Alle innlegg Sukkerforum

Digital mobbing

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym neptun to. 23 feb. 2012 00:28

Jeg skulle egentlig lagt meg nå, men kom inn på et dansk program om digital mobbing. 15 prosent av danske gutter og hele 35 prosent av danske jenter sier de har opplevd dette. Og det er ikke bare kose-mobbing det er snakk om heller...

Min første tanke var at jeg er glad Facebook ikke fantes da jeg gikk på skolen. Men etter litt ettertanke - hva kan vi som voksne gjøre?

(kvinne 46 år fra Akershus) to. 23 feb. 2012 00:37 Privat melding

Nettvett er viktig, og det er vi voksne som må komme mer på banen. Fint du tar opp dette neptun.

Datatilsynet har utarbeidet ti nettvettregler for foreldre:1. Ta deg tid til å surfe sammen med barnet ditt.2. Snakk med barnet om sikker bruk av Internett.3. Sett klare grenser for hva Internett skal brukes til og hvordan.4. Forbered barna mentalt på at de kan støte på ekkelt og støtende materiale.

De vil likevel ikke unngå det i lengden.5. Plasser gjerne PC-en i et fellesrom.6. Ikke tro at filtre løser problemene, bevisstgjøring er tingen!7. Ta tilbake kontrollen, og stol på egen vurderingsevne. Sunt vett er viktigere enn IT-kunnskap.8. Gi barna beskjed på forhånd dersom du vil sjekke loggene deres. Også barn har rett til personvern.9. Lær barna hva slags personopplysninger de ikke bør gi fra seg og hvorfor.10. Mobbing på nett er enkelt og effektivt. Lær barna at det er minst like viktig å ta hensyn på nett som ellers.Nyttige nettlinker her:
◦Beskytt deg selv på nett
◦Beskytt familien på nett
◦Hvordan stoppe og rapportere misbruk på nett
◦SAFT Online
◦Nettvett.no

Publisert 26.05.07 av Hege Ness Grøtterud

Skjult ID med pseudonym 456 to. 23 feb. 2012 00:50

For min del ville det være minst like jævlig å finne ut at sønnen min er den som mobber som å finne ut at sønnen min er den som blir mobbet. Jeg tror at vi som voksne/foreldre/lærere må ta ansvar. Man kan for eksempel være "venn” med barna og barnets omgangskrets på Facebook, gir mulighet for å se hva som foregår, i noen grad i hvert fall.

Selv om disse mediene ikke fantes da jeg gikk på skolen, så var det fortsatt mobbing. Det er vel bare det at mobbing har funnet seg enda en arena. Så da handler det vel i bunn og grunn om å implementere et sett med verdier i barna som gjør at de ikke bedriver mobbing, være seg digitalt eller på andre måter.

(mann 39 år fra Akershus) to. 23 feb. 2012 01:27 Privat melding

Sånn utifra hva jeg kan se rundt om. Her i forumet, dagbladet, vg, facebook, twitter og ymse andre fora vil jeg bestemt mene at det er vi voksne som oppfordrer til mobbing. Jeg ser daglig direkte personlig hetsing mot enkeltindivider. Og mange av trolla dukker opp i sine anonyme profiler og trykker personen enda lenger ned. Stort sett bare for bagateller.
Men dette mener jeg. Håper en dag dere som mobber får bittelitt mere vett mellom øra. Bittelitt mere respekt. Og ikke minst. Får dere ett liv.

Og ja forumtroll. Heng med geipen eller skjell meg ut. Det driter jeg i. Dere er en gjeng forsmådde mennesker som helt har glemt hvorfor dere egentlig er her.

Utblåsning fullført.

(mann 47 år fra Oslo) to. 23 feb. 2012 01:37 Privat melding

Kanskje et passe stort solutbrudd som gir menneskeheten noen måneders "timeout" fra internett, mobiltelefoner og 1000vis av satelitt-kanaler, men ikke kutter alt for mye strøm, kan være en stor fordel for menneskeheten?

For da må vi begynne å snakke med hverandre igjen, og inngå avtaler ansikt til ansikt i stedet per SMS.

(mann 39 år fra Akershus) to. 23 feb. 2012 01:40 Privat melding

@Thomas Hmm. Noe jeg kan gjøre for å fremprovosere noe slikt?
Hadde sikkert blitt mere hata enn hitler, stalin og mussolini til sammen. Men om det er det som skal til for at folk skal møtes så by all means.

(mann 31 år fra Vestfold) to. 23 feb. 2012 02:51 Privat melding

Hissig type du, svennåge.

(kvinne 35 år fra Buskerud) to. 23 feb. 2012 07:05 Privat melding

SvenÅke;

Du kom med noen sannhets ord der i grunn.. Man burde tenke mer over hva man skriver og til hvem...
Takk for påminnelsen! Føler jeg trengte det XD

Og Thomas1971; Vet det er stygt å si det, men et slikt solutbrudd, jeg ser nytten den har for seg, men for oss som bor i ingenmannsland, er det veldig dumt om nett OG mobiler skulle dødd...
De ferreste i dag har BÅDE analog tlf og mobil, og det er greit om å kunne kontakte folk om ulykken skulle vært ute.
SER poenget ditt, men MANGE mennesker hadde vel vært ille ute om det skjedde.

DIGGER poenget med ønsket ditt da. Skulle vært en verdens dag eller verdens uke hvor mobil og databruk var forbudt liksom. Med regler for når greit å bruke mobil.

Skjult ID med pseudonym Yucky yuck to. 23 feb. 2012 07:39

tar det ikke 8 minutter før lyset fra solen treffer jorden? klarer du å springe til mini-banken på 8 minutter? tror at etter en uke i en verden uten strøm så er det fullt anarki i gatene.

Skjult ID med pseudonym Yucky yuck to. 23 feb. 2012 07:41

How many minutes does it take energy from the sun to reach earth?

Earth's average distance from the sun = 93,000,000 miles

Speed of light = 186,282 miles per second

1 minute = 60 seconds

Time = (distance) / (speed) = (93,000,000 / 186,282) / 60 = 8.321 minutes (rounded)

(mann 47 år fra Oslo) to. 23 feb. 2012 09:08 Privat melding

Utbrudd godkjent og istemt, SvenÅke. I aller høyeste grad.

(mann 39 år fra Akershus) to. 23 feb. 2012 09:11 Privat melding

Takk takk. Bare blir litt småfrustrert innimellom:-)
I bunn og grunn ikke så hissig..

Skjult ID med pseudonym sta to. 23 feb. 2012 09:29

Trolle trolle!! ;)
Pass deg så du ikke vekker anonyme forumtroll svenåke :p de er skumle altså!

Vi voksne er absolutt ikke noe bedre enn barna. Få tenker igjennom hva de faktisk driver med tror jeg og de ser ikke at det de skriver sårer andre. Det å klare å sette seg inn i andres situasjon er en kunst ikke alle behersker :)

Ha en fantastisk og mobbefri dag!

Skjult ID med pseudonym jente23 to. 23 feb. 2012 10:30

Kjenner folk som ikke vil skrive i forumet på grunn av tidvis mobbing. Hvordan skal barn lære hvis ikke de har voksne å se opp til?

(mann 57 år fra Oslo) to. 23 feb. 2012 10:46 Privat melding

Noen ganger kan man bli litt usikker på hva som er et greit tema. Det har jo bølget svært her når temaet vekt kommer opp.

Temaet tas stort sett opp generelt, men det virker som en del tar det personlig. Og med det kun som et eksempel på omtale av noe som angår en gruppe og ikke enkeltmennesker.
1. Kan den som føler seg truffet si det er mobbing?
2. Kan de som føler seg truffet si det er hetsing?
3. Er det de som tar opp en problemstilling og prøver å vinkle prinsippielt definere at det er et problem under debatt og ikke angrep på enkeltpersoner?
(Bytt gjerne ut vekt med religiøs tilhørighet, hudfarge, innvandrer, politisk retning eller annet.)

(kvinne 48 år fra Oslo) to. 23 feb. 2012 11:08 Privat melding

Egentlig er det hele fryktelig enkelt: barn lærer av de voksne rundt seg og desverre er det ikke alle barn som har ansvarsfulle voksne i livet sitt. Å være ansvarsfull er også

(kvinne 48 år fra Oslo) to. 23 feb. 2012 11:10 Privat melding

Jikes!! der klikket jeg på send før jeg var ferdig...
Anyhow... Det jeg skulle si, var at å være ansvarsfull er også å si nei til barna sine.... Man skal ikke være venn med barna sine, man skal være foreldre først og fremst, vise vei, gi de gode verdier og hjelpe de på veien til å bli gode og velfungerende borgere av samfunnet. Det er foreldrene sitt ansvar, punktum!!

Skjult ID med pseudonym sta to. 23 feb. 2012 11:20

Man kan fint mobbe en hel gruppe Harald, ved å snakke nedsettende om gruppen.
Dette gjelder for vekt,rasisme osv. Men å ha egne meninger om ett tema uten å se ned på gruppen er fortsatt lov og det må folk tåle. At noen sier de ikke liker overvektige, mørke, lyse osv er ikke nedsettende da det er deres preferanse. Men når man begynner med at alle overvektige er dumme, mørke er kriminelle, alle lyse er rasister da nærmer man seg.

Det er en fin linje mellom det å ha meninger og fornærme noen, samt at noen lett lar seg fornærme selv om det ikke var tiltenkt slik.

Men ofte, veldig ofte ender de fleste debatter med skitkasting om enkelte personer når noen går "tom" for argumenter isteden for å gi seg med at man ikke er enige. Mange klarer ikke helt å skille sak og person å da går det fort galt.

Når det gjelder mobbing på nett, så er det vel enda lettere å slenge dritt uten å se at man sårer, da den andre sitter bak en skjerm, men det gjør fortsatt like vondt å få slengt etter seg. Hvorfor noen føler ett sterkt behov for å mobbe kan man jo undres over men dette har nok ikke endret seg på veeeeeldig lenge, bare at mediet har skiftet og det har blitt mer synlig.

Tenk før du skriver noe om andre er ett godt tips. Du vet aldri hvordan motparten takler dette om ikke du kjenner dem veldig godt. Selv om de ikke viser det kan det fortsatt gjøre veldig vondt.

(kvinne 43 år fra Møre og Romsdal) to. 23 feb. 2012 11:23 Privat melding

Bra skrevet Sta ;) Er helt enig :)

(mann 39 år fra Akershus) to. 23 feb. 2012 11:27 Privat melding

Tror og at de som går til personangrep feks her inne under pseudonym gjør dette med overlegg. Ikke bare at man går tom for argumentasjon. Synes sukker.no kunne vært flinkere til å luke ut disse. Dette stedet er for å møte mennesker. Ikke for å lage kvalme.

Skjult ID med pseudonym sta to. 23 feb. 2012 11:32

Blir nok ikke kvitt de få "kålhuene" så lett, de finnes overalt og det er alltid noen få som må ødelegge for andre. De lever stort sett av å få oppmerksomhet, så fort de blir oversett så er det ikke noe gøy å "provosere" lenger. Særlig forumtroll funker dette fint på :p

Takker nortibia :)

Skjult ID to. 23 feb. 2012 11:34

Hvis dere ser noen som angriper verbalt og ikke tar til motmæle eller tar stilling, hva tenker dere om det da

Skjult ID med pseudonym Lowry to. 23 feb. 2012 11:49

Møte folk fra forum?
Hvorfor skulle man ha lyst til noe sånt?

Skjult ID med pseudonym jente23 to. 23 feb. 2012 11:50

http://www.youtube.com/watch?v=6SvL2S4gVzg

(mann 57 år fra Oslo) to. 23 feb. 2012 12:05 Privat melding

Jeg bruker nok ordet mobbe litt annerledes enn dere, jeg snakker om hetsing når noen går mot grupper. Uansett er dette bare spørsmål om ordvalg. For jeg mener (selvfølgelig, man er da politisk korrekt) at man skal omtale andre med respekt, og gi alle samme menneskeverd. Selv om man ikke er nødt til å respektere alle deres meninger.

Skjult ID med pseudonym sta to. 23 feb. 2012 12:08

Lowry:
Skal ikke se bort fra at det er flere som bare leser enn de som skriver :) sånn sett kan det være god reklame, og man får jo sortert vekk de som ikke liker dine meninger også da, så kan jo være effektiv "siling" sånn sett. Er da mange hyggelige folk på forumet.

(Skjult ID ) - tor 23 feb 11:34:
Hvem tar ikke til motmæle? Missforsto kanskje setningen? Var det den som ble angrepet som ikke tok til motmæle? Mobbing er alldri greit, samme hvem som "tar imot". Men ofte ikke like lett å si fra dersom man ikke kjenner begge parter, selv om man nok burde være flinkere til det.

(kvinne 46 år fra Akershus) to. 23 feb. 2012 12:45 Privat melding

Mange bør øve seg i å skille sak fra person. Man kan være uenig i sak så busta flyr, men likevel like hverandre som mennesker. De som viker fra saken og går over til personangrep, det er jo de som har tapt diskusjonen. Uthenging og offentlig avrettelse bør alle holde seg for god til, i de fleste tilfeller. De som anonymt spyr ut med eder og galle er ikke annet enn det de utgir seg for å være...anonym og ikke noe å bry seg om. At noen velger å være anonyme, men vet å oppføre seg, ja det er noe annet.

(kvinne 50 år fra Oslo) to. 23 feb. 2012 14:06 Privat melding

..les kommentarfeltene i nettavisene. `Voksne` legitimerer mobbing med innleggene sine,spesiellt mot politikere .Man bør kanskje også tenke på hvordan man omtaler andre mennesker ,enten det er om såkalte kjendiser eller hvermannsen.Barn lærer av voksne.