Alle innlegg Sukkerforum

Har du speilreflekskamera?

Vis siste innlegg
(mann 38 år fra Østfold) ma. 7 mai 2012 16:48 Privat melding

Speilreflekskameraer har jo blitt allemannseie omtrent, det er for lengst blitt "kult" å ha speilrefleks, og det var jo noe jeg som er over litt interessert i fotografi syntes var veldig bra i starten, men den gleden ble heller kortvarig.

For, hvem er disse "alle" som kjøper speilrefleks, og hvordan bruker de utstyret?

Mitt inntrykk: 95% av de som har speilrefleks kjøper et "kit", lar det bli med det, aner ikke hvordan de skal bruke det engang, og har heller ingen interesse av å sette seg inn i utstyret. De setter kameraet i "auto" og knipser i vei. Nevner jeg noe om hvitbalanse eller lukketider, så har de ikke peiling på hva jeg snakker om engang.

En ting er å ville ha noe ordentlig utstyr når man først skal ha noe, så man får ordentlige resultater, men dette får jo en motsatt effekt. Disse folkene ville jo strengt tatt ikke fått noe dårligere (for ikke å snakke om langt fler) bilder hvis de kjøpte seg et godt kompak/hybridkamera. Istedet irriterer de seg over å måtte drasse rundt med en bag den ene gangen i året de skal ta bilder (nyttårsaften, konfirmasjon, etc).

Det må da være bedre å kjøpe seg noe som faktisk får plass i veska/lomma, og allikevel dekker behovet og tar MER enn gode nok bilder, og det helt uten at man behøver å sette seg inn i noe som helst?

Eier DU et speilreflekskamera? KAN du bruker det? ...eller kjøpte du det bare fordi det var "kult og bra", gadd ikke å sette deg inn i det, og nå ligger det og støver ned fordi det er for stort og klumpete til at du gidder å ha det med deg rundtomkring, og du tar heller bilder med din iPhone (for de blir jo ikke så verst de heller da, og mer enn gode nok til å legge ut på facebook!)...?

(mann 32 år fra Oslo) ma. 7 mai 2012 16:51 Privat melding

Jeg har speilreflekskamera og syns det er kjempe morsomt å ta bilder. Er jeg flink? Absolutt ikke, men jeg prøver å lære. Jeg har 5 forskjellige linser til kamera til forskjellig bruk og syns det er kjempe morsomt å eksperimentere. Jeg har kjøpt en del bøker og leser mye på nette om forskjellige tips og triks :)
Ingen bilder blir så bra som med et speilreflekskamera!

Skjult ID med pseudonym Dobbs ma. 7 mai 2012 16:56

Jeg har webcam, og kan ca sånn delvis/halvveis å bruke det.

Skjult ID med pseudonym BaMaN ma. 7 mai 2012 16:58

LOL @Dobbs!

Akkurat nok oppløsning til å zoome in på tissen din i chat? :P

Skjult ID med pseudonym S ma. 7 mai 2012 16:58

Har speilrefleks og kjøper gjerne nye modeller jevnlig. Kunne bruke og tok gode bilder for 10 år siden. Har glemt basiskunnskapene mine nå så faller vel i kategorien 'kult og bra, skulle ønske jeg gadd å sette meg inn i det igjen'...(eller at jeg husket å ta med kamera på tur)

(mann 38 år fra Østfold) ma. 7 mai 2012 16:59 Privat melding

Mest imponert blir jeg jo av disse som det omtrent virker som om tror at meningen med SPEILrefleks er å ta bilder av segselv i SPEILET på badet.....

(mann 38 år fra Telemark) ma. 7 mai 2012 17:01 Privat melding

hehehe

Joda, kjøpte Canon EOS 350D i 2005 eller noe. Falt nok i gruppa som kjøper kit og bruker det. Var inspirert en bekjent som var rå med Makro objektiv, det var tøft! Har fortsatt ikke satt av ei krone til linser. Det hender jeg eksperimenterer med lukketider, ISO osv, men det blir litt bingo med kvaliteten. Kjøpte definitivt ikke for å være kul hehe, ingen i omgangskretsen min som bryr seg stort om foto. Bare Morfar på 82år. HAN er flink!

Skjult ID med pseudonym arneand ma. 7 mai 2012 17:02

@ts
Ja.
Ja, sånn passe.
Vaser rundt i fjell og skog med det hvert eneste år.
(^_^)

Skjult ID med pseudonym Dobbs ma. 7 mai 2012 17:06

@BaMaN
Sånt er nok damene svært lite interessert i å se på.

Skjult ID med pseudonym Snehvit ma. 7 mai 2012 17:09

Har speilrefleks med diverse linser og KAN bruke det. Vokste opp med manuelt speilrefleks og kunne bruke det og..så JA jeg har det og JA jeg kan bruke det.... Har tatt myyye bilder for meg selv og andre i årenes løp..

Skjult ID med pseudonym h0tntott ma. 7 mai 2012 17:09

jeg har et nikon d60. er vel ikke akkurat sånn at jeg kan alle funksjonene, men det blir da finere bilder enn med kompaktkamera jeg hadde en gang, eller iphonebildene mine :P

Skjult ID med pseudonym Danty ma. 7 mai 2012 17:13

Jeg kjøpte et speilreflekskamera til datteren min på 12 (straks 13) år (etter at hun har vært flittig kompaktkamerabruker i et par år). Jeg syntes hun fortjente det. Det første hun gjorde når hun fikk det, var å takke pent for deretter låse seg inn på badet i en times tid og deretter ta massevis av bilder av seg selv i speilet :)

(mann 33 år fra Hordaland) ma. 7 mai 2012 17:14 Privat melding

Har vært fotointeressert i ganske mange år. "Jobbet meg opp" fra point-and-shoot, til en litt mer avansert kompaktmodell med manuelle instillinger, og nå har jeg speilrefleks. De siste årene har interessen dabbet litt av, så jeg er redd det støver vekk litt ja...

Jeg kan å bruke det, og gjør bruk av manuelle innstillinger når det trengs. Heldigvis er "auto" best ca 80% av tiden. =) I RAW slipper man å tenke på hvitbalanse. Jeg skyter i RAW+JPG, og den automatiske hvitbalansen og bildeoptimeringen på kameraet er stort sett bra nok. Dermed slipper jeg masse photoshop-fikling. Effektivitet er bra.

Det neste kameraet jeg kjøper blir et lite kompakt, vanntett og solid kamera. Ikke fordi jeg kommer til å slutte å bruke speilrefleks, men fordi av og til er et speilrefleks for stort. Å gå glipp av bilder fordi man ikke kunne ta med kameraet er kjipt ;) Liten vits i et supert kamera som ligger hjemme.

Det er også viktig å ikke kjøpe et så dyrt kamera at man er veldig redd for det. Kan du ikke ta det med på nesten hva som helst fordi du er redd for det, har du kjøpt for dyrt kamera.

Skjult ID med pseudonym ypti ma. 7 mai 2012 18:44

Det mange ikke tenker på er at for en point and shoot-fotograf, altså de aller fleste av oss, så får du bilder som ser "friskere" og bedre ut med et godt kompaktkamera enn med diverse speilreflekser. For å få de virkelig gode resultatene med speilrefleks så bør du kunne litt etterbehandling også.

Jeg vet om flere som har speilrefleks og skyter i RAW fordi det har de hørt er best. Det er jo det, men kan du 0 eller svært lite om etterbehandling, så blir det ganske bortkastet. Da er det mye bedre å kjøpe et godt kompaktkamera som etterbehandler bildet for deg uten at du en gang vet om det. Ved hjelp av kameraets software så spytter den ut en ferdig behandlet jpg som har gode farger og skarphet. Nemlig det bildet du får opp på LCD-skjermen etter at bildet er tatt. Da har det allerede fått fargebehandling, oppskarping og kanskje kontrastjustering også. Alt etter hva produsenten av kameraet har puttet inn i autofunksjonen. Det er nemlig ikke bare lukketid, blender, blitz av/på osv. som blir styrt av autofunksjoner.

Nå finnes det autofunksjoner på diverse speilreflekser også, der kameraet gjør en del av etterbehandlingen for deg, men kjøper du speilrefleks for å skyte på auto så har du et uforståelig behov for å sløse med penger. Det er heller ikke slik at jo dyrere speilrefleks, desto bedre autofunksjon. Jeg har to relativt kostbare speilreflekser, og de har ikke autofunksjon. Nettopp fordi det i utgangspunktet er helt bortkastet med en slik funksjon. Bildet er bare halvferdig når det kommer ut fra et slikt kamera, og så starter den manuelle "fremkallingen" i egnet software på PC/Mac.

Min søster på 15 hadde veldig lyst på en speilrefleks, men jeg klarte svært enkelt å overtale henne til å kjøpe et kompaktkamera. Jeg jobber med foto og har litt utstyr, så jeg tok med meg en nikon d300 med et typisk kitobjektiv og et kompaktkamera av typen canon ixus. Tok noen bilder og dumpet de på PC'en uten å behandle de i Photoshop eller noe slikt. Da hun fikk se bildene så syntes hun bildene fra kompaktkameraet så best ut. Det var livligere farger og litt skarpere. Og det er jo nettopp slik hun (som de aller fleste andre) vil bruke kameraet. Knipse bilder og overføre til PC og sikkert laste opp på Facebook.

Så speilrefleks er helt klart en hype. Det er mange som har sløst bort mange tusen der ja :)

Skjult ID med pseudonym ruggen ma. 7 mai 2012 19:24

har brukt speilrefleks i endel år nå, og jeg føler jeg kan det ganske bra (selv om det alltid er rom for forbedringer).

når jeg fotograferer tenker jeg mer på komposisjon enn det tekniske, men etter å ha brukt speilrefleks i noen år innser jeg at de bildene jeg tar med kompaktkamera blir latterlig dårlige sammenliknet med de jeg får fra speilrefleksen. hovedsakelig pga RAW-formatet, men også fordi det er mye lettere å treffe bevegelige motiv med speilrefleksen (den er mye kjappere). jeg har ofte med meg kompaktkamera på tur, men jeg angrer alltid etterpå.

Skjult ID med pseudonym ypti ma. 7 mai 2012 19:44

@Mintsjoko: Flink å argumentere du :)

Skjult ID med pseudonym lashes ma. 7 mai 2012 19:46

Jeg har et hybridkamera, og det kjøpte jeg fordi det er mer enn bra nok for min knipsing, og ikke minst det passer i veska/lomma;)

(mann 34 år fra Rogaland) ma. 7 mai 2012 20:21 Privat melding

Eg "kasta" kitlinsa eg fekk med mitt kamera. Har istadenfor 4 forskjellige linser. 10mm, 30mm, 180mm(makro) 500mm.

10mm og 30mm blir VELDIG mykje brukt, dei andre krever planlegging :)

(mann 37 år fra Østfold) ma. 7 mai 2012 20:26 Privat melding

Har speilrefleks og vet hvordan jeg bruker det. Var veldig inn i foto en periode, men desverre dabbet av i det siste. Noen her som er med på en foto tur en dag :D?

(mann 37 år fra Vestfold) ma. 7 mai 2012 20:54 Privat melding

Jeg har speilrefleks kamera, men jeg er litt dårlig til å rote meg avsted for å ta bilder. Har sittet litt i styret osv. i den lokale kameraklubben og prøver å være litt med der.

Foto interessen begynnte vel med et canon powershot G5 også ble det 350d etterhvert og 500d og nå 7d. Har blitt noen objektiver også. Sigma 24-70 F2.8 var vel det første jeg kjøpte. Sammen med 7D så kjøpte jeg en 24-105 F4L objektiv. og nå har jeg jaggu meg skaffet med 70-200mm F2.8L II også. Det er jo litt galskap for jeg tar ikke så mye bilder at jeg kan forsvare det kjøpet helt, men det er morsomt :) Ekstra bonus er jo at kameraet begynner snart å bli større enn meg :)

For de av dere som har speilrefleks og ikke kan bruke det meld dere inn i en kameraklubb. Masse man kan lære og gode tilbud man kan benytte seg av :) sjekk ut www.nsff.no for å finne en lokal klubb.

(mann 38 år fra Buskerud) ma. 7 mai 2012 21:26 Privat melding

Har Nikon D300s m/Tokina AT-X PRO DX 16-50mm f/ 2.8 og Nikon Nikkor AF 50mm f/1.8D. Kan både bruke utstyret og etterbehandle bildene. Er veldig godt fornøyd med objektivene, spesielt normalobjektivet på 50mm. Det er sylskarpt.

Og ja, det er riktig som noen nevner her, noen speilreflekskamera etterbehandler bildene dine automatisk. Hadde tidligere et Nikon D60, og da jeg gikk over til Nikon D300s merket jeg veldig godt at det ikke gjorde det. Da måtte det legges mer innsats i etterbehandlingen.

Kudos til TS for å ha startet en tråd som ikke er kun BS.

Skjult ID med pseudonym joggesko ti. 8 mai 2012 20:42

Jeg har min gode gamle Canon 1D Mark II - introdusert til sommer-OL i 2004. Bygd som en tanks og suverene bruksegenskaper. Kamerahuset var tidligere et reservekamera i VG, som jeg fikk for en fin fin pris da 1D mark III kom.

Suverent kamera til mitt bruk - sport og andre ting som rører seg fort.

Fikk nylig tak i et pent eks av Canon 300f2.8 (uten IS).

(mann 50 år fra Akershus) ti. 8 mai 2012 23:32 Privat melding

Mitt første kamera var et Agfa Silette LK Sensor til 517 kroner. Jeg må vel ha vært rundt 10 år den gangen. Kameraet (http://bit.ly/KjiaVv ) kom selvfølgelig med tilpasset skinnetui som beskyttet det mot skader. Kameraet var flott, med manuell innstilling av avstand, blender og lukker. Det hadde en lysmåler, som stort sett målte lyset på himmelen og gjorde at mange av bildene ble undereksponert. Men du verden som man lærte av å styre med manuelle innstillinger. Dybdeskarphet var markert ved siden av fokuseringsringen, slik at man kunne se hvilken effekt blender hadde på dybdeskarpheten. Blitzene var kun full power, så man måtte justere blenderen i forhold til hvilken avstand man tok bilde på.

Senere avanserte jeg til speilrefleks, og utstyrsmessig toppet det seg under studietiden med et Nikon 801s med 50mm 1:1.4D etter at lukkeren på det gamle fikk en finger i lamellene. Etter at jeg gikk "digital", har jeg ennå ikke klart å komme opp på tilsvarende utstyrsnivå. Først hadde jeg et forholdsvis stort digitalt kamera med 640x480 oppløsning og internt minne til en rundt 30 bilder. Senere ble det et Nikon 990 som egentlig er et godt kamera så lenge batteriluka holder. Nå har jeg et - kremt - Nikon D40 med ødelagt blitz (forbanna plastkonstruksjon) og et 35mm objektiv til erstatning for ødelagt kitobjektiv (forbanna plastkonstruksjon).

Jeg bruker som regel kameraet på automatikk, men jeg VET hva som må til for å få til forskjellige effekter. Etterbehandling består av et bash-script som måker RAW-filene gjennom ufraw-batch (med autoekponering, hvitbalanse fra kamera) , deretter vil imagemagick convert legge på hvit ramme rundt med dato og filnavn (for ikke å ødelegge et eventuelt, sjeldend blinkskudd med dato rett på bildet), så endres filnavn til år_mnd_dag_kl_<originalnavn> og timestamp på filen settes lik timestamp fra exif. Bildene blir lagret i en mappestruktur basert på dato. Jeg tar naturligvis vare på originalfilen i tillegg.

På ønskelista: Bedre speilreflekskamera og et vanntett kamera til kajakkturene.

(mann 33 år fra Hordaland) on. 9 mai 2012 00:13 Privat melding

Her har vi mannen med orden i sysakene, i hvert fall! Der har jeg et og annet å lære, det skal være sikkert. Har også d40, og har også ødelagt et kit-objektiv. Men det måtte falle i hardt gulv 2 ganger før det ble ødelagt. Det klarte jeg på et og samme utdrikningslag...

(mann 50 år fra Akershus) on. 9 mai 2012 00:26 Privat melding

Orden i sysakene vet jeg nå ikke, men jeg har i alle fall klart å ta vare på de fleste digitale bildene jeg har tatt siden år 2000. De første jeg tok med "lekekameraet" med 640x480-oppløsning er nok tapt for alltid. Forøvrig har jeg tatt backup av alle bildene og mye annet rart på crashplan.com. Ubegrenset lagring til fast pris. De har også software som virker på linux.

(mann 45 år fra Oslo) on. 9 mai 2012 01:11 Privat melding

Profilbildet mitt er tatt med det klassiske natt-objektivet Noct Nikkor 58mm 1,2

(mann 30 år fra Oppland) on. 9 mai 2012 04:21 Privat melding

Jeg har et Nikon D90 med NIKKOR 18-105mm telefotozoom linse f-3,5-5,6.
Jeg tar en del bilder og har satt meg godt inn i kameraet selv om jeg har mye og lære enda.
Liker for det meste å ta bilder på kvelden/natta av gjennstander som ikke flytter på seg, slik at jeg kan leke litt med lyset som er der, og få bildene mine slik jeg vil.
Liker best og ta bilder av natur og kanskje aller mest av stjernehimmelen, når himmelen er heeeelt skyfri og det er mørkt ute. men for optimale stjernebilder trenger jeg en linse med større blenderåpning (helst f-1,2 eller f-1,4), slik at jeg får mest lys inn på kortest mulig tid.
Jeg skal også prøve meg på timlapse fortgrafering etter hvert, men vil finne det beste utstyret først.
Venter også på en utløserenhet kalt "Triggertrap" som skal komme i løpet av mai. Da skal det virkelig bli morro å ha et bra kamera!

Til "vanelige" bilder klarer jeg meg med kameraet på mobilen (galaxy s2, med 8mp). det klarer seg bra til bilder som ikke krever avanserte innstillinger.
Som nevnt, et DSLR/SLR kamera er ikke det du setter på Auto, og knipser i vei! det er bare bortkastet!
Mitt står KUN på manualprogrammene!
Bra post, KongKebab!

(mann 33 år fra Hordaland) on. 9 mai 2012 06:13 Privat melding

Jeg ser poenget i å stort sett bruke de manuelle innstillingene når man lærer seg å bruke kameraet, og under spesielle forhold. Under vanlig fotografering under vanlig gode lysforhold, skal man etter mitt syn ha en god grunn for å ikke bruke automatikken. I slike forhold gjør automatikken en bedre jobb enn deg, og du kan dermed konsentrere deg om at timingen din blir riktig, i stedet for å knote med kamerainnstillinger mens motivet passerte.

Kommer jo an på hva man tar bilde av, selvsagt. Hvis du har et tålmodig, stillestående motiv er det jo bare å slå seg løs og ta seg god tid.

(mann 33 år fra Oslo) on. 9 mai 2012 12:23 Privat melding

Bildedøden er grusom, når du snubler innom et galleri der noen har tatt svarthvitt bilder av en busk eller en stige så er det like før jeg må rope på Tom Nordlie og hjertestarter.

Det må være rart å gjøre noe bare fordi alle andre gjør det, men det er også noe jeg missunner STERKT, jeg skulle elsket å ha evnen til å slå av alle kognitive ressurser i hodet og late som jeg synes ting er gøy fordi andre gjør det og på den måten få sosialaksept og sex, status osv.

Noe av det hardeste for meg de siste årene var å holde ut en runde med kubb i parken med en jentegjeng jeg synes var søt for en sommer noen sesonger siden, alle skulle liksom fake at det var så morsomt å spille et spill utviklet for britiske pensjonister. Jeg har opplevd ekstremvold og endel hårete situasjoner men dette tok kaken, jeg ble periode buddhist i ettertid og måtte flere ganger gjennopplives på akutten da det plutselig i spontane øyblikk steg innover meg faktisk hvor jævlig kjedlig det jeg hadde opplevd var.
Oksygenmaske hadde blitt hverdagslig for meg om jeg skulle gått rundt med et speilrefleks kamera og knipset bilder for å impe jenter på facebook.

Skjult ID med pseudonym torsketran on. 9 mai 2012 13:36

Knipse kubber :)

(mann 33 år fra Oslo) on. 9 mai 2012 13:42 Privat melding

Da tror jeg hjernen min hadde koblet fra synservene slik at jeg hadde blitt evig blind og bare kunne blitt helbredet av Jesus, svarthvitt bilder av kubber tatt av en med sjøstøvler og pannelugg, strikke genser og sånn anti-FRP pin....jesus kristus gi meg frelse.

Skjult ID med pseudonym ruggen on. 9 mai 2012 14:54

@LeChamp:
Heldigvis er det ikke slik at alle fotografer tar bilder kun for å imponere jenter på Facern eller henge opp skrytebilder av seg selv her og der.
...selv om denne kan være aktuell for mange: http://xkcd.com/77/

Skjult ID on. 9 mai 2012 15:05

Jeg har speilrefleks kamera,fikk fotokurs med i gave pakken. Har mye glede av det, eneste aberet er at det er så tungt å ha hengende rundt halsen.

(mann 33 år fra Hordaland) on. 9 mai 2012 20:23 Privat melding

@LeChamp, så tanken på at vi driver med både foto og kubb fordi vi genuint LIKER det virker mindre sannsynlig enn at vi bare prøver å få sosial status? :D En interessant teori, i det minste. Men, jeg liker beskrivelsen av kubb-spillet ditt. Jeg kunne nok kommet med lignende beskrivelser om jeg prøvde å se fotball, eller gud forby, langrenn, på TV. =)

Skjult ID med pseudonym fyr84 on. 9 mai 2012 20:44

Jeg er rææv på å ta bilder, husker aldri å ta det.. Var i Afrika i en måned uten å makte å ta noe annet enn bilder av jobben vi gjorde der. . .

Men speilreflekskamera og kompaktkamera skal jeg ha. . . Selv om de står og støver ned hjemme..

(mann 38 år fra Oslo) on. 9 mai 2012 20:51 Privat melding

Yes, har en Canon AE-1 Program kamera som er nesten like gammel som meg! :) Syntes det er utrolig kult å ta bilder på film, hele prosessen er rein nostalgi! :D

Og en fin "date" forsalg for de som ikke har tenkt på det, spesielt nå som det er sommer, er å ta banen et sted så dere kan gå nedover Akerselven og ta bilder sammen, for så å dra og fremkalle de! :) Sier seg selv at det krever film, men det er veldig sjarmerende å ta bilder sammen med noen når man ikke heeeelt vet hvordan bildene blir, så blir det spennende å vente på resultatene, og da kan man stikke og spise eller noe i mellom tiden! :D

Skjult ID med pseudonym tresnitt on. 9 mai 2012 23:09

@rasec
Hva med 8mm-film? Det er søtt.
Jeg var forresten i fjor ved nedre del av Akerselven og filmet måker og rotter (!) med proffkamera, men jeg ble så "forstyrret" av alle narkoselgerne. De var redde for at jeg filmet dem. Dessuten var de nok ute etter kameraet. Så jeg måtte jage dem vekk som bikkjer. Følte meg ikke særlig fri langs Akerselven nei...

Skjult ID med pseudonym iPodagra to. 10 mai 2012 11:09

Denne tråden minte meg på at jeg må sjekke bruktmarkedet etter en linse med fast brennvidde, helst 30 (eller er det 35?) mm. Med stor blenderåpning (f. 1.4 eller 1.8). Til min gode, gamle Nikon D40. Tror det er alt som skal til for at jeg skal bruke det mer aktivt igjen. Det må en ny dings til rett og slett. En billig og god en.

Skjult ID med pseudonym rasec to. 10 mai 2012 15:03

@tresnitt, åhh jaa, 8mm er konge!! Men umulig å få tak i, har bare vært borti det når jeg bodde i Australia. Merker jeg føler meg gammal når jeg blir nostalgisk av film, de som vokser opp vet jo ikke hva det dreier seg om en gang! Husker jeg tok med kamaraet når jeg var lærer og var på klassetur, ingen av elevene mine skjønte hvorfor de ikke fikk sett bildet med en gang og måtte vente over en uke til å se resultatet! >_<

Skjult ID med pseudonym tresnitt to. 10 mai 2012 17:06

@rasec
Jeg har faktisk 4 stk gamle 3 1/2 minutters UBRUKTE 8mm-filmer. Pluss et Sankyo-kamera som jeg kjøpte brukt på Oslo Kamera Service nederst på Karl Johan for 25 år siden for 500kr. Funksjoner som 18, 24, 36 bilder/sek eller enkeltfoto, samt zoom, macro og annet. Det hadde vært gøy å bruke materialet og på en finurlig måte flette opptakene inn i filmer jeg lager med moderne utstyr.

Skjult ID med pseudonym haus to. 10 mai 2012 22:39

Smasha mitt igår.

Skjult ID med pseudonym torsketran to. 10 mai 2012 22:40

Var du i parken og prøvde å knipse kubber mens du gikk på line?

Skjult ID med pseudonym haus to. 10 mai 2012 22:44

torsketran
Bruker du grønn kort jakke? Det var ikke du som ropte "Heidø"?