Alle innlegg Sukkerforum

Skuffede AUF-ere

Vis siste innlegg
(mann 46 år fra Akershus) on. 7 mars 2012 16:50 Privat melding

Ser og hører på nyhetene idag at mange AUF-ere er skuffet fordi de ikke ble nevnt ved navn når tiltalen mot ABB ble lest opp idag. Har de grunn til å være skuffet?? Eller bør de forstå at det vanskelig lar seg gjøre å lese opp alle x-antall hundre som var tilstede den dagen på Utøya?

Kjør debatt...

Personlig så kan jeg skjønne skuffelsen, men samtidig så bør de forstå at det vanskelig lar seg gjøre og bruke tid til å lese opp samtlige navn. Og hvor skal grensen gå? Da må vel de som satte livet på spill for å redde de også bli nevnt, siden de jo også befant seg i livsfare. Det blir en vrien linje å sette. Så jeg synes det er gjort ett klokt valg her ved å si navnene til de omkomne, samt de hardest skadde.

Skjult ID med pseudonym sans on. 7 mars 2012 17:07

Man kan jo kanskje forstå at de må begrense NOE, men jeg synes iallfall at de burde ha nevnt navnene på ALLE som fikk fysiske skader, ikke bare "de hardest skadde", som det ble sagt. Denne fyren ønsket å drepe alle i området med bomben i Regjeringskvartalet, og hadde åpenbart skutt og drept flere på Utøya om han ikke hadde blitt stoppet, så det er jo direkte drapsforsøk, noe som burde kommet med i tiltalen.
Det var vel de som var litt mindre enn "hardest skadd" fra Regjeringskvartalet som ikke ble tatt med, samt de som unnslapp kulene ved å flykte fra Utøya i båter eller ved å legge på svøm. Ren flaks at mange av dem overlevde, så det må være tøft ikke å bli nevnt i dag da.

Skjult ID med pseudonym Brucew on. 7 mars 2012 17:29

Ser djevelynglet beklager seg over at det ikke får arbeidsro i fengselet til å forberede sitt eget forsvar. Det kan være sjeleglad det i utgangspunktet har et fengsel som beskyttelse fra sånne som meg. Nå synes jeg navnet bare skal feilskrives i media så ofte som mulig. Det ville vært plagsomt for den lille dritten som dessverre har hele kneskåler, tilgang til aviser etc...

Skjult ID med pseudonym Guybrush on. 7 mars 2012 17:35

Det er en meget god grunn til at inhabile og subjektive personer holdes utenfor når man rettsprosederer. Rettens hovedfokus skal til enhver tid være å balansere alt - ikke ta noens parti uavhengig av om gjerningsmannen har innrømmet skyld eller ei. Hvis man rokker ved dette fundamentet raser alt sammen.

Det er selve dommen og skyldspørsmålet etter at rettssaken er over som skal være en "oppreisning" og straff for gjerningsmannen som evt blir dømt. Ikke selve retssaken. Den er ikke for å bearbeide, ei heller hjelpe offre og etterlatte.

Ofte fremstilles retten som justicia med bind for øynene og en vekt i en arm og et sverd i den andre. Jeg har full forståelse for at folk tenker kun på sin egen sorg, sitt eget tap og sine egne behov - og dette skal de få lov til. Men retten skal ikke ta noe som helst hensyn til dette. Det er en grunn til at vi har domstoler og ikke lynsjemobber.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 7 mars 2012 17:52 Privat melding

Jeg må si at jeg ønsker å høre minst mulig om gjerningsmannen og rettssaken til den er over. For de som var involverte vil jeg tro at å stadig høre om dette vil være å rippe opp i sår som seint vil gro og gjøre det vanskelig å komme seg videre i livet. For å komme seg videre i livet er viktig, uansett sorg, både av hensyn til seg selv og de man har rundt seg. Jeg stoler også fullt og fast på at vi har et rettsystem som håndterer denne saken på en ryddig og ordentlig måte, det er i alle fall det inntrykket jeg har fått så langt. La rettsaken gå sin gang og la de som har fagkunnskapen og ansvaret få gjøre jobben sin, så kan vi andre gå videre og lære å leve med sorgen.

....og kanskje vi skal fortsette og leve etter det vi sa og gjorde i dagene etterpå den vonde dagen i juli, strekker vi ut ei hånd til noen vi ser trenger det? spør vi tenåringen om hvordan han egentlig har det? ser vi barna i nabolaget, i skolegården, de som ingen vil leke med, eller som vi vet ikke har det så godt hjemme, er vi der for de..? Barna er fremtiden og det skader ikke om vi i tillegg til å bry oss om egne barn og barnebarn, også bryr oss litt mer om de som ikke er våre...

Skjult ID med pseudonym sans on. 7 mars 2012 18:10

Fine ord og tanker, Aqueena... Og et viktig budskap.

Skjult ID med pseudonym nref on. 7 mars 2012 18:18

BruceW; Var det ikke Thomas Seltzer ("Trygdekontoret") som hadde en liten "aksjon" her i fjor på å bevisst sleivskrive navnet til "Stille Anders" (jada, han greide å ødelegge DET uttrykket og, dassen...)? Synes godt det kan gjenopplives, synes som mange andre at fyren i seg selv får altfor mye oppmerksomhet, og etter å ha hørt (=lest) den lille "talen" han holdt under siste fengslingsmøte, begynte jeg uansett å bli overbevist at de opprinnelige psykiatriske vurderingene var akk så korrekte og at vesenet ER sprute, hakkende gal...

Ang. Eikers1 utgangspunkt, dog; Dessverre må man jo trekke linja ett sted hva angår hva/hvem som speisfikt skal nevnes i tiltalen, og de som havner utafor, vel... Man kunne jo dratt dette ut i det uendelige mht. alt av "plager" folk pådro seg både den dagen og i etterkant (pårørende med store søvnproblemer, o.lign. Hvor mange ville dette til slutt blitt i antall?), men som sagt MÅ det settes en strek på et eller annet punkt.

Men altså; Navneherping? I'm in!

(mann 33 år fra Akershus) on. 7 mars 2012 19:29 Privat melding

Sett fyren i gapestokk og bli ferdig med det.

Skjult ID med pseudonym Guybrush on. 7 mars 2012 19:33

kompromiss: glad slik tankegang ikke styrer norsk rettspraksis. Blodhevn, lynsjemobber, heksebrenning, bokbål +++. Alt kom fra hat, ønsket om hevn og manglende innsikt i rettsprinsippet.

Skjult ID med pseudonym neptun on. 7 mars 2012 19:38

Jeg tror meningene her er svært delte. Jeg jobber i Regjeringskvartalet, og selv om arbeidsplassen min bare fikk mindre skader, var det en kollega som var ca. 5 sekunder unna å kanskje bli drept (han hadde nettopp rundet hjørnet ved Finansdepartementet) og flere andre kolleger av meg som var på jobb i det som var målet for angrepet. Jeg har snakket med flere om deres reaksjoner, og inntrykket mitt er at det ikke finnes noe fasitsvar her. Noen ønsker å glemme alt, mens andre har det motsatte ønsket. Det er også nøyaktig det samme mønsteret du ser blant ansatte som jobbet i de bygningene som ble raserte - noen vil ikke tilbake for alt i verden, mens andre vil tilbake for å vise rasshølet at han ikke har vunnet noe. Jeg vil anta at det samme gjelder AUFere og deres pårørende/etterlatte.

Da kan man faktisk ikke tilfredsstille alles ønsker, dessverre.

(mann 33 år fra Akershus) on. 7 mars 2012 19:44 Privat melding

@Guybrush

Nå er det jo hevet over enhver tvil at fyren er skyldig. Da synes jeg det er tull å bruke masse ressurser på lange utredninger og offentlige debatter. Få saken ut av verden, og da er henrettelse ved gapestokk en fin måte å løse det på. Han har helt klart fortjent spesialbehandling, jeg er bare uenig i typen spesialbehandling han får.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 7 mars 2012 19:48 Privat melding

Det er nok slik Neptun, og i slike tilfeller er det snakk om at rettferdigheten skal seire, og en av pillarene i rettferdigheten er rettsaken, en annen pillar er hvordan vi som medborgere håndterer denne tiden vi har foran oss, går vi i lynsjemodus, gjemmer vi oss bort og ikke vil forholde oss til det som faktisk har skjedd, eller bestemmer vi oss til å stå opp for rettferd på alle plan, som også betyr å gå tilbake i jobb, trosse redselen og fortsette å leve som de frie menneskene vi er. Jeg skulle ønske jeg så, og jeg selv hadde, mer av den holdningene vi viste til i juli, vi står sammen og vi bryr oss, vi handler i kjærlighet, ikke frykt!

La oss heller hedre det den unge jenta sa: når en person kan vise så mye hat, hvor mye kjærlighet kan ikke vi sammen vise?

Skjult ID med pseudonym neptun on. 7 mars 2012 19:52

@kompromiss
Det er jo nettopp i slike situasjoner at vi må vise at vi er en rettsstat.

Skjult ID med pseudonym Aqueena on. 7 mars 2012 19:53

@Kompromis, desverre vil du glede vedkommende gjerningsmann om du lar deg synke ned på samme nivå som ham...du er bedre enn som så!

Skjult ID med pseudonym Aqueena on. 7 mars 2012 19:54

Tar deg i hånda Neptun! Takk!

Skjult ID med pseudonym kompromiss on. 7 mars 2012 20:00

@Aqueena

Så hva skal vi gjøre da, klappe ham på skulderen og si "vi er fortsatt glade i deg men vi vil helst at du ikke gjør noe sånt igjen for folk blir veldig fortvilet når noen de er glad i blir drept"?

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 7 mars 2012 20:11 Privat melding

Neida Kompromiss, du vet bedre enn som så, la han få den straffen han skal ha, den som rettsystemet vil sørge for at han får og vi andre skal gi ham minst mulig oppmerksomhet, for det er det han vil ha. Men han er et produkt av vårt samfunn om vi liker det eller ei, og vi kan velge å ta det til oss eller ei. En gang var han et uskyldig nyfødt barn, hva skjedde på veien derfra til det vi så i sommer? Det vi bør fokusere på er å unngå at dette skjer igjen og at ikke de ytterligående tankene han bar på ikke får grobunn og vokse, for han er ikke alene om
tankene og holdningene. Verktøyet vårt er kjærlighet... Og da snakker jeg ikke om misforstått snillisme, men at vi som er voksne tar ansvar for barna våre, er gode rollemodeller, at vi ikke først er venn med barna, men er først og fremst foreldre, sier nei og ja på de rette tingene, viser de vei og er trygge og konsekvente i den kjærlige veiledningen vi gir dem, og ikke kun til egne barn, vi har også plikt til å si ifra når andres barn er på vei i feil retning. Det tar en landsby for å oppdra et barn, skal vi gidde å bry oss eller skal vi bare gi faen?

Skjult ID med pseudonym kompromiss on. 7 mars 2012 20:14

Enig i det der. Ser bare ikke hva det har med gapestokk vs fengsel å gjøre.

Skjult ID med pseudonym Guybrush on. 7 mars 2012 20:20

En interessant avsporing er hvordan de som roper mest opp om å sensurere, bryte hans rettigheter som tiltalt, fjerne domstolenes prosedyrer samt unngå å omtale ham - er de som er med på å gi ham mest oppmerksomhet (og godt mulig også mest glede).

Enhver endring i hvordan vi behandler denne saken rettslig eller ellers - vil gi ham en bekreftelse på at han endret samfunnet. De som lar seg provosere at han er uberørt av det hele - som føler seg personlig krenket fordi han klager over detaljer i fengslet osv. Dere gir ham bensin på bålet. Fokuser på en saklig og korrekt rettslig fremstilling, la ham få dommen og la ham sone straffen. Dokumenter det hele godt og grundig for fremtiden slik man også gjorde i Nurnbergprosessene for å nevne noe som omhandlet langt mer avskyelige mennesker .

Skjult ID med pseudonym kompromiss on. 7 mars 2012 20:27

@Guybrush

Og jeg som trodde det var media og politikere som gav ham mest oppmerksomhet.

(kvinne 48 år fra Oslo) on. 7 mars 2012 20:29 Privat melding

Ja Guybrush! Kan vi på et vis få media til å skjønne det samme? Jeg har hørt nok idag og vil ikke høre mer før rettsaken er ferdig!! Er redd for at av-knappen til TVn når nyhetene kommer på er det eneste som vil funke... Det værste er at det selger som hakka møkk...

Jeg har sagt mitt i denne debatten...nå fokuserer jeg videre på kjærligheten.... Kjærlig, god og varm til dere alle! Peace and love!

Skjult ID med pseudonym Guybrush on. 7 mars 2012 20:30

kompromiss: det er vi som er samfunnet, media er bare et verktøy.

Poenget mitt er at det vil føles som en seier for ham om du og likesinnede vinner frem - siden han i sitt hode faktisk mener og ønsker å bevise at det norske samfunnet fungerer slik.

Skjult ID med pseudonym Aqueena on. 7 mars 2012 20:31

øh... Mente kjærlig, god og varm KLEM til dere alle :-)

Skjult ID med pseudonym Brucew on. 7 mars 2012 20:42

Du har selvfølgelig helt rett, Guybrush.

Skjult ID med pseudonym kompromiss on. 7 mars 2012 20:45

@Guybrush

Jeg regner med at å tørste ihjel dekket av avføring i en gapestokk vil være jævlig nok til å overskygge seiersfølelsen det eventuelt skulle medføre.

Skjult ID med pseudonym blindebukk on. 7 mars 2012 21:30

er redd for at han ikkje får straffa han fortjener...rettsstaten norge er bygget opp for å ta vare på gjerningsmannen..ikkje offerne..

Skjult ID med pseudonym Guybrush on. 7 mars 2012 21:39

blindebukk: da må man isåfall argumentere med hva som nøyaktig er feil og hvordan det kan forbedres. Å fjerne prinsippet om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist - samt redusere grundigheten i domstolene blir iallefall feil.

Jeg mener man har kun fokusert på det å gjøre kriminelle til ærlige og rederlige borgere i påvente av at de skal slippe ut i samfunnet igjen. Tanken er vel og bra men den tar ingen hensyn til de delene av selve rettsfundamentet - som tar sikt på å avskrekke samt skape orden i form av "hevn" for å si som sant er. Man innførte et system for å forhindre blodhevn og lynsjing blant borgerne som bare eskalerte i det uendelige. Det er bare å lese seg opp i historiebøkene for å si det sånn.

Men om dette da glemmes helt - og offrene sitter igjen uten følelse av at dette har fått reelle konsekvenser og potensielt kan fremskaffe anger - da kan etterlatte og pårørende reagere med vold og sinne. Mange despoter og kriminelle har selv benyttet slikt sinne for å utføre forferdelige handlinger.

Norske fengsler burde ikke være bedre enn norsk militærtjeneste og norske sykehjem. Norske fengsler burde ikke gi høyere lønn enn hva øst-europeiske arbeidere oppnår i hjemlandet. Norsk rettspraksis burde ikke straffe hardere for å nekte å betale penger til staten - kontra å voldta, missbruke, slå og drepe.

Skjult ID med pseudonym Enigma on. 7 mars 2012 21:40

Utrolig vanskelig spørsmålsstilling. Føler ikke at jeg har forutsetninger for å uttale meg, siden jeg ikke er direkte involvert. Har forståelse for de følelsesmessige reaksjonene hos dem som ikke ble nevnt og dermed føler seg "glemt". Synes Guybrush har gode poeng. At tiltalte får saken sin behandlet og sine rettigheter ivaretatt, viser jo at systemet fungerer. Full anarki og lynsjestemning hører da ikke hjemme i et velfungerende demokrati! Det er barbari og sidestilles med diktaturer som vi slett ikke vil bli nevnt i sammenheng med.
At media kaster seg på som glupske ulver for å "selge saken" - ja, selvsagt. Det er jo det de lever av. Som noen er inne på, bl.a. "The Queen", er det den enkeltes oppgave å være seg sitt ansvar bevisst. Ikke sluk alt rått, ha en sunn skepsis, vær kritisk osv.

Rart med det ... et drøyt halvår siden vi alle kjente på følelsen av fellesskap, samhørighet, menneskelighet, varme ... utrolig hvor fort vi "glemmer". *tankefull*