Alle innlegg Sukkerforum

Homeopatisk medisin

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Lilleulv to. 10 april 2008 22:57

Virker det eller ikke? Noen som har erfaringer med dette?

Skjult ID med pseudonym Morpheon to. 10 april 2008 23:06

Vet noen har vært hjulpet av disse medisinene og noen ikke. Tipper de har placebo effekt, ellers er nok virkningen ganske homeopatisk (ikke målbar).

Skjult ID med pseudonym Skeptikere to. 10 april 2008 23:11

Konseptet er, som jeg har fått forklart det fra en internasjonal vitenskaplig ekspert (og skeptiker) ,at man finner stoffer som fremkaller symptomene man lider av. Deretter tynnes dette ut i en vannløsning mange mange ganger, slik at det ikke lenger er giftig, men fremdeles skal ha sin "hukommelse" om symptomene intakt. Dette skal altså ha en lindrende effekt... Høres ikke spesielt bra ut, spør du meg... Ta heller en runde til med en annen lege! ;o)

Skjult ID med pseudonym stargate m to. 10 april 2008 23:17

Noen av de jeg kjenner har brukt homeopatisk medisin med stort hell. Dvs. jeg tror på det. Dyr har også hatt effekt av slik behanding har jeg hørt og da er det vel ikke snakk om placebo-effekt.

Skjult ID med pseudonym Skeptiker to. 10 april 2008 23:18

Tror vel ikke det er så mange vitenskaplige studier som viser dette, men... Folk kan jo gjøre som de vil!

Skjult ID med pseudonym Klodrik to. 10 april 2008 23:31

Hjelper det å gå til legen?
Noen ganger.

Skjult ID med pseudonym løven fr. 11 april 2008 00:02

det virker, men ikke på alt...og veldig avhengig av homeopaten, finnes gode og dårlige der som på andre områder

Skjult ID med pseudonym Lilleulv fr. 11 april 2008 00:05

Ikke på alt? Eller ikke på alle? Er det noe det alltid virker på?

Skjult ID med pseudonym løven fr. 11 april 2008 00:10

tror vel det kan virke på alle i søkte situasjoner
der halter min kjennskap til temaet
men har navnet på en utøver med god statistikk

Skjult ID med pseudonym realisten fr. 11 april 2008 00:28

Det som hjelper er å tenke seg frisk. Hvis man trenger tro eller homeopatisk medisin til å klare dette så er jo det nødvendig for disse.

Skjult ID med pseudonym Advokaten fr. 11 april 2008 00:53

Jeg er generelt skeptisk til sånt, men faktisk har jeg etter å ha sett folk bli bedre, måtte erkjenne at dette har noe for seg.

Sikkert ikke alt som hjelper, men er man syk ville valget mellom å være fortsatt syk eller bli frisk av noe som den eksakte vitenskap ikke helt kan forklare vært lett.

Skjult ID med pseudonym supermario fr. 11 april 2008 01:03

Får man medisin mot homo?

Skjult ID med pseudonym hmmm fr. 11 april 2008 01:06

syns du det er plagsomt mario?

Skjult ID med pseudonym Advokaten fr. 11 april 2008 01:19

De begynte forsøkene med å lage en medisin mot homoseksualitet i USA på 50-tallet. Forsøkene ga raskt resultater, og det ble etter kort tid konkludert med at det ikke var nødvendig med noe medisin mot homoseksualitet.

Idioti derimot er det klart et behov for medisin mot... Tror det enkleste er pistol..

Skjult ID med pseudonym Organ fr. 11 april 2008 01:28

Advokaten: Enig der, men om den medisinen skulle blitt brukt i stor skala ville det nok sett mørkt ut for pensjonen vår ;-)

(mann 44 år fra Oslo) fr. 11 april 2008 11:28 Privat melding

Tredjehåndsopplysninger om at man har "hørt" at det funker på dyr, er ikke spesielt relevante :)

Homeopati går ut på å ta et virkestoff, og så suksessivt tynne det ut med vann helt til det er ststistisk svært usannsynlig at det er et eneste molekyl igjen av virkestoffet i vannet. Dette vannet blir så brukt som medisin. Teorien er at vannet "husker" hva det har hatt i seg. Det skal ikek mye fantasi til for å skjønne at dette er svært suspekt vitenskap.

Alle kontrollerte studier som har vært gjennomført på dette, viser at det ikke har noen effekt utenom ren placebo. Men hvis placeboeffekten funker, så kan man kanskje si at det er vel anvendte penger. Personlig har jeg ikke så mye penger slengende at jeg har lyst å kaste dem bort på kvakksalvere.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 11 april 2008 12:49 Privat melding

Nå er placebo effekten kraftig, og det viser seg at desto mer en betaler for preparatet, desto større placeboeffekt.

Skjult ID med pseudonym Joques fr. 11 april 2008 13:19


Det tror jeg på. Men en forutsetning for å få en placeboeffekt er jo at man tror på metoden, så for meg ville det vært bortkastede penger :)

Skjult ID med pseudonym mann fr. 11 april 2008 14:00

Er det en sykdom som kan gå over av seg selv, så fungerer slikt. Du må bare ta tiden til hjelp. Og ikke forvente at sykdommen går raskere over av seg selv enn hvis du ikke hadde brukt slik medisin.

Skjult ID med pseudonym Joques fr. 11 april 2008 14:18

Litt om størrelsene det er snakk om her: En vanlig styrkegrad på en "medisin" i homeopati, er det de kaller 30C. Det betyr at virkestoffet er vannet ut 1-til-100, 30 ganger. Det tilsvarer at det finnes 1 molekyl i et volum som tilsvarer 30 milliarder ganger jordas størrelse. Da begynner vi å snakke om størrelser som bokstavelig talt er astronomiske. Til ett eneste molekyl virkestoff. Og 30C er slett ikke den laveste utvanningsgraden.

Dette er like tøysete som scientologi.

(mann 56 år fra Hordaland) fr. 11 april 2008 15:52 Privat melding

For å si det slik. Av alle medisiner som ikke virker er de homeopatiske de tryggeste å ta (ingen målbare skumle bivirkninger).

Skjult ID med pseudonym Jente fr. 11 april 2008 16:19

Hm, får jeg foreslå en konjakk mot det som måtte være vondt? Det smaker iallfall godt!

Skjult ID med pseudonym Lilleulv fr. 11 april 2008 16:21

Joques... Jeg er også skeptisk anlagt.... og vil nok heller ikke ha glede av noen mulig placeboeffekt. Men Joques, hvilke studier tenker på ? Eller vikitgere, hvem er de utført av? Og hvorfor?

Ang. krav til dokumentasjon. Ta hypnose. Selv de mest skaptiske av oss, tror vel at fenomenet eksisterer og "virker". Men hvor mange studier det er på dette i forbindelse med f. eks. smertelindring, vet jeg ikke. Men jeg tipper at det er få...
Jo smalere noe er, jo mindre penger er det som regel i kassa til store studier og dokumentasjon.

Hvor er det mest penger? Hos de store legemiddelfirmaene... Det finnes også mange ordinære legemidler som har effekt hos noen men ikke hos andre pasienter. Noen får krafige bivirkninger, andre ikke. Uten at man vet helt hvorfor...

Derfor er det ikke irrelevant å høre om enkeltmenneskers erfaringer med dette (eller høre om hva alternativ medisin har gjort med dyr)... Flere erfaringer?Skjult ID med pseudonym junge lord fr. 11 april 2008 16:27

Problemet er jo at det preparatet som man ender opp med også inneholder like mange "spor" av blåsyre, fluesopp osv som av det opprinnelige stoffet.

(mann 44 år fra Oslo) fr. 11 april 2008 16:46 Privat melding

Jungelord, nettopp, dette er et kjent argument mot homeopati. De hevder at vannet "husker" hva slags stoffer det har vært borti, men alt vann på jorda har vært igjennom omtrent alt av tenkelige og utenkelige stoffer i løpet av 4 mrd år, og skulle derfor etter homeopatisk tenkning fungere mot alle lidelser.

Lilleulv, det var jaggu ikke lett å oppdrive artikler på nett uten at man måtte registrerere seg som medlem noe sted. Jeg valgte å registrere meg på The Lancet, og fant denne:

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673605671772/abstract

Konklusjonen der er: Biases are present in placebo-controlled trials of both homoeopathy and conventional medicine. When account was taken for these biases in the analysis, there was weak evidence for a specific effect of homoeopathic remedies, but strong evidence for specific effects of conventional interventions. This finding is compatible with the notion that the clinical effects of homoeopathy are placebo effects.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv fr. 11 april 2008 18:04

Joques.. Takk for at du har tatt deg tid til å finne ut litt om dette. Jeg spør med et åpent og skeptisk sinn... :-)
Uten at jeg ønsker å framstå som en forsvarer av homeopati (for jeg har virkelig ikke peiling, og synes det hele høres merkelig ut)
ser det for meg ut som du viser til en studie bestående av 65 personer. M.a.o . Ikke all verdens omfang.

At effekten av tradisjonell medisin er høyere, er ikke overraskende... Men problemet er at disse legemidlene ofte også har sterke bivirkninger....

Og hva slags plager er det snakk om? Alle vet at dispril virker bra mot vanlig hodepine. Men det finnes en rekke sykdommer hvor mange ikke har ønsket effekt av legemidler. Det kan dreie seg om alt fra autoimmune sykdommer, eksem og kløe, nervesmerter, psykiske lidelser m.m. og det er da legevitenskapen muligens ser for snevert på et isolert problem på ett isolert sted, og at det er derfor mange ikke har effekt av medikamentene. Det hadde vært interessant om det var disse mer vanskelige casene hvor man målte effekten av homeopatiske midler opp mot tradisjonelle legemidler. Samtidig som man så på bivirkningene...?


Skjult ID med pseudonym Joques lø. 12 april 2008 10:55

Nei, det var 110 studier med homeopati, og 110 matchende studier med konvensjonell medisin. Snittstørrelsen på studiene var 65 personer per studie. Så det blir ganske omfattende til slutt. :o)

Men jeg skal innrømme at jeg har veldig problemer med å ta homeopati på alvor, og kanskje dermed problemer med diskutere emnet på en rettferdig måte, fordi det strider så grunnleggende mot verdenssynet mitt. (Litt på sammme måte som at jeg blir veldig irritert og sikkert litt usaklig når religiøse argumenter trekkes inn i verdidebatten - fordi det er en hokus-pokus-tenkning som jeg synes vi burde lagt fra oss for hundrevis av år siden. Men det er en annen debatt :o) )

Det ingen homeopat vil bestride, er at det han gir ut som medisin er kjemisk sett sterilt vann uten et eneste molekyl virkestoff (det fins visst i pilleform også, men prinsippet er det samme). Men der vi er uenige, er at han mener at vannet har fått visse andre egenskaper av å ha hatt disse stoffene i seg. Dette strider mot helt grunnleggende kjemiske og fysiske lover, samt mot all medisinsk erfaring.

Problemet med vitenskapelig metode er, som alle med ex.phil vet, at man aldri kan bevise eller motbevise en hypotese. Siden det alltid er en mulighet for at det fins ukjente faktorer som hypotesen ikke tar høyde for. Kanskje homeopatene i studien er flinkere til å ta vare på pasientene på det menneskelige plan, slik at pasientene føler seg bedre?

Men jeg ser fram til en bredt anlagt og korrekt gjennomført studie som viser at homeopati fungerer. Hvis det skjer, skal jeg ta opp verdenssynet mitt til ny vurdering :)

Skjult ID med pseudonym Joques lø. 12 april 2008 10:56

Når det gjelder de studiene du etterlyser (sorry, klarte ikke helt å holde to tanker i hodet samtidig her), så aner jeg ikke om det noensinne er gjort. Her er det bare å ta google fatt :)

(mann 43 år fra Akershus) lø. 12 april 2008 11:59 Privat melding

Når det gjelder Joques poeng om å ta vare på pasientene på det menneskelige plan var vel det fokus for en norsk studie om homeopati for ikke så lenge siden. Jeg har ikke google-fu akkurat nå til å finne den, men det var merkbart mer effektivt å besøke homepaten med jevne mellomrom enn å ta sukkerpillene etter å ha fått dem i posten, når alle andre faktorer var sammenlignbare.

Totalbildet av alt jeg har lest overbeviser i hvertfall meg om at placebo-effekten er den eneste faktoren i homeopati-suksesser. Tror nok norske almennpraktikere kunne gjort ganske mye bare ved å bruke litt mer tid på pasientene og pasientens opplevelse av egen tilstand.

Visste dere forøvrig at, for piller uten virkestoffer, så virker to piller bedre enn én, store piller bedre en små, og røde piller bedre enn blå?

Skjult ID med pseudonym løven lø. 12 april 2008 12:14

@Joques
Et sammenlignbart eksempel...?
Med et apparat sender du et signal ut i luften, og flere meter bortenfor kan du motta samme signal uten at noen har sett hvordan det skjedde. Det er jo helt utenkelig!
Millioner av mennesker rundt i verden tror at de kan ha et bittelite apparat av dennne typen i lomma, og motta lyd og bilder fra et selvvalgt apparat på en helt annen kant av kloden...glem det sier jeg, det er på ingen måte mulig!!!
Rundt selve senderapparatet er nok signaltettheten så stor at det kan virke, men å trekke dette ut til flere kilometers avstand...det sier seg selv at dette på ingen måte lar seg gjennomføre, signaltettheten blir jo umålbar.

Skjult ID med pseudonym Joques lø. 12 april 2008 13:43


@Løven:
Ja da, selv om det var en særs dårlig analogi (siden det er helt uproblematisk å slå fast ved målinger at jo, mobiltelefoner kan faktisk kommunisere med basestasjonene sine) så er du inne på det samme som jeg sa: Det er umulig å helt 100 % bevise eller motbevise noen teori.

Og for all del, det kan godt tenkes at homeopatisk metode forandrer vannet på en måte som kjemikere og fysikere med dagens metoder ikke klarer å måle eller tallfeste. Men da er det faktisk opp til homeopatene å sannsynliggjøre teoriene sine med bredt anlagte og gjennomsiktige kliniske studier som viser en fast statistisk korrelasjon mellom homeopatisk behandling og bedre helsetilstand hos pasientene. Så lenge de ikke gjør det, er det i mine øyne rent kvakksalveri.

Skjult ID med pseudonym anonym lø. 12 april 2008 14:39

og det rareste er at homeopatene og deres tilhengere 'forlanger' at legene skal ta dem alvorlig og gjøre flere studier på 'medikamentene' deres..

hvorfor skal jeg sløse bort livet med det??

kan de ikke gjøre det selv??

Homeopati er pre-newton'sk tankegods som har forandret seg lite siden den gang. E.g. ifg teorien er det viktig å ryste oppløsningen i riktig retning i forhold til månen..

I middelalderen badet datidens medisinere pasienter i kvikksølv for e.g. å drive bort syfilis.. - men medisinsk praksis er radikalt endret - ikke bare siden den gang - men regelmessig etterhvert som forskning viser nye resultater. (Av og til går det (for) langsomt - av og til går det fort..)

Homeopatene derimot bruker 'det historiske argument' for å sannsynliggjøre at preparatene deres virker.. "Oppdaget på X'tallet etc.. De har ikke skjønt at verden har kommet videre siden Aristoteles fysikk og alkymistene regjerte..

De er derimot flinke til å suge penger av syke mennesker for virkningsløs medisin