Alle innlegg Sukkerforum

Grønn Tråd

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym bønna sø. 25 mars 2012 12:01

Værs`go.

http://www.idebanken.no/UBU/larehandle.html

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 5 feb. 2013 23:34

Hmm... der fant jeg en gammel grønn tråd, seff uten kommentarer :-b

Skjult ID med pseudonym Tilia on. 6 feb. 2013 02:57

Takketakk! *neier pent*
Folket liker visst best røde tråder...

Har du vært noen av de stedene? Den gangen jeg hadde kontakt med Hurdal-folket, (da det var den større "Kilden Økosamfunn"-gruppen, som planla økolandsby både på Hurdal og på Nesodden mens prosjektet ennå var helt i startgropa) og hadde litt løse planer (drømmer) om flytte dit etter hvert, så stoppet de planene seg litt "naturlig" fordi jeg fikk inntrykk av at alle de andre som var aktivt med der, var par og etablerte familier, og at flere av parene kjente hverandre fra før, via andre nettverk.

Så nettverk er første skritt...bli kjent med flere "enestående" [single] grønninger, så man ikke blir en ensom svale, blant en gjeng med utelukkende par og familier.

Hadde vært stas å besøke noen av disse stedene. Tatt en liten øko-roadtrip. ;) Nå er ikke jeg blant de superivrige reisomanene her inne, da - men SLIKE prosjekter hadde jo vært interessant å besøke. Også fint med steder som ikke er så "svevende" alternative, men heller har fokus på naturlig livsstil og evt. kunst/håndverk. Både litt back to nature OG down to earth. Fint med litt "alternativt" også, men jeg liker det jordnære og ikke altfor (høyt)flagrende og überåndelig.

Hvordan ser du for deg din drømmeframtid da, Bønna? Har du kontakt med noen av disse stedene, eller tenker du mer å starte for deg selv, et eget sted?

Nå finnes jo forresten Terra Libera Økogrend i Holmestrand/Vestfold også. Ett sted til på lista. :) https://www.facebook.com/groups/terral/
og sikkert flere små i emning rundt omkring.

Skjult ID med pseudonym bønna to. 7 feb. 2013 13:07

En mix av disse stedene tror jeg har noe for seg.

I starten av et nytt økosamfunn ville jeg tenkt økonomi, og da mener jeg ikke bare pengehusholdning. Ergo; starte prosjektet med en forretningsplan.

Å "starte for seg selv" måtte være å kjøpe en gård med utmark, slik at en kunne invitere andre til å være med og bygge et samfunn der.

Skjult ID med pseudonym Tilia to. 7 feb. 2013 17:32

Forretningsplan...tenker du i form av et "rekreasjonssted", vertshus/innkvartering, eller opplevelsessted av no slag, for tilreisende? Ja, man må jo leve av noe penger også, dessverre - og da må det jo være like greit å tjene pengene på stedet, dersom man ikke får noen (ønskelig) jobb i samfunnet rundt økolandsbyen.

Hadde vært supert å drive en økokafe/vertshus/lite pensjonat med opplevelseshage og småverksteder i nærheten av en småby. *sukk*

Det nærmeste jeg har kommet "økolandsbylivet", er ett år med å bo+jobbe i en Camphill-landsby. Det funket jo på sitt vis, men samtidig måtte man jo innordne seg det levesettet de hadde der, som var mer fastsatt i rutiner og ordninger enn det som passer den gjengse nordmann/kvinn, tror jeg. Fantastisk år uansett, da.

Hvis man drev sitt eget gårdsbruk, og dyrket noe man kunne selge og leve av, så hadde det jo vært bra. Kanskje hatt villsau som man kunne få ull fra og lagd diverse ullprodukter, eller nå er det kanskje jeg som bare ull-tuller meg inn i fløffy villsaudrømmer her. ;)
Men ser for meg for egen del iallfall, at økolandsbyen "min" skulle hatt flere typer verksteder hvor man kunne lage ting både til egen husholdning (klær, treprodukter fra snekkerverkstedet, møbler fra gjenbruk/redesign-verksted, kopper&kar fra keramikkverksted osv.) OG til salg. Eventuelt holdt kurs for folk fra omegnen. Noe kan man jo selv, annet kan man lære seg opp på. Det finnes også støtteordninger til folk som satser på verneverdige gamle håndverksfag. Problemet (mitt har iallfall vært slik) er at det er så få som lærer bort, så det er få som satser på disse tradisjonshåndverkene i utgangspunktet, dermed få lærlinger, og dermed få som satser videre innen området, og å kunne leve av det. Men det er uansett i utkantstrøkene det er muligheter for slikt, vil jeg tro; i Oslo ser de nemlig bare vantro på deg om man spør om slike ting og forteller at man ønsker å gå den veien. :(

Skjult ID med pseudonym irene;) to. 7 feb. 2013 17:48

Jeg er med:) Jeg er ganske handy også..brukenes til det meste:)

Skjult ID med pseudonym bønna to. 7 feb. 2013 20:08

Med "forretningsplan" tenker jeg at et samfunn må være "liv laga".

Det betyr: 1) en må ha et levebrød der (levebrød betyr både i form av det en produserer for seg selv og at en innehar også en produksjon for det øvrige samfunn)

2) det må være organisert slik at det inneholder viktige "livgivende" funksjoner, dvs. det må være et sted der mennesker kan få dekket sine basisbehov, men og trives, vokse og utvikle seg. Tenke seg en landsby, eller en stor selvforsynt bedrift.. produsere egen mat, bygge egne hus, båter, klær, sørger for eget brensel, etc. hms ansvarlig, barnehage, kurs og selvutvikling (fysisk og mental)

3) det må være knyttet til "det øvrige samfunnet"
En bør være naturlig knyttet til det øvrige samfunn, samarbeide med fylke, kommune, nabobedrifter etc. Med en stor gård kan en f.eks drive andelslandbruk, turisme, grønn omsorg, besøksgård, hundekjøring, rideleir, jakt, etc. etc. Folkehøgskole (se Fosen folkehøgskole) kan være aktuelt, annen kursvirksomhet m preg av kultur og tradisjon (se Herleid som jeg besøkte nylig)

New - Age preg (Findhorn, Scotland) er ikke en forutsetning for å bo i et økologisk samfunn, en kan gjerne være opptatt av "åndelige ting", men det er ikke bærebjelken. Med en gang en kommer sammen for å være "åndelig" eller religiøs blir det preg av sekterisme, og en blir oppfattet som "amisher" og ikke en spydspiss for et mer fornuftig, veloverveid og velbegrunnet levesett.

Med en økolandsby - eller hva søren en vil kalle det? Kan en oppfylle noen sentrale psykologiske behov hos mennesker. Samtidig må et slikt samfunn ha luft og rom både for det kollektive og det private, vi trenger begge deler.

Mange oppfatter dette som sunt for menneskers helbred:

1 - Natur og nærhet til naturen. Permakultur, økologisk landbruk, forvaltning og stell av fisk, vilt og utmark, lære om naturen etc.
2 - Vi gjør praktiske ting, kreative ting og har en klar strategi for å lære og utvikle oss.
3 - Dyr og dyrehold
4 - Selvbestemmelse og medbestemmelse.
5 - Følelse av kontroll, være herre over seg sjøl, selvberging og mestring.

Skjult ID med pseudonym salamander to. 7 feb. 2013 20:15

Og hvor realistisk og ønskelig blir det med all denne bonderomantikken i lengden?

Bare glem en forretningsplan med turisme, vertshus, kunst etc, det er for de færreste.
Og hvordan skal turister, kjøpere komme seg dit?
Med bil (veldig øko...)?

Det er produktiv virksomhet som teller; skal alle sitte og lage kunst fyller det ingen mager.
En down-to-earth realistisk forretningplan er å drive gård med hest, men hvem er villig til det?

Skjult ID med pseudonym bønna to. 7 feb. 2013 20:45

Klikk på linken i første innlegg. I de to første eksemplene finner du følgende stikkord for levedyktighet:

- permakultur
- folkehøgskoler
- økologisk bærekraftig
- økonomisk bærekraftig (bygge så billig at du ikke trenger lån)
- sosialt livskraftig (minst ett husstandmedlem må ha arbeid på stedet)

Findhorn er så populært at jeg tenker det er kø for å få besøke stedet. De er ikke bare en kulturell magnet og turisattraksjon, men også knyttet mot undervisningsinstitusjoner.

I sin tid besøkte jeg GRIP i Oslo (grønt reiseliv i praksis) Siden den gang er det poppet opp noen økoturismeaktører i Norge. Og det er fullt mulig å reise kollektivt, spesielt for den gruppe mennesker som ønsker å besøke "grønne" reiselivsbedrifter.

Skjult ID med pseudonym Tilia to. 7 feb. 2013 21:22

Salamander:
Transport av besøkende kommer jo veldig an på hvor økolandsbyen ligger også, da - man trenger jo ikke å bygge heeelt i ødemarka heller (hvis det ikke er dét man vil). Nærhet til omkringliggende tettsteder/småbyer tenker jeg kan være bra, så lenge man ligger langt nok unna sprøyta kornåkere, så ikke egen avling får giftdusjen i samme sveip.

Jeg tenker også at man må være mest mulig selvforsynt med alt. At alle kan, eller lærer seg, noen håndverk, slik at man i stor utstrekning kan lage de tingene man trenger. Jeg synes det også er spennende egentlig å tenke på hvor mye i et A4 passe materialistisk byboerliv som man EEEGENTLIG kunne klart seg finfint uten. Og jeg tenker iblant på hvor mye av tingene i heimen man faktisk kunne klart å lage selv. Jeg har selv både sydd klær, strikket genser/skjerf/luer/babyklær og laget kopper og kar i keramikk og tre. Og bare tenk så kult det hadde vært å lære seg å smi! Og snekre møbler! Tenker man litt sånn, er man iallfall inne på den innstillingen som skal til for å kunne leve et litt mer økoliv, fordi man setter pris på enkle ting i hverdagen, og synes det er interessant å lage (og reparere) ting selv, og man trenger ikke bruke haugevis av penger på å kjøpe en hel masse ræl som allikevel bare skaper rot og etter hvert søppel.

Det JEG hadde trengt, hadde vært noen som kunne bygge hus - så kunne jeg hjulpet til, bare en annen visste hvordan ting måtte gjøres. Jeg har pr. i dag mer lyst/vilje/drømmer enn jeg har bygningstekniske kunnskaper. Ting INNI husene kan man enten LAGE selv, FÅ fra noen som gir bort (utrolig hva folk gir bort og til og med kaster, bare etter kort tids bruk) eller kjøpe pent brukt. Noen få ting kjøper man sikkert nytt.

Så er det bare å lære seg å dyrke litt ting. Selv ville jeg laget en urtelabyrint. :) Mat for "kropp og sjel", hehe.
Og kan man ikke noe om jordbruk, så får man lære fra noen som kan. Kanskje etablerer man økolandsbyen i nærheten av en gård som allerede er øko, så kan man samarbeide og lære av dem, og så velge å dyrke noen andre ting, slik at man utfyller hverandre og blir en større aktør i markedet for økomat når man skal selge varene.

Jeg er også overbevist om at i fremtiden vil det bli mer og mer etterspørsel blant den gjengse hop, å dra på besøk, kurs, arrangementer osv. i økolandsbyer. Folk vil ønske mer ren natur og å ta del i noe ekte, skapende og jordnært.

Skjult ID med pseudonym bønna to. 7 feb. 2013 21:53

Selvbærende, selvproduserende lokalsamfunn tilpasset menneskets genetiske opphav er slik jeg ser det en nødvendighet på sikt, for å bære det store samfunnet. Lever en etter mottoet "there is no such thing as society" - så får en faktisk rett i det og :-b

Skjult ID med pseudonym Tilia to. 7 feb. 2013 22:01

Var du på Green Drinks i Oslo denne uken, bønna?

Skjult ID med pseudonym bønna fr. 8 feb. 2013 18:23

Nei, jeg var på kurs. Jobber ofte lenge og, så det blir et pes å dra til Oslo tirsdagskvelder.

Skjult ID med pseudonym Tilia ma. 11 feb. 2013 07:07

God morgen!
Bønna, hvis du kan en annen tirsdag ift. jobb osv., så kunne vi jo kanskje samlet ihop en liten (antar jeg)
"grønn gjeng" her fra sukker og møttes på Green Drinks? Sånn litt mini-sukkertreff for folk som tenker litt miljøbevisst og bærekraftig, og kanskje noen til og med blir så "fremtidsrettet" i løpet av kvelden at de slår seg sammen til en energisparende, selvoppvarmende, glødende enhet. ;-P
(går an å gjøre det utenom GD også, såklart...)

Skjult ID med pseudonym bønna ma. 11 feb. 2013 13:23

Neste anledning for GD er vel tirsdag 5.mars, men Oslo Mek er aldri feil, så lenge det ikke er sild i tynne der.

Skjult ID med pseudonym ... ma. 11 feb. 2013 13:27

Flott initiativ, @Tilia. Energibesparende, selvoppvarmende, glødende enheter...

Skjult ID med pseudonym Tilia lø. 16 feb. 2013 22:24

Takk, ellipse - men det var visst ikke så fryktelig mange andre som tente på idéen, hehe. ;)