Alle innlegg Sukkerforum

Hvis du var født i...

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym jegern to. 17 mai 2012 17:15

Slavetidens USA, ville du vært blant dem som ønsket frihet for slaver?

Eller i apartheid-tiden i Sør Afrika, ville du som hvit person vært for de svartes rettigheter?

Hva med i den tiden hvor kvinner fikk stemmerett - ville du vært for?

Eller når det var snakk om å gjøre homofili lovlig?

Ville du i nazi-tyskland sett galskapen komme, eller gått inn i hæren i et ønske om å bygge det tredje riket?

--

Kort sagt: Er du en som ser urett i din samtid og prøver å gjøre noe med den, eller er du den som holder igjen utvikling for menneskers frihet? Det ér en av delene - å tie om urett er å bidra.

Kommer du på saker i vårt samfunn i dag som burde nevnes på listen over?

Skjult ID med pseudonym jane to. 17 mai 2012 17:21

"Ville du i nazi-tyskland sett galskapen komme, eller gått inn i hæren i et ønske om å bygge det tredje riket?"

Jeg ser følgene av den ikke-vestlige innvandringen her i Norge og Europa - jeg ser galskapen komme, men hva kan man gjøre for å forhindre dette?

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 to. 17 mai 2012 17:26

Folk flest her inne hadde gjort som folk flest på den tiden.
Blir dumt å tro noe annet. Folkemasser har lett for å suge til seg flere medlemmer.
Og det kommer mye an på hvor du var økonomisk på den tiden, og hvilke påvirkninger de konfliktene ville påføre deg der og da.

Skjult ID med pseudonym jegern to. 17 mai 2012 17:32

Enig i det Grimstad, de fleste ville gjort som de fleste gjorde på den tiden.

Tråden er ment å kanskje få til litt reflektering om hvem man er selv.

Det er lett å si at å ha slaver er inhumant etc, men folk fleste aksepterte det. Så når man fordømmer fortidens ugjerninger, er det helt uten å tenke på sitt eget forhold til dagens?

Skjult ID med pseudonym jane to. 17 mai 2012 17:40

tj.

Andelen er ikke veldig stor prosentmessig. Dette var ment slik at når så få (i %) kan være så skadelige for et samfunn, er det galskap å fortsette å tillate ikke-vestlig innvandring. Så lenge den ikke blir stoppet ved lov, vil den ikke-vestlige innvandringen fortsette ufortrødent videre - og da blir problemene uoverstigelige...

Skjult ID med pseudonym Dragon to. 17 mai 2012 17:50

@TS
Forventet meg egentlig Ekstremt mye mer av denne Posten, Det du beskriver er jo Uunngåeligheten av saueflokk mentaliteten og folks tilbøyelighet til å se bort ifra grusomheter når grusomheten er normen og dermed ikke er en grusomhet!

Med andre ord, masser rart ettertiden kommer til å dømme oss for av grusomheter som vi driver med, På samme måte som vi fordømmer Nazister, Boere og nybyggerne i USA.
Ukritisk bruk av Olje (klimagass etc.) og livsfarlig flørt med atomkraft
kommer vel til å stå øverst på den listen i mange generasjoner.

Men ja.. Det er lett å se tilbake og kalle folk Blinde idioter når man bruker dagens verdisyn og kunnskap på gamle problemstillinger. Hvis Tysk hadde vært andrespråket til de fleste her i dag så ville Nazistene vært heltene, ikke skurken, Lært moral og formbar kultur er noen merkelige greier.

Men ja, Det viser jo bare at man lærer av historien, Latterlig vanskelig å gjøre det du prøver på her da, på linje med å se fremover i tid...

Skjult ID med pseudonym Dragon to. 17 mai 2012 17:55

@TS Kom kanskje ikke frem i posten min, men det jeg reagerer på er at du avslutter disse herlige historiske parallellene med å åpne for å la folk beskrive seg selv som helten som kan se inn i fremtiden og redde dagen.. tha fuck???

Skjult ID med pseudonym Dragon to. 17 mai 2012 17:58

@tj.
Ja, jeg tror det, men ikke for alle. Vi er i stor fart på vei mot en masseutryddelse, Det er den naturlige responsen på et system som blir utsatt for for mye stress... Du veit jo hvorfor alle dyrene lever i "perfekt balanse"??? fordi alle de dyr og planter som ikke gjorde det Har dødd ut for lenge siden, og.. vel... dit vi er på vei nå.

Skjult ID med pseudonym jegern to. 17 mai 2012 18:01

@Dragon,
Jeg nevnte ikke fremtid?

Du sier at det simpelthen ikke var grusomt på den tiden det skjedde? Noen må jo ha sett at det var det, for det tok jo slutt. Fordi det var feil.

Spørsmålet er om man er en person som SER disse feilene i samfunnet, og gjør noe med dem.

Hvis du har lyst å beskrive deg selv som en helt som kan se inn i fremtiden, så gjerne for meg, men jeg aner ikke hvordan du leste DET ut av innlegget mitt. :)

Skjult ID med pseudonym Dragon to. 17 mai 2012 18:11

@TS
Altså. parallellene du trekker er jo ting som var "selvsagt" lenge, helt til man endret på det og da ble det selvsagt at det ikke var sånn, og slik man gjorde det før ble galt og slik man gjør det nå blir riktig...

Hvilke endringer som kommer til å skje i fremtiden som dikterer at det vi gjør nå er galt avhenger av hva som endres og blir "riktig" i fremtiden...

google "kulturrelativisme" and get back to me.

Skjult ID med pseudonym bønna to. 17 mai 2012 18:12

Vi er visst flere mennesker på jorda enn kyr, geiter, sauer og gris tilsammen.. med god margin :-) ... så leser jeg om hvor ille det går med Europa framover, vi blir bare gamlinger her om noen år :-)

Meeen... når den øvrige verden også har fått i pose og sekk... da er alle blitt så kresne at vi ikke lager unger lenger.. hee he.

Skjult ID med pseudonym jegern to. 17 mai 2012 18:16

@Dragon, det du sier er at endringer ikke blir utført av noen, de bare skjer? Det er nemlig et nødvendig premiss for dine argumenter her.

Og kulturrelativismen er jo en sentral del av dette. Man kan generalisere til å spørre i hvilken grad absolutt moral finnes, eller om *alt* er tillært - men studier tyder på at en god del er medfødt.

Ja, tingene var "selvsagt", og det er jo kjernen i hele tråden. Klarer DU for eksempel å sette deg på utsiden av samfunnet et øyeblikk, og betrakte det? Hva er feil, hva er bra? Og verktøyet jeg presenterer i første innlegg, er å prøve å sette seg inn i tidligere tiders ugjerninger, og vurdere om man selv ville vært den som så ugjerningen. Jeg anså det som selvsagt at man ikke da bruker dagens moral - da er det jo helt åpenbart.

Skjult ID med pseudonym Dragon to. 17 mai 2012 18:58

@Jegeren
Ble bare litt engasjert jeg Hater selvutnevnte profeter og moralpoliti med "fasitsvar" i forhold til hva som er galt med verden, Og det er akkurat det du prøver å mane frem her.

Skjult ID med pseudonym jegern to. 17 mai 2012 19:05

Jeg prøver å mane frem selvrefleksjon. Sue me. =)

(mann 37 år fra Vestfold) to. 17 mai 2012 20:59 Privat melding

@TS Hva med en tid, hvor samfunnet stenger ut deler av befolkningen. Hvor man ikke vil gi like rettigheter til alle sine innbyggere? Hvor enkelte borgere får innskrenket sin frihet av en liten gruppe med med folk som styrer enkelt kommuner? Altså nå tid... :(