Alle innlegg Sukkerforum

Nå avvikles statskirken

Vis siste innlegg
(mann 35 år fra Oslo) ma. 14 mai 2012 23:34 Privat melding

Dette er helt fantastisk! Hvorfor har ikke dette blitt snakket mer om i media tidligere? Eller har jeg bare ikke fått det med meg?

Uansett - Dette skal F E I R E S ! :D

http://www.dagbladet.no/2012/05/14/nyheter/innenriks/kirken/religion/21593 869/

(kvinne 34 år fra Buskerud) ma. 14 mai 2012 23:41 Privat melding

Et steg i riktig retning.

Skjult ID med pseudonym Skjult ID ma. 14 mai 2012 23:45

Hadde vært fornøyd hvis det innebar at alle trossamfunn (inkludert kirken) måtte finansieres av sine medlemmer/troende.

Dessverre vil nok staten bruke penger på overføringer til religiøse etter dette, så det blir bare symbolsk.

Skjult ID ma. 14 mai 2012 23:45

Joda... alle de som dukker opp i kirken på julaften, konfirmasjon, dåp og begravelse..men som ellers ikke vil ha noe med kirken å gjøre........

(kvinne 34 år fra Buskerud) ma. 14 mai 2012 23:46 Privat melding

Det er noe i det, skjult id.

Hva skjedde forøvrig med at man ikke lenger får si kirkegård, men må bruke ordet gravplass for å være så jovial mot andres kulturer?

(mann 57 år fra Oslo) ma. 14 mai 2012 23:49 Privat melding

Det går i riktig retning, men selvfølgelig er dette for lite og for tregt. Får vel likevel glede seg over hvert lite steg i riktig retning.

Skjult ID med pseudonym Tingeling ma. 14 mai 2012 23:54

Kan jo bli spennende å se på kalenderen heretter. Vil anta røde dager forsvinner, eller blir endret...men hvilken "religion" skal da sette rammene for disse? Kanskje vi må søke på lik linje med de andre trossamfunn...
Hmm...hva med kirkegårdene? Begravelser? Alle kremeres heretter, og settes i et skap eller noe?
Høytider -> UT?
Ja, det er nok hurramegrundt beslutning på alle måter.

*Ser ikke helt noen grunn til å feire dette, jeg. Selv om jeg ikke kan kalles en ivrig kirkegjenger på noe måte. For en grunnlovsendring uten mer offentlig debat og omtale...er litt...hm, ja. Merkelig igrunn. *

Skjult ID med pseudonym -redrum- ma. 14 mai 2012 23:54

Har vært kjent en god stund, dette. På høy tid, ja. Jeg vil ikke ha noe som helst med kirka å gjøre, hverken når det kommer til begravelse, dåp, konfirmasjon eller noe annet, så jo mindre den organisasjonen der får av skatten jeg betaler, jo bedre.

(kvinne 34 år fra Buskerud) ma. 14 mai 2012 23:55 Privat melding

Blir alle automagisk utmeldt og må meldes inn igjen i denne nye norske kirke? Blir man automagisk overført? Hvordan blir det å selv melde seg ut av den norske kirke, endringer?

Høres ut som en kostbar affære bare å skifte ett ord i et så innavla navn.

(mann 35 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 00:00 Privat melding

Jeg håper inderlig på en reformasjon. Jeg skulle ønske medlemslistene ble slettet og de som ville bli med måtte melde seg inn. DA hadde budsjettet gått rimelig hardt ned.

Idag får de riktignok en ekstra pott til å fikse opp eiendommene sine, men nå som det kun blir å anse som et trossamfunn lurer jeg på hvordan bevilgningene blir.

Røde dager? Fantastisk! Kast dem i søpla for alt jeg bryr meg. Det inkluderer hver eneste søndag.

Jeg vet jeg kan være litt radikal på dette, men jeg syntes dette er det største fremskrittet vi som land har gjort i min levetid. Alle partiene står bak det så jeg vet ikke hvem jeg skal gi æren til engang. Bravo! :)

(mann 57 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 00:03 Privat melding

Statsstøtten til en masse organisasjoner ellers er bygget opp sånn at man må være betalende medlem for å utløse offentlig tilskudd. Sånn burde det være for den norske kirken også. Da ville den raskt blitt halvert.

Skjult ID med pseudonym cat ti. 15 mai 2012 00:05

Bare symbolsk, ja.

Og i praksis så er det jo sosialdemokratiet og den politiske korrektheten som er statsreligion i Norge.

Skjult ID med pseudonym femtitre ti. 15 mai 2012 00:06

klarer dere uten kirken da,,hva med dåp,konfirmasjon,gravferd som er enden på vårt liv,jeg forstår ikke denne negative kritikken av kirken hele tiden,det er en positiv ting,og de som ikke vil delta kan jo bare melde seg ut,ingen
problem egentlig,har en følelse av at det er ute i tiden og snakke om religion,ingen av oss er udødelige,og det er blitt
et tabu,derfor distanserer man seg også fra selve livet på godt og vondt.

(mann 57 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 00:09 Privat melding

@femtitre. Jeg har selv pratet ved mine barns navnefester, de har gjennomgått borgerlig / humanistisk konfirmasjo, og til høsten skal jeg gjennomføre opplæring som humanistisk gravferdstaler. Så vi trenger ikke kirken til dette. Kirkegårdene er kommunale og der kan alle ligge.

Skjult ID med pseudonym Skjult ID ti. 15 mai 2012 00:10

Enig med HaraldBK.

Og en annen fordel med å gjøre noe med statsstøtten er jo at mindre sekter og religioner (som gjerne er både homse- og kvinnefiendtlige) vil nærmest bli utradert etter kuttene.

(mann 35 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 00:11 Privat melding

@femtitre

Det har med budsjett som går til usynlige menn i himmelen å gjøre. Dåp og konfirmasjon er ting som er funksjonsløst, men begravelser er forsatt nødvendig. Man må ikke ha en kirke til slikt.

Jeg vil påstå at hovedproblemet mitt ligger i at hvis jeg har en butikk så er det ulovlig for meg å ha den åpen på søndager eller andre vilkårlig valgte dager (les: helligdager) på grunn av den tidligere nevnte mannen i himmelen. Men om kirken ikke tilhører staten lenger så kan dette løses opp. Dette forandres ikke om jeg melder meg ut.

Skjult ID med pseudonym Tingeling ti. 15 mai 2012 00:11

Det flotte er jo at det vil skape uendelig mange arbeidsplasser for bygningsarbeiderne som strømmer til landet. Mye treverk og stein som skal ned....og det kan jo i tillegg på sikt bli mange flotte boligkomplekser på de strøkne tomtene som kirkene har kuppet til seg. Kan nok bli tøft å opprettholde noen standard på de byggene uten særlig støtte. Og da er det nok bedre å bruke arealene fornuftig fremfor å ha forfallet synlig i alle landets kommuner.
Snart ser vi glimt av fordums tid kun på folkemuseene...der de gamle stavkirkene står.
OM det finnes finansiering til å vedlikeholde dem, vel og merke. ;-)

Og enig - jeg stemmer for 7 dagers arbeidsuke. Året rundt.
Why not?
;-)

(mann 35 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 00:18 Privat melding

@Tingeling

Nei :-)

Skjult ID ti. 15 mai 2012 00:20

Femtitre : <3

Skjult ID med pseudonym R2_D2 ti. 15 mai 2012 11:23

Helt latterlig hvordan noen tror at vi MÅ ha religion for å ha en unnskyldning for å ta fri. Lørdager og søndager burde fremdeles ikke være vanlige jobbdager for de som ikke jobber i skift, men helt idiotisk at butikker ikke kan ha åpent på Søndag om de vil.

De røde dagene kan godt fjernes fra de dagene de er på i dag, og burde heller bli flyttet til faste fredager og mandager. Eventuelt sette opp en ny ukesferie.

Om man ikke har noe annet å gjøre i livet enn å jobbe, så er ikke livet verd en dritt.

Og som Tingeling sier, så er det bedre å bruke tomtene som det står stygge bygg på i dag(noe som jo betyr 99.9% av kirkene) til noe fornuftig i steden :)

(mann 57 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 11:32 Privat melding

Røde dager eller annen arbeidstid. Et arbeidsår består av omtrent 1850 timer. Ved å fjerne alle koblinger til tilfeldige helligdager, kan denne tiden fordeles etter avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Vi kan fortsatt beholde begrensninger i forhold til hvor mye man kan jobbe i løpet av døgn / uke / måned. Og de som vil ha fri på grunn av sin salighet kan da ha det.

Av praktiske grunner vil nok mange innrette seg etter skolen.

(mann 37 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 12:24 Privat melding

Som @Harald BK sier: et skritt i riktig retning, hverken mer eller mindre. Vi bør ha religionsfrihet her i landet og folk får tro hva de vil, men det betyr ikke at staten skal favorisere et spesielt livssyn (inkludert ateistiske).

Men at et eventuelt skille mellom kirke og stat nødvendigvis skal bety en total opphevelse av det kirken har sørget for av samfunnspåvirkning opp igjennom historien, er jo rimelig unødvendig og strengt tatt, utopisk. Man kan f.eks. argumentere for at samfunnet som helhet har godt av ukedager der butikkene ikke har åpent. I enkelte land har de jo til og med siestaen, som er en mye drøyere variant, men som helt sikkert har sine positive sider. Siden kirken har øvd enorm inflytelse på norsk kultur i 1000 år, behøver ikke kalenderen å endre seg vesentlig selv om statskirken opphører.

Det bør også være mulig å ivareta en del kirkebygg som ansees å ha en arkitektonisk/historisk verdi, selv om kirken ikke selv har råd til å vedlikeholde dem. Å rive ned alle «overflødige» byggverk som representerer kirken på prinsipielt grunnlag er jo ganske historieløst.

Skjult ID med pseudonym Kraken ti. 15 mai 2012 12:28

Var da også noe å ta opp her;)

(kvinne 37 år fra Buskerud) ti. 15 mai 2012 12:34 Privat melding

Ja, det er jo noe. Jeg måtte melde meg ut 3 ganger av statskirken, og ble ikke videre imponert over det.

Skjult ID ti. 15 mai 2012 12:44

Snart blir vel Norge et Muslimsk land.... Om trenden fortsetter med at folk melder seg ut.
Gremmes....

Skjult ID med pseudonym R2_D2 ti. 15 mai 2012 12:54

latterlig....bare fordi folk melder seg ut av kirka, så blir ikke Norge muslimsk....

Ateistisk eller hva man skal kalle det er et bedre navn ;)

Skjult ID ti. 15 mai 2012 12:56

Om trenden fortsetter så vil muslimene være den største troen i norge.

Skjult ID med pseudonym R2_D2 ti. 15 mai 2012 12:58

ja, men sunn fornuft vil være den største viten.

Skjult ID ti. 15 mai 2012 13:27

Norske kirker mottar mindre og mindre og forfaller. Prosentvis stor andel kristne i forhold til muslimske er en forutsetning for fortsatt vedlikehold av Norske kirker. Snart vil vi bare se moskeer som er nyoppusset, mens vi risikerer å få stein i hodet mens vi er i begravelser og bryllup. Vanskelig sak dette her.

(mann 57 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 13:38 Privat melding

Muslimene er villig til å betale for sine gudshus, mens det jevne kirkemedlem synes samfunnet skal betale alt, siden de betaler skatt. Da blir det forfall på kirkene.

Innfør medlemsavgift i statskirken, og om det blir for mange kirker for dem å vedlikehgolde når de får reegningen selv, så kan samfunnet overta de som har bevaringsverdi, og bruke dem til andre formål, konsertlokaler, samfunnshus, museer, eller selge dem til andre trossamfunn.

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 15 mai 2012 14:01

Leeeenge siden jeg meldte meg ut av statskirken. Forøvrig var jeg på en kafè/pub i påska, riktignok på svensk side av grensa.. huset var opprinnelig et gudshus, et veggmaleri av Jesus, som dekte ene veggen var ikke så malplassert når det var midt i påskeferien :-)

Mange kirker er for kulturskatter å regne, og bør derfor tas vare på av samfunnet. Mye av inventaret i kirkene burde vært voktet som på et museum.

Skjult ID med pseudonym -redrum- ti. 15 mai 2012 14:04

Religion er ikke en del av historien til verdens befolkning som jeg er stolt av(heller skammer meg over)....så kan ikke si jeg hadde brydd meg om alle kirkene hadde blitt jevnet med jorden.

Meeeen....vet jeg er i undertall der, dessverre.

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 15 mai 2012 14:07

Sier som Bjørneboe; "å fornekte kristendommen er å fornekte vår egen historie".

(mann 57 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 14:13 Privat melding

Å fornekte Holocaust er også å fornekte vår egen historie :-(

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 15 mai 2012 14:18

HBK.. og poenget ditt var??

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 15 mai 2012 14:22

...Bjørneboe dukket jo forøvrig ned i historiens grusomheter i "Bestialitetens historie" .

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 15 mai 2012 17:13

HBK
Var Bjørneboe Holocaust-fornekter? Det visste jeg ikke. Har tenkt på ham som en radikal og samfunnskritisk bifil manisk-depressiv alkoholiker og ateist :-)

Forøvrig siterer jeg stundom Stalin :-b

Et Bjørneboesitat:

"Ingen religion, ingen impuls i hele verdenshistorien har i så høy grad muliggjort Satans herredømme over jorden som de små, fire evangelier har gjort. "Kristi lære" har minimum 300 millioner døde som frukt. Aldri har verden sett en slik inkarnasjon av det onde som den kristne Kirke." :-)

(mann 38 år fra Østfold) ti. 15 mai 2012 17:18 Privat melding

"Hvorfor har ikke dette blitt snakket mer om i media tidligere?"

...det er sikkert en konspirasjon!.

(mann 57 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 18:36 Privat melding

@Bønna
Poenget er at det er tåpelig å fornekte kristendommens rolle i historien. Veldig mye er sagt og gjort i regi av kirken, og i kristendommens navn.

Og svært mye av dette oppfatter jeg som negativt.

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 15 mai 2012 22:31

Ja Harald, du hadde flere poenger i samme åndedrag holdt jeg på å si, helt enig med deg :-)

(mann 35 år fra Oslo) ti. 15 mai 2012 23:36 Privat melding

@KongKebab

DU er en konspirasjon!

:-P