Alle innlegg Sukkerforum

Tyveri eller helt grei frihet?

Vis siste innlegg
Skjult ID ma. 2 april 2012 19:43

Har et spørsmål om hva Sukker-folket mener om folk som ofte kommer for sent på jobben og aldri jobber det inn igjen på ettermiddagen, snarere stikker et kvarter eller en halvtime før arbeidstidens slutt?

Er det tyveri fra arbeidsgiver eller en frihet man bør kunne ta seg i en hard og stressende hverdag?

Skjult ID med pseudonym X ma. 2 april 2012 19:44

Like mye tyveri som alle røykepausene som ikke røykerne må jobbe. Ja det er en form for tyveri, er urettferdig for de som er på tiden. Stemplingsur? Fleksitid?

Skjult ID med pseudonym MrLion ma. 2 april 2012 19:45

Får man betalt for det så er det vel i praksis tyveri. Noen steder akseptert tyveri. Men du får jo penger for noe du ikke har gjennomført. Kanskje ordet tyveri er litt drastisk da..

Skjult ID med pseudonym kjj ma. 2 april 2012 19:47

Det er tyveri av arbeidsgiverens tid.

Skjult ID med pseudonym kjj ma. 2 april 2012 19:48

"Men du får jo penger for noe du ikke har gjennomført. Kanskje ordet tyveri er litt drastisk da.."

Saken er jo at han IKKE gjennomfører arbeidet sitt, når han kommer for sent på jobb og/eller stikker hjem før arbeidstiden er over.

Skjult ID med pseudonym MrLion ma. 2 april 2012 19:52

Det står et punktum, ikke et komma mellom de to setningene.

Skjult ID ma. 2 april 2012 19:54

jøss...kjenner du kollegaen min? :)

Men seriøst...det er ingen bra ting. Min kollega har vært så ille at sjefen måtte begynne å notere. Sammenlagt for 2011 så viste det seg at fraværet totalt ble over 20 arbeidsdager.
Da er det ikke noe gøy lengre for de andre som jobber det de skal...

Skjult ID med pseudonym S ma. 2 april 2012 19:57

Arbeidstid er misvisende. Norske arbeidstakere jobber konsentrert uten avbrudd i kun ca 3-4 timer hver dag. Drar man til Midtøsten faller dette ned til 2 timer hver dag, eller 1 time per arbeidsdag i land som Pakistan. En person kan gjøre unna mye større arbeidsmengder per dag selv om han/hun kommer sent, går tidlig, enn en som er distrahert og tar tiden på sine kolleger og sjekker når de stikker fra jobb :)

(mann 35 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 19:59 Privat melding

Spørs på arbeidet. Noe arbeid bør være betalt for hva du leverer, ikke hvor lenge du bruker på det. Service-yrker er ofte ikke slik.

(mann 57 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 20:00 Privat melding

Og noen steder er det sånn at jobben skal gjøres, så da blir det til at det blir kollegene som må jobbe for denne unnasluntreren.

Skjult ID med pseudonym Diaz ma. 2 april 2012 20:01

Hmm.. Spørs jo litt på type jobb også da?

Jeg har en jobb som gjør at jeg noen ganger blir fort ferdig og kan gå tidligere enn * Office hours*.
Dessuten kan mye gjøres på tlf. selv om jeg stikker 15 min før tiden..
Men klart er det snakk om åpningstider i butikk,resepsjon osv Hvor man er avhengig av at andre må dekke for seg, stiller det seg jo ganske annerledes..

Skjult ID ma. 2 april 2012 20:02

Hvis arbeidstid er misvisende, bør man strengt tatt få lønn etter annet enn timer nedlagt på jobb. Produktivitet og akkord er kanskje mer passende da.

NÅ har jeg sett en lei tendens tli at de som ofte er de ivrigste til å gå hjem tidlig og som også kommer sent ofte er mindre effektive enn andre, så er ikke helt med på den.

Men til deg som mener jeg kjenner kollegaen... er det ikke sånn på nesten alle plasser med stor frihet? Alltid en slubbert som påfører sine kolleger merarbeid og irritasjon. Problemet er at man ikke slår ned på det med en gang. Hvis man ga en muntlig advarsel etter å ha dokumentert gjentatte brudd, deretter skriftlig, så sparken, så ville det ikke vært noe problem.

(mann 35 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 20:06 Privat melding

@S

3-4 timer er feil. Norge ligger i gjennomsnitt på overkant av 6 timer faktisk arbeid. Jeg har bare sett på tall for OECD-land, men vi ligger -laaangt- nedpå lista. Det vil si mange jobber mye mer enn oss. Men jeg vet ikke om vi stjeler noe mer enn andre land. Vi jobber omtrent 1414 timer per år og skal egentlig jobbe 1750 timer.

http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

Skjult ID med pseudonym neh ma. 2 april 2012 20:13

Synes det er vanskelig å være bastant om dette, det kommer vel HELT an på hva slags jobb det er og hva arbeidsoppgavene består av. For min egen del har jeg en jobb hvor det er forferdelig mye å gjøre til en hver tid. Ingen gjør jobben min for meg, og hadde jeg vært slaskete hadde det kun slått tilbake på meg sjøl, og da selvfølgelig firmaet jeg jobber for, i neste ledd..

Oppholder meg sjelden mer enn 7 timer på jobb per dag, men jobber til gjengjeld fort både 2 og 3 timer hjemme på kvelden. Totalt altså 9-10 timer per dag. Ut i fra hvordan enkelte av dere uttaler dere, er jeg dermed en tyv. Jeg vil heller si jeg er ganske gavmild mot min arbeidsgiver. Friheten til å komme "når jeg vil" og at ingen står med stemplingsuret, gjør også at jeg får lyst til å legge ned denne ekstra innsatsen. Og så er jeg så heldig at jeg synes jobben min er gøy:)

Skjult ID med pseudonym MrLion ma. 2 april 2012 20:17

Det kunne jo vært verre.. Man kunne heller vært en trygdesnylter.. hører det er i vinden om dagen.

(mann 42 år fra Telemark) ma. 2 april 2012 20:19 Privat melding

Tyveri eller frihet? Utelukkende tyveri! Er arbeidsdagen din så stressende at du har problemer med å gjennomføre den, skal du ikke gjøre som forklart i tråden snarere ta det opp med arbeidsgiver it ilegg til dine koleger og fagforeninga! Gjør dette ingen forskjell så bør du oppsøke lege, det kan hende at du har en depresjon.
I såfall er det bare helsepersonel som kan gi deg den hjelpa du trenger:)

Skjult ID med pseudonym Diaz ma. 2 april 2012 20:22

@neh

Slik har jeg det også.
Selv om jeg ikke alltid sitte bak pulten til kl er 16.00 er jeg ALLTID i rute med arbeidsoppgavene mine. Og kanskje ligger jeg litt foran også:)

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 20:28 Privat melding

Det er vanskelig å gi ett klart svar på om det er tyveri eller ikke. Noen får betalt for å holde stolen varm. For andre typer jobber er det mer hva som faktisk blir gjort som er poenget.

@nostalgisk. Jeg tror S tenker på produktiv jobbing, ikke tilstedeværelse på arbeidsplassen.

Skjult ID med pseudonym gerimax ma. 2 april 2012 20:41

Mye statistik her er nevnt men mitt erfaring er .....prøv å få hjelp på en fredag etter kl 13.00 , det er ikke mange bedrifter i Norge som fungerer 100 % på en fredag , det eneste må da være brannvesenet og akutten på sykehuset .

Så har vi alle sykbarn dager , selvsyk dager , pappaperm , mammaperm sommerferie høstferie , vinterferie
påskeferie , 3 dagers , flyttedag , Grodagen , 17 mai , pinsen , krist. himm . alle dagen derpå dager , planleggingsdager , så skal vi på kurs , hms , brannøvelser , møter , personal møter . OGSÅ KOMMER MAN FOR SENT OGSÅ ...............

Mvh Småbedrift eier

Skjult ID ma. 2 april 2012 20:51

Har jobbet på steder der røkerene har tatt 5 min av hvær time. På vei tilbake til arbeidet, traff de kjendte så plutselig ble de 5 min il både 10 og 15 min. Det var værst i statens hus. Men jeg sier ikke hvilke by det var.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 20:57 Privat melding

gerimax. Og likevel tjener de fleste bedrifter gode penger....

(mann 46 år fra Aust-Agder) ma. 2 april 2012 20:59 Privat melding

er det fleksitid på jobben er det helt greit at du kommer og går fra og til, så lenge arbeidsoppgavene blir utført.
er det fast arbeidstid,så er det helt uakseptabelt.

Skjult ID med pseudonym banditten ma. 2 april 2012 20:59

@Kit - siden hvornår er det et acceptabelt argument at bare fordi firmaet tjener penge at det skal være tilladt at sløse med firmaets finanser (tid er penge, specielt i et mindre firma)?

Skjult ID ma. 2 april 2012 21:02

Kit001: De fleste bedrifter tjener ikke NOK penger, blant annet pga det gerimax lister opp.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 21:08 Privat melding

Hvis de fleste bedrifter ikke tjener nok penger, bør de legges ned slik at resursene kan bli brukt til noe som er mer lønnsomt.

Banditten, de fleste velferdsgoder banditten lister opp er rimelig selvsagte her tillands. Jeg har dog forståelse for at en danske synes 17. mai ikke er noe å feire...

Skjult ID med pseudonym banditten ma. 2 april 2012 21:11

@Kit - Jeg antager du mente hvad gerimax listede op i og med jeg ikke listede noget op.
Udover det så fejrer jeg da 17 maj på ligefod med alle andre jeg kender her i Oslo :)

"Hvis de fleste bedrifter ikke tjener nok penger, bør de legges ned slik at resursene kan bli brukt til noe som er mer lønnsomt." - Det argument er så dårligt at det næsten ikke er min hån og spot værd.

Skjult ID med pseudonym bønna ma. 2 april 2012 21:11

Har prøvd forskjellig, både der en tar jobben med seg hjem, både på den ene og den andre måten, og der en jobber etter klokka, men har fri i det en går ut døra.

Har vært i industri hvor det var stemplingsur, der mange passerte stemplingsuret, tok seg tid til å kle av seg og stelle seg før de gikk tilbake til stemplingsuret og stemplet ut. De fikk mer igjen for strevet i forhold til de som faktisk stemplet når de passerte uret første gang.

Nå jobber jeg i et annet yrke, der en må planlegge deler av arbeidet på fritida for å komme i mål, samtidig som en ikke alltid greier å "legge vekk" jobben i tankene heller.

En ser best sjøl hva en gjør og ikke gjør.

(kvinne 42 år fra Akershus) ma. 2 april 2012 21:12 Privat melding

Dette er vel en ukultur i mange bedrifter...det som forundrer meg mest, er at de som irriterer seg over dette aldri sier i fra, enten til vedkommende selv eller til ledelsen...bare sitter og bruker masse energi på irritasjon....som heller kunne blitt brukt på å gjøre en god jobb selv..!

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 21:14 Privat melding

banditten, litt kjapp copy paste der.

Prøv gjerne med spott og hån mot kreativ destruksjon argumentet.

Skjult ID ma. 2 april 2012 21:22

"Hvis de fleste bedrifter ikke tjener nok penger, bør de legges ned slik at resursene kan bli brukt til noe som er mer lønnsomt."

I en verden hvor kapitalen er passiv, er det dette som oftest skjer. Kapitaleiere som har mange passive investeringsmuligheter flytter til mer lønnsomme plasseringer.

I småbedriftsverden, hvor det gjerne er en grunder og et par medansatte som eier bedrifter, blir det litt annerledes. Da har man en del andre faktorer enn bare siste års lønnsomhet som spiller inn. Så man lar det gjerne skure og gå litt for lenge, før man på grunn av konjunkturer og konkurranse plutselig får et ordentlig tøft år. Da sparkes alt daukjøtt ut for at man skal overleve, og så blir bedriften bedre enn noen gang og får god lønnsomhet igjen.

Teori og praksis er ikke like lett når man er tungt involvert som både eier og ansatt.

Skjult ID med pseudonym gerimax ma. 2 april 2012 21:25

@kit0001

Bedriftene må tjene penger for at det skal fungere , hvis bedriftene tjener penger blir det mer til felleskassa :) Kundene klager fordi det er kostbart og vi har en alt for høy kostnadnsnivå på grunn av dette
Efektiviteten er synkende og sykefraværet er økende ,

I Norge er ikke skatter , avgifter og mva et lønsømhetsproblem i mine øyner

Problemet er. Vanskelig å få tak i riktig arbeidskraft med riktig kunskaper og god motivasjon for å jobbe og ikke misbruke velferdsordninger vi har ....

En klok man sa til meg at det er i de gode tider man legger grunnlaget for en konkurs

Kansje det er en god ide at hvis de fleste bedriftene ikke går bra , bør de legges ned og bruke resursene i stat og kommunne for der trenger de ikke bekymre seg for inntjeningen , den kommer uanset

De fleste bedriftene i Norge er små og mellomstore bedrifter og de er avhengig av stabilt og god arbeidskraft

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 21:29 Privat melding

Nei, det er problemet når en har både jobb og sparepenger i bedriften. En håper i det lengste at tidene blir slik de var før. Noe de sjelden blir. Det som var en god ide, har rett og slett blitt foreldet, og en hadde tapt mindre på å innsett det før

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 21:36 Privat melding

@gerimax. Det er oljerelaterte selskaper som betaler 600.000 i året for en nyutdannet mekaniker. Ikke det offentlige. Det er da bedre for henne og bedriften at hun begynner å jobbe der og ikke i en bedrift som kun klarer å betale 300.000.

Skjult ID med pseudonym gerimax ma. 2 april 2012 21:39

@kit

Unskyld ...... du mente altså alle bedrifter som sysselsetter kun mekanikerer :) trodde du mente alle bedrifter i hele Norges land , forresten offshore er vel ikke fastland ?

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 21:46 Privat melding

gerimax. Nei, det var ett eksempel fra en bedrift og en arbeidskraft som ligger på fastlandet, Aarbakke på Bryne. E24 hadde en artikkel om det for 2 uker siden.

Mer formalistisk er argumentet at oljerelatert industri er lønnsledende og byr opp lønningene på arbeidskraft det er knapphet på . Hvis da tradisjonell industri ikke evner å tilby samme betingelser, vil det være en effektivitetsgevinst å flytte arbeidskraften over til den sektoren som klarer å ha den høyest verdiskapning på arbeidskraften. En kan trygt anta at den lønnsledende sektoren er lønnsom, siden de faktisk kommer med tilbudet.

Skjult ID med pseudonym watchersky ma. 2 april 2012 21:49

Alternativt tar den lønnsledende sektoren og priser seg ut av markedet.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 21:54 Privat melding

watchersky, hvis de ikke klarer å regne det hjem, vil de vel ikke komme med tilbudet?

Uansett så må det være opp til bedriften å fritt tilby lønn som de ønsker, så lenge det er private eiere som tar risikoen og gevinsten. Eller ser du for deg en gjeng byråkrater og froståsegpåere som skal overprøve bedriftens valg?

(mann 35 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 22:08 Privat melding

@kit

Gode poeng, men vil ikke ekstremversjonen av det du sier ende i bananrepublikker? At ingen andre enn de veldig lønnsomme (olje og gass) bedriftene bestå, mens andre må legge ned da de ikke får arbeidskraft?

Skjult ID med pseudonym gerimax ma. 2 april 2012 22:10

Kit

Har ikke lest artikkelen .....

Dine visjoner er rent teori , verden fungere ikke slik i praksis , man kan ikke flytte arbeidskraft på den måten , selv oljebransjen er avhengig av en vis produksjon på land , ( underleverandører ) som konkurrerer om kontraktene .... :)

Du sporer av tema til et nivå du er komfortabel med uten at dette er utgangspunktet for tråden

Jeg synes at det er mange som utnytter velferdsgodene og det bidrar til forringet lønsømhet for bedriftene

Oljebransjen kjenner jeg ikke til derimot bilbransje er jeg godt kjent med siden du er innpå mekanikerer , ingen problem for meg å betale 600. 000 tusen til en god og efektiv bilmekaniker . Jeg kjenner til en kar som gjør en mill som bilmekaniker i året hos en konkurrent , han er utrolig efektiv ..... og har er ikke borte fra jobben heller.

Skjult ID med pseudonym Dante ma. 2 april 2012 22:16

@TS

I min jobb handler det om hva jeg leverer av resultater, og det er ingen som er spesielt interessert i om jeg stempler inn i tide eller utide.

Jeg har imidlertid forståelse for at det kan være irriterende om man sitter i et produksjonsmiljø e.l. og leverer en mer direkte målbar tjeneste som f.eks. kundesupport.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 22:24 Privat melding

nostalgisk. Hvis bedrifter må legges ned fordi de ikke får tak i arbeidskraft, ser ikke jeg det som ett problem. Alle som vil jobbe, har jo fått jobb hos noen som bruker arbeidskraften effektivt.

gerimax. Det er ikke så veldig teoretisk. Det er en vanlig utvikling i de aller fleste land at arbeidskraften over tid går over til mer produktive sektorer. For 500 år siden jobbet 90% i landbruket, nå er det vel 2%, og de produserer utrolig mye mer mat.

Det er mulig du er mer komfortabel med avsporing misbruk av velferdsgoder. Debatten var i utgangspunktet pm det var å stjele av arbeidsgivers tid å være tilstede mindre enn normalarbeidsdagen. det jeg mente om det, skrev jeg 20:28. Jeg kan ikke se du har sagt hva du mener om TS sitt spørsmål.

(mann 35 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 22:30 Privat melding

@kit

Men problemet oppstår når alle jobber i oljebransjen og oljeprisen går ned.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 22:35 Privat melding

Eller når vi går tom for olje. Det er rimelig sikkert at oljesektoren er mindre viktig om 100 år enn i dag. Men hva som er viktig da er umulig å vite. For 100 år siden var det vanskelig å se for seg at Goggle, Facebook, Apple og de aller fleste andre selskaper vi kjenner skulle være noe. Jeg tror det bare er General Electric som var stort før som fortsatt lever, og det selskapet er noe helt annet enn det det var

Skjult ID med pseudonym gerimax ma. 2 april 2012 22:38

kit

Det er å stjele av arbeidsgiver å bli hjemme når man ikke er syk eller ikke gidder å gå på jobb men det er tydelighvis ikke det når man jobber i stat og komunne :) Det å utnytte velferdsgodene er å utnytte felleskassa

Kit det har skjed mye på 500 år men vi skal ikke så langt tilbake for å finne et bedre arbeidsmoral i Norge

Hvis bedrifter må legge ned på grunn av manglende arbeidskraft så er dette en seriøst samfunnsproblem og aldeles ikke lurt å feie det under teppe eller tvansgflytte arbeidskraft

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 22:50 Privat melding

"Hvis bedrifter må legge ned på grunn av manglende arbeidskraft så er dette en seriøst samfunnsproblem og aldeles ikke lurt å feie det under teppe eller tvansgflytte arbeidskraft" Du misforstår. Arbeidskraften flytter fordi de får ett bedre tilbud ett annet sted. Deretter forsvinner bedriftene. Det er med andre ord en helt frivillig flytting, og hva er problemet for samfunnet med at en bedrift uten ansatte legges ned? Det er sikkert noen som kan lage en ny bydel av de tomme lokalene, for eksempel Aker Brygge.

Jeg er ikke uenig i at for at en del er det viktigste med jobben å være tilstede og tilgjengelig. For en del er ikke det viktigste hvor en jobber, men at jobben blir gjort. Jeg forstår hva du sier at det var bedre arbeidsmoral før, men samtidig så har vi en mye høyere verdiskapning nå enn vi hadde før. Så vi er totalt sett mer effektive nå. En mulig hypotese er at før gjorde folk det de fikk beskjed om, nå gjør folk i større grad det som er fornuftig og som bedriften tjener på.

Skjult ID med pseudonym Tingeling ma. 2 april 2012 22:51

Noe som _virkelig_ bygger ukultur i en bedrift er kollegaer som skuler på andre kollegaer, uansett årsak.
Anyway...
Jeg mener ledelsen har ansvar for å definere hva som er effektiv tidsbruk. Og for å følge opp dette.
Dersom jeg har kollegaer som kommer sent og går tidlig, vil jeg enten ta det opp med min leder eller min kollega dersom det plager meg og mitt arbeid. Utover det har jeg stort sett nok med å passe min egen jobb og min arbeidstid ift de rammer som er satt og de oppgavene jeg skal gjøre.

(mann 61 år fra Buskerud) ma. 2 april 2012 22:58 Privat melding

@Tingeling

Definitivt , ledelsen har ansvaret og må handle ......:)

(mann 35 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 22:59 Privat melding

@Kit

Ja, men hvordan ting er om 100 år er virkelig ikke det relevante her. Oljeprisen om 2 år til -er- relevant. Den vil få konsekvenser for dagens samfunn. Derfor jeg henviste til bananrepublikker. Hele økonomien deres baserte seg på bananer og når prisen på bananer gikk ned så fikk de jo åpenbart mindre penger. det samme -kan- skje her med olje.

Skjult ID med pseudonym gerimax ma. 2 april 2012 23:01

kit

Mulig vi misforstår hverandre men slik jeg ser det er min verden en praktisk verden og din er et teoretisk verden :)

Og nå legger jeg meg fordi jeg skal på jobb imorgen :) Interesant var det uanset :)

Skjult ID ma. 2 april 2012 23:13

støtter gerimax...
Virker som at kit lever i en litt for teoretisk verden :)

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 23:20 Privat melding

gerimax, du har selvsagt rett i at du ser på min verden som teoretisk. Det stemmer dog ikke, min verden er rimelig praktisk. Men, interessant var det. Jeg må bare oppdatere meg litt til jobbmessig før jeg tar kvelden... ;)

nostalgisk, ja oljeprisen om 2 år er relevant. Jeg tror de som er best egnet til å ta beslutninger om hva og hvor mye de ønsker å investere i forskjellige prosjekt er de som bruker sine egne penger til det. Ikke noen andre. Det kan være vel så sannsynlig at oljeprisen dobles. En arabisk vår i Saudi og litt bombing i Iran, så er vi der.

Skjult ID med pseudonym watchersky ma. 2 april 2012 23:28

Men en veldig høy oljepris er på den annen side veldig skadelig for verdensøkonomien nå, sier økonomene, så det taper resten på.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 23:38 Privat melding

watchersky, en dobling av oljeprisen er neppe en drømmeverden for folk flest.

Skjult ID med pseudonym nostalgisk ma. 2 april 2012 23:38

Poenget er ikke om den er høy eller lav, det er om vi kun satser på olje så er vi veldig styrt av den. Veldig mye investeringsteori går ut på å ha en bredere plattform enn kun en. Man får kanskje ikke den samme profitten, men man får heller ikke de enorme tapene. Risikiominimering.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 2 april 2012 23:49 Privat melding

nostalgisk, sa da mener du at vi skal ha en komité som bestemmer hvilke sektorer som skal få vokse og hvilke som skal stagnere? Er ikke det en katastrofeoppskrift?