Alle innlegg Sukkerforum

Sykle utfor i sumar?

Vis siste innlegg
(mann 35 år fra Hordaland) on. 30 mai 2012 11:32 Privat melding

Hovudplanen min for sumaren er å tilbringe ei veke i Hafjell eller anna stad for å køyre heisbasert utfor.

Nokon andre som bedriv sånt noko og har liknande planar?

Tanken min er ein spontantur over fjellet i juli/august med sykkel, telt, primus og sovepose. (Og flust av reservedeler!)

Eller er det andre plassar enn Hafjell som eg heller bør vitje? Deter alt for lenge sidan eg har køyrt sist, så eg er litt utdatert på kva anlegg som er gode no..

(Eg har spurt meg kring på ei sykkelside også.. Sånn i tilfelle nokon meinar dette er feil fora..)

(mann 33 år fra Hordaland) on. 30 mai 2012 13:54 Privat melding

Jeg vet egentlig bare at dette er noe jeg også vil prøve! Har ørlite erfaring med terrengsykling, og that's it... Har syklet arnanipa noen ganger. :) Antar man trenger litt reservedeler ja, blir vel en dyr sport etter hvert?

Driver de med dette i skianleggene rundt voss under Veko kanskje?

Skjult ID med pseudonym poppy on. 30 mai 2012 13:56

Huff, nei jeg syklet "UTFOR" vegen i fjor vår. Sitter enda i som et vondt minne. Jeg og rødvinsflaska stupte i grøfta rett i kompostbingen til nabokjerringa. Det var så vondt. Blødde nesblod, hadde greiner og kvister i hele håret og rødvin over hele meg...DET vil jeg ikke oppleve en gang til. Så jeg må bare si at jeg ikke har noen liknende planer i år!;-))

(mann 52 år fra Møre og Romsdal) on. 30 mai 2012 13:58 Privat melding

@popy

You are priceless ; )

Skjult ID med pseudonym ruggen on. 30 mai 2012 14:03

Har prøvd det én gang (på Hafjell med utleiesykkel) og det var artig.
Latterlig mye lettere enn forventa!

...men jeg er for redd for å brekke ryggen, så jeg kommer nok ikke til å prøve det igjen. Hiver meg heller utfor når bakken er dekket med myk snø, og da er ski bedre egna enn sykkel.

Om stedet: Det er vel mange steder i Norge der du kan gjøre slikt: Geilo, Hovden, Beitostølen, Kongsberg, Grefsen, Hafjell, Skeikampen, Gålå, Oppdal, Narvik... Rett over grensa til Sverige er det også mange muligheter.
Du finner mye om dette på www.fjellinfo.no

Skjult ID med pseudonym Porfirij on. 30 mai 2012 14:09

lol@poppy
Du og raudvinsflaska... La meg gisse: Ikkje heeeilt edru?

@Inx
Arnanipa er veldig fin.. Eg har sykla den både med lett rittsykkel i carbon og med 20kg utforsykkel..
"Problemet" der er at det er populært område for fotgjengarar, så ein må som syklist køyre defensivt.. (Og då er halve moroa vekk...)
Du kan jo låne/leige deg ein sykkel og prøve deg på Ulriken? (Jævlig teknisk løype, men stort sett fri for fotgjengarar.)

I Hafjell er det råd å leige sykkel ei helg om ein ynskjer teste litt "mildare" forhold.
Det er ein ekstremt morosam, men relativt dyr sport.
Du hamnar fort på 20 000,- berre for (brukt) sykkel og basic skydd som hjelm, rustning og kne/leggskydd.

Sist eg var i Hafjell tok eg knekken på ei flett ny, ubrukt bremseskive før eg hadde fått køyrt løypene ned ei gong.. Så det var 3-400 kroner rett ut vindauga.. For ikkje så snakke om dyrare ting som gaffel, bremsar, dempar, lager og anna morro som treng service og innimellom må bytast.. Dekk og bremseklossar er forbruksvare..

@ruggen
Ja. Ein kan brekke ryggen. Men det kan ein gjere same kva ein bedriv. Rygg- og nakkebeskyttelse er fint ting. :)
Eg skal kikke på fjellinfo.no. Den var ny for meg..

Skjult ID med pseudonym poppy on. 30 mai 2012 14:23

@Porfirij

Edru?? Nei langt derifra. Og jeg hadde bestemor sin gamle 3 girs med kurv fremme(der stod flaska). Hadde vært hos ei venninne og skulle bare sykle hjem. Men den sykkelen var sånn rett i ryggen sykkel, sånn som hu i brelett reklamen brukte. Jeg var jo vant til MIN terrengsykkel. Hahaha, jeg var en meter unna døden. Kunne gått riktig så ille. Jeg slo meg så fælt at jeg ikke orket og hente sykkelen før dagen etterpå. Og det var jo litt småflaut må en si, haha

Skjult ID med pseudonym Porfirij on. 30 mai 2012 14:27

Haha..
"Don't drink and drive" gjeldt også for tohjulingar utan motor.
Ta det imot som eit velmeinande råd.. ;)

Skjult ID med pseudonym poppy on. 30 mai 2012 14:34

@Porfirij

Tro meg, jeg har lært av den episoden. Og her var det snakk om at jeg skulle sykle sånn ca 400 meter, haha. Men endte likevel opp i grøfta på så kort strekning....Djiizes

Skjult ID med pseudonym lnx on. 30 mai 2012 14:51

Jeg har syklet en god del i fylla må jeg innrømme, og har ikke hatt noen uhell... Så langt, i hvert fall. :) Tror jeg har lagt den "hobbyen" på hylla da. Er nok best å ikke blande alkohol og denslags.

@Porfirij,
å sykle arnanipa defensivt er ikke et problem for meg =) Føler meg ikke helt tøff nok til å bare sette utfor på de bratte partiene. Som sagt, noen turer der er den eneste erfaringen jeg har med terrengsykling. Og jeg har nå bare en vanlig sykkelhjelm - vet ikke om du drar med rustninga på alle de turene? Men planen er å bli flinkere og tøffere!

Jeg er på ekstremsportveko stort sett årlig, og synes syklistene der må være de tøffeste på stedet. Det er helt sprøtt mye av det de gjør. =) ...og derfor har jeg jo lyst å prøve. hehe.

Skjult ID med pseudonym Porfirij on. 30 mai 2012 15:10

@Inx
Ein får fryktlig mykje større ballar når ein set seg på ein fullblods utforrigg. 200mm vanding foran og bak, 220/200mm bremseskiver, 2,5 tommars dekk og slakke vinklar lar deg dra på mykje hardare enn du sjølv trudde du var kapabel til. (Men dog viktig ikkje å overdrive..)

Eg køyrer kun med rustning og heilhjelm når eg drar utforriggen, då eg veit det plutselig kan få veldig fort.. Heh.. Eg har kun trynt skikkelig ei gong; og då var eg jævlig glad eg hadde rustning. Noko anna hadde nærast garantert resultert i knust skulder, krage- og ribbein..
Ved "vanlig" terrengsykling er det vanlig hjelm og intet anna som gjeldt.

Men eg syklar fint Arnanipa med "lett" utstyr.. Det er god trening for balanse og terrengteknikk.

Det vert vel køyrt ein runde i Norgescup i utfor under Ekstremsporten i år, meinar eg?
Det må sjåast! :-D

Og for dei nysgjerrige. Her er dei to råaste "runna" nokon sinne gjort:
Sam Hill's "Insane run": http://www.youtube.com/watch?v=DwOvyw3lnik
Danny Hart "Championship Run 2011": http://www.youtube.com/watch?v=YfMQdFGTKAs

(Spesielt den siste er heilt enorm!)

Skjult ID med pseudonym Stevia on. 30 mai 2012 15:21

Har bare syklet livsfarlig utfor en gang. Var 16, (altså over 30 år siden) skulle ned fra Liertoppen mot Drammen, og tok den gamle, svingete, veien. Var ikke kjent på denne, men ville ikke sykle motorveien. Dette var en tidlig morgen og det var heldigvis ikke annen trafikk. Tråkket på det jeg kunne på raceren. Så kom det brått en S-sving under jernbanesporet.....

Så ingenting, kuttet svingen maks, og det kom heldigvis ingen imot. Ellers hadde jeg vel satt ny verdensrekord i fri fukt uten hjelm.

Skjult ID med pseudonym Stevia on. 30 mai 2012 15:28

Stevia bruker bare sykler med gode skivebremser nå, i hvert fall. Dårlige felgbremser er bare så 70-talls.

Skjult ID med pseudonym lnx on. 30 mai 2012 16:00

@Porfirij, litt av noen videoer ja. Hvordan er det med skader/ulykker egentlig? De sykler jo i litt av et tempo mellom trær og store steiner.. Det må jo skje litt uhell iblant!

Skjult ID med pseudonym Porfirij on. 30 mai 2012 16:54

Tja..
Skader skjer.

Om du tenkjer på tempo og "hårete" løyper så kan me ikkje samanlikna oss med kva desse gutta gjer. Dei er verdas beste innan idretten, og desse to klippa er igjen det beste dei har gjort..

Dei skadene eg har fått inntrykk av at er mest utbreidd er knekte handledd, kragebein og tær, i tillegg til at ein kan slå seg gul og blå og forstue ting.

Den verste ulykka eg har komme over var ein bekjent av meg som enda opp med sprengt urinblære etter å ha bomma "litt" på eit hopp. At alvorlige ulykker hender skal eg ikkje legge skjul på. I 2008 var det til dømes ei 20 årig jente som brakk nakken i Hafjell. (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2471513.ece)
Eg har skamslått meg ei gong eller tre, men det er ein del av det. Som regel er eg så høg på adrenalin at eg ikkje merkar noko til det likevel..

Eg føler meg egentlig mykje mindre trygg på landevegssykkel, der eg "leikar meg" mellom 1600kg tunge bilar som i 80km/h passerer meg med mindre enn 50cm klaring..

Skjult ID med pseudonym Porfirij on. 30 mai 2012 17:05

..med tanke på nakkebrot...
Eg brukar ein sånn: http://www.leatt-brace.com/

Kostar nokre tusenlappar, men den dagen du går på trynet og kjenner at den avgrensar hovudet/nakkens rørsle finn du ut at det nok var ei god investering.

Einaste gongene ein merkar at ein har den på er når stoppar opp for pisse, og ikkje klarar sjå ned.. :-P

Skjult ID med pseudonym lnx on. 30 mai 2012 17:11

Få alvorlige skader da. Det høres jo greit ut... =) Det er kanskje en sånn sport som virker minst like farlig som den er. Enkelte andre sporter er farligere enn de ser ut/føles, noe som gir langt høyere skadestatistikk...

Anyways. Jeg vil. =) Men det blir nok ikke i sommer - bortsett fra kanskje noen turer på arnanipa eller noe sånt. Og når vi er inne på det, kan du anbefale noen andre greie steder å sykle for en nybegynner? Har ikke bil for øyeblikket, så innen sykkelrekkevidde fra bergen sentrum hadde vært greit.

Skjult ID med pseudonym Porfirij on. 30 mai 2012 19:43

Utforsykling ser farligare ut enn det er. (Fordrar nødvendigvis at du er så oppegåande at du køyrer etter evne.. Men det gjeldt jo alt her i livet..)

Oversikt over nokre fine løyper i Bergensregionen:
http://terrengsykkel.no/index.php?stid=stiguide#Hordaland

N ybyrjar?
Nei. Det er berre å begi seg ut på det, så justerar du tempoet etter kva sykkel og fører er kapable til. :-)