Alle innlegg Sukkerforum

Noe som stadig oftere slår meg...

Vis siste innlegg
(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 19:51 Privat melding

...i dagliglivet og (spesielt i yrket mitt) er hvordan normal respekt og høflighet ofte sees på som feighet og mangel på ryggrad, mens arrogant nedlatenhet gjerne sees på som integritet og at man våger å snakke rett fra levra.
Er klar over at dette låter en smule polemisk, men skulle vært interessant å høre sukkerfolkets tanker og erfaringer rundt dette.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:07 Privat melding

Uffda! Det høres ikke bra ut, men kanskje det er en misforståtthet ute og går, at respektløs ærlighet og utdriting er å våge snakke rett fra levra. Jeg ser stadig folk som har integritet og ryggrad, og jeg bestreber meg til enhver tid å "leve" normal respekt og høflighet. Dessuten er det jo lett gjennomskuelig, jeg mister fort respekten for de som må trakke på andre, men synker ikke til deres nivå om jeg snubler over slike, mine ord og handliger skal vise hvem jeg er som person, så får heller slike apekatter danse så mye de vil, affiserer ikke meg en smule. En annen nydelig ting er jo at hvis man beholder sin egen respekt og integritet, vil de som driver med arrogant nedlatenhet og mangel på respekt, faktisk fremstå som idiot om man bare lar de ture på og ikke bite på agnet :-)

Med litt øvelse, kan man bli ekspert på å "kill with cotton" :-)

Ja takk til dannelse og høflighet :-)

Skjult ID med pseudonym reg on. 11 jan. 2012 20:07

Enkelte yrkeskategorier har flere primadonnaer enn andre?

Skjult ID med pseudonym Calienta on. 11 jan. 2012 20:08

I yrkes sammenheng ville jeg nok være enig med deg at
det gjelder å være arrogant og nedtalende.... Merka meg i
flere av yrkene jeg har vært i.
Men så kommer det likevel litt an på i hvilken sammenheng
av yrket du skal ha. Man må visst være arrogant og nedtalende
for å komme deg opp i grader, men har du med kunder eller
andre typer mennesker du tjener (serviveyrke) skal du i lengst
mulig grad vise respekt og høflighet.
Konklusjon;
drit i de du arbeider med, vær snill med de du gjør arbeid for....

=P

(mann 33 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:11 Privat melding

Det er vel bare å se på den generelle valgoppslutningen til FrP, også kjent som egoistpartiet. Norge har blitt bortskjemt, og som mange andre nyrike tenker den gjengse nordmann nå at det er meg og mitt som betyr noe.

Heldigvis er ikke alle sånn, men kommer i kontakt med stadig flere som tenker slik.

Skjult ID med pseudonym banditten on. 11 jan. 2012 20:13

Vi er trods alt trådt ind i individualisternes tidsalder. Dagene hvor folk måtte stå sammen for overlevelse (og derfor holde hinanden ud) er forlængst borte.

Sidst jeg var i Tokyo (et by-område med 35 millioner mennesker) var der på 3 uger kun EN person som ved et _uheld_ kom til at gå ind i mig på gaden. Han sagde også mange gange undskyld på stedet.
Da jeg kom tilbage til skandinavien og tog på arbejde første dag efter ferien var der på de 15 minutter turen tog, 5 mennesker der gik direkte ind i mig uden så meget som at sige undskyld eller se undskyldende ud.

Bare for at illustrere min pointe.

Skjult ID med pseudonym Calienta on. 11 jan. 2012 20:14

Milgrim;

Du fikk visst sagt det mer riktig enn meg =)

Skjult ID med pseudonym banditten on. 11 jan. 2012 20:14

...Det skal dog nævnes at jeg boede i Stockholm da. Folk i Oslo er _liiiidt_ høfligere, men ikke meget mere end det.

Skjult ID med pseudonym sta on. 11 jan. 2012 20:16

Må si meg enig i det ja HerrFekt. Man regnes da som veik og da kan man fort bli overkjørt som svak og bli sett ned på.

Så absolutt banditten. Høfflighet er nok en utdøende art hos mange.

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:18 Privat melding

Interessante og gode svar. Virkelig.
Aller først så tror jeg reg har skjønt veeelig mye her, hehe.
Uansett: Absolutt ingen gnåling fra min side, opplever veldig mye positivitet også, det er bare det at dette er noe som har slått meg litt vel ofte opp gjennom åra, og jeg har ærlig talt aldri helt fortstått mekanismene bak det. Dermed selvfølgelig ikke sagt at alt skal være rosenrødt i alle sammenhenger, men ofte savner jeg nyansene og framfor alt: fraværet av prestisje hos endel.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:19 Privat melding

Calienta, jeg er faktisk uenig med deg, beste måten å komme seg opp og frem er faktisk ved å være sterk når det gjelder integritet og respekt for andre mennesker. I arbeidslivet idag og fremover vil det bli mye større behov for folk som er istand til å samhandle, gjerne på tvers av organisasjoner og selskap.

Der er altfor mange "døgnfluer" som kanskje kommer seg et stykke opp ved å være aggresive, nedlatende osv, men viser dine ord og handlinger at du er en person som bedriften kan stole på både når det gjelder fag, og hvordan du behandler kollegaer (og de under deg), blir det lagt merke til og folk vil løfte deg frem, om du er villig til å jobbe hardt og gjøre en innsats selv. Så er det også den fine tingen å la jobben din/resultatet du skaper fortelle hvem du er...da får du også gode muligheter, så er det opp til deg igjen å ta de imot.

ooog heldigvis Milgrim, så er det også mange som er bra, se bare på oss herligheter her inne på forum :-)

Skjult ID med pseudonym sushibabe on. 11 jan. 2012 20:19

Høfflighet og gjensidig respekt er esensielt for et godt arbeidsmiljø synes jeg, alt annet er uakseptabelt.

Og mennesker som våger å si sin egen mening rett som det er, de HAR integritet og ryggrad.
Arroganse og nedlatenhet kan også være et tegn for usikkerhet. Mange kollegaer som prøver å skjulle manglende kunskaper med arroganse. Ikke noe nytt og lett å gjennomskue.

Men vettu HerrFekt jeg kunne godt tenke meg å ha akkurat deg som kollega, vært morro det :-)

(kvinne 44 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:19 Privat melding

Tjaa.... jeg er ikke helt sikker på om jeg hverken kjenner meg igjen eller er enig med deg her, HerrFekt:) Spesielt blant litt høyere utdannede mennesker og i mer fagspesialiserte jobbmiljøer er høflighet og dannelse utbredt. Kompentanse trumfer alltid arroganse;)

Men, selvsagt - de som er vinnerene er de som kan utøve høflighet og dannelse med en sånn sikkerhet og glimt i øyet at det ikke finnes tvil om at det er disse som er de sanne lederene! Ingen vil noen gang drømme om å kalle dissse menneskene for ryggløse eller feige. Jeg jobber med flere slike og det er en sann fryd. Min sjef holder til og med alltid opp dørene spesielt for sine kvinnlige kolleger og er rask til å hente kaffe o.l. hvis vi skulle trenge det i ett møte f.eks. Særdeles høflig:) Men FINNES ikke ryggløs eller feig, han må vel være noe av det tøffeste mannfolket jeg vet av!

Så HerrFekt, selvsikkerhet - PÅ, glimt i øyet - PÅ, høflighet - PÅ, dannelse - PÅ og du vil nå langt:)

Skjult ID med pseudonym banditten on. 11 jan. 2012 20:23

Nu jeg vel ingen helgen selv selvom jeg dog forsøger at udvise et mindstemål af høflighed og gerne snakker med hvem som helst på gaden. At jeg så kommer hjem en onsdag aften og sætter Bolero på hi-fi'en finder mine naboer sikkert ikke så hyggeligt.

@HerrFekt - Nødvendighed spiller i mine øjne den største rolle. Som det blev nævnt tidligere er det en nødvendighed i et service yrke at være tilgængelig og positiv. Når selvsamme person er på vej hjem fra job er det ikke nødvendigt at have samme indstilling hvorfor du gerne går ind i t-banen før andre har fået lov til at komme af, så du kan sikre dig DIN plads.

Skjult ID med pseudonym Calienta on. 11 jan. 2012 20:23

Aqueena;

JEG er enig med deg, jeg skreiv bare det jeg selv opplever.
Jeg har aldri kommet meg "opp og frem", fordi jeg ikke
klarer å være frekk og respektløs. Og nedtalende tror jeg
ikke helt jeg hadde klart om jeg hadde prøvd.
Men jeg har selv vært vitne til i fler forksjellige jobber at de
som skriker høyest og brauter seg frem er de som kommer
seg "dit de vil".

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:26 Privat melding

Ja, banditten, opplevde samme kultursjokket etter å ha kommet hjem til Norge etter flere år i utlendighet, burde være obligatorisk for alle unge å jobbe minst ett år i utlandet :-)

Og Herrfekt, der er mange mekanismer ute og går, men vi kan faktisk gjøre mye selv. Hvis man ønsker å skape et miljø på arbeidsplassen sin, så kan man det, ved å være et eksempel selv, ved å ikke la seg overkjøre, ved å stå for det man er og det man mener, men samtidig være dannet rundt det. Det er bare en person som skal til for å kunne endre et arbeidsmiljø, entene ene eller andre veien. Cluet er å bestemme seg for hvordan man vil ha det, og lede an. Jeg tror iblant aksepterer vi for lett hvordan et arbeidsmiljø er og "go with the flow" uten å stille spørsmål eller ta ansvar for det, og fri og bevare meg om man skal stikke seg ut, det er skummelt :-)

Jeg vil nok tro dine kollegaer er heldige som har deg i sin midte Herrfekt, du virker som en god og fattet mann som ikke lar deg vippe av pinnen sånn uten videre, i tillegg til at jeg har en mistanke om at du bidrar positivt til et godt arbeidsmiljø, jajaja jeg smigrer fælt nå, men har lært en gang at tenker man noe bra, så si det! :-)

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:28 Privat melding

Hehe, jeg har også bodd i Stockholm, banditten, så jeg skjønner hva du mener. Samtidig savner jeg innimellom den svenske høfligheten, eller politiske korrektheten om du vil.
Ellers tror jeg mye handler om å finne balansegangen mellom integritet og hensynsløs selvhevdelse. Personlig tror jeg litt på at jo sterkere persinlig integritet, jo mindre behov for å bevise noe som helst. Problemet er kanskje at i dagens samfunn har kravet om å bevise noe blitt så sterkt at jo høyere man roper osv.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:28 Privat melding

Herlig og godt sagt Høstpusn :-D

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:30 Privat melding

Vel, Herrfekt, står man på toppen av fjellet er det ikke nødvendig å fortelle det, det vises :-)

Skjult ID med pseudonym banditten on. 11 jan. 2012 20:35

Haha, fint at du rettede dig selv dér HerrFekt ;)

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:36 Privat melding

Aqueena:
Forhåpentligvis, ja. Og godt sagt.

Banditten:
Interessant etterson endel yrker forutsetter det stikk motsatte. Men ønsker i det lengste at du har rett, hehe.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:37 Privat melding

Skjønner hva du mener Calienta, men ofte er det tilsynelatende, de kommer et stykke, men ikke særlig lengre, ref. innlegget til Høstpusn :-)

Klem til deg, du virker som ei herlig jente som oppriktig bryr deg om folkene rundt deg :-)

Skjult ID med pseudonym nøff on. 11 jan. 2012 20:40

Folk som snakker rett fra levra levnes liten sympati og når sjelden langt opp. Balansen ligger vel i å ha nok ryggrad til å kunne være diplomat nok til å få ut det man vil fra levra i et riktig format:)

Skjult ID med pseudonym banditten on. 11 jan. 2012 20:40

For at sætte min kommentar om nødvendigheden lidt i perspektiv så arbejder jeg for et stort Internationalt firma i en konsulent rolle. Hvis jeg har bare 1 stk. dårlig kundefeedback på et år, så ryger min evaluering/rating i bund.
Så for mig er det en livsnødvendighed at have tilfredse kunder, hvilket selvfølgelig ses på mit beteende mod kunder.

Arbejder man derimod som kassedame er en utilfreds kunde pr. dag jo intet større problem.

Bare lidt perspektiv.

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:45 Privat melding

Hehe, ser den, banditten. For min del er det ofte litt motsatt, så yrkesvalg HAR nok endel å si.

Skjult ID med pseudonym banditten on. 11 jan. 2012 20:46

Tjah, men man slipper nu nok ikke fra den evige sandhed at man fanger flere fluer med honning :)

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:54 Privat melding

Vel, banditten, det heter jo også at en million fluer kan ukke ta feil: bæsj er godt. Så neigu om jeg veit.

Skjult ID med pseudonym banditten on. 11 jan. 2012 20:55

..Mon ikke det bare gælder at bruge den rette mængde honning til jobbet så? Så slipper man for de værste af effekterne i begge retninger :)

Skjult ID med pseudonym sushibabe on. 11 jan. 2012 20:58

Herrfekt jeg skrev litt lengre opp at jeg kunne tenke meg å ha deg som kollega, men må nesten teste det først.

Skal nevne et eksempel fra hverdagen min.

En akutt pasient ringer til slutt av arbeidsdagen på en helt vanlig fredag.
Jeg har time hos frisøren like etter jobb og du har også noe avtalt. Noen må hjelpe pasienten. Ditt forslag, hvordan kommer vi ut av det? :-)

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 20:59 Privat melding

En håndfull honning og en håndfull bajs i skjønn forening, så har du bermen i din hule, kvalmt velduftende hånd. Bra vi endelig fant fasiten.

Skjult ID med pseudonym Lady on. 11 jan. 2012 21:04

Høflighet og det å oppføre seg korrekt er i min verden en form for naturlig dannelse:)
Med andre ord vil de som tråkker over mine grensen umiddelbart bli fortalt hvor skapet skal
stå og da gjerne i en iskald korrekt og høflig tone. Ikke til å misforstå med andre ord:)

Skjult ID med pseudonym sta on. 11 jan. 2012 21:06

Kaster terning, og neste gang er det neste manns tur. Enkelt sushi ;)

Pff frisør haster jo ikke heller da :p Håret er jo perfekt som det er!

Skjult ID med pseudonym Lurifax on. 11 jan. 2012 21:11

Er litt enig og litt uenig.

Når det gjelder å snakke fra levra, kan det være en veldig positiv egenskap. Men det kan ikke gjøres med arroganse, da faller man igjennom.
Dessuten tror jeg arroganse er mest utbredt blant akademikere. Ofte dårlig betalte mennesker med makt og posisjon. Livsfarlig, hehe

Høflighet og respekt er på vikende front, ja. Verst er kravstore 60-åringer som mener de har gjort seg forjent til å være både uhøflighe og arrogante.

Men stort sett oppfører folk seg, det må jeg egentlig si:-)

Skjult ID med pseudonym Z on. 11 jan. 2012 21:33

(Æsj....kjenner at jeg har lyst til å bidra i tråden, men dette vet jeg ikke hva jeg mener noe om...)

(kvinne 57 år fra Vestfold) on. 11 jan. 2012 21:43 Privat melding

Uhøflighet, mangel på dannelse, arroganse eller mangel på respekt for folk er ikke akseptabelt for meg om det kommer fra en direktør eller kassadame. Det handler om klare å oppføre seg rett og slett.

(kvinne 57 år fra Vestfold) on. 11 jan. 2012 21:49 Privat melding

...og foresten, jeg elsker folk som snakker rett fra levra. Ja, jeg kan få hakeslepp, men heller det enn de som ikke har en mening i verden. Men de som bruker ærlighet kun for å såre og tråkke på andre, har jeg lite til overs for.
Jeg mener at man skal si det man mener, men det er forskellig måter å si en sannhet på, og det er lov å holde munn hvis ingen spør.

(mann 47 år fra Akershus) on. 11 jan. 2012 22:04 Privat melding

Hm, kommer litt sent inn i tråden her. Vil bare si at i min bok vitner respekt og høflighet om både integritet og styrke.

Det samme budskapet kan kommuniseres med respekt eller arroganse. Det siste har ikke noe særlig slagkraft hos meg.

Skjult ID med pseudonym sushibabe on. 11 jan. 2012 22:23

@Sta
hmmm ikke min greie å kaste terning, nei. Og frisørtime ER veldig viktig :)

Så jeg ville prøve å sjarmere kollegen min slik at han ikke kan si nei :-) Som gjengjeld lager jeg en nydelig kake over helga og bringe den på mandag på jobb.
Bra deal? ;-)

(mann 38 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 22:45 Privat melding

Nå er eg ikkje helt sikker på om eg er den rette til å snakke i denne debatten, da eg faktisk kjenner HerrFekts arbeidskvardag ganske inngående (nei, vi jobber ikkje sammen, men har samme yrke, og dermed samme utfordringer)

Eg har jo også opplevd disse problemstillingene som blir reist, men vil jo si at arroganse vil sjelden kunne funke over tid. (dessverre er det slik at i kampens hete kan det være et utmerket redskap, men mer farlig enn effektivt) Overbevisning og tro på at dine ideer er riktige er en helt annen greie, og så lenge man er saklig og konstruktiv i måten man presenterer dette vil eg håpe at man til sjuende og sist kommer lenger med dette. Samtidig så er det slik at respekt fungerer best "mellom linjene", ved at man faktisk tar seg tid til å ta innover seg innspill og synspunkt som kan bedre samarbeidet/resultatet innenfor de rammene du setter. Om man drar respekt for langt, og er så villig til å inkorporere alle ideer i en helhet, står man i fare for å faktisk oppnå det motsatte, at prosjektet framstår som retningslaust, og dette kan åpne mot antipatier mot ledelsen.

Å vite kva du vil og gi klart uttrykk for det behøver ikkje stå som motsetning for å være respektfull og ta hensyn. Tvert imot kan det forhåpentligvis understreke disse kvalitetene. Arroganse utelukker derimot disse egenskapene slik eg ser det, og det er ikkje bra.

Personlig har eg støtt på kinkige situasjoner et par ganger nå det er påkrevet at eg må ta en avgjørelse i løpet av få sekund, mens eg gjerne skulle hatt et minutt for å tenke etter. Der og da har eg gjerne tenkt at det beste ville vært å ta en rask avgjørelse, se om det funket, og heller prøvd no annet. På et eller annet plan vil jo folk gjerne bli styrt av sine ledere også...

M

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 22:49 Privat melding

Ah, Maestro. My man.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 22:53 Privat melding

Amen til maestro, du får sagt det du :-)

(mann 47 år fra Oslo) on. 11 jan. 2012 23:48 Privat melding

Sushibabe:

Foreslå terapi gjennom synkronklipp, -føn og -farging hos frisøren med påfølgende lunsj på Alex Sushi, så burde det være i boks. Det skulle ihverfall ha funka på meg (minus føn og farging, vel å merke).