Alle innlegg Sukkerforum
(mann 39 år fra Vestfold) ma. 11 juni 2012 23:37 Privat melding

Noen som har noe å si om Pelican Pulse 120?
http://www.pelicansport.com/index.php?language=en&category=kayaks&nautical boat=KMF12P202

Jeg tenker på en kajak som er kort og bred nok til at man kan bølgesurfe med den, samtidig som den er rettningsstabil nok til at man kan padle et par et par mil, og ikke minst komme seg tilbake etter å ha surfet et stykke. Jeg synes Pelicanen virket som en fin mellomting mellom elv og hav og derfor ser ut til å kunne være egnet til denne bruken. Noen som har noen kjennskap til den eller har lyst til å synse litt?

(mann 41 år fra Oslo) ma. 11 juni 2012 23:38 Privat melding

Sikker på at det ikke er en havreser du ønsker da? Det er jo det som er mest gøy i medsjø :)

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 11 juni 2012 23:44

Egentlig ikke sikker på noe som helst, annet enn at jeg har slitt ut kanoen - det er ikke mer gods igjen å feste tettningsmasse i!
Havkayak synes jeg er for trege å svinge på. Har sikkert litt med vane å gjør. (Kanoen ble padlet med kajakåre og hjemmelaget sittearrangement.)

Begynner å bli litt desperat etter å padle... tenk å bo ved sjøen uten å ha noe å padle i!

Skjult ID med pseudonym Tahe Marin ma. 11 juni 2012 23:52

Jeg har Tahe marine seaspirit med ror- og utrolig lett å svinge. Surfer i bølgene med den, men skjønner at jeg ikke er på ditt nivå!:)

Evt du kunne vurdert Tahe Marine bayspirit eller oceanspirit?

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 11 juni 2012 23:59

Skal kikke på Tahe marine. Takk for tips.

Jeg begynte med padling som 5 åring. Likevel har jeg prøvd veldig få farekoster.
(Har faktisk padlet flere motorbåter med motorstopp enn kajakker!)

Drømme kajakken hadde vært en tørr variant av hobbie mirage drive. Den er knakandes morsom. Klarte fint å tråkke 6 knop med den i fjor. Men hver minste bølge slår jo over. Og alt som ikke er bunnet fast faller jo av.

Skjult ID med pseudonym Tahe Marin ti. 12 juni 2012 00:08

Sjekk tequilla kajakk, Kajakk og fritid og Yst ute for kajakktips.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 juni 2012 00:16

Noe i mitt hode sier at kajak på over 5m lengde både er treg å svinge, og for lang til å fange bølger. Er det en for generell tanke jeg har fordi jeg har prøvd for få modeller?

(mann 41 år fra Oslo) ti. 12 juni 2012 00:22 Privat melding

pgmp, tvert i mot er det lange kajakker man bruker til å surfe bølger med på havet. Alle surfskis er jo rundt seks meter. Men hvis du tenker på ren bølgesurfing, som et alternativ til ekte surfing, så er det jo ikke egnet. Litt usikker på om vi snakker forbi hverandre her nå.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 juni 2012 00:30

Problemet med lang kajak, slik jeg tenker, er at så fort man fanger en bølge, vil baugen treffe oppoverbakken på bølgen foran. Dermed blir det vanskeligere å holde bølgen.

Bølgesurfebrett er jo godt under 4m, mens lettvinds seilbrett gjerne er 5m. Skulle jo tro at noe av det samme gjelder for kajak?

Jeg har ikke vært ute i stort mer enn 1m bølgehøyde med kano'n, så erfaringen er noe begrenset her.

(mann 41 år fra Oslo) ti. 12 juni 2012 00:34 Privat melding

Ok, du trenger ikke tro meg, men alle havresere og surfskis er mer enn fem meter lange. Surfskis er gjerne mer enn seks meter også. Dette er kajakker som har høy hastighet og surfing på medsjø som fremste egenskaper. De er helt klart tregere å svinge. Det var derfor jeg lurte litt på hva formålet var. :)

Ta deg en kikk på siden til ut i naturen i stavanger feks. De har godt utvalg av havresere og surfskis. :)

Lykke til :)

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 juni 2012 01:11

Takk for innspill. Jeg skal kikke mer rundt i morgen.

(mann 50 år fra Akershus) ti. 12 juni 2012 01:42 Privat melding

@TS
Da kajakken min ble stålet tre dager før jeg skulle på ferie, foretok jeg et panikkjøp i raskeste laget. Nå har jeg en kajakk som jeg egentlig ikke liker, så neste gang prøver jeg bedre før jeg kjøper. Dessuten vet jeg hva jeg skal teste.

Jeg tror ikke den pelicankajakken er det du trenger. Det virker som du antar at siden den er bred, er den god for bølgesurfing. Siden den sikkert er flatbunnet i tillegg, vil den også bevege seg i takt med bølgene - altså på den måten at dersom du får en bølge inn fra siden, vil kajakken legge seg i samme vinkel. Altså, primærstabiliteten som føles "trygg" på flatt vann, vil gi deg en utrygghetsfølelse ute i bølgene. Du må også se på hvordan en kajakk er på innsiden. Du skal ha god støtte til føtter og lår på en slik måte at du sitter som støpt inne i kajakken. Jeg tviler på at en "fiskekajakk" scorer særlig høyt på det området.

(mann 50 år fra Akershus) ti. 12 juni 2012 02:02 Privat melding

Det er ikke så dumt å se på hva andre bruker. Se f.eks. på denne: http://bit.ly/LOzuRk . Her ser man at kajakkene styres uten ror. Ved å kante kajakken, altså bikke den godt over på siden, vil du kunne svinge den på en femøring. Dette er egenskaper jeg vil kikke etter i min neste kajakk. Min nåværende kajakk kan jeg godt kante, men det skjer ikke så veldig mye. Det er fordi den har for lite spring, altså den har ingen bananform. Dessuten er den for høy, så vinden tar tak i den og tvinger meg til å bruke roret. Skal du bølgesurfe, må du tenke på vindfang (altså en modell med lavt volum), lettmanøvrerbar (altså spring og lengde på rundt 5 meter), samt en drøss med andre ting. Hvis du ser på hva instruktører bruker og hva som brukes på kajakkskoler, kan det se ut som NDK (SKUK) Romany og Valley Aquanaut er modeller som går igjen. Om de er de beste, har jeg ikke kunnskap til å si noe om, men de er uansett populære. Det finnes til og med en modell som heter Romany Surf.

Se på videoer på youtube av folk som bølgesurfer med kajakk. Du vil se at baugen treffer bølgen foran, men at akkurat det ikke gjør så mye. I baugen er det jo oppdrift, så det skal veldig store bølger til før det blir bråstopp. Og da har det nok ikke så mye å si om kajakken er 4 eller 5 meter.

Med riktig kajakk og litt teknikk, svinger du på en femøring. Se etter kajakk med senkekjøl (skeg på engelsk), de er som regel lette å svinge. Har du skeggen nede, går den rett fram.

(mann 57 år fra Oslo) ti. 12 juni 2012 10:39 Privat melding

Det finnes utrolig mye kult som er bygget i kaldbakt epoxy. For min del har jeg alltid padlet, men aldri lært det. Har ambisjoner om å melde meg inn i klubb og lære meg skikkelig havpadling, deretter kanskje bygge meg et smykke.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 juni 2012 00:15

Vi stiller i samme båt, Harald - Har alltid padlet, men aldri lært det. Jeg har dog ikke planer om hverken klubb eller selvbygg. (Hvis jeg noen gang kommer så langt som å bygge båt selv, skal den ha seil.)

@Ballast
Det var mye nyttig info.
Det som skiller bølgesurfing på youtube og bølgesurfing rundt Tønsberg er størrelsen på bølgene. Her er det sjelden at bølgene er så lange at kanoen min på 3,90 får plass mellom to bølgetopper. Dermed har man like mye drift fremover som bakover. Det løses selvsagt ved å kjøre på skrå, og skråkjøring er selvsagt lettere med smal båt.

At pelicanen er så bred var det som gjorde meg skeptisk til den. At den var kort så jeg som positivt. Den er jo faktisk så kort at den kan puttes inn i bilen, og det er en kjempefordel for meg som har en arbeidsdag som normalt varer fra mandag til torsdag. Kan jo da faktisk ha med kajaken på jobb, uten at den blir stjålet fra taket, eller most i parkeringshus. Den har forøvrig en liten v-bunn. Jeg vil anslå ca 5 grader.

X'ns kajak har skeg og lite spring. Den var et evighetsprosjekt å snu. Selv med skeget oppe. (Jeg tok det sjelden ned.) Ser jo på videoene at spring gjør underverker på det området. At spring har så mye å si var nytt for meg. Den klarte jeg heller aldri å fange bølger med - den dro seg alltid med hekken rett mot sjøen, og ble liggende på to bølgetopper. Veldig fint når man skal mot sjøen, men lite lek på tilbakeveien. Det er den erfaringen som har gjort meg skeptisk til lang kajakk.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 19 juni 2012 19:32

Nå har jeg titta endel rundt. Det er to modeller som peker seg ut: Seabird Expedition HV og Winner Explorer.

Pro Seabird:
Mye bra omtale i tester (finner ingen omtaler av Winner)
en ekstra (liten) lasteluke
Kan leveres omgående (Winner kommer på lager først om 6 uker)
Ligger høyere i vannet, og er antagelig tørrere
Kan leveres med pontonger, noe som åpner for mulighet til å seile i sidevind

Pro Winner:
Jeg sitter mer komfortablet i den
2000 rimeligere

Hadde det ikke vært for at jeg satt bedre i Winner, ville valget vært enkelt. Noen som har formeninger om noen av disse?

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 ti. 19 juni 2012 19:45

Pro Seabird,
Hadde lett tatt denne, extra storage og er tilgjengelig nå.
Du kan jo helt sikkert legge noe ned i den som gjør at du sitter bedre, har ikke sjekket den ut selv.

Men det kommer an på hvor mye bedre du sitter i Winner, er det utrolig mye mer så blir det vanskelig.

Men for meg så teller det å ha litt extra plass og at man kan få den nå.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 19 juni 2012 23:46

Det var ryggstøtta jeg ikke fikk kontroll på i seabirden. Ryggen min slår seg helt vrang om den ikke får riktig støtte når jeg sitter. Men klarer kanskje å modifisere ryggenstøtta litt...

Skjult ID med pseudonym Tahe Marin on. 20 juni 2012 00:00

Velg den der du sit best, både mht rygg, lårstøtte og fotstøtter. Det går å bytte ut setet, regner med leverandør gjør det. Arrow empower eller Play er også gode kajakker men kanskje dobbelt så dyre som dei du ser på? Ute-butikken i Trondheim og Kajakk og fritid i Drammen har Seabird (glassfiber, men er litt rimelegare da dei er laga i Kina).

Vil du ha carbon, glassfiber eller plastikk da?

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 20 juni 2012 00:29

Jeg går for bøtteplast. Glassfiber vet jeg jeg kommer til å slå i filler med stadige grunnstøtinger.

(mann 50 år fra Akershus) on. 20 juni 2012 00:41 Privat melding

Når en kajakk heter noe med HV, så betyr det High Volume. Da er kajakken laget for store personer (80kg+), evt. ukelange ekspedisjoner med mye bagasje. For lek og moro ville jeg teste en LV,. evt. en som har hverken LV eller HV i navnet. Jeg synes Seabirden ser veldig "rett" ut, altså lite spring og avhengig av ror. Den er stor, altså mye vindfang når den er tom, noe den som regel vil være. Get real, hvor ofte skal du på ekspedisjon? Høyere i vannet er ingen kvalitet du ønsker.

Winner ser ut til å ha en sunn fasong, og til 4900 kroner ( http://bit.ly/MKXxPW ) skal det være veldig galt før det blir riktig galt. Den er garantert på lager andre steder om du orker å kjøre litt. Winner Explorer heter også Winner Otium, så da kan du kanskje google litt på det navnet.

Den store forskjellen mellom billige kajakker som Winner og dyre kajakker av kjente merker, er at de dyre kajakkene er støpt i 3 lag. De er stivere. Med en 1-lags-kajakk kan du oppleve at den siger litt i formene, uten at det egentlig gjør så mye for annet enn det estetiske. Lukeringene som du fester lukene på, er ofte tettere på dyre kajakker, fordi ringene ikke er støpt sammen med kajakken.

Uansett bør du prøve kajakken før du kjøper.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 20 juni 2012 01:36

Takk for mange gode tips Ballast.
Av en eller annen grunn tenker jeg aldri over å sjekke finn når jeg skal ha nye ting. På tide å lære!

Kajakk & Fritid gir byttemulighet, slik at jeg kan starte med den billigste, og bytte i den dyrere om jeg ønsker det. Det kan jo være et godt alternativ.

(mann 50 år fra Akershus) on. 20 juni 2012 23:07 Privat melding

Har du vurdert elvekajakk? :-)
http://bit.ly/LC5Qj9