Alle innlegg Sukkerforum

Ulv, Ulv! - er du sikker?-

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 13:02

Hei!

Kom over et interessant innlegg et annet sted i dag, som jeg fikk lyst til å dele med dere.
Dette omhandler bønder og rovdyr, så jeg beklager på forhånd til de dette vil støte.
Likevel ønsker jeg si meg enig i det som står på innlegget...

Jeg sier bare: Kjør diskusjon!

"Her er en liten oppdatering og tankevekker for dere mens dere nyter morgenkaffen. Jeg vil advare mot å holde i kaffekoppen, eller drikke, eller ha kaffe i munnen mens dere leser. Jeg tar ingen ansvar for kaffe i vranga eller sprut på den rett ovenfor dere ved bordet. Så Hold koppen på skålen til dere er igjennom.
Dere vil legge merke til en viss ironsk undertone i dette innlegget, og er dette støtende for deg, IKKE les innlegget.

Så til saken. Jeg blir over middels oppgitt når en bjørns rett til liv blir avgjort på en 6 minutters samtale pga en saus liv. Det tok seks minutt fra sau og geiteklubben i Ringsaker ringte, til fellingstillatelse på en bjørn var gitt muntlig over telefonen. En sau til 800kr på slakteriet er altså nok til å få en rødlistet bjørn jaktet på. Hva skal man egentlig si?
Jeg spør meg dette spørsmålet oppi det hele; Hva gjør denne fremavlede fettklumpen, dette fremmedlegemet fritt ute i vår fauna? Dette dyret som er avlet frem i en slik grad at det har mistet evnen til å føde lammene uten hjelp, dette dyret som ikke tar vare på egne lam, som ikke har normal fluktinstinkt, som dør i hopetall av andre årsaker enn fredet rovvilt. Hva gjør disse dyrene i milliontall fritt ute i skogen vår?
De kan ikke reise seg om de velter over på ryggen, og dør,! De eter giftige planter, og dør! De får fluemark i ulla som skaper sår og infeksjoner, og dør! De ramler i myra og utfor skrenter, og DØR. Disse dyrene dør i langt større grad av andre ting enn fredet rovvilt, men kun død av rovvilt blir det satt lys på.
Hva da med ansvaret bøndene har for alle disse andre dyrene som dør? Hvorfor blir ikke bønder tiltalt for dyremishandling? Hadde jeg etterlatt hunden min i skogen og gitt blanke i den, kan du banne på at jeg hadde fått en reaksjon. Men neida, med sau er dette ok. "

fortsetter under første kommentar

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 13:04

"Hvit Norsk rase som dette kjøttvidunderet heter, dør i et antall av ca 130 000 dyr ute i skogen
. 130 000 DYR!!!
Det settes ut ca 2 millioner av dem i begynnelsen av juni hvert år. Og jeg gjentar; 130 000 dyr dør. Av disse er ca 3000, gjentar- 3000, dyr bekreftet tatt av fredet rovvilt. Så blir det gitt erstatning for ca 30 000 stk. Altså mellom 25 000 og 30 000 dyr antatt døde som ofre for fredet rovvilt. Det er et tall beregnet på skjønn.
På toppen av dette kommer det noen fargerike sinte små menn i nord og hevder at disse dyrene, fredet rovvilt altså, spiser og dreper noe slikt som 47000 rein hvert år. Her bekreftes ca 2500 dyr. Hegnar fikk kaffen i strupen når han så disse tallene og tok det opp i en fortreffelig artikkel i kapital. Om han sprutet kaffe på sin kone ved frokostbordet skal jeg ikke si noe om for det er ikke bevist, men jeg har en liten mistanke. Artikkelen hans var ganske ironisk den i alle fall, og en fulltreffer.

Vi oppsummerer litt her. 3- 400 gauper, altså ca 0.7 gaupe per kommune, 100 bjørn –her er jeg litt raus, 50 ulv med grenseulvene våre, og 300 jerv- de som har overlevd SNO’s hibesøk, spiser altså i følge sau og geiteklubben og små hissige menn 60 000 sau, de hevder nemlig det, og 47000 rein i året.
(I våres kom det opp en merkelig sak. Sau og geiteklubben hevdet at sau var tatt på innmark. Så SNO tok en stikkprøve. VOILA!! Og ups, for det var visst ikke gaupa som var synderen. Det var reven. Jeg kan legge til at vi har en revebestand i landet som er ca 200 000+. Jeg sier ikke mer enn det jeg.)

Ikke nok med alt dette, for nå det kommer menn med rifle på ryggen og hevder at elgen- rådyrene og annet av spiselig jaktbart vilt er borte i ulveland. Som omfatter deler av hedmark- akershus- oslo og østfold. Det er ikke en elg igjen nesten.

Disse rovdyrene vi har, eier en appetitt og en drapslyst som hadde fått en tyrannosaurus rex til å gå og gjemme seg i skam. Ikke nok med at ulv, bjørn, jerv og gaupe er storspiste, de får litt hjelp av kongeørn og havørn også. Havørn som normalt fisker har fått appetitt på reinsdyr og sau. De flyr vekk med reinen i klørne, og jeg sier til dere som bor der disse fuglene finns; dere trenger ikke være redde om sola blir borte noen minutt på dagen når det er skyfri himmel. Det er nemlig bare en havørn som passerer dere, etter en festbankett på noen reinsdyr."

fortsetter under

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 13:05

"Jeg ville jo trodd da at voksne mennesker tok dette for eventyr, men alle tall er hentet fra troverdige kilder, og beskyldningene jeg har fremsatt står bøndene for. Troverdigheten i dette skal jeg la stå uten kommentar fra min side.
Det er dette og rødhettesyndromet, eller Petter og ulven- psykosen, som forårsaker jakten på rovdyrene. Som vi alle vet, kan ulven alle busstabeller, og gjemmer seg bak buss-skurene i det ganske ulveland for å snappe de voksnes små håpefulle for å gjøre seg en god appertif før de sluker noen elg og tar en sau til dessert. Tre retters er på moten har jeg sett på tv, der kjendiser fjåser over hverandres fortreffelige gastronomiske hjemmelagede middager. Lurer litt på om ulven har «lusket» litt for mye rundt hushjørnene og fått med seg disse programmene.
Om busssjåførene står i ledertråd med ulvene her gjenstår å lese i Tøveruds neste bok.

Nå skal jeg atter la dere få ta et grepa tak i kaffemugga og kose dere for nå har jeg ikke mer på hjertet for denne gangen. Se opp for ulven der ute, dere vet aldri når den øker middagen til 4-retters og dermed finner jegergryte tiltalende som en mellomrett."

Jada, et langt innlegg, men interessant på alle måter og meget godt og humoristisk skrevet!
Måtte bare dele dette med dere!

(mann 57 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 13:10 Privat melding

Herlig. Tror jeg snart skal spise litt lammestek.

Skjult ID med pseudonym Varg lø. 16 juni 2012 13:17

Hehe, fantastisk.

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 lø. 16 juni 2012 13:18

Artig innlegg :)
Regner med du har lest den andre tråden, og da har du sikkert fått med deg mine synspunkter på saken.

Ble enda mer nysgjerrig på hvem du er nå.....jaja

Skjult ID med pseudonym Lowry lø. 16 juni 2012 13:21

Vi får ta og importere denne mer robuste sauerasen:

http://www.youtube.com/watch?v=NfcNDF_GETk

(mann 52 år fra Møre og Romsdal) lø. 16 juni 2012 13:25 Privat melding

Godt skrevet av TS og jeg er helt enig.Jeg er for fredning av rovdyr og fanatisk motstander av pelsdyroppdrett !

Lam er livretten : )

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 13:31

HaraldBK:

He he he he, lammestek hørtes neimen ikke dumt ut nei!

Varg:
Ikke sant?

Grimstad82;
Nei, det var visst et innlegg jeg ikke fikk med meg... Hva heter den, så jeg kan se på den?

Lowry

Ha ha ha ha!
Slike sauer hadde vært noe det!!!

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 lø. 16 juni 2012 13:32

@CornyLorny

Den derre bonde tråden....husker ikke helt hva den heter.

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 13:32

seriously;
Kan desverre ikke ta kred for å ha skrevet selve innlegget.
Men kjenner han som skrev det.
Interessant nok, er han bonde selv!

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 13:34

Grimstad82;

Hmmm... er det lenge siden den var her el?

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 lø. 16 juni 2012 13:48

Nei, ikke mer enn noen dager siden.

(kvinne 48 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 13:53 Privat melding

Morsomt innlegg. Sauer er allrighte dyr, heter det. Og alle vet de svimer og ikke kan passe seg i trafikken. Men jeg har ikke tenkt på det akkurat sånn før - at de på så mange måter er totalt uegnet for å klare seg selv og likevel blir etterlatt uten tilsyn.

PS - Nå kan man jo også si om mennesker at de er avlet fram litt feil som ikke klarer å føde uten assistanse. (Eller vent, det var EVA sin fei, det ja. Pokker ta deg, Eva. ;-)

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 13:59

Grimstad82;
Ha ha ha ha du mener ikke "Bondejakta"????
Ha ha ha ah, morsomt innlegg!

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 14:03 Privat melding

Ny tråd med bondehets igjen ja;)

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 lø. 16 juni 2012 14:04

@CornyLorny

Jo den var det vel.....bor jo på Lia så har masse sauer rundt meg :p

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 14:24

Friluftsl;

Dette er virkelig ikke snakk om bondehets, men at man ikke skal rette pekefingeren på en ting hele tiden, fordi
ting er ikke lltid slik det ser ut.
Du må innrømme innlegg skriveren hadde et poeng!
Dessuten, mn kan ikke kalle det bondehets fra bonden selv!!

Bare syntes innlegget er verdt å få med seg, det er mye i saken, mer enn bare "fy skam" til alle pekerne.
Og jo, det går på ulven og bjørnen og det å ta vare på dem,men det ligger (slik jeg ser det) mye mer i det!

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 16:22

@Frislufts. Det er da ikke bondehets. Det er sauehets! Men seriøst - om jeg hadde hadde hatt en liten mops i veska og noen kritiserte at den var avlet feil for den ikke klarte normale funksjoner og alltid løp feil vei når det kom en bil eller en sau, så hadde jeg ikke tatt det som "byfruehets". For det første ville jeg spurt meg om det var sant, og hvis heller ikke en mops klarer å snu seg rundt fra ryggen, eller bjeffe eller andre ting som dyr bør klare, ja da hadde sakasmen vært på sin plass...

Og så blir jeg litt usikker: MENER du vikrkelig at det er bondehets? Og hvis ja, hvorfor avslutter du da med blunketegn?

Skjult ID med pseudonym wolfcry lø. 16 juni 2012 16:31

Tror vel min mening i saken kommer ganske godt frem i den andre tråden. :)

Ellers synes jeg dette var meget bra skrevet!! Håper mange får lest det og kanskje reflekterert litt over tallenes tale... :)

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 16:34 Privat melding

Og hvem er det som har sauene da? Sauene har vel ikke tusla på utmarksbeite helt alene vel? Så jo forrige tråden, der det ble oppfordret jakt på bonden?

Skjult ID med pseudonym wolfcry lø. 16 juni 2012 17:46

@Friluftsl Mener du at bønder bør være fredet fra å få kritikk?

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 19:02 Privat melding

Det hadde ikke vært ett problem hvis bare de late bøndene hadde giddet å passe på sauen sin

(kvinne 50 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 19:12 Privat melding

Selv om dette var en `sau vs ulv` tråd,så mener vel Friluftl at når det skrives eller snakkes om bønder så er det som regel i negativ vending. Takk dem heller for at de orker . Hever glasset til en skål for bøndene )

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 19:12

Nå var ikke denne tråden ment som hets eller dolking på noen måte, folkens!
Det var en tankevekker, en sannhet, en bra skrevet artikkel med humoristisk sans.
Og det spesielle er jo at det kommer fra en bonde.Og ja, han har sauer.

Og nei, jeg tror ikke bønder passer sånn kjemedårlig på sauene sine,
men ser helt klart poenget med at det alltid ropes rovdyr og skyt den og den.
Og Når tallene som ropes rovdyr av, er større enn det som er mulig for rovdyrene
å i det heletatt klare, ja da er det en virkelig tankevekker.

Ikke hets værande, diskuter heller saken i perspektiv!

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 19:18 Privat melding

Ja,bare se kommentarene det.Nok en negativ kommentar at bøndene er late. Myndighetene har bestemt dette med rovdyrsoner,der rovdyrene har fortrinnsrett.Derimot i grønn sone,har beitedyrene fortrinnsrett.Det vil si at rovdyr i grønn sone skal skytes! Sett dere litt inn i hva som har blitt bestemt før dere hakker løs på jegere og bønder!

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 19:21

Enig med deg, Corny Lorny. Selv jerven får jo ikke førstesideoppslag enda den tar myyye mer ulv enn sauen. Ulv og bjørn selger mer enn jerv. Så enkelt er det. Fjellhyller og sprekker i berget selger ikke i det hele tatt.

Skjult ID med pseudonym wolfcry lø. 16 juni 2012 19:24

@Frøken-O Jeg har ingenting imot bønder og har stor respekt for jobben de gjør. Og jeg framsnakker dem ofte for det også. Jeg synes det er fantastisk at de orker å stå på som de gjør i den tiden da de fleste andre har ferie og slapper av f.eks. :)

Men jeg sliter med å respektere den holdningen en del av dem har til rovdyr og synes at det må være lov til å si det i debatter som omhandler temaet.

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 19:26 Privat melding

Lille ulv:jerven tar ikke ulv:) Sauen tar ikke ulv:)

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 19:27

Enig at det er unødvendig å kalle bønder for late. Støtter ikke det utsagnet. Men @ frilufts er du ikke enig i at det blir veldig skjevt når det hyles opp når rovdyrene er den skyldige, mens det ikke får konsekvenser når sauene selv gang på gang setter seg selv i fare fordi de ikke kan bedre?

Hvorfor er det så veldig mye mer trist å se sau rovdyret har tatt enn å se en som sultet i hjel med foten sittende fast i en spekk?

Eller må dette tilskrives medias dekning av det ene og alene?

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 19:28

Latterkrampe... HVA? Tar ikke sauen ulv?

*sjokkert, klappe klappe på min imaginære veskehund...*

Skjult ID med pseudonym Enigma lø. 16 juni 2012 19:33

CornyLorny:
Bra artikkel - morsom og utrolig godt skrevet!
Informativt var det også, tallene taler jo for seg, (selv om en skal være -litt- kritisk). Godt at ihv. det fins ÉN sauebonde med selvinnsikt og masse humor - Takk for det!

Har liten snøring, og langtfra forutsetning til å "mene" så mye rundt dette, selv om jeg befinner meg midt i "krigssonen".

Lilleulv:
Nå må du ikke ta munnen for full ... ? *roper "Lilleulv-Lilleulv"* :-))

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 19:34 Privat melding

Helt sikkert mye som kan gjøres annerledes når det gjelder utmarksbeite med sau.Men,hva man skal gjøre for å gjøre tapstallene til et minimum vet jeg ikke. Men,de som har sett rovdyrangrep på sau på nært hold, glemmer aldri det. Sauer som går levende med tarmene etter seg,mark i åpne sår,søyeløse lam+++ Skjønner bøndene som reagerer på sånne ting.Hvem hadde ikke gjort det?

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 19:37 Privat melding

Naturen er røff, og det er slik rovdyr spiser byttedyr.

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 19:39

Denne tråden er kun innefor saken med sauer kontra rovdyr og virkelighetens tall kontra hva vi allment får vite.
Det er ikke noenting negativt for bønder generellt, kun innenfor denne saken.
Det er ikke meningen at dere skal bli så hårsåre...

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 19:42 Privat melding

Rovdyr/sau går ikke sammen! Sau produserer mat/ull++.Rovdyr produserer???

Skjult ID med pseudonym frøken-o lø. 16 juni 2012 19:43

@wolfcry : Ja debattere er viktig og det å få frem flere sider av en sak.Så lenge man er saklig og kan begrunne sine meninger er alt ok.Jeg vet ikke nok om temaet til å uttale meg om det,men blir bare så lei av den evindelige negative vinklingen av bonden..
Synes forøvrig Friluftsl er tøff som hiver seg inn i trådene her og tar til motmæle ) Liker engasjemanget og det å stå opp for noe..
Bra at du også framsnakker dem wolfcry,det viser at du er reflektert det :)

Skjult ID med pseudonym John Doe lø. 16 juni 2012 19:43

ulv produserer et mangfold i naturen ;)

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 19:46 Privat melding

Grunnen til at vi har sau og ulv er at vi synes det er søtt at de er i den norske naturen.

Hvis poenget er å få billigst mulig saueull og kjøtt, så bør vi importere det

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 19:46

Friluftsl;
Bare for å være en smule frekk, men.....
skal vi virkelig utrydde ulv, jerv og bjørn fordi sauen gir oss noe, men
fra din side ulven ikke gjør det?
Hva gir vi mennesker naturen da?
Likeså greit å utrydde oss selv først og fremst skal du se det på den måten....

Skjult ID med pseudonym frøken-o lø. 16 juni 2012 19:47

CornyLorny : Her er ingen hårsåre,bare engasjerte.. er vel det som er meningen med `tråder` :)) Underholdende er det også..

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 19:51 Privat melding

John Doe: hva slags mangfold snakker du om? Ulven har så si vært utrydda her i landet i 100 år og naturen består fortsatt???? Snakkes så veldig mye om at ulven er sååååååååå viktig i næringskjeden. Og hele tiden blir det nevnt at ulven tar svake og syke dyr.Og alle som ferdes i skogen vet at det er renspikka vås.Er ulven sulten så spiller det ingen rolle om dyret er svakt eller ikke.Sett så mange ganger at den tar friske,voksne elgokser.Dessuten har vi jegere i skogen som tar seg av denne oppgaven med å fjerne dårlige/svake dyr.

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 19:55 Privat melding

SÅ lenge det er samfunnet som betaler for å ha bøndene her i landet er det helt rimelig at samfunnet bestemmer hva vi skal ha gående ute i naturen. Samfunnet vil ha mer ulv og mindre sau

Skjult ID med pseudonym John Doe lø. 16 juni 2012 19:55

mangfold? du vet jo hva det er?? men siden vi skal ha sau i skogen og ikke rovdyr, skal vi da utrydde elg,rådyr hjort også da? de vil jo konkurrere om den samme maten. satt "litt" på spissen ;)

nei, jeg har ikke ulv på utsiden av døra og lam er best som pinnekjøtt, så bla bla bla... her får dere holde på. enige blir vi ikke likevel...

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 19:57 Privat melding

Kitt001: importere sau? Hørt om kortreist mat? Skal ikke nasjonen Norge kunne produsere sin egen mat er det ikke noe håp!

CornyLorny: aldri sagt man skal utrydde rovdyrene her i landet,men derimot holde bestanden i sjakk.Må gå ann å produsere frisk norsk mat i dette landet,selv om man skyter noen rovdyr! Eller skal man kutte ut hele det norske landbruket for at vi skal ha rovdyr?

Skjult ID med pseudonym wolfcry lø. 16 juni 2012 20:00

@Friluftsl La oss si at vi i Norge bestemmer oss for å ikke ha rovdyr i landet vårt...

Hva da om flere land bestemmer seg for det samme? Mener du det er greit å utrydde alle verdens rovdyr simpelthen fordi de ikke produserer noe og dermed ikke bidrar til samfunnsøkonomien?

Skjult ID med pseudonym Enigma lø. 16 juni 2012 20:00

Friluftsl:
Okay, hvis en skal følge "logikken" din ... mener du også at løver, tigre og flere slike farlige rovdyr på andre kontinenter, heller ikke har livets rett, siden de ikke "produserer"? (for -oss- mennesker!).

Skjult ID med pseudonym bat lø. 16 juni 2012 20:01

Vet et tilfelle har sau drept en syk gaupe.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 20:02

Igjen lurer jeg på hvorfor du snakker vi og ulv som hovedtrussel når jerv (så vidt jeg har fått med meg) er et mye større problem for sauebøndene tallmessig? Er det fordi man ikke er like opptatt av en brun sky liten skapning som den sagnomsuste ulven som vi lærte da vi har tre år at spiste bestemor?

Hvorfor vil man ulven til livs? Fordi ulvejakt er høystatus, mens jervejakt ikke er det? Hvordan er reglene der forresten når jerv tar sau i grønn sone. Settes det opp jakt etter den?

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 20:05

Nå er ikke sauebøndene de eneste som driver landbruk... og i såmåte, hvorfor skal ikke de ta hensyn til naturens regler, de som jegre og andre naturmennesker må?
Og rovdyr trenger ikke hodles i sjakk, de er tross alt praktisktalt utryddet og bør få vokse bestanden sin, før de eventuellt skal måtte "holdes i sjakk"...

Og poenget er ikke noe med det, men at bøndene overdriver tallene "litt" og at de og må innrømme at sauenes død ikke alltid har med rovdyr å gjøre!

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 20:09 Privat melding

Friluftsl, Norge eksporterer ca 25.000.000 fiskemiddager hver dag. Det er mer enn nok mat.

Så hvorfor skal vi betale for å holde på med miljøfiendtlig produksjon av ting som ikke er tilpasset naturen i Norge?

Skjult ID med pseudonym wolfcry lø. 16 juni 2012 20:11

@Friluftsl Vet du noe om hva som eventuelt gjøres for å få bukt med at mange sau dør av sykdommer og skader? Har ikke sett noe i media om det, men håper at det er noe som står i fokus blant bønder?

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 lø. 16 juni 2012 20:12

Bare en liten sidenote.
Det skal være sagt at jeg er for bondenæringen, selv om jeg kanskje ikke er enige i noen utsagn de har, så har de også rett til å være en del av den norske infrastrukturen når det kommer til nærings plasser.
MEN, og dette er et stort MEN.
Siden det er godt kjent og dokumentert at norske bønder får MYE i subsidier, og mange som har litt extra land planter noe eller har akkurat den grensen med dyr som gjør at man kan få subsidier.
Og visst det er sånn at norske bønder faktisk må ha subsidier for å overlever, eier de da retten til å drive næring?
Om et elektrikerfirma går konk fordi konkurrenten har bedre priser, skulle ikke de som gikk konk også fått støtte da?
Burde ikke alle andre næringer ha samme subsidie ordning som bøndene?
Dette er ikke kapitalistisk, man burde forvente at visst en bedrift/næring skal overleve så må de klare å produsere positive tall. Jeg er IKKE for privat sykehus, eldrehjem, politi, brannvesen bla bla bla alt det der så ikke prøv å kom med den en gang. Men som sagt å være bonde er et valg man tar når det kommer til valg av yrke/næring, burde ikke jeg og få støtte fordi jeg velger å være telemontør?
Jeg vet veldig godt hva det vil si å være bonde, har selv gjort nok i og rundt gårder, vært med på det meste.

Norsk mat er ikke bestandig den beste det vet vi og, jeg er for norsk mat, men jeg tror og mener at det må være mulig for bønder som for alle oss andre å drive lønnsomt uten hjelp fra staten.
Hva som må til det har ikke jeg svar på, har ikke drevet med økonomisk uttredelse av gårder, men visst så mange andre bedrifter klarer det, hvorfor skal ikke bondenæringen klare det?

Skjult ID med pseudonym Damen lø. 16 juni 2012 20:14

Skal si du får kjørt deg nå Friluftsl. En mot alle,alle mot en.
Du får trøste deg med at når økta her er over, så har du iallfall boosta profilen din.. ) Kjekk gutt med egne meninger .

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 20:20 Privat melding

Lilleulv,svare på det du skriver her:"Igjen lurer jeg på hvorfor du snakker vi og ulv som hovedtrussel når jerv (så vidt jeg har fått med meg) er et mye større problem for sauebøndene tallmessig? Er det fordi man ikke er like opptatt av en brun sky liten skapning som den sagnomsuste ulven som vi lærte da vi har tre år at spiste bestemor? "

Da gjelder det å sette seg inn i hvor hele norges ulvebestand befinner seg.Jo,den befinner seg langs svenskegrensa fra Trysil til Østfold.Og her finnes det nesten ikke sau og oppdrive.Heller ikke så rart at det er forholdsvis lite ulvedrept sau.Synes dere det er riktig at det kun er en liten del av Norge som skal huse ulvebestand i Norge??? Men,vet om et stort område som hadde egnet seg veldig til og huset norges ulvebestand.Nemmlig Oslomarka,er jo der de fleste tilhengerne av rovdyr også befinner seg.Er vel heller dårlig med beitedyr der også,så det hadde jo minimalisert konflikten sau/rovdyr:)

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 20:24

Men hvordan er det med jervejakt da? Er det liksom ikke noe stas? Eller går man ikke etter den av andre grunner? Eller gjør man det. Nå spør jeg for å lære.

Når det gjelder ulv i Oslomarka, tenker jeg det er en god ide! Seriøst.

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 20:25 Privat melding

Dette skriver Kit001:Friluftsl, Norge eksporterer ca 25.000.000 fiskemiddager hver dag. Det er mer enn nok mat.

Så hvorfor skal vi betale for å holde på med miljøfiendtlig produksjon av ting som ikke er tilpasset naturen i Norge?

Er det riktig at vi tapper havet for mat,når vi kan produsere mye av maten selv? Hva skjer når havet er tappet for fisk? Da har vi et mye større problem! Miljøfiendtlig produksjon må vel akkurat det å tappe havet for liv!

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 20:30

Mener du forresten at man ikke driver saueoppdrett i den delen av landet på grunn av ulven?

Når (har sjekket Aftenposten i mellomtiden) gaupe og jerv altså tar mer enn 50 ganger så mye sau som det ulven gjør, og tallenes tale fra artikkelen viser alle andre grunner sauen dør av.... da mener du ikke seriøst at det er ulven som hindrer sauedrift i store områder?

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 20:37 Privat melding

Vi tapper ikke havet for mat, forvaltningen av havet er rimelig bærekraftig i Norge. Dette i motsetning til den naturødeleggende landbruksnæringen i Norge. Enkel biologi forklarer det. For å produsere 1 kg laks, må en bruke 3 kg for. for å produsere ett kg rødt kjøtt må en bruke 10 kg for. En stor del av fiskeriet er ren fangst, der en tar opp fisken som har levd og spist slik fisk alltid har gjort

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 20:56 Privat melding

Dette skriver lilleulv:

"Mener du forresten at man ikke driver saueoppdrett i den delen av landet på grunn av ulven?

Når (har sjekket Aftenposten i mellomtiden) gaupe og jerv altså tar mer enn 50 ganger så mye sau som det ulven gjør, og tallenes tale fra artikkelen viser alle andre grunner sauen dør av.... da mener du ikke seriøst at det er ulven som hindrer sauedrift i store områder?"

Myndighetene tredde denne ulvesonen over hodet, til alle som bor øst for Glomma i grensa mot Sverige.Gjentar det igjen:ulven har i denne sonen fortrinnsretten.Altså å ha beidedyr i denne sonen er et håpløst prosjekt.Er blitt gjerdet inn ganske store skogsområder med strøm for å holde rovdyrene ute.Men,alle so vet fysikken til et rovdyr,at det ikke er mulig å holde den ute.Må såfall være en høy,tett vegg som skal greie det.I denne sonen er håpløst å få fellingstillatelse på rovdyr.Kun når rovdyrene kommer innenfor dette gjerdet.Et annet problem er hvis sauebønder skal begynne å gjerde inn store skogsområder,med strømgjerder.Hva med allemannsretten til å ferdes i naturen????

Er veldig lett å sitte å snakke om at vi bør ha mengder av rovdyr,så lenge dette ikke berører en selv.

Har et spørsmål til dere som er tilhengere av rovdyr.Håper dere vil svare på dette.Hvor er dere ifra,fylke????

Skjult ID med pseudonym CornyLorny lø. 16 juni 2012 20:58

bor i buskerud, men bodd i østfold før

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 21:00 Privat melding

Til deg Kit001: Du skriver at vi ikke tapper havet for liv? Da tror jeg du nok må skaffe deg litt mer lærdom.Greit nok at Norge har kvoter å fiske etter.Men,derimot rovfisket alle andre nasjoner driver med,tapper havet for liv!

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 21:34 Privat melding

Nå snakker vi om Norge. Jeg er fullstendig klar over rovfisket som foregår i store deler av verden.

Jeg tror rett og slett du ikke klarer å ta inn over deg at du har en elendig sak

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 21:41 Privat melding

Hehe,tror det er du som har en dårlig sak.Så vidt jeg vet så er ikke havet utenfor Norge et hav som ligger skånet for alt annet og havene er vel sammenhengende???? Eller er det en sperre utenfor norske kysten som hindrer fisken her å bli borte? Så det er kun Norge som har fisken???

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 21:46 Privat melding

Havene er selvsagt sammenhengende, men du har fått med deg at fisken vandrer i bestemte mønstre og ikke over hele verden?

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 21:51 Privat melding

Hehe,fullstendig klar over det ja.Men,tror du de store fiskeflåtene verden over parkerer båtene sine når det er tomt dem fisker når dem vet at det finnes fisk andre steder???? Da kan vi sitte her i landet og ikke være selvforsynte med noen verdens ting pga at det var viktigere med rovdyr enn mat!

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 21:57 Privat melding

Nei, de parkere ikke, men de får ikke komme i norske farvann helt uten videre.

Men, dette er ikke så veldig viktig i denne sammenhengen. La oss for diskusjonens del anta du har ett poeng og at vi fisker for mye. Hvis vi da sier en halvering av fisket er bærekraftig. Det blir fortsatt 12,5 millioner fiskemiddager hver dag. Noe som burde dekke behovet for protein uten å sløse slik med resursene som vi i dag gjør med norsk landbruksproduksjon.

Skjult ID med pseudonym bat lø. 16 juni 2012 22:04

Men nå forutsetter du at alle liker fisk og vil spise det hver dag.

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 22:05 Privat melding

Hehe,tror du lille Norge har noe å stille opp med når den russiske fiskeflåte+mange andre inntar norske farvann???

Kaller det tull å si at en sløser med ressursene som i dag gjøres med norsk landbruksproduksjon.Hva med alle andre næringer som er subsidert da? Er slettes ikke bare landbruket som er d!
Men,jeg er stolt av å kunne gå i butikken og handle,norske sunne produkter:) Og betaler gledelig mer for norske produkter kontra utenlandske:)

Spør deg kit001,har du noe forhold/nærhet til naturen?

Skjult ID med pseudonym wolfcry lø. 16 juni 2012 22:08

@Friluftsl Vet du noe om hva som eventuelt gjøres for å få bukt med at mange sau dør av sykdommer og skader? Har ikke sett noe i media om det, men håper at det er noe som står i fokus blant bønder?

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 22:22 Privat melding

Nei,jeg vet ikke om det gjøres noe for å få ned tapstallene.Tror bøndene gjør det dem kan for å hindre tap.Får huske på at mange av disse dyra er viktige som avlsdyr.Ved stort tap av avelsdyr vil jo besetningen minske og avkastningen gå ned.

Skjult ID med pseudonym __ lø. 16 juni 2012 22:27

wolfcry og kit001 : Denne runden med bonden fra Hedemark har dere `tapt` lenge siden..nå sutrer dere bare videre uten å ha noe å komme med. Mens han er like blid.. :)
Håper han finner seg ei staselig budeie her inne. Og takk for maten :)

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 22:30 Privat melding

Takker for støtten:)

Skjult ID med pseudonym wolfcry lø. 16 juni 2012 22:33

Jeg sutrer da ikke!! ;)

Og jeg mener det er ganske subjektivt hvem som har "tapt" eller "vunnet" denne tråden. Jeg synes ikke Friluftsl har kommet med overbevisende argumenter for hvorfor vi bør jakte på rovdyrene i Norge og jeg ser heller ikke noen forklaring på den ensidige fokuseringen på rovdyr når tapstallene i større grad skyldes sykdom og skader.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv lø. 16 juni 2012 22:38

Jeg skjønner at det er problematisk med ulv, men jeg skjønner ikke med min beste vilje ikke at det hindrer sauedrift i de områdene, for det finnes som jeg har vært inne på en rekke ganger andre rovdyr som tar 50 ganger mer... hvorfor svarer du ikke på spørsmålene mine rundt dette? (jerven spesielt).

Oslo, og ønsker ulv velkommen til nordmarka.

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 22:42 Privat melding

Lilleulv: Du kan ta deg en tur hit så skal du få en omvisning i ulveland.Her finnes det nesten ikke en sau og oppdrive.Her er det kun streifere av jerv.Du må sette deg inn i hvor de forskjellige rovdyrene holder til og hvor det er sau!

(mann 42 år fra Hedmark) lø. 16 juni 2012 22:50 Privat melding

Kan ikke bli store skader av ulv,da det nesten ikke finnes sau der ulven er!

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 22:50 Privat melding

Friluftsl skrec "tror du lille Norge har noe å stille opp med når den russiske fiskeflåte+mange andre inntar norske farvann???" Ja, og hvis vi ikke klarer det selv, regner jeg med NATO stiller opp.

Ad subsidier. Det burde selvsagt ikke være permanente subsidier i det hele tatt.

Det er fint du liker å gå og kjøpe mat du vil ha. Men hvorfor skal du tvinge andre til å gjøre det samme? Hvorfor kan ikke de som vil få kjøpe den maten de vil ha til den prisen noen er villige til å selge den for?

Jeg har jobbet 7 sesonger i jordbruket med melkeproduksjon. Det er forsåvidt ikke ett forhold til naturen, men til kulturlandskap.

Skjult ID med pseudonym Frue lø. 16 juni 2012 23:00

Vi bor i ett demokrati,demokratiet bestemmer hvem som skal styre landet.De som styrer er for å subsidiere bøndene.Og også jeg.
Det er uansett ikke noe Friluftsl må stå til rette for synes jeg.

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 23:09 Privat melding

Frue, det må da være lov til å svare på argumentene han kommer med!

Skjult ID med pseudonym Frue lø. 16 juni 2012 23:12

Kit001 : Reagerte på : ...men hvorfor skal - du - tvinge andre til å gjøre det samme... ))

(mann 51 år fra Oslo) lø. 16 juni 2012 23:16 Privat melding

Ser den, det kunne vært bedre presisert at det var ett angrep på landbrukspolitikken vi har. Jeg oppfattet "Men,jeg er stolt av å kunne gå i butikken og handle,norske sunne produkter:) " som en støtte til den landbrukspolitikken som jeg er uenig i.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv sø. 17 juni 2012 01:28

Følgende er fra en artikkel i Aftenposten: http://tux1.aftenposten.no/nyheter/iriks/d106979.htm

Det står
"Bø minner om at det normalt forsvinner 120 000 sau på beite hvert år. Noen av disse blir tatt av rovdyr, mens de andre går seg fast, går utfor stup eller forsvinner på andre måter.

- Med andre ord forsvinner det omtrent 1000 sau hver dag i beitesesongen. De totale ulvetapene utgjør bare en halv dags tap, sier han.

Og likevel mener du at det er umulig å drive med sau på grunn av ulv? Vet at du vil si at tapene hadde vært større om flere hadde drevet med sau i Hedmark og omegn. Ja, det er mulig. Men uansett - 1000 dyr om dagen som blir borte i beitesesongen? Da kan man i min verden ikke påbreope seg all verdens omsorg for dyra sine, når sjansen for svinn og dødsfall er så stor... Men nå er det det natt for en liten ulv... Får gå i seng og telle sauer.. ;-)

Skjult ID med pseudonym Lilleulv sø. 17 juni 2012 01:30

For øvrig misunner jeg deg å ha sett ulv på nært hold i virkelig natur. Gjorde det ikke litt inntrykk (om vi legger vekk poltikken et øyeblikk) ?

Jeg har sett det jeg og, i Afrika og på Langedrag. Men det var ikke ville ulver på samme måte. Så kanskje jeg tar imot invitten din! :-)

(mann 42 år fra Hedmark) sø. 17 juni 2012 01:55 Privat melding

Har sett ulv flere ganger,men kan ikke si det gir meg noe mer enn å se ei elgku med en killing,eller et rådyr,eller en hare.Mange har den oppfatningen at ulven er så flott og prektig dyr. Ja,all denne Disney framstillingen blir bare så feil. Alle disse prektige tegningene og bildene av ulv,så er ikke rart folk tror ulven ser sånn ut! Men,da kan jeg fortelle dere at ulven er ikke så prektig og flott som dere tror!

Skjult ID med pseudonym seriously sø. 17 juni 2012 02:52

Interessekonflikt.Landbrukspolitikk. habla habla !

Ulv og Gaupe er de fineste dyra som finnes i Norge, Hold de fordømte sauene der hvor de er trygge !!!!!

Ulven var her lenge før de degenererte sauene ble plassert i såkalte utmarken.

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 sø. 17 juni 2012 14:36

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10058097

Oi ulv er visst farlig........avliv alle sammen med en gang!

Skjult ID med pseudonym Antonym sø. 17 juni 2012 14:50

Perfect timing på denne diskusjonen når det er ulvedrap i Sverige.. Ulv drepte menneske ref. artikkelen over.
I en park men alikevel..

Skjult ID med pseudonym --- sø. 17 juni 2012 15:06

Grimstad82 : Greit å være tøff i kjeften så lenge det ikke gjelder seg selv.(hilsen ei som bor i Oslo sentrum.)
Håper Friluftsl hever seg over sånne flåskjefter.

Skjult ID med pseudonym bat sø. 17 juni 2012 15:08

Ulvene i dyreparken var sikkert snille som et lam de.
Det må ha vært kvinnen som provoserte.

Skjult ID med pseudonym --- sø. 17 juni 2012 15:23

bat : hehe..ja sånn kan det også sies )

(kvinne 39 år fra Oslo) sø. 17 juni 2012 15:26 Privat melding

Et rovdyr er et rovdyr og det trenger mat som alle andre skapninger på denne jord. De kan ikke skille mellom sau og hare, eller mellom rovdyrsoner og grønne soner. Det er opp til oss og finne en balanse mellom Norsk matproduksjon og det å verne om de få rovdyrene som er igjen i dette landet. Mye av den maten som jerv,ulv, gaupe og bjørn lever av er flere plasser utrydningstruet pga rovjakt. Hadde kanskje enkelte jegere i dette landet hatt LITT mer respekt for kvoten, ja da hadde kanskje rovdyrene sluppet å spise sau for å overleve. For enkelte jaktlag stiller med 4 -5 hunder og nærmest rensker fjellet for ryper og andre dyr.Og hadde kanskje bøndene gjort flere tiltak for å verne om dyrene sine, ja da hadde kanskje tallene på drepte sauer gått ned.

Jeg synes bare det er trist at vi ikke verner bedre om disse fantastiske vakre rovdyrene vi har i Norge........Det må da være plass til alle :-)

(mann 42 år fra Hedmark) sø. 17 juni 2012 16:47 Privat melding

Dette var jammen en perfekt timing ja:) Dette var tamme ulver,enda så drepte dem et menneske! Men,dere vernere får bare fortsette å belaste dyrepasseren at det var sikkert hennes feil.Er på tide dere vernere våkner og innser at ulven slettes ikke er noe kosedyr som dere hevder!

Skjult ID med pseudonym bat sø. 17 juni 2012 17:09

Oppfattelsen er selektiv, så enkelte ting glemmes eller nedtones nok.

Skjult ID sø. 17 juni 2012 17:13

Det er vel ingen som påstår at ulv er noe kosedyr!! Hund, som jeg ser du er avbildet med der, dreper også mennesker - og de er kosedyr! Spørsmålet er om vi skal ha ulv i Norge. Det er litt påfallende at disse "naturens venner" som er så glad i skog og mark ikke er enig i det. Dobbelt moral vil jeg påstå det er. I Norge har vi et landbruk som ikke drives effektivt selv om, eller kanskje på tross av, direkte subsidier og tollvern, og nå skal de jammen meg utrydde ulven også, for et par skarve sau!! Makan, skamme seg burde de!

Skjult ID med pseudonym wolfcry sø. 17 juni 2012 17:17

Ulver blir aldri helt tamme selv i fangenskap. Og aldri noe kosedyr. Det har jeg heller aldri hevdet...

Hva som har skjedd i denne konkrete saken skal jeg ikke uttale meg om, men faktum er at sannsynligheten for at man noensinne vil komme i en lignende situasjon med ville ulver er forsvinnende liten...

Statistisk sett er det nok større sjanse for at bikkja du har med deg på tur angriper deg enn at en vill ulv gjør det...

Skjult ID med pseudonym The One sø. 17 juni 2012 17:20

@Friluftsl

Det er da ingen menneskerett å drive med sauebruk i Hedmark på lik linje som det ikke er en menneskerett å drive bananfarm der. Er ikke forholdene de rette så finner man noe annet å produsere. Dersom vi ønsker å bevare ulven som en del av det naturlige mangfoldet i naturen vår så må enkelte av oss mennesker interesser vike, så enkelt er det.

Man kunne selvfølgelig ønske seg at ulven etablerte seg andre steder en akkurat der den har gjort, men det er ikke opp til oss å bestemme. Ulven vandrer over store områder og den jakter der den lettest klarer å overleve så å plassere den et bestems sted er nærmest utopisk vanskelig.

Ulven er ikke noe snilt dyr (kanskje lilleulv da;-)) så at sauer som blir tatt av den lider helt klart, men er det noe bedre at elg og rådyr lider da? Naturens lover er ganske brutal og det er det lite vi kan gjøre noe med.

Valget er ganske enkelt, ønsker vi ulv som en del av naturens mangfold så må vi mennesker vike på en del områder.

Skjult ID sø. 17 juni 2012 17:22

Jeg har sett hunder rive i stykker rådyr og lest om hunder som dreper sau, så Mr Friluftsl, skal en utrydde hunden også? Og ikke snakk om båndtvang, det gjelder ikke alle steder eller alle tider.

Skjult ID sø. 17 juni 2012 17:25

Jeg legger den her også:

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.8020262

28 sau drept av HUND!

(mann 51 år fra Oslo) sø. 17 juni 2012 17:28 Privat melding

Alle dyr kan være farlige, det tyder på manglende forståelse av naturen å tro noe annet.

Andre klarer å passe dyra sine i mye tøffere forhold enn det vi har Norge. Er det fordi de er dyktigere bønder? Se bilde: http://tinyurl.com/c3mqefz

Skjult ID med pseudonym L sø. 17 juni 2012 23:11

Etter å i mange år ha vært litt usikker på mitt standpunkt om ulv/rovdyr med stor forståelse for begge parters synspunkt er jeg etter hvert blitt motstander.
Dette er primært pga at jeg nå bor i et område hvor ulven har kommet inn.

Det er i mine øyne 2 store poenger som ved siden av dette gjør meg skeptisk/negativ til (spesielt) ulv.

1. De ulvene som finnes i norge i dag er så vidt jeg har forstått ikke en ren Norsk/svensk ulverase, men innvandret/importert i fra Finland og Russland.
Siden det i begge disse landene finnes en forholdsvis stor ulvestamme er min tolkning at det ikke er snakk om å bevare/redde ulven ved å ha mange i Norge. Dermed syns jeg at vi heller kan bevare ulven i de store finske/russiske skoger hvor det er større områder med mindre befolkning/husdyr.

2. Ulven dreper ikke for å overlever, den dreper for å drepe. Som det er delvis nevnt tidligere. Man har i perioder med ulveangrep funnet sau som har fått kjeven bitt over og er i ferd med å sulte i hjel. Sau som har fått jurene bitt/revet av slik at lammene sulter i hjel og søya dør sakte av infeksjoner. Dyr som har fått et ben bitt av slik at det ikke klarer å holde følge med andre dyr og dermed dør. Pluss at veldig mange sauer blir bitt av ulv nesten uten skade, men det holder at ulven punkterer skinnet til sau så vil sauen dø i løpet av 14 dager av infeksjon som følge av bittet.
Tall for 2011 for viltnemnda i min kommune kan dokumentere mellom 60 og 70 hvor mange av disse dyrene døde lenge etter at ulven hadde forlatt området som følge av infeksjon.
Dette er ikke lenger snakk om mat for overlevelse, men ren lystdreping.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv sø. 17 juni 2012 23:26

Det har ingenting med "lystdrap" i menneskelig forstand å gjøre. Ulver er generelt programmert til å lete opp de svakeste dyrene blant byttedyr. Og det gjør de med elg, rådyr osv. Men det stemmer at de ikke gjør det med sauer. En kjent teori er at når de møter en flokk sauer er disse dyrene så hjelpesløse alle sammen at ulvene ikke skjønner hvem av dem de skal ta, og dreper derfor litt for fote.

Dette er jo ikke for å være "slem". Ikke for å være "snill" heller. De følger sin natur. De er ekte vare. Sauene er derimot avlet fram på en måte som gjør at de ikke greier seg selv spesielt godt. Det er den smarteste ulven, den klokeste og den sterkeste ulven som får parre seg. Og blant sauer er kriteriene..? Neida, krever ikke avl på smarte sauer. Men da bør man vel passe litt på dem, kanskje da... Har vært gjort før. Alt handler om penger....

Skjult ID med pseudonym ____ ma. 18 juni 2012 03:04

Synes dere er latterlige som overhode ikke er istant til å se det i hans sted(bonden)Sånn er det vel med flokkdyr.

(mann 33 år fra Oslo) ma. 18 juni 2012 11:35 Privat melding

Det jeg synes er skikkelig ekkelt er når litt gammeldagse hundeeiere tar med voffen til skogs når han er blitt 9-10år og skjærer han opp med kniv og øks for å si si at det var ulv for å slippe veterinærutgifter.

Det skjer desverre ofte og det skulle vært fengselstraff for det.

At noen få mennesker som bare skal være på jorden en kort stund skal for alltid hviske ut noen av naturens vakreste skapninger gjørt vondt å tenke på, for noen ondskapsfulle jævler.

Skjult ID med pseudonym Stevia ma. 18 juni 2012 11:48

Må bare slutte meg til Lilleulvs gode innlegg. De norske sauene er degenererte og bør derfor ikke slippes fri i naturen uten tilsyn.

(mann 51 år fra Oslo) ti. 19 juni 2012 20:45 Privat melding

http://www.abcnyheter.no/tv/ABCTV/110720/her-angriper-leoparden

og her i Norge bråker vi om ulven spiser hamburgere med bein....