Alle innlegg Sukkerforum

Hverdagsfilosofi

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Rune on. 9 april 2008 23:17

Hva legger man egentlig i begrepet urettferdig? (Stikkord: Markedskrefter, uflaks, styresmakter, å behandle, å bli behandlet, symmetri.)
Noen forslag?

Skjult ID med pseudonym Onkel on. 9 april 2008 23:37

Snakket med min nevø på 5,5 år i dag og han fortalte at han hadde fått kjæreste. Gøy tenkte jeg! Så rettet han seg selv og sa at han hadde fått to kjærester og de het tilfeldigvis det samme. Wow! Hva gjør dere spurte jeg. Vi leker og har det fint, og når jeg går så kysser jeg dem på munnen. Jippi tenkte jeg. Men ble de ikke sjalu på hverandre da, spurte jeg. Nei. sa han.
Urettferdig?

Skjult ID med pseudonym romling1 to. 10 april 2008 01:49

Jeg synes man er et stykke på vei om man leker litt med begrepene makt og aksept.

Foreldre benytter makt over sine barn,partnere mot hverandre i relasjoner og bedriftsledere overfor sine ansatte,eksempelvis. Så fremt maktbruken oppfattes som rimelig vil den i mer eller mindre grad aksepteres,den oppfattes som rettferdig(i det minste legitim). Oppfattes maktbruken som urimelig aksepteres den ikke,altså ikke lenger rettferdig men urettferdig.

Kanskje er avmakt tidvis en kilde til urettferdighet også,tenker på ved sykdom hvor den rammede og de pårørende ikke kan forholde seg til en utøvede makt(litt delte syn på det da:-) men likevel gjerne oppfatter situasjonen som urettferdig.

Det er urettferdig at jeg nå er så trett at jeg ganske enkelt må finne køya,men i morgen synes jeg nok det var rettferdig tross alt:-)

Skjult ID med pseudonym Rune to. 10 april 2008 09:13

Veldig interessant vinkling. Mellom fattig og rik da. Faller det inn under avmakt eller må vi rett og slett kalle det for uflaks? Sammenhengen brukes ofte i politikken..

Skjult ID med pseudonym Morpheon to. 10 april 2008 14:18

Relativitetsrettferdighet er nok et dekkende begrep. Noen vil ha større rimelighetstoleranse enn andre, slik at samme situasjon kan oppfattes som både rimelig og urimelig utifra hvem som bedømmer den. Vanligvis vil minus og minus gi pluss, men ikke hvis man opplever ulikhet for en urettferdig lov ; )

Skjult ID med pseudonym mann to. 10 april 2008 16:36

Skolestilen din får'ru skrive sjæl..

Skjult ID med pseudonym LucyintheS to. 10 april 2008 18:25

@mann; den var KONGE! Tenk at vi andre ikke avslørte det, da. Etter at 1. april er unnagjort er det full fart inn i naiviteten igjen for de fleste av oss, hm... ;-) Og det synes jeg nesten er litt "urettferdig"!

Lucyinthesky, 16 år