Alle innlegg Sukkerforum

heroin på blå resept

Vis siste innlegg
(kvinne 27 år fra Oslo) on. 15 feb. 2012 18:01 Privat melding

hva syntes vi?

(mann 35 år fra Oslo) on. 15 feb. 2012 18:09 Privat melding

Jeg mener nei, men en regulering er bra. Ikke begrenset til heroin. Jeg liker skatteinntektene rundt det.

Skjult ID med pseudonym banditten on. 15 feb. 2012 18:11

Nu har det vist sig at være en stor succes med offentlig kontrolleret heroin til narkomaner i Danmark og et eller to andre lande. Så hvad taler imod det?

Skjult ID med pseudonym banditten on. 15 feb. 2012 18:14

....Sagde nordmanden?

(mann 38 år fra Østfold) on. 15 feb. 2012 18:17 Privat melding

YAY!

(mann 37 år fra Oslo) on. 15 feb. 2012 18:18 Privat melding

Jeg er for.
Er ikke slik at at folk som går på heroin kommer til å stoppe fordi noen sier det er ulovlig.
For å få folk til å slutte, må de ville de selv.

Ved å gi det på resept (selvfølgelig etter særdeles nøye vurderinger) forhindrer man at de får i seg all den dritten vanlig gateheroin er blandet ut med, samt at man fjerner et marked som per dags dato gir enorme inntekter til mafia og kriminelle organisasjoner.

Og tro at vi på noen som helst måte skal greie å forhindre all smugling av heroin til Norge, synes jeg er direkte naivt.

Skjult ID med pseudonym watchersky on. 15 feb. 2012 18:34

Hva med curacit eller cyanid på blå resept?
(Raskere og mer effektivt.)

(mann 43 år fra Oslo) on. 15 feb. 2012 18:40 Privat melding

Positiv.

Hvorfor aksepterer vi den forskjellen at når folk pådrar seg livsstilssykdommer gjennom et overdådig forbruk av usunn mat og drikke, får de hjep av staten etter å ha blitt erklært syke, mens hvis man pådrar seg helseproblemer gjennom et overdådig forbruk av narkotika, så må de stå på Plata til spott og spe uten at de erklæres syke?

Ser ikke helt den prinsippielle forskjellen på det å hjelpe den ene gruppen som gjennom sin livsstil ødelegger helsen eller den andre gruppen som gjennom sin livsstil ødeleffer helsen.

Drømmen om et narkofritt samfunn er en utopi. Lag heller en narkotikapolitikk som minimererer menneskelige og materielle kostnader. Tenk alle mennesker (rusmisbrukere og deres pårørende) som vil få bedre livskvalitet hvis vi aksepterer deres selvpåførte sykdom på linje med andre selvpåførte sykdommer.

Skjult ID med pseudonym banditten on. 15 feb. 2012 19:39

...Enhver idiot ved at danskere ikke kan stå på ski. Lad være med at gøre det så let.

@Advokadoen - Nu skal det vel pointeres at mange narkomaner ikke har haft et overdådigt forbrug. Nogle mennesker sidder i fælden efter første brug, andre kræver dog noget længere brug og misbrug for at havne i den situation.
Jeg er dog helt enig med dig i at fedmeoperationer og andre livsstilssygdomsbehandlinger (er det virkelig ét ord?) koster samfundet LANGT mere end de faktisk få narkomaner der findes.

Skjult ID med pseudonym Paraply on. 15 feb. 2012 19:40

Jeje. Pøs på. Hva enn de trenger.

Skjult ID med pseudonym blindebukk on. 15 feb. 2012 19:49

hadde nok fått vekk ein del kriminalitet som politiet ikkje har resurser til å etterforske så det er vel ein vinn vinn sak:)

Skjult ID med pseudonym arneand on. 15 feb. 2012 19:50

@banditten ons 15 feb 19:39
Hæ? Mange dansker er rå på ski.
Selv jeg som ikke har hatt ski på beina de siste 15 årene, eller ser ski på tv, vet at København skiklubb gjør det bra. ( http://ks-ski.com )

@ts
Positiv.
Man vil få samme effekten på narkotikatrafikken som man fikk på alkoholsmuglingen etter forbudstiden.

(mann 51 år fra Oslo) on. 15 feb. 2012 20:05 Privat melding

For! Gitt andre tilbud til misbrukerne er brukbart utbygget.

Skjult ID med pseudonym svein on. 15 feb. 2012 22:39

Neh...legen ville aldri skrevet det ut til meg.

Skjult ID med pseudonym chuckboris on. 15 feb. 2012 22:52

Drikk eller røyk deg ihjel istedet, prøv:
100 sigaretter pr dag.
1 flaske vodka pr dag.

(mann 31 år fra Vestfold) fr. 17 feb. 2012 16:13 Privat melding

jeg er for! studier gjort i flere andre europeiske land viser resultater som setter dagens metoder til skamme. vi må behandle de som mennesker som er syke. når forbud og straff ikke hjelper lenger er det på tide å tenke nytt..

Skjult ID med pseudonym staten fr. 17 feb. 2012 18:30

@Advokadoen, fordi narkotika er fortsatt ulovlig og usunn mat er fortsatt lov. Myndighetene hjelper alle som blir skadet på en lovlig måte. Skader du deg selv på en ulovlig måte, så er det ingen hjelp å få dessverre. Vi har noe som heter norges lover i dette landet her. Den må selvsagt endres først, hvis man ønsker forandringer i samfunnet. :-)

Skjult ID med pseudonym The One fr. 17 feb. 2012 19:13

Hallo!!!

Man behandler ikke en alkoholiker med mer sprit, man behandler ikke en med lungekreft med mer tobakk, man behandler ikke en overvektig med mer usunn mat OG MAN BEHANDLER IKKE EN NARKOMAN MED MER STOFF.....så enkelt er det... capiche

Skjult ID med pseudonym Anon fr. 17 feb. 2012 19:48

Verden er av og til litt mer komplisert en som så. En alkoholiker kan forøvrig fortsette å drikke til vedkommende eventuelt drikker seg ihjel uten å bryte en eneste lov. Det samme gjelder folk som røyker eller spiser seg ihjel, og de som hopper fra prekestolen og ender sine dager i en fjellvegg.

Rusmisbrukere vil alltid være en del av samfunnet, og det hjelper ikke å straffe dem. Det har man allerede forsøkt i 50 år med økt misbruk og stigmatisering av brukere som eneste resultat, og da sier det seg selv at det kanskje er på tide å velge en annen strategi.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 17 feb. 2012 19:55 Privat melding

Alle som har satt seg bittelitt inn i problematikken vet at dagens kriminalisering er en blindgate. Etter 40 år så har vi den fasiten. Dessverre ser det ut til at vi kommer til å fortsette å stikke hodet i sanden i flere år fremover...

Skjult ID med pseudonym The One fr. 17 feb. 2012 19:56

@Anon

Nei, denne problemstillingen er ikke mer komplisert en det. Det er to utveier ved å skrive ut heroin på blå resept. Den ene er at man gjør det for å behandle "pasienten", men alle vet at denne form for behandling ikke hjelper. Ergo alternativ to, man legaliserer herion bare man er avhengig nok,

De som bruker narkotiske stoffer har gjort noe kriminelt og bør på lik linje som andre fratas sin egen myndighet i en periode. Forskjellen er at de narkomane bør tvangsinnlegges på avrusning og ikke i fengsel som andre kriminelle.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 17 feb. 2012 20:21 Privat melding

The One,

du er faktisk blåst.

De to utveiene du snakker om er jo bare rør. Poenget med å dele ut narkotika gratis er å ødelegge markedet. Narkotika er pt 100% markedsstyrt, hvor etterspørselen er gitt og tilbudet bestemmer prisen. Dess bedre jobb politi og tollere gjør med å beslaglegge, dess høyere gatepris, dess flere brekk for å finansiere dosen, dess mere lønnsomt å smugle mer, osv osv.

Narkomane slutter ikke å være narkomane pga forbud. Det er ingen narkomane som sier "nei, kriminell gidder jeg ikke å være - så nå slutter jeg". Ei heller er det noen som sier "nå er det blitt for dyrt for meg, på tide å slutte med dette og få meg en jobb..."

Utdeling av narkotika til tunge rusmisbrukere vil ha to positive effekter: Mindre kriminalitet og offentlig kontroll på markedet. Det vil ikke bli færre narkomane, men de vil få leve lenger. Og de vil slippe å være samfunnets pest.

Tvangsinnleggelse og avrusing er bare prat, det har vært et refreng i altfor mange år. Og det har kostet for mange liv.

Skjult ID med pseudonym neptun fr. 17 feb. 2012 20:25

Men hva skjer med det heroinet som skrives ut på blå resept, da? Er vi sikre på at det er de som får det skrevet ut som bruker det, eller benytter de sjansen til å tjene noen grunker ved å selge noe av det på Plata?

Det store problemet Norge, i likhet med Sverige og Storbritannia, har med heroin, er at folk injiserer det. Det er mange ganger så mange heroinmisbrukere i Nederland som det er i Norge, men flere overdosedødsfall i Norge. Årsaken er at nederlenderne røyker det, og da er det så godt som umulig å ta overdose.

Skjult ID med pseudonym The One fr. 17 feb. 2012 20:36

@chef

Hyggelig å vite at jeg er blåst da. Sakelig kommentar også..........not, men jeg skal ikke legge meg på ditt nivå. Jeg skal svare saklig tilbake.

Hvordan tror du at man ødelegger markedet ved å gi ut blå resept. Det vil være de tyngst belastede som vil få tilgang til de blå reseptene. Altså ikke alle. Ergo vil det være et marked der ute. I tillegg vil det bli rekrutert nye brukere. Det er feil det du sier at poenget med å dele ut narkotika gratis er å ødelegge markedet. Poenget er å hjelpe hverdagen for endel brukere.

Har jeg sagt at narkomane slutter å være narkomane ved forbud? Forbudet vil begrense nyrekrutering.

Nei, tvangsinnleggelse og avrusning er ikke bare prat. Det er handling. Problemet er at man tvangsinnlegger ikke i Norge idag. Dessuten så er det ikke tvangsinnleggelsen som koster liv, det er det narkotikaen som gjør.

Man kan selvfølgelig ødelegge markedet som du nevner. Det vil si offentlige utsalg til en rimelig penge, men da er vi tilbake igjen. Legalisering

(mann 51 år fra Oslo) fr. 17 feb. 2012 20:49 Privat melding

Usaklig tull. Å påstå at det vil føre til økt rekruttering er svada, men det gjentas like fullt av folk som vil at det skal være slik.

Det finnes ingen empiri som tyder på økt rekruttering ved legalisering! Verken fra Sveits, Nederland, eller sist; Portugal. Sistnevntes forsøk har blitt mer eller mindre gjennomanalysert. Nå skal det i rimelighetens navn sies at det ikke dreide seg om noen total legalisering, kun en oppmykning i straffereaksjoner. Men nettopp nyrekruttering var hele tiden fokusområde.

Og selvsagt vil det påvirke markedet. Dersom staten gir ut et stoff gratis, og vi samtidig opprettholder strenge straffer for smugling, hvem vil da risikere 10-15 år i fengsel for en økonomisk gevinst som ikke vil være større enn å smugle kjøtt?

Du tar hele tiden utgangspunkt i at dersom vi bare kriger nok, så kan vi utrydde narkotikaondet. Det er, med respekt å melde, blåst. Vi har fasiten.

Skjult ID med pseudonym The One fr. 17 feb. 2012 21:17

Det finnes ingen land i Europa som har legalisert heroin. Du blander kortene. Det er lettere stoffer som hasj som er legalisert i enkelte land da mange mener at disse stoffene ikke er så farlige og avhengihetsskskapende. Nå viser det seg at Nederland på lik linje med Danmark revurderer dette og ser tegn på at de lettere stoffen også har uheldige konsekvenser (til stor protester fra coffeshopene på red light district)

Igjen jeg gjentar. Det er ikke snakk om å gi ut narkotika gratis til alle. Det er til de tyngst belastede. Disse utgjør bare en andel av brukerne så markedet vil være der minus de som får det på resept.

Merkelig at økt tilgjengelighet ikke øker rekrutering innen narkotikabruket når det gjør det på alla andre områder. hvorfor har man tidsbegrensinger på salg av alkohol, hvorfor gjemmer man bort snus og tobakk? For å begrense bruk og rekrutering. Slik er det også ved narkotiske stoffer naturligvis.

Til slutt. Jeg ser du opprettholder saklighetsnivået ditt med "usakelig tull og blåst" fortsatt

Skjult ID med pseudonym 456 fr. 17 feb. 2012 21:24

Neptun:
Dette skal settes der du får det - "heroin-apoteket" om du vil, etter modell fra Sveits.

Forøvrig er jeg helt enig med The One og synes du har et nyansert bilde på dette. For å ødelegge markedet må du legalisere og la staten være monopolist. Det er overhode ingen som mener dette er veien å gå.
Stoltenbergutvalget foreslår heroin over disk til de tyngste misbrukerne. Dette vil knapt ha noe innvirkning på markedskreftene i det illegale markedet. Dette gjelder ca 200 stk. som da vil motta aktiv dødshjelp gjennom statlig utdelt heroin – for det er akkurat det dette vil være! Heroin er 100% dødelig!

For å ødelegge markedet må dette deles ut til flere misbrukere. Man behandler da sykdommen heroinavhengighet med heroin.

Jeg er helt enig i at man i mye større grad må benytte seg av tvangsinnleggelse, noe de fleste pårørende også kjemper for.
Legalisering av heroin vil etter min mening være katastrofalt.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 17 feb. 2012 21:50 Privat melding

Du påstår at legalisering fører til økt rekruttering. En påstand som du ikke kan dokumentere (det finnes da heller ingen dokumentasjon på det).

En påstand som ikke dokumenteres er per definisjon usaklig.

Men motstanderne av legalisering vil at det skal være slik. Så de fortsetter å hevde det...

Å sammenligne heroin med snus blir bare for dumt, heroinister har ett mål for dagen: dagens dose. Å tro at mesteparten av heroinet brukes som mer eller mindre partydop som kan velges bort dersom det blir for vanskelig å få tak i, er kunnskapsløst. Heroinister er tunge rusmisbrukere, ikke festglad ungdom.

Men for all del, fortsett gjerne med å påstå at legalisering gir økt rekruttering. Tro gjerne at krigen mot narkotika kan vinnes, det krever bare litt strengere tiltak og noen flere liv. Fakta kommer alltid til kort mot skylapper.

Det du ikke skjønner er at du er langernes beste venn. For langerens forretningsidé bygger på at stoffet er forbudt.

(mann 43 år fra Oslo) fr. 17 feb. 2012 21:55 Privat melding

Hvorfor ikke bare forsøke å finne ut hvilken politikk som minimerer menneskelig lidelse og de økonomiske kostnadene?

Man finner rett og slett ut hva som er best. Ikke hva vi ønsker oss.

The Economist hadde en glitrende artikkelserie for en del år siden, The Case For Legalizing Drugs, hvor de rett og slett listet opp alle fordelene og ulempene og konkluderte med at det var overveiende sannsynlig at det var større fordeler enn ulemper ved en legaliseringspolitikk.

Nå trenger vi ikke nødvendigvis ta legaliseringen fullt ut. Avkriminalisering er også et godt alternativ. Og i det minste, hvis vi skal være firkantede og vanskelige en stund til, så kan vi gi de verste stakkarene et verdig liv ved å gi de heroin på blå resept.

Det kan være at jeg tar feil når jeg tror på resepter, avkriminlaisering eller legalisering. Men jeg sitter med et inntrykk av at mange ikke vil finne ut av hva som er optimal politikk engang. De sier i fullt alvor at målet er en narkofritt samfunn og stenger muligheten for at vi skal finne den beste politikken.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 17 feb. 2012 22:15 Privat melding

The Economist har hatt masse om dette.

Ett eksempel:

http://www.economist.com/node/18772646

Problemet er at man må koordinere dette i flere land. Nederlands problem er at andre land har eksportert narkomane.

Skjult ID med pseudonym fraspark fr. 17 feb. 2012 22:38

hva med dame eller type på blå resept - that's the blues