Alle innlegg Sukkerforum

Byen i krig mot bilen..

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Trultea80 to. 24 mai 2012 11:08

Lurer på om byene tenker på småbarnsfamilien når de innfører alle slags avgifter for å ha bil. Blir litt provosert. Fikk bot i går for å gå til tannlegen. Bor i en annen kommune. Skulle jeg tatt buss/ tog/ buss ville det tatt meg ca. 1.5 timer for å komme meg til tannlegen. Jeg kunne ikke hatt den jobben jeg har, og jeg kunne ikke bodd der jeg bor. Og uansett tar ikke barnehagen hensyn til at du begynne på jobb på tiden. En er og nødt til å ha barnehageplass i den kommunen du bor i, og ikke den du jobber i. Lurer jo på om byene ønsker småbarnsfamilier i det hele tatt i byen. Er det slik at alle skal vokse opp på landet? Avgiftsposten for å ha bil er temmelig stor for en alenemor. Og NAV annser det jo som luksus å ha bil.

(mann 38 år fra Oslo) to. 24 mai 2012 12:51 Privat melding

Det er nok ikke bare NAV som ser på bil som luksus, for det ER luksus, som du selv begynner kanskje å forstå. De som kan "unne" seg bil er de som har råd til det.

Men fikk du bot for å gå til tannlegen? Kan man få bot for det? :P

Jeg forstår veldig godt din situasjon, samfunnet generellt er nesten lagt opp til at man må være to voksne for at ting skal gå rundt, spesielt i byene. Når jeg skulle kjøpe meg leilighet så sa Fokus bank til meg, litt sånn på spøk, at jeg måtte enten skaffe meg en jobb som betalte bedre, eller skaffe meg en samboer!!

Jeg er ikke kunde hos Fokus bank, ikke etter det der! :P

(kvinne 37 år fra Buskerud) to. 24 mai 2012 13:01 Privat melding

Og noen av oss MÅ ha bil, fordi vi ikke bor i nærheten av kollektivtransport. Da kan det ikke kalles luksus, men en nødvendighet.

Skjult ID med pseudonym Alene to. 24 mai 2012 13:34

Bil er nødvendighet ja, hadde seriøst ikke klart meg uten. Da hadde jeg brukt sikkert 5 timer tur/retur jobb hver dag mot 3 timer idag. Må jo faktisk kjøre i et kvarter for å komme meg på butikken, nærmeste busstopp er noen kilometer unna. Skal man handle litt da så må man jo for pokker legge handleposene et sted. For ikke å snakke om hvor mye jeg bruker bilen i helga for å besøke kompiser etc. Har kompiser som bor mellom en halvtime til halvannen time una med bil. Hadde aldri fått besøkt noen uten bil. Er altfor dyrt, tror ca. en tredjedel av det jeg tjener og noensinne har tjent har gått til bil (forsikring, bensin/diesel, verkstedregninger (hatt mange store), veiavgift, bompenger, nye dekk etc.. Og så kan man legge til verditap etter det. Hadde uten tvil hatt en totalt annerledes økonomi uten bil, men tid er også penger og hadde jo ikke hatt tid til noenting uten bilen. Vi som bor på landet burde faktisk fått litt subsidier for å ha råd til bil.

(mann 57 år fra Oslo) to. 24 mai 2012 13:45 Privat melding

Men likevel, ingen bøtelegges for å ha bil. Her snakker vi vel om bøtelegging for feilparkering eller manglende betalt P-avgift? Sure penger det også, selvfølgelig. Men ikke så lett å gjøre seg til offer for.

(mann 38 år fra Oslo) to. 24 mai 2012 14:02 Privat melding

Nja, man kan gå, sykle, ta buss/båt/tog, ri hest, moped... Ja, jeg ser det med avstand, men nei, greier fortsatt ikke å se på det som luksus, og godt at NAV og samfunnet ellers ser på det på samme måte.

For at noe skal være nødvendig i mine øyne, og ikke luksus, så er det liv og død. Mat, klær og husly er NØDVENDIG. Alt annet er luksus.

Men det overrasker jo ikke at mange i Norge ikke ser på det på den måten, det er jo bare å ta en titt på hva som blir kastet av søppel hver dag, så ser man hvordan det norske samfunn ser på hva som er nødvendig, og hva som er luksus.

Ellers så tenker jeg som HaraldBK om denne saken, man får ikke bot for å HA bil, men for å gjøre noe ulovlig med bilen, altså føreren sin feil.

Skjult ID med pseudonym Alene to. 24 mai 2012 14:15

Hadde jeg ikke hatt råd til bilen lenger, evt. hadde jeg grisekjørt og mista lappen så kunne jeg like godt kasta meg foran toget neste gang jeg sto på stasjonen ass for uten bil er det seriøst ikke verdt å leve når man ikke vil bo midt inne i en skitten, ukoselig, tett befolka, støyende by der man ikke har stillhet, fred og ro og uten å ha folk oppå deg når du er utafor døra. DET står jeg for. Dere som er vokst opp i Oslo og syns det er helt ok å ta T-bane og buss dit dere skal for det er jo maks et par km uansett kunne bare prøvd å bo på landet der bussen går en gang i timen fra en holdeplass som allerede er 2 km unna huset, bussen ikke korresponderer med togtidene videre og nærmeste butikk er 11 km unna. Og skal jeg til en by så vil jeg ha mulighet til å sette fra meg bilen gratis der jeg skal være og uten å betale 40,50 kr i bom samt stå i en time kø mens dekk og felger blir ødelagt på de dårlige veiene og de hersens trikkeskinnene som gjør at støtdemperne ødelegges.Å så frustrert jeg er hver gang jeg må inn til Oslo, hater den byen...

Skjult ID med pseudonym Mannehora to. 24 mai 2012 14:24

TS

Finnes det ikke tannlege i den kommunen du bor i da? Og forøvrig skatter du til bostedskommunen din, ikke til den bykommunen du jobber i (Oslo? Bergen?), selv om du bruker denne kommunens veier, parkeringsplasser og annen infrastruktur. Selv bor jeg i Oslo og synes generelt sett ikke så veldig synd på pendlere som må betale litt også til Oslo kommunes skattekasse, når de ofte benytter seg av alt mulig av kommunale tilbud her. Fra kinoer og t-baner til veier og parkeringsplasser. Men utover det er jeg jo enig i at det er dyrt med bil i Norge, og jeg har faktisk bodd utenfor Oslogryta selv i kortere perioder og vet godt at kollektivtilbudet ikke er like godt over alt.

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) to. 24 mai 2012 14:30 Privat melding

Ta ansvar for ditt eget liv..Slutt å klag som ei kjærring.

Skjult ID med pseudonym Mannehora to. 24 mai 2012 14:30

Skjønner forresten ikke problemstillingen din om bykommunen (Oslo?) vil ha småbarnsfamilier i det hele tatt, siden du ikke får barnehageplass til barna dine i byen. Hallo, du bor jo ikke i byen! Hadde du bodd der så hadde også den bykommunen tilbydt deg barnehageplass. Byene vil faktisk ha barnefamilier, men de vil ikke måtte betale for barna til de som velger å bosette seg utenfor i andre kommuner i tillegg til å betale for alle barna som allerede bor her. Er det vanskelig å forstå?

Skjult ID med pseudonym Trultea80 to. 24 mai 2012 15:39

Hvis jeg vil sutre, så sutrer jeg. Noen har vettet nok i behold til å forstå at det er vanskelig å være alenemor i full jobb uten bil, men det må faktisk prøves for å forstå. Ikke har jeg en god lønn heller, og jeg har betalt mer skatt enn jeg har fått tilbake... Så er nok ikke i den katogorien heller. Skal flytte til sommeren. Da blir alt lettere, men du kan jo prøve å levere et barn på skole og et barn i barnehage i en bydel, for så å dra på jobb i en annen bydel hvor så klart det ikke går direktebuss, på 15 min.

Livet mitt består av å jobbe nok til å få mat og alle andre ting på bordet. For å klare det så må jeg ha de transportutgiftene jeg har, desverre. I hvert fall en periode, til barna klarer å komme seg til og fra alle ting på egenhånd. Syns bare det burde hvert unødvendig å straffe de som er i slike situasjoner. Min mening.

Betaler ikke arbeidsplassen skatt for den inntekten jeg tar inn da. Bare spør? Går den skatten til min kommune. Og dessuten flyttet jeg nettopp fra den kommunen, for markedet i byen er jo helt umulig for en småbarnsfamilie med normal inntekt. Har bodd i denne byen hele livet ellers. Og av andre grunner tenker jeg at de trenger arbeidskraften. Jeg har ikke et lukrativt yrke, og behovet er stort. Burde de ikke tenke på å beholde folk, og gjøre det mulig å jobbe i denne kommunen?

Nå sporet det veldig av her....men uansett, boten er betalt, tannlegen skiftet...problem ute av verden. Livet går videre, og barna får vente med badetøy og sommersko til neste lønn. Slik er virkeligheten... Og jeg tar ansvar....

(mann 52 år fra Møre og Romsdal) to. 24 mai 2012 15:50 Privat melding

Avgiftene rundt bilhold burde vært diffrenisert etter inntekt !

Skjult ID med pseudonym nøff to. 24 mai 2012 15:56

Alenemødre for overgangsstønad når de forlater sin mann. HVORFOR i helvete skal vi skattebetalerene betale for dine valg? Hvorfor skal en som ikke ha barn betale for at ditt forhold gikk i dassen? Du har selv valgt å få barn og da må du ta ansvar for det selv.
Med alle de goder enslige mødre får så må de vel klare å betale sin bil og drift av den?
Null sympati her, bil koster penger for oss alle. Sånn er det bygd opp og har du ikke råd til det så flytt litt mer sentralt. Dermed basta!

(kvinne 34 år fra Akershus) to. 24 mai 2012 16:13 Privat melding

@nøff

For det første, ikke alle alenemødre får overgangsstønad. For det andre, som skattebetaler betaler du for godene alle ande (inkludert deg selv) mottar. Har du noen gang tenkt over allt skattepengene dine faktisk går til? Jeg kan ramse opp noe: skole, barnehage, veier, kollektivtilbud, bønder, de som driter seg ut og kjører i fylla og havner på sykehus, de som føder barn men holder sammen med mannen sin (vet du hvor dyrt det faktisk er å føde barn i norge? det koster ca 40000kr for en vanlig fødsel, som gravid får man også gratis lege og medisiner) snakker om medisiner, vet du hvor mye penger som går med i det for å dekke slankeoperasjoner for folk som har spist seg så store at de trenger hjelp, eller hvor mye som går bort i subsidierte medisiner? (nei det vet ikke jeg heller, men jeg tipper det er en del cash altså)

Jeg kan holde på i det uendelige, men poenget mitt er: hvorfor i all verden henger folk seg opp i at alenemødre visstnok mottar så forbanna mye stønader? Når fakta er, at det alenemødre får av staten bare er en liten dråpe i havet av alle stønader/trygder som blir utbetalt fordi man selv driter på draget og trenger hjelp fra staten? Det blir nok utbetalt rett mer til folk uten jobb, som godt kunne jobbet men bare gidder ikke ta hva som helst, og ikke for å glemme alle som kjører ut eller på annen måte skader seg selv slik at de trenger hjelp og økonomisk støtte fra staten. Det er for det meste selvforskyllt. Men har vel selv valgt å kjøre i fylla, man har som forelder selv valgt å å få abrn og sende de på skole, man har selv valgt å motta arbeidsledihetstrygd istede for å ta en jobb de ikke gidder (alle får jobb i norge altså, det handler om å gidde, eller omskolere seg.)

Til HI

Ja det er luksus å ha bil! Jeg syns jeg er dritheldig som har råd til bil, dog et vrak men den duger til mitt bruk. Jeg er veldig glad i bilen min, og vil ikke bytte den ut, for kollektivtilbudet på landet er ikke noe å skryte av nei. Hadde jeg hatt råd til å bo i byen så hadde jeg glatt gjort det, men det har jeg ikke, da MÅ jeg ha bil.

Alle steder har fordeler og bakdeler. Fordelen med å bo på landet er at det er såpass billig at man har råd til bil. Fordelen med å bo i byen er at man ikke trenger bil.

Skjult ID med pseudonym lashes to. 24 mai 2012 16:15

Oh no, jeg glemte jo:

Nr man kjører bil, er det fryktelig lurt å huske på å legge penger på parkeringsautomaten. Viss ikke får man svelge boten og lære seg en lekse;)

Skjult ID med pseudonym GhostPanda to. 24 mai 2012 16:19

Er ikke det bare å stemme på FRP på neste valg?

Skjult ID med pseudonym Mannehora to. 24 mai 2012 16:26

TS

Få mennesker i Norge betaler mer skatt enn de får tilbake fra det offentlige i form av stønader, pensjoner, barnehager, skoler, veier, sykehus, politi etc etc. Det er derfor vi bruker mer enn 100 milliarder oljekroner i året nå, fordi skattene vi betaler faktisk ikke strekker til alene (og det behøver de da heller ikke å gjøre, siden vi har olje). Jeg tviler veldig sterkt på at en alenemor med små barn tilhører den minoriteten som faktisk betaler mer inn enn hun og barna får ut, for å si det slik. Når det er sagt så synes jeg i motsetning til "nøff" heller ikke at du skal behøve å gjøre det. Poenget mitt var bare at når du har valgt å bo i en annen kommune enn du arbeider, så kan du ikke forvente å få barnehageplass i den kommunen du arbeider i bare fordi det er praktisk for deg. Barnehager er en kommunal oppgave, så de tilbys kommunens egne innbyggere og ikke de som bor andre steder og betaler den kommunale delen av skatten sin (ca halvparten av totalen, resten går til staten) til andre kommuner.Det gjelder også for en del andre ting enn barnehager.

Jeg for min del er forøvrig bare glad til at det blir gjort tiltak for å redusere trafikken i Oslo, der jeg bor, fordi den medfører veldig mye støy og luftforurensning. Når noen her (ikke deg TS) skriver at Oslo er så bråkete og skitten så skyldes ganske mye av det bråket og den skitten at over 150 000 mennesker bor utenfor Oslo, men jobber her i byen - og mange av de kjører bil inn og ut av byen hver dag (noen tar selvsagt tog og buss også, men jeg tviler på at jeg tar for hardt i hvis jeg gjetter på minst 100 000 biler). Og det tallet er allerede 5 - 6 år gammelt, det er sikkert enda flere pendlere nå. For all del, jeg har stor forståelse for at folk vi bo utenfor byen og jeg flytter vel kanskje ut selv en gang, men trafikken er uansett et problem og jeg synes det er bra at myndighetene forsøker å gjøre noe her. Men jeg har selvsagt likevel forståelse for at det rammer noen hardt og kan sympatisere med det.

Skjult ID med pseudonym nøff to. 24 mai 2012 16:37

@ lashes

Jeg er fullstendig klar over hva jeg betaler i skatt og til hva mine penger går til. Basis nødvendighet for å drive et land er jeg helt med på. Derimot å dekke opp for andres valg, feks.å få barn når de kanskje ikke har råd til det?
Det å bli foreldre koster penger og er et kjempeansvar. Jeg tror ikke alle vet det og setter seg i situasjoner hvor de er avhengie av stat (deg og meg) for å klare seg. Jeg skal ikke skjære alle over en kam, mange klarer seg utmerket og vet de må kutte i noen goder for å drifte sitt liv med barn.
Det er de som syter over at alt er så dyrt, som TS her, jeg vil litt til livs.

Ja det koster å ha bil, det koster masse penger gjennom hele året. Hvis bil er så viktig så må det kuttes på andre ting, prioritering kalles det.

Selv er jeg singel og har hus. Jeg må betale full takst på kommunale avgifter selvom jeg bruker bare en liten del kontra en vanlig familie. Men, det er mitt valg å ha hus og da må jeg ofre andre ting.

Nå var bare dette et eksempel på ei som er alenemor. Selvfølgelig er det andre som gjør valg som påfører oss andre kostnader. Jeg er ikke så glad i de heller. Ulykker og skader kan skje og de skal vi ta oss av og hjelpe. De som derimot tar valg for eget liv som påfører oss kostnader skulle vært tatt litt hardere og faktisk føle konsekvenser av sine valg. Vi syr for mange puter i baken på enkelte!

Skjult ID to. 24 mai 2012 17:14

Litt lei over å høre om alle disse stønadene til alenemødre. Jeg mottar en ekstra barnetrygd i måneden, d.v.s i underkant av tusen kroner. I tilllegg har jeg skatteklasse 2, d.v.s ca en tusenlapp i måneden. Dette er det samme som en alenefar får. Men jeg klager heller ikke og forventer ikke at pengene skal rulle inn fra staten. Jeg jobber og forsørger meg og mine barn.

(mann 52 år fra Møre og Romsdal) to. 24 mai 2012 17:22 Privat melding

@nøff

Hvordan er det mulig å ha ett så snevert syn som deg ? Det du skriver er så dumt at jeg gidder ikke å argumentere med deg.

Shame on you !

Skjult ID med pseudonym Trultea80 to. 24 mai 2012 17:37

Er jo enig at miljøtiltak er bra, men nå er jo ingenting bra... Hadde gladelig satset på kollektivtrafikken om mulig. Når det ikke er mulig...hva da?

Umulig å dekke opp alle skatter som jeg må ta inn i løpet av liv, men jeg jobber på lik linje med alle andre. Og jeg får ikke alle diverse stønader som jeg kan bli rik på. Kunne sikkert fått noe mer om jeg hadde sluttet å jobbe, men det er ikke aktuelt for min del. Poenget mitt er at jeg betaler skatt, inntektsbasert skatt som alle andre. Jeg har ikke råd til å kjøpe selv. Det er bare fakta. Mulig at når barna er så store at de har flyttet ut så ligger veien åpen.

Jeg har valgt å sette barn til verden, ja. Valgte jeg å være alene med barne...nei. Av og til skjer det ting i livet som man ikke klarer å forutse. Og jeg klager ikke på systemet. Jeg er for at alle skal jobbe. Jeg er for at alle må bidra med sitt. Men staten må for pokker se at å leve uten bil i dagens samfunn er for noen umulig.

Jeg fikk bot fordi hadde endret parkeringsvilkårene uten at det var å se. Alle andre steder rundt dette området er det gratis å parkere. Syns det er rart at det plutselig skulle koste der. Falt meg ikke inn å se. Og parkometeret var bak et husgjørne. Men nok om den saken. Helt klart min feil, men hadde jeg vist om det så hadde jeg parkert en annen plass, eller ikke gått til den tannlegen. Det er nok av tannleger. Føler bare at parkeringsselskapene går over stokk og stein for å tjene på at andre gjør feil. Regler må man desvere ha, men dette synes jeg går for langt, og tar vekk hovedfokuset på feilparkering som er i forhold til trafikkhensyn, og nødvendig transport. Travelt opptatt som jeg er, så gikk det litt fort.

Oslo kan vel trygt sies er en by med litt bedre kollektivtilbud enn alle de andre byene i dette landet....

Skal jeg som alenemor i en travel hverdag ikke få lov å ytre mine meninger fordi så mange andre velger å snylte på de godene som staten deler ut til alle andre. Syns det er på tide å la alenemødre få slippe mas av evige ungkarer som en gang ikke klare å holde lenge nok på en dame for å lage barn Eller på de som tror at barn oppdrar seg selv....! Går ikke ann å uttale seg på denne måten. Er det sjalusi eller egoismen som drar deg i den retningen? Alle kan plasseres i bokser....Prøv å bruk litt fornuft om du skal motsi et punkt så virker du ikke totalt uvitende og arrogant.

Skjult ID med pseudonym -m- to. 24 mai 2012 19:21

altså...det er ikke sånn at når du er alenemor kommer det dumpende cash i postkassa..spesielt ikke når du har 50% fordeling med barnefar da har du omtrent ikke krav på noen tingen. Er heller ikke alle som har foreldre som kan hjelpe til og sånn for min del er overhodet ikke sånn at jeg går å spør de om å låne penger liker å klare meg sjøl..etter 2 år med økonimisk helvete og mye drit får jeg endelig litt hjelp av nav LITT ja det er ikke mye og jeg skulle gjerne hatt en jobb. MEN som aleine mor er det ekstremt vanskelig å få jobb..er ikke mange arbeidstider som passer inn med barnehage-avstand til jobb osv..og ja jeg har verken bil eller lappen har ikke hatt råd. hadde jeg vært singel og ikke hatt barn kunne jeg tatt hvem som helst jobb og flyttet hvor som helst. men det kan jeg jo ikke..har og den erfaringen at de som er aleine ikke helt skjønner hvordan det er å klare seg som aleinemor..har heller ingen familie som kan hjelpe til da de bor laaangt unna så nei...bil? hmm kansje vis jeg en gang skulle være så heldig å få en 100% jobb eller hvis jeg fikk meg en samboer..men jeg kan overhodet ikke tenke meg å få en samboer igjen! da vil jeg heller kjenne på friheten, ha det trangt økonomisk men være mere happy :)

Skjult ID med pseudonym Lysstråle to. 24 mai 2012 19:27

Bil er luksus:)
Har vært alene i 10 år med 2 barn siden de var 2 og 4 år.
Aldri hatt råd til bil. Ok så bor jeg i Oslo.
Men mange helger er vi tidlig oppe for sønnen skal sparke fotballkamp på den andre siden av byen. Eller minsten har et stevne i en annen by.
Selv i Oslo kan det ta over 1 time med kollektivt for å komme seg rundt.
Men dette gjør jeg gladelig for at mine barn skal få holde på med aktiviteter som alle andre.
Bil er luksus og hvis du vil ha det,må du prioritere annerledes.

(mann 51 år fra Oslo) to. 24 mai 2012 20:11 Privat melding

OStøtte til aleneforeldre synes jeg er helt uproblematisk. Hvorfor skal barna lide for mulige idiotiske valg foreldrene har gjort?

Når det gjelder bil, må kommunene slutte å se puter under armene på bilistene. Hvorfor skal det være gratis gateparkering?

Skjult ID med pseudonym nøff to. 24 mai 2012 22:23

@Lysstråle Du har forstått det. Alle ting er ikke en selvfølge, man må prioritere:)

Skjult ID med pseudonym mammamø to. 24 mai 2012 22:51

Jepp, bil er luksus. Er alene med to små barn og greier meg uten bil. Jeg har bosatt meg i nærheten av en mindre by (30 min å gå til sentrum), ett sted i nærheten av en barneskole og flere barnehager. Jobber i byen. Selvfølgelig byr det på mange utfordringer, men trenger ihvertfall ikke bekymre meg for at barna mine blir noen passive latsabber - de er godt vant med å gå til/fra byen, busstasjonen og togstasjonen. :)

(mann 52 år fra Møre og Romsdal) to. 24 mai 2012 22:57 Privat melding

For meg har bil vært en del av livet og jeg kjøpte min første allerede som 14 åring.Har sikkert hatt over 100. Det er for meg langt mer enn ett framkomstmiddel og biinntekt.
Kan ikke i mine villeste fantasier forestille meg ett liv uten bil. Ta buss og bære handleposer.No way : )

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 to. 24 mai 2012 22:59

Luksus og luksus....kommer vel alt an på hvorfor man har bilen.
Regjeringen sier de vil at folk skal bo i distriktene, og ikke alle plasser har de samme tilbudene som selvsagt en by har. Hva må vi som bor ute i distriktene gjøre da, jo (for mitt vedkommende så går det kun skolebuss der jeg bor) da må vi kjøre. Man kan diskutere opp og ned om åssen byene er tilrette lagt biler, og sånn stort sett så går det greit. Når det gjelder avgifter så går det litt på plasseringer av bommer o.l. men det er ikke så mange som blir veldig berørt av dette.
Mye av det det koker ned til, er at for veldig mange så er bil en nødvendighet, om man burde få støtte for å ha bil kun fordi man er aleneforsørger det er en helt annen debatt. Men å si bastant å ha bil er luksus blir noe snevert.

Skjult ID med pseudonym Trultea80 fr. 25 mai 2012 01:43

Tenk at egentlig er de fleste enige. Det er mulig. Om jeg skal bruke kollektivtransporten daglig fra her jeg bor nå betyr det at jeg må reise med 4 busser og tog for å komme meg til barnehage og jobb. Hvor lang tid...Om jeg er heldig..ca. 2 timer en vei. Jeg jobber 7.5 t. Det sier seg selv at det er umulig. Når skal jeg ta få lov til å ha tid sammen med ungene mine? De hadde også blitt tapere. Situasjonen endrer seg heldigvis. Om 3 år kan jeg forhåpentligvis klare meg uten bil......