Alle innlegg Sukkerforum

Fant igjen et av mine egne bilder - i albumet til ei dame jeg ikke kjenner!

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym ruggen ma. 6 feb. 2012 20:44

Jeg klikket meg akkurat inn i albumet til ei jente her på sukker.

Det første som slo meg var at jeg kjente igjen det ene bildet - det er nemlig hentet fra MIN hjemmeside (!) og viser ei god venninne av meg som klatrer på en svær stein oppe i fjellet, med skisko på beina. Slikt gjør man ganske sjelden, så det var lett å kjenne igjen.
Jeg har selv tatt bildet og kjenner personen på bildet veldig godt, og jeg kan garantere at hun ikke står bak profilen. Hun kan ikke engang norsk og bor ikke i Norge...

Har nå tipsa sukker-support om at denne profilen antakelig er uekte - eller i beste fall bare ei dame som ønsker å framstille seg selv som mer sporty enn hun er.

Skjult ID med pseudonym mann55 ma. 6 feb. 2012 21:31

Det er aldri moro når bilder blir misbrukt. Bra at du oppdaget det, og at du har sagt fra, så får vi håpe at vedkommende får en smekk over fingeren.

Bildemisbruk kan forresten like gjerne skje i 'motsatt' retning. Hvem som helst kan forsyne seg med hva som helst av bilder her inne, lagre de på egen PC, og bruke dem for å skape seg en 'egen' identitet på nettet, eller misbruke dem på andre måter. Derfor er det all grunn til å være bevisst på hva en legger ut. Bilder av barn, venner/kolleger osv skal en være spesielt forsiktig med. Etter norsk lov er det straffbart å publisere bilder av folk som ikke har gitt tillatelse til det.

(kvinne 48 år fra Oslo) ma. 6 feb. 2012 21:38 Privat melding

Ja, en skal være forsiktig! Viktig å huske på at om noen "knabber" bildene her og "låner" dem i utlandet, gjelder ikke lengre norsk lov og noen er virkelig kyniske når det gjelder å "låne" bilder. Jeg vil anbefale alle de som har bilder av barna sine i profil eller album om å fjerne de, de har egentlig ingenting inne på en nettdatingside å gjøre.

Skjult ID med pseudonym Dr.Fraud ma. 6 feb. 2012 21:58

Du skulle begynt å flirte med denne profilen, så kunne du jo etter hvert avslørt det hele. Og fortalt oss hvem/hva som stod bak profilen, og hva hensikten var....

(kvinne 35 år fra Buskerud) ma. 6 feb. 2012 22:15 Privat melding

jadda.. visste det var en grunn til jeg er så forsiktig med hva jeg legger ut...
Enda mer glad nå enn før at jeg ikke har bilder av noe annet enn meg som kan kobles til meg og slikt...
skummel opplevelse det er da!

Skjult ID med pseudonym mann55 ma. 6 feb. 2012 22:42

Har forresten hatt en opplevelse som kan minne litt om dette. Det var på nettstedet Blink, som nå er lagt ned. Der korresponderte jeg en stund med ei jente som fascinerte meg veldig med innholdet i mailene sine. Det skal sies at jeg er svak for litterært gode tekster, og denne jenta virket som en utrolig dyktig skribent - hun kunne gjerne vært forfatter eller en annen type skribent.

En gang jeg hadde sendt henne en melding, fikk jeg et veldig langt svar fra henne på bare noen få minutter. Jeg hadde allerede begynt å få en vag følelse av at det var noe som ikke helt stemte, men denne gangen gjorde jeg et Google-søk på en tilfeldig setning fra svaret hennes. Og ganske riktig - jeg fant hele teksten på nettet, ord for ord. Den var publisert i et nett-tidsskrift, og skrevet av en mannlig forfatter.

Da jeg konfronterte henne med at jeg forsto at hun måtte ha klippet og limt inn teksten, og presentert den som sin egen (jeg la ved lenken til den originale teksten), presterte hun å benekte at hun hadde brukt en annens tekst. Dette holdt hun på gjennom et par korte meldinger - og så - poof! - slettet hun profilen sin.

Denne jenta er nå på Sukker, etter hva jeg kan forstå. Samme nick (bare en ekstra bokstav), og et bilde som likner på en prikk. Om hun fortsatt dyrker denne praksisen, vet jeg ikke, og jeg har ikke tenkt å prøve å finne det ut heller.

Skjult ID med pseudonym Z ma. 6 feb. 2012 22:52

Ikke helt samme erfaringen, men har opplevd mer enn en gang å finne min egenkomponerte profiltekst på en eller annens gutteprofil....

...så nå er jeg her uten bilde og praktisk talt uten profiltekst. Rart jeg ikke finner noen, egentlig! ;-?

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) ma. 6 feb. 2012 22:55 Privat melding

haha Z, jeg kjenner den.. vurderer om jeg også bare skal slette all tekst :p

(kvinne 47 år fra Vest-Agder) ma. 6 feb. 2012 23:06 Privat melding

Hadde jo vært å håpe på at en fyr inviterte henne på klatredate.. ho ho...

Skjult ID med pseudonym Z ma. 6 feb. 2012 23:08

Synes egentlig ikke det er haha. Syns det er ganske tragisk at andre må "stjele" profilteksten til andre.

Skjult ID med pseudonym mann55 ti. 7 feb. 2012 04:05

Enig med Z. Det er absolutt ikke noe å le av. Og 'stjele' behøver ikke å stå i anførselstegn, for det er tyveri vi snakker om her. Har en først lagt sjelen ned i å skrive en tekst for å treffe en å dele resten av livet med, så er det en viktig tekst. Den er til og med opphavsrettslig beskyttet. Når den så havner på en annens profil, er den ikke unik lengre, men misbrukt, dratt ned i søla. En kan ikke engang på noen enkel måte bevise for nye lesere at det var ens egen tekst. Slikt kalles intellektuelt tyveri (eller tyveri av immateriell verdi), og er like alvorlig som å stjele bilder som en så presenterer som sine egne - eller for den saks skyld stjele en ting fra noen.

Når tyven ikke gidder å skrive sin egen tekst, kommer det kanskje av at han/hun ikke synes livet sitt er så mye å skrive om, at han/hun ikke har ordet like mye i sin makt, osv. Det er ingen unnskyldning, og desto verre blir det jo når det en gang kommer for en dag hva som har skjedd, og stakkaren ikke kan levere som forventet i 'real life', overfor sin fremtidige nye kjæreste.

Hvis noen skulle få profilteksten sin stjålet her på Sukker, bør de kontakte admin omgående, med krav om at tyvens profil må slettes.

Jeg har bare ett ord på intellektuelt tyveri: Ynkelig!

Skjult ID med pseudonym ruggen ti. 7 feb. 2012 16:31

Sukker har nå slettet den aktuelle profilen.

Jaja, får ta det som et kompliment at folk ønsker å legge mine bilder i albumet sitt ;)

Skjult ID med pseudonym Enigma ti. 7 feb. 2012 16:38

TS:
Det hørtes veldig spesielt ut. Bra at du oppdaget det.
Du skrev ikke til henne først og spurte hvorfor hun gjorde dette?
Uansett, en del folk som ikke har fantasi, ork eller hjernekapasitet nok til å stå på egne ben. Bilder eller tekst. Utspekulert og respektløst.
De har ikke hjerne ... men vil så gjerne ... :-)

Skjult ID med pseudonym megselv ti. 7 feb. 2012 17:59

ærlig talt....sure for å låne litt tekst? Dere burde vært stolte istedet.
Hva om teksten passet perfekt for den personen som lånte den, men som ikke klarte å forumlere like bra setninger som deg selv?

Hele livet så stjeler vi av andre. Det kan f.eks være ideer, ord, utrykk, vitser.
Man utgir jo seg ikke for å være noen andre av den grunn.

Bilde er selvsagt noe helt annet....

Skjult ID med pseudonym arneand ti. 7 feb. 2012 18:06

@ts
Hvorfor har du bilder av venninner i albumet i utgangspunktet?

Skjult ID med pseudonym Khione ti. 7 feb. 2012 18:14

Arneand; han hadde bilde av henne på hjemmesiden sin... :)

Skjult ID med pseudonym arneand ti. 7 feb. 2012 18:18

Ah, right.
Noen har fått for lite søvn og kaffe i det siste.
*host*

Tror jammen jeg logger av for i dag :)

Skjult ID med pseudonym mann55 ti. 7 feb. 2012 18:49

@megselv: Jeg tror ikke at du har forstått problemstillingen. Selv om vi hele livet 'stjeler' fra andre (jeg ville heller si 'henter impulser'), kan vi ikke bruke det som vårt eget, nøyaktig slik det er. Det ville være klipp-og-lim-tyveri fra andre.

Noe helt annet er det om en g j ø r det til sitt eget, dvs. at en bruker andres kreative uttrykk (tekst, musikk, visuelle uttrykk osv) som inspirasjon til å lage noe helt nytt. Da snakker vi om å bli inspirert og bygge videre på det, i nyskapende og original retning. (Gode eksempler på fra musikken er 'parene' Mozart og Haydn, og 'trioen' Bach, Vivaldi og Händel.)

Åndsverksloven har klare skillelinjer på dette. Det første ('klipp-og-lim') regnes som tyveri, og kan medføre straff og erstatningsansvar, mens det andre er ok, ettersom det å skape noe nytt ut fra noe eksisterende, alltid vil være en del av en kreativ prosess.

Skulle verden fulgt resonnementet ditt, ville vi ikke hatt kunstnere, komponister, filmskapere og forfattere lengre, ettersom ingen av disse ville kunnet leve av det de skaper. Hvis vi bare skulle kunne kopiere andres verk, og opphavsmannen attpå til skulle være stolt over å bli kopiert, ville vi fått en grå, trist verden hvor meningen med å skape noe nytt var borte. En slik verden vil jeg ikke leve i.

En ting til, på tampen: Mener du at det er greit å stjele tekst, men ikke bilder? Hvorfor?

(kvinne 47 år fra Sør-Trøndelag) ti. 7 feb. 2012 19:27 Privat melding

Jeg opplevde en gang at ei på nettby når det eksisterte, la ut et bilde som jeg hadde tatt av solnedgangen fra hytta mi, i dagboken sin selv. Jeg ble ganske så overrasket over å få se bilde mitt i dagboka hennes.

Skjult ID med pseudonym megselv ti. 7 feb. 2012 19:34

du kan da ikke seriøst mene at det å skrive av noen få linjer om hvor flink man er til å gå i fjellet osv kan sammenlignes med noen som har laget musikk?
Hadde man skrevet nederst i teksten at man selv har laget teksten, så kan jeg skjønne tankegangen din.
Du mener kansje at man ikke kan ta frem noen andres sanger å spille og synge de på gitar heller?
Her snakker vi altså om en datingside. Ikke om noe som man forsøker å tjene penger på.

Bilde er forøvrig noe helt annet. Da prøver man bevist å lure folk til å tro at man er noen andre.
Tror neppe de fleste som låner ett par linjer tekst tenker i de baner.....

Skjult ID med pseudonym useriøs ti. 7 feb. 2012 19:35

velkommen til sukker sier jeg bare...

Skjult ID med pseudonym mann55 ti. 7 feb. 2012 20:12

@megselv:

De fleste klarer vel utmerket godt å suge noen ord av eget bryst om hvor flink en er til å gå i fjellet?

Profiltekstene som stjeles oftest, er nok de hvor opphavsmannen/-kvinnen har lagt ned et virkelig arbeid i å skrive en svært god tekst. En god tekst bør jo være unik, ettersom vi mennesker er unike. Måten hver og en av oss uttrykker oss på skriftlig, er en del av oss. Uttrykker vi oss gjennom en tekst vi ikke har skrevet selv, vil både teksten og uttrykksmåten gi et uærlig bilde av hvem vi er. Den som stjeler og misbruker en tekst, gjør det nok for å fremstå som bedre/annerledes/mer skrivefør og språkdyktig enn han/hun i virkeligheten er.

En strålende god, unik tekst kan altså si utrolig mye om opphavsmannen/-kvinnen, men i en tyvs hånd blir den falsk, fordi den ikke er skrevet av vedkommende selv.

Du må også ha i bakhodet at ved å stjele og misbruke en annens tekst, tvinger du forfatteren av den til å måtte legge hodet i bløt og skrive en ny tekst. Så det frekke tyveriet er ikke 'gratis' - det er den som blir bestjålet, som må betale prisen. (Så sant da ikke den originale forfatteren krever at tyvens profil blir stengt - noe som imidlertid krever at vedkommende vet at han/hun har blitt bestjålet.)

Opphavsmessig er det ingen forskjell mellom en tekst, et bilde, en film eller en låt. Alt sammen er ting som er skapt av en opphavsmann, og som det knytter seg et eierskap til. For eierskapets del spiller det ingen rolle om åndsverket, som det kalles, er utgitt kommersielt eller ikke. Opphavsrett er opphavsrett, og gjelder til og med her inne på Sukker.

At du og enkelte andre ikke forstår dette, eller ikke har sansen for det, forandrer ikke noe av dette. Det er bare åndsverk (tekst, musikk, kunst osv.) som uttrykkelig er merket som 'public domain' som det er tillatt å kopiere. Alt annet tilhører opphavsmannen.

Skjult ID ti. 7 feb. 2012 20:24

@mann55
"Du må også ha i bakhodet" skrev jeg i innlegg her på forumet for en tid tilbake.

Jeg vil ha penger inn på min konto nå, ellers så anmelder jeg deg for plagiat..........

Skjult ID med pseudonym mann55 ti. 7 feb. 2012 20:27

Skjult ID: Bra forsøk. Den satt (ikke). ;-)

Skjult ID med pseudonym ruggen ti. 7 feb. 2012 21:44

@Enigma:
Jeg skreiv og spurte hvorfor "hun" stjal bildet mitt, men jeg fikk ikke svar (selv etter at hun hadde lest meldinga). Deretter rapporterte jeg profilen som uekte og den ble slettet.

Skjult ID med pseudonym Enigma ti. 7 feb. 2012 21:51

ruggen:
Okay. Du har kanskje sagt ifra til venninna di om dette?
Dessverre fins det uærlige folk, de som tar snarveier og som tar æren på andres vegne.
Godt profilen ble slettet. Men ikke sikkert hun stopper der. Slike folk må jo ha problemer på en eller annen måte. Blir betenkt.

(mann 27 år fra Østfold) ti. 7 feb. 2012 22:14 Privat melding

Hva gjør man ikke for kjærligheten? ;p

(kvinne 48 år fra Oslo) ti. 7 feb. 2012 23:42 Privat melding

Beklager det totale sidesporet her, men Kommode1: oi oi oi! Du fikk meg til å hauke høyt av tastatur-leken din - genialt humoristisk!!!

(kvinne 48 år fra Oslo) ti. 7 feb. 2012 23:58 Privat melding

Nååååh folkens, for meg virker dette rimelig opplagt, dette er nok ikke en person som er beskjeden eller mangler ord, men rett og slett en av disse svindlerne som vil lure folk, og det er faktisk utrolig hvor mange som lar seg lure....folk som gjerne er et sårbart sted i livet og er lette bytter for noen de tror bryr seg om de, noen av disse svindlerne er riktig så kløktige. Vær skeptiske, er det noe som skurrer så er det gjerne ugler i mosen...!

Jeg drar denne slutningen utifra infoen ovenfor og spesielt at profilen ble stengt så raskt. Desverre er det en enkel sak å lage en ny profil... Men er vi litt observante og bruker sunn fornuft håper jeg disse får mindre muligheter for svindel. Ikke vær naive folkens, fjern som jeg også har nevnt ovenfor bilder av barn (vær så snill!), og for all del ikke oppgi facebook navn eller e-mail i profilteksten!

Si ifra til Sukkeradministrasjonen om du ser profiler som virker suspekte og har du blitt kontaktet av svindlere så ta kontakt med Økokrim. Vi har alle et ansvar for å stoppe svindlere, og det er ikke alltid så mye som skal til.

Skjult ID med pseudonym Z on. 8 feb. 2012 03:28

@mann55
Takk for innleggene dine. Du kjenner åndsverksloven ser jeg, og du har selvsagt rett i et du sier
- selv om mange ikke liker det faktum at det er sånn.

Personlig kan jeg lett sette meg ned å skrive nye tekster fra tid til annen, så dette tar jeg virkelig ikke innover meg selv om det etter tre ganger (hvor jeg har oppdaget det) er bittelitt irriterende...

@megselv
Hvorfor skulle noen føle seg beæret over at noen kopierer? Jeg boostes i alle fall ikke av at personer som ikke evner å beskrive seg selv tyr til lettvinte løsninger. Det gjør bare at jeg ikke gidder å ha profiltekst...

Skjult ID med pseudonym megselv on. 8 feb. 2012 16:43

@z
Når noen synes det du har skrevet er så bra at de vil bruke teksten selv, så hvorfor kan man ikke føle seg beæret? At du ikke liker slike personer har jo ikke noe med saken å gjøre.....

Forøvrig så kan alle som vil kopiere dette innlegget og bruke det i andre sammenhenger hvis de har lyst.
Jeg er ikke så kjip/egosistisk at jeg ikke unner andre å kunne bruke den samme teksten hvis de ønsker det :)

Skjult ID med pseudonym Z on. 8 feb. 2012 16:44

Det der synes jeg bare var et usaklig argument, megselv...

Skjult ID med pseudonym mann55 on. 8 feb. 2012 17:04

@Z

Takk for det. Grunnen til at jeg har satt meg inn i lovverket, er at jeg holder mye på med fotografi, musikk og tekst. Da blir dette raskt aktuelle problemstillinger. Bildetyveri, f.eks., er alt for vanlig der ute - ikke bare gjort av privatpersoner, men faktisk også i blant av aviser/nettaviser. Når det gjelder musikk er enhver låtskriver livredd for at andre skal snappe opp upubliserte låter og bruke det som sitt eget. Det samme gjelder for misbruk av tekst, f.eks. sitering uten å oppgi kilde (som er teksttyveri).

Blant fotografer er en vanlig måte å straffe bildetyver på, å fakturere den som har brukt bildet, for bruken av det - etter tredobbel sats. I tillegg må bildet tas ned fra nettsiden. En kan også anmelde alle former for tyveri av åndsverk - enten det er kommersielt publisert, eller ikke.

I privat sammenheng, som her inne, handler det ikke først og fremst om økonomisk tap pga tyveri av bilde/tekst. Derimot kan den som har blitt bestjålet, bli satt i forlegenhet, eller utsatt for andre ulemper. For bilder kan dette også gjelde andre personer som er med på bildet. I stygge tilfeller kan stjålne bilder og tekster brukes for å bygge opp en falsk identitet på nettet, som kan sette eieren av bildene i vanry. De kan også brukes til trakassering og utpresning i 'real life', og i tillegg selvsagt også som ledd i et fullstendig identitetstyveri - noe som er svært alvorlig for den som blir utsatt for det, og selvsagt straffbart, det også.

En skal også merke seg at en etter loven aldri skal legge ut bilder av andre enn seg selv, uten deres uttrykkelige samtykke. Det er ikke sikkert at en uvitende venn, kollega eller tilfeldig tredjepart på et festbilde, ville sette pris på å bli eksponert på et nettsted hvor en kanskje ikke ønsker å være avbildet, og hvor et belastende bilde i verste fall kan bety en belastning i andre sammenhenger også.

Det samme gjelder bilder av barn, enten det er egne eller andres barn.

Det en bør ha i bakhodet, er at en aldri vet hvem som ser bildene, om de blir lastet ned, og hva de i så fall kan bli brukt til. Derfor er en gyllen regel at en tenker seg om før en legger ut bilder, og begrenser seg til bare å legge ut bilder av seg selv. Selv da bør en være varsom med å legge ut bilder som i feil sammenheng kan tolkes som belastende for en selv (f.eks. fylle- og rølpebilder).

Følger en disse enkle reglene, er en både på den sikre siden av loven, og kan spare seg selv og andre for mange eventuelle ubehageligheter.

Skjult ID med pseudonym Z on. 8 feb. 2012 21:35

mann55
Jeg er klar over lovverket, og synes det er fint at du presiserer sånn at alle kan tenke over dette. Jeg vet om tilfeller der man har meldt inn saker, og folk har fått saftige bøter. Lovverket eksisterer faktisk - ikke bare i teorien :-)