Alle innlegg Sukkerforum

Hvilke stereotyper bærer du på -og hvilke stereotypbåser har du selv blitt puttet i?

Vis siste innlegg
(mann 44 år fra Oslo) on. 28 des. 2011 14:20 Privat melding

Jeg snakker altså ikke om hi-fi-stereo-typer à la Ståle Krapyl :)

De som har sett filmen "letter from Iwa Jimo" kunne se hvordan ett eneste bilde endret hele USA`s oppfatning av krigen. ETT fotografi!
Selv har jeg ved flere anledninger fått høre; Du er en sånn fyr som er mye ute...." eller; du er en sånn badguy..osv -vips så har jeg blitt bakt inn i en klisjeeaktig forestilling eller et bilde som vedkommende bærer på i hodet sitt. Det er først når du blir kjent med vedkommende at stereotypen blir borte. Hvor mange kjenner du som er stereotyper blant dine venner?? Antageligvis ingen. For det finnes ingen stereotyper.. Dette er kun forestillinger som vi mennesker ikke klarer å fri oss fra, men som nesten aldri har noe hold i det virkelige liv
Reklamefolk bruker alltid stereotyper fordi de vet at vi mennesker ikke klarer å fri seg fra denne måten å tenke på. Bruker du dress fra dressmann, eller kjøre den nye bmw`en så vil du kunne se deg selv som en alfahannstereotyp osv..

Skjult ID med pseudonym sta on. 28 des. 2011 14:26

Dette er helt normalt for oss mennesker, dersom man alltid skal se alle detaljer vil hjernen bli overbelastet, derfor generaliserer den for å beskytte seg mot all informasjonen og man forholder seg kun til overfladiske ting for å lette på trykket.

Ingen personer er vel en sterotype og alle er forskjellige i forskjellige settinger osv.

For min del blir jeg vel kategorisert som den snille og smarte.. utrolig kjedelig for det er da lite spennende :p

(kvinne 49 år fra Akershus) on. 28 des. 2011 14:27 Privat melding

Etter å ha lest innlegget ditt, interessant tema, så ville jeg ta en titt på profilen din, men nei.. umulig å laste den den, du liker ikke gamle damer er min konklusjon ;-)

Skjult ID med pseudonym Danty on. 28 des. 2011 14:31

Ofte hører jeg følgende formuleringer: Du er en sånn type som... -"en SÅNN type", betyr at de ønsker å bake meg inn i et forestillingsbilde, slik jeg tolker det :))

Er det litt slik at alle på sukker (særlig menn) i utgangspunktet skal være stereotyper og generaliseres. Også må de motbevise. Er det slik en bli-kjent-prosess egentlig ser ut.. Se;; jeg er ikke slik... hehe

Skjult ID med pseudonym HaraldBK on. 28 des. 2011 14:40

Dette med båssetting er vel det vi driver med på sukker? Alle de merkelapper vi setter på oss selv bidrar til å bli satt i bås. Disse ordene gjør for eksempel at leserne danner seg et bilde av meg.
Mann
Hetero
50 år gammel
skriver riksmål
1,91 høy
blond
jurist

De som har lest innlegg på forumet eller sett på profilen min vil selvfølgelig supplere med det. Likevel er det en redigert sannhet dere har sett. Dere har sett det mennesket jeg vil vise. Men mine skyggesider røper jeg ikke her.
Er jeg trofast eller utro?
Er jeg stødig eller en unnasluntrer?
kløne eller praktisk?
Avholdsmann eller fyllesvin? Og uansett hva jeg er her, hvordan takler jeg å drikke for mye?

Båssetting bruker vi til å grovsortere vår medmennesker. Det gjør at vi mye raskere kan nærme oss de interessante forskjellene.

(mann 47 år fra Oslo) on. 28 des. 2011 14:45 Privat melding

Absolutt nteressant, det der.
Tror det kan helle litt begge veier:
På den ene siden er det de overfladiske stereotype oppfatningene av en person man ikke kjenner, ofte basert på ting som f.eks. utseende eller rykter satt ut av andre.
På den andre siden er det de stereotype karakteristikkene man tillegges av venner og kjente, og som det derfor gjerne er mer hold i. Har selv opplevd å få ganske sammenfallende stereotype betegnelser av folk jeg kjenner godt, så da tror jeg gjerne det kan være mye sant i det.

(mann 40 år fra Oslo) on. 28 des. 2011 14:51 Privat melding

Jeg hadde dreads for noen år siden. Til slutt ble jeg så drittlei av folks forventinger at jeg ga opp og kappa de av.
Etter det har ingen forsøkt å selge eller kjøpe dop av meg. Og uvitende journalister kaster seg ikke lenger over meg når de skal skrive om "ekstremsport".

Om det bare hadde vært like enkelt med andre ting...

Skjult ID med pseudonym Danty on. 28 des. 2011 14:51

Jodda, dette formatet er annonse/reklameaktig basert, dermed er det stereotypen deg som fremstilles på sukker. Et klassisk og uheldig eksempel, er de som er legger ut et snev av et bilde som viser noe ved det kroppslige. Dermed er du en SÅNN kroppsfiksert type.. Tenker særlig på de som prøver seg her første gang: De opplever raskt at dette er et sted der de skal "markedsføre/selge inn" seg selv.. Det kan være verdens mest nyanserte, intellektuelle, omtenksomme, trofaste, stødige osv typen,, men som, fordi han også har trent og hold seg i god form, og fordi han tror at dette er "salgbart" så tar han et bilde som viser det.. Vips; så har 85% av alle jenter blokkert han -fordi han er en sånn kroppsfiksert type :)

(kvinne 41 år fra Akershus) on. 28 des. 2011 14:53 Privat melding

En regel jeg har er :Man skal aldri dømme noen om man ikke kjenner de godt nok til å gjøre det.Kongefamilien for å ta et ekempel.Vi kan mene så mye om dem,men vi kjenner ikke til virkeligheten.

Skjult ID med pseudonym Danty on. 28 des. 2011 14:55

@geefreak

Da var du en SÅNN -dreads-type.. hvilke nå enn stereotypiske forestillinger det ga folk? :)

Skjult ID med pseudonym Danty on. 28 des. 2011 14:57

Ett uheldig bilde -som oppfyller en klisjeaktig forestilling -og vips; du er en stereotyp -en sånn som...:) That`s sugarlife

(kvinne 35 år fra Buskerud) on. 28 des. 2011 15:49 Privat melding

alle har en sterotype som vises utad... Gudene vet hvorfor utseende sender så mye signaler....
Selv får jeg ofte høre at jeg virkes snill uskyldig, til å stole på osv osv... Mange får sjokk når de oppdager at jeg har tatoveringer eller at jeg røyker...
Får ofte inntrykk av at folk forventer jeg er som en kone fra 50-tallet nesten, slike sjokkerte blikk jeg får når jeg gjør noe som tydeligvis ikke forventes av meg....

Jeg håper virkelig ikke alle her inne sitter med samme mening om meg....=P

(mann 35 år fra Oslo) on. 28 des. 2011 15:50 Privat melding

Båser er gøy. Jeg var på en fest med noen DJ-folk en gang, og der var det ei dame som hadde en blanding av en sveis anime-kids i Japan hadde vært stolt av, piercinger opp i mente, og emo-plagg med nagler fra topp til tå. Veldig få som tok seg i å prate med dama i det hele tatt. Hun passet rett og slett ikke inn i resten av gjengen. Tok meg fem minutters prat før jeg fant ut at det var jo den mjukeste, snilleste pusekatten i hele rommet. Alltid gøy å sprenge bås :)

Skjult ID med pseudonym sushibabe on. 28 des. 2011 16:07

Tenker jeg bærer stil, attitude og coolness. Aner ikke i hvilke båser bli jeg puttet i, bryr meg heller ikke noe særlig om det.

Skjult ID med pseudonym Danty on. 28 des. 2011 16:10

En tommelfingerregel må følgelig være å ikke legge ut bilder eller tekst som understøtter en enste form for stereotyp da.. Selv et par bilder der du står på ski, klatrer eller dykker (kanskje den ene gangen i ditt liv), vil skape en friskus-stereotyp forestilling hos mottaker. Sikkert bra, men intet å tjene på, siden noen også har motforestillinger mot folk som er for friske.. Derimot et bilde av en tattoo, litt kropp eller annet, har en mest å tape på.. Klarer en å styre unna alt i sin profil som kan understøtte en stereotypisk forestilling, vil en kunne møte alle med åpent sinn i tillegg til at en opprettholder det mystiske sløret ved at ingen klarer å plassere deg i en forutinntatt bås :)

Skjult ID med pseudonym Danty on. 28 des. 2011 16:13

@sushibabe..
Du spiser sushi, har attitude stil og coolness... -og du bryr deg ikke om hva andre syntes.. Du er herved blitt en stereotyp ;) Nesten så jeg ser deg for meg på en hipp bar på sollie plass med en cava i hånden ;))

Skjult ID med pseudonym sushibabe on. 28 des. 2011 16:29

Du mener cava champagnes billige lillebror? ;))

(mann 44 år fra Oslo) on. 28 des. 2011 16:31 Privat melding

Skjønner at jeg gjorde en skivebom her, sushibabe.. jeg burde skrevet champis, ofc ;)

(kvinne 31 år fra Oslo) on. 28 des. 2011 16:39 Privat melding

Det vil jo uansett være greit å styre unna stereotypisk ting i profilen sånn uansett. Man vil jo gi uttrykk for at man er unik, og ved å da legge ut alle disse greiene som blir nevnt som stereotypisk velger du jo selv å sette deg selv i bås da man er fullt klar over at visse bilder og ting som blir skrevet blir satt i bås!

(mann 33 år fra Oslo) on. 28 des. 2011 17:09 Privat melding

Jeg blir alltid stoppet av Politiet, kjempekjedlig om jeg skal rekke noe eller det er noen jeg kjenner som ser på.

Jeg har rent rulleblad og aldri blitt beskyldt for noe, så da føler jeg heller ikke at jeg fotjener det.

Samtidig kan det være litt gøy om det er en søt politidame som er veldig nervøs og skjelver når hun skal kjenne på meg, og ikke klapper men stryker..det føles litt rart, spesielt om hun tar av hanskene.

Spesielt pinlig er det om det er på en lørdagskveld og det er folk overalt og du ser noen tar bilde med mobilkamera osv.

Ellers blir jeg ofte spurt av jenter om jeg kan vise dem treningstips når jeg er ute, da blir jeg flau siden jeg egentlig ikke kan noe særlig om trening..så da må jeg bare finne på noe og håpe det virker.

Skjult ID med pseudonym sta on. 28 des. 2011 18:40

@PikenVell: Eventuellt kan man legge til flere bilder som viser enda mer av hva en driver med for å vise at man har flere sider :)

Alle vil nok lese en profil og danne seg ett bilde, men helt enig i hva det bilde sier. Skal man tolke de fleste bilder i jenteprofiler for min match er det heseblesende fullt i fjellheimen med alle typer ski, dykking og reiser konstant, så det gir nok ett veldig ensidig bilde av det aller "beste", ikke hva man får når man faktisk har dagligliv sammen, det er hverdagen man på en måte "kjøper" og da hjelper det i grunn ikke med gode øyeblikk utenom dersom det ikke funker mellom disse øyeblikkene.

(kvinne 36 år fra Nordland) to. 29 des. 2011 12:18 Privat melding

Jeg var invitert i bursdag til en venninne av meg. Hun er fitness dame, en "bærte" som vi sier i Tromsø. Men dritkul!
Jeg var ikke 100% komfortabel med å dra dit, for jeg visste at jeg ikke ble å passe inn. Så jeg dro tidlig bare for å si hei. Hun var stæsjet opp i skinnende tights, 12 cm hæler, topp med bar rygg, høyt hår og glitter på skuldrene.
Jeg hadde jeans, en hippie inspirert genser og vintersko - følte meg såååå lekker! Og hadde til alt overmål glemt å sminke meg den dagen! :P
Venninnene hennes kom etterhvert i minikjoler og stiletthæler - og all ære til dem, for ingen himla med øynene til meg (noe som ikke er uvanlig) men det var ingen tvil om at de ble satt ut - og at de ikke visste hvordan de skulle forholde seg til meg. Jeg "var ikke som dem"
Jeg kom meg nokså fort avgårde, gikk til en kafe rundt hjørnet og søkte tilflukt hos et gjeng med arkeologer i allværsjakke og "bekledning" som ikke levnet noen tvil om at vi var studenter ved SV fakultetet... Dær følte jeg meg hjemme og som "alle andre" Så det er klart at jeg hører til i en/flere båser - og ikke passer inn i diverse andre båser...

Jeg prøver som regel å ta meg i nakken og riste meg selv litt - når jeg dømmer folk basert på utseende.
Men det er få ting som får meg til å fnise så heftig som folk som er selve essensen av en stereotype.
Vet de selv hvordan de oppfattes?

(kvinne 37 år fra Oslo) to. 29 des. 2011 12:37 Privat melding

Folk tror jeg røyker.. Aldri røyket.. Vel sigarer ved anledninger som man kan nyte med god cognac skjer.. Men aldri sigaretter! Men jeg blir nå for ofte spurt om jeg røyker..

Og så tror folk jeg er sykt crazy og har prøvd alt og alle. Og det skuffer mang en mann når jeg sier jeg må være i et forhold for å kunne begi meg på litt mer sprelske ting. Og de forholdene i fortiden var med relativt kjedelige menn :p

Og så er det hårfargen da.. Den stemmer på de fleste måter.. (kremt)

Jeg er fyldig, og meget mange som ikke kjenner meg godt nok tror jeg alltid streber etter å bli slankere. Noe som gjør at jeg har lyst å hoppe inn i et data spill med dem og kappe av hue av dem og si "skjerp deg uvitene ambøbe" hihi.. kremt.
Og den type holdning kryyyyr det av her inne. X: "hvorfor vil du ikke bli tynn??" Meg: "fordi da må jeg leve på ingenting resten av mitt liv" X: "Er ikke det verdt det da, da får du enda finere menn etter deg"
Jeg: Har du enda ikke skjønt hva livet burde handle om???"..

Men for all del.. Må jo flire.. er jo flink til å båse folk jeg og.. ;)

(kvinne 35 år fra Buskerud) to. 29 des. 2011 12:55 Privat melding

En annen asumtion folk ofte har om meg (tror det går inn i stereotype kategorien) er at jeg virkelig er "Little miss Happy Go Lucky".
Jeg har alltid vært veldig glad for at folk oppfatter meg som en positiv og glad jente, som kan gi hverdagen et løft. Når jeg stadig blir kalt jobbens maskott, alles solstråle, smily osv, blir jeg faktisk veldig glad, vennligst ikke misforstå meg der. Jeg elsker å smile og spre glede rundt meg. Så den oppfattelsen er rett...

MEN... og det er et stort men, som har skapt meg mer bry enn nødvendig i år... Og det gir meg og da mitt spm
til dere...
Hvorfor er det slik at hvis en dag "Little miss Happy Go Lucky" ikke er 100% smil og happy attitude, at hele hennes verden har gått i grus?
Hvorfor er det slik at hvis man har tilfeldigvis en så elendig dag/uke, at man nesten ringer ambulanse fordi "Miss Sunshine" ikke smiler og sprer glede?

Jada, greit, det er "min feil", folk er vant til å se meg på et vis.... Men mener folk virkelig jeg skal tvinge meg selv surere enn jeg er normalt sett for å sippe ekstreme reaksjoner hver sjeldne gang ting er litt vanskelig?
For tro meg, reakjsonene kan være ekstreme...
Hadde en tung opplevelse i sommer, som førte til litt vanskeligheter å hente frem smilet... en uke senere kom en kollega av meg og spurte om jeg trengte heler for å bli meg selv igjen...
En annen begynte å mas hver dag som om verden var gått under. Smørte tykkt på med komplimenter (som jeg sjeldent fikk ellers), det var ikke måte på hvor mye oppmerksomhet og ablegøyer menneskene rundt meg gjorde for meg..
Og jo, jeg satte pris på det... Men det bare forsterka den vanskelige følelsen jeg gikk med, for jeg fikk ikke mulighet til å få pause fra den.

Jeg vet at mange som ikke smiler og er "Little miss Happy Go Lucky" mesteparten av tiden, som regel får litt space når de har en dårlig dag... derfor jeg tar det opp... Nå er jeg lei... Kjenner dere flere "sunnshine" mennesker, og personen ikke vil ut med hvorfor dårlig dag... behandle dem som andre mennesker, la dem få litt fred!
Sola skinner ikke alltid vet dere =)

(kvinne 39 år fra Sør-Trøndelag) to. 29 des. 2011 13:28 Privat melding

@TS
Jeg har veldig lett for å putte folk i bås. Det er en måte å sortere på, sette ting i system.
Men jeg vet at de ikke blir i den båsen særlig lenge, de slipper raskt ut.
Og mine båser er muligens litt "bredere" en normalt :-)

Spongebob1
Jeg tror alle som setter mennesker i bås vil få seg en overraskelse når de blir kjent med vedkommende. Heldigvis :-)

Skjult ID med pseudonym blindebukk to. 29 des. 2011 16:18

eg har gått i mono forl lengesida:)

Skjult ID to. 29 des. 2011 18:49

Stereotyper bygger man opp selv ved å bevisst eller ubevisst prøve å være noe man selv ikke er. (eventuelt prøver å selge seg som noe man ikke er fordi man ikke tror at man kan bli likt for den man er av det motsatte kjønn)

(mann 43 år fra Oslo) fr. 30 des. 2011 11:39 Privat melding

Kåre krapyl på hifiasylet er meg det.

Skjult ID med pseudonym Enigma fr. 30 des. 2011 12:46

Skjult ID 29. des. 18:49

Du tar grundig feil, i hvert fall i mitt tilfelle.
Kan dessverre ikke gå inn på hva det gjelder, med fare for å avsløre hvem jeg er (nick`et mitt) ... så lenge jeg fortsatt er anonym.

(mann 37 år fra Vestfold) fr. 30 des. 2011 13:12 Privat melding

Alle blir nok satt i en eller annen bås. Når man sitter i rullestol så blir man ihvertfall satt i bås! Og desverre så blir man alltid satt i en negativ bås!

Eksempler:
Å stakkars deg
Neimen, så flink du er
Uføretrygded
Gjør ingenting
Kan ingenting

nei, det er ikke synd på meg. Stort sett så er det mer synd på den personen som syns synd på meg enn meg.

Jeg blir ikke flinkere enn noen andre av å kjøpe melk i butikken selv. (fikk nemlig høre at jeg var så flink når jeg handla melk for noen år siden)

Selv om jeg har en funksjonsnedsettelse så betyr ikke det at jeg automatisk er uføretrygded selv om veldig mange tror det

Som punktet over tilsier så er jeg i jobb og vel så det. også sjekker jeg jo sukker.no så jeg er ganske opptatt igrunn...

Folk tror ofte at jeg ikke kan noe. Det værste er hvis jeg er ute sammen med noen kompiser og folk tar kontakt med dem for å spørre om ting om meg isteden for å ta kontakt med meg!

Var på fest for en stund siden og da var det ei jente som kom bort til meg og sa "neimen, så koselig å se sånne som deg ute..."

Skjult ID med pseudonym Danty fr. 30 des. 2011 13:27

Du er den klassiske funksjonshemmetstereotypen, chairman2s..
Vi vet jo utmerket godt hvordan alle med en funskjonshemning er.. ;)

(mann 40 år fra Oslo) fr. 30 des. 2011 13:57 Privat melding

"sånne som deg" ja. Klassisk kjip melding å få.

Men nå som jeg skulle til å skrive et ganske syrlig innlegg med spørsmål om hvordan stereotypen for heterofile, etnisk norske, kjøttetende, funksjonsfriske byfolk er, så innså jeg brått at jeg selv sitter inne med en ganske kjip bås jeg lett setter folk i.

Det skjer nemlig ganske ofte at jeg møter folk og tenker:
"dere er så jævlig GJENNOMSNITTLIGE!"

Og det er vel ikke så mye bedre å klaske sånne båser i trynet på folk enn det vi hittil har skrevet om.
Så, beklager alle sammen. Men jeg kommer nok til å fortsette med det.
Tror ikke jeg er i stand til å la være, selv om jeg virkelig prøver.

Skjult ID med pseudonym Danty fr. 30 des. 2011 14:14

Ingen klarer å fri seg fra å tenke stereotypisk. Men kun om folk man ikke kjenner. I det øyeblikket en blir kjent med noen, viskes stereotypen ut - personen får et navn og blir et nyansert individ med helt unike egenskaper. Ingen jeg har blitt kjent med er representative for noen stereotyper. Sånn sett er det egentlig et pussig fenomen. Men det er vel et slags mentalt sorteringsverktøy vi mennesker har, kanksje?
Whatever; I det øyeblikket noen spør; er du en sånn som... ----så skygger jeg unna.. :P

(mann 40 år fra Oslo) fr. 30 des. 2011 15:08 Privat melding

Her er det mulig at jeg er fordomsfull igjen (ok, jeg innrømmer det. jeg ER full av fordommer, og jeg liker det!), for jeg legger ganske mye i formuleringen.
"Er du en sånn som... ?" ser jeg på som et spørsmål fra noen som innrømmer at de lurer på om du kan være en stereotypisk (fyll inn det som passer), men at de egentlig håper og forventer at du ikke er det. Derav spørsmålet.

Når du derimot får "Du er vel en sånn som...." , så er det ikke så mye annet å gjøre enn å innse at det ikke er noe håp.

"Du er vel en sånn som setter folk i bås basert på dine egne vrangforestillinger" ville vel være en bra bås å sette folk i.

Huff, disse paradoksene.

(mann 37 år fra Vestfold) fr. 30 des. 2011 15:08 Privat melding

Danty: jepp, og et eksempel på det er en av de morsomme avvisningene jeg har fått her. Husker ikke helt hva jeg skrev men fikk ihvertfall tilbake melding om "beklager, men jeg får nok av sånne som deg på jobben" OK, greit hun var sykepleier og hun treffer kanskje en del som sitter i rullestol på jobben sin men hallo.

Skjult ID med pseudonym Danty fr. 30 des. 2011 15:30

...sånne som deg.. hehe.. Hun visste nok hvordan du er... :)
Og alle her på sukker vet hvordan sykepleiere er..

Skjult ID med pseudonym Lovely fr. 30 des. 2011 15:57

Jeg har blitt stemplet som sexgal endel ganger.

Skjult ID med pseudonym Danty fr. 30 des. 2011 16:07

pga utseendet ditt, Lovely? _P

Skjult ID fr. 30 des. 2011 16:27

Tar ikke feil Enigma, og du vil sikkert skjønne det etter hvert.

Skjult ID med pseudonym Enigma fr. 30 des. 2011 17:28

Til deg igjen, Skjult ID kl. 16:27

Kan si meg til dels enig, på generell basis. Men, i MITT tilfelle gjelder det ikke. Helt spesifikt. Om jeg kommer ut av anonymskapet noen gang, kan jeg komme inn på det. :p

Skjult ID med pseudonym Crimson fr. 30 des. 2011 17:40

Stereo stereo stereo - I Love stereotyping ;-)

Skjult ID med pseudonym Lovely fr. 30 des. 2011 17:41

Danty@ nei, pga væremåten min og utstrålingen min.

Men når det gjelder stereotyper ut i fra utseende, da vet jeg ikke helt hvor jeg hører til ;P

Skjult ID fr. 30 des. 2011 18:14

jeg liker å røyke hasj og har gjort det i 30 år. Stigmatisering og bli satt i bås, er jeg vandt til .

Skjult ID med pseudonym Danty fr. 30 des. 2011 18:14

Ok, da kan du komme, Lovely