beskriver.

Jeg liker ikke tradisjonell norsk julemat (medister-*, ribbe, pinnekjøtt, fårikål, laks, kalkun..) så jeg har gjerne avtalt med vertskapet at de stiller med frossenpizza eller så reiser jeg og kjøper meg kebab når de andre setter seg til bords..

Skjult ID med pseudonym olonkin sø. 18 des. 2011 16:15

Kreve frossenpizza på julaften.. Dere er alt som er galt med Norge. Vi er blitt noen bortskjemte og kravstore sutreunger hele gjengen. Får vi det ikke akkurat som vi vil så griner vi helt til vi får det. Før var folk heldige hvis de hadde nok mat på bordet på julekvelden.

Nei, stem FrP og send alle som sier i mot oss og krever litt folkeskikk og voksen oppførsel fra oss til arbeidsleir på Bjørnøya. Da skal dere se at det blir orden på ting!

(mann 33 år fra Akershus) sø. 18 des. 2011 16:23 Privat melding

@olonkin

Takk for den generaliserende moralprekenen. Jeg sutrer meg ikke til noen ting, jeg krever ingen ting. Hvis vertskapet synes det er for mye bryderi å kjøpe inn en ekstra grandis har jeg ingen problemer med å spise kebab på julaften. Og at jeg velger hva jeg spiser er et resultat av at jeg har muligheten til å velge, ikke at jeg er noen utakknemlig pappagutt.

(mann 47 år fra Oslo) sø. 18 des. 2011 16:28 Privat melding

Spis maten deres og slutt å klage, ellers bærer det rett i seng uten hverken riskrem eller pakker!

Skjult ID med pseudonym 2012 sø. 18 des. 2011 16:32

Nei, kompromiss, du krever muligheten til å velge. Og folk sier ikke noe, av ren høflighet. Men du må regne med de synes du er sær.

Tiltrer olekins innlegg. Er det tilfeldig at dette er holdningen på et singlested?
Man skal ha det på sin måte og å måtte tilpasse seg er uhørt. Jaja, spår at mange vil forbli det men den type holdninger.

(kvinne 44 år fra Aust-Agder) sø. 18 des. 2011 16:36 Privat melding

"Kreve frossenpizza på julaften.. Dere er alt som er galt med Norge. Vi er blitt noen bortskjemte og kravstore sutreunger hele gjengen. Får vi det ikke akkurat som vi vil så griner vi helt til vi får det. Før var folk heldige hvis de hadde nok mat på bordet på julekvelden."

Gi meg en person i Norge som ikke har et ønske for julematen han eller hun skal spise ;)

Å "kreve" frossenpizza, ribbe, pinnekjøtt, fisk, karamellpudding, is, vin til maten, brus til maten, mandelpoteter (eller annen spesifikk potet), surkål, rødkål, saus...og ikke hvilken som helst saus heller kanskje...for noen er ikke posesaus "godt nok" på julaften, osv, osv, osv, i det uendelige.....er jo det som viser at vi alle har forskjellig smak.
Og dersom frossenpizza ikke er "godt nok" for enkelte på julaften, så er vel strengt tatt de vel så "bortskjemte" som noen andre ;)

Jeg tenker at på julaften så skal det være lov å være "bortskjemt". Man skal ikke ta til takke med noe man ikke har lyst på, for da bør alle ganer få sitt eget ønske oppfylt. Vel og merke dersom de har lommebok til å dekke det selv hvis det skulle være snakk om dyre ganer, eller vilje til å bringe med seg selv (eller avtale og ordne på annet vis) dersom det skulle være en gane som er på et totalt annet sted enn de fleste andre i selskapet sine ganer.
For ofte på julaften så er de fleste ganer fornøyde med alt "tilbehøret", det er jo ofte selve "kjøttet" det evt blir diskusjon om.
Men hvorfor diskutere på en dag der alle burde kunne bli fornøyde. Og om man ikke får velge på helt øverste hylle, så bør jo de fleste kunne godta det dersom det betyr at alle kan enes om noe på nest øverste hylle :)

Og om en enkelt person ordner seg noe annet pga allergi, personlig overbevisning (feks religion), smaksløker som ikke liker en del ting, eller annen god og forståelsesfull årsak, så er vi jo alle voksne nok til å skjønne det og ikke lage noe mer styr rundt det enn nødvendig.

(mann 33 år fra Akershus) sø. 18 des. 2011 16:42 Privat melding

@2012

Jeg har allerede muligheten til å velge. Jeg benytter meg av den muligheten, jeg krever den ikke. Hvorfor skulle forresten noen kreve å få bestemme hva jeg skal spise? Min familie og mine venner gjør ikke det. Og det er klart jeg regner med de synes jeg er sær, det har jeg alltid vært. Vi har en god tone likevel, viser respekt og ydmykhet. Noen ville kanskje driste seg til å kalle oss høflige, men vi er alltid uformelle, fleksible og ærlige.

Skjult ID med pseudonym olonkin sø. 18 des. 2011 16:43

"Hvis vertskapet synes det er for mye bryderi å kjøpe inn en ekstra grandis har jeg ingen problemer med å spise kebab på julaften."

Hør på deg selv. Grandis og kebab. Meg, meg, meg. Er det rart folk forblir alene?

Jeg har ikke noe problem at det serveres flere retter i jula, folk er forskjellige. Men dette er ikke en diskusjon om smak og behag, det er en diskusjon om vanlig folkeskikk og respekt for vertskapet. Er jeg invitert gjest noe sted, respekterer jeg at jeg ikke kan kontrollere hele menyen og smaker på det som serveres. Jeg liker ikke alt like mye selvfølgelig, men det aller meste smaker godt hvis man legger fordommene sine igjen hjemme.

Som barn var jeg selv ganske sær i matveien, men som voksen har jeg bestemt meg for å prøve det meste med et åpent sinn. Og jeg finner ut at jeg nå blir glad i det aller meste jeg smaker.

Det er en mildt sagt merkelig oppførsel å troppe opp som gjest ved julebordet med samme type mat som man drar med seg hjem etter en fuktig kveld på byen. Har vi virkelig blitt forvokste unger som har blitt igjen i trassalderen hele livet? Hvis jeg var kokken ved det bordet hadde jeg blitt en smule oppgitt.

Skjult ID sø. 18 des. 2011 16:46

Om ungene mine ikke ville/kunne/valgte å spise ribbe, og ønsket seg pizza, hadde jeg sagt plent nei! Det får da være måte på. Å se for seg en julaften der alle sitter med sine behov og ønsker er et håpløst skue. En julaften skal samle familien på mange måter, vi skal ikke bare være under samme tak. Da får man finne en meny man blir enig om. Utover det synes jeg det er utrolig at man velger å spise drittmat som frossenpizza på en slik fin dag. Slik mat vil jeg helst unngå for barna mine hele året!!!

(mann 33 år fra Akershus) sø. 18 des. 2011 16:51 Privat melding

@olonkin

Fint for deg at du har en fleksibel gane, jeg synes det er viktigere med et åpent sinn.

(mann 47 år fra Oslo) sø. 18 des. 2011 16:53 Privat melding

*Finner fram popcorn, surkål og en halvflaske Løtenakevitt*

Skjult ID med pseudonym olonkin sø. 18 des. 2011 16:58

Det "åpne" sinnet ditt er det som begrenser ganen din, kompromiss. :)

Skjult ID med pseudonym nicko7 sø. 18 des. 2011 16:59

@kompromiss: heheheehe...det var jo en ærlig og grei melding - grandis eller kebab! :)

Jeg synes bare det ville vært et friskt innslag om noen kom i mitt selskap med et slikt ønske - la folk få spise hva de vil, så lenge ikke alle ønsker ulike retter - det ville blitt mye arbeid.

Naturligvis er det en fordel om alle spiser det samme, rent praktisk, men det er jo definitivt ikke en forutsetning for å få et hyggelig og fint selskap da. Stemningen er ikke primært avhengig av maten, men av folkene som spiser maten. Ergo fungerer ting best når alle er fornøyd.

Jeg synes ikke slikt er "sært". Kanskje det er uvanlig, men uvanlige folk interesserer meg langt mer enn "vanlige". La folk ha litt personlighet, det viser bare at det er litt aktivitet i knotten.

Skjult ID med pseudonym oo sø. 18 des. 2011 17:04

Burde sikkert ha skummet gjennom 96 innlegg med det orker jeg ikke.

Jeg har ikke spiset kjøtt på 20 år (selvom jeg har hatt utvalgt kjøtt i munn:o)

På juleaften i min ribbe/pølse/medister-elskende familie står jeg glatt over hovedrettene. Prøvde noen år med særbehandling og fisk, men droppet det fordi jeg følte meg utenfor.

Synes det er helt greit å spise poteter, tyttebærsyltetøy, surkål/rødkål (uten ribbefett selfølgelig) og eneste særbehandling - rosenkål. Da blir jeg med på forsyning av fat som går rundt. Praten rundt bordet, julestemningen og hygge holder for meg.

Ingen kan vel ikke tvinge andre til å spise noe en ikke liker på selveste juleaften? De som føler seg støtt av at gjesten ikke spiser alt som blir servert - får leve med sitt eget problem, en kan ikke bestemme hva andre skal spise.

Og oss "særinger" - Det er vel mulig å inngå en kompromiss? Spise litt av noe? Det er 354 dager ellers i åren man kan spise akkuratt det en liker best?

Skjult ID med pseudonym Tigerlily sø. 18 des. 2011 17:52

TS:
Siden du har bursdag dagen etter og skal ha de over på middag, kan du jo lage noe mannen til din søster ikke liker og se hva han synes om å være i dine sko. Det skal ikke taes med noe alternativ eller lages to middager.

Umodent, men enkelte skjønner ikke tegninga før de er i samme situasjon selv.

Skjult ID med pseudonym uheldig sø. 18 des. 2011 18:11

@Tigerlily

Vet du, jeg er oppdratt til å gjøre alt for at mine gjester skal trives, så det hadde jeg rett og slett ikke klart.

Jeg er ikke en bortskjemt sytete person heller som noen over her lurte på kanskje. Jeg finner meg i alt for mye alltid, og det er jo nettopp derfor de tillater seg den oppførselen overfor meg. Ingen respekt. Jeg må bare tilpasse meg og ti stille.

Jeg skal forsyne meg godt av tilbehøret og gjøre mine til slett spill....men jeg merker meg at jeg ikke er spesielt ønsket som gjest.

Men jeg lurer på om jeg skal våge å holde jul for meg selv neste år, dersom dette gjentar seg til neste år. Det er ingen kjærlig handling i dette.

Skjult ID med pseudonym Tigerlily sø. 18 des. 2011 19:00

Jeg er også slik at gjestene skal trives og spør gjerne om noen ikke liker eller kan spise noe jeg vil servere.
Men jeg har også en liten djevel inni meg hvis noen ikke skjønner tegninga.

Som du selv sier, så finner du deg i alt for mye, alltid, sikkert fordi du ikke vil at det skal bli dårlig stemning eller lignende, slutt på kontakt man gjerne ønsker å ha. Men som du selv også sier, ingen respekt er bekymringsverdig.

Siden de tydeligvis ikke vil høre på deg eller respektere at ikke alle liker det som blir servert burde de egentlig få den leksen å bli servert noe de ikke liker og få som hatten passer.

At du i det minste vil spise av det, selv om det ikke er mye burde de godta når de serverer noe de vet du ikke liker. Du gjør det fordi du er gjest og er glad i dem, det burde de forstå isteden for å klage på at man ikke tar så mye av det som blir servert. Skulle ønske familien din kunne forstått.

Syns det er for ille at det hele tiden er du som må tilpasse deg og ti stille.

Håper at hvis du velger å holde jul for deg selv neste år, at du snakker ut med dem igjen og at de forhåpentligvis skjønner hvorfor, ikke holder det mot deg og at heller de tilpasser seg for en gangs skyld i det minste. Det burde gå flere veier, ikke bare en.

Får lyst til å lete dere opp og fikse det....

(kvinne 46 år fra Oslo) sø. 18 des. 2011 19:33 Privat melding

Jeg var i bestemors bursdag i vertsfamilien min i Guatemala og spiste en fordervet fisk som jeg ble syk av i en uke med diare og oppkast etterpå. Men man spiser likevel fordi det var det denne familien kunne servere (og hadde råd til) i denne bursdagen og det er en ære å få være invitert.

Jeg har spist min andel flere ganger av smakløst argentinsk asado uten salt og pepper eller annet krydder, uten saus og uten tilbehør annet enn stekte poteter, selv om jeg ikke liker det, fordi det er det vertskapet er så stolte av å kunne servere. Jeg skryter til og med av maten!

Jeg har spist grillede haneføtter som bare var brusk og skinn, jeg har spist marsvin og maur, og jeg har spist guzanos - levende larver - fordi det var spesialiteten jeg ble servert.

Dette handler ikke om maten og hva man liker eller ikke liker, det handler om å de sosiale relasjonene som oppstår, opprettholdes og holdes vedlike ved at man deler et måltid mat. Julen er ofte den eneste gangen i året at familien samles for å dele nettopp et måltid mat og for å gjenoppta sine familiære forhold. Å ikke ta imot og spise det som vertskapet serverer er det samme som å si at _de_ ikke er gode nok for deg.

Neste gang er det du som inviterer, og da er det du som står for menyen, men denne gangen har du rett og slett ikke annet valg enn å spise, og å samtidig oppføre deg ordentlig. Det at familien din vet at du ikke liker det, tyder på at du har okket og oiet deg over det før. Det var ingen av vertene i eksemplene over som noengang fikk vite at jeg ikke var så veldig begeistret, og at jeg neppe kom til å lage dette selv noen gang...

Hvorfor? Fordi jeg absolutt er begeistret for vertene.

(kvinne 40 år fra Møre og Romsdal) sø. 18 des. 2011 19:49 Privat melding

Ein frå Molde tåler nok å høre at du ikkje liker pinnekjøtt!;) Kva med å lage and og ta med deg, så får gjestene begge deler? Du skal sjå at sauen kanskje blir utkonkurrert veitt du- så blir alle fornøgd! Ein frå Molde er ikkje så godt vant på matfronten sjø- det yrer ikkje av gode restauranter her.

Har ikkje lest svara over, berre syntes det var komisk at Molde vart tatt opp! Men prøv å smake på pinnekjøttet du og, det er jo slik at ein må smake minst 15 gonger før ein gir opp- og da likar ein det- for oftast;) Eg elsker både pinnekjøtt og sushi, men skulle nok gjerne ha smakt på anda og:) Lykke til og sei no slik som det er da!

Skjult ID med pseudonym uheldig sø. 18 des. 2011 20:20

@Tiqui

Det er snakk om kjærlighet og omtanke for dem man er glad i. Dersom din vertsfamilie hadde visst hvordan du slet deg igjennom måltiden hos dem er jeg sikker på at de hadde blitt veldig lei seg og sagt at du ikke trengte å spise det. Og hadde de i tillegg visst om det på forhånd er jeg nesten 100 % sikker på at de hadde laget noen annet for å glede deg. Sånn er jeg ihvertfall skrudd sammen selv. Jeg hadde også gjort som deg dersom de ikke visste bedre. Rett og slett for å være høflig.

@dynafit
jeg skjønner at tråden nå har blitt så lang at man ikke orker å lese gjennom den og få med seg problematikken:-) Men takk for råd alikevel.

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) sø. 18 des. 2011 22:50 Privat melding

@olonkin: Føler du deg virkelig som en gjest på julaften sammen med din egen familie? Så trist.......

Skjult ID med pseudonym kv78 sø. 18 des. 2011 22:55

@tiqui: Du sammenligner virkelig ikke det du sier med hennes situasjon på julaften? Himmel og hav sier nå jeg... Er jo IKKE sammelignbart....

Skjult ID med pseudonym 2012 sø. 18 des. 2011 23:09

Kjeksa,
man er da gjest fordi om man er familie. Gjest er ikke det samme somf remmed, gjest er en som er på besøk.
Men du ser ikke forskjell på de som inviterer hjem til seg. og lager maten og rydder og ordner, i forhold til de som kommer og går? Det høres utakknemlig ut, stakkars din mor.

Mange selvmotigelser her. Folk sier at man må spise hva man liker og vil, forutsett at det ikke blir for mange retter. Vel, en god leveregel i mange sammenhenger er; hvordan ville det blitt om alle skulle gjøre ditt eller datt? Som: Hvis alle skulle ha sin favorittrett på julaften? Grandis, kebab, medister, sushi, omelett og lasagne.
Det ville vært et sant strev å være vert og man mistet en dimensjon om å være samlet rundt et felles måltid.
Grunnen til at dere kan opprettholde deres særønsker, er at dere er de eneste som er sære, mens de andre tilpasser seg.

Jeg er selv ingen stor kjøttspiser, verken stek, lammelår, vilt, luefisk eller rakfisk er noe jeg frivillg lager. Men enkelte retter er tradisjon, det være seg påske, julaften eller fårikålmiddag på høsten, og jeg har aldri hatt problemer med å bare spise litt, eller bli mett på tilbehøret.

Synes ikke uheldig her er den verste, og synes ikke hun skal måtte spise av kjøttet hvis hun ikke vil (men det skader ikke å prøve igjen, hvis det er gått 20 år siden sist).

Men de fleste andre her demonstrerer en individualisme / egoisme som forklarer hvorfor det bare blir flere og flere single husstander. Man tillegger det å dele et felles måltid og selskapet, ingen verdi.

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) ma. 19 des. 2011 09:54 Privat melding

Hehe 2012, ikke gidd å kall meg utakknemlig for er det noe jeg er så er det takknemlig.... Nei jeg er ikke gjest i min mors hus. Jeg hjelper henne til og med å rydde!! Sykt egentlig.....

Er du gjest i mitt hus, ønsker jeg å gjøre det beste for at du skal trives. Ikke påtvinge deg å spise noe jeg vet du ikke liker. Jeg tar til og med hensyn til folk som kommer og serverer de noe annet hvis jeg vet de ikke liker det som er på hovedmenyen. Det er en selvfølge for meg... Men det er når hvordan jeg operer som vert. Vi er alle forskjellig for guds skyld.

Og hæ??!! Tillegger ikke å dele et felles måltid verdi??? Hvordan i all verden kan du kalle å tvinge gjestene dine til å spise noe de ikke liker en verdi?? oi oi...glad jeg har min familie å være sammen med, hos oss er nemlig verdien å være sammen og ha det godt, alle som en.....

Egoismen her råder i familien til Uheldig, hennes søster, mor og svigerbror, og hos ingen andre. Tror ikke vi er helt på samme bølgelengde her altså.

Men God Jul må du ha uansett :)

Skjult ID med pseudonym Iris ma. 19 des. 2011 16:58

@TS
Løsninger ligger i å ha med deg en/ei i tillegg som forsyner seg grådig av maten. Dermed kommer alle til å legge merke til det, og ikke de som pirker i maten:)

(mann 47 år fra Oslo) ma. 19 des. 2011 17:24 Privat melding

Men pinnekjøtt er jo faktisk pirkemat, så jeg tror du kan slippe greit unna.

(mann 33 år fra Akershus) ma. 19 des. 2011 20:04 Privat melding

Ser det blir implisert at grandis og kebab er favorittrettene mine, det vil jeg ha meg frabedt.

kthnxbye ;)

(mann 49 år fra Østfold) ma. 19 des. 2011 20:26 Privat melding

Noen råd? Bare fortell at dere ikke fikser å spise pinnekjøtt. Så er det opp til moldenseren å lage noe annet. Ta med noe eget om han ikke takler det. Eller la være å dra.

Skjult ID med pseudonym Tingeling ma. 19 des. 2011 20:44

"Ingen liker pinnekjøtt i vår familie"

Og likevel skal det kun serveres pinnekjøtt?
Så da er svigersønn glad, mett og happy...og resten går sultne, gretne og smådeppa fra bordet på julaften?
*Ring takeaway. Det hadde jeg gjort. Alternativt takke for invitasjon, og gjør noe annet på julaften?*

Skjult ID med pseudonym 2012 ma. 19 des. 2011 22:58

Kjeksa,
så du hjelper din mot "til og med å rydde"? Wow. Til og med.
Når du er "gjest" så hjelper du aldri vertskapet ellers med å rydde?
Og når du har familie på besøk så behandler du dem ikke som "gjester"?
Vel, om du vektlegger alt som vert, imponerer du ikke som gjest.

Og hva gjør du som ervt hvis du har 12 jgester og 6 kommer med egne bestillinger, fra grandis til and til stek med bernaise, falafel m.v. Man bør tenke gjennom; hvis alle gjør som meg, hvordan blir det da?
Man inviterer i alle fall ikke den gjengen på middag samlet igjen.
Noen kan ha spesialbestillinger, fordi resten er tilpasningsdyktige og har folkeskikk.

Jeg ville feks aldri droppet å komme i rakfisklag fordi jeg ikke likte rakfisk, og ikke hadde jeg tatt med noe heller. Jeg hadde ikke vært supersulten når jeg kom, og spist av tilbehøret - mao ikke mer jobb for vertskapet.

Skjult ID med pseudonym olonkin ma. 19 des. 2011 23:03

Synes alle kan lage sin rett og ta med seg til bords, så får verten ingenting å gjøre og ingen syter om det i en tråd på sukker.

Juletapas. Den kjipe nye norske juletradisjonen.

Serveres best med cola/akevitt/spylevæske/brunsprit/julebrus/drikker bare ferskt smeltevann fra himalaya takk.

(mann 33 år fra Akershus) ti. 20 des. 2011 00:17 Privat melding

@2012

Jeg bestiller jo ikke grandis fordi jeg er så glad i grandis, men fordi jeg vet det er enkelt for vertskapet å tilberede og jeg liker ikke maten de serverer. Det er jo det samme når vi inviterer på middag hjemme og noen ikke liker maten, så koker vi noen pølser eller steker en pizza så de har noe å spise. Hadde jeg fått valget mellom grandis og biff hadde jeg lett valgt biff.

Skjult ID med pseudonym scalare ti. 20 des. 2011 08:42

2012

Det er en god sammenligning med Rakfisk-lag, selv om der er poenget mer hva man spiser enn på julaften som tross alt har flere tradisjonsrika alternativer.
Enig med deg. Jeg liker heller ikke rakfisk. Får ikke ned en bit. Men jeg hadde gått, nokså mett og spist litt lefse og flatbrød, drukket øl og kost meg.

Man velger selv hvor viktig mat-biten av det skal være. Det gjelder for så vidt både vertskap og gjester. Men vertens oppførsel kan du ikke her styre. Kun din egen!

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) ti. 20 des. 2011 09:11 Privat melding

Det var du 2012 som sa at verten skulle rydde og ordne for gjestene ikke jeg. Jeg føler meg ikke gjest hos venner og familie, det er helt riktig, uten at jeg gidder å diskutere dette så mye mer egentlig. Vi har forskjellig oppfatning av rollen som vert og gjestfrihet, ikke verre enn det :)

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) ti. 20 des. 2011 09:14 Privat melding

Ps hadde jeg invitert til rakfisk hadde jeg IALLEFALL servert noe annet også. Sannsynligheten for at et helt selskap liker det er vel relativt liten.... Og hadde jeg blitt invitert til et rakfisklag hadde jeg selvsagt kommet! Ikke vær dust....

Skjult ID med pseudonym scalare ti. 20 des. 2011 10:33

@Kjeksa
Hadde du kommet om du visste at det ikke var annet enn rakfisk og tilbehør å få (gitt at du ikke liker rakfisk?)

(mann 57 år fra Oslo) ti. 20 des. 2011 11:02 Privat melding

Problem greit beskrevet i denne tråden. Og det finnes vel knapt et alternativ som ikke er nevnt som mulig løsning.

Her er det to grunnleggende problemer som står mot hverandre.
1. Som gjest spiser man det man får servert.
2. Som vert sørger man for at gjestene får mat de liker.

I mitt enkle hode står disse prinsippene langt høyere enn hva man har tradisjon for å spise til middag julaften. (Jeg vet det finnes festmat andre ikke spiser. For min del har jeg prøvd både lutefisk og rakfisk. Jeg spiser det hvis jeg får det servert. Men jeg vil alltid bestille noe annet om det er mulig.)

Går det an å få vertskapet til å legge til en forrett, og så få lov å spise mer av den, og bare en liten porsjon pinnekjøtt?

En vanlig løsning når to ønsker står mot hverandre, er at man søker etter et kompromiss. Såvidt jeg skjønner er verten kompromissløs angående menyen og alternativer. Jeg ville nok møtt opp og spist pinnekjøtt, men fokusert på tilbehøret. Og gledet meg til desserten og kakene.

(mann 33 år fra Oslo) ti. 20 des. 2011 12:16 Privat melding

Men er det sprit til? da går det jo fint.

Jeg spiser hva som helst, jeg er bare glad for å ha noen å spise sammen med og kose med meg, maten er sekundært.

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) ti. 20 des. 2011 13:03 Privat melding

@scalare: Ja det hadde jeg gjort :) Måtte spist på forhånd da, og hadde forventet respekt for at jeg ikke liker det og ikke spiste.

(kvinne 32 år fra Rogaland) ti. 20 des. 2011 14:10 Privat melding

Hadde jeg vært din søster,så hadde jeg lagt ekstra mat ved siden av pinnekjøttet. Ser egentlig ikke problem her.
Jeg er fra Thailand,men feire norsk jul. I vår "blandings" familie,har vi hatt pinnekjøtt og ribber og alt tilbehøret. Så kan alle i familien spise det de like.

Og vi som er Thaier klare jo oss ikke en middag uten chili, og avslutte kvelden med sterk thailandsk salat.

Sånn! da blir alle fornøyd både store og små.

Synes at du skal si det til mannen til søsteren din jeg, da vet han det også. Ikke noe å være flaut over.

Eller så kan du jo foreslå å ta med annet mat,som noen skrev tidligere i innlegget.

Skjult ID med pseudonym sta ti. 20 des. 2011 15:38

Her burde man kunne lage evt ta med annen mat ja. Selv om pinnekjøtt er helt nydelig så er jo ikke alle enig i det. Man må da klare å ta litt hensyn ihvertfall til jul.

@Smily85: Fint nytt profilbilde forresten :) Kledde rødt godt!

(kvinne 33 år fra Hordaland) ti. 20 des. 2011 18:12 Privat melding

En ting er barn og ungdommer som rynker på nesen over den minst ting, uten at de kanskje ikke har smakt engang. Men å invitere en hel familie til julemiddag når en vet at over 50% av gjestene ikke liker det de serverer, vel, da syns eg det blir egoistisk å kjøre på med "sin" julemat uten å ha noe annet å tilby de andre gjestene...

Din søster, tør hun ikke lage noe annet å spise til dere? Eller hva er greia?

Skjult ID med pseudonym Lady ti. 20 des. 2011 19:33

Jeg hadde rett og slett holdt meg unna den julemiddagen. Hvis søsteren din ikke tenker lengre enn
til julaften... og kun sin manns behov kan de jo sitte der sammen alene. Har de barn som venter på bestemor, bestefar, tanter og onkler bør de lage flere retter slik at alle blir fornøyde. Det siste man trenger på en julaften er et familiedrama:)

Skjult ID med pseudonym E.T. ti. 20 des. 2011 22:13

TS har sannelig meg store problemer :)
Maten er sekundær i en julemiddag. Dette jenker dere til ved å lage flere retter eller ved at de som har vett og skikk i behold spiser noe som ikke kanskje ikke er deres individueltle førstevalg. Verden går ikke under.

Skjult ID med pseudonym a r n e ti. 20 des. 2011 22:18

Er litt enig med E.T. Selv om jeg hater maten jeg blir servert, så spiser jeg den høfflig opp.
Klart det er kjipt når involverte parter vet at du ikke liker maten men serverer den uten alternativ.
Høfflighet går begge veier. Det er du som "vinner" om du spiser den av høfflighet.

Skjult ID med pseudonym E.T. ti. 20 des. 2011 22:19

TS, når jeg leser innlegget ditt en gang til... Dere liker ikke kålrotstappe... Kan det være fordi dere har laget den feil ? Kålrotstappa skal ikke bare være av kålrot men også inneholde potet, smør, fløte, pepper. Da blir den ikke så skarp.
Problem solved !

Skjult ID med pseudonym scalare ti. 20 des. 2011 22:21

Harald er inne på essensen: Det er to ting som ikke går sammen her:

Man spiser det man får som gjest
Man sørger for at gjestene har det bra som vert.

Som jeg sa sist, uheldig: Uansett hva du måtte mene om deres oppførsel...: Du kan ikke styre den. Du kan kun styre din egen. Klokeste gir seg sa de alltid til meg da jeg var liten... Kanskje skal jeg si det videre til deg nå:

Klokeste gir seg!

Skjult ID med pseudonym Paraply ti. 20 des. 2011 22:33

"Pinnekjøttnei" - Høres ut som en toppoverskrift i Dagbladet i grunn.

Skjult ID med pseudonym Tingeling ti. 20 des. 2011 22:39

Btw...
Spiste for første gang på mange, mange år både pinnekjøtt og lutefisk ifjor, jeg. (Et vågestykke og en bragd i seg selv etter å først ha fortrengt barndommens traumatiske og sanselige minner om vond smak i munnen, kvalmefornemmelser og lengselen etter dessert midt i middagen.)

Konklusjon?
Det var kjempegodt!
Anbefales. :o)

*Så selv om man "aldri har likt...før", kan man helt fint lære å like i voksen alder. :-)*

Skjult ID med pseudonym me_Jane ti. 20 des. 2011 22:47

@TS - at du er uhøflig? Ja, definitivt!! Du forventer faktisk at noen skal legge om sine juletradisjoner fordi du ikke liker - IKKE LIKER?!!!?? Hva i helvete? Er du fem år eller???

Er greit med alt det der pjattet om at man vil at gjestene skal ha det bra, gjestene skal like maten, gjestene ditt og datt - men dette er jo for faen JULAFTEN det er snakk om!!! Og da trumfer faktisk tradisjon gjestehensyn!! Du skal være takknemlig for at du blir invitert!!!

Pinnekjøtt er BEST!!!

(mann 47 år fra Oslo) on. 21 des. 2011 02:08 Privat melding

Jeg er bare så jævlig glad for at jeg tross alle mine fordommer og søvnløse netter likevel våget meg på å gå i rakfiskmiddag i 1993. Noe av det beste jeg har smakt.

Skjult ID med pseudonym uheldig on. 21 des. 2011 05:44

Siden det var min mor som ringte meg for å forsikre seg om at jeg spiser høflig av maten var det hun som brakte det hele opp til diskusjon. Jeg hadde jo tenkt å bare ta litt for å være høflig og ikke si noe mer om denne saken.

Hadde en ny samtale med henne og da kommer det frem, og det hadde jeg ikke skjønt i første omgang....at det var bekymring over at min ex. skulle være uhøflig ved bordet og ikke spise opp alt han hadde forsynt seg med slik han gjorde med de to siste potetene han hadde forsynt seg med på tallerknen i fjor....hæ?????

For min mor er det som å banne i kirken dersom man ikke spiser opp alt på tallerknen som man selv har forsynt seg med. Nå kommer min ex. fra Marokko hvor det er veldig høflig å legge igjen noe på tallerknen. Det viser at man har blitt mett og det er en høflig gest til værtskapet.

Må si jeg rett og slett ikke har lyst til å komme på julemiddagen i år. Føler oss ikke særlig velkommen. Men nå er det jo mor som styrer her da...og hun la seg helt flat og ba om unskyldning for at hun har trampet i salaten.

Det endte med at hun ringte til lillesøster og sa at hun hadde sagt til meg at vi kunne ta med noe selv. Jeg har ikke bedt om å ta med noe selv....jeg har hele tiden tenkt at jeg skal spise litt. Og jeg kan ikke med min beste vilje forstå at det er så forferdelig uhøflig.....hadde ikke tenkt å gjøre noe nummer av det i det hele tatt. Det hele bunner i, og det innrømmer min mor, at hun er livredd for å fornærme min svoger i den grad at hun tror hun må oppdra på oss andre. Jeg sa til henne at hun må prøve å se hvem hun tråkker på i sin iver etter å digge for han.

Merket på henne og storesøster som jeg også hadde en ny prat med, at de ble redde for at vi rett og slett ikke kommer. Så nå har pipen fått en annen lyd da....men koselig er det ikke. Er visst et A lag og et B lag er da ....bare å innse det.

Skjult ID on. 21 des. 2011 08:59

Du er voksen nok til å formulere deg bra og du er voksen til å bo for deg selv, og da synes jeg det er moren din som er problemet her. På tide å kutte navlestrengen? Du legger da igjen poteter om du ønsker og du spiser det du selv ønsker. Typisk at mødre skal regjere og at det blir mye søl. La henne holde på, men kos deg uten å forholde deg til alle måter hun prøver å gjøre noe bra på. Moren din er lag A og de andre lag B. Bare å innse. God jul :P

Skjult ID med pseudonym pølsevev on. 21 des. 2011 09:30

Kjøp deg en doggy-bag fra burger king og gi f.... i hva andre synes/mener.

Skjult ID med pseudonym kv78 on. 21 des. 2011 11:01

@me_Jane: Ta deg sammen og snakk til voksne mennesker med respekt.

Men nå har det ordnet seg til det bedre og er glad for det TS! Håper du kan nyte juekvelden litt mer nå :) God jul til deg :)

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 21 des. 2011 11:04

TS:
Blir helt svett bare ved å lese det du skriver ...
Flere forhold og misforståelser å rydde opp i, mtp. hva som er kommet fram til nå.
I fjor var muligens første gangen din eks, som er marokkaner, med på julemiddag hjemme hos din lillesøster og svoger, og la altså igjen et par poteter, som er en høflighetsgest fra hans side? Da er det tydelig at INGEN i familien har forklart hvorfor han gjorde så til svogeren din.
Her er det svikt i kommunikasjonen. Vil jo tro at din lillesøster i hvert fall er inneforstått med hans kulturbakgrunn (din eks) ... eller?
Og den måten din mor tar affære på, får jo alle til å trippe rundt som livredde mus, og resultatet blir jo bare kaos og skikkelig salattråkking, såre tær osv.
Både du og dine søstre bør være såpass voksne og si klart ifra til Mater Familias hvor skapet skal stå!

Håper det løser seg på best mulig måte, høres unektelig ut som en familiefloke med steile fronter.
Hvis det skulle bli så galt, da får du og din eks bare takke nei til invitasjonen og på dette viset "demonstrere" overfor resten av familien.

Rister på hodet ... ikke rart det blir familiefeider eller krig her i verden.
Regner med at vi får løpende rapport ... hele forløpet, også resultatet.
Uansett - Lykke til!
:-)

(mann 31 år fra Sør-Trøndelag) on. 21 des. 2011 11:12 Privat melding

Når jeg lager middag til gjester, så gir jeg også beskjed på forhånd om hva de kan forvente at blir servert.
Om jeg var svært usikker på hva folk liker, så ville jeg sikkert servert kyllingfilet med ris, for da er det ingen som klager. Om det har seg sånn at det er noen som ikke klarer å spise det jeg serverer, så forventer jeg faktisk at folk sier ifra på forhånd, så jeg får ordnet noe annet til dem istedet. Det samme gjelder også om jeg vet at det kommer vegetarianere og lignende.

Skjult ID med pseudonym uheldig fr. 23 des. 2011 08:07

I går kom storesøster med en bukett avskårne svivler med et kort hvor det stod: Riktig god jul og ønsker at vi skal får en riktig hyggelig jul sammen hvor alle koser seg:-)

Da ble jeg rørt. Hun synes nok jeg hadde fått en vel tøff behandling.

Til alle som har engagert seg her i tråden : RIKTIG GOD JUL OG NYT JULEMIDDAGEN, MENNESKENE OG DEN GODE JULESTEMNINGEN:-)

Skjult ID med pseudonym Khione fr. 23 des. 2011 08:38

Jeij! Fornuften seiret til slutt! :)
Riktig god jul til deg og alle andre forumbrukere :)

Skjult ID med pseudonym Enigma fr. 23 des. 2011 09:57

Så fint å høre, du uheldige!
Og håper for din del at du koser deg, sammen med familien din.
Riktig god jul til deg og alle forum"nisser"! :-)

(kvinne 39 år fra Vest-Agder) fr. 23 des. 2011 15:15 Privat melding

Good for you!! :)) God jul og nyt! :))

Skjult ID med pseudonym uheldig ti. 27 des. 2011 13:13

Det ble en fantastisk hyggelig juleaften....og tenk jeg smakte på pinnekjøtt og kålrotstappe og det var ikke så aller værst ....spiste godt av medisterkake og pølse også og var god og mett og alle var glade:-)

Exen min og sønnen min spiste pent opp alt på tallerknen sin, hadde hatt ett lite lynkurs i gode manerer i forkant, så da hadde ingen noe å utsette på dem heller.

Fortsatt god jul alle sammen.

Skjult ID ti. 27 des. 2011 16:09

Takk for oppdatering! Flott at det ble bra... gjør som regel det hvis alle legger godviljen til! :)

Skjult ID ti. 27 des. 2011 16:09

Takk for oppdatering! Flott at det ble bra... gjør som regel det hvis alle legger godviljen til! :)